Menu
 

Topic:

Zorgtoeslag vraagje

Elisa  schreef op: 20-05-2012 11:05:43
Beste dames,

Ik heb een vraagje over de zorgtoeslag en misschien dat jullie het antwoord weten.

Een week geleden heb ik een beschikking gekregen over 2010 van de zorgtoeslag. Ik moest iets bijbetalen.

Nu krijg ik een week later een beschikking voor 2012 dat ik een behoorlijk bedrag moet terugbetalen. Nu kan dat wel iets kloppen want mijn partner heeft sinds twee maanden een nieuwe baan gekregen. Hiervoor zat hij bij een andere werkgever. Ik heb ook een nieuwe baan gekregen met een ander salaris. Naar aanleiding van het bovenstaande heb ik een wijziging gedaan voor de zorgtoeslag. Toen bleek dat we geen recht meer hadden op zorgtoeslag. Dan kan.

Op verzoek van de belastingdienst zelf heb ik onze beide inkomens extra hoog ingeschat zodat we naderhand niks terug hoeven te betalen. Ik vind het enigszins vreemd dat we nu midden in het jaar een flink bedrag terug moeten betalen terwijl nog niet zeker is of we samen een het bedrag gaan komen eind van het jaar. Misschien weten jullie hoe dit zit?

 
Quote
Navigatie
RE: Zorgtoeslag vraagje
Mitch  schreef op: 20-05-2012 11:07:58
Wij hebben dit probleem ook iedere keer!
Kan je niet helpen, maar lees wel mee.
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Nimmie  schreef op: 20-05-2012 11:09:48
Geen idee ik mag zelf ook een flink bedrag betalen 836 euro
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Ano Nu  schreef op: 20-05-2012 11:12:29
Volgens mij kan je het ook per maand wijzigen als je inkomen per maand kan wisselen . wel een heel gedoe !

ik bennu ook nog steeds terug aan het betalen en elke keer dat ik denk van pff gelukkig bijna klaar komt de volgende al weer midden in het jaar ...
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Elisa  schreef op: 20-05-2012 11:18:03
Dank jullie voor de antwoorden. Ik ga morgen even bellen hierover want ik vind het erg vreemd.

Iedere maand wijzigen is geen optie want mijn man zijn salaris is afhankelijk van de overuren die hij draait en dat verschilt nogal. Vandaar dat ik beide inkomens hoog in heb geschat.

Daarbij vind ik het ook erg vreemd dat ik van 2010 nu pas krijg en een week later van 2012.

Als ik gebeld heb zal ik hier wel even posten.
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Anno  schreef op: 20-05-2012 11:27:50
je maakt een schatting van je inkomen, nu moet je terugbetalen omdat het dus blijkt dat met de schatting die je hebt gemaakt je geen recht hebt op de toeslag.

Blijkt nu aan het einde van het jaar dat je inkomen toch veel lager is geweest dan kun je dan alsnog een wijziging indienen en wordt het weer berekend en krijgt je als je toch nog een bedrag tegoed hebt dat uitbetaald.

Op het moment dat je aangifte doet komt dat automatisch ook bij toeslagen terecht en krijgt je vanzelf bericht maar dan moet je wachten op hun.

Hoe dan ook het blijft in het begin een schatting en ja je kunt beter te hoog inschatten dan te laag want dan hoef je in ieder geval niet terug te betalen maar kan het wel zo zijn dat je einde van het jaar nog wat krijgt!
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Mama_anja  schreef op: 20-05-2012 11:30:13
je kan beter een hogere jaar inkomen aan geven om te voor komen dat je bij moet betalen
dit is mij door fam van mij aangeraden die bij de belasting werkt
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Mitch  schreef op: 20-05-2012 11:37:47

Quote elisa:

Op verzoek van de belastingdienst zelf heb ik onze beide inkomens extra hoog ingeschat zodat we naderhand niks terug hoeven te betalen.



Mama_anja dat heeft ze dus ook gedaan ;-)

Ik heb voor dit jaar de zorgtoeslag gewoon stop gezet, het is best fijn iedere keer maar dat terug gebetaal word je ook verdrietig van!
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Elisa  schreef op: 20-05-2012 11:55:10
Ja dat snap ik. Alleen vind ik het zo vreemd dat ik nu alles terug moet betalen terwijl wij op basis van vorige inkomens (bij de oude werkgevers) gewoon wel recht hadden op zorgtoeslag.

Vreemde werkwijze: eerst de hele boel terugbetalen en aan het einde van het jaar de boel weer terug gestort krijgen. Doorgaans krijg ik altijd aan het einde van het jaar een definitieve berekening. Dat staat ook overal op de websites van de belastingdienst.

Daarnaast vind ik het ook erg apart dat ik een week geleden de definitieve berekening van 2010 krijg en nu van 2012.
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Moniquemvjent  schreef op: 20-05-2012 12:45:52
Je moet de zorgtoeslag voor 2012 terugbetalen. Dan heb je dit jaar dus ook al zorgtoeslag gehad. Nu heb je een wijziging doorgegeven met een nog hoger salaris en op basis daarvan blijkt dan dat je de zorgtoeslag die je tot nu toe hebt ontvangen niet had mogen ontvangen. Dus die moet je terugbetalen, omdat de conclusie is dat met het jaarsalaris wat je uiteindelijk gaat verdienen, je boven de grens van de zorgtoeslag zit.
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Mama-van-aimy  schreef op: 20-05-2012 13:31:03
War ik zo benieuwd naar ben: Als je zorgtoeslag ontvangt en je weet dat je het moet terugbetalen. Dan zet je dat geld toch gelijk opzij?

Vorig jaar ben ik enorm de mis in gegaan en moesten wij ook alles terugbetalen omdat wij er blijkbaar geen recht op hadden.

Nu zet ik alle zorgtoeslag die ik krijg gelijk naar een andere rekening. En als ik dan moet terugbetalen, dan heb ik dat geld wel apart staan. Maar aangezien ik minder uren ben gaan werken zal ik hopelijk nu niet zoveel hoeven terug te betalen.
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Elisa  schreef op: 20-05-2012 13:58:12
Beste mama van aimy,

Ik wist in die tijd nog niet dat ik het moest terug betalen. een maand geleden heb ik mijn eerste baan gekregen en mijn partner ook zo ongeveer. Daarvoor had ik de zorgtoeslag gewoon nodig om mijn premie mee te compenseren anders kon ik die niet betalen.

Als ik toen geweten had dat ik een goed betaalde baan zou krijgen had ik het gelijk stopgezet.
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Mama-van-aimy  schreef op: 20-05-2012 14:30:35
Maar ik denk juist dat heel veel mensen de mist ermee in gaan.
Dat ze onterecht zorgtoeslag krijgen en daardoor denken er recht op te hebben en het dan ook uitgeven.

En als het dan terugbetaald moet worden, dat de mensen het niet meer hebben.

Ik vind dat echt een fout ook bij de Belastingdienst. Want op deze manier brengen ze mensen in de problemen.

Maar krijg je later nog wel zorgtoeslag als je het nu stopzet? Ik bedoel dan op het moment dat je weer minder gaat verdienen?
Ik heb mij namelijk laten vertellen dat eenmaal stopgezet is altijd stopgezet. maar ik kan daar ook volledig naast zitten hoor.
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Elisa  schreef op: 20-05-2012 14:38:07
Ik weet niet of ik het nog krijg als ik minder ga verdienen. Echter had ik volgens de belastingdienst nota bene wel recht op zorgtoeslag (is bevestigd middels brief) met mijn oude salaris van mijn bijbaantje. Anders had ik mijn premie niet kunnen betalen.

Daarbij vind ik het echt heel raar dat overal staat (websites e.d.) dat de definitieve berekening en dus het terugbetalen aan het einde van het jaar gebeurt en dat ik midden in het jaar deze beschikking krijg. Het is namelijk zo dat ik altijd een potje opbouw voor dat soort dingen maar dat dus altijd aan het einde van het jaar. Nu heb ik dat geld namelijk niet want dat heb ik uitgegeven aan mijn zorgpremie.
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Suus  schreef op: 20-05-2012 14:59:50
Maar een beschikking die je nu hebt gekregen is geen definitieve aanslag.

Op basis van je definitieve aanslag over 2010 is waarschijnlijk gebleken dat je voorlopige voor 2012 niet goed was en krijg je een beschikking. Dat verrekenen ze met je eerdere beschikking. Het kan dus zijn dat je nu niks krijgt per maand, nog een beetje of dat je terug moet betalen.

 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Mamami  schreef op: 20-05-2012 17:53:43
Achterop het formulier van de belastingdienst staat een jaarinkomen vermeld op basis waarvan ze de zorgtoeslag 2012 hebben berekend. Waarschijnlijk is bij het vaststellen van 2010 gebleken dat het inkomen voor 2012 te laag was ingeschat. Je kunt het beter nu moeten terugbetalen (over de afgelopen 5 maanden) dan straks achteraf over een heel jaar.

Ik vraag de toeslagen aan op basis van een brutojaarsalaris + € 5.000. Ons belastbaar inkomen (op basis waarvan de toeslagen berekend worden) is veel lager dan ons brutoloon dus ik zit altijd safe. Ik ga ook niet af zitten wachten tot zij de definitieve berekening maken.

Als ik de aangifte heb gedaan (januari van ieder jaar) weet ik het belastbaar inkomen (verzamelinkomen) over het voorgaande jaar. Dan maak ik een wijziging met het juiste inkomen over het afgelopen jaar en ik heb binnen 6 weken brief en geld. Werkt al jaren perfect !
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Elisa  schreef op: 20-05-2012 19:45:17
Op die manier heb ik het juist ook gedaan. Alleen als je midden in het jaar een nieuwe baan krijgt met een behoorlijk hoger inkomen kun je dat lijkt me niet aan het begin van het jaar inschatten. Nadat we beide banen hebben gekregen met de nieuwe inkomens heb ik ook gelijk een wijziging gedaan zelf om inderdaad terugbetaling over een heel jaar te voorkomen.

Wat ik vreemd vind is dat ik nu moet terug betalen terwijl ik straks weer een deel terug gestort ga krijgen. Want het inkomen is tot aan de maand waarop ik mijn nieuwe baan kreeg goed ingeschat en op basis van mijn oude inkomen had ik recht op zorgtoeslag. Ik heb namelijk op advies van de belastingdienst mijn jaarsalaris genomen op basis van mijn nieuwe inkomen. Echter heb ik vanaf januari tot en met eind april mijn nieuwe inkomen niet gekregen.
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Jacquelien  schreef op: 20-05-2012 20:39:03

Quote elisa:
Dank jullie voor de antwoorden. Ik ga morgen even bellen hierover want ik vind het erg vreemd.

Iedere maand wijzigen is geen optie want mijn man zijn salaris is afhankelijk van de overuren die hij draait en dat verschilt nogal. Vandaar dat ik beide inkomens hoog in heb geschat.

Daarbij vind ik het ook erg vreemd dat ik van 2010 nu pas krijg en een week later van 2012.

Als ik gebeld heb zal ik hier wel even posten.



Doordat je je inkomen flink hoog hebt ingeschat ontstaat er waarschijnlijk geen rechtop toeslag en mag je meteen wat je al hebt gekregen terug betalen. Lijkt me logisch toch?
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Eefje  schreef op: 20-05-2012 20:55:53
Je kunt het toch beter nu terug betalen van een paar maanden, dan in januari 2013 van een heel jaar? Je hebt de wijziging doorgegeven, waaruit blijkt dat jullie geen recht meer hebben op zorgtoeslag. Dan is het toch goed dat ze het meteen stopzetten? Liever aan het eind van het jaar iets terugkrijgen, toch!

En ze tellen het loon van het hele jaar bij elkaar op, heb je daar wel rekening mee gehouden? Omdat jullie er nu blijkbaar behoorlijk op vooruit zijn gegaan qua loon, kan het best zijn dat je helemaal geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Het wordt niet per maand bekeken, maar over een heel jaar. Je hebt het er namelijk een paar keer over dat je een deel terug gestort gaat krijgen, maar weet je dat wel zeker? Ik moet er ook eerlijk bij zeggen dat de berekening op de site van de belastingdienst vaak niet helemaal klopt. Ik heb al een paar keer gehad, dat ik de correcte gegevens invulde, en dat ik minder terugkreeg dan dat er uit hun berekening kwam....

 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Mamami  schreef op: 20-05-2012 20:56:00
Dus je hebt het terugbetalingsverzoek gekregen omdat je een wijziging hebt doorgegeven en niet omdat ze 2010 hebben afgerekend. Staat los van elkaar.

Er wordt gekeken wat je op jaarbasis gaat verdienen in 2012 (nav jouw wijziging), als je oude salaris + nieuwe salaris boven de grens uitkomt krijg je dus niets (en dan moet je dus terugbetalen wat je al gekregen hebt)
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Elisa  schreef op: 20-05-2012 23:12:17
Dat het stopgezet is, is ook niet het punt. Dat is inderdaad alleen maar goed. Hiervoor met het oude salaris had ik de zorgtoeslag gewoon nodig want anders kon ik de premie niet betalen. Ik heb het jaarinkomen flink hoog ingeschat om terugbetaling t e voorkomen. Echter is nog maar de vraag of we dat salaris gaan halen i.v.m de variabele uren van mijn partner. Het leek mij logisch om een definitieve berekening aan het einde van het jaar te doen aangezien dan pas echt bekend is wat het jaarinkomen is. Dat staat overigens ook op alle websites vermeld dat de definitieve berekening aan het einde van het jaar gebeurt.

 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Mamami  schreef op: 20-05-2012 23:48:30
Het is geen definitieve berekening, het is een nieuwe berekening die negatief uitvalt. Stel dat je aan het einde van het jaar toch minder hebt verdiend dan je had opgegeven kan je het alsnog wijzigen.

Ik denk dat je het nu vooral vervelend vindt om de gekregen toeslagen terug te moeten betalen. Je zou weer een wijziging kunnen doen en je inkomen iets lager zetten om zo te voorkomen dat je alles terug moet betalen wat je tot nu toe hebt gekregen, maar dan heb je het risico later alsnog alles terug te moeten betalen.

Wat is flink hoog geschat ? Bij een gezamelijk inkomen van € 51.691 (!!) heb je geen recht meer op zorgtoeslag. Als je aangeeft dat je het eerder hard nodig had om de premie te kunnen betalen en nu heb je recht op niets denk ik dat er een enorm verschil is in inkomen wat je hebt opgegeven.
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Anske  schreef op: 21-05-2012 07:56:29
mamami, werk je bij de belastingdienst ofzo?

ik heb pas geleden ook de zorgtoeslag terug betaald 879 euries.

krijg ik vorige week twee mooie nieuwe rode envelopjes binnen van de belastingdienst. ( gewoon wit maar met rode lettertjes hoor)
maar dan zit ik al voor het internetbankieren hoor.
ik krijg geld terug van 2010 en 2011 van het kit/kgb.
krijgen we iets van 1800 terug.
nou ik heb lekker 50 voor mezelf gehouden haha, is niks he op zo'n bedrag haha, maar die 1750 heb ik gelijk overgestort naar de spaarrekening. en die blijft daar sowieso tot ik de definitieve aanslag in handen heb.
als het dan terug moet dan kan het ook gelijk terug net zoals bij de zorgtoeslag. maar waarom ik nu weer geld terugheb gekregen van de kit/kgb mag joost weten.
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Moniquemvjent  schreef op: 21-05-2012 08:42:40
Anske, kan het zijn dat je recent aangifte hebt gedaan over de jaren 2010 en 2011. Dan is op basis daarvan een definitieve berekening gemaakt van je toeslagen.
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Moniquemvjent  schreef op: 21-05-2012 08:44:17
En Elise, heb jij je nieuwe maandinkomen x 12 doorgegeven. Beter is het dan te berekenen aan het inkomen dat je gehad hebt + de rest van het inkomen van de komende maanden, dan maak je een realistischere berekening van dit jaar!
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Anske  schreef op: 21-05-2012 09:37:24
hey monique, we hebben pas geleden de jaarcijfers ingediend van 2010, die van 2011 nog niet, dus dat zal wel een schatting zijn denk.
van 2010 wacht ik even op de definitieve, dat zal wel niet meer zolang duren.
Daar zal het wel mee te maken hebben.
Gelukkig staat het apart zodat het ook snel weer terug kan.
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Tanja1981  schreef op: 21-05-2012 11:28:55
ja hoor en nu hebben ze een technische storing

ik kreeg het weekend ook maar liefst 4 brieven in de bus pffff
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Harleysmama  schreef op: 21-05-2012 11:32:44
De belastingdienst heeft geen storing, maar Digi D kampt met een storing, want kan ook niet op de site van de svb inloggen.
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Tanja1981  schreef op: 21-05-2012 12:26:00
ik bel op en ze zeggen via een technische storing kunnen wij u niet te woord staan
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Elisa  schreef op: 21-05-2012 22:38:31
Nou vandaag gebeld. Net voor de storing. Zou het aan mij gelegen hebben . Het heeft inderdaad met de wijziging te maken. Maar nu blijkt het bedrag van 2010 wel ineens te kloppen met waar ik recht op had. Dus hey bedrag wat ik toen overgemaakt heb krijg ik weer teruggestort.

Alleen zal dat wel weer lang gaan duren. Het terug te betalen bedrag maak ik gewoon over om verder gezeur te voorkomen. Ik zie aan het einde van het jaar wel waar ik recht of geen recht op had.

Ik kreeg vanmiddag ook de gecombineerde aanslag 2011 in de bus die ik allang betaald heb. Wat een rotzooi weer. Heer...
 
Quote
RE: Zorgtoeslag vraagje
Tanja1981  schreef op: 22-05-2012 15:25:11
ik denk het wel elisa,

ik kan nog steeds niet bellen namelijk... had jij weer geluk maar of het aan jou ligt... denk het niet..

zo bang dat ze weer fouten aan het maken ijn en dat ik daar weer door in de problemen kom pfff
 
Quote
Navigatie


Reageren op Zorgtoeslag vraagje
Naam
Bericht