Menu
 

Topic:

verschil katholiek - christen

Lindemv2  schreef op: 09-06-2012 20:24:12
hoi hoi

ik zit de laatste tijd zo'n beetje over geloof na te denken. Kan iemand me uitleggen wat het verschil is tussen katholiek en christen?? Ik heb nog veel meer vragen, maar ik zal hier al mee beginnen..
 
Quote
Navigatie
RE: verschil katholiek - christen
Jen9  schreef op: 09-06-2012 20:29:42
Een katholiek is ook een christen... Er zijn verschillende soort enchristelijk geloof: protestant, gereformeerd, hervormd etcetera.. Nadat veel mensen tegen het katholicisme in opstand kwamen, o.a. door de pracht en praal, de biecht en de aflaten kwamen er andere stromingen, zoals het protestantisme..
 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Boterbloem  schreef op: 09-06-2012 20:29:58
Een katholiek is bij mijn weten gewoon een christen. Zij geloven ook in Jezus. Iemand die in Jezus geloofd kun je een christen noemen.
 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Flower  schreef op: 09-06-2012 20:34:01
ik ben christen en geloof in God, en Jezus, zoon van God.
de katholieken bidden volgens mij meer tot maria, moeder van Jezus.
mss is er nog meer verschil maar dat weet ik niet.
 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Flower  schreef op: 09-06-2012 20:34:36
mss heb ik het ook wel fout hoor.....
 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Caatje  schreef op: 09-06-2012 20:43:12
We bidden niet zozeer meer tot Maria, maar hebben inderdaad ook Maria-verering.

Daarnaast hebben wij de eucharistie (http://nl.wikipedia.org/wiki/Eucharistie)
 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Lindemv2  schreef op: 09-06-2012 20:44:11
ik ben zelf katholiek opgevoed, we bidden ook tot jezus hoor. maar ik vraag me de laatste tijd af of dat wel het geloof is waar ik mezelf wil in 'onderverdelen'. Mss ben ik eerder protestants ofzo.. geloven die ook in jezus en maria, of wat is het verschil dan met een katholiek.
 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Boterbloem  schreef op: 09-06-2012 20:49:14
Heel simpel, zo heb ik het ooit eens gelezen en dat lijkt mij aardig te kloppen, zijn de katholieken heel ritueel (hechten veel waarden aan rituelen, al dan niet met een sterke basis in de bijbel) de protestanten heel rationeel (dus eigenlijk meer een kennis geloof) en de evangelischen meer relationeel (dus een relatie met Jezus en leven vanuit de heilige Geest die je gegeven wordt op het moment dat je in Jezus als je Verlosser gelooft.

Nu kun je dat nooit zo zwart wit zien, want zoveel katholieken, protestanten en evangelischen, zoveel meningen. Maar in heeeel grote lijnen is dit denk ik wel het verschil in de basis.
 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Noname  schreef op: 09-06-2012 20:51:31
Eigenlijk zou je ipv kijken naar wat bij jou past, kunnen uitzoeken welk geloof de waarheid verteld en ook leeft naar wat de bijbel zegt/vraagt.


 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Anoniema  schreef op: 09-06-2012 20:53:50
mijn man komt van een dorp wat erg christelijk is.
Waar ik vandaan kom zijn ze katholiek.

Christelijk is hetzelfde als Protestants


en ik kan je verder geen uitleg geven want ik ben antigeloof.
 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Boterbloem  schreef op: 09-06-2012 20:57:14
Idd, mooi op daar op in te gaan noname, ik denk dat, om te beslissen of en waar je je op den duur mogelijk bij aanmeld, je dat het beste kan doen vanuit de bijbel. Dus kijken wat God zegt, en idd, op den duur als je je zou willen aansluiten bij een kerk kijken welke aansluit bij wat God zegt in zijn woord. Ik ben pakweg 25 jaar overtuigd protestants geweest (eerst vrijgemaakt, toen protestants) maar geloof nu heel anders. Mijn geloof is overgegaan van een kennisgeloof naar een relatiegeloof. Een grote switch, maar wel nadat ik op zoek ging naar GOd en God mij heel andere dingen deed zien als wat ik ooit had gezien.

Uiteindelijk is Hij de beste basis om jou te vertellen waar jij op je plek bent. Ik kerk evangelisch charismatisch. Maar ik ben in die zin niet evangelisch charismatisch, ik ben een kind van God. Ik geloof in Jezus als mijn Verlosser. Ik geloof dat de heilige Geest mij helpt bij het maken van keuzes. Dat is wie ik ben in Hem.

Succes met je zoektoch, zou het leuk vinden nog meer vragen te horen van je. Maar onderzoek ook alles zelf. Iedere christen zit in een andere geloofsfase en daarbij kun je ook verschillende antwoorden horen. Eigenlijk heeft elke kerk mooie punten en mindere punten. Maar uiteindelijk gaat het ook om je relatie met God (denk ik dan) en niet je relatie met de kerk... Al vind ik het persoonlijk fijn contact te hebben met anderen.
 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Noname  schreef op: 09-06-2012 21:08:25

Quote Boterbloem:
Idd, mooi op daar op in te gaan noname, ik denk dat, om te beslissen of en waar je je op den duur mogelijk bij aanmeld, je dat het beste kan doen vanuit de bijbel. Dus kijken wat God zegt, en idd, op den duur als je je zou willen aansluiten bij een kerk kijken welke aansluit bij wat God zegt in zijn woord.Mee eens Boterbloem. Sommige zoeken naar een geloof welke zegt wat ze willen horen (zoals in de Bijbel staat: ze laten hun oren kietelen), en wat toestaat wat ze willen doen. Dan denk ik: wil je liever horen wat je fijn vind te horen (ook al zijn dat leugens), of wil je liever de echte waarheid weten (ook als kan dat soms niet zo fijn lijken, maar is bij nader inzien het beste voor je).
Dus laat je niet lijden door wat je fijn vind, maar door wat God werkelijk van je vraagt.
 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Lindemv2  schreef op: 09-06-2012 21:10:20
Boterbloem, het is die relatie met de kerk die me dwars zit. Ik vind het instituut zo 'nep'. Ik geloof in het goede van de mensen, maar de katholieke kerk is niet altijd oprecht naar mijn mening. Alsof je door te biechten al je zonden kan kwijtschelden, nou dat is makkelijk. en dan al dat geld dat erin zit. Om nog maar te zwijgen over de priesters die vroeger (en nu??) 'foute' dingen hebben gedaan.. zijn dat de mensen die God prediken?

Ik stel me de vraag omdat ik een dochter heb die over een paar jaar haar communie zou moeten doen. Maar ik heb het er moeilijk mee. Alsof ze dan pas in de hand van God geschreven staat. Alsof het fout is als ze haar communie niet zou doen.

Ik ben eerder voor de 'tradities' (dat is dan weer wel katholiek zeker?), het culturele van het geloof. Ik geloof in de bijbel, maar dan in de waarden die erin verkondigd worden. ik geloof niet zozeer in het bestaan van een God. Voor mijn dochter zou ik eerder een soort van overgangsfeest willen vieren, niet zozeer gekoppeld aan dat katholieke.

Ik voel me ook niet vrijzinnig. Dat gaat me te ver. Ik ben niet iemand van de vrijzinnige gedachten.
 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Jen9  schreef op: 09-06-2012 21:28:50
christelijk is absoluut niet hetzelfde als protestants... Luther en Calvijn draaien zich om in hun graf haha! Prostestants is wel christelijk, maar christelijk is niet protestants.. Net als dat rood een kleur is, maar een kleur is niet per definitie rood.
Idd gaat t bij katholieke kerken ook veel om rituelen, die later, eerst door de protestanten, werden verworpen, zo ook de pracht en praal en de aflaten. Hierdoor ontstond een andere tak van het christendom. Je had toen niet meer alleen het catholicisme, maar bijvoorbeeld ook het protestantisme.. Die hervormers kregen ook weer bonje, en zo kreeg je weer nieuwe takken....
Ik ben overig zo ongelovig als t maar kan, maar weet er wel veel vanaf.
 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Jen9  schreef op: 09-06-2012 22:07:18
Sorry, dat komt een beetje arrogant over..is niet de bedoeling.. Ik heb hier veel les in gehad namelijk. Ben ook gelovig geweest, ooit, maar dat kon ik niet meer..
 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Mama_anja  schreef op: 09-06-2012 22:24:00
katholieken hebben meer met maria de diensten zijn ook anders en er andere soorten gebruiken zoals zalven van zieken enzo
zij krijgen hosti van de pastoor die in wijn is gedompeld
doen comunie

gereformeerden, hervormden e.d. geloven in de drie een heid
vader zoon en heilige geest
hebben andere gebruiken
zoals belijdenis
zij geloven dat jezus aan het kruis gestorven is voor onze zonden en dat hij 3e dag is op gestaan en dat hij met hemelvaart naar de hemel is gegaan

de evangelisten en baptiesten dopen door onderdompeling en dragen hun baby e.d. op
zij geloven in bekeren
 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Bettie  schreef op: 09-06-2012 23:26:42
Als eerste.....Katholieken worden 'formeel' ook beschouwd als christenen. Maar om jouw woorden te gebruiken voor de verschillen, houd ik dat ook maar aan.

Eigenlijk zijn alle verschillen tussen christenen en Katholieken terug te leiden aan het standpuntenverschil over de Bijbel.

Christenen geloven dat alleen de Bijbel de enige bron is van Gods openbaring aan de mensheid terwijl de Katholieken geloven dat zowel de Bijbel als de katholieke tradities (bidden tot de heiligen, vereren van Maria etc.) bindend zijn voor een christen. De Roomse kerk ziet deze 2 zaken gelijkwaardig aan elkaar terwijl dat voor de christenen absoluut niet zo is.

Tweede verschil is dat de Roomse kerk de paus ziet als vertegenwoordiger of plaatsvervanger van de Heere Jezus en neemt hij hierdoor de plaats in van Jezus als het zichtbare hoofd van de kerk. De paus mag op basis hiervan spreken met gezag op het gebied van geloof etc. Dat wat hij spreekt is dan ook bindend voor alle kerkmensen. De christenen geloven dat alleen Christus het Hoofd van de kerk is. Geestelijk macht en autoriteit ligt niet in handen van een mens maar in de handen van God.

Nog een verschil? Christenen geloven dat zij alleen door genade gered kunnen worden en door het geloof in Christus. De Roomse kerk leert echter dat zij naast het geloof ook moeten vertrouwen op de verdienstelijke daden. Zeg maar een aanvulling op het geloof door goede werken.

Ik weet niet meer zeker of de Roomse kerk nog in het vagevuur gelooft. Misschien dat iemand anders dat weet? Wat ik wel weet, is dat Christenen geloven dat na de dood de ongelovigen de eeuwigheid in de hel doorbrengen terwijl de gelovigen altijd in de hemel zullen wonen. Als ik het goed heb onthouden, hoort hier ook de biecht binnen de Roomse kerk bij.

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer verschillen in opvattingen etc. te noemen zijn. 'Vroeger' heb ik geleerd dat bovenstaande 4 verschillen de belangrijkste waren. 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Caatje  schreef op: 10-06-2012 19:28:29
Katholieken hebben de 7 heilige sacramenten;
de eucharistie met als belangrijk onderdeel de heilige Communie
het doopsel
het vormsel
de biecht of het sacrament van de verzoening
de ziekenzalving of het heilig oliesel
het priesterschap
het huwelijk

Mama_anja, Katholieken geloven ook in de heilige drie-eenheid. En ook dat Jezus voor onze zonden aan het kruis is gestorven en weer opgestaan en daarna naar de hemel opgestegen is.

Zoals ik al eerder schreef heb ik het biechten nog nooit meegemaakt en ik ben ook nog nooit bang gemaakt met het vagevuur.
 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Ela  schreef op: 06-03-2018 21:20:29
katholieken horen bij het christendom.
Er zit niet heel veel verschil tussen protestants en katholiek; 
katholieken luisteren meer naar de paus en gaat het in de kerk meer over hoe groot het is en goud (bijvoorbeeld beelden/portretten).
bij protestantste mensen gaat het er niet om goud en mag je geen beelden in de kerk hebben.


 
Quote
RE: verschil katholiek - christen
Bob  schreef op: 06-03-2018 21:34:16
bij het christendom horen Katholieke mensen en ook Protestantse mensen maar je gaat daar ook verder het geloof in die zijn namelijk ook verspreid in groepen kun je wel zeggen:
syrisch orthodx 
liberale christenen
Nestorianisme
(Oosters-)orthodoxie
Oriëntaals-orthodoxie etc
ze kun je door gaan;
bij protestanten heb je geen pausen,bischoppen, priesters en mag je geen beelden vereren en dat doen de katholieken wel  
Quote
Navigatie


Reageren op verschil katholiek - christen
Naam
Bericht