Menu
 

Topic:

roken / wierook?

Linnie  schreef op: 12-04-2012 17:35:59
Roken in huis met kinderen of in de omgeving van kinderen is ongezond, dat weten we.....
Maar hoe zit het met wierook?

'k heb net een stokje aangestoken en vind het zelf heerlijk ruiken, maar hoe zit het met mijn 5 en 2- jarige boys?
 
Quote
Navigatie
RE: roken / wierook?
Mikmvg  schreef op: 12-04-2012 17:40:42
Ik heb altijd begrepen dat wierook net zo ongezond is...maar ik weet niet of dat ook zo is.
 
Quote
RE: roken / wierook?
Mikmvg  schreef op: 12-04-2012 17:49:00
ff voor je gegeooglet:


Is wierook ongezond?
Om bij het ja te beginnen: wierook stoken is inderdaad slecht voor de gezondheid. Je hebt misschien wel eens een kachel van binnen gezien, of de raampjes van een kachel : bruin, zwart, en stinkend. Schoorsteenveger was vroeger echt een vies beroep vanwege al die resten die bij het stoken van dat fikkie vrijkomen.
Maar ja, is een wierookstokje stoken dan hetzelfde als een fikkie? Eigenlijk wel. Je kunt het volgende proefje doen : Neem een plaatje plexiglas en een wierookstokje dat je aansteekt in een bakje zand zodat het verticaal staat. Leg het plaatje er nu boven neer zodat de rook van je stokje als het ware tegen het plexiglas botst. Als je wierookstokje opgebrand is zul je voelen aan het plexiglas dat het een beetje vettig geworden is. Stook je nog een paar stokjes op zo'n manier zul je zien dat het plexi heel langzaam bruin wordt. Dit bruine spul noemen ze creosoot. En je kan wel nagaan dat je dat niet in je longen wil hebben ! Je kunt het proefje uitbreiden door bijvoorbeeld verschillende soorten wierook tegen zo'n glaasje te stoken of zelfs een sigaret zo op te branden. Je ziet door de aanslag hoe vies verbranding kan zijn. Stoffen die je kunt tegenkomen in Creosoot zijn onder meer aldehyden en acroleïne.
Het nieuws wordt nog slechter : Ze hebben in Taiwan onderzoek gedaan naar de kankerverwekkendheid van wierook en daaruit kwam dat monniken die lang in zo'n Boeddhistisch klooster waren en zich bezig hielden met het stoken van Sandelhout (hun type wierook) een groter risico liepen op kanker.(link)
Punt uit, einde oefening, wierook stoken kan je gezondheid schaden.

Verstandig gebruik
Toch zou ik geen sjamaan op klompen geworden zijn als het echt zo zwaar schadelijk was geweest. Heeft je vader bijvoorbeeld gezegd dat lopen in de stad gevaarlijk is vanwege de uitlaatgassen die je inademt en dat het wonen in verstedelijkte gebieden een verhoogd risico op kanker geeft, alleen al vanwege de gasproductie van auto's ? Heb je gehoord dat ze het standbeeld van Ramses de tweede uit Cairo is gesleept omdat het te veel aftakelde door de uitwerking van de uitlaatgassen van auto's en fabrieken? En zeggen ze je dan dat je niet in de stad mag komen omdat het ongezond is?
Nee natuurlijk niet, en dat komt omdat die gevolgen eigenlijk best wel meevallen. Je lichaam heeft bijvoorbeeld een grote zelfreinigende werking. De longen en de luchtwegen bijvoorbeeld zijn uitgerust met zogenaamde trilhaartjes die continu vuil naar buiten afvoeren en dan als onschuldige snottebellen je buurman doen walgen. Vuilafvoer heet dat. Kijk, alleen als je heel lang in vieze rook verblijft kan het lichaam het niet meer aan en hoopt het vuil zich op in de longen, net als bij rokers. En die Taiwanese monniken die zaten ook hun hele leven al midden in de dampen. Ja natuurlijk is dat slecht, en om dat te bedenken heb je heus geen superwetenschappelijk onderzoek nodig. Alleen een beetje gezond verstand. Ik kan je dan ook de volgende tips geven als je wierook wilt stoken maar ook op je gezondheid wilt letten :
· Ga nooit met je neus vlak boven een wierookstokje hangen. Het effect is averechts want je neuszintuigen klappen erdoor dicht waardoor je niks ruikt en je krijgt ook nog die creosoot naar binnen. Laat de rook zich rustig verspreiden en als het goede wierook is merk je vanzelf dat het anders ruikt of dat de sfeer er een beetje door verandert.
· Zorg voor voldoende ventilatie wanneer je wierook stookt. Natuurlijk is het wel eens lekker als de hele ruimte lettelijk blauw staat, maar beperk die gelegenheden tot de hele speciale en zorg verder altijd dat er een klein raampje open staat. Zuurstof is trouwens onwijs lekker om te ruiken.
· Stook wierook met mate, en let op lichamelijke reacties zoals hoesten of geïrriteerde ogen.
· Wanneer je allergisch bent voor etherische olie raad ik je het gebruik van wierook af. De meeste wierook uit de winkels is een mengsel van hout, houtskool en parfumolie en met name de kwaliteit en de hoeveelheid olie heeft een verband met gezondheid door de hoge concentratie van aldehyden. Wanneer er biologische etherische olie in zit zijn ze over het algemeen iets beter te verdragen. De wierookstokjes zoals die op mijn site beschreven staan bevatten alleen natuurlijke stoffen, zijn in dat opzicht biologisch maar produceren om die reden ook weer wat meer creosoot. Stokjes op een houtskoolbasis hebben dat weer wat minder omdat bij houtskool veel van deze schadelijke gassen er al uit zijn. Wanneer je aanleg hebt voor asthma doe je er ook verstandig aan om het niet of weinig te gebruiken.
 
Quote
RE: roken / wierook?
Linnie  schreef op: 12-04-2012 20:15:43
Thanks! De wierook ligt nu in de vuilniszak

-mijn man vond het ook niet denderend, dus dubbele manier om er snel vanaf te komen-
 
Quote
Navigatie


Reageren op roken / wierook?
Naam
Bericht