Menu
 

Topic:

Opa

Lilaliesje  schreef op: 15-05-2017 17:13:56

Nog 4 weekjes en ons eerste kindje komt eraan! Langs mijn kant het eerste kleinkind, bij mijn man is het nummer 5. Wat ons (of misschien vooral mij) behoorlijk dwars ligt: hoe worden de grootouders aangesproken?

Langs mijn mans kant is het eenvoudig. De andere 4 kleinkinders zeggen "meme en pepe" tegen zijn ouders. Dit willen we dus ook overnemen. Mijn kant ligt gevoeliger.

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 10 jaar was. Mijn moeder is hertrouwd en ook mijn vader heeft een nieuwe relatie. Met mijn stiefvader heeft het nooit echt geklikt, maar voor mij dat geeft niet. Hij praat nooit met ons, buiten om commentaar te geven. Maar mijn mama is gelukkig met hem, en dat is het enige dat telt. Met mijn stiefmoeder kom ik wel zeer goed overeen.


Ik zou heel graag hebben dat mijn ouders "oma en opa" worden genoemd. De stiefouders zou ik gewoon met de voornamen willen aanspreken. Uiteindelijk worden zij ook geen grootouders van mijn kind. Mijn moeder wil echter dat haar nieuwe man "opa" wordt genoemd. Hier knelt het schoentje. Mijn papa wordt opa, niet haar nieuwe man. Hij heeft zelf geen kinderen, dus eigenlijk zal hij ook nooit echt opa worden. Over discussieren met mijn moeder heeft geen zin. Ze wimpelt het onderwerp telkens af. In haar hoofd wordt haar nieuwe man wel opa.

Zijn er nog mama's in zo'n situatie? Hoe worden stiefopa's en stiefoma's bij jullie genoemd?


Alvast bedankt voor de reacties!

 
Quote
Navigatie
RE: Opa
Miraan  schreef op: 15-05-2017 17:33:04
Hier ook te maken gehad met een stiefmoeder, die mijn kinderen gewoon oma noemen. Hoe lang is jouw moeder al samen met hem?
 
Quote
RE: Opa
Lilaliesje  schreef op: 15-05-2017 17:52:45

Ze zijn al een jaar of 8 samen. Ze hebben een stabiele relatie, zijn getrouwd, wonen samen, zijn gelukkig. 

Ik heb het vooral moeilijk omdat ik geen band heb met hem. Zoals ik al zei: hij praat niet met ons. Hij is van karakter teruggetrokken en niet echt sociaal. Zo zei hij niet eens proficiat toen we hem het nieuws vertelde dat ik zwanger was, maar begon hij gewoon de tafel af te ruimen... Mijn moeder neemt het dan voor hem op, dat hij wat overdonderd was van het nieuws.

Hij is voor mij geen vader-figuur is, laat staat een opa-figuur.. Het is alsof ik "opa" meer zie als een titel die toekomt aan mijn echte vader, en mijn stiefvader verdient die titel niet...

Of misschien ben ik gewoon wat aan het overdrijven?

 
Quote
RE: Opa
Jen9  schreef op: 15-05-2017 18:00:50
Lastig hoor....ik snap je zeker..Maar misschien zet  t wel deuren open als hè m wel.opa laat noemen...Maar jeetje..hij klinkt als een hork
 
Quote
RE: Opa
Bettie  schreef op: 15-05-2017 18:05:51
Ikzelf zou zeggen.

Oma met opa (en dan voornaam stiefvader)

opa met oma (en dan voornaam stiefmoeder)

Er is onderscheid maar qua uitstraling zijn zowel stiefmoeder als -vader wel de opa en oma leeftijd. Met die voornaam erbij creëer je toch onderscheid én geef je wel richting je kind aan dat Opa 'stiefvader' bij oma hoort.
 
Quote
RE: Opa
Kees  schreef op: 15-05-2017 18:20:29
grappig dat je zelf hem wel.omschrijft als "stiefvader" ipv man van je moeder....


miss moet je het niet zo moeilijk maken, wat Bettie zegt miss oke maar aan de andere kant leert mij dat kinderen zelf een naam geven...
hoe ze het liefst oma.of opa noemen

hier ook een "stief" maar ik noem hem papa en mn kids oop
 
Quote
RE: Opa
Dano  schreef op: 15-05-2017 18:27:47
Hier gescheiden schoonouders.

opa h met oma a
opa g met oma m

en mijn ouders zijn opa D en oma M.

zijn allemaal opa en oma. Kinderen weten niet beter en hebben gewoon het geluk om 3 oma's en drie opa's te hebben.
maar hier alles koek en ei, alleen echte opa en echte oma willen elkaar na ruim 30 jaar al gescheiden te zijn niet horen zien en spreken . Dus ze komen apart op verjaardagen. Verder alles goed.

 
Quote
RE: Opa
Sammy  schreef op: 15-05-2017 18:34:16
Mijn man zijn ouders zijn gescheiden en alletwee hertrouwd. Ik heb me voordat de kinderen geboren werden eigenlijk nooit echt druk gemaakt of de kinderen de nieuwe partners wel of geen opa en oma tegen ze moesten zeggen. Het is eigenlijk vanzelf gegaan, ze zeggen gewoon tegen allemaal opa en oma. Bij de vrouw van mijn schoonvader noemen ze haar naam er nog bij, maar dat had ze zelf liever (anders voelde ze zich zo oud haha). Maar volgens mij is in de loop van de jaren haar voornaam er toch 'vanaf gevallen', hihi. Om eerlijk te zijn let ik er niet zo op
Als je zelfs mijn kinderen vraagt wie hun lievelings opa/oma is noemen ze alletwee de nieuwe partner van mijn schoonmoeder! Die is ook echt gek met onze kinderen. En ondanks dat hij zelf ook 'eigen' kleinkinderen heeft zijn voor hem onze kinderen hem net zo lief.
 
Quote
RE: Opa
Xsara  schreef op: 15-05-2017 19:10:50
Ik zou het op zijn beloop laten. Gewoon zien.hoe jou.kind hem noemt en hoe hij zichzelf noemt of gaat hij het kind ook negeren? 

Bij de 2e oma zou je haar bonus oma kunnen noemen ofzo? 
 
Quote
RE: Opa
Jc  schreef op: 15-05-2017 19:30:59
Hier ook opa ... en oma... en dan de voornaam. 
Maar als het niet goed voelt kun je misschien ook oma...en ome...
Mijn opa was voor de 2e keer getrouwd en zijn vrouw voelde zich nog veel te jong om oma genoemd te worden (leeftijdsverschil van 19 jaar). Wij gingen dan naar Opa R en tante V
 
Quote
RE: Opa
Lilaliesje  schreef op: 15-05-2017 19:56:39
Ik noem hem in het echte leven geen stiefvader, maar om het verhaal te vertellen vond ik het duidelijker om hem te benoemen met stiefvader in plaats van "man van mijn moeder". Ik heb er geen idee van hoe hij zal reageren op het kind. Ik veronderstel dat hij even sociaal is tegenover kinderen als tegenover volwassenen... We zullen zien.

Het idee van opa + voornaam vind ik al een beter idee.

Bedankt voor de reacties!
 
Quote
RE: Opa
Banana  schreef op: 15-05-2017 20:26:00
heb ook een stiefvader maar ik noem die ook gwoon pa en mijn kids ook opa 
als mijn bio pa nog een rol had gespeeld was hetdaar ook opa en oma 
waarom laat je de kids niet gewoon doen wat ze willen doen 
vaak gaat het vanzelf 
je maakt je nu druk om geen wat jij wil maar waarom zou je met zulke kleine kids het zo ingewikkeld voor ze maken 
later als ze er groot genoeg voor zijn krijgen ze het orginele verhaal wel te horen 
mijn oudste is nu 9 en die weet dat opa niet mijn echte vader is 
 
Quote
RE: Opa
Vlindertjes  schreef op: 15-05-2017 20:50:03
hier ook meerdere stiefouders en het zijn dan wel niet mijn echte ouders en zo zal ik ze ook nooit zien, noem mijn eigen ouders ook bij de voornaam maar het zijn allemaal leuke opa's en oma's voor onze kinderen en dat is waar het in dit geval om gaat, jouw kind en dus even niet om jezelf.
Ik heb helemaal geen leuke jeugd gehad maar wat is mijn moeder een leuke oma voor mijn kinderen dus dan moet ik maar even niet aan mezelf denken maar gewoon zien hoe leuk mijn kinderen het met hun oma hebben.

ik zou het gewoon op zijn beloop 
laten en wie weet wordt het een hele leuke opa!
 
Quote
RE: Opa
Innie  schreef op: 15-05-2017 20:52:42
och, ik weet er alles van...
Mijn ouders zijn al 35 jaar gelukkig getrouwd. Bij hen was er geen discussie, zij zijn oma en opa *woonplaats*

Rond mijn zoon z'n geboorte zat mijn schoonmoeder volop in haar midlifecrisis. Ze was net gescheiden van haar 2e man, en net samen met exemplaar nr.3
Zij voelde zich absoluut nog te jong om grootmoeder te worden (was toen 54) en kwam af met de meest gekke benamingen om toch maar geen oma genoemd te worden. Tot "tante" en "granny" toe.
Wij zijn toen gewoon koppig geweest en hebben haar van in het begin aangesproken met oma *voornaam*. Ze had dus niet te kiezen.

Haar 2e ex-man is altijd een heel goede stiefvader geweest voor mijn vriend. Hem noemen we opa *voornaam*.
Mijn schoonmoeder wou per se dat we haar huidige (3e) mang ingen aanspreken met bompa *voornaam*. Ik heb dit lang verschrikkelijk gevonden, zeker omdat we die man bij de geboorte van onze zoon nog van haar tot pluim kenden. Maargoed, alles went hoor


 
Quote
RE: Opa
Nina1  schreef op: 15-05-2017 21:07:59
hier wordt de vriendin van mijn schoonvader gewoon bij de voornaam genoemd. geen oma. want ze hebben een oma sterretje.. (schoonmoeder die overleden is) mijn schoonvader is gewoon opa B
mijn ouders worden gewoon opa en oma genoemd

lastig.. maar misschien idd gewoon opa met de naam erbij.

 
Quote
RE: Opa
Myself  schreef op: 15-05-2017 21:23:51
Opa en oma worden hier opa voornaam en oma voornaam genoemd, of het nu de echte of stiegrootouder is.
 
Quote
RE: Opa
Mamajenti  schreef op: 15-05-2017 21:36:34
Je wilt niet weten hoeveel opa's en oma's sommigen hebben haha.

hier wordt de moeder van de nieuwe partner van ex gewoon oma genoemd. Dat benoemde ex en partner zo, dus namen de kinderen dat over. Ik heb even moeten schakelen, maar het is wat het is en ik wilde de kids het niet lastig maken. Heb dus maar mee gedaan. Eigenlijk wel gek dat je 7/8 bent en er ineens een oma bij hebt haha
 
Quote
RE: Opa
Juudje  schreef op: 15-05-2017 22:19:40
Hier is oma overleden en heeft opa een nieuwe vriendin. Oudste heeft oma gekend en zegt geen oma tegen haar. Jongste heeft oma niet echt gekend (was 2 maanden toen ze ziek werd en 7 maanden toen ze stierf) zegt wel oma af en toe. Maar noemt haar ook wel bij haar voornaam.

 
Quote
RE: Opa
Mikmvg  schreef op: 16-05-2017 17:32:38
Ik zeg zelfs tegen de stiefvader van mijn schoonvader opa....
 
Quote
RE: Opa
Duifje  schreef op: 16-05-2017 21:53:46
Ik zou het op zijn beloop laten, je moet nog bevallen. En anders vragen hoe ze genoemd willen worden. 
 
Quote
RE: Opa
Femke  schreef op: 16-05-2017 22:05:42
Hier heten ze ook gewoon oma en opa, mijn moeder is overleden toen de kids jong waren, de oudste kent mijn moeder nog wel bewust. De nieuwe vriendin van mijn vader is nu langzaam ook een oma aan het worden. Netals bij de al langer gescheiden ouders van mijn man.. zijn stiefmoeder is vorig jaar overleden...en ook hij heeft nu weer een.nieuwe relatie...dus straks weer een oma erbij haha....voordat alles uitgestorven is hebben mijn kids al heel wat opas en omas versleten...ze weten nu langzaam wel wat echte bloedeigen opas en omas zijn. Ook heeft mijn man meerdere stiefbroers en zussen...daar is het wat lastiger, mijn kinderen zien hun wel als tante en oom en neefjes en nichtjed. Vervolgens krijgt mijn broer ook een vrouw met 3 kinderen. Ook die worden gezien als neven, maar er is geen bloedband...maar ook weten ze nu dat ze dus een heleboel nevenen nichten hebben, maar 1 echt bloednichtje..en die maken we net een beetje specialer...
 
Quote
RE: Opa
Boterbloem  schreef op: 17-05-2017 09:06:05

Hier noemden ze hem oom ..... (met de voornaam).

Van mij had het niet gehoeven en hadden ze hem opa mogen noemen, sterker nog, dat was mijn wens.
Ondanks dat het een mopperkont was, was het ook echt een goedzak...
Zijn gemopper kwam meer voort uit dat hij het beter wilde voor mijn schoonmoeder en dat hij gewoon ook geen kinderen gewend was... 

MAAR

Hij is vrij snel na het overlijden van mijn schoonvader (heb ik nooit gekend) bij mijn schoonmoeder gekomen. Voor de andere kinderen te vlug waardoor ze voor de naam oom hebben gekozen.
Ik kwam pas 15 jaar later ofzo in de familie maar goed, dan zit dat ingesleten.

Dus, als het puur aan mij had gelegen had ik ze allemaal opa en oma genoemd.
Zie het ook om mij heen gebeuren, die hebben gewoon veel opa's en oma's.
Voor de kinderen vaak heel gewoon, het wordt bijna verwarrender als je al die constructies verzint...
Merkte ik tenminste bij mijn kinderen...


Waarom waren mijn ouders oma en oma, en zijn 'ouders' oma en oom .....

Maar goed, is een gevoelskwestie en je zult echt moeten doen waar jij/ jullie je goed bij voelen...


En ik vind wel dat het een keuze is van jouw gezin, niet van je ouders...

 
Quote
RE: Opa
Vikki  schreef op: 17-05-2017 14:55:08
Hier is stiefopa ook gewoon opa.
Mijn man wilde na de geboorte van oudste liever dat  de man van zijn moeder ome.... genoemd werd. Het leek hem verwarrend als er meerdere oma's en opa's waren. Zijn vader is 2x getrouwd, 2x gescheiden en heeft nu een vriendin. Uiteindelijk noemden de kinderen hem zelf opa. Ze zagen hem vaker dan de vader van mijn man. Hij pastte op en deed leuke dingen met ze. Meer een opa dan de andere opa dus.  En wat boterbloem zegt, voor de kinderen is het logisch, bij een oma hoort een opa.

 
Quote
RE: Opa
Kmvs&m  schreef op: 17-05-2017 14:59:34
Hier noemen ze de vrouw van mijn vader gewoon bij haar voornaam. Heel soms willen ze wel eens oma zeggen, maar eigenlijk corrigeren ze zichzelf direct alweer door haar voornaam alsnog te roepen. 
Het is gewoon zo gelopen. Misschien ook wel omdat er aan hun kant ook nog jonge kinderen zijn. Maakt het misschien toch weer anders dan dat opa en zijn nieuwe vrouw een hogere leeftijd hebben en geen thuiswonende kinderen 
 
Quote
RE: Opa
Spatje  schreef op: 17-05-2017 18:01:23
Die van mij noemen de nieuwe man van mijn schoonmoeder gewoon Opa.  Veel makkelijker dan uitleggen hoe en wat.  Dat hebben we inmiddels wel gedaan aan de jongste.  Ze wist overigens wel dat het niet haar echte Opa was. 

Mijn man had er in het begin wat moeite mee.  Nu totaal niet meer
 
Quote
RE: Opa
Myriamr  schreef op: 17-05-2017 18:01:36
IK ben oma van 2 prachtige kleinkinderen en wordt in september weer oma. Nu ben ik dus gescheiden en 17 jaar geleden opnieuw getrouwd. De kleinkinderen zeggen tegen mijn man ook opa, maar misschien is het bij ons makkelijker omdat mijn dochters nagenoeg geen contact hebben met hun biologische vader. 

Al zou 1 van mijn dochters willen dat hun kind geen opa zou zeggen zou ik dat respecteren en mijn man ook. Zelf noemen ze hem geen pappa maar gewoon bij zijn voornaam. Dus dat zoucen de kleinkinderen dan ook mogen doen. Ik vind dus ook dat jou moeder jou gevoel hierin moet respecteren. 
 
Quote
Navigatie


Reageren op Opa
Naam
Bericht