Menu
 

Topic:

Raad nodig... Hond bijt

Ivy  schreef op: 22-03-2012 13:12:23
Pfff, weet het even echt niet meer. Wij hebben een kruising Friese Stabij x Border Collie. Leek een hele leuke, lieve hond/combinatie.
Goed opgelet dat de hond ergens in een woonkamer geboren is/gesocialiseerd is etc. Op puppycursus gegaan, alles volgens het boekje.
We hebben hem nu ruim 3,5 jaar. Hij wordt deze zomer 4.
De eerste anderhalf jaar ging het prima. Hele leuke gezinshond. Luistert goed, speelt graag, heel lief.
Twee jaar geleden heeft hij voor het eerst mijn oudste dochter (toen 8) gebeten. Hij denkt dat de kinderen schapen zijn, waardoor we hem niet meer als binnenhond konden houden. Als buitenhond ging prima. Hij mocht nog los met muilkorf. Nu heeft hij met muilkorf alsnog mijn 7-jarige weten te verwonden... Ben nu best wel geschrokken en weet ook niet wat ik verder met hem moet!
De buurman kwam klagen dat hij nu wel heel veel blaft. Hij begreep het, hoor. Hele lieve man, maar voor iedereen is dit gewoon heel vervelend.
Is hier iemand die een suggestie heeft??? Zo'n blafband is ook niet zo heel diervriendelijk, lijkt me. En ik heb hem nu in de schuur gezet, maar om steeds of daar of in het buitenhok te moeten, lijkt me ook niet zo'n leuk bestaan.
Wie weet heeft hier iemand de gouden tip.
 
Quote
Navigatie
RE: Raad nodig... Hond bijt
Mama-van-aimy  schreef op: 22-03-2012 13:15:44
Als mijn hond mijn kinderen zou bijten?? .... dan is het exit hond.

Misschien heel kort door de bocht. Maar als hij zelfs met een muilkorf om je kind nog kan verwonden, dan zou ik echt geen risico's meer nemen.

Zoek een leuke nieuwe baas voor hem en in uiterste noodzaak zou ik hem naar het asiel doen.
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Josje   schreef op: 22-03-2012 13:15:57
lees even met je mee onze hond laat het zelfde gedrag ineens zien was een super hond en nu ik vertrouw hem niet altijd meer zo jammer.
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Ivy  schreef op: 22-03-2012 13:24:35
Als we iemand vinden die onze hond een thuis kan bieden, zou ik dat zelf eigenlijk ook gewoon heel prettig vinden. Maar hoe vind ik die?

Ik weet ook niet hoe ik zo hier thuis verder kan met hem... Ik baal ook als een stekker, want vind het behalve dat happen/bijten een fantastische hond.

Misschien dan idd toch naar het asiel...
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Dani  schreef op: 22-03-2012 13:30:54
eens rondvragen op een boerderij anders?
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Harleysmama  schreef op: 22-03-2012 13:33:35
Zou eerst naar een dierenarts gaan om iets lichamelijks uit te sluiten. Honden kunnen ook vanuit pijn ineens een gedragsverandering laten zien. Als dit niet het probleem is, eens een gedragsdeskundige raadplegen en als laatste strohalm een ander huis vinden, want een asiel krijgt deze hond niet zomaar meer geplaatst.
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
San  schreef op: 22-03-2012 13:33:44
Ik heb destijds met mijn vorige hond ook een hoop dergelijke problemen gehad. Ik heb de hondenschool gebeld en die vrouw kwam toen langs, zij was tevens gedragsdeskundige. Ze is een uur geweest (kostte me 30 euro) en ze heeft me toen veel uitgelegd en tips gegeven. Ik heb er toen erg veel aan gehad!

Het gedrag van mijn hond veranderde toen ook behoorlijk, het bleek dat we elkaar gewoon niet zo goed begrepen,

Als je het verder een fantastische hond vind... Wellicht is het dan het proberen waard!
Sterkte!
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Ivy  schreef op: 22-03-2012 13:44:06
Iets lichamelijks durf ik uit te sluiten, hoor. Hij deed het dus 2 jaar geleden al voor het eerst.

Een gedragsdeskundige... Tja, ik weet wat het probleem is: Hij ziet de kinderen als schapen! Zo gauw er dus 1 achter de ander aanrent, ''helpt'' hij mee. Hij hapt dan met als gevolg wonden bij de kinderen.

Ik heb eigenlijk ook al heel veel opgezocht 2 jaar geleden, maar deed eigenlijk al die dingen al: hond = hond dus niet op de bank ofzo, al die dingen.
Door hem buitenhond te maken, leek het eerst heel goed te gaan, maar later beet hij dus nog een keer.
En nu dus weer...

Het schijnt dat het wel af te leren is, maar dat kost heel, heel veel tijd. En dat heb ik dus niet echt met 6 kinderen... En bovendien, al zou ik het hem zelf kunnen afleren, zou ik hem dan weer vertrouwen?

Heeft Martin Gauw niet een trainingscentrum voor honden ofzo?
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Jolanda1974  schreef op: 22-03-2012 13:49:30
Maar hoe weet je nou dat hij de kinderen als schapen ziet?
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
San  schreef op: 22-03-2012 13:52:14
Ik dacht toen met mijn hond dat ik t allemaal wel snapte en begreep maar heb er toen toch echt naast gezeten...
Zoals ik t nu lees lijkt t of je sowieso van de hond af wilt...
Herplaatsen zal ook niet zo meevallen aangezien de aard van t probleem denk ik..

Hoe dan ook.. Ik wens je veel sterkte en wijsheid...
En heel eigenwijs zou ik je nogmaals toch willen adviseren om eens een gedragsdeskundige te bellen
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Ivy  schreef op: 22-03-2012 13:54:41
Omdat hij ze steeds aan het drijven is. Heb je wel eens een hond schapen zien drijven? Die rennen rondjes, blaffen en als de schapen dan nog steeds niet luisteren, happen ze. Dat doet onze hond dus ook met de kinderen. Alleen hebben zij dus geen vacht...

Ook als ze op de trampoline zitten, gaat hij als een gek rondjes rennen om te voorkomen dat ze er weer af gaan. Als ze dat dan toch doen, doet hij in principe nog niets, behalve als mijn oudste (ziet hij als zijn baas) achter 1 van de kinderen aan gaat, dan denkt hij dat hij aan het ''werk'' moet.

Het is ook een halve Border Collie, dus het is niet zo heel vreemd achteraf gezien. Ik dacht dat doordat hij bij de fokker in de woonkamer was en hier in het begin ook, dat dat en het feit dat hij half Friese Stabij was voldoende zou zijn. Niet dus...

 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Corine86  schreef op: 22-03-2012 13:56:54
herplaatsen zou wel kunnen maar dan bij mensen zonder (kleine) kinderen en waar hij de ruimte heeft.

Als mijn hond de kinderen zou bijten zou hij ook weg moeten. Ook omdat ik oppaskindjes over de vloer krijg. Dat risico wil je gewoon niet nemen!

De gedragsdeskundige zou nog een optie zijn, maar je moet het zelf ook wel zien zitten en de hond weer gaan vertrouwen!
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Ivy  schreef op: 22-03-2012 13:58:20
Het is niet zo dat ik sowieso van de hond af wil, hoor. Liefst zou ik hebben dat ik 100% zeker wist dat hij nooit meer zou bijten. Maar kan dat ooit nog gebeuren?
Gelukkig is een kennis van ons hondengedragsdeskundige. Heb hem ook een uitgebreide mail gestuurd. Misschien dat hij iets kan verzinnen of eens een keer wil komen kijken als de hond in actie is met de kinderen.

Ik baal hier echt van!
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Anna28  schreef op: 22-03-2012 13:58:50
krijgt je hond voldoende beweging? Het is een kruising collie en die honden zijn er voor gefokt om te werken... veel en langdurig vaak.

Iedere dag een uur met hem naast de fiets zou al heel veel kunnen schelen! Of een cursus schapendrijven, speuren, behendigheid, zodat hij zijn energie kwijt kan.

Helaas is mijn ervaring dat het soms ook gewoon niet meer gaat. Ik heb mijn eerste hond (mechelse herder) op 1 jarige leeftijd moeten laten inslapen omdat ze beet en een aantal keer buren had aangevallen. Binnenshuis een lieve hond, maar veel te beschermend. Herplaatsen was ook geen optie.
Muilkorven ging even goed, maar daarna werd ze gedragsgestoord van dat ding en ging ze hele dagen schuren met haar neus. Opsluiten werkte 2 weken, daarna vond ze het raam (bovenraampje notabene) en jumpte ze 3x van 3 hoog naar beneden en ging rondrennen op straat.
Gedragsdeskundige hielp ook even, ze werd al snel weer te agressief/wild.

Mijn huidige hond is een cocker spaniel, ook een hond om mee te werken. Hij vind het heerlijk om te speuren (cursus gedaan) voetballen, stokken gooien enz. Ook gaat hij veel mee naast de fiets door het park rennen.

Als het niet meer wil zou je 2 opties hebben: een baasje zoeken die veel discipline heeft en hem goed aankan (gezin zonder kinderen kan ook) of op een boerderij waar hij alle ruimte heeft
Of naar het asiel brengen.

succes met je keuze, het is echt moeilijk!!

 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Ivy  schreef op: 22-03-2012 13:59:46
Corine86 Dat is wat ik bedoel... Zelfs ALS we heel veel tijd en energie erin steken, kun je de hond dan ooit nog helemaal vertrouwen? En mijn jongste is 1, dat duurt nog 11 jaar voor die een niet-meer-gebeten-worden leeftijd bereikt...

Handen in het haar hier!
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Anna28  schreef op: 22-03-2012 14:01:55
oh ja, je had het over een blafband: ik zou me er niet aan wagen. Heb er slechte ervaringen mee. Het blaffen verminderd wel wat, maar je pakt de aard van het probleem niet aan. (eenzaamheid, agressie, energie over enzovoort)
De hond zal er vaak agressiever van worden.
Ik heb ook alles geprobeerd destijds, en het was zeker geen oplossing

En je andere vraag: nee, je kunt nooit 100% zeker zijn van het feit dat hij nooit meer zal bijten. Nu niet, in de toekomst niet. Mits je zijn tanden laat trekken.... geintje natuurlijk, maar ik bedoel: een hond is en blijft een hond. Iedere hond bijt als hij daar redenen voor ziet, zelfs het allerliefste schoothondje kan bijten.
Zeker nu hij regelmatig bijt zal hij dat nooit meer 100% afleren. Ja, zolang hij onder apél staat zal hij het niet doen, maar je kunt in een gezin nooit 24 uur per dag je hond onder controle hebben of toezicht houden.
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Ivy  schreef op: 22-03-2012 14:05:40
Anna28 Da's duidelijk. Ik denk dat je gelijk hebt. En dat 24 uur controle is dus idd het probleem... Zelfs overdag buiten is het zo lastig om hem steeds in de gaten te houden!
___

Ik heb trouwens net even op de site van Martin Gaus gekeken. 95EUR voor advies en interne training voor zo'n 160EUR/week. Da's wel heel veel geld!

Als een blafband geen optie is, lijkt het meest logische toch herplaatsen...

Ik wacht de reactie van onze kennis sowieso ook nog even af, maar denk dat hij hetzelfde zal zeggen als Anna28.
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Anna28  schreef op: 22-03-2012 14:10:39
sorry voor je Danielle.... maar ik denk echt dat dat het beste is. Je kinderen gaan altijd voor en je wilt echt niet dat ze gebeten worden. Hoe leuk en lief de hond ook is.

Maar hoe zit het met de beweging van de hond (zie mijn vorige stuke)? Als hij nu niet veel beweging krijgt (behalve het uitlaten) zou je ook heel ver kunnen komen denk ik.
Maar dan nog heeft je hond zijn bijt-gedrag al aangeleerd en zal dat heel moeilijk af te leren zijn.
Het bijten heeft namelijk heel veel reactie op geroepen... herrie, geroep, geschreeuw, moppers, kortom: aandacht!
En als een hond dat eenmaal in zijn koppie heeft dan zal hij dat toch vaak blijven doen. (negatieve aandacht is namelijk ook aandacht)
Je zult een intensieve gedragstraining moeten gaan volgen, wil je dat bijtgedrag er helemaal uit krijgen (en dan nog blijft het een hond)

succes met je overwegingen
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Ivy  schreef op: 22-03-2012 14:20:33
Anna28 Dank je
Hij zit dus altijd buiten in een heel groot hok (40m2 ofzo). Overdag mag hij mee wandelen, maar we hebben ook een tuin van 3500m2 waar hij normaal dus heel veel loopt, rent en speelt. Onze oudste speelt echt megaveel met hem. Elke pauze die hij heeft, rent hij naar de hond. Er zit ook nog een stukje bos achter de tuin waar hij zich uit kan leven. Behendigheid, apporteren, noem maar op. Ik geloof niet dat het aan te weinig beweging kan liggen.
En we hebben er sinds 2 weken een kleine pup bij waar hij nu ook nog eens extra mee speelt.

Ben benieuwd wat manlief gaat zeggen als hij vanavond thuiskomt.

Misschien dat ik een herplaatsingsburo kan proberen.


 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
M  schreef op: 22-03-2012 14:31:35
[quoteIs hier iemand die een suggestie heeft??? Zo'n blafband is ook niet zo heel diervriendelijk, lijkt me. En ik heb hem nu in de schuur gezet, maar om steeds of daar of in het buitenhok te moeten, lijkt me ook niet zo'n leuk bestaan.
Wie weet heeft hier iemand de gouden tip.[/quote]

Liever een blafband dan in een schuur.

Idd een goede hondenschool zoeken die raadt weet met zulke honden en dan bedoel ik niet zo'n zoetsappige Martin Gaus hondenschool.
Onze hond wordt getraind bij een hondentrainer die politiehonden traint. Gaat er soms hefitg aan toe, maar sommige honden hebben dan nodig.
Onze hond draagt momenteel een teletac. Zielig? Ja misschien wel, maar als ik daarmee in de toekomst een goede hond krijg, die ook goed met andere honden overweg kan, vind ik het prima.

Succes!
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Ivy  schreef op: 22-03-2012 14:37:25
M Hoe vind je een dergelijke hondentrainer?

Die schuur is ook maar even een heel tijdelijke oplossing, hoor. Even voor vandaag, weet het ook even niet meer...
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Nicole_mv_tatum_en_r
enske
  schreef op: 22-03-2012 14:54:37
Krijg hier eerlijk gezegd wel een dubbel gevoel bij. Je hebt de hond gekocht toen je al 1 of meerdere kinderen had. Je weet vantevoren dat een hond heel veel tijd en geld kost. Als je dat er niet voor over hebt moet je geen hond aanschaffen. Je wilt niet met hem naar een gedragstherapeut omdat daar heel veel tijd in gaat zitten en die heb je niet vanwege de kinderen. Je wilt niet naar Martin Gaus want deze is te duur. En je hebt 2 weken geleden wel nog een pup aangeschaft? Die kost ook veel geld en heel veel tijd. De andere hond wegdoen is dan misschien wel de makkelijkste oplossing in jouw ogen, maar ik kan het echt niet begrijpen. Maar hapt hij of bijt hij echt door? Want ik vind dat wel een heel verschil hoor. Als hij achter de kinderen aanrent en hij hapt dan, dan doet hij dat om te spelen. Is natuurlijk ook niet leuk en erg pijnlijk, maar dit gedrag is wel af te leren. Of bijt hij echt uit agressie? Bij hij echt door? Dan is het een ander verhaal, maar dan is herplaatsen ook niet echt een oplossing, want dan zadel je iemand anders met het probleem op.
En geen enkele hond kun je voor 100% vertrouwen, geen enkele! Ook je pup straks niet meer, het blijven honden.
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Anna28  schreef op: 22-03-2012 15:03:01

Quote M:

Liever een blafband dan in een schuur.

Idd een goede hondenschool zoeken die raadt weet met zulke honden en dan bedoel ik niet zo'n zoetsappige Martin Gaus hondenschool.
Onze hond wordt getraind bij een hondentrainer die politiehonden traint. Gaat er soms hefitg aan toe, maar sommige honden hebben dan nodig.
Onze hond draagt momenteel een teletac. Zielig? Ja misschien wel, maar als ik daarmee in de toekomst een goede hond krijg, die ook goed met andere honden overweg kan, vind ik het prima.

Succes!



Weet je, ik heb met mijn mechelaar ook bij zo'n hondenschool gezeten. Hard, discipline: super! Maarrrrr dat zeg ik net: zolang je m onder apél houdt zal hij dan perfect luisteren, maar zodra je hem uit het oog verliest is het hek van de dam.
Ik heb weekendenlang workshops gevolgd in Limburg, superschool. Mijn hond luisterde als geen ander, echt perfect! Maar zodra hij de vrije teugel kreeg ging hij de mist in. en ik ben bang dat het zo met alle honden is. Politiehonden zijn onder apél ook perfect getraind, zullen nooit bijten zonder commando. Maar als ze vrij rondlopen in hun ren of in het bos, zijn ze even betrouwbaar of onbetrouwbaar, even wild en speels of druk als andere honden.

Ik ben het niet eens met Nicole_mv_tatum_en_renske, omdat TO juist om hulp vraagt nu. En Martin Gaus is ook veel te duur, als je nou zeker wist dat het zou helpen, maar dat weet je niet van te voren. Gedragsdeskundige is ook duur: ik heb honderden euro's uitgegeven, maar het hielp helemaal niks. Trainingen, honderden euro"s : niks. Het was de aard van het beest.
Ze schrijft dat haar zoon gewond is geraakt, dus ja ik denk wel dat hij echt doorbijt dan. Hij speelt niet schrijft ze, maar hij doet alsof de kinderen schapen zijn. Dat is echt werken voor een hond en serieuse bezigheid.

Herplaatsen is zeker wel mogelijk dan, mits het bij mensen is waarbij hij alle vrijheid heeft (boerderij) en waar geen kleine kinderen zijn. Mensen die weten van te voren welke hond ze op het erf nemen en er zijn echt mensen die deze honden graag hebben. Er mankeert namelijk niks aan, behalve dat hij de kids bijt en verder is het een leuke en lieve hond.
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
M.  schreef op: 22-03-2012 15:10:47
Onze hond wordt niet getraind als een politiehond maar wel bij een trainer die er verstand van heeft.
Onze hond is nog jong, maar een Am. Staff en ik wil echt een sociale hond. Is nu nog wat lomp en onbehouden. Gaat overigens prima met de kinderen en dat wil ik graag zo houden.
Met onze vorige hond bij een Martin Gaus hondenschool geweest, maar dat vond ik zonde van het geld. Zo'n training met een kliksysteem.

Wij zitten trouwens ook in Limburg
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Ivy  schreef op: 22-03-2012 15:18:38
Hij bijt wel door, ja. Het bloedt wel. Niet heel erg, maar het lijkt me ook niet zo handig om te wachten tot ik straks een keer voor hechtingen naar het ziekenhuis moet.

En ja, ik heb er wel geld voor over. Maar, geen 600EUR als ik niet eens weet of het effect heeft. Daar kom ik bij Martin Gaus toch al gauw aan. En zo duur was de pup toch ook weer niet. Trouwens, de liefde voor een hond (of kind of wat dan ook), lijkt me niet van geld af te hangen!
Ik denk dat dit echt de aard van het beestje is. En of het er ooit nog helemaal uitgaat, ben ik niet zeker van.

De hond bijt trouwens absoluut niet uit agressie. Hij gromt nooit en is echt superlief. Daarom denk ik zelf dat hij denkt dat de kinderen schapen zijn. Ik denk dat hij het best naar zijn zin zou kunnen hebben bij iemand anders die geen kinderen heeft. Wellicht voor de hond de beste optie.

Ik heb dus al wel iemand die gedragstherapeut is gevraagd nu, maar ben het ergens in mijn hart ook wel met Anna28 eens. Ben wel benieuwd wat hij vindt.

Voor de korte termijn ga ik zo'n serieuze muilkorf kopen. Zo eentje die echt helemaal om zijn bek heengaat.

Voor de lange termijn is het dan nu een kwestie van overwegen toch training te gaan doen en hem te blijven muilkorven met een andere muilkorf of een ander baasje zoeken.

En wat betreft de tijd... Ik heb heus wel tijd om de pup bijv. te leren aan de riem te lopen en alle gewone dingen. Maar dat is wel even iets anders dan met 6 kinderen in de auto naar een hondentrainer om daar uren achtereen te trainen. En met een simpel cursusje van een uurtje per week zal dit heus niet opgelost zijn.

Ik heb zelf al eerder honden gehad die eigenlijk gewoon hartstikke goed luisterden en het is niet zo dat ik zomaar ergens aan begon en niet weet hoe je een hond op moet voeden. Heb al vanaf m'n 10e jaar honden gehad en ben nu al stokoud ;-) Dit is gewoon iets wat ik eigenlijk wel had moeten verwachten gezien het feit dat er Border Collie in zit, maar waar ik, juist omdat hij zoveel beweging krijgt, niet bij stil heb gestaan.
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Anna28  schreef op: 22-03-2012 15:19:34
Bij Frans soms M? haha

Die van mij werd ook zo getraind, maar omdat die al fors gedragsproblemen had, krijg je dat er nooit meer 100% uit helaas. Je kunt ver komen met zo'n training, maar zonder toezicht blijven ze hun instinct volgen.

Heb een golden retriever gehad en daar werkte het kliksysteem geweldig! Dus ligt ook een beetje aan welke hond je hebt en waar zelf je voorkeur naar uit gaat.
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Ivy  schreef op: 22-03-2012 15:25:50
Als ik zelf met onze hond bezig ben, luistert hij zo geweldig goed... Doet echt alles wat ik van hem vraag. Springt hindernisje, loopt door zo'n tunnel, zoekt, pakt een speeltje etc. Alles wat ik hem wil leren, pikt hij supersnel op.

Dat is dus het probleem niet. Het is inderdaad pas een probleem als hij los loopt zonder toezicht van mij of als hij gewoon loopt en er niet specifiek met hem gespeeld wordt. Maar ja, dat kun je natuurlijk niet de hele dag volhouden

 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Nicole_mv_tatum_en_r
enske
  schreef op: 22-03-2012 15:32:57
wat je ook kunt doen is een gedragstherapeut bij je thuis laten komen zodat hij kan zien wat het probleem is, misschien kan hij er iets mee en ben je misschien niet zoveel geld kwijt dan aan een volledige cursus.
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
M  schreef op: 22-03-2012 15:41:59
Nee bij Frits

Bij ons op de training zitten overigens alle rassen, veelal middelgroot/ groot.
Ook aardig wat Border Collies en Labradors.
 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Monique1988  schreef op: 22-03-2012 15:45:04
als een hond bijt is het voor mij klaar...


maar kijkende naar dat je een oplossing wil vinden..

wie laten hem uit?? wie geven hem eten??

want hier verdelen we het... ik ga 1x per dag partner 2x. voer om en om.. zodat onze honden ons als baas zien..

als er bezoek is word de hond gegroet? of eerst de kinderen.. zelfde geld voor jezelf ben je eerst druk met de hond of de kinderen??

 
Quote
RE: Raad nodig... Hond bijt
Mama Van Drie  schreef op: 22-03-2012 15:54:45
Ik weet dat de moeder van dominique en valentijn ook ene border collie hebben als ik me niet vergis, die hapt en bijt niet, het hoeft dus niet altijd aan het ras te liggen.

Voor mij zou het zijn of muilkorven of de hond wegdoen, ik zou hem absoluut niet meer vertrouwen met de kinderen en jij kan niet alitijd alles in de gaten houden.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Raad nodig... Hond bijt
Naam
Bericht