Menu
 

Topic:

huiswerk maken groep 6

Xsara  schreef op: 11-12-2016 12:11:18
Hoe zeer begeleiden jullie het huiswerk maken van je kind?

Onze zoon is 9 zit in groep 6. Alles is hem tot nu toe komen aanwaaien, op leergebied gaat het makkelijk, hij is begaafd dus hoeft er niet veel voor te doen tot nu toe!

hij heeft een bloedhekel aan lezen, is in begrijpend lezen ook middelmatig. 

maar hij is getest en kan moeilijk plannen, is chaotisch en kijkt niet naar  het lange termijn. omdat hij een goed geheugen heeft kan hij, tot nu toe, alles op het laatste moment stampen. 

Ik vind dat een probleem en wil hem leren plannen en leren leren want het blijft immers niet altijd zo makkelijk. 

maar nu is iedere dag een strijd over het huiswerk. hij weet al 6 weken dat hij een boekbespreking heeft kiest een dik boek 350 blz. en ook geen makkelijk boek. daar heb ik hem vanaf gekregen en nu leest hij (wij samen) het leven van een loser. leuk grappig en met plaatjes dus wat mij betreft makkelijk te doen. er moet een powerpoint presentatie van komen. hij kan dat niet zelfstandig. 

ik heb afgelopen week een schema gemaakt van wat hij per dag moet doen. ( hij zit op een nieuwe school, is erg gepest en heeft nu vriendjes en is zeker nniet meer de beste van de klas en lijkt er niet mee te zitten, hij is erg happy..) hij heeft ook andere toetsen tussendoor. Ik heb gezegd er erop geschreven dat hij mij altijd mag vragen als hij hulp nodig heeft..

zouden jullie iedere dag dwingen om zijn taken te doen? hij leest 20 blz. in 5 minuten en weet echt wat er staat maar is erg chaotisch en heeft moeite met hoofd en bijzaken. 

als ik hem help en hij doet het op mijn manier haalt hij meestal een 9/10. ook al gaat dat met een hoop gemopper. zal ik het loslaten en kijken wat er gebeurt? een 7 is wat mij betreft ook prima namelijk. ik verwacht dat hij op zijn manier hooguit een 6 gaat halen..  


 
Quote
Navigatie
RE: huiswerk maken groep 6
Xxx  schreef op: 11-12-2016 12:23:03
Ik ben een erge voorstander van begeleiden.
Ze moeten het ook leren en wij zijn daar als ouders voor om te helpen.

Je hoeft er niet continu bij te zitten maar wel evt controleren, overhoren en helpen.

Samen een planning maken is heel belangrijk, maar.je aan die planning houden is ook belangrijk.
Overigens vind ik ook jaar nog te jong om los te laten.

Onze zoon heeft iedere dag +/- 20 minuten huiswerk van de dyslectie-begeleiding. 
Hij heeft dit op vrijdag. We kijken  het huiswerk door, maken een planning en hij moet zich hier ook aan houden. 
Soms levert dit strijd, maar ik zeg ook altijd dat hij het niet moet doen omdat ik hem wil pesten, maar omdat hij ervan kan leren en dat ik hem daarbij wil helpen.

Als hij dwars doet heeft hij alleen zichzelf ermee, duurt het alleen maar langer.

Nog geen ander huiswerk ernaast gelukkig..... 😉

Hij is overigens bijna 9 en zit in groep 5.


 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Kees  schreef op: 11-12-2016 12:29:23
hier eentje van 10 en jouw omschrijving kon die van mij zijn.
ik moet met hem gaan plannen van school. e hebben een agenda gekocht en hij plant in...bijv maandag topo toets dat hij elke dag 15 minuten leert...nu vindt hij de agenda te gek en doet het ook wel nu maar ik ga er niet bovenop zitten.
laatst deed hij niets en haalde een onvoldoende. hij moet dat ook leren maar hij was niet onder de indruk.
ik denk dat jouw.manier oke is maar hij moet eigen manier ontwikkelen en dat kan door te doen en te ervaren.
begeleiden is leuk tot op zekere hoogte. ik vind ook een stukje eigen verantwoording als ze weten hoe het werkt.

heel simpel..in agenda op vrijdag gym...geen gymtas mee? foutje in je planning.
ik ben mama en geen gekke henkie..je kan zelf ook nadenken
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Femke  schreef op: 11-12-2016 13:10:18
Hier twee kids in groep 5 en 8, op onze school wordt erg veel huiswerk gegeven... Wij hebben in de keuken een schoolkalender hangen. Daar wordt het huiswerk op geschreven ( de oudste heeft ook een agenda). Voor toetsen wordt 2x geleerd. Dus ze schrijven de toets op en schrijven daarnaast twee leermomenten op. De oudste doet dit feilloos inmiddels, bij bv geschiedenis als het veel is schrijft ze zelf 3 leermomenten op.  Ze hebben door sport en bso hun vaste huiswerkmomenten. De oudste leert op dinsdag en vrijdag en in het weekend. De jongste op woensdag en zondag. We proberen alles op deze dagen te doen, als het niet past in het schema dan wijken ze wel uit naar andere dagen. De jongste heeft dit jaar voor het eerst huiswerk. Hij schrijft de toetsen zelf op en samen bepalen we wanneer zijn leermomenten zijn en dan schrijft hij dat ook op de kalender.. Werkstukken en presentaties plannen we ook op de kalender. Mijn jongste heeft bijvoorbeeld ook net zijn powerpoint van zijn boek gehad. Twee weken van te voren moet ongeveer boek en powerpoint af zijn, dus vooor die tijd spreken we af dat hij elke dag zijn 10 bladzijdes leest. Lezen doen ze bij mij alleen in bed. Dus hij weet wanneer het boek uit moet zijn en dan spreken we samen een startdag af. Daarna hebben we afgesproken dat er elke woensdag en zondag geoefend werd en de laatste woensdag en zondag heeft hij de presentatie voor ons gehouden..  Hier wordt sochtends in de keuken getandenpoetst en dan zie je ze altijd met een schuin oog naar de kalender kijken wat erop staat, ook namelijk de partijtjes en andere kinderafspraken staan erop, studiedagen, vakanties, feestjes doktersafspraken..  Zo hebben we allemaal hun overzicht en het werkt goed, mits ze wel aangeven wanneer het huiswerk is   Oja eerst wordt het huiswerk gedaan op een dag voordat er een scherm aanmag of er buitengespeeld wordt... Wat erop de kalender staat wordt wel gedaan, als ze weigeren, weiger ik ook de leuke dingen. Bij onvoldoendes vallen ook de leuke dingen weg, dan geenhobby's of buitenspelen. Gelukkig geen echte onvoldoendes hier, tienen worden beloond met een euro
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Femke  schreef op: 11-12-2016 13:11:19
oja overhoren weiger ik, ze moeten zelf leren wanneer iets goed genoeg geleerd is..
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Xsara  schreef op: 11-12-2016 14:02:46
thanks voor de reacties. 

Iedereen doet het dus weer wat anders, de een overhoort de ander plant en geeft wel consequenties of laat juist wat vrijer.

Ik heb nu een overzicht gemaakt en voorgenomen dat ik volgende week en eigen kalender voor hem koop. We hebben een gezinskalender maar ik moet het wat uitgebreider opschrijven dan daar op past voor hem.

ik heb al wat dingen met hem besproken.. 

hij zei dat hij nnu ook minder moet, hij zei dat op de andere school hij wel goede cijfers moest halen want daar werd hij anders gepest. "jij bent toch zo slim, waarom haal je dan maar een 8?" nu mag hij zelf aangeven of hij zijn cijfer wil zeggen en hij wordt nooit gepest om iets. het lijkt wel of hij nu ook gewoon echt even alles laat glijden. de druk is van de ketel.. nu even de balans weer terugvinden, denk ik. 






 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Jen9  schreef op: 11-12-2016 15:08:50
Overhoren vind ik juist weer erg belangrijk... Met de oudste in 2 mavo laat ik het op sommige vakken los, sommige vakken overhoor ik altijd. Het is voor hem ook een manier van leren. Overigens op aanraden van school en toen ik zelf nog les gaf oo t vo, gaf ik t ook als advies mee.

De jongste in groep 7, daar is t minder bij nodig, die kan zelf beter unschatten wanneer hij iets kent en kan zijn op er beter bijhouden.
Ik vind zeker dat je m kan dwingen om elke dag iets aan zijn huiswerk te spenderen.
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Juulmvjens  schreef op: 11-12-2016 15:48:39
Hier ben ik erg van het leren plannen en overhoren.

Zoon van net 11 zit in groep 8 en vanaf groep 6 kreeg hij redelijk wat huiswerk en een aantal keer per jaar moest er een werkstuk, boekbespreking of spreekbeurt worden gemaakt/gehouden.

Ik heb vooral geprobeerd om hem duidelijk te maken dat je beter ruim op tijd twee keer per week een half uurtje aan je werkstuk kunt werken dan alles afraffelen op het laatste moment. Het heeft zijn vruchten afgeworpen want op een gegeven moment begon hij er braaf zelf aan en vond vooral het maken van werkstukken leuk ipv vervelend.

Leren iedere dag even en dan overhoor mijn man of ik. (Als er leerwerk is uiteraard.)

Zelf ging ik op de middelbare flink onderuit omdat ik makkelijk leerde maar niet goed kon plannen. 
Daarom zit ik er misschien best bovenop bij mijn kinderen maar ik wil dat ze met plezier naar school gaan en niet vast lopen terwijl dan niet nodig is.


 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Chloe  schreef op: 11-12-2016 15:58:25
Overhoren is juist belangrijk. En bestraffen van lage cijfers en belonen van 10-en zal ik nooit doen. Het recept voor faalangst voor een gevoeliger kind. Ill help bij plannen en evt ook bij leren als ze echt niet weten hoe ze het aan moeten pakken.
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Jen9  schreef op: 11-12-2016 17:04:21
O nee. zeker niet belonen voor hoge cijfers en straf voor lge cijfers.. Maar wel voor je best doen en dat niet doen.. de jongste haalt soweiso wel een 9,5.. hoeft hij niks voor te doen.. Voor een 6 voor de oudste voor wiskunde vieren we feest ;-)
De oudste zit ni in de tweede.. plannen is nog steeds lastig, dus doen we ook nog samen.. gat wel steeds beter.. er is hoop...
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Minou  schreef op: 11-12-2016 22:12:42
Hier gaat het er om dat ze hun best ervoor doen en ik heb 2 meiden die keihard  moeten leren voor een 6 ( in Stella 's geval voldoendes) of iets hoger. Tienen hebben ze nooit, maar geld geven voor goede cijfers..? Hoor het ook om me heen..is dat dan de stimulans?

Uit school mogen ze eerst gewoon ff bijkomen en relaxen, al dan niet op tel. of ipad en dan aan de bak.
Overhoren doe ik zeker, wil ze ook
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Toedeledoki  schreef op: 11-12-2016 22:17:36
Maar hebben ze dan zoveel huiswerk ? Mijn jongste zit ook in groep 6, maar heeft af en toe eens een toets van Naut of Meander of "die ander )", en nu moeten ze dan een werkstuk maken, maar doen ze ook op school deels.

Het is echt niet zo dat ze wekelijks huiswerk heeft....
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Bettie  schreef op: 11-12-2016 22:20:48
Hier beginnen ze in groep 5 met huiswerk. Een zoon die het allemaal ook komt aanwaaien én toch...ga ik elke avond met hem zitten. Hak het in pasklare mootjes maar meestal wil hij alles zoveel mogelijk klaar hebben. Hoeft hij er niet meer aan te denken.

En...ik heb 'm vorige week laten struikelen. Hij had geen zin, maakte belachelijke opmerkingen tijdens het huiswerk e.d. Dus heb hem op zijne igen verantwoordelijkheid gewezen. Dat IK geen huiswerk had maar hij. En als hij geen zin had/raar deed ik er mee kapte. Dus 4 dagen niets gedaan en toen haalde hij een voor hem slecht cijfer. De afgelopen week heeft hij als een tierelier zijn werk gedaan. En toen was hij ziek op vrijdag. Kon hij al het geleerde niet laten zien.

Ik ga zeker geen geld geven om te stimuleren tot leren/behalen van hoge(re) cijfers. Dat vind ik dus echt not done. Zelfdicipline aanleren is volgens mij veel zinvoller.
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Bettie  schreef op: 11-12-2016 22:23:15

Quote toedeledoki:
Maar hebben ze dan zoveel huiswerk ? Mijn jongste zit ook in groep 6, maar heeft af en toe eens een toets van Naut of Meander of "die ander )", en nu moeten ze dan een werkstuk maken, maar doen ze ook op school deels.

Het is echt niet zo dat ze wekelijks huiswerk heeft....



Hier christelijke school:

maandag psalm leren
vrijdag: woordpakket en zoals dat heet 'Namen en feiten' (stukje Bijbelkennis d.m.v. invuloefeningen en wat leerwerk)

Na de kerstvakantie komt daar de ene week topografie bij en de andere week iets van geschiedenis. Na de voorjaarsvakantie beginnen ze met spreekbeurt en werkstuk (of powerpointpresentatie - dat weet ik niet precies meer)

Vanaf groep 6 is het elke dag iets en dat wordt opgehoogd in groep 7 en 8.
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Minou  schreef op: 11-12-2016 22:24:06
Gr6 had Amber toentertijd ak leerwerk en gs leerwerk, werkstuk later in het jaar, spreekbeurt en elke week maandag huiswerk mee taal of andere dingen en vrijdag moest dat af.

nu gr 7 elke ma huiswerk mee voor de do en daarbij bija elke week, of om de week toetsen ak, gs, rekenen,enz
volgend jaar werkstuk, spreekbeurt en oh ja, krantenbeurt al gehad ( 3knipsels uitgebreid over vertellen, mening geven etc)

stella gr4 krijgt extra werk taal, begrijpend lezen en woordenschat, omdat ze dat zo moeilijk vindt. As vrijdag heeft zij ook een krantenbeurt ( kind is zo nerveus) over 1 artikel en daar moet ze over vertellen.


 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Minou  schreef op: 11-12-2016 22:25:11
Oh dat had ik ook bettie, elke maandag psalm of lied en heel veel zingen ook.
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Toedeledoki  schreef op: 11-12-2016 22:28:03
Ja hier komt het ook aanwaaien.... ik heb zoon ook wel 's laten struikelen hoor..... hij ging die ochtend toch lopen met z'n blaadje voor z'n neus naar school hahaha.

Nu hij op het middelbaar zit (VWO) moet hij er echt wel wat voor doen, en dat is zeker even wennen.... tel daar een concentratieprobleem bij op.... Hij zit nu sinds kort op huiswerkbegeleiding en volgt een cursus leren leren. Nu maar hopen dat ie er wat van op steekt

Hij heeft wel een beetje een rotrooster waarin er vaak weinig te plannen valt, omdat het vaak de dag ervoor pas opgegeven wordt (niet de toetsen maar maak/leerwerk), dus vooruitwerken is er ook niet echt bij...
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Bettie  schreef op: 11-12-2016 22:29:18

Quote Minou:
Oh dat had ik ook bettie, elke maandag psalm of lied en heel veel zingen ook.



Hier ook.

 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Minou  schreef op: 11-12-2016 22:30:54
Jaiiiiiiris had een dochtertje...was favoriet werd veel gezongen
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Bettie  schreef op: 11-12-2016 22:39:34

Quote Minou:
Jaiiiiiiris had een dochtertje...was favoriet werd veel gezongen



Die ken ik niet...ga direct zoeken op you tube. Hier is het heel lang 'hoger dan de blauwe luchten' geweest. Nu ligt het genre meer op 'Heer' U bent mijn leven, de grond waarop ik sta'. En in deze tijd....'de wijzen, de wijzen, die gingen samen reizen', stille nacht, in Bethlehems stal. Tegen de tijd dat de kerst echt begint, kunnen we ze niet meer horen
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Minou  schreef op: 11-12-2016 22:47:38
Was lied eehhh ..ergens in de 50
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Minou  schreef op: 11-12-2016 22:48:11
Ooh de kerstliederen..heerlijk vond ik dat!!
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Mv5  schreef op: 12-12-2016 08:22:39

Ik ga geen strijd aan over huiswerk. Dan doe je het niet, jouw probleem, moet je ook niet zielig komen doen als je straf of een slecht cijfer hebt. Overhoren doe ik heel weinig. Sowieso heb ik geen tijd om alle kinderen alles te overhoren, maar die van mij leren inderdaad zelf, overhoren soms elkaar, maar weten inmiddels wel of ze voldoende gedaan hebben. En daarbij wordt er op het vo meer getoetst dan alleen feitenkennis. Ze moeten ook toepassen en inzicht tonen en dat valt moeilijk te overhoren.
Geld geven voor hoge cijfers en straf voor lage cijfers doe ik niet. Wel voor hun best doen. Bij een rapport waar ze goed hun best voor hebben gedaan, krijgen ze wel wat. Niet per cijfer, heb geen geldboom in de tuin. Bij een slecht cijfer vraag ik altijd hoe dat komt (moeilijk, niet genoeg gedaan, etc.).
Hier op de basisschool kregen ze vanaf groep 3 al huiswerk. Maar dat was dan één blaadje per week. Groep 4 twee blaadjes en een keer per jaar een soort minispreekbeurt. Vanaf groep 5 weektaken en wat niet af is mee naar huis en elke week van aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, taal/spelling en rekenen iets mee. Af en toe een werkstuk, boekbespreking en krantenartikel vanaf groep 7.
Heb hier altijd gezegd; ik wil je overal mee helpen qua planning en leren/maken, maar zelf vragen. In het begin wel iets meer sturen/begeleiden maar eigenlijk konden ze het al vrij snel zelf. Ik ga er ook echt niet de hele tijd naast zitten of alles controleren. Ik geef ze een bepaalde verantwoordelijkheid en dan laten ze maar zien dat ze die kunnen dragen. En daar hoort dus bij dat ze zelf moeten vragen om hulp. Ik vraag echt wel af en toe of alles goed gaat of geef wat tips, maar het is hun verantwoordelijkheid.

 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Xsara  schreef op: 12-12-2016 08:27:13
het zal wel aan de school liggen.. hier ook een christelijke school.. haha..

ja hier iedere week huiswerk in groep 6.. maar geen bijbel lessen. 

Natuur en techniek, topo (iedere 2 weken een toets), geschiedenis, programmeren (meer spelletjes) maar ook boekbespreking en spreekbeurt. 

hij leert makkelijk maar moet al flink aan de bak. kan me voorstellen dat als het niet zo simpel gaat dat je dan flink moet gaan studeren.. 

dan heeft hij as maandag een boekbespreking, een hele toer want de kinderen hebbben het zo druk deze tijd. wij hebben veel verjaardagen en gala, feestjes, etc. gelukkig valt een deel sport al weg.. 
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Xsara  schreef op: 12-12-2016 08:31:50
ik geef trouwens geen geld voor goede cijfers. wel voor het overgangs rapport, maar dat is dan tevens hun vakantie geld. 


Ik zal ook wel moeten helpen met plannen en begeleiden maar laat hem wel bijna alles zelf doen. hij heeft gewoon nog niet het vermogen om te plannen en een gestructureerd leerplannetje te maken. daarom help ik hem maar het stuit op zoveel weerstand. Zo goed als de rest gaat zo moeilijk gaat dit vaak.. 

ik heb besloten vol te blijven houden.. ik vind dit wel de moeite waard om de strijd aan te gaan maar heb wel een aantal tips gelezen waar ik het wat luchtiger mee maak.. ik geef hem meer vrijheid maar er zijn grenzen.. 
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Bepje  schreef op: 12-12-2016 09:36:59
Hier ook een waar je op moet letten. Schrijft ook dingen niet op en zo ontdekten we dat er woensdag aanstaande, oh ja, een boekenbeurt is. Gisteren in alle haast in elkaar geflanst. De uitvoering verder daar doen we niks aan, kind kan beter powerpoint etc.  dan wij. 
Hoe doen andere moeders dat die een baan hebben ? Op 2 dagen ben ik laat thuis, man ook en je kan oma daar niet mee opschepen. Nu betreft het groep 7 maar straks de middelbare. Dit kind moet ook leren leren, gelukkig helpt er nu een juf mee die een groepje van dat soort kinderen doet met extra werk, ik hoop dat daar wat van blijft hangen.
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Bepje  schreef op: 12-12-2016 09:45:12
O en over geld geven voor goede cijfers...dat doen we niet. Dit kind doet niks en heeft overal goede cijfers voor en de andere werkt zich een ongeluk en haalt net een voldoende of niet eens (dyslexie), zo sneu. In de vakantie krijgen ze een cadeautje voor het werken op school in het algemeen. Dat hangt niet van rapport of overgang af.

Ik zat ook op een christelijke school maar geen psalmen hoeven leren, gelukkig want die vind ik zo "zwaar". Doe mij de gezangen maar en de nieuwe uit het nieuwe liedboek, heerlijk. Alleen het Wilhelmus maar dat krijgen ze nu ook bij geschiedenis en dergelijke vakken ook. 
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Kees  schreef op: 12-12-2016 11:29:05
@Bepje: ik zadel oma er wel mee op. oma past 2 middagen op en neemt een deel uit mijn handen.
arm kind...want oma is streng haha!

 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Proest  schreef op: 12-12-2016 14:31:54
Ik zie vooral in je stukje staan dat JIJ een planning hebt gemaakt (is ook mijn valkuil  ) Hier werkt het het beste om samen met mijn kind te kijken en een planning te maken waar we beiden achter staan. Omdat er dan ook een stukje vanuit het kind komt zie je dat de motivatie beter is en voelt een kind het minder als 'opgelegt'. 
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Xsara  schreef op: 12-12-2016 21:45:24
dat klopt proest, dat moet ook samen maar omdat ik mijn planning van de kalender haal en zijn schema er ook op  heb staan heb ik het zo gedaan..

ik heb hem al laten weten dat we vanaf januari iedere week 2 dagen huiswerk gaan inplannen en meer indien nodig. 

Vanavond was even een flinke botsing, ik kwam erachter dat hij een deel van het boek niet eens heeft gelezen, gewoon 1 zin per  bladzijde ofzo.. ik heb hem gedwongen maar hij heeft het volgens mij weer niet gedaan.. hoe kan ik hem nou dwingen om iets goed te lezen?? ik kan het ook niet controleren, ha ik schrijf en bedenk me dat hij het mij gewoon moet gaan voorlezen,net als vroeger, dan weet ik zeker dat hij het leest.. wat een toestand zeg!
 
Quote
RE: huiswerk maken groep 6
Bettie  schreef op: 12-12-2016 22:20:53
Neefje deed 2 weken terug zijn boekbespreking. Na ca. 75 bladzijden vond hij dat hij genoeg gelezen had. En heeft op basis daarvan zijn spreekbeurt gehouden. Op de vraag van een kind uit de groep hoe het verhaal afliep, gaf hij als antwoord 'dat moet je zelf lezen, ik kan niet alles aan je vertellen want dan lees je het boek zelf niet meer'. En...hij kwam ermee weg want had een 9.

Wat ik hiermee bedoel te zeggen...ik zou het proberen los te laten. Als het niet goed gaat, merkt je zoon het vanzelf.
 
Quote
Navigatie


Reageren op huiswerk maken groep 6
Naam
Bericht