Menu
 

Topic:

GGZ

Corine86  schreef op: 21-02-2012 21:36:53
wij maakte ons al geruime tijd zorgen over onze zoon van 5 jaar.

Hij is onlangs geobserveerd door de IB-er van school en uit het gesprek met haar kwam naar voren dat hij een sociale en emotionele achterstand heeft tov klasgenoten.
Zelf weten wij voor 99% zeker dat hij hooggevoelig is en vermoeden wij dat hij hoogbegaafd is.
school adviseerde nav het gesprek een IQ-test te laten doen bij de GGZ. Zelf gaat school verder met observeren mbv een gedragsdeskundige, dit gaat 29 februari geschieden.
29 maart hebben we dan een intake-gesprek bij de GGZ en 10 april een adviesgesprek.

We hopen zo dat we duidelijkheid krijgen over onze zoon. Hij zit duidelijk niet goed in zijn vel. Helaas hebben we binnen de familie veel ervaring met HB en HG. Helaas want het is echt geen pretje.
Mijn schoonvader is extreem hoogbegaafd en heeft daar nooit echt mee om kunnen gaan. Mijn schoonzusje heeft er zodanig moeite mee (gehad) dat ze een zelfmoordpoging heeft gedaan. Mijn andere schoonzusje heeft daardoor een burnout gehad en mijn man is daadoor al van kindsaf aan depressief

hopelijk kunnen we onze zoon dit besparen en hem goed begeleiden, wat er ook uit de test komt!

wat kunnen we van zo'n test verwachten? Mijn man heeft er ook 1 gedaan, maar die was toen al volwassen....

zo moest even van me afschrijven.
 
Quote
Navigatie
RE: GGZ
Mafkees  schreef op: 21-02-2012 22:08:35
geen ervaring, maar wat een zorgen!

top dat jullie van start gaan met testen enzo....alleen door te weten kun je hem begeleiden op de beste manier.

sterkte!
 
Quote
RE: GGZ
Minou  schreef op: 21-02-2012 22:13:53
Als ik het zo lees, is hij erfelijk belast, om het maaar zo te zeggen.
Wat ik denk: je bent er op tijd bij en dat zal hem een hoop leed besparen.

 
Quote
RE: GGZ
Corine86  schreef op: 22-02-2012 08:41:55
Dat denken wij zelf ook, Arnoud zit al ruim een jaar op school en vanaf het beginnen hebben wij het aangegeven, hou hem in de gaten. Nu zag school het gelukkig ook!
 
Quote
RE: GGZ
Jacquelien  schreef op: 22-02-2012 08:48:02
Onze dochter heeft recent via een kinderpsycholoog een Wisc test gedaan. Deze test bestaat uit 13 onderdelen die ze moeten maken. Hier duurde het ongeveer 2,5 uur. Maar dat kan per kind verschillen.Wij hebben er bewust niet voor gekozen om het via het GGZ te laten doen. Maar zelf een kinderpsycholoog ingeschakeld. De wacht tijden, die jij ook noemt wilde ik niet. Wij konden bij haar namelijk na 3 weken al terecht, meteen voor de test!

Succes
 
Quote
RE: GGZ
Esther Mv Thomas  schreef op: 22-02-2012 08:52:24
Thomas heeft eind januari/begin februari een IQ-test gehad. Hij moest toen allerlei vragen beantwoorden, puzzelen, doolhoven maken, tekenen, plaatjes op volgorde leggen, rekenen en veel praten met de orthopedagoge.
Hij kreeg de WISC III-test (van 6 tot 16 jaar). Hij vond het erg leuk om te doen.

Hij bleek dus ook HB en HS te zijn.

Zijn eigen juf vindt hem altijd jong in zijn doen en laten, maar de orthopedagoge vond hem juist erg voor in zijn leeftijd. Op sommige vlakken wel 4-5 jaar! Maar hij is wel speels en speels is iets anders dan jong zijn in je gedrag. En ja, hij huilt vrij snel voor een jongen van 6 jaar. Maar wat zou jij doen als je je altijd onbegrepen voelt? Hij wil alles met praten oplossen en zijn klasgenoten niet......Maar dan hoef je nog niet sociaal-emotioneel jong te zijn. Ik zeg niet dat de IB'er geen gelijk heeft, maar vaak wordt bepaald gedrag verkeerd begrepen. Thomas kan zich ook heel goed aanpassen aan de rest........

Voor Thomas hebben wij nu besloten om hem naar een Leonardo-klas te laten gaan. De afstand met de andere kinderen is gewoon te groot in zijn huidige klas. Wij willen liever niet dat hij met 9 jaar al naar het hoger onderwijs moet (in dit tempo zou dat niet ondenkbaar zijn namelijk, hij zit nu in groep 3 als zeer jonge leerling, maar zou zo naar groep 4 kunnen gaan en ook dat zou niet genoeg kunnen zijn).

Tot nu toe ging hij trouwens nog wel met plezier naar school toe, maar wij willen grotere problemen voor zijn. Er is geen dag of hij krijgt wel straf omdat hij gewoon niet met de juffen overweg kan. Daarbij zit hij altijd al alleen te werken en of dat nu zo goed is voor een kind?
 
Quote
RE: GGZ
Esther Mv Thomas  schreef op: 22-02-2012 08:54:12
O ja, wij hebben de test ook zelf laten uitvoeren. Dat kostte ons 450 Euro (mag je gerust weten). Maar we konden toen wel al binnen 1 week terecht! Omdat we een voorlopige uitslag hebben gekregen (het echte rapport moeten we deze week nog krijgen) konden wij er meteen mee aan de slag met het Leonardo. Daar stromen kinderen alleen na een vakantie in en en anders zou dat pas in mei zijn. Nu mag hij na de voorjaarsvakantie beginnen (volgende week dus).
 
Quote
RE: GGZ
Jacquelien  schreef op: 22-02-2012 09:00:02
Bij ons wordt het via consulten gedeclareerd en betalen wij met onze verzekering maar een klein gedeelte!
 
Quote
RE: GGZ
Corine86  schreef op: 22-02-2012 11:12:55
De keuze voor GGz was ook niet onze eerste keus. Maar helaas hebben we niet de financiele middelen om de test bij de psych van mijn man te doen. Mijn man heeft hem 2 jaar terug gedaan en de kosten waren toen €700!! wordt niet vergoed....

bedankt voor je heldere uitleg Esther mv Thomas!
Arnoud speelt graag met kinderen die jonger zijn dan hem Hij is de oudste uit de klas en speelt met kinderen die bijna 1 jaar jonger zijn. Ook in zijn gedrag is dat merkbaar, hij kliert nog erg veel in de klas ipv netjes mee doen.
Verder wil hij geen werkjes doen. de 'moet' werkjes gaan al niet vanzelf, de juf helpt hem waar ze kan maar jah ze heeft er nog 30.....
 
Quote
RE: GGZ
Grietje  schreef op: 22-02-2012 14:05:40
Hoi Corine,

Het is in elk geval een goede stap om hem te laten testen. Zowel op intelligentie als persoonlijkheid en soc. emotionele ontwikkeling. Dat kan een heleboel verhelderen en handvaten geven om hem op de goede manier te begeleiden. Wij zitten ook een zo'n traject. Dochter in september getest, hoogbegaafd en hoogsensitief en nu zijn we bij de GGZ in gesprek om haar soc.- emotionele ontwikkeling verder te laten onderzoeken. Ze vertoont nogal wat kenmerken van ADD dus daar hebben wij en dochterlief mogelijk ook nog mee te dealen. Maar ik ben er van overtuigd dat als je er vroeg bij bent en goed blijft kijken naar wat je kind nodig heeft, je heel wat problemen kunt voorkomen. Jullie zijn er vroeg bij, je bent al in geprek met school, kans is groot dat het nu anders gaat dan bij je schoonvader of schoonzusje vroeger.

Veel succes!
 
Quote
RE: GGZ
Corine86  schreef op: 22-02-2012 14:19:49
bedankt grietje! Hoe hebben ze bij jullie dochter het hoogsensitieve getest? Volgens de GGZ hier kunnen ze dat niet testen......
 
Quote
RE: GGZ
Grietje  schreef op: 22-02-2012 14:23:58
Ze hebben het niet echt getest maar er is wel uitgesproken dat ze vermoedelijk heel gevoelig is (in elk geval voor prikkels uit haar omgeving). Ook zelf merken we dat aan haar. Geen harde cijfers dus maar meer op basis van observatie en verhalen van ons.
 
Quote
RE: GGZ
Corine86  schreef op: 22-02-2012 14:26:17
Dat is bij ons dus hetzelfde.
Hij wilde van baby af aan al geen dingen om zijn nek (slab, sjaal of koltrui) geen strakke dingen om zijn buik
Medische oorzaken zijn uitgesloten.

Waar we nog wel tegenaan lopen is dat hij regelmatig knippert met zijn ogen (ogentest gehad; goed) wij denken zelf aan onzekerheid/niet weten hoe te reageren
 
Quote
RE: GGZ
Grietje  schreef op: 22-02-2012 14:28:47
Knipperen kan ook een soort (tijdelijke) tic zijn. Als kind heb ik ook een tijdje heel veel geknippert. Het ging ook weer over.
 
Quote
RE: GGZ
Kyla  schreef op: 22-02-2012 15:00:27

Quote Corine86:

Arnoud speelt graag met kinderen die jonger zijn dan hem Hij is de oudste uit de klas en speelt met kinderen die bijna 1 jaar jonger zijn. Ook in zijn gedrag is dat merkbaar, hij kliert nog erg veel in de klas ipv netjes mee doen.
Verder wil hij geen werkjes doen. de 'moet' werkjes gaan al niet vanzelf, de juf helpt hem waar ze kan maar jah ze heeft er nog 30.....



Ik begrijp dat de ib-er hier dan de conclusie uittrekt dat er sprake is van een soc. en emotionele achterstand, maar dat hoeft dus niet. Het spelen met jongere kinderen kan zijn omdat hij zich met leeftijdsgenootjes niet begrepen voelt. Jongere kinderen zullen meer accepteren dat jouw zoon het beter weet, jouw zoon heeft dan waarschijnlijk de rol van begeleider. Dat klieren in de klas, doet mijn oudste van 9 nog steeds, als hij zich verveelt en dat komt rgelmatig voor, als hij onvoldoende uitdaging krijgt. Ook maakt hij de laatste tijd geen werk meer af, hij weet het allemaal toch al lang? Oftewel motivatie is gezakt naar het nulpunt.

Een voorbeeld van een kind in de kleuterklas: Kind A speelt met een autootje, Kind B wil ook met autootje spelen. Kind B zegt, mag ik over 5 minuten met het autootje spelen? Kind A snapt de vraag niet, maar zegt toch ja. Kind B wil op de afgesproken tijd met het autootje, maar kind A snapt het niet, gevolg: ruzie. Kind B loopt heel vaak tegen dit soort dingen aan, kind B heeft vaak ruzie, valt vaak negatief op en juf denkt dus (terecht!) dat kind B geen aansluiting heeft. Echter loopt kind B juist voor, want probeert afspraken te maken en kan er niet tegen als deze niet worden nagekomen. (rechtvaardigheidsgevoel!) Het kan zijn dat kind B zich vervolgens helemaal geen houding meer weet te geven, waardoor het sociaal mis gaat. Kind B heeft dan geen sociale achterstand, maar is sociaal beschadigd. Dit is het verhaal van een orthopedagoge en zo blijkt het in de praktijk heel vaak te gaan met HB kinderen.

Krijgt jouw zoon al werk op zijn niveau? Dat kan namelijk al enorm helpen en hoef je niet eerst een iq test voor te doen.

Mijn zoon is trouwens getest door de schoolbegeleidingstest, school vind het nodig om te testen om te voldoen aan zijn onderwijsbehoefte, dus dan is school degene die dat betaalt.

Ik geloof dat ik er een warrig verhaal van heb gemaakt, maar beter lukt me op dit moment niet.
 
Quote
RE: GGZ
Corine86  schreef op: 22-02-2012 17:36:22
Bedankt voor je uitleg! Ik heb zelf geen pedagogische achtergrond en vind het dan ook moeilijk om tot uitdrukking te brengen en precies op te merken wat onze zoon het zo moeilijk maakt.

Ik weet en voel dat hij niet lekker in zijn vel zit, maar waarom en hoe???????????

Hier hebben ze geen schoolbegeleidingstest en werden we door school doorverwezen naar een externe organisatie. GGZ of curium of eigen psych. Omdat eigen psych te duur is en curium te lange wachtlijst zijn we bij de GGZ uitgekomen
 
Quote
RE: GGZ
Ffanno  schreef op: 22-02-2012 20:33:14
Onze zoon (7 jaar, groep 4) gaat binnenkort ook getest worden. Als moeder heb ik al jaren het gevoel dat er iets is, maar wat ? Ook mensen in mijn omgeving hebben hetzelfde. Vorig jaar in groep 3 ging het mis, hij wilde niet meer naar school en zijn resultaten holden achteruit. Thuis niet te hanteren, op school een geweldig lieve leerling. Zijn leerkracht vond hem lui en dromerig en bleef hem pushen waardoor hij helemaal geen zin meer had.

Nu in groep 4 met een geweldige leerkracht valt alles op zijn plaats. Zij is hem gaan observeren en herkende dat mijn zoon een top-downdenker is. Dus totaal haaks denkt/leert dan de reguliere opbouw van de lesstof. Zij is hem andere lesstof gaan geven en nu blijkt hij op rekenniveau 2 jaar voor te lopen (scoort A+ op alle Cito toetsen), Taal niveau A. Er zijn ook vermoedens van Asperger naast de HB. Vandaag gebeld voor een onderzoek bij een instituut wat wel vergoed wordt en volgende maand kunnen we al terecht ! School gaf al meteen aan niet aan versnellen te doen, verrijking heeft hij al maar is blijkbaar niet genoeg. We wachten de onderzoeken af, maar de leerkracht gaf zelf al aan dat zij een leonardusschool voor hem hem het beste vindt.
 
Quote
RE: GGZ
Corine86  schreef op: 08-03-2012 21:01:24
Vandaag een positieve en ontzettend lieve mail van zijn juf gehad!

Hij is veranderd de laatste weken. Opener geworden en kan beter omgaan met complimenten/correcties/opdrachten.
Hij kreeg vandaag 2x een compliment van de juf.
1 had zijn appel keurig binen de tijd op
2 deed zijn werkje super goed en geconsentreerd
Toen ze dit tegen hem zei begon hij te glimlachen en aan het einde van de ochtend ging hij met open armen naar de juf voor een knuffel.

Moet erbij zeggen dat knuffelen bij hem een grote uitzondering is. Ik krijg er nauwelijks 1 mijn man af en toe en nu de juf!!
 
Quote
Navigatie


Reageren op GGZ
Naam
Bericht