Menu
 

Topic:

Door dure opvang dolen veel kinderen op

Boterbloem  schreef op: 14-06-2012 15:11:59
Door dure opvang dolen veel kinderen op straat
Doordat de kinderopvang in Nederland stukken duurder is geworden, komen werkende ouders met kinderen steeds vaker in de problemen. Dat zegt Willeke Briedé, bestuursvoorzitter van Dak Kindercentra in Den Haag. Met eigen ogen ziet zij hoe steeds meer kinderen dagenlang ronddolen op straat, omdat hun ouders aan het werk zijn en zij hun kinderen niet meer uit kunnen besteden.

Ook worden kinderen van wie familie in het buitenland woont - zoals bijvoorbeeld in Turkije - tijdelijk over de landsgrenzen gestuurd om maar door opa of oma opgevoed te worden. Minister Kamp, verantwoordelijk voor de duurdere kinderopvang, reageert weinig gevoelig op de kritiek van Briedé. "De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de ouders" zegt ze. "De problemen daar moeten worden opgelost in samenwerking met maatschappelijk werkers en de scholen."
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Ik  schreef op: 15-06-2012 10:27:18
Bij ons is de jongste ook net 4 geworden vlak na het moment dat het duurder werd. Dus we merken het een stuk minder.
Wij hebben vanaf dat moment wel de voorschoolse opvang opgezegd (die hadden we voorheen 2 dagen) en brengen de kinderen om en om naar school (en beginnen dus later met werken). Niet alleen vanwege de kosten overigens, maar ook omdat de oudste daar altijd tegenop zag en omdat het een stuk meer rust geeft die ochtenden.
Ik werk 3 hele dagen en mijn man werkt er nu 4,5 (voorheen 4 van 9 uur). Dus we hebben 2 middagen opvang nodig. En dat redden we gelukkig prima.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mafkees  schreef op: 15-06-2012 10:36:50
uiteindelijk loont het altijd om te gaan werken.

de kosten zijn idd verhoogd, maar nu niet extreem te noemen. mocht je niets of amper iets terugkrijgen dan is je salaris er ook naar.

ik werk op een KDV/BSO en er zijn wel veel ouders die een dag minder zijn gaan afnemen.
er waren veel ouders die een luxe dag hadden (zelf vrij zijn, maar wel een kindplaats afnemen) en deze wordt dus niet meer vergoed en deze loopt dus terug.

ik geloof echt niet dat mensen hun hele salaris moeten afstaan aan de kinderopvang. dan heb je iets niet goed ingevuld.

en alle regelingen kosten geld, dus ook de opvang. als je dat als ouder niet kunt betalen, ben je wel heel harteloos op je kind alleen thuis of op straat te laten.
zo dramatisch is het nu ook allemaal niet qua kosten
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mafkees  schreef op: 15-06-2012 10:38:48
en ik ben het er mee eens, dat KDV ook per uur zou kunnen berekenen, maar wat denk je dat dat voor werk met zich mee brengt?

daar moet weer iemand opgezet worden extra en dat kost ook...deze kosten worden dan uiteindelijk weer naar ouders doorberekent dus dat is water naar de zee dragen denk ik
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Jo  schreef op: 15-06-2012 10:48:38
Mafkees ben het deels met je eens hoor dat is ook een rompslomp maar ja als ik vakantieopvang wil afnemen moet ik 11 uur afnemen, dat is toch absurt? Zelfs als je 8 uur werkt.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mafkees  schreef op: 15-06-2012 10:57:20
met je reistijd zit je kind er dan toch al gauw 9 uur?
het is allemaal in de prijs.

ik denk dat als we overgaan op uren zeg maar dat dan de uurprijs omhoog zal gaan, dus ben je alsnog hetzelfde geld kwijt
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Cir  schreef op: 15-06-2012 12:37:26
Wij zijn ook flink meergaan betalen. Vorig jaar gingen de oudste twee 3 dagen naarde BSO en de jongste 3 dagen naar het KDV. We betaalden rond de 380 euro.
Nu hebben we de oudste twee van de BSO afgehaald omdat ik twee en mijn man 1 dag per week thuiswerken. WQe hebben dus alleen nog de jongste 3 dagen naar het KDV en betalen alsnog 400 euro. Ik vind het wel veel maar het loont nogsteeds om te werken dus ik pieker er niet over om te stoppen met werken.

In onze buurt hebben de BSO's en de kinderdagverblijven het erg zwaar. Op het KDV van mijn zoontje zijn 8 groepen waar er nu 4 van zijn gesloten! En op de BSO waren 3 groepen van zo'n 24 kinderen per groep en daar is ook één groep gesloten en de andere twee zitten maar half vol. Ik denk toch dat ouders andere oplossingen zijn gaan zoeken.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mafkees  schreef op: 15-06-2012 13:05:50
oke, Cir...ik gebruik jou dan even als voorbeeld.

400 euro is je eigen bijdrage voor KOV per maand
dat is dan 100 euro per week
dat is dan 33 euro per dag
dat komt neer op 3,30 per uur!

inclusief luiers, eten, drinken, professionele leidsters en geen zorgen als de oppas ziek is.

nergens vind je denk ik een oppas voor 3 euro per uur denk ik?

als ik het zo bereken vind ik de kosten dus echt meevallen hoor!
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Anno  schreef op: 15-06-2012 14:26:35
Mijn zoontje is net naar school gegaan toen deze onzin begon, straks kijk ik naar een gastouder want dan gaat de baby naar het kdv en zoon naar school en is een gastouder gewoon veel handiger (eentje aan huis dus).

Want dan kan ik bv mijn zoontje naar school brengen en dan door naar het werk en mocht het nodig zijn kan gastouder hem s middags ophalen.

En betaal je gewoon voor de uren dat ze er daadwerkelijk is.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Marloes80  schreef op: 15-06-2012 14:39:16
In onze situatie is het wel erg duur geworden.
Ik werk in het onderwijs, ik werk ongeveer 1000 uur per jaar.
In onderwijs weken is dat 25 uur per week ( 3 dagen dus)

In gewone weken komt het neer op 20 uur per week.
De belasting dienst werkt met die 20 uur, dus ik mag 28 uur per week opgeven... maar 3 dagen kdv komt neer op 34,5 uur.

Per maand is het verschil voor 2 kinderen 52 uur. 52 uur a 6.10= 317,00 extra sinds dit jaar!!!

daar bovenop natuurlijk nog het gedeelte dat niet vergoed wordt door de bd.


Dan hebben we er ook nog 1 op de bso...

Ik vind de kosten dus niet meevallen!!!

Opzich vind ik de 140% regeling prima...maar ik kan er niks aan doen, dat ik 12 weken vakantie heb en dan ook gewoon het kdv moet betalen.

Gelukkig past oma 1 dag op en gaan ze maar 2 dagen naar het kdv, dan vallen we net binnen de uren die vergoed worden
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Ikee  schreef op: 15-06-2012 14:41:53

Quote Boterbloem:
Minister Kamp, verantwoordelijk voor de duurdere kinderopvang, reageert weinig gevoelig op de kritiek van Briedé.



Laat die politieke mensen eens een half jaar een "modaal" salaris verdienen. Dan zullen ze zelf eens zien hoe mensen moeten rekenen om iedere maand alle kosten moeten betalen, denk aan huur/hypotheek, verzekeringen en eten. Grr kan me soms zo boos maken om die politieke opmerkingen. Wat ik hier merk is dat wij de opvang van de kinderen verdelen onder de moeders in de straat. Voorbeeld mama 1 werkt op ma-di en do, mama 2 op wo en vr. Zo vangen ze elkaars kinderen op na school. Of idd opa's en oma's de bso loopt aardig leeg hier....
Jammer idd, want enerzijds worden moeders gestimulerd om te werken, anderzijds word je van alle kanten tegengewerkt. Hoge kosten voor de kinderopvang enz. Denk ook maar eens aan de toeslagen die je als tbm krijgt. In sommige gevallen loont het daarom niet eens om te gaan werken.

Ik heb het geluk dat ik onder de schooltijden werk en enkel een keer het overblijven moet betalen (hoewel ik 3 euro om over te blijven ook buiten proporties vind. Helemaal als je bedenkt dat je eten en drinken zelf mee moet nemen maar ach, niks vergeleken met de de kosten voor bso)
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Cir  schreef op: 15-06-2012 21:26:44
Mafkees, je hebt als ouder toch ook wel je uitgavepatroon er op ingesteld, we betalen in vergelijking met een jaar of 3 geleden het driedubbele van toen en hebben nog maar 1 ipv 3 kinderen op de opvang. Dat is voor je uitgaven een enorme stijging, daar kun je niet omheen. En we zijn echt niet meer gaan verdienen. Het loon van mijn man staat al jaren volkomen stil. Ik krijg er dan per jaar nog een procentje bij maar dat vult het verschil ook niet aan. Plus dat alles duurder wordt, niet alleen de kinderopvang, ook de ziektekosten en noem maar op.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben nogsteeds ontzettend blij met de tegemoedkoming. Zonder zou ik niet gaan werken want dan moet ik geld bij gaan leggen en dat hebben we gewoon niet.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mafkees  schreef op: 15-06-2012 21:29:21
mee eens, maar daar heb je een ander punt.

alles (maar dan ook alles) gaat omhoog , behalve de inkomens...
de regeltjes in dit land worden niet goed gemaakt...ik geloof erin dat het zeer binnenkort anders wordt. dit is voor niemand bij te houden

 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Caithy  schreef op: 15-06-2012 21:31:03
Ik werk nu 2 dagen en neem 2 dagen af, ik betaal 350 euro van de 750 euro en ik krijg 400 euro van de belasting.

Als ik 4 dagen ga werken ga ik totaal netto 75 euro per maand erop vooruit!
Ik ga voor 75 euro niet 2 dagen extra stressen van brengen, werken, ophalen, kinderen helemaal op!
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Boterbloem  schreef op: 15-06-2012 21:41:08

Quote mvi:
boterbloem, het zal zeker lonen om te gaan werken, zou me er geen zorgen over maken. Weet je wat ook is, jij gaat straks vakantiegeld krijgen, een pensioenregeling, belastingvoordeel, en voor je man het gevoel dat hij het niet in zijn eentje moet ophoesten en zo een bepaalde rust krijgt, werken loont altijd.


Daar ben ik het op zich ook wel mee eens. En idd, je hebt ook nog vakantiegeld, vooral ook die pensioenregeling (we schelen bijna 11 jaar dus straks ook flink wat te overbruggen).

Plus kijk ik naar nu: ik ben zo blij dat ik mijn studie heb. Ik kan echt niet zoveel thuiszitten overdag. Ik wordt er lui van. Met de kinderen was je constant bezig, maar nu maak je een uurtje schoon en dat was het dan. Prachtig als je dat kan en er van geniet, maar ik kan het niet (altijd gedacht dat dat het einde zou zijn haha). En nu heb ik wel wat dingetjes om te doen, maar veel is weggevallen de laatste tijd.

En mijn man heeft het financieel gezien altijd graag alleen gedaan, omdat het voor onze zoon gewoon nodig was dat ik volledig thuis was. Dat hebben we met de volle 100 procent overtuiging gedaan. Maar wat lijkt het mij heerlijk hem daar nu iets van te ontlasten. Hij iets minder werken en dat hij ook wat meer kan klussen in huis en ik juist wat meer werken.

Maar eerlijk is eerlijk, vind het best moeilijk als de kinderen veel naar de BSO zouden moeten. Ik vind eigenlijk dat ouders daar voor thuis zouden moeten zijn. En ik wil werken gewoon om de deur uit te zijn EN omdat het financieel gewoon moet met opgroeiende kinderen in ons geval (we redden het nu ze klein zijn en we ons met de zeeman kunnen redden nog wel allemaal), maar ik hoop maar dat er een goede balans komt tussen de kinderen genoeg zien en het financieel redden.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mafkees  schreef op: 15-06-2012 21:45:01
je zegt het zelf al Boterbloem....'dat er een goede balans komt' .
je bent er al zo mee bezig, dus zal jullie keuze weloverwogen zijn.

ik ben ook niet geschikt om fulltime thuis te zijn, en ik heb een superleuke baan (wat ik ook als uitje zie )
3 dagen vind ik de max. voor het werk ben ik er voldoende en ik ben nog 4 dagen thuis.

mijn kinderen gaan niet naar de opvang, man is thuis en mijn moeder ook als ik werk.
maar ook dat was een keuze.

succes met je beslissingen
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Kaasje  schreef op: 15-06-2012 21:52:50
Ik werk tijdens schooltijden... over 3 dagen verdeeld 16 uur.
Maar in de vakantie heb ik dan opvang nodig.

BSO mag ik 70% van mijn uren gebruiken als opvang uren...11 uur in de week. Dat is in de vakantie dus 1 dag in de week.

Nu mag ik in de vakantie 2 hele dagen gaan werken, maar zelfs dan red ik het dus niet met opvanguren....

Dus in die zin ben ik wel voorstander van per uur betalen.
( en zou het een hoop regelen schelen)
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Jo  schreef op: 15-06-2012 22:04:26
Als ik op de school van mijn dochter kijk wordt minimaal 50% van de kinderen door opa en oma opgehaald.
Ik heb helaas geen achterban.
Ik heb altijd hard geroepen, mijn kind gaan niet naar de BSO ik wil er altijd voor haar zijn na school.
Maar als de eigen bijdrage voor de zorg duurder word, gas water en licht, ziektekostenverzekering, dan komen we net te kort iedere maand en MOET ik wel werken.
Het liefst zou ik 2 dagen werken, maar je vind het nergens.
Halve dagen is geen optie want dan moet je nog meer dagen opvang regelen in de vakantie.

Ik vind dat ze de opvang gewoon flexibel moeten maken.
Nu denk ik dat opvangorganisaties dat wel moeten willen ze nog kinderen overhouden.
Maar mochten er kinderen weg gaan ontslaan ze wel leidsters.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mafkees  schreef op: 15-06-2012 22:14:51
"ontslaan ze wel leidsters?"

uhm....en hoe moeten ze dat dan doen...ik (en vele met mij) hebben toch een vast contract?

weet je..het is makkelijk roepen om bijv. per uur te willen betalen of flex opvang te willen.
maar hoe dan?

opvang wanneer het jou uitkomt?
dus zijn er op 1 dag ineens 30 kinderen en de andere dag 10 kinderen?

dat gaat dan toch weer ten kosten van heel erg veel banen in kinderopvangland?

de regering maakt hierin een mega fout. daar moet iets in veranderen
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mitch  schreef op: 15-06-2012 22:16:13
Mafkees misschien de ophaaltijden naar 3 of 4x per dag vaste tijden zetten in plaats van 2.
Dat zou al een hele hoop schelen denk ik.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mafkees  schreef op: 15-06-2012 22:19:43
dat is een idee...blokken van 3maken per dag.
verschillende contracten...

ik hoop echt dat er een andere manier wordt gevonden.
voor iedereen wel zo fijn.

voor ons als leidsters, voor jullie als ouders, voor de maatschappij.
ht komt er wel, geloof me...dit houden ze zo niet vol. even geduld, het wordt beter
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Jo  schreef op: 15-06-2012 22:20:17
Nee ik bedoel niet van ach ontsla je maar een leidster hoor.
Dat denkt de organisatie bedoel ik, niet ik.
Mijn vriendin werkt in de opvang, KDV en BSO, paar jaar terug waren er wachtlijsten, nu hebben ze te kampen met de weinig kinderen.
Ze is haar baan echt niet meer zo zeker als een paar jaar terug.

En ik heb het niet over opvang wanner het mij uitkomt, maar als ik 4 uur werk en ik moet 11 uur afnemen in de vakantie is dat toch een beetje krom of niet?
Er zijn echt bepaalde organisaties die wel flexibeler zijn, dus het kan echt wel hoor.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mafkees  schreef op: 15-06-2012 22:24:25
die zjn er ook.

KOV organisaties gaan steeds gekker doen. 24 u per dag open, weekend opvang, avondeten, etc.
alles om maar klanten binnen te krijgen!

maar als je 24/7 open zou gaan gaat echt de uurprijs weer omhoog.
BSO neem je natuurlijk veel minder uren af per dag, maar de uurprijs ligt wel hoger dan de dagopvang.

heel krom, weet er te weinig van.

ze zijn druk bezig (de organisatie) om passende oplossingen te vinden.

bij ons loopt voornamelijk de woensdag terug. we zijn met man en macht bezig om klanten te werven.....
KUT overheid....wie plezieren ze toch met al die regels?
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Jo  schreef op: 15-06-2012 22:28:25
Ik denk als je dat werk doet je er ook helemaal moedeloos van wordt soms, lijkt me lastig.
Zouden er bij jullie ook ontslagen gaan vallen of is daar nog geen sprake van?
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Boterbloem  schreef op: 15-06-2012 22:28:56
Het nadeel met de overheid is dat ze minimaal elke 4 jaar weer andere ideeen hebben. Dus dan heeft de kinderopvang (en het onderwijs, en de zorg enzovoort enzovoort) heel veel geld gestoken in alle aanpassingen e.d. die de overheid wil hebben, en dan komt er een nieuw kabinet en die beslist dat we toch net even weer wat anders doen enzovoort...

Daardoor wordt het vaak zo duur, het kan best betaalbaar blijven, maar laten ze het dan even 20 jaar vrijwel hetzelfde blijven en niet elke 4 jaar wisselen.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mafkees  schreef op: 15-06-2012 22:41:16
ik werk voor een grote organisatie en dat is wel de redding denk ik.

kleinere, particuliere gaan sneller onderuit nu.
best verdrietig.

er zijn zeker lokaties die moeten sluiten. wij zitten in de randstad en dat zal zo'n vaart niet lopen maar we moeten scherp blijven.

kan me zorgen erom maken.
ouders die moeten werken, kinderen die niet meer opgevangen kunnen worden en wij...tja..wij komen dan ook zonder werk.
riep altijd 'dan ga ik wel wat anders doen' maar al NL zo doorgaat...zal er niet veel meer overblijven
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Jo  schreef op: 15-06-2012 22:47:06
Hier wonen we in Zuid Limburg, al niet al te bloeiend allemaal.
En wat anders doen? Ja kan natuurlijk, maar jij zal dit werk met passie en plezier doen, dan is het zuur als je het allemaal niet kan doen omdat de overheid het voor jullie "verkloot".

 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mai-lin  schreef op: 15-06-2012 22:47:49
@ Kaasje, het gaat om het gemiddelde per maand! Ik werkte 15 uur per week, had ook alleen vakantie-opvang nodig.
3 dagen in de vakanties, 30 uur per vakantieweek. Aangezien er 12 vakantieweken zijn, kwam dit uit op gemiddeld 30 uur per maand. Je betaalt de BSO ook per maand, of er wel of geen vakantie is die maand. Dus je kunt prima meerdere vakantiedagen afnemen! Zolang het gemiddelde dus maar onder die 70% blijft...

In de vakanties nam ik dus 30 uur af, terwijl ik maar 15 uur werkte die week... en toch zat ik binnen de 70%! Had zelfs 4 dagen opvang kunnen doen tijdens vakanties.

Nu ben ik meer gaan werken en heb nu tijdens vakanties 5 dagen opvang nodig (werk tot 3 uur maximaal). Dit kon niet met de BSO (over de 70% heen), dus heb uit moeten wijken naar gastouderopvang. Gelukkig een fijne oppas gevonden, maar anders had ik tijdens vakanties dus gezeten met het probleem dat er 1 dag te weinig opvang was...
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mo27  schreef op: 15-06-2012 22:49:23
Ik werk net zo al mafkees ook voor grote organisatie. wij kunnen ons nog redelijk redden maar echt druk is het ook niet.
er zijn al heel wat dagverblijven die hun deuren hebben moeten sluiten.

en idd wat mafkees ook wij moet scherp blijcen. Juist nu mensen trekken van buiten af met eztra dingen. En zorgen voor mond op mond reclame.

hier is de woensdag ook heel rustig. maar ook op andere dagen zijn er groepen die rustig zijn.

ik hoop echt dat het volgend jaar niet weer duurer gaat worden en dat de we weer kunnen opbouwen. Maar ik heb er een hard hoofd in

zo zonde......
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Jo  schreef op: 15-06-2012 22:53:07
Hier hebben ze al sport BSO sinds een jaar.
Opvang op een sportcomplex en dan bieden ze allerlei sporten aan onder de opvangtijd.
Ze moet allerlei noodgrepen gaan uithalen om nog kinderen te krijgen.
 
Quote
RE: Door dure opvang dolen veel kinderen op
Mafkees  schreef op: 15-06-2012 22:57:38
dat hebben wij ook.
allerlei soorten sport en zelfs zwemles op de BSO.

er komt verlengde opvang, warm eten, kinderkapper, fotograaf, kortingsdagen.

kinderkookclubjes, vriendenmiddagen, workshops...


allemaal precies naar behoeftes van ouders. want mij lijkt het voor een kind ook wel fijn, om na een hele dag school lekker op de bank te hangen met de donald duck ofzo
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Door dure opvang dolen veel kinderen op
Naam
Bericht