Menu
 

Topic:

Klassengesprek

Mv5  schreef op: 11-09-2017 20:04:15
Een van mijn dochters zit sinds een paar weken in vwo4. De meeste vakken volgt ze in clustergroepen, maar er zijn ook mentorklassen voor Nederlands en Engels en gymles en zo. 
Nu heeft haar mentor bedacht dat ze donderdag tijdens de mentorles een kennismakingsgesprek gaan houden, maar dan dieper dan ik ben pietje, ik woon in dorp x en ik zit op voetbal. Het is de bedoeling dat ze zichzelf blootgeven aan de klas en over hun onzekerheden gaan vertellen. De mentor wilde dat in een soort spelvormen gaan doen. De bedoeling is dat ze elkaar beter kennen, maar dan ook echt kennen. Ze vormen drie jaar een klas tenslotte. 
Dochter vindt het dus helemaal niks. Ze is 15 en gruwelijk onzeker. Ze zit ook maar bij een meisje in de klas waar ze vriendinnen mee is. De rest zit in andere mentorklassen (ligt aan vakkenpakket en is verder ook geen probleem). Maar ze vindt het dus heel eng om zichzelf bloot te geven bij mensen waar ze (nog) niks mee heeft en die ze amper kent. Echt over gevoelens praten doet ze thuis al met moeite. Welke tips kan ik haar meegeven?
 
Quote
Navigatie
RE: Klassengesprek
Nelia  schreef op: 11-09-2017 21:03:22
Misschien dat ze makkelijker schrijft en eerst wat dingen op papier kan zetten? Ik vind het op zich wel een goede oefening. Je geeft aan dat ze thuis al met moeite over gevoelens praat. Wellicht is dit wel een opening?
 
Quote
RE: Klassengesprek
Mv5  schreef op: 11-09-2017 21:09:40

Ik vind het inderdaad een goede zet van haar mentor. Dit is even een enorme drempel, maar mits goed aangepakt kan daar de basis voor iets heel waardevols worden gecreëerd, waardoor haar klas niet meer een verzameling leerlingen zal zijn, maar echt een groep wordt. Deze man geeft gymles en ik weet van mijn andere kinderen die hem al voor gym hebben gehad dat hij in alle klassen erg inzet op groepsbinding, bijvoorbeeld door team- en samenwerkingsopdrachten. Ik kan dat alleen maar toejuichen.
Helaas ziet mijn vijftienjarige onzekere puber dit een beetje anders op het moment. Ze vroeg al of ik haar ortho afspraak van vrijdagmiddag niet kon verzetten. Uhm ja, kunnen wel, maar dat doen we dus even niet. Ik vind het juist belangrijk dat ze hierbij is.


Van tevoren dingen op laten schrijven is wel een goede, dat zal ik haar zeker meegeven.

 
Quote
RE: Klassengesprek
Mv E.l.s  schreef op: 11-09-2017 23:20:16
Ze zouden er bij mij ook niet mee aan hoeven te komen dat ik mij bloot moet geven bij mensen die ik nauwelijks nog ken. Misschien ben ik wat te veel kat uit de boom kijkerig, maar ik vind het stom om dat zo snel te moeten doen. 
 
Quote
RE: Klassengesprek
Duifje  schreef op: 11-09-2017 23:39:51
Ik vind het een goed initiatief. Ik snap ook heel goed dat ze het moeilijk vindt. Je kan haar meegeven dat het voor iedereen moeilijk is en dat iedereen zich kwetsbaar op moet stellen. 
Ik had vroeger ook een schild km me heen, maar sinds ik me kwetsbaar durf op te stellen merk ik dat er ook meer begrip is. En het lucht ook op om te kunnen vertellen waar je onzeker over bent. Het heeft me zelfs sterker gemaakt omdat ik nu ook fouten durf te maken. 
 
Quote
RE: Klassengesprek
Ma Dalton  schreef op: 12-09-2017 07:40:57
Ik zou van te voren met haar bedenken wat ze wil delen. Dat mag best persoonlijk. Bijv verdrietig zijn geweest over overlijden of scheiding.  Maar daar zijn ook grenzen.  En pubers zijn lief sociaal, maar ook soms alles helemaal niet. Dus waar je in school niet mee geconfronteerd wilt worden moet je niet delen. 

Sommige dingen wil je toch ook niet in zo'n grote groep delen. En de sfeer van vertrouwen roept dat wel op.




 
Quote
RE: Klassengesprek
Mv5  schreef op: 12-09-2017 08:38:02
Ik zal haar zeker ook meegeven dat ze niet alles hoeft te vertellen en dat het belangrijk is van tevoren na te denken over wat ze wel en niet wil delen met anderen, maar dat 'niks' geen optie is. Wellicht zorgen de verhalen van anderen die zich kwetsbaar opstellen ervoor dat zij ook open durft te zijn. We zullen zien. Maar ik ga vanavond zeker even met samen zitten.
 
Quote
RE: Klassengesprek
Heleenmv2  schreef op: 12-09-2017 08:48:54
Helemaal eens met Ma Dalton!

Zeker voorbereiden zoiets en persoonlijk zou ik mezelf ook beperkt kwetsbaar opstellen. Iets kiezen wat ik anders niet gedeeld zou hebben, maar waarvan het ook geen ramp is als mensen buiten de klas het horen of als het op een ("onbewaakt") ander moment ineens weer ter sprake komt. 

Het idee is goed, maar je kunt zoiets naar mijn mening niet afdwingen/verplichten. En er zitten vaak toch een paar kinderen tussen die helemaal niet zo discreet omgaan met de informatie die hen ter ore komt. 
Ik ben er zelf héél selectief in bij wie ik me open stel en ik heb helaas al vaak moeten constateren dat anderen het niet zo nauw nemen met het voor zich houden van gevoelige informatie...

Zelf heb ik van vriendinnen dingen gehoord die ik NOOIT aan anderen zal doorvertellen, niet eens aan mijn man, maar andersom blijkt keer op keer dat "in het kader van vertrouwelijkheid" dingen met anderen besproken worden die hen niks aangaan. Niet dit ik geheimen heb ofzo, maar stel dat ik bijvoorbeeld aan mijn vriendin A vertel over de scheiding van mijn broer, dan verwacht ik dat zij dat niet met háár vriendin X gaat bespeken die mij niet of nauwelijks kent en mijn broer al helemaal niet! 

Wat Duifje zegt is voor mij dus in theorie een aardig idee, maar ik kies zelf wel bij wie ik me kwetsbaar opstel en bij wie niet en vooral ook wanneer ik zover ben. Vertrouwen moet je verdienen en voor mij werkt 1 op 1 ook beter dan in/voor een hele groep jezelf bloot geven. 
 
Quote
RE: Klassengesprek
Chloe  schreef op: 12-09-2017 17:35:54
Eens met Heleen en mv ELS. Idee is sympathiek, maar je kan iemand niet verplichten om
zich helemaal bloot te geven in een groep. Dat past niet bij iedereen en zeker niet op zo'n kwetsbare leeftijd. Gewoon vooraf iets bedenken wat ze wel kwijt wil en zich daaraan houden.
 
Quote
RE: Klassengesprek
Jen9  schreef op: 12-09-2017 18:17:10
Idee is sympathiek.. maar vraag me af of het ook verstandig is. In hoeverre is de leerkracht bijvoorbeeld in staat om hiermee om te gaan?
 
Quote
RE: Klassengesprek
Mv5  schreef op: 12-09-2017 20:47:04
Ze hoeven volgens mij ook echt niet alles te delen hoor. Naar mijn idee is dit meer een oefening in jezelf open stellen en kwetsbaar opstellen en een veilige omgeving creëren voor anderen.
Volgens mijn andere kinderen die al les van hem hebben gehad, is hij een hele fijne leraar met een behoorlijke portie sociale feeling en inlevingsvermogen. En ervaring, want de beste man loopt al tegen de zestig en gaat dus al behoorlijk wat jaren mee in het onderwijs. Dus ik denk dat hij hier wel mee om kan gaan.
Heb inmiddels wel met dochter samen gezeten om te bespreken wat ze wel en niet wil delen met haar klas en waarom. Heb haar ook gezegd dat ze bij doorvragen, hoe goed bedoeld ook, op een bepaald moment naar haar keuze ook haar grens aan moet geven. Ze heeft er nu gelukkig wel wat meer vertrouwen in.
 
Quote
RE: Klassengesprek
Mv5  schreef op: 15-09-2017 09:45:59
Gelukkig is het heel goed gegaan gisteren en is dochter met een goed en tevreden gevoel thuisgekomen. De docent heeft alles in goede banen kunnen leiden en een vertrouwelijke omgeving kunnen creëren samen met de klas. Dochter heeft nu inderdaad het gevoel haar nieuwe klas beter te kennen.
Ze hoefden niks te vertellen wat ze niet wilden vertellen, maar ze moesten wel iets zeggen. Vaak kwamen de leerlingen wel los als reactie op elkaars verhalen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Klassengesprek
Naam
Bericht