Menu
 

Topic:

45% komt met moeite rond!

Bernarda  schreef op: 01-06-2012 09:29:39


AMSTERDAM - De helft van de Nederlanders heeft buiten de eventuele hypotheek nog een lening. In 2009 was dat nog ruim eenderde, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. Ook wordt meer geleend bij vrienden.


Dat blijkt vrijdag uit het onderzoek 'Geldzaken in de praktijk' van het Nibud (Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting).

In 2011 hadden ruim 3,7 miljoen huishoudens een lening, waarbij de hypotheek niet wordt meegeteld. Jongeren en mensen met kinderen lenen het vaakst, bij bank (23 procent) of vrienden en familie (9 procent). Volgens het Nibud leenden in 2009 minder mensen geld en waren er toen ook minder mensen met een schuld op hun creditcard. Verder blijkt een op de vijf huishoudens elke maand rood te staan. Van die groep heeft 73 procent een lening en 70 procent van hen ziet bijvoorbeeld dat automatische incasso's worden geweigerd.

In 2009 leende ruim 40 procent meer dan 2000 euro, in 2011 deed meer dan 50 procent dat. Bij het Nibud vinden ze die stijging verontrustend. Te veel huishoudens zouden gebukt gaan onder een lening en een op de vijf huishoudens geeft aan dat er geleend gaat worden als er niet genoeg geld is voor een bepaalde aankoop. De leencultuur is doorgeslagen, constateren ze daarom bij het Nibud.

Het instituut gaat met onder meer overheid, banken en consumentenorganisaties bezien hoe de huidige leencultuur kan worden doorbroken. Een landelijke campagne zou kunnen helpen consumenten bewuster te maken van de gevolgen die een lening heeft op lange termijn, denkt het Nibud.



zou dit echt zo zijn? dat lijkt me toch eigenlijk niet, kan het me maar moeilijk voorstellen.. jullie wel??
 
Quote
Navigatie
RE: 45% komt met moeite rond!
Harleysmama  schreef op: 01-06-2012 09:32:50
Ik kan het me wel voorstellen. Kopen bij Wehkamp of een ander soortelijk bedrijf op afbetaling is ook een lening. Want ja als je net ff niet die mooie nieuwe tv kan kopen. Ja doen dat dan maar op afbetaling. Nee gelukkig ben ik van dat soort dingen af. En kan ik het niet betalen wacht ik net zolang tot ik het wel kan kopen.
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Boterbloem  schreef op: 01-06-2012 09:39:19
Ik denk idd dat van die 45 procent er heel wat procenten zijn van mensen die te ruim willen leven. En dat hoeft helemaal niet in extremen te gaan hoor, als de tv is een nieuwe kopen op afbetaling omdat je geen geld hebt voor een nieuwe bijvoorbeeld, maar dan al leef je boven je stand.
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Boterbloem  schreef op: 01-06-2012 09:40:00
maar denk dat er ook een heel aantal procenten zijn die echt moeite hebben, enkel al met de vaste lasten (huur, gas, water, elektra, verzekeringen enzovoort)
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Alice  schreef op: 01-06-2012 09:48:33
Ja, vreselijk als je niet kunt rondkomen met een gezin.
Maar ik denk ook dat een heel deel de verkeerde keuzes maakt. Waarom moet je bvb 3 honden hebben als je al moeilijk rondkomt? Of roken?
Toch is dat een combinatie die ik erg vaak zie.

Klinkt nu heel beoordelend en zo wil ik dat niet echt bedoelen. Maar mensen kunnen geen prioriteiten meer stellen, zijn te egoistisch geworden ook. Willen van hun eigen plezier liever niets opgeven, een ander moet daar maar voor btalen (de staat oid)
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Chantal31  schreef op: 01-06-2012 09:52:06

Quote Alice:
Ja, vreselijk als je niet kunt rondkomen met een gezin.
Maar ik denk ook dat een heel deel de verkeerde keuzes maakt. Waarom moet je bvb 3 honden hebben als je al moeilijk rondkomt? Of roken?
Toch is dat een combinatie die ik erg vaak zie.

Klinkt nu heel beoordelend en zo wil ik dat niet echt bedoelen. Maar mensen kunnen geen prioriteiten meer stellen, zijn te egoistisch geworden ook. Willen van hun eigen plezier liever niets opgeven, een ander moet daar maar voor btalen (de staat oid)



ben het helemaal met je eens!
Ken mensen die ook honden hebben en dan is er 1tje ziek kunnen ze de dierenarts niet betalen.Sja neem dan geen hond dan doe je je zelf en de hond een plezier!
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Mafkees  schreef op: 01-06-2012 09:53:20
ik denk dat de lat ook hoog ligt in deze maatschappij. coole telefoons, auto's, tv.
veel mensen gaan op vakantie en dat daardoor mensen denken dat ze dan ook 'moeten' terwijl ze dat niet hebben.

vind het wel schokkend.....

 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Bernarda  schreef op: 01-06-2012 10:05:05
ja mafkees ik vind het ook schokkend.. wij kennen dus allemaal blijkbaar meerdere gezinnen die gewoon niet kunnen rondkomen.

Ik verbaas me er altijd erg over. Wij hebben een behoorlijke inkomensdaling gehad maar kunnen met de helft ook goed rondkomen. we hebben een goedkoper huis, 1 auto weggedaan en gaan 1 keer op vakantie. ik heb duidelijk in een overzicht wat de inkomsten en uitgaven zijn en aan de hand daarvan kan ik beslissen of iets extra;s kan of niet. maar we hebben geen schulden en alle rekeningen kunnen iedere maand betaald worden. Ik werk extra en denk erover om zelfs nog een dag extra te gaan werken terwijl ik me had voorgenomen om tot de jongste 4 was thuis te blijven.. Maar ik wil ook leuke dingen kunnen blijven doen en werk en dan gewoon voor. Wij roken en drinken niet (meer) hebben geen nieuwe hond meer genomen toen de laatste is overleden maar kunnen wel een nieuwe vaatwasser kopen als ie stuk gaat, en hebben een centje achter de hand. Dat vnd ik prettiger dan een nieuw mobieltje of een mooie luxe vakantie. het is nu keuzes maken want mijn man werkt ook parttime en doet een opleiding die we zelf hebben betaald maar ik ga ervan uit dat volgend jaar weer extra geld binnenkomt, zo niet dan redden we het ook prima hoor.. vandaar mijn verbazing vaak!
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Nu Even Niet  schreef op: 01-06-2012 10:31:13
Oke, nu even anoniem, sorry.

Wij hebben geen dikke dure tv of wat voor spullen dan ook. Wij gaan niet op vakantie. Wij eten geen toetjes, niet dagelijks vlees, delen 1 plakje goedkoop beleg door midden zodat 2 personen van 1 plakje kunnen eten. In de winter gaat de verwarming pas aan zodra de temperatuur in huis 10 graden word en de temperatuur zal niet hoger gaan dan 15 graden. De kinderen douchen tegelijk en wij ouders douchten maar 1x per week verder wassen aan de wasbak. De fietsen maakt mijn man zelf en zijn ze kapot gaan ze weg naar het oudijzer en kopen we voor 50 euro een andere bij politiekijkdagen. Wij doen dus alles wat we kunnen om het zo goedkoop mogelijk te maken maar toch komen we niet rond. En waarom niet? Omdat ik lichamelijk niet gezond ben maar nergens recht op heb. Ze hebben mijn wao gestopt en 7 jaar later bleek dat dit niet had gemogen, maar helaas terugdraaien doen ze het niet. De losse baantje leverde niks op behalve een nog slechtere gezondheid.
Geprobeerd thuiswerk te doen maar dit was of vrij zwaar en onderbetaald of het bleek oplichting te zijn. Hard werken en niks krijgen, hard werken en bedrijf ineens failliet. Ik heb mijn portie ellende wel gehad en ondanks dat ik heel graag wil werken is er geen baas die mij met al mijn afwijkingen/problemen wil hebben.
Gelukkig had mijn man goed werk totdat hij een bedrijfsongeluk kreeg. Het werk wat hij deed, en wat dik betaald, kan hij niet meer doen. Nu zal hij genoegen moeten nemen met een baan op minimumniveau en hopen dat hij zichzelf met een aantal jaren opwerkt.
De gemeente hier heeft geen minimaregelingen meer op het moment dat een gezin arbeidsverplichting heeft, regeling voor schoolgeld voor kinderen is komen te vervallen en ook bijzondere bijstand voor bijvoorbeeld tandartskosten e.d. is komen te vervallen. De rekening van 400 euro fysiotherapie voor onze zoon mogen we uit eigen zak betalen. Deel van zijn medicatie uit eigen zak betalen en daarbij nog de eigen bijdragens van ons beide die in februari al helemaal erdoorheen zijn. Kinderbijslagen gebruiken we dus om die extra kosten op te vangen en onze kinderen met hun verjaardag een cadeautje te kunnen geven en het een beetje te kunnen vieren. Dit gaat niet met wat wij maandelijks overhouden.
Er zijn zaken waarop wij kunnen bezuinigen, maar niet voordat contracten afgelopen zijn. Sommige duren nog maar 6 maanden andere nog wat langer. Helaas, nooit aan deze situatie gedacht en vele zaken voor langere periode laten vastzetten.
Ja wij hebben dus een lening bij de wehkamp en waarom? Omdat ook onze kinderen kleding moeten hebben en ondergoed aan hun kont. Wij weten dat het duurder is aan het einde van de rit maar nu kunnen we voor alle kinderen een aantal artikelen kopen, uit de sale welliswaar, zonder meteen veel geld kwijt te zijn. Het is niet zoals het hoort maar wel zoals het momenteel moet. WIj hopen dat ook dat er een dag komt waarop onze finaciele situatie beter word en ik er geld vrij is voor mij om een avondopleiding boekhouding te doen, en daarna hopen dat er een mogelijkheid in is dit vanaf huis te gaan doen of een welwillende baas te treffen.
Maar al met al, wij hebben elkaar en wij hebben onze kindjes. We kunnen dagelijks eten geven aan onze kinderen en ze zijn gelukkig. Daar leven we voor en zolang onze kinderen nog iedere dag lachen en ons vertellen dat ze van ons houden vechten we door. Door tot de dag dat ook ons het geluk eens toelacht.
Wilde dit alleen wel even kwijt want niet iedereen heeft maar een lening bij de wehkamp/otto of waar dan ook voor de mooie dure dingen.
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Jacq38  schreef op: 01-06-2012 10:37:08
Gelukkig had mijn man goed werk totdat hij een bedrijfsongeluk kreeg. Het werk wat hij deed, en wat dik betaald, kan hij niet meer doen.

Jeetje wat een verhaal!! Maar heeft je man geen zaak ervan gemaakt na het bedrijfsongeluk? Daar ben je als bedrijf toch voor verzekerd? Geen idee hoor roep maar wat.
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Harleysmama  schreef op: 01-06-2012 10:39:52
Nu even niet, ik heb het ook niet over noodzakelijke dingen. Maar 9 van de 10 mensen kopen bij Wehkamp echt geen kleding maar dure luxe artikelen. Ken er namelijk genoeg hier in mijn omgeving, boven stand leven omdat iedereen het nieuwste mobieltje heeft of net ff een grotere tv wil dan de buurman. Ik wacht altijd met kopen tot ik zeker weet dat ik het kan betalen. Er komt zo weer een sloot geld binnen, maar hou het vast, tot ik zeker weet dat ik alles betaald heb en dan pas ga ik kijken wat er nodig is en wat ik wil. Ja hier dus wel een lcd tv, tablet, smartphone en nog meer.
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Ffzo  schreef op: 01-06-2012 10:41:49
Idd beetje kortzichtig om te denken dat de mensen uit het artikel lenen om luxe dingen te kopen (al zullen die er vast bij zitten). Wij redden het financieel net en hebben geen schulden maar als er nu iets kapot gaat (cv ketel, wasmachine) hebben wij ook een probleem. Als je dan geen geld hebt zal je toch wat moeten.

In mijn omgeving ken ik genoeg mensen die het financieel zwaar hebben, van een modaal salaris is bijna niet meer rond te komen. En die mensen leven echt niet in luxe en weelde.

 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Tessa_mv2  schreef op: 01-06-2012 11:07:45
Er zijn zeker weten genoeg mensen die het echt zwaar hebben.
En dat het logisch is dat zij (zoals nu even niet) geld moeten lenen.

Maar ik ben ervan overtuigd dat dat niet gaat om 45% van de bevolking! Dat geloof ik echt niet.
Ik zie mensen om mij heen die niet heel veel te besteden hebben. Ook in mijn familie zijn er mensen die het met heel weinig geld moeten doen. Zij hebben geen kinderen meer in huis dus dan is het iets makkelijker, zeker. Maar zelfs zij hebben geen lening! En dat weet ik 100% zeker.
Terwijl ik het me bij hen zou kunnen voorstellen.

Ik ken ook mensen die qua inkomen gelijk zitten aan ons en die hebben WEL een lening.
Wij sparen 500 per maand standaard en daarboven op nog de extra's
Dus de mensen met een gelijk inkomen (en vergelijkbare woning en hoeveelheid kids) zouden echt niet hoeven te lenen maar doen het wel, want willen toch graag een andere/grotere auto.

Ik denk dat een fractie van de mensen uit deze 45% het echt zwaar heeft zoals hier boven beschreven is.
En dat vind ik verschrikkelijk om te lezen!!
Daar zou echt wat aan gedaan moeten worden. Dit zou niet moeten mogen in nederland!!
Nu even niet, ik wens jou heel veel sterkte en ik hoop voor jullie dat er heel snel betere tijden aan komen!!

 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Boterbloem  schreef op: 01-06-2012 11:17:52

Quote ffzo:
Idd beetje kortzichtig om te denken dat de mensen uit het artikel lenen om luxe dingen te kopen (al zullen die er vast bij zitten).


waarin is jou mening dan anders als de andere. Dan is OF dit ook een kortzichtige opmerking, of je bent het gewoon eens met de rest die dan ook niet kortzichtig is omdat ze er gewoon bijzitten
Denk dat het gewoon een feit is. En zoals 'nu even niet' laat zien zijn er ook heel schreinende gevallen in Nederland. Verschrikkelijk. Daat laat maar eens zien hoe luxe je het hebt als je rondkomt.
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Mitch  schreef op: 01-06-2012 11:18:10
Er zijn mensen die in mijn ogen voor onzinnige dingen een lening nemen.
Bekenden van ons verdienen ruim, nou ja zeg maar heel ruim ze zullen netto rond de 5000 in de maand zitten.
En nemen alsnog een lening om op vakantie te gaan, die snap ik dan niet zo heel goed.
Nu kwam ik daar per ongeluk achter anders had ik dat ook nooit geweten

Maar er zijn ook echt mensen die moeten lenen, en niet voor vakanties of dure dingen maar inderdaad de afwasmachine taait ermee af.
Kids hebben kleding nodig en dan ECHT nodig dus niet voor de leuk.

Als ik 500 euro kon sparen in de maand dan zou ik mij serieus rijk voelen eigenlijk
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Tessa_mv2  schreef op: 01-06-2012 11:36:21
Mitch, ik voel mij dus ook rijk!

En wij kunnen dat sparen omdat wij veel dingen niet belangrijk vinden.
Wij hebben niet die grote dure tv, ook geen smartphone, geen 2 auto's voor de deur. Dragen geen merkkleding, gaan niet op wintersport (vind het nog eng ook haha)
We vinden het niet nodig. Wel gaan we 1x per jaar op vakantie 2 weken naar het buitenland soms eens een 2de keer in het jaar een weekendje weg. Maar het is niet nodig.

Wij vinden het heerlijk om met de kids op de fiets te stappen en naar het bos te gaan, of naar het water te fietsen. Nemen zelf wat lekkers mee. Kost allemaal niets!
Natuurlijk kopen we ook wel een ijsje als we weg zijn.

Ik besef wel dat als je pubers krijgt dat het dan anders zal worden. Die hebben toch andere verwachtingen.

Maar goed, ik begrijp gewoon echt serieus niet dat mensen met voldoende inkomen nog gaan lenen, zoals in het voorbeeld hierboven ook. (5000 pm)
Maar dat zijn waarschijnlijk niet de mensen die door de lening in de problemen komen. Maar goed, dat weet je natuurlijk ook nooit zeker.

En natuurlijk zouden we meer geld kunnen uitgeven aan weet ik wat al niet meer maar het hoeft van ons niet zo nodig.
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Monica Mv 2  schreef op: 01-06-2012 11:36:46
Ik heb hier 3 grote tv's op zolder staan omdat anderen een platte tv wilden.

En die mensen hebben minder geld als ons te besteden per maand en een flinke lening.

Hoe ze aan het geld komen voor die grote tv, ik heb geen idee, misschien idd geleend.

Ik denk idd dat de maatschappij te verwend is en als men niet mee kan doen, niet wil ondersneeuwen en dan maar lenen.

Na het faillisement van het bedrijf waar mijn man voor werkte heb ik een hoop geleerd en leren te accepteren hoe het is. Soms moeilijk, meestal goed.

Mensen die niet kunnen en gaan lenen zijn er echt wel, of zoals hier op school gebeurd, ouders die dan liggen te zeiken over de merkkleren van mijn of andere kinderen. Dan denk ik, laat mij en andere ouders in hun waarde, ik lig ook niet te zeuren over jullie kids. Dat afgunstige cq jaloerse, nergens voor nodig.

De maatschappij moet wat leren meer respect te tonen voor elkaar en elkaars keuzes en wat minder materialistisch en aan zichzelf denken.

Dat zou mijn inziens echt een hoop ellende besparen.

Dit jaar gaan we als het mag van de dokter lekker dik 2 weken naar Oostenrijk in een all in kinderhotel zitten. Dat kost een bom duiten. En volgend jaar willen we een andere auto kopen, daar sparen we nu voor. Je kan ook voor een auto lenen, maar no way dat ik dat doe. Stel je voor dat je hem in de kreukels rijd, heb je een dikke vette schuld en geen auto. Ik begrijp mensen niet, die die keuze maken. Sorry
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Mitch  schreef op: 01-06-2012 11:40:01
Als jij een inkomen heb van 5000 per maand, en je gaat lenen voor ene vakantie, dan zit je al in de problemen denk ik.

Wij krijgen ook regelmatig lacherige opmerkingen dat we onze beeldbuis tv eens weg moeten doen, wil ik best koop jij een nieuwe?
Waarom gaan jullie niet gewoon eens lekker weg, jullie gaan nooit een lekker op vakantie, ow wil ik best betaal jij het?
Het gaat om keuzes maken, spenderen wij een tank benzine voor een familiebezoekje, of gaan we lekker op de fiets een ijsje halen.

En toch zijn er mensen die langzaam steeds dieper in de sh*t zakken ondanks dat ze al sober leven.
En dat is best zuur zo nu en dan denk ik, aangezien wij in een land wonen waar je pas ECHT geholpen word wanneer het al veel te laat is.
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Mafkees  schreef op: 01-06-2012 11:46:53
maar is dat echt zo? als je echt pech op pech hebt, wordt je dan echt niet geholpen?

als je je baan kwijt raakt, ziek wordt....er bestaan overal regelingen voor enzo toch? hoe kan het dan toch dat mensen die het echt nodig hebben daarvoor niet in aanmerking komen?

zelf over de balk smijten en geen verantwoordelijkheid nemen heb ik geen medelijden mee.
we kunnen tenslotte allemaal een stapje terug doen en alsnog een leuk leven leven.

er zijn genoeg hulpinstanties, maar ik denk niet dat ze bij je komen aanbellen, maar dat je zelf even de drempel over moet en dat er genoeg hulp is.

was van de week op een lezing via m'n werk en die man had een mooie uitspraak
"hoeveel is genoeg"

zette mij aan het denken
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Tessa_mv2  schreef op: 01-06-2012 11:49:00
Mitch, het leven draait idd om keuzes maken.
Wij hebben wel al 5 jaar een platte tv, dat nadat onze oude tv van de studentenkamer het niet meer deed.
Dat was een heel klein ding. Nou wij hebben ook zo vaak gehoord dat het tijd werd voor een nieuwe.......waarom??

Wij mogen echt niet klagen en dat doen we dus ook niet.
Maar die 5000 euro komen wij echt bij laaaaaaaaaaaaange na niet aan.
En dat hoeft ook helemaal niet, wij redden ons zo meer dan goed.

Mijn ouders moesten alle dubbeltjes een aantal keren omdaaien voordat ze iets konden kopen.
Vakanties? ben 3x met mijn ouders op vakantie geweest. 1 daarvan is door mijn oma betaald destijds.
Misschien dat ik daarom wel zo zuinig ben en fanatiek met sparen, want stel je voor dat........

 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Mitch  schreef op: 01-06-2012 11:50:45
Ik heb het niet over uitkeringen of iets dergelijks.
Ik heb het over instanties die mensen kunnen helpen met budgeteren ver voor ze in de buurt komen van een wsnp.
Ik heb laatst nog advies gevraagt of iemand met ons mee wild ekijken om te zien of we ergens op konden bezuinigen nog, of er misschien puntjes zijn die wij over het hoofd gezien hebben.
Ik kreeg meteen allemaal formulieren thuis over schuldhulpsanering en minnelijk traject? of zoiets.
Dan denk ik ok DAT was de vraag niet.
Waarom niet mensen begeleiding geven nog ver voor het echt te laat is, misschien zie ik het ook wel over het hoofd hoor.
Nibus heb ik ook al informatie gevraagt daar word je ook niet echt wijzer van.
Er bestaat wel een instantie die je wilt helpen om je financiele zaken op de rit te krijgen, maar die vragen er weer grof geld voor, jah dan ben je nog niet echt geholpen haha.
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Mitch  schreef op: 01-06-2012 11:54:47
Tessa ik ben ook opgevoed in een gezin met weinig geld (uitkering beide volledig afgekeurd).
Ik ben nooit op vakantie geweest, vorig jaar zijn we 3 dagen in een pipocaravan geweest bij de boer, hoe heerlijk was dat!!!! Mijn knul heeft het er nu nog over

Moet zeggen als ik ooit de staatsloterij win of een bedrijf heb waarmee ik bakken met geld ga verdienen wil ik wel op een all inclusive luxe met asociaal groot bad vakantie hoor en dan daar 2 weken lang de ogen uit je kassen janken dat je zo een heimwee heb waarschijnlijk

Maar goed, soms heb je gewoon weinig te kiezen en met een beetje hulp hier en daar hoeft het voor veel mensen niet zover te komen.
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Fokje  schreef op: 01-06-2012 12:20:27
wij verdienen ook beneden modaal maar we kunnen ons nog redden.we hebben geen flatscreen tv hoeft van mij ook niet.onze meubels zijn wel aan vervanging toe na 12 jaar maar helaas daar hebben we t geld niet voor.roken doen we ook niet.ikzelf kan door medische redenen niet werken heb vaak veel pijn maar t word niet erkend als ziek zijnde.mijn man heeft vorig jaar z,n baan verloren,gelukkig nieuw werk gevonden maar wel 200 euro erop achteruit gegaan.ons loon is per maand 1450 euro incl reiskosten,als de reiskosten er volgend jaar uitgaat weet ik ook niet meer hoe we ons moeten redden.alles word duurder volgend jaar maar we gaan er wel weer flink op achteruit.ik snap best dat er veel gezinnen zijn die zich niet goed kunnen redden in deze tijd.@nu even niet ik hoop dat jullie snel verbetering krijgen want zoals jullie leven valt niet mee.
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Ffzo  schreef op: 01-06-2012 12:41:01

Quote Boterbloem:
[...]
waarin is jou mening dan anders als de andere. Dan is OF dit ook een kortzichtige opmerking, of je bent het gewoon eens met de rest die dan ook niet kortzichtig is omdat ze er gewoon bijzitten
Denk dat het gewoon een feit is. En zoals 'nu even niet' laat zien zijn er ook heel schreinende gevallen in Nederland. Verschrikkelijk. Daat laat maar eens zien hoe luxe je het hebt als je rondkomt.



Wat ik steeds vaker tegenkom als dit soort artikelen in de media verschijnen mensen vaak meteen roepen dat mensen in de problemen komen door boven hun stand te willen leven. Ik weet uit ervaring dat de mensen die het echt zwaar hebben dit vaak niet eens vertellen in hun omgeving en idd soms een lening afsluiten om de gaten te dichten. Vandaar mijn reactie.
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Boterbloem  schreef op: 01-06-2012 13:38:21
nee, daar heb je ook wel weer gelijk in. Maar kreeg nou niet het idee dat dat hier gebeurde, vandaar. Maar de mensen die echt tekort hebben hoor je idd 9 van de 10 keer niet.
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Anno  schreef op: 01-06-2012 13:46:10
Tja niet zo gek dat de mensen steeds slechter rond kunnen komen, alles wordt ook steeds duurder!
Toen wij 10 jaar geeen gleden ons huis kochten was dat voor ons een prima hypotheek. Mijn man is er in die jaren qua salaris iets op vooruit gegaan, maar omdat andere kosten zo gestegen zijn (kijk allleen al naar de ziektekosten) is het nu bijna niet meer op te brenegen om rond te komen en staan we elke maand rood. Dit jaar is al 1000 euro van de spaarrekening op gegaan, puur om rekeningen te betalen van oa de CV ketel, gemeentebelasting, noem maar op. Geen luxe artikelen in ieder geval!
We zijn geneigd om aan wonen mede omdat de bank heeft gezegd dat we eigenlijk maar tot 160.000 aan hypotheek kunnen hebben terwijl we nu op 175.00 zitten. Maaar toen kon het! En dat is het probleem denk ik met veel mensen dat de hypotheen destijds anders werd ingeschat en dat alle gewone dingen des levens zo duur zijn geworden en de salarissen nagenoeg gelijk gebleven zijn!
Ik koop alles bij Wehkamp als ik iets nodig heb, omdat ik het dan na twee weken kan betalen ipv meteen. Gelukkig maken we geen schulden, ook niet bij Wehkamp. alles word betaald en niet in termijnen(want dan word het alleen maar duurder)
 
Quote
RE: 45% komt met moeite rond!
Anno  schreef op: 01-06-2012 13:48:34
we zijn geneigd om kleiner te gaan wonen bedoelde ik, de zijn was niet af
 
Quote
Navigatie


Reageren op 45% komt met moeite rond!
Naam
Bericht