Menu
 

Topic:

Wat is nu de juiste keuze

Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 23-02-2012 10:36:17
Stan zit sinds september op een KDC voor verstandelijke gehandicapten.
Hij zit dus in een klas met down kinderen, autisten enz enz... Hij is leerbaar en hoort bij de beste van zijn groep. Stan is 3,4 jaar oud.

Binnenkort moeten wij een keuze maken. Hij mag daar blijven. Maar ik zie dat niet zitten.
Hij is emotioneel nog niet sterk. Maar hij laat een enorme groei zien. En dat merken wij erg goed. Eerder begreep of reageerde hij amper op situatie's of vragen. Maar hij is nu zo wakker geworden! Ik zie hem genieten. En dat zo goed!
Ook zijn spraaktaal ontwikkeling is echt in beweging. Hij heeft maandag een nieuwe IQ test gehad. En komt rond de 80 uit. Precies horen wij nog.
Vorig jaar februari was dit nog rond de 55. Het was toen ook nog een heel ander kind. Hij heeft nog steeds een ontwikkelingachterstand. Maar hij heeft al veel ingehaald.
Hij maakt veel meer oogcontact. Toen dachten wij echt aan autisme.

Maar nu... Wij hebben begin januari een gesprek gehad. Toen werd er gesproken over een ZMLK. Dat vond ik nogal wat. Maar na deze IQ test is dat uitgesloten. Wij als ouder vonden dat ook maar niks.
SBO zou fijn zijn voor zijn ontwikkeling. Toch iets extra's.
Of toch kiezen voor een normale basisschool. Zij hebben hier kleutelklassen van rond de 20. Hij is van september en zou normaal in groep 1 starten. Wij kunnen kiezen voor een instroom groep 0. En kijken hoe hij dat oppakt.

Ik zie hem stees meer als een laatbloeier. De test. Had hij beter kunnen maken. Maar hij is nog erg snel afgeleid. Geluiden of wanneer een oefening te lang duurt. Haakt hij af. Zijn concentratie is kort. Maar welk kind heeft daar geen last van. Hij is nog zo jong.

Advies van de orthopedagoog. In augustus opnieuw testen. Kijken als de groei doorzet. Op het KDC houden en dan met 4,5 jaar (dus volgend jaar januari) een keuze maken. Volgens KDC kunnen zij Stan nog voldoende bieden. Maar dan heb je kans dat de instroom na de kerstvakantie niet lukt. En dat hij toch tot 5 jaar daar moet blijven.

Wij kunnen als ouder natuurlijk zelf een keuze maken.
Wij kunnen ook voor een SBO instroom kiezen direct na de zomervakantie(dit jaar). Maar dan moet ik wel binnenkort inschrijven.

Ik vind Stan steeds meer niet thuis horen in zo'n groep. Hij begon laatst ook al zo raar met zijn armen te bewegen en op zijn trui te kauwen. Dat soort dingen ziet hij natuurlijk ook.
 
Quote
Navigatie
RE: Wat is nu de juiste keuze
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 23-02-2012 10:40:34
80 is natuurlijk nog steeds niet hoog! 100 is gemiddeld, 85 ondergrens. Maar het is wel een groei.
Vandaar dat wij erg blij zijn met deze uitslagen.


 
Quote
RE: Wat is nu de juiste keuze
Mitch  schreef op: 23-02-2012 10:42:47
Het KDC geeft aan dat ze je zoon nog veel kunnen bieden, dan zou ik in eerste instantie het gesprek met hun aangaan.
Laat ze jou maar vertellen wat ze nog denken te bereiken met je zoon.

Ik denk dat ik mee zou gaan met de keuze van de orthopedagoog.
Wanneer je hem te vroeg naar het andere onderwijs laat gaan heb je kans dat hij vastloopt met alle problemen van dien, dan liever een late leerling.

Maar dat is een mening gebaseerd op die paar regels die je nu schrijft he, ik denk dat jijzelf die keuze veel beter in kan schatten aangezien jij je zoon beter kent.
 
Quote
RE: Wat is nu de juiste keuze
Minou  schreef op: 23-02-2012 10:57:17
Wat ik voel en lees: jouw mannetje hoort daar niet meer thuis.
Hij moet naar groep 0 en je zult zien hoe de lijn zal stijgen!

(hij is een laatbloeier)
 
Quote
RE: Wat is nu de juiste keuze
Anootje  schreef op: 23-02-2012 13:49:34
Ik zou kiezen voor het SBO. Van de huidige school naar regulier is wel van het ene naar het andere uiterste. Volg je gevoel ook! Kan me voorstellen dat je hem van zijn school wil afhalen, hij kan wrs. niet veel van andere kinderen leren, daar hij zelf de beste is. Bij het SBO zijn er groepjes van 12 kinderen en kunnen ze leren op hun eigen tempo. Met een iq van 80 zal het niet makkelijk zijn op regulier onderwijs. Mijn dochter zit ook op het SBO en als het er in zit kunnen ze gewoon groep 8 halen. Mijn dochter is al bijna aan het eind en van 2 vakken haalt ze dat ook en van 2 vakken niet. Er is meer aandacht en kennis voor het kind met zijn bijzonderheden. Je kunt hem niet zo bij de school aanmelden hé, je moet er een beschikking voor aanvragen. Maar dat weten ze vast wel op zijn huidige school hoe dat werkt.
 
Quote
RE: Wat is nu de juiste keuze
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 23-02-2012 14:08:48
Wij hebben begin januari een pop plan gehad.
8 woorden duidelijk zeggen(huis, broek appel enz enz). Appel zegt hij bv al goed. Dus dit een doel wat nergens op slaat (mijn visie).
Zij beiden geen logopedie aan(wachtlijst). Zij beweren in de klas wel veel aan taal te bieden. Dat zal best wel. Wij hebben een eigen logopediste die wij bezoeken. Zij hebben geen contact met haar opgenomen.
Hij zegt al zinnen van 3 a 4 woorden. Misschien niet altijd even duidelijk.
Onze logopediste en wij vinden dit doel echt veel te laag!

Het samen spelen met andere kinderen. Zelfredzaamheid.

Zindelijkheid.

Dit zijn de doelen!
Het zijn hele lieve en fijne leidsters. Ik wil ze echt niet afvallen.

Maar als ouder is het dubbel.
Welke keuze is de juiste. Is de stap voor Stan straks niet veel te groot??
Maar kan hij zich nu optrekken? Nee... Dat denk ik niet. Als ik een aantal hoorde praten... Dus is dit dan de juiste plek?

Wanneer wij hem nu niet inschrijven. Zal hij pas instromen met 4,5 op het SBO mits er plek is(volgend jaar na de kerstvakantie). Anders pas na de zomer en dan zal hij 5 jaar oud zijn!
Hem met 4,5 van het KDC afhalen om hem een half jaar op normaal onderwijs te plaasten, is geen optie. Normaal onderwijs zal waarschijnlijk pittig zijn. Dat zijn wij ons echt bewust... Als hij een laatbloeier is. Dan is hij voor ons gevoel meer op zijn plek op een SBO. Verbaasd hij iedereen , kan hij altijd terug stromen naar normaal onderwijs. Maar dan heeft hij wel de extra aandacht. Op normaal onderwijs hebben zij geen tijd voor dit soort kinderen.

Als wij nu afwachten. Dan zijn wij afhankelijk van de ruimte op het SBO.

Beschikking en dergelijke zijn wij van op de hoogte.
 
Quote
RE: Wat is nu de juiste keuze
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 23-02-2012 14:23:51
Stan leek eerst (zwaar) autistisch. IQ <55.
ZMLK daar moesten wij aandenken. SBO was echt te hoog.

En hij groeit echt met de dag. Ik hoop zo dat dit doorzet. Zijn concentratie / spraak taal achterstand is echt een probleem.
Dat zal niet zomaar verdwijnen.
Maar hij kijkt niet meer door ons heen. Hij is blij wanneer mama of papa de kamer komt binnen lopen. Eerder reageerde hij weinig tot niet. Kon uren in de zandbak spelen. Zonder echt te spelen.
Hij maakt grapjes / is ook weleens ondeugend. Heerlijk gewoon!

Zijn papa zei op zijn vierde maar 2 woorden en was ook een latertje. Dat is ook goed gekomen.
Maar tegenwoordig moeten zij veel meer.
Hij kiest het liefst voor normaal onderwijs en dan groep 0. Ik ben iets voorzichtiger, want je kunt niet elk jaar voor ander onderwijs kiezen. Of iets proberen.

Ook zijn kinderen erg flexibel.
Levi is van de peuterspeelzaal naar de basisschool geweest (4maand) en toen naar een cluster 2 school. Helemaal op zijn plek!
 
Quote
RE: Wat is nu de juiste keuze
Anootje  schreef op: 23-02-2012 14:39:40
Wat fijn moet dat zijn dat hij zo vooruit gaat!! En verder volg je eigen gevoel, een moeder kent haar eigen kind beter dan ieder ander. Advies inwinnen en dan zelf beslissen. Oké ze moeten hem dan wel toelaten op de school van je keuze, maar probeer gewoon. Ik zou hem ook daar weghalen denk ik.
 
Quote
RE: Wat is nu de juiste keuze
Mai-lin  schreef op: 23-02-2012 15:02:28
Hij heeft een enorme groei gemaakt, wat mooi!
Voor mijn gevoel is de keuze die jij wil maken het beste voor hem. Laat hem dadelijk doorstromen naar SBO en dan zie je altijd later wel weer inderdaad.
Ik krijg ook sterk het gevoel dat hij daar niet meer thuis hoort. Hij kopieert nu gedrag. Dat kan overal gebeuren, natuurlijk. Maar dan liever kopieren van kindjes waar hij van kan leren, toch?

Functioneert hij nu op de bovengrens van het KDC zeg maar? Zou hij naar het SBO gaan, dan behoort hij wellicht wel weer tot de kindjes met een lager IQ, maar dan kan hij ook weer veel oppikken van de andere kindjes en dus weer vooruitgaan. Nu met je oppassen voor achteruitgang...

En dat kinderen flexibel zijn, dat bewijs heb je al van Levi! Hij heeft toen ook een mooie overgang gemaakt, toch?

Sterkte er maar weer mee, maar twijfel niet teveel aan jezelf, zou ik zeggen .
 
Quote
RE: Wat is nu de juiste keuze
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 23-02-2012 15:41:29
Bij Levi ben ik ook eigenwijs geweest. En mijn gevoel gevolgt.
Kinderen zijn zo flexibel. Wij zagen allerlei problemen. Maar hij doet het zo lekker. Wij hebben goeie hoop dat hij straks terug kan stromen naar normaal onderwijs.
Want het contact buiten school is er niet. En dat gemis vind ik zo erg.


Ik kan slecht afwachten. Ik heb net het SBO gesproken. Na de vakantie bellen zij mij terug.
Toelating zal volgens mij niet zo'n probleem worden.

De leidsters praten natuurlijk veel met de kinderen. Maar onderling is de taal erg beperkt.
Ik denk dat hij op een SBO meer kan groeien. Kleine groepen, goeie begeleiding en ook meer kinderen op niveau of hoger. Hij heeft nu kinderen om zich heen die echt beperkt zijn (lichamelijk en geestelijk).

Het blijft zo moeilijk. Wat is de juiste. Blijft de groei zich voort zetten. Maar hij snapt vragen. Hij is gerichter geworden.
Hij komt nu ook voor zich zelf op , wie als eerst mag tandenpoetsen (elke avond is dat een strijd :lol

Ik kan altijd nog afzien... Als hij maar op de wachtlijst staat.
 
Quote
RE: Wat is nu de juiste keuze
Mai-lin  schreef op: 23-02-2012 16:24:35
Eigen-wijs is alleen maar goed . Je volgt je eigen wijsheid .
Maar ik denk dus ook dat hij op een SBO verder kan groeien.
Misschien is dit ook zijn top, dat weet je natuurlijk niet, maar als hij nu vooral kindjes om zich heen heeft die beperkter zijn, denk ik dat het nu tijd is voor verandering en nieuwe uitdagingen voor hem.
Hoop dat je na de vakantie snel een gesprek zult hebben.

Mooi dat hij nu voor zichzelf op komt, zo ga je toch met liefde iedere avond opnieuw die strijd aan .

Fijn dat Levi het zo goed doet. Ik miste het contact buiten school ook wel, afspreken met vriendjes is nagenoeg onmogelijk. Maar ik miste het nog meer dat ik iedere morgen opnieuw Isis en later ook Runar naar school bracht... en Benoe er niet bij had. Er miste steeds 1... heb je dat ook?
 
Quote
RE: Wat is nu de juiste keuze
Petrina  schreef op: 23-02-2012 16:33:19
Begrijp je dilemma Deborah. Waar doe je goed aan he, je wilt toch het beste voor je kind en weet je dat is al het beste uitgangspunt. Zet jezelf en wat JIJ persoonlijk vind opzij en kijk naar je mannetje, zet je over het gedrag van andere kindjes, over jou gevoel maar kijk naar wat voor hem het beste is.

Beide kan voordelen hebben he, als je je op kan trekken aan andere gelijkgestemde met wel als keerzijde dat je sterker in je schoenen moet staan als wanneer dat je een van de beste bent in je groep. Maar zo is het ook enorm goed voor je zelfvertrouwen als je dus wel een poosje de beste of 1 van de beste kan en mag zijn, kan dat ook een enorme groei geven op ander vlak dan motoriek of taal.

Zet voor jezelf op een rijtje wat je punten zijn waarom hij naar groep 0 zou moeten, en zet op een rijtje waarom hij nog een jaar hier zou moeten doorbrengen. En kijk welke punten belangrijker zijn voor hem!

Wat super dat hij groeit en dat hij zo leerbaar is, dat geeft hoop en moed he, hij komt er wel via zijn eigen weggetje en op zijn eigen tempo. Let op zijn geluk en bewaak dat, gelukkig zijn is zo enorm belangrijk, pas op voor op de tenen lopen en schrik niet van een terug val in dingen. Maar vooral geniet!
 
Quote
RE: Wat is nu de juiste keuze
Zozo  schreef op: 23-02-2012 16:52:46
Ik zou in jullie situatie waarschijnlijk gaan voor regulier onderwijs.
De klassen zijn niet erg groot en hij zal daar de kans en tijd krijgen om te groeien.
Als mocht blijken dat die groei uiteindelijk niet voldoende is zal een school dat echt wel gaan aangeven en kijken wat dan het beste is.
Een rugzukje, als dat dan nog bestaat, of toch SBO.
Maar zo zal je jezelf in elk geval niks kunnen verwijten en je hebt het gewoon geprobeerd met de allerbeste intenties!
Als ik zo naar de doelen van MKD kijk is dat niet iets waar ze jaren voor nodig hebben, en kleutern op de basisschool doe je 2 jaar. Genoeg tijd om te kijken hoe hij ontwikkeld.
 
Quote
RE: Wat is nu de juiste keuze
Myself  schreef op: 23-02-2012 17:06:07
Wat een moeilijk dilemma voor jullie.
Met het voorbeeld van je man erbij, ook een laatbloeier, vind ik het beeld inderdaad wel heel anders worden met daarnaast de groei die hij al gemaakt heeft erbij.

Wie weet groeit hij het komende jaar nog enorm hard!
Succes met het maken van een keuze, wat want is dat moeilijk zeg!
 
Quote
RE: Wat is nu de juiste keuze
Bepje  schreef op: 23-02-2012 23:16:35
Wat de allerbeste keuze is valt haast niet te zeggen denk ik.
Uit jouw verhaal begrijp ik dat hij op deze school zich enorm aan het ontwikkelen is en dat zij hem nog meer kunnen bieden. Daarom zeg ik, met de informatie die ik nu heb, laat hem nog op deze school en test in januari nog eens, zoals de orthopedagoog zei. Dat de taal met de andere kinderen beperkt is heeft tot nu toe nog niet uitgemaakt en de leidsters die hij nu heeft zijn gewend ieder kind "op maat"te begeleiden dus ik ga er van uit dat hij daar nog heel veel zal leren. Wel kunnen dan de doelen bijgesteld worden. Dat hij dan met 5 jaar op een andere school zal beginnen zie ik niet als een probleem, mogelijk is zijn ondergrond dan een stuk steviger dan het nu is, dat is voor hem toch prettiger.
 
Quote
RE: Wat is nu de juiste keuze
Deborah Mv Priscilla
,levi En Stan
  schreef op: 24-02-2012 15:18:09
Bedankt voor jullie lieve en fijne reacties.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Wat is nu de juiste keuze
Naam
Bericht