Menu
 

Topic:

sociaal onhandig

Nellemv2  schreef op: 06-11-2016 15:39:43
Hebben jullie tips voor mij wb mijn sociaal onhandige zoon. Hij zit sinds dit schooljaar in groep 3 en vindt het daar geweldig, hij houdt van lezen en schrijven en is daar thuis ook erg druk mee.
Nu hoorde ik van juf vorige week dat hij in de klas wel eens rare grapjes maakt tegen andere kinderen (bv je bent een baby met een luier om) en de kinderen vinden dit niet leuk. Nu is hij vrijdag op het matje geroepen omdat hij een meisje aan het huilen had gemaakt door te zeggen dat ze flaporen heeft
Ik ben hier behoordlijk van geschrokken, zo ken ik hem niet! Hij ontkent het ook in alle toonaarden, en ik twijfel ook echt of het verhaal wel klopt. (ik heb de moeder een bericht gedaan dat ik het heel erg vind wat er gebeurd was en dat ik mijn zoon heb aangesproken. Dit waardeerde ze wel en ze reageerde heel goed)

Nu heeft juf gezegd dat hij gewoon mag en moet zijn zoals hij is, en dat hij niet leuker gevonden wordt door 'grappig' te doen. Dit heb ik hem thuis ook gezegd..

Hij heeft nog wel eens akkefietjes ook met andere kinderen bv in de gang of op het schoolplein, maar het schijnt dat daar 9 vd 10 keer een trigger voor is, waar hij dan op reageert. En zijn reactie wordt dus weer gezien of gemeld.

Wanneer hij thuis is en bv met een vriendje speelt merk ik wel eens dat hij het graag op zijn manier heeft, maar als ik hem daarop aanspreek past hij zich ook makkelijk weer aan. Hij kan zijn zusje ook wel eens plagen, maar hij wordt nooit echt persoonlijk of dat hij bewust aan het schelden is..

Ik vind het moeilijk want ik wil graag dat hij zich op zijn gemak voelt, maar hij moet ook weten dat hij niet alles kan zeggen.

Aan juf ga ik morgen wel vragen of zij hem ook willen helpen bij hoe het wel moet, ipv gelijk 'straf' te geven, helemaal omdat het wel bekend is bij haar. Ik ga ook vertellen dat ik hem heb aangesproken op het voorval van vrijdag (mijn moeder haalde hem op en zei gaf het door, ook dat het gelijk uitgepraat was) en dat ik twijfel of hij het wel was, maar dat ik hem ook gezegd heb dat dit gedrag niet kan en ik dit niet accepteer; of hij het nou gedaan heeft of niet.

Het is weer een langer verhaal geworden dan de bedoeling was maar hopelijk is herkenning, en hebben jullie tips ed.. Het houdt ons het hele weekend al bezig.


 
Quote
Navigatie
RE: sociaal onhandig
Nellemv2  schreef op: 06-11-2016 15:41:50
nog even door de spotter
 
Quote
RE: sociaal onhandig
Bettie  schreef op: 06-11-2016 22:44:32
Ik weet niet direct of dit met sociaal onhandig te maken heeft.

Is het niet meer dat het 'gedrag' van je zoon nog moet groeien? Zeg maar dat hij nog wat functioneert op groep 2 niveau?

Ik zie hierbij dochter dat zij een enorme cognitieve ontwikkeling doormaakt maar dat haar sociaal emotionele groei hierbij enorm achterblijft. Er zit een hele grote kloof tussen het een en het ander.

Op onze school gaan de juffen in groep 3 nu heel erg werken aan samen spelen, veiligheid in de klas, hoe zeg je iets tegen een ander (complimenten maken maar ook als er iets niet leuk is) én automatisch komen daar ook dingen bij als'welke dingen kun je soms wel eens denken maar niet zo direct zeggen'.

Heb dan 2 jaar geleden bij zoon ook gezien en ineens maken ze dan vaak heel snel een grote sprong in die ontwikkeling.

Het gebeurt zo vaak dat dit onnadenkend gezegd wordt. Ook thuis kun je hieraan werken door (niet) goed gedrag aan te wijzen én daarover in gesprek te gaan. (zoals je hierboven ook al beschrijft) Het moet echt een soort van bewustwording worden bij je kind.
 
Quote
RE: sociaal onhandig
Nellemv2  schreef op: 06-11-2016 23:09:33
Ja dat klinkt wel goed Bette ik denk ook dat het idd met bewustwording te maken heeft.  Hij moet ook echt leren om naar juf te gaan als er wat is.
We zeggen thuis ook vaak dat hij ons alles mag vragen en vertellen en dat we ook minder leuke dingen graag horen ook omdat we hem op die manier kunnen helpen. Eerlijk zijn en idd ook complimenten geven dat zijn allemaal dingen waar hij mee aan de slag moet; eerlijk in de zin van 'kom ermee en blijf er niet mee lopen ' op echt liegen heb ik hem nml nog nooit betrapt. 
 
Quote
RE: sociaal onhandig
Bettie  schreef op: 06-11-2016 23:23:37
Als het zowel op school als thuis consequent wordt gedaan, zie je het gedrag best heel snel omdraaien. Is echt leuk om te zien en te ervaren.
 
Quote
RE: sociaal onhandig
Radijsje  schreef op: 07-11-2016 10:41:18
Mijn zoon heeft precies het zelfde, nu inimddels 9 en wordt ook vaak getrigged door andere kinderen waardoor het niet goed gaat en hij heeft het dan altijd gedaan....... (omdat dat het laatste is wat de juf of meester ziet).
Op dit moment zijn wij bezig hem te leren er niet op in te gaan etc. omdat hij zelf nu ook inziet dat hij alles op zijn kop krijgt en zegt dit ook vaak, dat hij niks goeds kan doen dat hij toch alles en overal de schuld van krijgt. HIerdoor krijgt heeft hij dus een negatief beeld van zich zelf gekregen, is ook er gefrusteerd hierdoor, slaapt slecht etc. We hebben al een test ondergaan voor eventueel "een etiketje"  zoals mediant dat hier zegt, maar daar kwam niets uit.
Zijn motorriek is ook wat houterig, heeft weinig vriendjes en de vriendjes die hij dan heeft raakt hij gauw weer kwijt mede door zijn "clowns gedrag".
We zijn nu bezig met een soort samenspel, in dit spel leert hij om te gaan met andere kindjes een soort van therapie waar meerdere kindjes met o.a. dit probleem komen.
misschien is dat een idee?
 
Quote
Navigatie


Reageren op sociaal onhandig
Naam
Bericht