Menu
 

Topic:

aso gedrag sportwedstrijd

Even Zo  schreef op: 23-02-2018 09:43:36
Onze kids zitten op een zaalsport, waarvan de oudste op redelijk hoog niveau.

Afgelopen weekend was er een thuiswedstrijd en tot mijn verbijstering was de tegenpartij van een niveau waar de honden geen brood van lusten. Schelden op onze scheidsrechter door zowel de ouders op de tribune als de kinderen in het veld. Wij zaten naast deze ouders en met stomme verbazing hoorden wij wat voor taal er uit kwam. (teringleier was nog netjes) In het veld ook fysiek veel overtredingen en schelden waar onze scheidsrechter steeds terecht wat van zei/voor floot. Ouders die op de banken gingen staan en joelen bij in hun ogen een onterechte beslissing, echt genant gewoon.

Ik heb getracht er iets van te zeggen dat het een spel is van kinderen en geen oorlog en dat ze het goede voorbeeld moesten geven als ouders. Ook de coach van de tegenpartij jutte zijn team op waarop de wedstrijd op bepaald moment bijna uitmonde in een vechtpartij. Echt nog nooit meegemaakt in al die jaren.

Wij moedigen de kids wel aan, maar wel op een normale en positieve manier.

Maken jullie ook wel eens zoiets mee ? Team was helemaal van slag na de wedstrijd.
 
Quote
Navigatie
RE: aso gedrag sportwedstrijd
Spatje  schreef op: 23-02-2018 10:55:54
Ja mijn oudste dochter voetbalt en vorig jaar hebben we een wedstrijd gehad waarvan we blij waren dat we veilig in de auto zaten.  Ongelooflijk.  Onze meiden van 10-13 werden gewoon bedreigd. En niet alleen door de tegenspelers maar ook door de trainer.  

Na een klacht van ons bij de bond kwam aan het licht dat wij de zoveelste waren. Ze zouden aktie ondernemen.  


Nu stonden we er ook niet van te kijken.  Als je weet mar welke buurt je moet rijden weet je vaak al genoeg 
 
Quote
RE: aso gedrag sportwedstrijd
Juudje  schreef op: 23-02-2018 10:58:58
Nooit meegemaakt maar ik zou idd ook een klacht indienen bij de bond.
 
Quote
RE: aso gedrag sportwedstrijd
Harleysmama  schreef op: 23-02-2018 13:05:49
Mijn zoon doet geen teamsport. Maar zou wel een klacht indienen. Dit mag gewoon niet meer gebeuren. 
 
Quote
RE: aso gedrag sportwedstrijd
Jen9  schreef op: 23-02-2018 13:35:22
ja, bij beide kinderen mee gemaakt. Klacht ingediend, trainer volgens de KNVO beschorst.. een jaar later sond hij er gewoon weer. Je kan zo weinig.. Er zijn ook gewoon te weinig vrijwiiligers....

Is trouwens echt niet aan teamsport gebonden, bij de judo heb ik t ook ooit eens meegemaakt!
 
Quote
RE: aso gedrag sportwedstrijd
Mv5  schreef op: 23-02-2018 13:42:23

Ik zou een klacht indienen bij de bond want ik vind dit bepaald geen normaal gedrag. Als er niks gebeurt, zou je nog kunnen besluiten met het hele team of de hele club deze vereniging te boycotten, dus dat je weigert nog wedstrijden te spelen tegen dit team of deze vereniging. Sport moet leuk zijn en dat is het op deze manier niet.
Persoonlijk merk ik wel verschil in sporten hoor. Mijn oudste twee turnen, daar zijn eigenlijk nooit incidenten. Wel soms dat er wordt gezegd 'oh bij balk worden wel lage scores gegeven' maar dat is dan wel bij iedereen en uitslagen worden altijd gerespecteerd of er wordt op een normale manier wat van gezegd. De middelste voetbalt, daar gaat het er een stuk fanatieker aan toe, vooral ouders kunnen er wat van. Nu snap ik weinig van voetbal dus ik houd me afzijdig hiervan, maar schrik soms wel van het fanatisme van sommige ouders (en hun kinderen; houding van ouders bepaalt vaak de houding van de kinderen in mijn optiek). De jongste twee dansen en daar gaat het een beetje zoals bij turnen. Zelf zwem ik en soms ben ik ter ondersteuning aanwezig bij wedstrijden en daar is het een beetje ertussenin. Sommigen kunnen wel wat matigen in hun fanatisme en wijzen net wat te vaak naar anderen of externe factoren om te verklaren waarom ze niet winnen. Soms moet je ook gewoon erkennen dat je alles hebt gegeven maar dat een ander gewoon beter/sneller was.

 
Quote
RE: aso gedrag sportwedstrijd
Nelia  schreef op: 23-02-2018 14:03:14
Ja, hier laatst met voetbal ook zo'n team. Er is toen besloten om, ter bescherming van de kinderen, de wedstrijd te staken. Helaas wel 3 punten kwijt, maar liever dat dan ongelukken en trauma's...
 
Quote
RE: aso gedrag sportwedstrijd
Even Zo  schreef op: 23-02-2018 14:21:15

Quote Nelia:
Ja, hier laatst met voetbal ook zo'n team. Er is toen besloten om, ter bescherming van de kinderen, de wedstrijd te staken. Helaas wel 3 punten kwijt, maar liever dat dan ongelukken en trauma's...



Hier is de wedstrijd ook gestaakt. Uiteraard is dit voorval gemeld bij de bond.
Maar ik vond het zo schokkend dat het mij niet loslaat.
 
Quote
RE: aso gedrag sportwedstrijd
Amy-mv2  schreef op: 23-02-2018 15:07:45
Hier ook eens gehad met een tegenpartij waar zelfs veel oudere spelers inzaten dan dat mocht (team van 13-15 jarigen en dan 18 jarigen erbij).
Ze kwamen al veel te laat aan en ook hun begeleiding was niet echt je-van-het.
Ze speelden grof, en aggressief, bekten grens- en scheidsrechters af etc. Begingen de ene overtreding na de andere.
Zowel "onze" jongens als wij ouders waren blij toen die wedstrijd klaar was.
Ze waren er een hele tijd behoorlijk van onder de indruk.

Achteraf is er geloof ik nog wel bezwaar gemaakt bij de bond.

 
Quote
RE: aso gedrag sportwedstrijd
Kees  schreef op: 23-02-2018 15:42:11
idioot kunnen volwassenen zich ook gedragen he?

hier een basketballer in the house en hij heeft wel een bloedfanatieke moeder op de tribune  maar zo gortig...nee...

hier wordt het de spelers ook aangeleerd..respect voor tegenstander en beslissingen van de scheids.

idd melden...dan voorkom je nog een x zoiets.

hier 1 x zo'n vreselijk gemene tegenstander gehad,.beuken en slaan omdat ze het.niet konden winnen....toen mijn zoon een bloedlip had ontpofte ik zowat! ik besloot om.hem de keer erop niet mee te laten spelen tegen dit team...en tevens een melding via secretaris gemaakt...

het is een spel, fanatiek zijn moet zelfs maar he...beetje respect graag
 
Quote
RE: aso gedrag sportwedstrijd
Bepje  schreef op: 23-02-2018 16:13:28
Wel zoiets gehoord van een meisje dat voetbalt, die hadden ook zo`n team getroffen. persoonlijk niet, er wortd hier geturnt, daar gebeurd een enkele keer wat aan minder sportief gedrag als iemand eens valt ofzo bij een wedstrijd. Maar een enkeling doet dat, een keer meegemaalkt dat iemand zei "mooi dan heeft mijn dochter meer kans". Vond ik ook bizar maar op die schaal nog nooit en is helemaal van de zotte.  Er is een tijd een voorstelling in de theaters geweest, die zouden ze eens moeten zien, kan niet op de naam komen hie het heette.
 
Quote
RE: aso gedrag sportwedstrijd
Bepje  schreef op: 23-02-2018 16:16:59
Het schiet me ineens weer te binnen "Wel winnen hè"  Misschien staat er nog wat van op internet.
 
Quote
RE: aso gedrag sportwedstrijd
K  schreef op: 23-02-2018 21:47:29
Allebei mijn jongens hebben elk in hun eigen sport te maken met een eigen temperamentvolle coach.

De coach van mijn jongste kan fanatiek discussiëren (niet schelden/gebaren ofzo alleen discussiëren over beslissingen) met scheidsrechters en als hij te ver gaat dan krijgt hij een kaart. In 3,5 jaar heb ik dat 1 keer meegemaakt, de coach vertrok gewoon (wel chagrijnig, maar met het respect dat ik moet kunnen verwachten). Ik heb het bij mijn jongste nog nooit meegemaakt dat ouders of tegenstanders te ver gaan. 

Bij mijn oudste is de huidige coach bloedfanatiek. En eerder heeft hij ook andere fanatieke coaches gehad. En de betrokken ouders kunnen ook luid aanwezig zijn met aanmoedigen en “meecoachen”. Bij mijn oudste heb ik in de afgelopen 5,5 jaar meerdere keren te maken gehad met coaches die weg werden gestuurd en zelfs ouders die verzocht werden om te gaan. 
Het is dan overigens in deze situaties zowel bij de coaches als bij de ouders niet zo geweest dat er gescholden werd of dat er ongepast taalgebruik was of dat mensen persoonlijk afgemaakt werden (gelukkig),  het ging dan om te fanatiek bemoeien met de scheids. 
Zelf ben ik niet luid en al helemaal niet fanatiek. Ik vind het leuk om spannende wedstrijden te zien, maar als mijn zoon me zou horen dan betekent het dat hij niet oplet. Hij moet zich op zijn team en spel concentreren. Dus ik hou mijn mond en als hij oogcontact zoekt krijgt ie een 👍 of een 👎.
En omdat hij en zijn team gewend zijn aan luide coaches, zijn ze als team ook wel gewend geraakt om dit gedrag te negeren. Ze zijn er niet zo van onder de indruk meer en kiezen hun eigen weg.
gelukkig heeft het geen effect op hun spel, spelen ze niet harder richting hun tegenstanders dan gebruikelijk binnen hun sport.
Lastig vind ik dat ik als ouder ook deel uitmaak van een groep ouders als er een wedstrijd is. Het is bij iedereen bekend dat respect ‘m zit in weten waar de grens ligt bij sportief aanmoedigen. En toch is het heel moeilijk om tijdens wedstrijden de temeperamwntvolle luide ouders bij te sturen en te voorkomen dat mensen (te) ver gaan. 

 
Quote
Navigatie


Reageren op aso gedrag sportwedstrijd
Naam
Bericht