Menu
 

Topic:

Leesbril en lenzen?

Heleenmv2  schreef op: 04-08-2017 16:34:11
Hallo Debby,

Ik draag al járen zachte contactlenzen (maandlenzen silicone hydrogel) en ben daar op zich best tevreden over. Ik zit qua sterkte geloof ik op -2.75 voor beide ogen.

Het is altijd zo geweest dat ik voor lezen en handwerken eigenlijk liever géén lenzen in heb (of bril op heb). Op de dagen dat ik mijn (back-up) bril eens een keertje op heb merk ik dat ik mijn bril dan bij voorkeur even omhoog schuif dat kijkt dichtbij gewoon veel prettiger.
Met mijn lenzen in moet ik bijvoorbeeld de lettergrootte op mijn e-reader iets vergroten om prettig/ontspannen te kunnen lezen.

Het afgelopen jaar merk ik dat dichtbij kijken met lenzen of bril steeds moeilijker gaat. Om de kleine lettertjes op een potje vitamines bijvoorbeeld te kunnen lezen loop ik tegenwoordig al naar het raam voor meer licht en moet ik echt goed inzoomen/focussen om het te lezen. Het kost steeds meer moeite.
Zonder bril of lenzen kan ik echter nog uitstekend lezen! (Ik ben 37, leesbril leeftijd komt er aan denk ik?) 

Over een maand ga ik weer naar de opticien en zal ik dit uiteraard ook aangeven, maar ik ben benieuwd naar jouw visie/advies!
Zou ik nu een bril nodig hebben om mijn -sterkte zeg maar op te heffen voor het lezen? Kan dat met een gewone leesbril of werkt dat niet zo? 

Ik weet dat er ook lenzen bestaan met een leesgedeelte, maar ik wil eigenlijk eerst uitproberen of het wisselen tussen -sterkte voor veraf en "niks" voor dichtbij me wel bevalt... 

 
Quote
Navigatie
RE: Leesbril en lenzen?
Heleenmv2  schreef op: 04-08-2017 16:35:01
*even door de spotter* 
 
Quote
RE: Leesbril en lenzen?
Debbel79  schreef op: 04-08-2017 17:12:46
Hoi hoi, 

Ten eerste vind ik jou nog veel te jong om nu al een leesdeel nodig te hebben. Juist met een wat hogere min sterkte ga je later aan een leesbril omdat je eerst je bril af gaat zetten. Pas als je dat niet meer red komt een leesbril om de hoek kijken. 

Maar jij draagt dus nu lenzen en ik snap dat je die niet elke keer uit doet om te lezen. Dat is niet te doen. 

Dan nog blijft je jong om ook met lenzen al last te hebben. 
Hoe stabiel ben je met je sterkte de laatste tijd?
Ik vermoed dat je min sterkte is afgenomen. 
Maar dat zal de opticien wel meten volgt de maand als dat zo is. 

En om nu van lenzen over te stappen naar een bril omdat je anders niet goed kan lezen, dus om op en af te zetten... Dat is op zich een prima oplossing om multifocale lenzen of bril uit te stellen... Maar niet op je 37e. Ben je 47 dan is het normaal en logisch. 
Maar nu vind ik het persoonlijk nog wat vroeg en vermoed ik dat het een ander probleem is. Ik denk dus teveel min in je lenzen. 
 
Quote
RE: Leesbril en lenzen?
Heleenmv2  schreef op: 04-08-2017 17:27:46
Dank je wel voor je snelle reactie! 

Ik ben eigenlijk al jaren stabiel qua sterkte, heel soms een kwartje er af en dan weer eens erbij. Denk dat ik  al minimaal 8 jaar OF op -2.50 OF op -2.75 zit. Soms beide ogen dezelfde sterkte, soms éne oog een kwartje meer of minder. Ook wel eens wat met cilinder geprobeerd, maar dat kreeg ik nooit goed/prettig naar mijn zin. 

Dat afzetten van de bril is dus wel een bekend verschijnsel? Dat is met lenzen niet te doen inderdaad ;-) 
Ik ben nu heel benieuwd wat er uit de meting komt volgende maand!  

Ik heb voor veraf zelf helemaal niet het idee dat ik met minder toe kan... of merk je dat zelf niet?
Ik zie met één oog eigenlijk sowieso nooit goed, dat was vroeger mijn luie oog (afgeplakt geweest en met operatie scheelzien gecorrigeerd) en ik zie daar maar 40% mee vertelde de opticien. 
 
Quote
RE: Leesbril en lenzen?
Heleenmv2  schreef op: 04-08-2017 17:31:46
Het is dus niet echt een optie om met (+?) glazen mijn min-lenzen als het ware op te heffen? Dat je door een "leesbril" op "0" uitkomt alsof je wel je lenzen uit hebt gedaan?
 
Quote
RE: Leesbril en lenzen?
Heleenmv2  schreef op: 06-08-2017 12:33:35
Upje 
 
Quote
RE: Leesbril en lenzen?
Debbel79  schreef op: 06-08-2017 16:09:28
Jazeker is dat wel te doen. Dan krijg je gewoon een leesbril over je lenzen heen. Wordt heel vaak gedaan. 
Maar ik zou dat niet op maat laten maken bij de opticien. Want de lenzen halen de correctie al weg en trekken je ogen gelijk. Dus een kant en klare leesbril is al prima. Vooral om te proberen hoe dat bevalt. 

En als je min sterkte minder min wordt, merk je dat zelf niet altijd, omdat je + zelf aan kan maken. Wordt het verschil te groot kun je wat vaker hoofdpijn krijgen en vaak moe zijn. Vooral savonds. 

Praktisch iedereen met een minstetkte zet met lezen de bril af, maar vaak pas na hun 42e. Pas als dat niet meer prettig kerstfeest of als ze de schijt krijgen van het op en af zetten stappen ze over naar multifocale. 

 
Quote
RE: Leesbril en lenzen?
Debbel79  schreef op: 06-08-2017 16:10:26
Kerstfeest???? Whahaha. Kijkt moet dat zijn
 
Quote
RE: Leesbril en lenzen?
Heleenmv2  schreef op: 06-08-2017 21:08:25
Dank je wel! Wat een goed idee om met een kant en klaar leesbrilletje te proberen of dat het ei van Columbus is! 
En fijn dat ik nog een poosje van mijn "jeugd"  kan genieten voor ik aan multifocaal hoef te gaan denken. 
 
Quote
RE: Leesbril en lenzen?
Spatje  schreef op: 06-08-2017 23:24:00
Ik ben 42 en zet nu sinds een 3/4 jaar ook mijn bril af bij kleine letters.  Idd heb veel licht nodig . Zelfs als ik een kaart schrijf heb ik al issues.  Ik denk ook erover na om bij de kruidvat een kant en klare bril te kopen voor bv mijn diamond painting.  Dat doe ik zonder bril

Ik stel het zolang mogelijk uit 
 
Quote
RE: Leesbril en lenzen?
Bepje  schreef op: 07-08-2017 08:55:56
Ik kwam er pas achter dat ik niet meer kan borduren. Ik kan het niet meer zien. Ik heb wel multimodaal maar daarvoor blijkbaar niet genoeg.
 
Quote
RE: Leesbril en lenzen?
Mrtj  schreef op: 07-08-2017 10:24:47
We worden duidelijk langzaam ouder   Zullen we er maar een oude-taarten-topic/forum van maken?
Ik doe mee, met mijn 36 jaar.... zoek steeds vaker het licht en de juiste afstand om te kunnen lezen. (scheelt dat ik geen (min-)bril heb)
 
Quote
RE: Leesbril en lenzen?
Debbel79  schreef op: 08-08-2017 09:23:13

Quote mrtj:
We worden duidelijk langzaam ouder   Zullen we er maar een oude-taarten-topic/forum van maken?
Ik doe mee, met mijn 36 jaar.... zoek steeds vaker het licht en de juiste afstand om te kunnen lezen. (scheelt dat ik geen (min-)bril heb)



Met 36 al moeite hebben met lezen kan echt nog geen presbiopie zijn (ouderdomsverziendheid)
Wrs heb je een plus sterkte nodig, ook voor veraf. Dat merk je vaak niet omdat je zelf is aan maakt. Alleen voor dichtbij heb je meer plus nodig en red je het niet met accommoderen. 
Veel mensen krijgen krijgen hoofdpijnklachyen en zijn vermoeider s'avonds. 

Soms migraine aanvallen die verergeren. 
Ik had jou toch een keer gemeten? Staat me bij dat je een geval aparts was toch? Haha
 
Quote
RE: Leesbril en lenzen?
Harleysmama  schreef op: 08-08-2017 11:12:33
Ben nu 46 en moet al een aantal jaar mijn bril afzetten met lezen. Maar wat ik ook merk is dat ik mijn bril nu regelmatig afzet met tv kijken om het beter te kunnen zien. Binnenkort maar weer mijn ogen te laten meten. Kan zijn dat de min idd verbeterd is. Laatste keer is alweer anderhalf jaar terug en ben toen van -2.75 naar -2.00 gegaan
 
Quote
Navigatie


Reageren op Leesbril en lenzen?
Naam
Bericht