Menu
 

Topic:

Tl of havo

Anon  schreef op: 04-07-2018 18:04:03
wij zitten met een dilemma. Onze oudste zit in de tweede brugklas tl/havo. Zij heeft een specifiek leerprobleem, wat het leren voor haar op alle vakken moeilijker maakt. Ze wil zelf heel graag havo, werkt hard op school maar thuis laat ze het hangen. Ook omdat er weinig eisen worden gesteld. ( ze haalt de hoogste cijfers uit de klas) Ze is nu bespreekgeval om naar de havo te gaan. Qua intelligentie zou havo er zeker in moeten zitten maar haar leerprobleem is ernstig en belemmerd haar. Aan de ene kant gunnen we haar deze kans, aan de andere kant zou ze zo op haar tenen moeten lopen dat wij denken dat tl wellicht beter zou passen. Als ze een havo advies krijgt is ze de enige in de klas die overgaat naar havo. De rest gaat naar tl of kader. Haar vriendinnen gaan naar tl, maar toch wil ze havo.
het ligt nu in de handen van school. Die heeft de afgelopen 2 jaar niet laten zien haar leerproblemen echt goed te begrijpen.

Zouden jullie een gesprek aanvragen met school of in handen laten van de school?
 
Quote
Navigatie
RE: Tl of havo
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 04-07-2018 18:31:41
Ik zou een gesprek aanvragen
 
Quote
RE: Tl of havo
Femke  schreef op: 04-07-2018 19:05:44
Hier wordt er in de combiklassen op het hoogste niveau lesgegeven. Dus dan zou ze havo boeken moeten hebben en krijgen ze havo en vmbo cijfers. Als dat bij julllie ook zo is en ze haalt nu hoge cijfers is het duidelijk toch. En tja waarom zou je thuis meer gaan doen als je cijfers hoog genoeg zijn... dus als ze nu les krijgt op havo niveau en de cijfers zijn ook goed genoeg op havo dan kun je niet anders als toch de havo laten doen. Is nu alles op vmbo niveau zou ik haar dat laten doen. Maar het is ook wel vrij laat nog voor een advies hier weten ze het eigenlijk al na 1,5 jaar. En gaan ze dan vol op de havo zitten kwa toetsen, mocht het dan niet of moeizaam lukken weet je genoeg voordat de brugklas afgelopen is.
 
Quote
RE: Tl of havo
Jomi  schreef op: 04-07-2018 19:27:56
Waarom is ze bespreekgeval als ze zulke goede cijfers heeft?

Ze wilt zelf graag naar de havo, realiseert ze zich wel dat ze er dan komt als ze thuis niks doet aan school? 

Ik zou geen zin hebben in iedere avond strijd omdat er huiswerk gemaakt moet worden ed. 
 
Quote
RE: Tl of havo
Mv5  schreef op: 04-07-2018 19:49:01
Als ze thuis niks doet, zou ze havo zo te lezen moeten kunnen halen. Maar dan moet ze er wel voor gaan werken. Zou haar dat ook zeggen.
Wel vreemd dat uit een tl/havo klas er niemand naar havo gaat trouwens.
 
Quote
RE: Tl of havo
Anon  schreef op: 04-07-2018 19:49:52
het niveau van de klas is heel laag. Veel havo stof is overgeslagen en een voldoende op tl niveau was een hele prestatie voor de groep.  School voelde geen noodzaak om iets te doen met haar omdat ze goed op tl scoort, wat heel goed is vergeleken met de groep. Op havo scoort ze niet zo hoog, net op het randje onvoldoende/voldoende zeg maar.
 
Quote
RE: Tl of havo
Mv5  schreef op: 04-07-2018 20:16:37
Wat jammer dat er niet alles uitgehaald is wat erin zit zeg maar. Zou er als ze voor havo kiest en het mag, wel rekening mee houden dat ze wat achterstanden heeft op andere havo leerlingen en dat ze er dan wellicht echt hard voor zal moeten werken. In ieder geval gaat ze het dan waarschijnlijk niet meer redden met alleen opletten in de les.
En anders kan ze ook eerst tl doen en daarna nog havo als ze dat dan nog wil.
 
Quote
RE: Tl of havo
Bepje  schreef op: 04-07-2018 23:10:39
Zeker met haar samen een gesprek aangaan. Ze wil zelf heel graag, hopelijk snapt ze zelf dat ze meer moet doen. 
Op de havo wordt wel meer aandacht aan iedereen besteed ? 
En hoe komt het dat dat in deze klas niet is gebeurd, ze hebben haar maar aan laten rommelen dan . Wel jammer .
 
Quote
RE: Tl of havo
Anon  schreef op: 05-07-2018 06:42:08
we vinden het superlastig. Er zijn afgelopen jaar verschillende gesprekken geweest met school. Hand in eigen boezem steken is een onbekend spreekwoord zeg maar. Alles lag buiten het handelen van de school. Door haar leerprobleem is de opgelopen achterstand niet zomaar in te halen. Het is niet ff een tandje erbij en dan gaat het lukken. Ze heeft ook niet leren leren zeg maar.
Wij hebben het over schoolwissel gehad met haar maar dat wil ze ook niet en om nou een puber te dwingen voelt ook niet ok.
 
Quote
RE: Tl of havo
Bepje  schreef op: 05-07-2018 09:05:24
Als ze echt niet naar een andere school wil dan is iemand die haar helpt misschien wat.  Komt ze door de leermoeilijkheden niet in aanmerking voor extra hulp ?
Of een student die haar wil ondersteunen of zoiets. 
Vervelend dat school niet meer werkt. Dat ze op een andere school meer mogelijkheden zou kunnen hebben ziet een puber die bij haar vriendinnen wil blijven niet. 
Of op deze de mavo afmaken en met hulp leren leren en daarna alsnog de havo ergens anders. 
 
Quote
RE: Tl of havo
Cora38  schreef op: 05-07-2018 14:06:51
Het lijkt mij dat een leerprobleem ook de verantwoording van school is. Alleen verbaast het mij dat jullie als ouders wachten tot het allerlaatste moment om te zeggen dat je wil dat ze naar de havo gaat. Na de mavo kan ze ook doorstromen naar de havo. Wie weet dat het dan ook beter met haar leerproblemen gaat. 
 
Quote
RE: Tl of havo
Mv5  schreef op: 05-07-2018 18:27:22
Het risico met opstromen als het 'op het randje' kan, is dat ze het niet redt en alsnog terug moet naar tl. Daar moet ze rekening mee houden. Weer een andere klas, andere docenten, etc. Dat is wellicht met haar leerprobleem niet zo handig omdat ze dan weer opnieuw iedereen moet informeren en het uitleggen. Als jullie vinden dat zij hulp nodig heeft met leren leren en het omgaan met haar leerprobleem zou je die hulp ook extern kunnen zoeken, als de school dat niet kan en/of wil bieden.
 
Quote
RE: Tl of havo
Sammy  schreef op: 05-07-2018 18:42:04

Eerlijk? Als je dochter nu al betreft Havo stof op het randje van voldoende en onvoldoende staat, zou ik haar TL laten doen. De leerstof wordt alleen maar pittiger en red ze het dan nog om haar hoofd boven water te houden.


Zou haar voor nu TL laten doen en wil ze aan het einde van de rit toch nog voor het Havo diploma gaan, kan ze dat na het behalen van haar VMBO diploma alsnog behalen. De weg is wel wat langer. Maar gezien de omstandigheden denk ik wel het verstandigste en veiligste.

Succes, dergelijk keuzes maken samen met een puber is niet altijd even gemakkelijk.

 
Quote
RE: Tl of havo
Anon  schreef op: 05-07-2018 22:45:53
ik ben denk ik niet duidelijk geweest. De school maakt de keuze. Wij dus niet. Dochter wil havo en wij twijfelen of dat verstandig is en zouden tl ook prima vinden. Wij zijn echter de enige die hier geen stem in hebben. 

Is het verstandig om de school te vragen om een afspraak of is het een kwestie van afwachten?
 
Quote
RE: Tl of havo
Anon  schreef op: 05-07-2018 22:46:19
Zonder smilie
 
Quote
RE: Tl of havo
Debbel79  schreef op: 06-07-2018 06:37:38
Ik snap het dilemma niet zo. Havo is duidelijk te hoog gegrepen voor haar. Misschien niet qua niveau en leerstof, maar (nog) wel qua inzet en haar motivatie om echt aan de bak te moeten/gaan. 
Lekker de mavo laten doen, en havo kan later alsnog mocht de spirit er toch nog komen. 

Ik snap niet dat dit zo op het laatste nippertje nog besproken moet worden. 
Je kan toch meekijken op magister? Dan kun je toch ook zien hoe ze ervoor staat? 
En ik neem aan dat ze vooraf op school gezegd hebben wat ze minimaal gemiddeld moet hebben voor de havo? 

Hier precies hetzelfde, oudste zat in mavo/havo klas. Er werd lesgegeven op havo niveau. Ze moest gemiddeld een 7,6 staan dan was ze over naar havo, en vanaf een 7,3 was ze een bespreekgeval. 
Wij zagen halverwege het 2e deel dat ze echt wel lager scoorde dan die 7,6 en meer richting 7,2 ging. Wij hebben toen zelf al aan de bel getrokken, met haar en mentor gesproken. Want voor die 7,2 moest ze zich echt aan haar huiswerk slepen. Ze had er gewoon geen bal zin in. Qua niveau kon ze makkelijk havo, op veel vakken vwo zelfd. 
Maar het leren belemmerde haar zo enorm. Elke dag die strijd, het werd er niet gezelliger op thuis. 
Toen al met mentor besloten dat mavo veel beter zou passen en wellicht als ze het in haar hoofd wat beter op orde zou hebben daarna alsnog havo. 

Waarom.alles zo laat regelen?
 
Quote
RE: Tl of havo
Lisje  schreef op: 06-07-2018 09:02:49
Hier is dat ook zo. Mijn zoon zit op havo nivo maar wordt besproken voor vwo nivo. Dat gebeurt serieus pas in de laatste week op 17 juli. Dat komt omdat dan pas alle cijfers bekend zijn. Hier kan hij het nivo ook zeker aan, werkt op school hard, maar thuis maar matig. Gisteren het laagste cijfer van het hele jaar gehaald voor spreekvaardigheid Frans een 3,5  Maar school vind hem beter tussen athaneum kinderen passen en zeggen dat hij thuis dan meer moet gaan doen.  Hier ook wachten dus nog, wel spannend hoor, al maakt me de uitslag eigenlijk niet eens uit. Ik tel vooralsnog een 7.4 gemiddeld. Wat ik veel zie is dat het voor veel kinderen lastig is hard te werken, als ze nog niet weten waarvoor ze het doen. Hij heeft nog geen idee wat hij wil, doet suggesties van bakker tot bioloog haha.
 
Quote
RE: Tl of havo
Wanouk  schreef op: 06-07-2018 09:55:55
Hier wordt de doorslag ook pas deze week gegeven.  Wij kunnen natuurlijk wel zien hoe ze ervoor staat,  maar er staat tot aanstaande donderdag nog niets vast. 
Verschil met het verhaal van anon is dat wij wel een stem in de beslissing hebben. Dus in jouw situatie zouden wij aangeven dat dochter beter naar TL kan gaan,  ivm inzet en werkhouding. 
 
Quote
RE: Tl of havo
Sammy  schreef op: 06-07-2018 11:40:58

Quote Anon:
ik ben denk ik niet duidelijk geweest. De school maakt de keuze. Wij dus niet. Dochter wil havo en wij twijfelen of dat verstandig is en zouden tl ook prima vinden. Wij zijn echter de enige die hier geen stem in hebben. 

Is het verstandig om de school te vragen om een afspraak of is het een kwestie van afwachten?Ik zou in dat geval contact zoeken met haar mentor en je zorgen bespreekbaar maken.

Aan de ene kant is het vreemd dat je daar als ouders zijnde er geen stem in hebt. Je kent je kind toch het beste lijkt me. Maar aan de andere kant zou dat ook alles te maken kunnen hebben met het feit dat er nog steeds ouders zijn die VMBO te min vinden voor hun kind en hem of haar naar Havo pushen, waar ze op hun tenen moeten gaan lopen.
Vind het overigens wel laat dat school een beslissing neemt of een leerling Havo in gaat stromen of TL! Daarvoor hoeven ze lijkt me niet tot het laatste moment te wachten.

Maar goed ik begrijp wel vaker dingen niet van school. Zo weten de leerlingen bij mijn zoon op school pas of ze over zijn of een klas over moeten doen als ze naar school moeten om de cijfers van de laatste testweek op te halen! Ik vind het een beter systeem als school de zittenblijvers toch wat eerder informeren.
Vriend van mijn zoon had zijn laatste testweek volkomen verprutst en kreeg dus eerder deze week zo midden in de klas te horen dat zijn cijfers niet toereikend genoeg waren om naar 5VWO te kunnen. Arme jongen was behoorlijk over de zeik, hij durfde niet eens meer naar huis toe om het zijn ouders te vertellen.
Dat moet toch echt anders kunnen.
 
Quote
RE: Tl of havo
Anon  schreef op: 06-07-2018 12:17:49
Het is echt niet zo dat dit de eerste keer is dat dit ter sprake is gebracht. We hebben onze twijfel steeds besproken en kregen steeds te horen dat de school uiteindelijk beslist. Ze stroomt trouwens niet op als ze naar Havo 3 gaat, ze is binnen gekomen met een havo advies. Als ze naar TL gaat, stroomt ze af. (wat geen probleem is voor ons, wel voor haar)

Ik krijg net van dochter te horen dat er meerdere leerlingen bespreekgeval zijn (uit andere klassen). 1 docent had aangegeven dat ze bij het uitreiken van het rapport te horen krijgen op welk niveau ze volgend jaar verder gaan. Eerder niet.... Rapport krijgen ze op de laatste schooldag.... Ik ben benieuwd of dat klopt.

Ons buurmeisje op een andere school krijgt evt zittenblijven of af/opstromen te horen nav de rapportvergadering. Leerlingen worden direct gebeld door de mentor. Dat is ook al voor besproken met de risico leerlingen. Je weet dus van tevoren of je nagels moet bijten of niet. 
 
Quote
RE: Tl of havo
Mv5  schreef op: 06-07-2018 21:31:40
School beslist niet per definitie wat een kind gaat doen. School geeft een advies en wat maximaal kan, lager kan altijd. Als je dochter havo mag doen, hoeft ze dat niet, maar als ze het niet mag, kan het ook niet. Meestal wordt dat grotendeels op cijfers en normen bepaald en bij twijfel wordt ook naar inzet gekeken.
Hier is het wel gebruikelijk dat je op het laatst pas hoort of je over gaat. Als je al het hele jaar goed scoort, is zittenblijven vrijwel niet meer mogelijk omdat alle cijfers het hele jaar mee blijven tellen. Maar ook de laatste toetsweek telt nog mee en dat kan beslissend zijn.
Als leerlingen op het randje staan, weten ze dat ook van tevoren en als ze bespreekgeval zijn ook. Het komt echt vrijwel nooit voor dat kinderen out of the bleu opeens blijven zitten alleen door de laatste toetsweek.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Tl of havo
Naam
Bericht