Menu
 

Topic:

groep 4 c

Zonder Naam  schreef op: 22-11-2016 00:17:30
Over school.....van een bezorgde moeder....anoniem ivm privacy.



Groep 4 C.


Heel opgewekt, vol plannen, goede moed en enigszins gespannen startte ze dit jaar in groep 4, mijn oudste meisje.


Er was van tevoren veel gewaarschuwd voor deze groep; er zouden veel kinderen in zitten met meervoudige problematiek. Minstens vier ervan zouden een paar jaar geleden nog in het bijzonder onderwijs zijn geplaatst, zo zei men….


Eigenlijk functioneerde deze groep al vanaf groep 1 niet goed. Er werd al een tijd gesproken over een andere indeling van de groepen maar op de een of andere manier was dat steeds niet doorgezet. Vorig jaar had de groep twee leerkrachten. Deze hebben nauwelijks het jaar vol kunnen houden. Het merendeel van de kinderen had een houding die paste naar wat men noemde ‘begin groep 3’.  


Dit jaar besloot de leiding dat het goed zou zijn om er 1 fulltime leerkracht op te zetten. Een jonge juf die wel al vier jaar ervaring had met verschillende leeftijdsgroepen, problematieken en achtergronden. Een juf die vorig jaar deeltijd in groep 8 had gewerkt en deeltijd op een andere school. Waar collega’s en leiding enthousiast over waren; zij bood structuur en rust en had een grote liefde voor het vak en kinderen.


Het schooljaar begon…


Er was veel onrust, veel aandachttrekkerij, veel onderling gekibbel. Een groot deel van de kinderen bleek niet in staat om naar een instructie te luisteren zonder iets van een ander af te pakken, een ander kind te slaan, door de juf heen te praten, te wiebelen, te tikken of door de klas te lopen.


Er waren ook een paar kinderen waar de andere kinderen bang voor waren.  Eentje die zomaar dingen afpakte en als hij het van de juf terug moest geven hij het door te klas gooide of de juf sloeg. Eentje wiens bui op onvoorspelbare wijze kon omslaan en zo erg in woede uit kon barsten dat hij uit de klas verwijderd moest worden. Een kind dat onder de tafel ging zitten net zolang tot de juf op haar knieën ging om hem eronder uit te praten. Waardoor de rest van de klas weer onrustiger werd. Er was een kind dat weigerde te rekenen. Ze kondigde dat van tevoren aan: rekenen doe ik niet.  Stond er toch rekenen op het programma ging ze gillen. En veel meer maar teveel om op te schrijven. Een paar kinderen die het echt wel probeerden, maar ook druk of  nerveus werden van alle onrust. De juf probeerde het positief te houden. Niet te straffen maar te belonen. Aandacht te geven aan positief gedrag boven negatief gedrag.


En dan was er natuurlijk mijn dochter. Die al een tijd last van faalangst heeft . Die per definitie denkt dat iets aan haar ligt en nooit aan een ander. Die probeert goed te luisteren en zich in te leven in anderen.  Die anderen veel kansen geeft. Eigenlijk nog moet leren goed voor zichzelf op te komen. Mijn meisje dat haar best deed zich staande te houden in de groep maar nog geen twee weken na het begin van het schooljaar regelmatig moest huilen omdat ze het even niet meer zo zag zitten.


Ouders werden ingelicht over de onrust en er werd een training ‘rots en water’ aangevraagd.  De juf kreeg ondersteuning door observaties en coaching. Ze introduceerde het ‘taakspel’ wat ook zou helpen.  Voor dit alles werd er een ouderavond georganiseerd. Tot groot ongenoegen van een aantal ouders. Waarom waren zij niet eerder geïnformeerd? Er werd een oudergroepsapp geopend en al snel uitte menigeen zijn grieven daarop. De een fokte de ander op; het lag vast aan de juf en regelmatig gebeurde het dat verschillende ouders de juf vlak voor het begin van de les aanspraken. Waardoor de ochtenden nog onrustiger begonnen. Vervolgens werden er gesprekken gepland met ouders van alle kinderen apart en hield de juf iedereen op de hoogte van alle ontwikkelingen. Echter, verbetering kostte tijd. Ik zag dat de juf werd opgezadeld met problemen die bleken al veel langer te spelen dat dit schooljaar.  Toch hield ze de moed erin; ging kijken bij balletlessen van de kinderen en voetbal, deed thuisbezoeken bij kinderen die dat nodig hadden. Ik zag de wallen onder haar ogen groeien. Een jonge meid die er oud uit zag.


Mijn meisje werd thuis steeds stiller.  Zag er steeds meer tegenop om naar school te gaan. Was na een relatief goede dag heel enthousiast en de volgende moeilijke dag steeds sneller verdrietig. Ik wilde haar helpen maar ik wist niet hoe.


De juf werd ontlast. Twee intern begeleiders werden in de middagen op de groep gezet.  Ook deze erkenden het lastig te hebben in de groep.


Vanaf de herfstvakantie ging het steeds een beetje beter. Met ups en downs. Soms kwam mijn kind enthousiast uit school; de juf had een berg gemaakt die ze met zijn allen zouden beklimmen. Elke hoogte stond voor wat ze als groep al konden. Elke week mochten ze zeggen wat ze zelf goed hadden gedaan, wat de groep goed had gedaan. En voor elke hoogte stond een beloning. Mijn meisje zag het de afgelopen week weer helemaal zitten.  Ze hadden wel drie ochtenden goed en rustig gewerkt. De juf was trots geweest en had ze beloond. Het ging steeds beter.


Vandaag kwam ze thuis met ergere wallen dan ik de afgelopen periode had gezien. Ze dacht dat het zo goed ging maar……….In de oudergroepsapp ettert het maar door. Er waren twee ouders gaan klagen. De een vond het belachelijk dat haar kind was ingedeeld haar tweede keuze voor ‘keuzeles’ en niet haar eerste. De ander had de juf op vrijdag voor de les gesproken en die had haar niet verteld dat ze een mailtje had gestuurd. Dat was schandalig…..


Mijn oudste meisje, dat twee keer per week hier thuis komt om te eten en bij te kletsen zei vanavond: mam, ik weet het niet meer. Wat ik ook doe, het is niet goed genoeg. Het lijkt wel of de ouders het voeden. Ik doe zo mijn best. Maar ik weet niet meer of ik dit nog langer volhoud. Of ik dit vak nog wel wil…

 
Quote
Navigatie
RE: groep 4 c
Myself  schreef op: 22-11-2016 06:53:25
Heftig om te zien dat je kind zo haar stinkende best doet en toch zo behandeld wordt.
Ik hoorde laatst ook zoiets over de school waar mijn kinderen hebben gezeten, de groepsapps lijken heel handig, maar kunnen het ook juist verrekte lastig maken.
Sterkte voor je dochter en voor jou als moeder.

 
Quote
RE: groep 4 c
Bettie  schreef op: 22-11-2016 07:56:52
1 remedie voor dit probleem; eerst naar de directie/MT met dit verhaal, vervolgens naar de vertrouwenspersoon én schoolbegeleidingsdienst.

Naar mijn idee moet er op heel korte termijn een avond komen voor alle ouders van de groep en zal de directie/MT achter jouw dochter als juf moeten gaan staan. Daarbij heel duidelijk makend dat ziekend gedrag door ouders niet getolereerd wordt. En...de ouders die dit betreft ook nog apart op gesprek uitnodigen en daarbij de toonzetting dusdanig neerzetten dat dergelijk gedrag op school én dus ook bij ouders niet getolereerd wordt. Dat school achter hun personeel, vakbekwaamheid en inzet staat. Als dergelijk gedrag niet verandert er maar 1 oplossing is....ouders zoeken een andere school voor hun kind. Als ouders niet en bloc achter het beleid van de school/juf en begeleidingsdienst staan, is het onbegonnen werk om de sfeer in de groep c.q. het gedrag van de kinderen proberen te veranderen. Daarbij...kan het ook heel goed zijn om bijv. 1 (of misschien wel meer) leerling alsnog naar het SBO te laten verwijzen als dergelijk gedrag niet veranderd én niet op de basisschool voldoende behandeld c.q. aandacht aan besteed kan worden.

Hier vorig jaar binnen de school iets dergelijks gehad; ouders van de 'raddraaiers' zijn dezelfde avond dat juf instortte op school uitgenodigd voor een gesprek waar de laatste regel hierboven duidelijk is neergezet. 2 dagen later zijn alle ouder geïnformeerd op een ouderavond. Juf heeft wekelijks gesprekken met de ambulant begeleider (tevens coaching) van de schoolbegeleidingsdienst ontvangen én elke dag evaluatie met iemand van directie/MT. Met 4 weken was het totaal andere groep, andere sfeer én ging het stukken beter dan het alle 6 jaar ervoor gegaan is.

 
Quote
RE: groep 4 c
Cora38  schreef op: 22-11-2016 08:12:40
Helemaal eens met Bettie.
Heel veel sterkte voor je dochter. Helaas weet ik precies wat ze nu meemaakt en mijn advies is om het zeker niet alleen te blijven doen. 
Zo'n groepsapp zou ik per direct opheffen. Als ouders iets willen melden/bespreken kan dat prima via email of direct contact. 

Ik begrijp dat de leidinggevenden achter je dichter staan. Laat ze dat dan ook daadkrachtig naar ouders doorgeven en uitstralen.

En het kan ook dat de dynamiek binnen de groep gewoon niet werkt. 

Laat je dochter zichzelf niet voorbij lopen. Gaat het niet dan gaat het niet. Heel veel sterkte voor haar.
 
Quote
RE: groep 4 c
Jen9  schreef op: 22-11-2016 08:34:45
Leve het onderwijs, en dan bedoel ik het werk van nu... Ik herken veel van je dochter... Hopelijk brandt ze niet op, en soms is stoppen met t onderwijs een goede keuze....   Kan rust geven, maar vind t zo jammer.. De goeden stoppen meestal als eersten... omdat ze veel verantwoordelijkheidsgevoel hebben, teveel willen van zichzelf...
Laar haar alvast bij de bedrijfsarts aankaarten wat er speelt, ook bij de huisarts. Als de groepsapp via school is, opheffen, anders kan je er helaas niks mee. Klassenouder aanstellen, die haar wat praktische dingen uit handen kan nemen.
Directie kan soms zo weinig met ouders........., wat ze ook proberen, maar laat ze t in ieder geval proberen. Kunnen er via het pgb mensen in de klas komen, speciaal voor de moeilijke kinderen? Kunnen ze verdeeld worden in de andere klassen, misschien toch speciaal onderwijs?

Sterkte voor je dochter!
 
Quote
RE: groep 4 c
Zonder Naam  schreef op: 22-11-2016 09:29:57
Wat een lieve en wijze reacties, dank daarvoor.

Vooralsnog staat directe achter haar en worden er echt veel 'hulptroepen' ingezet.
Maar het lijkt wel of sommige ouders het vuurtje aanwakkeren of problemen zoeken die er niet zijn.
Het lijkt wel of die niets anders te doen hebben dan bovenop hun kind te zetten en werkelijk op elke slak zout te leggen.
Als je het gedrag van sommige ouders ziet verbaast het mij niet dat hun kind zichzelf als het middelpunt van deze aarde ziet.
Sommige ouders wijten alles aan school en zijn niet in staat tot zelfreflectie of de eigen problematiek van hun kind te onderkennen. En sommige zien problemen waar ze er niet zijn.
Ik vind het heel jammer voor zowel de groep als mijn kind.
En echt wel een probleem van deze tijd.
En inderdaad; de goeie leerkrachten haken op een gegeven moment af, omdat die zichzelf voorbij lopen.
Ik hoop dat ze het volhoudt.

 
Quote
RE: groep 4 c
Jen9  schreef op: 22-11-2016 09:54:35

  • Veel ouders zijn vreselijk.. bemoeien zich overal mee..lopen de klas s ochtends binnen.... stoken... blegh..


En je kan daar op een gegeven moment zo weinig mee...
 
Quote
RE: groep 4 c
Smvn&d  schreef op: 22-11-2016 15:02:22
Mijn kind is ook een 'lastig geval'. Niet zo als jij beschrijft gelukkig. Maar toch lastig voor de juf. Al denk ik dat jou dochter geen enkel probleem met hem zou hebben. Op dit moment is bij ons de juf het probleem althans 1 juf. Ze is zo negatief dat zoon dat overneemt.

Maar goed hij krijgt 8 uur per week begeleiding in de klas. Dat moet dan bij deze klas ook kunnen? En mijn kind is echt niet zo erg als de dingen die jij beschrijft. De begeleiding is puur voor hem alleen. Op indicatie. Dus dat moet dan overal kunnen?

Zielig voor je dochter. Ze mag wel ruilen met onze juf. Dat weet ik zeker dat ik weer een gelukkig kind terug naar huis krijg.
 
Quote
RE: groep 4 c
Zonder Naam  schreef op: 22-11-2016 19:09:22
lief van je.
8 uur per week begeleiding, nee dat hebben ze niet. Lopen wel wat onderzoeken. Dus misschien mettertijd.
Wel fijn voor je kind dat hij dat krijgt. Misschien een goeie tegenhanger voor zo'n negatieve juf.
 
Quote
RE: groep 4 c
Mv5  schreef op: 23-11-2016 09:37:26
Pfoe, lastig zeg. Ik zou in ieder geval een ouderbijeenkomst organiseren voor álle ouders (verplicht) waarin de directie pal achter de juf gaat staan. Ouderapp afschaffen (als dat kan) en afspreken dat problemen één op één besproken worden en niet 's ochtends voor de les ivm onrust. Als er kinderen zijn die echt niet op een normale school kunnen functioneren, dan zullen die naar een andere school moeten. Heel vervelend, maar soms is dat echt beter.
Naar mijn idee doet je dochter al alles wat ze kan. En dat is echt meer dan goed genoeg. Ouders en kinderen hebben zelf ook een verantwoordelijkheid. Heel veel sterkte voor je dochter, ze lijkt me een superjuf. Het zou doodzonde zijn als ze zou stoppen met het onderwijs.
 
Quote
RE: groep 4 c
Smvn&d  schreef op: 23-11-2016 10:07:42

Quote Zonder naam:
lief van je.
8 uur per week begeleiding, nee dat hebben ze niet. Lopen wel wat onderzoeken. Dus misschien mettertijd.
Wel fijn voor je kind dat hij dat krijgt. Misschien een goeie tegenhanger voor zo'n negatieve juf.



Nou helaas weigerd deze juf de begeleiding toe te staan op de dagen dat zij er is, ze is er 3 dagen, en 2 dagen een andere juf, een jonge juf, die laatste juf heeft geen problemen met hem, naja natuurlijk soms wel eens iets hoor, maar die weet het meteen positief om te draaien, ze ziet hem, en is lief en lost alles perfect op. 
Andere juf doet niets, zijn al 3 kinderen van school gehaald door hun ouders omdat deze juf gewoon gemeen is en kinderen had beetgepakt.
Alle ouders vinden haar niks, zo is er 1 jongentje die nogal druk is, niet eens vervelend druk ofzo hoor, maar wel druk, en die loopt dan bijv door de klas op moment dat dat niet mag, en dan moet hij meteen de rest van de dag alleen op de gang zitten. De andere juf laat hem even zijn rondje doen en klaar.

Naja heb jij allemaal niks aan natuurlijk. Maar goed mijn kind heeft dus op veel mindere gronden begeleiding gekregen, (hij is hoogbegaafd en begrijpt andere niet zo goed, en hij gaat in discussie met de juf als hij iets anders ziet, hij krijgt de begeleiding dus om te leren omgaan daarmee) dit is een instantie buiten school die dat doet, wel via school aangevraagd. 
Als ik dan lees wat jij schrijft.. Die kinderen hebben echt erge problemen. Dan moet er toch al helemaal ondersteuning mogelijk zijn.
Echt ik zou willen dat ze onze juf zou zijn! 
Gelukkig hier geen gedoe met groepsapp enzo, alleen soms spreken ouders elkaar ff op het plein ofzo en dan is het wel ff klagen over die hekse juf, maar verder niet. over de andere juf word nooit geklaagd, iedereen vind haar super.
 
Quote
RE: groep 4 c
Zonder Naam  schreef op: 23-11-2016 22:36:46
Wat erg dat die juf de begeleiding weigert. Dat zegt veel vind ik. En raar dat de leiding dat niet verplicht.
Juist omdat hij het bij die juf lastig heeft.

Bij mijn dochter zijn verschillende deskundigen en collega's geweest. Ze vond dat best spannend/werd er onzeker van, maar hoopte wel dat ze tips zou krijgen en het gedrag geobserveerd zou worden. Allemaal voor het goede doel natuurlijk. 
Ik weet dat de directie achter haar staat. 
Wat ik een  goeie vind is het stellen van de regel: niet voor schooltijd komen praten om de onrust te verminderen. Die zal ik haar zeggen.
 
Quote
RE: groep 4 c
Jen9  schreef op: 24-11-2016 08:23:54
Laat de directe die regel schoolbreed vastleggen..in de nieuwsbrief bijvoorbeeld.
 
Quote
Navigatie


Reageren op groep 4 c
Naam
Bericht