Menu
 

Topic:

Spraak

Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 16-05-2012 20:32:20
Ilse is 3 en half en we volgen al zeker een jaar (als het niet al anderhalf jaar is) iedere week logopedie....
Ilse kon maar heel weinig woordjes...

Voor 2 maanden terug een test gehad bij de logopedie...Ilse kende genoeg woordjes voor haar leeftijd.

Vanmiddag toen mijn man Ilse haalde bij het KDV kreeg hij de vraag of we nog naar Logopedie gingen met Ilse, want ze lag nog steeds heel erg achter...Ze spreekt de woorden niet goed uit...

Tja ik ben allang blij dat ik haar kan verstaan en dat ze zich verstaanbaar kan maken.....

Wat moet ik hier nu mee?? Nog meer logopedie? Gehoortest?? Ik weet het niet meer...Zal toch wel vanzelf komen als ze dalijk naar school gaat??
 
Quote
Navigatie
RE: Spraak
Son  schreef op: 16-05-2012 20:39:50
Ik zou er zeker wat mee doen. Anders heeft ze het straks op de basisschool misschien zo zwaar....
anders kan je,toch eens de logopedie of ha of cb bellen voor info Kan geen kwaad toch ?

Ik zal me ook niet al te druk maken hoor. Komt vast allemaal wel op zn pootjes terecht
 
Quote
RE: Spraak
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 16-05-2012 20:41:33
Huisarts zei destijds dat ze dan een gehoortest kreeg als logopedie niet voldoende hielp....Daarom de test van de logopediste voor een paar maanden terug..
Moet maandag toch met haar naar de huisarts voor haar longen....Kjken of die daar ook nog wat mee kan..
 
Quote
RE: Spraak
Anno  schreef op: 16-05-2012 20:54:03
ja hier is het wel aardig bij getrokken soms versta ik hem nog niet maar goed dat zal hij wel van mij hebben ze verstaan mij soms nu ook nog niet en dat zal nooit meer beter worden.

hij heeft even op logepodie gezeten maar daar deed ze alleen maar testjes en helemaal geen spraak oefeningen dus mee opgehouden en toen heeft hij een hele sprong gemaakt vlak voordat hij naar school ging.

en de juf weet er van maar heb haar dit jaar er niet over gehoord ofzo dat zijn spraak niet goed is dus zal het wel voldoende zijn
 
Quote
RE: Spraak
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 16-05-2012 20:56:35
Ilse doet bij de logopedie spelletjes met woordjes...En heeft een plakboek met plaatjes die we regelmatig oefenen...
Ik weet niet hoe het vroeger bij mij was....Ik ben een echte kletskous, maar weet niet hoe het vroeger was...
 
Quote
RE: Spraak
Mitch  schreef op: 16-05-2012 21:00:45
Mijn zoon praatte ook niet of nauwelijks, na een hele hoop gedoe dat zal ik je besparen, kwamen wij erachter dat hij amper of niets hoorde.
Hij kreeg buisjes en heeft eigenlijk nooit logopedie gehad, maar zijn spraak is echt met fikse sprongen vooruit gegaan sindsdien.
Hij heeft nog steeds littekenweefsel op de trommelvlies, dus 100% horen doet hij nog niet.

Maar ik zou absoluut d egehoortest aanvragen, je moet eerst zeker weten dat ze goed hoort, voor je verder kan.
 
Quote
RE: Spraak
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 16-05-2012 21:05:10
Dat dan toch maar eens aankaarten...Thanx Mitch.. Heb zelf het idee dat ze goed genoeg hoort...Maar goed...
 
Quote
RE: Spraak
Nimmie  schreef op: 16-05-2012 21:14:06
hier is dat daisy zelf een jaar achterloopt qua taal en begrip...

hier word nu extra hard aangewerkt

want hier is
vrachtwagen
vlachtwagen,

knakworstjes
kwakworstjes.

hidde
ridder
 
Quote
RE: Spraak
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 16-05-2012 21:24:45
Lenamvdaisy...whaha kwakworstjes..
Hier is het heel lang ipv grote meid...klote meid geweest...
 
Quote
RE: Spraak
Nimmie  schreef op: 16-05-2012 21:25:12
hahahahah nou dat is fijn... klote meid hahaha
 
Quote
RE: Spraak
Kim  schreef op: 16-05-2012 21:27:47
Gisteren ben ik met onze dochter van net 4 op school naar de logopedie geweest omdat ze moeilijk verstaandbaar is voor 'buitenstaanders'. Eigenlijk gewoon voor de zekerheid naar de logopedie om te kijken wat haar advies is. Ze gaf het advies toch echt met logopedie te gaan beginnen omdat ze veel begin, midden en eindklanken niet of niet goed uitspreekt.
Ze gaf aan dat het belangrijk is het gehoor te laten testen om uit te sluiten dat hier iets mee mis is. Wanneer kinderen niet goed horen kan het zijn dat ze ook moeite krijgen met praten.
Vanmiddag ben ik met haar naar d ehuisarts geweest ivm de gehortest maar wat ik al dacht gebeurde ook. Ze was erg verlegen en ging dus niet meewerken. De hoofdtelefoon mocht nog opgezet worden maar dat was het dan ook. Op het knopje drukken als ze een geluid hoorde was teveel gevraagd.
Volgende week beginnen we met logopedie en de logopediste heeft al aangegeven dat we bij haar waarschijnlijk de eerste paar lessen niet veel meer kunnen dan haar vertrouwd te laten worden met de logopediste. Ze is erg verlegen en vindt nieuwe situaties niet leuk. Als ze eenmaal vertrouwd is gaan ze ook met fluisterwoordjes oefenen en waarschijnlijk merkt de logopediste dan ook wel of het gehoor goed is of niet. Bij twijfel kunnen we dan nog laten testen via audiologisch centrum. Die hebben meer mogelijkheden om te testen.
Bij de huisarts gaven ze ook al aan dat net 4 jaar wel jong was om te testen.
Lang verhaal, maar tot zover mijn ervaring.
Ik zou dus idd ook er verder mee gaan.
 
Quote
RE: Spraak
Meanne  schreef op: 16-05-2012 21:37:40
Dinand is net zo oud als jou meisje en praat ook slecht.

Toen hij 14 maandan was kwam de logopediste al thuis vanwege dat hij de eerste 14 maandan van zijn leventje niet goed gehoord heeft.

Met 2 jaar en 3 maanden is hij naar de psz gegaan in de hoop dat zijn spraak zou verbeteren, daar kreeg hij al snel een extra middag vanwege zijn spraak. Na een half jaar was er geen verbetering en hun adviseerde om naar en speciale psz te gaan, dinand kreeg toen nog steeds wekelijk logopedie. Er werden testen afgenomen en we zijn daar gaan kijken.

Wij als ouders vonden het heel moeilijk, speciaal onderwijs klinkt best heftig. Maar wat een warm bad!!! Dinand mocht er starten, 3 ochtenden in de week. Elke ochtend is er een logopediste op de groep en 2 leidsters en een orthopedagoog. Hij zit er sinds nov en heeft het zo naar zijn zin. Hij gaat ook vooruit!!!
Vrijdag wordt er een speciale test afgenomen en als de uitslag er is horen we of hij naar regulier onderwijs kan of nar speciaal onderwijs moet.
De psz zit in een school voor kinderen met ernstige taal, spraak problemen.

Ze praten met gebaren, geen gebaren die dove mensen gebruiken maar specialmvoormkinderen met een ernstige taal, spraakmachterstand en dinand kent er nu een paar en dat geeft rust. Veel minder frustratie. Als hij zich niet kan uiten gebruikt hij ze, zoals van de week kwam hij niet op vliegtuig en dan doet hij er 1 na en weten wij wat hiJ bedoeld.

Dinand kan de letter k en g helemaal niet zeggen.
Voorbeeld: itte oelpje ( ik snoepje) een kind van 3.5 jaar moet ik wil een snoepje kunnen zeggen.

Al met al zijn wij zeer tevreden.

Google eens op nsdsk en de psz heet de ster en zit door heel nl.
Dinand zit niet in onze woonplaats op de psz maar het heen en weer rijden is echt waard.

Er moet heel veel gebeuren in een half jaartje maar we zien het wel.

Lize had ook een ernstige taal, spraakachterstand en toen wsiten wijnog niet van dit bestaan, die was ookmnog niet bijmons in de buurt, sinds aug 2011 pas. Ze adviseerde om lize nar speciaal onderwijs te doen maar hebben wij toen niet gedaan. Ze heeft hetmerg moeiljk gehad op school. Ze is nu net 7 jaar en heeft nog steeds logopedie.

Hoe vind de logopediste het gaan??????

Sorry voor mijn lange verhaal
 
Quote
RE: Spraak
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 16-05-2012 21:48:04
Meanne geen probleem van je lange verhaal...Dinand en Ilse zijn idd van dezelfde leeftijd...
Ilse kan op zich genoeg woordjes en kleine zinnetjes...maar de woorden worden vaak niet goed afgemaakt (heeft mama nog steeds last van ) Vind het lastig omdat we zelf vonden dat het zo goed ging..

 
Quote
RE: Spraak
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 16-05-2012 21:49:24
Logopediste vind het volgens mij wel goed gaan...Ga haar dinsdag nog even vragen hoe ze het NU vind gaan...

Maar ga zeker even googlen op die namen die je zei Meanne..
 
Quote
RE: Spraak
Corine  schreef op: 16-05-2012 21:50:56
Hier bijna hetzelfde verhaal als bij Meanne.
Mijn dochter sprak ook slecht, zo slecht dat ook wij, haar ouders, haar niet konden verstaan en dat is echt heel erg!!
Ik moest met haar naar het consultatiebureau en gelukkig was er een invalster en die raadde ons meteen aan om naar de logopedie te gaan, dat hebben we toen gedaan en ze is ook 4 ochtenden naar de psz geweest. Toen is het balletje gaan rollen. Ze is getest op haar spraak en gehoor (gehoor was gelukkig altijd goed) en er werd ons aangeraden om haar op een speciale psz te doen, via Kentalis. Weer uitvoerig getest en ja, ze was er "slecht" genoeg voor. Toen ze daar gezeten had, werd ons aangeraden om haar ook naar speciaal onderwijs te doen(school zit naast de psz). Voordat de aanvraag daarvoor rond was en ze aan de beurt was, heeft ze eerst nog bij haar broer op regulier onderwijs gezeten, maar dat was echt een ramp eigenlijk. De juffen verstonden haar niet .
Nu is ze net 7 en zit ze nog steeds op speciaal onderwijs en ze is heel erg vooruit gegaan wat de spraak betreft. Ook werken ze daar met gebaren. Wij hebben ook een gebarencursus gevolgd via Kentalis, en hebben de dvd hier liggen. We weten dus wel wat ze bedoeld, mocht ze de gebaren gebruiken, gelukkig komt het zelden voor dat ze ze gebruikt. Buitenstaanders verstaan haar nu ook veel beter, maar niet altijd goed.
Helaas is gebleken dat ze niet mee kan komen op deze school wat betreft leren, dus gaat ze na de zomervakantie weer naar een andere school. Alles hetzelfde als op deze school waar ze nu nog zit(extra logopedie en fysiotherapie), maar het onderwijs is dus anders en kleinere groepjes. Nu maar hopen dat ze het daar net zo naar dr zin krijgt.

Succes hoor!
 
Quote
RE: Spraak
Corine  schreef op: 16-05-2012 21:53:16
@ Kim, mijn dochter was nog net geen 4 toen ze haar gingen testen bij het audiologisch centrum, maar ja, dat is voor elk kindje weer anders natuurlijk.
 
Quote
RE: Spraak
Blauwtje  schreef op: 16-05-2012 22:01:24

Quote Lenamvdaisy:
hier is dat daisy zelf een jaar achterloopt qua taal en begrip...

hier word nu extra hard aangewerkt

want hier is

kwakworstjes.





whahahaha ooh sorry hoor ik moet even hard lachen! Kwakworstjes....dat zijn heel andere dingen




Hier was:
hommel : homo
leuke: n.euke
gaf soms beschamende situaties!!


Mijn ventje wordt 4 in september en praat ook nog moeilijk. Ik kan m wel verstaan (grotendeels) en de mensen die hem kennen ook. Hj heeft vooral problemen met articuleren. We oefenen thuis op dit moment. Ik zie het nog even aan tot aan de basisschool.
Maar ik zou zeggen, vertrouw op je gevoel!
 
Quote
RE: Spraak
Meanne  schreef op: 16-05-2012 22:29:38
Hihi dinand noemt een flat, slet

Corine hopelijk krijgt je dochter het naar dr zin op de nieuwe school.
Als dinand naar speciaal onderwijs gaat blijft hij in hetzelfde gebouw en de klassen zijn niet groter als 14 met 2 leerkrachten. Hij zit nu in een groep met 8 en 2 leidsters, logopediste en orthopedagoog.
 
Quote
RE: Spraak
Mitch  schreef op: 16-05-2012 22:31:00
Mijn zoon noemt Poffertjes nog steeds Koffertjes.
Regen is heel lang een Neger geweest, gaf trouwens best jammere situaties soms
 
Quote
RE: Spraak
Blauwtje  schreef op: 16-05-2012 22:33:07

Quote Meanne:
Hihi dinand noemt een flat, slet

Corine hopelijk krijgt je dochter het naar dr zin op de nieuwe school.
Als dinand naar speciaal onderwijs gaat blijft hij in hetzelfde gebouw en de klassen zijn niet groter als 14 met 2 leerkrachten. Hij zit nu in een groep met 8 en 2 leidsters, logopediste en orthopedagoog.




haha Meanne..ben blij dat we hier geen flatgebouwen hebben! Sammie maakt ook van de f/v een s
 
Quote
RE: Spraak
Anon565  schreef op: 17-05-2012 08:42:51
Er is een groot verschil tussen kinderen met spraakproblemen of kinderen met een beperkte woordenschat en een laag begrip. Mijn kind heeft tussen zijn 2,5 en 4 jaar logo gehad ivm verstaanbaarheid. Hij heeft allerlei onderzoeken gehad, oa gehoor via audiologisch centra. Met 3,5 scoorde hij gemiddeld, al was zijn spraak wel zwak. Wij twijfelden wel omdat we merkten dat buitenstaanders hem niet altijd konden volgen, maar goed. Hij is op school gestart en kon zich sociaal prima redden. Wel bleek hij adhd te hebben, het is 1 grote chaos in zijn hoofdje. In groep 3 liep hij vast met taal. Hij is toen onderzocht en bleek een hele grote achterstand te hebben op het kunnen vertellen wat er allemaal in zijn hoofd zit. Hij is nu 8 en praat als een 6 jarige. Zijn begrip is echter heel hoog, te vergelijken met een kind van 12. Dit zorgt voor een hele lastige situatie, mensen spreken hem aan op hoe hij praat, dus als een 6 jarige, terwijl hij veel verder denkt. Hij heeft nu alweer anderhalf jaar logopedie en we zien hem zeker het laatste half jaar ontwikkelen. Eerst is de verstaanbaarheid aangepakt (zijn mondmotoriek ia heel slap) en nu zijn we begonnen met ontleden z( hoe bouw je een zin op, wat is een onderwerp, werkwoord etc) en leert hij met vaste structuren een verhaal te vertellen. Zijn begrip is daarbij heel handig, want hij leert snel. Naast de taalspraakproblemen heeft hij ook nog dyslexie. We hebben nu 1 jaar een rugzak voor hem op school. Hij volgt regulier onderwijs en krijgt 3 keer per week rt. School heeft echt moeten zoeken naar de juiste weg, maar we lijken op de goede weg.

Met taalspraakproblemen is het belangrijk dat je jong begint met de behandeling. Tot 8 jaar is er nog een hoop te herstellen, maar daarna wordt het lastiger. Jouw verhaal lezend zou ik overleggen met de logopediste. Misschien heeft zij tips voor het kdv om de taal te stimuleren. Verder zou ik ook vragen of je dochter er last van heeft dat ze niet wordt verstaan. Dan pas is het echt een probleem...
 
Quote
RE: Spraak
Fruitsalade  schreef op: 17-05-2012 09:49:29
Ook bij mij komt het verhaal van Meanne en Corine me bekent voor.
Thiuri zit nu een maand op " de medeklinker" en speciale groep voor jonge kindjes meteen taal/spraak achterstand. Ook via Kentalis. Vlak voor hij naar school ging heeft hij buisjes gekregen. In de maand dat hij nu op school zit, is hij zo ontzettend voorruit gegaan. Hij durft veel meer, hij kan maakt kleine zinnetjes en hij is verstaanbaarder. Komt hij ergens niet uit, gaat hij verzinnen hoe hij het anders kan uitleggen.


Voordat we daar heen gingen, heeft hij bijna een jaar logopedie gehad, maar dat baatte niet helemaal. Hij gaat nu 4 dagen naar school en heeft dan vier dagen groeps logopedie en dan heeft hij ook nog individuele logopedie 1 x in de week op school.

Ik zie mijn mannetje echt groeien en hij heeft het heel erg naar zijn zin.

De school waar hij nu zit is voor ongeveer een jaar en vanuit daar gaan we kijken of hij wel of niet naar het reguliere onderwijs kan. We zullen het zien, maar ik zie wel dat hij ontzettend gegroeid is in zijn taal. En dat na een maand!!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Spraak
Naam
Bericht