Menu
 

Topic:

uitslag iqtest

Ff Anno  schreef op: 27-05-2012 20:25:47
Onze zoon van 5 jr functioneerd niet goed op school.
volgens de testen op school loopt hij achter op sociaal-emotioneel niveau en zijn spraak is wat onduidelijk.
Dit was voor school de reden om hem door te sturen naar de GGZ voor verder onderzoek.
Hij heeft daar een iq-test gemaakt omdat mijn man en de rest van de schoonfamilie hoogbegaafd is.
Ook hebben we een ontwikkelingsonderzoek gedaan voor eventueel autistisch gedrag.
het ontwikkelingsonderzoek gaf niet echt grote bijzonderheden aan, wat autistische trekjes maar geen duidelijke.

De iq-test daarin tegen......
Hij heeft een iq van 73 (zwak begaafd) met daarin een sterk verschil tussen verbaal en visueel. het verbale is zwak, niet heel gek gezien zijn slechte verstaanbaarheid.
Verder hadden wij deze uitslag niet verwacht. Hij is gewoon echt niet dom.

Omdat wij twijfelen aan de uitslag van de test gaat hij binnenkort naar de (hb)psycholoog van mijn man om hem daar ook eens door te laten lichten.

Wie heeft er een kind met een iq van 73? of ervaring met zulke kinderen?
Misschien zitten wij er compleet naast en blijkt hij inderdaad zwak begaafd
 
Quote
Navigatie
RE: uitslag iqtest
Mama Van Drie  schreef op: 27-05-2012 20:35:53
Ik denk dat niet iedereen weet wat voor IQ zijn kind heeft, ik heb in ieder geval geen flauw idee wat het IQ is van mijn kinderen.
Dat wordt volgens mij ook niet standaard getest alleen als daar een reden voor is.

Het is nooit slecht om verder onderzoek te laten doen als jullie twijfelen, ik krijg alleen de indruk dat jullie er niet aan willen dat het misschien wel gewoon eens zo zou kunnen zijn.

Ik kan je dus niet helpen maar misschien andere wel.....

 
Quote
RE: uitslag iqtest
Harleysmama  schreef op: 27-05-2012 20:41:51
Mijn zoon heeft PDD-NOS en is getest. Hij had een late taalontwikkeling en spraakontwikkeling, maar praat erg ouwelijk voor zijn leeftijd. Er is toen ook een IQ test afgenomen en daarin scoorde hij dus bovengemiddeld. Hij is dus begaafd. Scoorde 120. Hij zit op speciaal onderwijs, maar laat niet zien wat hij allemaal kan, omdat hij zo druk is in zijn doen en laten. Nu gaat er dus een vervolgonderzoek komen bij de Bascule. Ben benieuwd wat daar uitkomt. Ik zou gewoon kijken wat er uit de vervolgtesten komt.
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Mama-van-aimy  schreef op: 27-05-2012 20:48:03
Heb je naast zijn IQ je zoontje wel eens goed laten testen op bijvoorbeeld PDD NOS / autisme?

Mijn zoontje heeft PDD NOS en werd voor het eerst getest toen hij nog net geen 4 jaar was. Toen kwam zijn IQ op alle testen op het gemiddelde uit. Helemaal prima dus.

Nu hebben wij hem een paar weken geleden laten testen voor wetenschappelijk onderzoek (hij is nu 7 jaar). Dit zijn iets andere testen dan de normale IQ testen. Wij hadden best een hoge inschatting gemaakt want hij is absoluut niet dom, kan goed meekomen op school en hij weet heel veel.

Kregen we de uitslag van de test en wij vielen bijna van onze stoel. Bleek dat hij een "beneden gemiddeld" IQ heeft. Ik dacht dat het gemiddeld uitkwam op een 89.

Ik heb toen ook met de psycholoog gesproken en ze zei ook dat zulke testen momentopnames zijn. Als hij er geen zin in heeft op dat moment, dan werkt hij bijvoorbeeld ook niet mee. Tja dan zakt de score natuurlijk al. Maar hij zegt ook heel vaak: Ik weet het niet. Terwijl hij het antwoord wel gewoon weet. Maar dan heeft hij geen zin om te antwoorden.

De testen duren ook vaak lang en daarbij is een langdurige hoge concentratie voor mijn zoontje dus best moeilijk. Hij is al afgeleid als hij een vlieg ziet.

Kortom: Die IQ testen zeggen niet alles.

Weet je hoe de IQ testen heten die je zoontje heeft gedaan? Als je daar op Googlet krijg je ook een hoop info erover.
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Ingrid  schreef op: 27-05-2012 20:48:16
mijn zoon is 5 en heeft een iq van 88 net onder het gemiddelde maar de psycholoog zei dat het ook het gemiddelde had kunnen zijn als ze de test later hadden afgenomen mijn zoon is ook echt niet dom maar doordat hij niet laat zien wat hij kan ( door concentratieproblemen) komt dat allemaal niet naar boven in de klas wat hij wel kan ! thuis leest hij al kleine woordjes en kan tellen tot 20 en terug tellen tot tot 0 kan kleine sommetjes maken en hij gaat na de zomervakantie pas na groep 2 dus ja...

ik persoonlijk vind een iq test een beetje onzin als ze zo jong zijn het kan allemaal nog veranderen , ik snap wel dat ze zo dingen willen uitsluiten maar goed ik vraag me af of dat zo'n iq test daar aan mee kan werken , mijn zoon heeft DCD en word getest op ADD juist vanwege zijn concetratie problemen ,
ik zou zeggen ik denk dat je zelf je kind het beste kent en zou me er dus niet te veel zorgen om maken als jullie zelf zien dat hij niet "dom" is .
succes met alles !
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Ff Anno  schreef op: 27-05-2012 21:11:15
hij is getest op autisme, maar geen directe duidelijk kenmerken.

Wij willen gewoon het beste voor onze zoon, of hij nu laag of hoog begaafd is of er tussen in,
We merken dat hij nu niet goed in zijn vel zit en willen dat het beter nmet hem gaat.

Maar het punt is dat zowel mijn man als mijn zwager op de basisschool laag ingeschaal zijn (er werdt gezegd dat mijn schoonouders blij moesten zijn als VBO basis werdt gehaald) terwijl mijn zwager nu een stevige HBO opleiding heeft behaald. Mijn man heeft tot 4 jaar terug gedacht dat hij niet meer kan dan automonteur (niet verkeerd opvatten) nu blijkt dat hij minimaal HBO kan doen (iq test is afgenomen terwijl hij depressief was, dus als hij zich goed voelt is de kans groot dat hij nog hoger uitkomt)

Vandaar dat we er zo dicht opzitten.
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Maya  schreef op: 27-05-2012 22:47:22
Mijn zoon is ook 5, hij is autistisch en zijn IQ is 63 getest vorig jaar toen hij dus 4 was.
Mijn zoon noemen ze niet zwakbegaafd, maar langzaamlerend. Ik vind het eigenlijk ook heel erg dat je het zwakbegaafd noemt als ik eerlijk mag zijn.
Mij is verteld (en dat weet ik zelf ook zeker) dat die IQ testen niet 100% kloppen, nou ja de testen wel, maar de uitslag niet.
Mijn zoon is visueel heel erg sterk en qua taalbegrip dus zwak. De IQ test is behoorlijk zwart/wit, ze willen een antwoord op een vraag en als het antwoord niet helemaal klopt, of net anders geformuleerd wordt, dan heb je al 0 punten voor die vraag.
Ze hebben mij verteld dat de uitslag waarschijnlijk wat afwijkend is van wat het werkelijk moet zijn, dat komt ook omdat 5 (of bij mijn zoon 4 jaar) best moeilijk is om te testen en het hangt ook nog helemaal af hoe de concentratie enz. is op die dag.
Ik pin mij niet te veel op de uitslag wat mijn zoon betreft, hij zit zowiezo al op bijzonder onderwijs vanwege zijn autisme.
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Ff Anno  schreef op: 27-05-2012 23:05:02
@maya;

ZIJ/GGZ noemde het zwak begaafd!!!

Wat ook een punt was bij de test, zoonlief had er geen zin meer in, maar moest van de testdame de test afmaken, tja, als je mijn zoon zou kennen weet je dan wat er komt, niets zinnigs meer......daarom twijfel ik ook aan de test.

Misschien vind je het niet prettig maar ik wil je toch wat vragen stellen....
Ons zoontje speelt spelletjes op de computer waar echt denkvermogen en inzicht voor nodig is zoals bricks (met die vormpjes die in elkaar moeten passen)

Als ik hem zelf omschrijft is het een jongetje dat wat verlegen is, duurt lang voor je hem op zijn gemak heeft, het duurde bijv een half jaar voor hij aan de juf gewend was.
Hij is fantasie vol; zo vol dat hij zich moeiljk kan concentreren op een opdracht op school, hij moet eerst zijn fantasie kwijt voor hij zich aan de opdracht kan wijden. Verder maakt hij die opdracht dan met een extra zetje van de juf uitstekend. Soort perfectionist.
ehm wat zal ik nog meer over hem vertellen?
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Corine  schreef op: 27-05-2012 23:12:24
Mijn dochter zit op speciaal onderwijs ivm ernstige spraak/taal probleem. In sept vorig jaar is er een iq test afgenomen en ze kwam uit op 83, dus ook beneden het gemiddelde. Ze loopt wel achter en gaat nu ook naar een andere speciale school, ook voor haar spraakmoeilijkheden, maar ook voor langzaamlerend.
Maar ze loopt achter, omdat ze dus ook achter is met haar spraak/taal.

Mijn zoon heeft Asperger, kent de moeilijkste woorden, was heel vroeg met praten en hij kwam met zijn iq test uit op 86, ook dat is beneden gemiddeld.

Ik blijf erbij dat een iq test gewoon een momentopname is en dat het niet zoveel wil zeggen verder.
Mijn kinderen kennende hebben de testen niet helemaal goed gemaakt, aangezien ze allebei erg snel zijn afgeleid en behoorlijk snel de moed opgeven/geen zin meer hebben.
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Suzan  schreef op: 27-05-2012 23:20:06
Hoi, mijn zoon is ook vijf en kwam oa niet mee op . Vanuit school kwam ook de vraag voor een iq test maar wij dachten dat er zeker wel wat in zit maar dat het er niet uitkwam. Ondertussen belandt bij een psychiater wilde ook wel testen maar gaf toe dat iq testen niet betrouwbaar zijn op die leeftijd en ja het is een moment opname. Dat ik zou ik in mijn achterhoofd houden. Bij onze zoon bleken concentratie problemen en extreme onzekerheid de oorzaak. Met de juiste hulpmiddelen, therapie en veel doorzettingsvermogen is het nu een ander kind en heeft zijn achterstand volledig ingehaald en scoort nu zelfs boven gemiddeld
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Ff Anno  schreef op: 27-05-2012 23:35:46
Bedankt voor julllie geruststelling, ik maak me er nu al druk over.....

Ben bang dat ze hem op school anders gaan behandelen door de uitslag.
@suzan, het lijkt of je het over onze zoon hebt, zo onzeker als wat, altijd bang voor nieuwe dingen.
Los fietsen heeft 1 jaar geduurd voor hij het durfde.

Concentratie is bij hem ook een groot probleem hij zit te dromen op school voorbeeldje;
Hij zat in de kring en de kinderren mochten om de beurt wat vertellen als de beer op je schoot kwam was je aan de beurt. die beer ging overigens netjes het rijtje af.
Zoonlief zat te dromen (observatie AB'er) en staarde maar wat voor zich uit. Kind naast hem aaide hem over zijn hoofd maar hij reageerde er niet op bleef staren. Toen de beer bij hem op schoot kwam schrok hij ervan en wist niet wat hij moest doen, kindje naast hem zei; jou beurt je mag vertellen. Toen stak hij van wal en was niet meer te volgen, het ging over van alles en nog wat. Andere kindjes uit de klas snapte hem niet en begonnen te draaien, hierom rondde de juf het vertellen van hem af......
zo ook met werkjes, hij heeft gewoon een extra zetje nodig.

Welke hulpmiddelen en therapie heeft jou zoon gehad?
Als je het hier niet neer wil zetten zou je me dan willen mailen?

19 juni hebben we gesprek op school, zie ik erg tegenop en ik wil er zo goed mogelijk op voorbereid zijn. Ga dingen op papier zetten hoe ik denk dat het het beste voor hem is...
Tips zijn welkom!!!!!!!!!!!
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Ff Anno  schreef op: 27-05-2012 23:36:19
haha bedenk nu dat je me niet kunt mailen omdat ik dit uit privacy annoniem plaats, maar mag ik jou dan mailen?
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Maya  schreef op: 28-05-2012 00:16:20
Ik vind het best schokkend om te lezen dat het GGZ dat dan zwakbegaafd noemt! Hij is pas 5 jaar! En zijn taalontwikkeling is zwak, maar dat wil niet zeggen dat hij zwakbegaafd is.
Dat hij dromerig is, zich moeilijk kan concentreren maakt waarschijnlijk ook wel dat de IQ test geen goede uitslag geeft.
Ik denk niet dat een school alleen maar naar de uitslag van een IQ test gaat kijken, het is tenslotte maar een moment opname.

Mijn zoon maakt puzzels 3D bij fysio (hij heeft dat via het MKD waar hij nu zit) en die vertelde me laatst dat mijn zoon op dit moment puzzels van het hoogste niveau maakt, ze had zelfs nog nooit een kind gehad die dat niveau haalde! Ook tekend hij nu van alles na en hij is op dit moment bezig met het schrijven van letters, zijn naam en cijfers herkend hij tot 100 tallen. Alles wat hij aan opdrachten moet doen die visueel zijn gaan heel goed, maar ja door die taalachterstand (waar hard aangewerkt wrodt) heeft hij dus toch een heel laag IQ gescoord.

Ik zou als ik jou was niet te veel waarde aan die score hechten, ik heb me er in het begin ook heel druk om gemaakt, want met de score van mijn zoon zou ik het bijna een heel zwakbegaafd kind moeten noemen, maar dat is hij toch echt niet.


 
Quote
RE: uitslag iqtest
Meanne  schreef op: 28-05-2012 01:22:59
Mijn oudste zoon heeft adhd en zijn iq is 2 jaar geleden getest, 93 en dat betekend dat hij een zwakke leerling is.
binnenkort wordt hij weer getest.

93-100 is 'normaal'

Jongste zoon van 3.5 jaar is vorige maand getest en kwam uit op 108. Hij is getest omdat hij op een speciale psz zit ivm zijn spraak en ze hebben hem getest of hij naar regulier onderwijs kan of naar speciaal onderwijs ivm spraak dus maar ook voor die school moet het iq normaal zijn.
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Mrtj  schreef op: 28-05-2012 09:08:28
Waarom zou je het met school bespreken? Als jij bang bent voor de beeldvorming, én je hebt het idee dat de test niet goed is afgenomen en daardoor de uitslag niet representatief is..... Waarom dit dan voorleggen aan school?
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Gast  schreef op: 28-05-2012 09:38:52
Een iqtest afnemen van een kind jonger da 8 jaar geeft geen correct beeld, ik zou me er dus niet te veel op vastpinnen...
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Anootje  schreef op: 28-05-2012 10:19:55
EEn iq van 73 is laag, ze geven een iq van 85 aan om op een reguliere basisschool te kunnen blijven. 73 is een moeilijk lerend niveau. Aan de andere kant is hij nog jong en ik zou afwachten hoe het in groep 3 gaat. Hij heeft ook nog niet de wisc III iq test gehad neem ik aan en dat is de betrouwbaarste. De SON geeft vaak een hoger iq aan. Dat familie hoogbegaafd is zegt natuurlijk niets over jouw zoon.
Mijn zoon is ook getest, haalde verbaal een iq van 80, en performaal een iq van 122, hij kan de leerstof makkelijk aan. Hij kan overigens erg goed praten, al toen hij heel jong was, alleen laat hij dat niet vaak zien, het is niet zo'n prater, maar het zit er wel in.
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Ans Mv J.k.d  schreef op: 28-05-2012 10:30:13
Hoi Anno,
Ik snap helemaal wat je bedoelt. Mijn zoontje heeft inmiddels al 3 iq testen afgelegd allemaal waren ze laag. Toen hij op de mkd zat en hij moest ergens anders heen (reguliere basischool met rugzakje) Hebben we gekozen voor een rec-3 rugzak school wilde hem wel op voorwaarde van een rugzak. Prima dachten wij welke rugzak dat hij kreeg maakte voor ons niet uit. Alle verslagen hadden we voorgelegd aan school en school had hem 2 dagen proef laten draaien. Effin na een half jaar werd duidelijk dat onze zoon teveel werk vereiste.
En opeens zou hij beter af zijn op een rec-3 school tja daar begon de elende ik heb die iq testen ook nooit geloofd. Hij begrijpt dingen echt sneller danhij ze op school liet zien. We hebben toen een diagnose laten stellen en er kwam ADHD en AS uit. Nu werd mij verteld dat wanneer een kind autistisch is dat geen enkle iq test betrouwbaar zal zijn. Want je weet nooit wanneer de vraag op de normale manier binnenkomt. En zijn ADHD heeft hem echt opgebreekt hij kon zich echt niet concentreren. Effin het heeft heel wat voeten inaarde gekost om school zover te krijgen dat ze medewerking zouden verlenen aan een rec-4. Hij heeft die gelukkig gekregen. Maar tjee wat kunnen mensen bekrompen reageren op zo'n iq test. Echt reacties van de directrice dat we onze zoon niet zouden acpteren enz. Dat maakt dat ik nu ook tegen je zegt als je het gevoel hebt dat school hem ook op deze manier eruit probeert te werken dan zou ik idd niks zeggen en alles rustig op een rijtje zetten tot je bij een conclussie komt die beter bij je kind past.
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Mama-van-aimy  schreef op: 28-05-2012 10:37:55

Quote anootje:
Hij heeft ook nog niet de wisc III iq test gehad neem ik aan en dat is de betrouwbaarste. De SON geeft vaak een hoger iq aan. .



Hier een linkje met wat uitleg over de wisc III IQ test.

http://www.intelligentietesten.com/Wisc%20III%20uitgebreide_informatie_wisc_iii.htm

Maar ze benadrukken wel dat de test bij kinderen met PDD NOS met argwaan bekeken moet worden.

Dus zo betrouwbaar vind ik de wisc III test dus niet

Hoe je het ook wend of keert...... een IQ test is een momentopname. En in onderzoeksruimte waar de testen worden afgenomen voelen kinderen zich veel minder op hun gemak dan bijvoorbeeld thuis.

Ook is het de vraagstelling van de test. Ze mogen die maar op 1 bepaalde manier doen. De vraag op een net iets andere manier formuleren is uitgesloten. Maar juist op die andere manier kan je kind de vraag wel sneller/beter snappen.

Ik neem de testen echt met een korreltje zout. Mijn zoon zit volgens de laatste testen op het randje van "beneden gemiddeld" maar hij doet het prima op het regulier onderwijs. Het enige waar hij iets mee achter blijft is lezen en rekenen. Hij weet het allemaal wel, maar het is het tempo wat hij nog net niet onder controle heeft.

 
Quote
RE: uitslag iqtest
Monica Mv 2  schreef op: 28-05-2012 10:53:10
Mijn zoon werd getest op verzoek van school op ADHD, nooit 1 seconde hebben wij gedacht dat hij adhd had. Kind was 4,5, las vloeiend nederlands en was zichzelf duits aan het aanleren. Wij zelf dachten aan asperger of net als zijn zus hoogbegaafd.

Toen kwam de uitslag, hij had adhd en was dom. Uhhh dom, beste riagg mevrouw, hoezo??

Nou meneer had geen zin gehad in de iq testen en had steeds gezegd, kan ik niet. Joehoeeeee mevrouw riagg, hij is 4,5, en leest hele disney club boekjes, al een jaar!!!

Nou jullie kunnen me meer wijsmaken ouders, maar de test geeft een algemene score van 87 aan, waarvan verbaal 80 en perfomaal 117.

Boos zijn we vertrokken, geloofde er niks van. De school ook niet, je gaat een herfstleerling nie naar groep 2 sturen als ie 87 scoort.

Dus met de kinderarts overleg gehad en ze geloofde ons en niet het riagg dus op naar de psycholoog van het ziekenhuis.

Vele gesprekken met school gehad, in december was Guus al klaar in groep 3. De conclusie, autisme waarschijnlijk asperger en hoogintelligent.

Nu zit hij op een behandelschool en behandelgroep, om hem te leren praten, hij kan het goed maar moet leren te praten over zijn pijnen.

En daar word hij getest op autisme en in augustus krijgt hij een nieuwe Iq test. Hij is 6,5 nu en doet nu pluswerk groep 4.

Mijn idee voor jouw dus, snel naar een ander buro en een nieuwe test doen.Of naar een mkd gaan

Succes
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Mama-van-aimy  schreef op: 28-05-2012 11:29:52

Quote monica mv 2:
Mijn zoon werd getest op verzoek van school op ADHD, nooit 1 seconde hebben wij gedacht dat hij adhd had. Kind was 4,5, las vloeiend nederlands en was zichzelf duits aan het aanleren. Wij zelf dachten aan asperger of net als zijn zus hoogbegaafd.

Toen kwam de uitslag, hij had adhd en was dom. Uhhh dom, beste riagg mevrouw, hoezo??

Nou meneer had geen zin gehad in de iq testen en had steeds gezegd, kan ik niet. Joehoeeeee mevrouw riagg, hij is 4,5, en leest hele disney club boekjes, al een jaar!!!

Nou jullie kunnen me meer wijsmaken ouders, maar de test geeft een algemene score van 87 aan, waarvan verbaal 80 en perfomaal 117.

Boos zijn we vertrokken, geloofde er niks van. De school ook niet, je gaat een herfstleerling nie naar groep 2 sturen als ie 87 scoort.

Dus met de kinderarts overleg gehad en ze geloofde ons en niet het riagg dus op naar de psycholoog van het ziekenhuis.

Vele gesprekken met school gehad, in december was Guus al klaar in groep 3. De conclusie, autisme waarschijnlijk asperger en hoogintelligent.

Nu zit hij op een behandelschool en behandelgroep, om hem te leren praten, hij kan het goed maar moet leren te praten over zijn pijnen.

En daar word hij getest op autisme en in augustus krijgt hij een nieuwe Iq test. Hij is 6,5 nu en doet nu pluswerk groep 4.

Mijn idee voor jouw dus, snel naar een ander buro en een nieuwe test doen.Of naar een mkd gaan

Succes



Monica,

Ik lees dat Guus ook zoveel verschil had tussen verbaal en perfomaal.

Ik zat de brief van het Ziekenhuis van mijn zoontje even te lezen. En daar staat letterlijk in: dat de verbale en performale significant van elkaar verschillen. Dat de algehele intelligente daarom niet goed kan worden uitgedrukt in een niveau of een getal. Daarom is bij hem dus alles gebaseert "bij benadering".

 
Quote
RE: uitslag iqtest
Anootje  schreef op: 28-05-2012 11:41:22
Precies dat is bij ons ook zo geweest. Met zo'n grote kloof mag er geen totaal iq gegeven worden. Performaal is het belangrijkst voor hoe hij op school zal presteren, dus logisch dat hij al jong kon lezen. Mijn zoon is daar gemiddeld mee, maar met rekenen is zit bij tegen de grens van groep 5 aan (hij zit in groep 3 en is een jonge leerling). Toch zeggen ze bij ons Monica dat asperger onmogelijk is omdat hij verbaal zo zwak is. Maar ik zeg dan het zit er ander wel in, alleen is het geen prater.
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Ff Anno  schreef op: 28-05-2012 12:28:06

Quote mrtj:
Waarom zou je het met school bespreken? Als jij bang bent voor de beeldvorming, én je hebt het idee dat de test niet goed is afgenomen en daardoor de uitslag niet representatief is..... Waarom dit dan voorleggen aan school?



Omdat school de brief van de GGZ ook krijgt, anders had ik het inderdaad niet besproken.


Hier was het verschil tussen verbaal en performaal ook aanwezig.
VIQ 74 en PIQ 87 dus ook beide onder het gemiddelde

@monica, ik heb net een andere psych gemaild (ijn man loopt bij haar) of zij hem voor 19 juni wil observeren, liefst meerdere keren.
Onze zoon heeft even voor de duidelijkheid geen autisme of iets daaraan verwant.
Mevr van GGZ dacht dat eerst omdat:
Hij was bezig met poppetjes en auto;s in zijn spel waarbij zij hem moest observeren. Zij zette 1 poppetje anders, maar zoonlief zette hem weer terug. Volgens haar kenmerk van autisme, volgens mij; stoor me niet in mijn spel, dit mannetje staat hier en moet zus of zo want.........
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Ans Mv J.k.d  schreef op: 28-05-2012 15:01:04
je kunt de ggz ook bellen en zeggen dat je het niet eens bent met de uitkomst en dat je geen toestemming verleent dat ze de uitslag aan school doorgeven!
Ze moeten namelijk echt je toestemming hebben om dit te doen.
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Monica Mv 2  schreef op: 28-05-2012 23:26:16
Maar als jij ervan overtuigd bent dat hij geen autisme heeft en niet dom is, waarom heb je hem dan laten testen? Er is dus niks aan de hand met hem?

Je klinkt als mijn man zo, die wilde het in eerste instantie ook niet inzien, hoop echt dat ik het verkeerd lees zo.

Sta open voor iets en laat de testen opnieuw doen. Gewoon als second opinion
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Suzan  schreef op: 29-05-2012 00:00:14
Hoi Ff ano, ik heb je teruggemaild
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Anita Mv K*ay  schreef op: 29-05-2012 08:36:01
Ik weet eigenlijk niet zo goed wat je nu precies wilt. Er zijn testen gedaan en jij bent het niet eens met de uitslag?
Iedereen wil mss. een gemiddeld kind, maar helaas, het gemiddelde kind bestaat niet.
Waarom is het zo vreselijk dat de uitslag laag ligt? Wordt je kind daar anders door? Nee toch? Je kind kan worden geholpen, door wat extra begeleiding, nu ze dit weten.

Mijn zoon staat net aan de andere kant, scoort heel erg hoog en hebben met dat hoge iq heel veel problemen, maar ik ga toch niet nog een test doen, in de hoop dat hij lager gaat scoren? Je wilt toch juist hulp voor je kind?
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Monique1988  schreef op: 29-05-2012 08:53:11
geen kinderen met een lager iq maar wel een vent die dat heeft.. zijn iq komt ook op 73 (of 78 weet t ff niet zeker meer) en hij is op papier dan ook neergezet als zwakbegaafd..

waar hij tegenaan is gelopen in zijn schoolcarriere is dat hij vaak niet genoeg had aan 1 of 2x uitleg.. verbaal is hij heel slecht in zich te uitten.. en heeft doordat er pas zo laat is geconstateerd dat hij een laag iq heeft (vind zwakbegaafd zo hard klinken)eigenlijk geen goede opleiding kunnen afmaken. hij is nu 30 en al jaren af en aan werkloos.. mede doordat de scholen en ouders niet hebben doorgepakt met testen... uiteindelijk is hij nu geconstateerd met Adhd en kenmerken autisme. en heeft hulp ook voor het weer aan het werk of studie komen..

totale andere situatie maar zo kan het uitlopen als het niet word uitgezocht..

ik zou ook alles goed uitzoeken straks blijkt de test niet te kloppen want lijkt me moeilijk om kinderen te testen soms willen ze gewoon niet..

 
Quote
RE: uitslag iqtest
Anon  schreef op: 29-05-2012 14:16:02
Het is altijd moeilijk om te horen dat het niet lekker gaat met je kindje. Zeker als je zelf een ander beeld hebt. Voor ons is het altijd moeilijk om te beoordelen of de test klopt of niet. Het is goed om daar met iemand over te praten met kennis van zaken en iemand die jullie kennen en waar jullie vertrouwen in hebben.

Wat ik je mee wil geven is dat het beeld misschien voor jullie niet herkenbaar is, maar wel aansluit bij de zorgen van de school. Deze test kan school en jullie wel handvatten geven om de ontwikkeling van je kind te stimuleren. Je moet het zien als een middel om hulp voor je kind te krijgen en niet als afrekening. Ik ben het met je eens dat sommige mensen hun verwachtingen bij gaan stellen en daardoor lagere verwachtingen hebben en minder gaan stimuleren. Dat moet je zien te voorkomen. Maar voorkom ook dat je je kind gaat overvragen, want dat doet veel meer schade dan het oplevert. De gulde middenweg is eigenlijk het beste, uitdagen, prikkelen maar niet overstimuleren en hoge eisen stellen. Een iq test is 2 jaar geldig, daarna is het onbetrouwbaar. Het blijkt ook dat intelligentie vloeiend is, dit betekent dat het niveau te beinvloeden is, door de juiste begeleiding en stimulans. De iq testen op jonge leeftijd zijn altijd moeilijk, maar ze geven wel een indicatie of een kind ondersteuning nodig heeft. Persoonlijk ben ik niet zo van het testen, werk met de gegevens die je al hebt evt aangevuld met specifieke testen (taal, motoriek en observaties) een IQ test is maar 1 meetmoment en ga uit van wat het kind nodig heeft.

Ten aanzien van de term zwak begaafd, hoe naar dit ook klinkt, dit is een term wat veel wordt gebruikt en betekent eigenlijk hetzelfde als moeilijk lerend. Als je IQ nog lager is (onder de 70) dan scoor je verstandelijk beperkt. Het is misschien niet leuk om te horen, maar de term is wel passend.

Sterkte met je kindje!
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Ff Anno  schreef op: 29-05-2012 14:37:31
Vanmiddag even een kort gesprekje gehad met de juf.
Een geruststellend gesprekje.
Zij vind zoonlief niet vallen onder het zwak begaafde, waarwel kan ze niet zeggen omdat er zoveel zaken meespelen.
Maar ze vind hem in het afgelopen half jaar sterk vooruitgegaan.
En zij gaat in ieder geval niet meer in de conclusie van de GGZ en de test. Morgen gaat hij bij haar opnieuw een citotoets maken.

Zij denkt (en wij met haar) dat het grootste probleem is:
- zelfvertrouwen
- vertrouwen krijgen in de leerkracht
- duidelijke uitleg (voorkeur 1 op 1)
- echte leiding van de juf krijgen.

Zoals zij het nu ziet:
Het eerste half jaar groep 1 was voor hem eigenlijk wennen, hij wist zich niet goed te gedragen en ging maar de clown uithangen.
 
Quote
RE: uitslag iqtest
Ff Anno  schreef op: 29-05-2012 14:42:16

Quote monica mv 2:
Maar als jij ervan overtuigd bent dat hij geen autisme heeft en niet dom is, waarom heb je hem dan laten testen? Er is dus niks aan de hand met hem?

Je klinkt als mijn man zo, die wilde het in eerste instantie ook niet inzien, hoop echt dat ik het verkeerd lees zo.

Sta open voor iets en laat de testen opnieuw doen. Gewoon als second opinion



Hier wil ik graag even op reageren.
ER IS WEL WAT AAN DE HAND!!! Hij zich duidelijk niet goed in zijn vel (al verbeterd dat wel)
Het testen op autisme wilde de GGZ, niet ons idee.
Hij is in mijn ogen niet dom, maar komt toch niet goed mee op school; daar kunnen verschillende redenen voor zijn
- niet kunnen
- niet willen
- niet durven
Tja daar heb ik (en de juf/IB'er) geen pasklaar antwoord op. Vandaar de test
Ik wil de testen wel opnieuw laten doen, maar dat kost me circa 700€ en dat heb ik niet. Maar ik heb wel de psych gemaild of ze hem wil observeren.

@Monique; en dat is nu precies wat we willen voorkomen.
Mijn man heeft de andere kant. Is HB en heeft jaren als automonteur gewerkt (dus onder zijn niveau) dit breekt op en dat heeft het ook gedaan. Mede daardoor zit hij nu al 4 jaar thuis. Depressief. Denken niets te kunnen, zich een nietsnut voelen, zich niet nuttig voelen.
DAT WIL IK NIET!!!
 
Quote
Navigatie


Reageren op uitslag iqtest
Naam
Bericht