Menu
 

Topic:

dikke kinderen en OTS

Bettie  schreef op: 08-06-2012 18:30:59
Dit lees ik zojuist op nu.nl

http://www.nu.nl/binnenland/2830466/kinderen-toezicht-gesteld-gewicht.html


Hm, ik vraag me dan wel af hoe oud deze kinderen zijn. 15 kilo.....die kant gaat mijn dochter inmiddels ook op.
 
Quote
Navigatie
RE: dikke kinderen en OTS
Bettie  schreef op: 08-06-2012 18:34:45
op de site van nos staat hierover het volgende:

De kinderbescherming heeft in februari drie te dikke kinderen onder toezicht gesteld. De ouders gingen tegen de beslissing in beroep, maar de rechter heeft bepaald dat ze de aanwijzingen van de voogd moeten opvolgen, zodat de kinderen afvallen. Als de ouders meewerken, mogen de kinderen wel thuis blijven wonen.

Volgens de kinderbescherming hebben de kinderen ernstig overgewicht die hun ontwikkeling bedreigt. Het is voor zover bekend de eerste keer dat in Nederland kinderen onder toezicht zijn gesteld omdat ze te dik zijn.

Niet zomaar
De ouders zijn in 2007 gescheiden en delen de zorg voor de kinderen. Ze hebben aangegeven "zeer hun best te doen en zeer betrokken te zijn bij hun kinderen". Ze hadden zelf een diëtiste ingeschakeld en de kinderen aangemeld voor sportclubs. Maar de rechter vindt dat niet genoeg om de ernstige bedreiging van de gezondheid van de drie kinderen te bestrijden.

Het middelste kind lijdt aan overgewicht, maar is niet obese. De andere twee kinderen zijn dat wel. Toen een huisarts de kinderen vorig jaar woog, bleek het 6-jarige meisje 17 kilo te zwaar. Haar 11-jarige broer woog 18 kilo te veel en de zoon van 13 zat 51 kilo boven het gemiddelde. Volgens de diëtiste was er in februari dit jaar nog niets veranderd in de verhouding tussen lengte en gewicht. Het meisje was alleen maar meer gaan wegen.

'Ingrijpend'
De kinderbescherming wil "benadrukken dat dit een ingrijpende maatregel is die we niet zomaar nemen. We doen het alleen als het echt noodzakelijk is en als de ouders de problemen niet zelf kunnen oplossen", zegt een woordvoerder.
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Mafkees  schreef op: 08-06-2012 18:35:50
tja, dan moet het wel heel erg zijn.
ik las dat ze dan 15 0f 18 kilo zwaarder zijn dan leeftijdsgenootjes.....

op zich goed dat de maatschappij zich ermee bemoeit, na eerder waarschuwingen...er wordt wel gespeeld met mensenlevens
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Ilse79  schreef op: 08-06-2012 18:37:18
Hoi Bettie,

Ben ik weer Volgens mij stond er 15 kilo meer dan gemiddeld. Geen idee welke leeftijd.
Vind het wel een heftige maatregel moet ik zeggen. Misschien hebben de ouders wel van alles geprobeerd, maar lukt het gewoon niet. Maar waarschijnlijk is dit niet het geval, anders zullen ze niet direct tot dit soort maatregelen komen.
Ik hoop voor de kindjes dat het weer goed komt.
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Bettie  schreef op: 08-06-2012 18:42:31
Op nu.nl stond volgens mij niet dat ze zoveel kilo te zwaar waren maar gewoon 15 kg etc. etc. De NOS geeft een betere verklaring en daar staat dus inderdaad hoe véél te zwaar ze zijn.

13 jaar en 51 kilo te zwaar vind ik wel een hele berg. Pft...
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Anna28  schreef op: 08-06-2012 19:08:35
oei, dat is wel erg veel overgewicht ja! 15 kilo te zwaar voor een 6 jarige is heel veel. Voor een volwassene is 15 kilo al veel, laat staan voor zo'n kleintje!

Ik vind het heel goed dat de kinderen OT gesteld worden, al is het best ingrijpend. Maar mijns inziens is het niet nodig dat kinderen zoveel overgewicht krijgen, dan gaat er duidelijk iets niet goed in je huishouden. Kijk, als de kinderen een ziekte hebben of stofwisselingsproblemen dan is het anders. Maar als je een gemiddeld goed eetpatroon hebt in je huis dan hoeft dit niet. En ja, dan kan je kind echt wel eens een happy meal eten of een patatje, maar zoveel kilo er overheen is echt ongezond.

Wat Sis zegt: ouders proppen hun kinderen vol. Mee eens.
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Jo  schreef op: 08-06-2012 19:09:55
Het ligt vaak niet alleen aan het eten maar aan het bewegen.
Ik zie het om me heen, hoe "lui" sommige kinderen zijn.
Die hangen liever uren op de bank voor de tv dan dat ze buiten spelen.
Mijn buurmeisje bv is heel groot maar ook heel zwaar, met 6 al 35 kilo.

Ik heb een echt buitenkind dat ook van snoepen houdt, maar gelukkig ook van groente en fruit.
Maar ze is altijd aan het rennen/springtouwen, hoelahoepen etc.
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Alice  schreef op: 08-06-2012 19:11:41
Ik vind het ook terecht. Een mannetje van 13 die 51 kilo teveel weegt, schokkend gewoon.
Dat is misschien het dubbele van wat die moet wegen? Evenals de jongste.
Vraag is wel.. hebben ze geen ziekte? Misschien iets erfelijks met de spijsvertering.
Is dat niet zo, dan hebben deze ouders geen idee hoe ze hun kinderen gezond moeten opvoeden. En dan vind ik het terecht dat er een onder toezicht plaatsing komt.
Zo moeilijk is gezond eten nu ook weer niet.

Ik wil niet weten wat dit met hun botten en spieren doet. Verschrikkelijk.
Vind dit dan ook echt onder mishandeling vallen
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Mafkees  schreef op: 08-06-2012 19:34:26
mee eens Sis, en dan idd maar te zwijgen over amper bewegen...

ik schrik soms zo erg hoeveel kleine kinderen er nog in een buggy vervoerd worden!
laat lopen man! laat bewegen!

 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Anna28  schreef op: 08-06-2012 19:37:58
21 maanden, 88 cm en dan 12 kilo is echt niet te dik hoor Sis! Tim weegt al bijna 12 kilo met zijn 12 maanden

Wel goed hoor dat je het zo aanpakt, zo ben ik ook opgevoed. Niks extra toetje als je niet eet.... wil je niet? dan maar niet!

Tuurlijk mag een kind best eens een snoepje of iets anders lekkers, maar als je daarnaast een normaal eetpatroon aanhoudt dan kan dat best.

Qua bewegen denk ik dat ouders er ook zelf deels de hand in hebben. Want: hoe lang mag de tv aan? Hoe lang blijven kids achter de PC zitten? Hup, naar buiten jullie als het mooi weer is! Wij werden echt naar buiten gestuurd altijd. En max een half uur pc 's avonds ofzo.
Kom heel veel kinderen tegen die uit school komen, mama is er niet, dan achter de tv hangen en computer en zakken snoep weg eten.... (heb paar jaar op bso gewerkt) Gewoon onbegrijpelijk.

Mijn man en ik zijn allebei te zwaar en ik let er nu al op bij Tim. Gezonde dingen, van groente mag je zoveel eten als je wilt. Van koekjes niet. Lange vinger zonder suiker of rijstewafeltje... en soms best een hapje van iets lekkers hoor, maar niet overdreven.
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Alice  schreef op: 08-06-2012 19:45:36
Ik vind het ook een taak van de ouders om een kind te leren omgaan met snoep en koek. Dus ook dat wordt hier aangeboden, maar niet in grote hoeveelheden. Er gaan genoeg dagen voorbij dat hij geen koekje krijgt, ook omdat hij er gewoon niet naar vraagt. Ik eet zelf ook niet elke dag koekjes.
Als snoep geef ik hier gedroogd fruit. Dat is echt net zo lekker en een stuk gezonder. Mijn zoontje is echt dol op gedroogde cranberries. Tuurlijk zit er ook suiker in. Maar vandaag heeft hij bvb ook wat van een suikerspin gehad.

Mijn zoontje is ietsje kleiner dan jouw Demi, Sis en hij weegt een klein beetje meer. (tussen de 12,5 en 13 kilo en hij is ongeveer 85 cm nu). Hij heeft juist geen dikke buik, maar lekkere spekbeentjes Dat ligt volgens mij puur aan de bouw. Zo'n peuterbuikje gaat vanzelf weg.

De tv is denk ik een grote boosdoener, evenals pc etc op latere leeftijd.
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Marie8  schreef op: 08-06-2012 21:21:08
Zo jong zegt het denk ik ook nog niet alles. Maar als je 3 kinderen hebt waarvan 2 obese...dan lijkt me er iets goed mis.

Maar vraag me wel af...kan er een puur en alleen een lichamelijke oorzaak zijn bij overgewicht bij kinderen?
Ik ken een moeder, die me ook wel echt obese lijkt en die heeft 2 kinderen die ook echt al heel dik zijn.
Maar het ene meisje (5 of 6 jaar) kwam eens bij ons een boterhammetje eten en ze at gewoon 1 volkoren boterham en 1 beker karnemelk. Bij ons staat gezonde voeding ook wel hoog op het lijstje en het meisje zei dus dat ze hetzelfde brood hadden, zelfde karnemelk etc. Verder wist ze ook nog dat van fruit banaan de minst goede keuze was en zei ze dat ze thuis fruit zien als snoep. Kortom, kreeg alles behalve de indruk dat ze er zomaar wat inproppen en ik weet ook nog dat sowieso zwemles hebben.
Maar hoe komen ze zo jong al zo dik?
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Bettie  schreef op: 08-06-2012 21:26:51
Het kan inderdaad een heel stuk bouw zijn maar zoveel overgewicht?

Maar aan de andere kant....ouders hadden wel een diëtist geraadpleegd én de kinderen op sport gedaan. Dus.....kijk ik er ook niet gek van op dat er veel verkeerde eetgewoontes ingeslopen zijn.

Ik vraag me dan wel af; wat heb je dan allemaal bij die kinderen naar binnengepropt?
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Ivy  schreef op: 09-06-2012 09:53:18
Hier een dochter (10) die net als ik ook dik wordt van niks...
Ze krijgt net zo vaak snoepjes/koekjes als de rest. Eet gezonder bij het avondeten (vegetarisch), maar toch moet ik bij haar echt goed opletten. En dat vind ik zo zielig! Ik probeer de anderen nooit meer te geven, maar blijft lastig.

Het kan dus idd een stuk aanleg en de bouw zijn, maar juist dan is het de taak van de ouders om goed op te letten. Eerlijk? Nee, tuurlijk niet, want een kind dat toevallig niet dik wordt, maar wel elke dag slecht eet (frikandellen, chips, snoep) zal van binnen heus niet veel gezonder zijn. Alleen zie je het aan kinderen die te dik zijn en lopen ze risico op pesten enzo.

Daarom vind ik overgewicht dus ergens een twijfelachtige reden voor OTS.

Hier trouwens Abigail van bijna 15 maanden die nog wel vaak in de buggy zit bij het shoppen. Als ik dat niet doe, kan ik er echt geen 4 in de gaten houden... En dat zal nog wel even zo blijven tot ze (afhankelijk van hoe makkelijk ze luistert en goed bij me blijft lopen) 2,5-3 jaar is. Wel kan ze los lopen als ik bijv. ga wandelen. Houdt ze ontzettend lang vol!

 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Alice  schreef op: 09-06-2012 11:08:03
Nouhouuuu dat klopt niet helemaal.
Ook slanke mensen/kinderen kunnen te veel vet hebben. Dit is verborgen vet en als dat rond de organen zit, is het even kwalijk als bij dikke mensen.

Ook die mensen hebben meer kans op hart- en vaatziekte, diabetis, hoge bloeddruk en te hoog cholesterol

Ook het volgen van bvb crashdieten zorgt ervoor dat je wel dun bent, maar net zo ongezond aan de binnenkant als iemand met een overgewicht.
Andersom bestaat ook.. wel dik, maar niet ongezond. Ligt er aan waar 't vet zit
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Alice  schreef op: 09-06-2012 11:13:51
Ik weet niet wat de percentages zijn. Wat erger is zeg maar.
Maar sumo worstelaars zijn bvb best gezond van binnen.

Maar eigenlijk is de boodschap voor iedereen gewoon dat je gezond moet eten en regelmatig moet bewegen.
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Ivy  schreef op: 09-06-2012 11:23:48
Dat bedoel ik dus Dat je je kinderen verantwoord en gezond te eten moet geven. Dik of dun.

Alleen met OTS van dikke kinderen, krijgen ouders van kinderen waarbij het zichtbaar is consequenties te dragen terwijl kinderen die misschien nog veel ongezonder leven niet geholpen zijn.

In deze maatschappij zit iets structureel fout. Gezond eten moet gewoon veel goedkoper zijn dan ongezond/bewerkt eten.

Wij eten hier zelden pakjes, afhaal of wat dan ook, maar ik weet wel dat het vaak veel goedkoper is en het kost toch een smak geld om alles vers klaar te maken.

Als ze dat nu eens aan zouden pakken, zouden mensen over de hele linie (en dus ook kinderen) gezonder eten en gewicht verliezen.

 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Alice  schreef op: 09-06-2012 11:40:11
Ik denk dat mensen vooral voor "makkelijk" kiezen en niet per se voor goedkoper.
Ik ken talloze mensen die niet weten hoe ze bvb een kaassausje zouden moeten maken. Het is feitelijk net zo simpel als een ei bakken. Maar ze doen je geloven dat een pakje veel makkelijker is en net zo lekker smaakt. Terwijl 't eigenlijk maar smerige troep is wat evenveel moeite kost.

Ik denk dat kooklessen op school misschien iets zouden kunnen helpen.
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Alice  schreef op: 09-06-2012 11:42:47
Mijn nichtjes en neefje krijgen bvb elke week minimaal 1x een frikandel met frietjes, dan nog een keer pizza, dan nog 's shaorma en vaak ook nog 's een hamburger.
2 van de 3 zien er normaal en slank uit, maar 1'tje is echt veel te dik, zij beweegt ook wel het minste van de 3 en heeft geen rem op haar eten. Is 8 en eet grotere porties dan ik. Als je niet zegt dat ze moet stoppen, stopt ze niet. Maar enkel als het dus om ongezond eten gaat. De rest hoeft ze niet.
Dus ja.. om dat kind te doen afvallen, hoeft mn schoonzus enkel elke dag vers/gezond aan te bieden. Maar kennelijk is dat te veel moeite
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Alice  schreef op: 09-06-2012 11:51:55
In principe mag je die lijn van mij nog veel verder doortrekken en als overheid zeggen dat er bvb geen btw hoeft betaald te worden op biologische producten. En dat die gesubsidieerd worden zodat ze even goed betaalbaar zijn als de niet biologische producten.
Veel boeren zullen dan gaan omschakelen naar biologisch. Maar helaas is dat niet voor elke boer mogelijk, dus het zou niet eerlijk zijn. Helaas
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Caatje  schreef op: 09-06-2012 12:14:14
Alice, ik heb altijd problemen met m'n kaassausje.

Maar het is inderdaag ontmoedigend als je ziet hoe duur het vers allemaal is. En dan kan je nog allerlei verschillende winkels aflopen voor de aanbiedingen, het is met pakjes meestal goedkoper.

 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Méanne  schreef op: 09-06-2012 12:39:13
Wow 51 kilo te zwaar!!!

Maar ik ken ook een verhaal van een meisje dat veelste zwaar was. Ze at totaal geen snoep en vet. De artsen hadden ook geen idee hoe het kon....tot ze de 5 stuks fruit per dag liet staan ging ze afvallen.
Het hoeft niet altijd aan snoep en vet te liggen!! In fruit zit ook heel veel suikers.

Ik let er zelf ook goed op, heb zelf overgewicht, als kind niet. Maar ik zie soms kinderen vreselijk zo dik
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Ikee  schreef op: 09-06-2012 14:10:16

Quote SismvNick:
Ik denk dat ouders soms ook zo wanhopig worden van het slechte eten, dat ze dan maar lekkere dingen aanbieden.



Wanhopig word ik inderdaad weleens van mijn dochter (7)haar eetgedrag. Overdag gaat het prima, boterhammen, fruit enzo. Maar dan het avondeten grr, mevrouw weigert gewoon om te eten, wat ik ook probeer, pureren, samen koken, zelf uitzoeken het helpt niet. Maar ze is eigenlijk nooit ziek of verkouden (afgelopen jaar helemaal niet) Zit vol energie en sport lekker! Tja, het is niet goed dat ze geen aardappels en groente eet. Maar we gaan toch echt geen weekmenu eten van frietjes, pizza en pannekoeken. Wat mevrouw trouwens ook mondjesmaat eet. Gelukkig eet mijn andere dochter van 5 enorm goed s'avonds dus ligt het probleem niet bij mijn kookkunsten, manlief klaagt ook nooit overigens
Maar wanhopig ja, maar ik laat me zeker niet door haar verleiden ;-)
 
Quote
RE: dikke kinderen en OTS
Liefje  schreef op: 09-06-2012 16:09:05
Ik ben hier dus helemaal voor!!! En dan zie je soms die ouders in het programma help mijn kind is te dik: ja ik kan er niks aan doen dat hij/zij zoveel eet...NEE achterlijke denk ik dan wie haalt die boodschappen in huis?

Gewoon je kind vetmesten...ik vind het zeker onder mishandeling vallen (heb het programma 1x gezien en kijk het niet meer want het liefst zou ik al die ouders een pak rammel willen geven)
 
Quote
Navigatie


Reageren op dikke kinderen en OTS
Naam
Bericht