Menu
 

Topic:

natuurlijke erfafscheiding

Bettie  schreef op: 29-05-2012 11:08:10
Is er hier iemand die een beetje thuis is in alle regels mbt erfafscheiding? Ik dacht er een beetje verstand van te hebben maar weet 't nu niet meer helemaal zeker;

Situatie 1: wij hebben een hoekwoning en onze hoek grenst aan de enorme tuin van een oud boerderijtje tegenover ons huis. Wij hebben onze tuin afgezet met een schutting van 1.80m hoog. Dus op onze grond.

Volgens mij (ik dacht volgens de wettelijke regels) is het zo dat wij verantwoordelijk zijn voor het onderhoud én dat onze buurvrouw er niets tegenaan mag planten, laten groeien of bevestigen.

Nu worden wij al jaren helemaal 'gek' van alle hedera die er tegenaan en er doorheen groeit. Al diverse malen verzocht om dit terug te trekken wat niet gebeurd. Nu trekken wij het steeds vanuit onze tuin weg wat erdoorheen groeit.

Vraag: wij mogen toch... voor het onderhoud van onze schutting in haar tuin (op haar grond) de boel daar weghalen wat tegen onze schutting en garagemuur groeit. We hebben net een nieuw garagedak maar de eerste stengels groeien al weer tegen de boeing aan.

Situatie 2: Dezelfde buurvrouw heeft een beukenhaag op haar grond staan. Zij is dus verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan.

Er gebeurt echter helemaal niets mee en wij hebben het al diverse keren aangekaart. Inmiddels roept ze al 6 jaar dat ze die haag gaat verwijderen. Maar je begrijpt.....hij staat er nog steeds. Onze kant snoeien we elk jaar terwijl we dat niet hoeven te doen. Maar ik word nu zo langzamerhand helemaal simpel van die verschrikkelijk beukenhaag.

Een normale haag is geen probleem maar deze is inmiddels zo'n 5 meter hoog. Wij kunnen 'm nooit helemaal (mooi) snoeien en altijd hebben wij er een berg zooi van.

Vragen:
a) Weet iemand hoe hoog zo'n haag nu precies mag zijn/worden?
b) Waar kun je terecht als buurvrouw er niets aan doet? (de gemeente verwijst ons door naar de bomenstichting )
 
Quote
Navigatie
RE: natuurlijke erfafscheiding
Suus  schreef op: 29-05-2012 11:12:42
Volgens mij moet je haar vragen de hedera terug te snoeien en als zij dat niet doet moet ze jou gelegenheid geven het zelf te doen.

De haag kan je weinig aan doen behalve overhangende delen weg snoeien, een haag mag gewoon hoog worden.

Ik zou wel even goed lezen hoe het in jouw gemeente is, in onze gemeente mag je op een hoek helemaal geen schutting nl tenzij hij als steun voor groen dient.

 
Quote
RE: natuurlijke erfafscheiding
Susanne-mv-daj  schreef op: 29-05-2012 11:39:25
ik denk dat als de schutting echt op jou grond staat , en dus niet in het midden ,zij haar hedera bij zich moet houden of hem idd in overleg moet laten groeien

zou daar zeker een probleem van maken , omdat de hedera maar kwaad dan goed gaat doen


 
Quote
RE: natuurlijke erfafscheiding
Inky69  schreef op: 29-05-2012 12:13:30
Je hebt wel toestemming nodig van de buren om de hedera waar jij last van hebt te snoeien. Je mag niet zomaar op hun grond hedera weghalen ook al heb jij daar last van.

Aan de beukenhaag kun je denk ik helaas niets doen, deze staat op haar grond. Wel misschien een idee om met haar te gaan praten en dan misschien een plan maken om de haag er samen uit te halen.
 
Quote
RE: natuurlijke erfafscheiding
Tulp  schreef op: 29-05-2012 12:27:49
 
Quote
RE: natuurlijke erfafscheiding
Tulp  schreef op: 29-05-2012 12:28:09
http://www.juridischloket.nl/vraagenantwoord/wonen/buren/erfafscheiding/Pages/default.aspx
 
Quote
RE: natuurlijke erfafscheiding
J  schreef op: 29-05-2012 12:32:28
Haha, moet gelijk aan de Rijdende Rechter denken!
 
Quote
RE: natuurlijke erfafscheiding
Bettie  schreef op: 29-05-2012 13:48:06
@J haha, dat idee had ik ook toen ik dit gebeuren zat te typen . Maar goed...daar vind ik het dan weer niet gek genoeg voor. In die zin dat ik gewoon van mening ben, dat we er best samen uit kunnen/moeten kunnen komen.

De buurvrouw is best aardig maar gewoon niet daadkrachtig. En omdat ik geen dingen wil communiceren die feitelijk/juridisch onjuist zijn, wil ik me wel eventjes goed voorbereiden.

We gaan geloof ik maar eens rustig beginnen door aan te bellen en te vragen of we de hedera van onze schutting en stenen garage kunnen weghalen. Dan zetten wij de eerste stap(pen) en zijn de volgende voor haar

Ik had dus ook zitten kijken op die juridische site én inmiddels ook naar de gemeente gebeld omdat er aanvullende eisen etc. van hen uit kunnen bestaan. Dat laatste is niet het geval. Ben er inmiddels wel achter dat het regelend recht is; d.w.z. dat je onderling anders kunt afspreken dan er in het Burgerlijk Wetboek staat. We maken wel regelmatig een praatje met elkaar, hebben ook al zo vaak aangegeven dat de haag aan onze kant zo lelijk is, we er niet goed bijkunnen met snoeien etc. Maar misschien moeten we dan nu maar eens het e.e..a. op papier gaan zetten hierover.
 
Quote
RE: natuurlijke erfafscheiding
Anon  schreef op: 29-05-2012 13:54:24
Je gaat mij misschien niet aardig vinden, maar ik mis wel een gedeelte van je verhaal, namelijk de visie van je buurvrouw. Ik vind schuttingen erg lelijk en ik zou er ook wat tegenaanzetten als het ik de planten op mijn erf plant, net als een stenen schuur. Het is goed om afspraken te maken, maar als je eea op papier gaat zetten dan zou ik snel klaar met je zijn.... Probeer eerst afspraken te maken voordat je meteen met de wet begint...want als je zo binnen komt als je nu over komt (via papier is altijd anders dat weet ik) dan zou het tussen ons niet zo gezellig worden en dat zou jammer zijn toch...
 
Quote
RE: natuurlijke erfafscheiding
Suus  schreef op: 29-05-2012 15:38:11
Anon, wij hebben uitgebouwd. We hebben de buren aangeboden de muur OP de erfgrens te zetten zodat ze hem ooit zou kunnen gebruiken als zij aan willen bouwen of om er iets tegen aan te laten groeien. Ze wilden dit niet, ze wilden hem tegen de erfgrens. Prima natuurlijk, maar dan mag zij hem dus niet laten begroeien met zooi die mijn muur beschadigd. Dan had ze het maar onze muur moeten laten zijn (op mijn kosten).

 
Quote
RE: natuurlijke erfafscheiding
Bettie  schreef op: 29-05-2012 20:07:56
@Anno, natuurlijk wordt de soep nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend. In dit verhaal is heel veel niet gezegd; simpelweg omdat het niet relevant is voor de situatie.

In overleg met de buurvrouw hebben wij een heel gammele schutting vervangen voor een nieuwe én op haar verzoek zelfs een paar meter extra geplaatst (op onze kosten). Dus....ik denk dat ze wel blij is met de schutting .

En het is waar wat Suus zegt; als de afscheiding op jouw grond staat, is het ook jouw eigendom en mogen de buren daar niet zomaar iets tegenaan laten groeien, tegenaan bouwen of wat dan ook.

Zo star willen wij helemaal niet zijn maar ik baal er best wel van dat wij diverse keren gevraagd hebben om de hedera (of klimop, hoe je het ook noemen wilt) niet tegen de garage/schutting te laten groeien. Juist nu we voor een fiks bedrag het dak hebben vervangen omdat het rot en lek was en werkelijk overal de hedera doorheen gegroeid was, wil ik niet dat die verhipte hedera weer mijn dak lek maakt. En dat risico is dusdanig aanwezig omdat dat 'onkruid' nu eenmaal door blijft groeien, zelfs dwars door de garagemuur/dak heen.

En natuurlijk komen we niet (onmiddellijk) met wetjes en regeltjes aan. Voor onszelf willen we graag weten wat hierover precies in de wet staan met in ons achterhoofd .....stel je voor dat. (dat verwacht ik niet maar je weet maar nooit). Ik was/ben gewoon benieuwd wat er nu precies mag met groene erafscheidingen etc. :d
 
Quote
RE: natuurlijke erfafscheiding
Naamloos  schreef op: 26-06-2013 20:35:33
ls de buurvrouw niet heeft geholpen aan het mee betalen van de schutting mag u eisen dat ze de hedra weg haalt!
 
Quote
Navigatie


Reageren op natuurlijke erfafscheiding
Naam
Bericht