Menu
 

Topic:

wel of geen melding maken

Brimvny  schreef op: 08-05-2012 10:38:25
Ik zit zwaar in dubio en vraag jullie advies wat te doen..

Mijn zwager en diens exvriendin hebben een dochter van 4. Ouders zijn beide in mijn ogen niet helemaal bekwaam om een kind op te voeden. Hadden enorm veel schulden (boven 30.000 euro), gebruiken drugs, zij geen werk (heeft ze geen zin in) en gaan liever op stap dan dat ze geld gebruiken om eten te kopen.. Inmiddels zijn ze met een hoop gedoe uit elkaar. Tenminste, als het haar uitkomt. Zij woont nu met dochtertje boven een discotheek en hij is in het huis gebleven. Wij (mijn man en ik) beheren nu de financien van hem en het gaat de goede kant op met de schulden, al zal het nog een eeuwigheid duren voordat hij overal van af is. Elke week krijgt hij boodschappengeld op een aparte rekening gestort waar hij dan van moet rondkomen. Dat gaat aardig.

Maar nou komt het punt... Het dochterje (is tevens ook ons peetkind) wordt enorm verwaarloosd.. Ouders verdommen om haar tanden te poetsen (waardoor nu inmiddels 2 voortanden zijn getrokken door tandarts en haar hele gebit is gereinigd), ze heeft wel een eigen slaapkamer, maar daar kan ze niet slapen vanwege rommel en lekkage. Ook is ze altijd smoezelig.. vies gezicht, vieze nagels, vieze kleren (ze wordt ook niet dagelijks gewassen). Op school komt ze regelmatig te laat of niet, omdat moeders zich verslapen heeft of geen zin heeft. Ze is heel vaak getuige geweest van ruzie tussen haar ouders (inclusief vechtpartijen/ramen ingooien etc). Ze wordt heel vaak bij opa en oma gedumpt, zodat zij op stap kunnen.

Nu waren wij toevallig het weekend bij mijn zwager in de buurt en mijn man had het idee om even spontaan op bezoek te gaan... Het was 11 uur en papa en dochter lagen nog op de bank te slapen.. Huis 1 grote bende, vieze vloer, de hele aanrecht vol met viezigheid. Overal overvolle asbakken. Kan het haast niet omschrijven, maar gewoon TE erg. Ik stond gewoon perplex. We zijn maar 10 minuten gebleven, want onze zoon moest plassen, maar NO WAY dat hij daar naar het toilet zou gaan... Bah.

Maar goed, nu komt mijn dilemma... Eigenlijk vind ik dit een verhaal voor de kinderbescherming. Dit heb ik uitgesproken naar mijn man en die vind dit enerzijds ook, maar anderzijds zegt hij dat wij daar niets mee te maken hebben. Als ik een melding zou maken, zouden zijn ouders en broer nooit meer iets met mijn (dus ons) te maken willen hebben. Nu kun je natuurlijk anoniem een melding maken, maar ik geloof dat ze dan wel weten dat die van mij aflomt... Dus ja.. wat zouden jullie doen??
 
Quote
Navigatie
RE: wel of geen melding maken
Mo27  schreef op: 08-05-2012 10:41:23
mmmm lastige situatie hoor.

maar zo kan het ook niet langer met het meisje. Is voor het meisje ook geen goede situatie zo. En school merkt het misschien ook wel op maar ja wanneer.

ik weet ook neit zo goed wat ik zou doen in deze situatie.
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Made  schreef op: 08-05-2012 10:45:10
Ik zou altijd in het belang van het kind denken.
Dan kun je je afvragen, is ze beter thuis af of in een eventueel pleeggezin. Hoe is haar gedrag, ook tegenover haar ouders?
Ik vind dit wel zorgelijk.
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Re  schreef op: 08-05-2012 10:46:05
Kun je niet proberen haar bij jullie te laten logeren? In goed overleg, zodat de ouders wat rust krijgen? Misschien zien ze dan hoe het ook kan (en moet) gaan.

Of is dit geen optie?
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Mitch  schreef op: 08-05-2012 10:46:12
Hoe is je relatie verder met de ouders?
Zou je ze je zorgen kunnen vertellen?
Misschien in eerste instantie de school inlichten?
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Lin79  schreef op: 08-05-2012 10:48:18
denk aan het kind. die is nu belangrijk dat je zwager en schoonouders dan niks meer met julie te maken willen hebben is hun probleem en tekortkoming. ik zou eerst anoniem een tip geven. is zielig voor t meisje vind ik.
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Son  schreef op: 08-05-2012 10:53:25
ik zou nog ggeen melding maken, maar wel even bellen voor advies. kijken wat ze zeggen en dan kunnen ze je wel helpen met vervolg.
Het is namllijk nog al wat.
Iedereen brengt zijn kind wel eens bij opa en oma om te stappen of uit te slapen.
Hier moet je ook niet altijd spontaan langskomen, want hier is het ook wel eens een bende....
Hij gaat dus wel goed met zijn schulden om...
Als Thomas 1 dag niet in bad is geweest dan zien zn nagels er ook niet uit....
wij slapen ook wel eens op de bank..

Genoeg redenen om WEL contact op te nemen, maar genoeg redenen die niet echt heel erg van belang zijn...Daarom advies vragen zou ik voor kiezen


Maar wilde wel even zeggen, wat super dat je zo alert bent en hou het in de gaten
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Brimvny  schreef op: 08-05-2012 10:53:29
Wij hebben al verschillende gesprekken met de ouders gehad. Inmiddels hebben wij met de moeder geen contact meer door een aantal voorvallen.. Vader ziet het volgens mij wel in, maar doet gewoon niets.. Hij is echt een geval liever lui dan moe...
Vind het zo moeilijk, want mijn zwager is verder wel een aardige vent zeg maar..
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Lonneke  schreef op: 08-05-2012 10:54:17
Waarom hebben jullie er niets mee te maken?
Jullie komen daar en zien het aan..

Dus ja, meldden. Eventueel is contact opnemen met school.. Ja als de ouders niet voor het kindje zorgen. Wie dan wel?....
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Alice  schreef op: 08-05-2012 10:55:51
Ik vind het zorgelijk, dat wel.. Maar 't kind wordt niet geslagen? Of psychisch mishandeld?
Krijgt ze liefde van haar ouders?

Kun je niet met de ouders praten en je zorgen uiten?

Een amk ofzo erbij halen is misschien niet direct de beste oplossing. Een uit huis plaatsing, is het kind dan echt beter af? Denk dat die afweging het belangrijkste is
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Brimvny  schreef op: 08-05-2012 10:56:44
@ Son: "weleens", dan zou ik me geen zorgen maken... Maar dit is vrijwel altijd!! En ik geloof niet dat jij en je man vechten bij jullie kids of drugs gebruiken waar kids bij zijn. Dronken in auto stappen met kids???

Ik kan nog zoveel dingen opnoemen die goed zijn... Maar dan ook echt niet goed..
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Son  schreef op: 08-05-2012 10:58:14
Ik schrijf toch ook dat er genoeg redenen zijn om WEL contact op te nemen ?
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Made  schreef op: 08-05-2012 10:59:05
Ik begrijp dat het heel moeilijk is, maar of het nou een aardige vent is of niet, het gaat in dit geval om het kind.

Ook vind ik dat er een verschil is tussen een rommelig huis (speelgoed overal, afwas op het aanrecht, niet stofgezogen) of een goor huis, waar je niet naar de wc durft en geen kop koffie durft te drinken

Je kan het amk altijd om advies vragen natuurlijk en de situatie uitleggen, dan zullen zij je verder adviseren wat voor stappen je kunt ondernemen.
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Made  schreef op: 08-05-2012 11:01:00

Quote Alice:
Ik vind het zorgelijk, dat wel.. Maar 't kind wordt niet geslagen? Of psychisch mishandeld?



Als een kind getuige is van continue ruzie tussen ouders (ramen ingooien, vechtpartijen), wordt ook gezien als psychische mishandeling.
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Son  schreef op: 08-05-2012 11:02:06

Quote Made:
[...]

Als een kind getuige is van continue ruzie tussen ouders (ramen ingooien, vechtpartijen), wordt ook gezien als psychische mishandeling.



eens !!!
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Brimvny  schreef op: 08-05-2012 11:06:55
Son, was geen aanval hoor

En of ze lichamelijk mishandels wordt.. nee denk het niet.
Maar geestelijk wel!

Ik ga vanmiddag maar eens bellen voor advies inderdaad en dan kijken wat ze adviseren.

Daarbij weet ik natuurlijk ook niet hoe het bij moeders thuis eruit ziet, want daar komen wij niet. Dus daar kan ik niet over oordelen.
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Caatje  schreef op: 08-05-2012 11:43:16
Verwaarlozing valt ook onder mishandeling:
Lichamelijke verwaarlozing; Aan het kind onthouden wat het voor zijn lichamelijke gezondheid en ontwikkeling nodig heeft, zoals goede voeding, voldoende kleding, voldoende slaap, goede hygiëne en benodigde medische verzorging.

 
Quote
RE: wel of geen melding maken
E Mv 2  schreef op: 08-05-2012 12:07:28
Als vader het in ziet,dan weet hij misschien niet waar te beginnen en zou jij zin hebben om aan zo'n zooi te beginnen?
Is het geen optie om het huis eens samen op te ruimen,wie weet houdt hij het dan wel bij?
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Brimvny  schreef op: 08-05-2012 16:13:49
Ik heb gebeld.. Ze vinden het erg zorgelijk en een melding waard. Maar ze snappen ook onze kant dat het moeilijk is om een offieciele melding te maken.
Ze stellen voor om nog 1 keer met de ouders te gaan praten en uit te leggen dat er nu actie ondernomen moet worden voordat iemand een melding maakt en ze misschien hun dochter kwijt raken.
Van het gezamelijk schoonmaken hebben we al eens voorgesteld, maar hij wil het zelf doen.. We gaan hem nu gewoon voor het blok zetten. Dus of wij helpen mee en komen elke week controleren of er komt een melding.
Vind het op zich een goed plan, maar natuurlijk ook moeilijk om te gaan brengen..
Maar ik denk dat dit wel kan gaan werken, mits hij de ernst erin ziet.
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Mieper  schreef op: 08-05-2012 16:25:30
Ik denk dat als het jullie petekind is, er een mooie taak is weggelegd om te proberen het te verbeteren bij hen thuis. En inderdaad duidelijk maken dat als er niks gebeurt, hij zijn kind kwijt kan raken en jullie melden. Dat het écht niet kan.

Al vind ik niet alles wat je noemt zorgelijk hoor. Niet elke dag wassen bijvoorbeeld. En om mij heen zie ik zoveel kinderen die regelmatig vanaf dat ze amper een paar weken zijn bij opa en oma worden gedumpt zodat de ouders kunnen stappen. Niet mijn ding, maar ook niet meteen reden om t AMK te bellen. Ik bedoel dit niet om te zeggen dat het zo erg niet is, maar kijk goed naar wat écht niet door de beugel kan en pak dat aan. Je kunt niet verwachten dat je het helemaal recht kunt trekken naar hoe het volgens jou zou moeten. Want dat gaat je niet lukken en hoeft ook niet. Niet iedereen heeft dezelfde norm. Dus pik de dingen eruit die écht belangrijk zijn en probeer die (eerst) aan te pakken.

Sterkte, want het lijkt me een lastige situatie!
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Marie8  schreef op: 08-05-2012 20:50:11
Op basis van wat je schrijft zou ik een melding maken, ja.
Goed afgesproken, veel succes en sterkte!

Overigens wil ik even reageren dat een melding niet direct hoeft te leiden tot een uithuisplaatsing. Als er al verder wordt gegaan in een gedwongen kader (meestal een ondertoezichtstelling en dus het aanstellen van een gezinsvoogd), dan kan dit ook leiden tot verbetering. Bijv. dmv het inzetten van hulpverlening of gewoon de duidelijkheid die zo'n gedwongen kader met zich meebrengt.
Als er geen direct gevaar is, wordt er altijd eerst gekeken of thuis blijven wonen mogelijk is en op welke manier.
Soms is een situatie niet ideaal, maar kan 'goed genoeg' zijn of worden. Een uithuisplaatsing is ook niet ideaal, dus dat wordt niet automatisch gedaan hoor.
Bovendien komen daar ook nog eens procedures (rapportages, onderzoek en uiteindelijk een rechtzaak) bij kijken.
 
Quote
RE: wel of geen melding maken
Bepje  schreef op: 08-05-2012 22:18:09
Wiens belang gaat voor kun je je in dit soort situaties afvragen, de band met je zwager of de geestelijke en lichamelijke gezondheid van jullie nichtje ?
Dan is de keus snel gemaakt denk ik, goed dat je gebeld hebt, anders zouden jullie ook nog meehelpen de situatie zoals het nu is in stand te houden.

Ik ben het verder met Marie8 eens.

Veel succes.
 
Quote
Navigatie


Reageren op wel of geen melding maken
Naam
Bericht