Menu
 

Topic:

Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'

Mamavonn  schreef op: 31-05-2012 20:00:38
Diëten, fitnessrages, dure campagnes: het helpt allemaal niets tegen overgewicht. Waarom niet? Omdat het niet de vetten zijn die ons dik maken, schrijft chirurg Maurits de Brauw, maar de koolhydraten. .

De reden van ons toenemende overgewicht is NIET dat wij teveel eten en te weinig bewegen. Diëten helpen ons NIET blijvend af te vallen. Meer bewegen helpt NIET om af te vallen. Eet GEEN planten en fruit maar vlees. Dit zijn de uitkomsten van het boek Why we get fat van de wetenschapsjournalist Gary Taubes. In zijn boek baseert hij zich uitsluitend op wetenschappelijke gegevens. De uitkomsten van dit boek stroken met mijn ervaring als dokter die dagelijks omgaat met patiënten met ernstig overgewicht.

Tot dusverre werd gewichtstoename simpelweg verklaard door een positieve enegiebalans: meer eten dan het energieverbruik. Volgens deze theorie veroorzaakt een hap van een croissant per dag teveel, een gewichtstoename van 10 kilo na tien jaar. Het idee van de verstoorde energiebalans vormt de basis voor preventie en behandeling van overgewicht: Minder eten en meer bewegen, in ernstige gevallen te combineren met gedragstherapie. Veel mensen proberen daarom hun leven lang minder te eten, zonder veel succes.

De hoofdschuldige zou vet zijn, dat tweemaal zoveel calorieën per gram bevat als eiwit of koolhydraten. Maar is een positieve energiebalans de verklaring voor overgewicht? Taubes toont aan dat biologische factoren doorslaggevend zijn in plaats van de thermodynamica. Als de eierstokken van een patiënte verwijderd worden, volgt gewichtstoename. Bij cortisol of insuline spuiten gebeurt hetzelfde.

Een groeiend kind eet meer calorieën dan hij of zij verbruikt. Deze groei verklaren wij niet door te veel eten. Het kind eet te veel omdat het groeit. Lengtegroei wordt gezien als een gevolg van aanleg en hormonale factoren, groei in de breedte niet. En dat is ten onrechte. Wij eten te veel, omdat wij dik zijn. Het centrale hormoon dat ons dik maakt, is insuline. Hoe meer koolhydraten wij eten, hoe meer insuline wordt uitgescheiden, en hoe meer vet wij opslaan in onze vetcellen. Deze vetten zijn dan niet beschikbaar als brandstof.

Insulineproductie wordt extra gestimuleerd door het eten van makkelijk verteerbare [geraffineerde] koolhydraten zoals brood, pasta, rijst, suiker, en aardappels. Maar ook bier, fruit en vruchtendranken bestaan uit koolhydraten, die de opslag van vet sterk aanzetten. Koolhydraten werken verslavend, suiker prikkelt hetzelfde genotscentrum in de hersenen als cocaïne. Volgens Taubes komt te veel eten voort uit het verkeerde voedsel met veel koolhydraten.

Het effect van meer bewegen op het gewicht is bijna nihil. Vele studies bewijzen dat blijvend gewichtsverlies niet bereikt wordt door meer energieverbruik zoals sporten of fitness. Het lichaam compenseert toegenomen energieverbruik simpelweg door grotere honger. In bed -slapend- wordt meer gewicht verloren dan in de sportschool.

Kan gewichtsverlies optreden zonder caloriebeperking met veel vet? In het wetenschappelijke topblad JAMA werd in 2007 een studie gepubliceerd waarin drie populaire caloriebeperkte diëten werden vergeleken met een calorie onbeperkt dieet met veel vet. Zonder caloriebeperking met veel vet werd meer dan tweemaal zoveel gewicht verloren dan met caloriebeperking zonder vet. Atkins voeding is gebaseerd op vet en eiwit in vlees en kaas en heel weinig koolhydraten. Bovendien verbeterden met dit dieet ook de risicoprofielen voor het hart.

Gesteund door gezaghebbende adviesorganen wordt de doctrine 'Minder eten, Meer bewegen' al 40 jaar gepropageerd door de Nederlandse overheid. Ondanks dure campagnes en een fitnessrage neemt obesitas explosief toe: 1,2 miljoen Nederlanders kampen ermee. Het is hoog tijd voor de overheid om de tot dusverre niet succesvolle aanpak van overgewicht af te zweren. Het model van Taubes biedt een alternatieve verklaring van ons toenemende overgewicht. Dit model biedt meer aanknopingspunten voor een succesvolle aanpak van overgewicht.

Maurits de Brauw is chirurg in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam
 
Quote
Navigatie
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Mvl&d  schreef op: 31-05-2012 20:16:26
"In bed -slapend- wordt meer gewicht verloren dan in de sportschool"

:d
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Nimmie  schreef op: 31-05-2012 20:18:00
nou dat word dan veeeel slapen
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Tessa_mv2  schreef op: 31-05-2012 20:18:37
Geen brood, pasta, aardappelen meer, natuurlijk ook geen suiker, ook geen plantjes en fruit dus het blijft bij vlees alleen?

Ik denk dat ik maar op bed ga maar eerst nog even een koe ga slachten en opeten
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Mamavonn  schreef op: 31-05-2012 20:19:45
hahahahahaha
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Tessa_mv2  schreef op: 31-05-2012 20:20:52
Ik laat hem wel slachten want bewegen is ook niet nodig.
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Minou  schreef op: 31-05-2012 20:42:42


nou dat is het dus...

sportschool..schrappen

lijnen..schrappen

op naar de boerderij!
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Mitch  schreef op: 31-05-2012 20:43:37
HET dieet, hele dagen barbecuen.
Ik zeg doen!
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Melissa  schreef op: 31-05-2012 20:51:24
Wat een onzin! (vind ik)

Gewoon alles eten wat je nodig hebt in de goede hoeveelheden. puur vers eten, normale lichaamsbeweging, en dan zul je zien dat je al een stuk gezonder word (en dus afvalt als je teveel vet opgeslagen hebt).

Eenzijdige dieten kunnen wel voor gewichtsverlies zorgen, maar als je normaal gaat eten daarna kom je alles weer aan, tevens is het op lange termijn niet gezond.

Verder heeft ons lichaam koolhydraten nodig, zonder KH heeft ons lichaam geen brandstof en worden we futloos, tevens heeft ons brein het nodig om het stofje aan te maken waardoor we ons gelukkig voelen, dus zonder KH voelen we ons echt in de put.

Alleen moeten we oppassen, witte koolhydraten verteerd ons lichaam snel, word omgezet eerst in suiker en vervolgens in vet. Complexe koolhydraten (volkoren dus) doet ons lijf langer over om om te zetten in brandstof, dus houd onze bloedsuiker stabiel, zorgt dat je minder snel trek krijgt in slechte dingen en word je dus minder snel dik van.
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Minou  schreef op: 31-05-2012 20:53:22
Kijk hier heb ik meer gevoel bij!
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Melissa  schreef op: 31-05-2012 20:56:50

Quote Minou:
Kijk hier heb ik meer gevoel bij!

Waarbij?
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Minou  schreef op: 31-05-2012 21:09:24
Wat jij net had geschreven! Ipv het artikel!
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Mamavonn  schreef op: 31-05-2012 21:15:43
chips zitten vol koolhydraten....
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Melissa  schreef op: 31-05-2012 21:16:36
Ja klinkt erg gezond allemaal ....


WIe heeft dit onderzoek gesponsord? Macdonalds?
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 31-05-2012 21:17:29
Het zou best zo kunnen zijn dat je ervan afvalt maar als je zo eenzijdig eet krijg je er weer andere klachten bij.

Ik blijf er ook bij net zoals Melissa: Gezond eten, normale porties en gevarieerd. En bewegen moet je zowiezo om gezond en fit te blijven of je er nou van afvalt of niet.
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Melissa  schreef op: 31-05-2012 21:31:03

Quote SismvNick:
Nee melissa.. Mora..



MMMMMMMMM(oddervet) van Mora
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Heleenmv2  schreef op: 31-05-2012 21:35:00
Hij brengt het als een soort 'eureka' en alsof het een nieuwe visie is, maar dat is toch helemaal niet zo?
Het is al járen bekend dat de glycemische index van producten belangrijk is en dat een zo stabiel mogelijke bloedsuiker het gezondst is en ook een gezond gewicht in de hand werkt.
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Suah  schreef op: 01-06-2012 08:50:44
Dit stukje is gewoon een samenvatting van Atkins boek..
En ik zit niet in de prut, terwijl ik leef op 20 gram koolhydraten per dag. Het is alleen soms moeilijk om streng te blijven..
Een bittergarnituur bevat ook teveel koolhydraten trouwens! Zit een deegje omheen..
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Lin79  schreef op: 01-06-2012 09:21:35
Toen ik zwanger was kreeg ik zwangerschaps diabetes en ben toen koolhydraat beperkt gaan eten. at het dus nog wel maar alleen de 'gezondere koolhydraten'heb mn hele zwangerschap geen koekjes, suiker, chips, vruchtensap, witte rijst, witte pasta aangeraakt en ben toen de baby eruit was 18 kilo in totaal kwijtgeraakt. wel at ik in de weekendenmonsou in rookvlees of blokjes kaas of gevulde eitjes.

ik at wel 4 boterhammen en 150 gram aardappel of volkoren pasta of zilvervlies rijst maar meer koolhydraten ook niet ohja en 2 x fruit. dus ik denk toch echt wel dat koolhydraten dik makend zijn. Alleen heb je ze wel in beperkte mate nodig.
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Suah  schreef op: 01-06-2012 09:33:19
Ik denk dat er een stuk minder dikke kinderen zouden zijn en dus ook minder dikke volwassenen als we allemaal zouden eten zoals fase 4 van het Atkins dieet. Dus wel groenten en fruit, donker brood of bijv. speltbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst. Geen chips, frisdrank, energiedrankjes, koekjes mee naar school, liga's , kant en klaarmaaltijden, bewerkt voedsel etc.
Het viel me maandag op toen ik in slagharen was hoeveel dikke kinderen er rondliepen. Maar als je dan iets wilt gaan eten staat er niks op het menu met goede, langzame koolhydraten.. En dat zie je ook in bijna alle indoorspeeltuinen en andere pretparken, er is alleen maar rommel te krijgen waar je dik van wordt.

 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Alice  schreef op: 01-06-2012 09:39:55
Ja, helemaal mee eens Suah. Dat vind ik ook echt heel vervelend. Ook in restaurants, alle kindermenu's.. ze hebben niet eens groenten! Een kind leert al van kleinsafaan, dat als het leuk en gezellig is, dan krijg ik ongezond eten. Fijne associatie hoor

M'n zoontje mag echt wel 's een frietje, maar ik vind 't niet meer dan normaal dat er elke dag ook groenten gegeten worden. Ik vind frieten met een frikandel gewoon geen maaltijd
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Suah  schreef op: 01-06-2012 09:56:42
Ja, jammer dat kinderen zo leren dat bij een leuke dag altijd een patatje met snack hoort. En mijn dochter is eerlijk gezegd veel blijer met een kom verse soep en een bruin pistoletje om mee te dippen in de soep!
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Mitch  schreef op: 01-06-2012 09:57:10
Macdonalds heeft wel groentes voor de kids trouwens.
Zakkie worteltjes
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Jo  schreef op: 01-06-2012 10:15:51

Quote Mitch:
Macdonalds heeft wel groentes voor de kids trouwens.
Zakkie worteltjes



Nee hoor, mijn dochter wilde worteltjes bij d'r happy meal en die waren er helemaal niet!
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Mitch  schreef op: 01-06-2012 10:16:58
Jo echt? nou ja dat vind ik wel aso, alsof die dingen zo hard gaan
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Melissa  schreef op: 01-06-2012 10:25:18

Quote Alice:
Ja, helemaal mee eens Suah. Dat vind ik ook echt heel vervelend. Ook in restaurants, alle kindermenu's.. ze hebben niet eens groenten! Een kind leert al van kleinsafaan, dat als het leuk en gezellig is, dan krijg ik ongezond eten. Fijne associatie hoor

M'n zoontje mag echt wel 's een frietje, maar ik vind 't niet meer dan normaal dat er elke dag ook groenten gegeten worden. Ik vind frieten met een frikandel gewoon geen maaltijd


Ik heb een half jaartje geleden een topic geopend omdat ik dus geen vette hap of suikershot voor mijn kinderen wilde kopen bij ballorig. Maar dus zelf wat verantwoords wilde meenemen (en biologisch omdat ik dat gezonder vind), als ze het daar verkochten had ik het echt wel gekocht, maar ze hebben alleen snoep, patat, pannekoeken etc.

Nou ik werd door sommige echt voor gek verklaard en het was haast mishandeling, want dan zaten al die andere kindjes patatjes te eten en moesten die van mij aan de volkoren broodjes en fruit ...

Zegt ook wat over de mentaliteit van sommigen watbetreft het eetgedrag van kinderen

 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Suah  schreef op: 01-06-2012 12:13:36
Ja, dat topic heb ik toen ook wel gevolgd. Ik snap dat ballorig die regels heeft, omdat ze verdienen aan het eten en drinken. Maar zet dan iets gezonders op de kaart..
Ik ga meestal vlak na lunchtijd naar dit soort indoorspeeltuinen en dan hebben we onze buik al vol en koop ik alleen wat drinken.
Zo zijn er ook mensen die het zielig vinden dat mijn dochter alleen maar brood en fruit mee krijgt naar school.. En geen melkliga of snoep.
Maar gelukkig mag er niks anders mee worden genomen op haar school. Dus mijn dochter weet zelf niet dat ze zo'n slecht leven heeft
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Suah  schreef op: 01-06-2012 12:33:30
@Melissa, ik snap trouwens wel hoe je je voelt als je zo'n topic opent en mensen er zo op reageren. Dat is ook de reden waarom ik niet meer tegen mensen vertel hoe wij over eten denken. Mensen vinden het onzin dat ik biologische producten koop en dat mijn dochter geen halvarine op haar brood mag en geen snelle jelle of peijnenburg ontbijtkoek en geen liga etc, etc. Maar het is mijn kind en ik bepaal wat ze krijgt en uitleggen doe ik niet meer.
Dat wij koolhydraatarm eten vinden ook veel mensen onzin. Maar we zijn hiermee begonnen omdat mijn man de diagnose diabetes type 2 kreeg. Na 2 weken koolhydraatarm eten waren zijn waardes weer normaal en dat zonder insuline of tabletten. Zijn leverwaardes, nierwaardes, cholesterol en bloeddruk zijn na een jaar nog steeds goed. Dus wij gaan hier lekker mee door!!
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Alice  schreef op: 01-06-2012 12:38:23
Ja Melissa, ik herinner me dat topic ook. Stond toen ook aan jouw kant. Denk ook wel dat ik gereageerd heb, maar weet ik niet meer zeker.

Ik vind dat ze bij Ballorig ook gezonde dingen kunnen neerzetten. Het hoeft niet altijd friet te zijn he. Spaghetti lusten de meeste kinderen ook heel graag. Zitten in elk geval groenten in. Maar dat is duurder en daar kunnen ze niet veel aan verdienen. Wat dat betreft ben ik echt wel voor een vettax
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Suah  schreef op: 01-06-2012 12:49:49
Ik ben meer voor een koolhydatentax!! Weetje wat ik ook zo raar/krom vind in ballorig e.d. Op de kaart alleen maar producten uit de frituur of met veel suiker en dan limonade met aspartaam... waarom??
Dat vind ik net zoiets als een bigmac menu met cola light. Of je moet van cola light houden, dat kan misschien ook.
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Melissa  schreef op: 01-06-2012 13:57:51

Quote SismvNick:
Melissa dat was meer dat je er af en toe heen gaat..

Mijn kinderen mogen af en toe best lekker een patatje na het spelen of zwemmen.

Ik vind het ook belangrijk dat ze gezond eten, en ze krijgen ook weinig troep, verse groente, en vers fruit. Elke dag een gezonde maaltijd ect. Maar in de speeltuin mogen ze best een patatje. Nu is het bij ons wel zo dat ze "gezonde" patat bakken, dus in zonnebloem olie, alleen "gezonde" mayonaise hebben ect. Maar ook al was dat niet het geval dan zouden ze het alsnog wel krijgen.

Die van mij mogen dat af en toe ook, en ook wel eens snoep, en ook wel eens pannekoeken. Maar het hoeft niet elke week raak te zijn. We zaten in de tijd van de discussie in december, we hadden eerst sintmaarten gehad, toen sinterklaas, verjaardag van oma, kerst en we zaten toen geloof ik tussen kerst en oud&nieuw, ik had beloofd dat we naar ballorig zouden gaan aan mijn oudste, en ze hadden al zoveel extraatjes gehad dat gewoon een middagje lekker spelen zonder patat/pizza/ijs/pannekoeken etc ook wel een keertje mocht.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Naam
Bericht