Menu
 

Topic:

angela schijf weigert ruggenprik

Dano  schreef op: 08-03-2012 12:31:44
Actrice Angela Schijf, bijna uitgerekend van haar derde kindje, wil op natuurlijke wijze bevallen. De 32-jarige moeder van dochtertjes Bloem (7) en Mensje (5) zal in het Belgische ziekenhuis een ruggenprik weigeren. Dapper: „Pijn hoort erbij. En ik vind die prik enger dan de bevalling.”


Angela gaat volgende week vrijdag, zaterdag en zondag nog het podium op samen met haar Belgische echtgenoot en collega Tom Van Landuyt (44). „We staan in Carré met het wonderschone muzieksprookje Peter en de Wolf, van Prokofiev. Ook al zie ik er nu uit alsof ik vanavond moet bevallen, het duurt echt nog een paar weekjes.”

Deze zomer al gaat Angela weer verder met Flikken Maastricht: „Acteren is een vrij beroep. Dus heel lang zwangerschapsverlof zit er niet in. Tom heeft zelfs bijna helemaal geen vrij; hij start binnenkort met een nieuwe serie voor VTM. Maar hij zal natuurlijk wel aan het kraambed staan. Hij is inmiddels gewend dat ik natuurlijk wil bevallen. Hij respecteert dat, ook al fronsen de Belgische artsen. Een ruggenprik is hier een soort standaard. Maar ik hecht aan de Nederlandse traditie.”

 
Quote
Navigatie
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Marimammavanalec  schreef op: 08-03-2012 16:34:43
Iedereen doet waar ze zich zelf het beste bij voelt. Als ik de kans had gehad had ik het misschien ook wel gedaan, ik weet het echt niet.
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Dicha  schreef op: 08-03-2012 16:42:06
Tja wat zal ik er van zeggen, vind het allemaal erg overtrokken.

Ook als het een keizersnede wordt kan een ruggeprik misgaan.. gaan we dan zeggen dan had moeder maar voor een algehele narcose moeten kiezen??
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Valerie  schreef op: 08-03-2012 16:42:16
En dat weet jij over alle bevallingen sis? Dat er niks medisch aan is?
Ik neem aan dat je ook bekend met dat vrouwen door de tijden heen(evolutie) een andere bouw hebben gekregen waardoor bevallen al moeilijker gaat als vroeger?
Een verdoving bij een kies trekken kleven ook risico 's aan, dan maar niet meer laten verdoven?


Nog even de neveneffecten:

Wat zijn de mogelijke neveneffecten?
Bloeddrukdaling: Dit is het gevolg van bloedvatverwijding in de onderste lichaamshelft. Door het geven van infuusvloeistoffen kan dit worden voorkomen. Bij optreden hiervan tijdens het verdere verloop kunt u geadviseerd worden zoveel mogelijk op linker- of rechterzijde te liggen. Dit draagt bij tot handhaving van de bloeddruk.
Hoofdpijn: Hoofdpijn treedt soms op en is het gevolg van het aanprikken van de met hersenvocht gevulde ruimte waarin zich het centraal zenuwstelsel bevindt. Dit komt voor in ±1% van de gevallen. De hoofdpijn manifesteert zich vaak de volgende dag. Het betreft een vervelende maar verder onschuldige bijwerking die goed behandelbaar is. In de helft van de gevallen volstaan eenvoudige maatregelen als rust, medicijnen en veel drinken. Anderszins zijn er bij aanhoudende of ernstige klachten andere behandelingsmogelijkheden.
Baringsbeloop: Na bereiken van volledige ontsluiting kan het zijn dat de spontane persdrang trager op gang komt, waardoor de uitdrijvingsfase wat langer duurt. Dit hoeft bij een verder ongecompliceerde baring niet van invloed te zijn op het uiteindelijk spontaan bevallen. Andersom wordt bij een gecompliceerd beloop vaker een beroep gedaan op epidurale pijnstilling. In dergelijke gevallen kan het soms komen tot een vacuüm- of tangverlossing.
Wanneer een keizersnede noodzakelijk mocht zijn, kan de epiduraalkatheter hiervoor gebruikt worden zonder de noodzaak van narcose. De vrouw kan wakker blijven tijdens de ingreep en haar kind direct na de geboorte zien.
Rugklachten: Rugklachten tijdens de zwangerschap en rondom de bevalling zijn niet ongewoon (5-30%). Over langere termijn gezien, zijn aanhoudende of nieuw optredende rugklachten na een bevalling onder epidurale pijnstilling niet rechtstreeks hieraan toe te schrijven. Een langdurig ongebruikelijke houding tijdens de geboorte met abnormale trekkrachten op zenuwen en ligamenten van bekken en wervelkolom spelen hierbij een rol. De epiduraal kan soms wel een tijdelijk beurs gevoel geven op de plaats van de prik.
Jeuk: Afhankelijk van de gebruikte verdovingsvloeistoffen treedt soms een milde vorm van jeuk op. Deze behoeft zelden behandeling.
Blaasfunctie: De epiduraal kan van invloed zijn op de blaasfunctie
, in die zin dat u het gevoel van een volle blaas niet goed bemerkt. In de praktijk is dit zelden een probleem.
Ook om obstetrische redenen zal de blaas en urineproductie worden gecontroleerd. Een eventuele, in dit geval pijnloze, blaaskatheterisatie kan nodig zijn.
Rillen: Het kan soms voorkomen dat u na het prikken van de epiduraal gaat rillen zonder een gevoel van kou te ervaren. Dit is onschuldig en meestal van korte duur. Veranderingen in de temperatuurszin liggen hieraan ten grondslag.
Overig: De kans dat grote hoeveelheden verdovingsvloeistoffen ongewild in bloedbaan of hersenvocht terechtkomen is bijzonder klein. Wel is dit een van de redenen waarom de anesthesioloog deze ingreep uitvoert met gebruikmaking van eerder genoemde hulp- en bewakingsapparatuur. Hierdoor kan een dergelijke complicatie met succes snel en adequaat worden behandeld.

 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Suus  schreef op: 08-03-2012 16:48:22
Een bevalling zelf is natuurlijk geen medische ingreep. Er kan medisch ingrijpen noodzakelijk zijn, dat is iets anders.

Het zal mij een worst zijn wat een ander doet, Angela krijgt bijna haar 3e kindje en ik hoop van harte dat het allemaal goed gaat en ze een gezond kindje in haar armen mag houden. Hoe het daar komt maakt mij weinig uit :d
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Monique1988  schreef op: 08-03-2012 16:54:42
ik vind dat het aan ieder zelf is... maar nee ik hoef er geen.. kan prima zonder... vind de prik enger dan de hele bevalling...

maar jemig wat een nieuws zeg.. alsof het doodnormaal is dat je met een ruggeprik bevalt
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Nimmie  schreef op: 08-03-2012 16:56:30
bij mij deed de ruggenprik zijn werk niet..

alleen mijn benen waren zwaar verdoofd en mijn buik niet waardoor ik onder algehele narcose moest hoor..

ook geen pretje
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Dicha  schreef op: 08-03-2012 16:58:13
Sis je hebt het erover wat er allemaal fout kan gaan.
Dus als een as moeder de keuze heeft om zonder pijn te bevallen dan kan ze dat volgens jou beter niet doen vanwege de risico's.

Als het medisch is dan is het in jou ogen anders, maar ook dan kan de ruggeprik fout gaan.

Ik denk dat de keren dat het goed gaat vele malen hoger is als de keren dat het misgaat
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Valerie   schreef op: 08-03-2012 17:03:40
Dat stond ook niet in dat stukje wat ik even opgooglede over risico en ruggeprik.
Ik ben van mening dat een ruggeprik een probaat en veilig middel is voor pijn bestrijding. Die mening heb ik gebaseerd op artsen, ervaringen van mezelf en van anderen.
Ik ben mij er van bewust dat er gevaren kunnen zijn die er met zoveel ingrepen zijn die we ook laten doen, wel of geen medische noodzaak.
Neem bijvoorbeeld kinderen met flaporen, puur cosmetisch maar de kinderen gaan wel onder narcose ook met alle gevolgen en risico 's .En dat beslissen ouders dan nog vaak voor d ekinderen in plaats van de kinderen zelf.
De opmerkingen van wat verteld je man aan je kind als jij dood bent gegaan, omdat mama geen pijn wilde vind ik eigenlijk belachelijk en een stevige naaistreek naar moeders toe die wel voor een ruggeprik kozen om welke reden dan ook.
Als een ruggeprik zo enorm gevaarlijk was geweest dan was die optie allang uit het pijnbestrijdingspakket genomen.

 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Mafkees  schreef op: 08-03-2012 17:06:14
wel grappig om te lezen eigenlijk. dit is de mening van Angela Schijf.
ZIJ wil geen ruggenprik. dat mag, haar bevalling, haar pijn, haar keuze.

maar waarom dat nou in de krant moet.

ik wilde ook geen ruggenprik, en geloof me...ik dacht dat ik doodging van de pijn bij de eerste! maar ik wilde het op eigen kracht doen.
het grootste verschil is dat mijn mening niet in de krant stond...

dus succes Angela! Ik hoop dat Mensje en Bloem een leuk broertje of zusje zullen krijgen....ik ben bloedbenieuwd naar de naam...wat verzin je daar bij?
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Dicha  schreef op: 08-03-2012 17:07:25
Sis zo ervaar jij het.. Het is MAAR een bevalling, ik denk dat er zat vrouwen zijn die een hel van een bevalling hebben gehad en blij zijn dat ze de keuze hebben.

Ik persoonlijk zou er niet voor kiezen, niet vanwege de risico's, maar omdat ik vind dat een bevalling een natuurlijk proces is.
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Valerie  schreef op: 08-03-2012 17:11:14
Ik weet niet of bovenstaande in deze tijd nog geld dicha aangezien vrouwenlichamen in de loop der jaren enorm veranderd zijn. Ze zeggen dat het daardoor komt dat er nu zo veel bevallingen met complicaties zijn omdat we er minder op gebouwd zijn.
In hoeverre dat waar is weet ik niet en durf ik derhalve dan ook verder geen uitspraken over te doen.
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Dicha  schreef op: 08-03-2012 17:14:27
Ik denk dat je me verkeerd begrijpt, haha of ik omschrijf het verkeerd.

Met natuurlijk bedoel ik: een bevalling is een heel natuurlijk iets, en ja dat doet pijn, maar je krijgt ook een oerkracht op het moment dat het kind er bijna is, en dat had ik echt niet willen missen.
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Sennamvyent  schreef op: 08-03-2012 17:16:38

Quote Dicha:
maar je krijgt ook een oerkracht op het moment dat het kind er bijna is, en dat had ik echt niet willen missen.



De ruggenprik gaat toch uit voordat je gaat persen?
DIe oerkracht krijgt trouwens niet iedere vrouw hoor
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Roze  schreef op: 08-03-2012 17:20:24

Quote valerie:
Ik weet niet of bovenstaande in deze tijd nog geld dicha aangezien vrouwenlichamen in de loop der jaren enorm veranderd zijn. Ze zeggen dat het daardoor komt dat er nu zo veel bevallingen met complicaties zijn omdat we er minder op gebouwd zijn.
In hoeverre dat waar is weet ik niet en durf ik derhalve dan ook verder geen uitspraken over te doen.



Ik geloof hier niet zo in, maar goed.
Ik denk wel dat als de mogelijkheden er gewoonweg niet zijn dat je er anders in staat.

Zelf zou ik alleen bij noodzaak een ruggenprik willen, maar goed ik heb ook drie prima bevallingen gehad.
Voor nummer 4 di eer aan zit te komen gaf de VK aan dat haar voorkeur ook zonder ruggenprik is, mede omdat er toch risico's zijn ook voor de baby.

En wat Angela doet moet ze zelf maar weten.
Laat haar eerst maar eens afwachten hoe het zal gaan.
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Anna28  schreef op: 08-03-2012 17:20:26
Soms heb je geen keuze, klopt. Ik had wel een keuze, en omdat ik er zo vreselijk doorheen zat na 50 uur weeen, waarvan de laatste 10 uur iedere 2.5 minuut, wilde ik gewoon dat de pijn wat dragelijker zou zijn, ik kon niet meer.
Helaas is mij niets verteld van de mogelijke risico's op dat moment. In mijn achterhoofd wist ik het wel, maar als je in zo'n storm zit dan denk je er niet echt aan.
Toen mij bloeddruk steeds daalde riep ik al: zet die pomp stil!! Er uit met die prik! Dat deden ze niet. Toen ik een kwartier later nog lag te vechten en even bij was riep ik het weer: doe die pomp uit, ik wil dit niet, ik ga dood!
En toch hebben ze m laten aanstaan....
Ze hebben 15 zakken vocht onder hoge druk toegediend, constant spuiten om op te krikken... hielp niks. Toen dus met grote spoed naar de OK.
Ik ben van mening dat ze naar me hadden moeten luisteren. Dat heb ik in een gesprek ook gezegd. (klacht ingediend achteraf)
De verslagen zijn er bij gehaald, alles van minuut tot minuut beschreven. En wat denk je? Tussen 10.11 uur en 10.30 uur staat niks! Dus ik kon niet bewijzen dat ik inderdaad de pomp uit wilde hebben.

Voor mij is een ruggenprik dus geen goede pijnbestrijding, en zeker geen veilige. En met mij hebben duizenden andere vrouwen dit ervaren. Veilig dus zeker niet in mijn ogen. Maar dat is mijn persoonlijke ervaring. Iemand die niet op die manier de dood in ogen heeft gekeken (zo voelde het echt) zal dat ook nooit zo kunnen begrijpen.

On-topic: raar dat dit nieuws in de krant komt, alsof het mij (of met mij heel nederland) iets uitmaakt hoe Angela Schijf wil bevallen?? Dat moet ze zelf weten toch?

@Dicha; helaas is bevallen dus niet altijd een natuurlijk proces, soms komt het kindje niet vanzelf, of blijft het steken, of vorderd de ontsluiting niet... dan kijk je na 3 dagen heftige weeen toch anders tegen dit soort dingen aan.
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Miesje  schreef op: 08-03-2012 17:21:08

Quote Minou:
[...]

of vlinder, merel, beertje..



oeh jaa dat zijn idd ook goede..haha
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Dicha  schreef op: 08-03-2012 17:21:17
Had je dat gevoel niet Senna?
Man alsof ik de hele wereld kon,en nu moet het eruit, waar je het vandaan haalt geen idee maar het was er wel..
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Dicha  schreef op: 08-03-2012 17:25:06
Dat begrijp ik volkomen Anna, er kunnen zich altijd dingen voordoen waardoor het niet vordert, en op het moment dat het gebeurd is het idd niet echt natuurlijk meer.
Als ingrijpen noodzakelijk is dan moet dat gewoon.
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Anna28  schreef op: 08-03-2012 17:28:45

Quote Dicha:
Dat begrijp ik volkomen Anna, er kunnen zich altijd dingen voordoen waardoor het niet vordert, en op het moment dat het gebeurd is het idd niet echt natuurlijk meer.
Als ingrijpen noodzakelijk is dan moet dat gewoon.


Ik hoop zo dat ik ooit eens mag meemaken dat het op de natuurlijke manier kan! Die start lijkt me zoveel fijner en beter! Gewoon een kraambedje thuis... niks buikwond, niks complicaties, niks longembolies....
Wie weet.... ooit
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Dani  schreef op: 08-03-2012 17:28:51
nou sis , mijn persdrang was gewoon goed ondanks de ruggenprik.. !
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Sennamvyent  schreef op: 08-03-2012 17:34:08

Quote Dicha:
Had je dat gevoel niet Senna?
Man alsof ik de hele wereld kon,en nu moet het eruit, waar je het vandaan haalt geen idee maar het was er wel..



Ik had bij beiden totaal geen persdrang en geen persweeeën.
Bij Yenthe helemaal geen drang, alleen om te slapen

Bij Thomas wel die drang van het er uit moeten, maar dat was omdat zijn hartslag steeds vaker wegviel.

Bij Yenthe lag ik overigens op de ok voor een ruggenprik toen bleek dat ik in 5 minuten van 5 naar 8 cm gegaan was. Toen kreeg ik m (logisch) niet meer.
Bij Thomas gekozen voor remifentanil als pijnstilling, dat hielp helaas maar even
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Dicha  schreef op: 08-03-2012 17:42:01
Oei das vervelend als je geen persdrang en persweeen hebt, dan moet je puur afgaan op wat de vk of gyn je zegt te doen.
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Lauw  schreef op: 08-03-2012 18:15:27
Ik heb alle 3 gedaan zondr ruggenprik

bij de 2 oudste kreeg ik wel zo,n petha nog wat prik..

bij de jongste kreeg ik een kastje met soort morfine kon ik zelf indrukken, maar ik vond dat er te weinig uit kwam dus heb dat ding een gooi gegeven
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Alice  schreef op: 08-03-2012 19:34:46
Ieder z'n keuze natuurlijk.
Maar ik vind wel dat je van te voren al kunt zeggen dat je iets wel of niet neemt.
Enkel bij een keizersnede zou ik pijnbestrijding willen, maar bij een natuurlijke bevalling, absoluut, never nooit niet.

Ik heb er niet voor gekozen omdat ik die rotzooi niet bij mijn kind wilde (want ik geloof nooit dat 't geen kwaad kan) en omdat ik wilde dat mijn kindje alle kracht had om succesvol aan de borst te kunnen. Ik vond de borstvoeding zo ontzettend belangrijk dat ik daarvoor alle pijn over had. Ook na de bevalling.
(ben niet op zoek naar een fles/borstvoedingsdiscussie!)

En ja.. 't deed godsgruwelijk zeer, dat bevallen, maar ik zou 't de volgende keer weer zo doen. Geen twijfel over mogelijk.
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Dano  schreef op: 09-03-2012 08:57:39
AMEN! en over een par weken zal blijken dat het niet lukt en angela met een ruggeprik en keizersnede enzovoort is bevallen...... nee geintje ik hoop voor haar dat ze een fijne bevalling heeft en een mooi kindje krijgt!...


appeltje? peertje? vogeltje? birdy? Boy? vlinder?beertje?

ben heeel benieuwd naar de naam!
 
Quote
RE: angela schijf weigert ruggenprik
Ano  schreef op: 02-04-2012 12:38:54
Hier ook allebei de kinderen zonder pijnbestijding op de wereld gezet.Ben nu zwanger van nummer 3 en ik ga het weer op de natuurlijk wijze doen mits het ondraagbaar zou wezen maar niet al op voorhand.
 
Quote
Navigatie


Reageren op angela schijf weigert ruggenprik
Naam
Bericht