Menu
 

Topic:

Ik stop ermee!!!

Mie  schreef op: 07-08-2016 19:07:12
.....met het steeds opnieuw kopen van koekenpannen met keramische laag! 

De eerste paar weken werken ze prima, daarna bakt alles er in vast grrrrr.
Schoongemaakt op de hand, dus daar kan het niet aan liggen.

Van duur tot goedkoop en allemaal al snel niet goed meer.
Ik bak nu ff alles in mn laatste tefal(teflon) pannetje, zo'n kleintje van 20 cm..niet handig.

Ik zit te twijfelen of ik een van RVS koop, of een "ouderwetse" met tefallaag.

Tips?
 
Quote
Navigatie
RE: Ik stop ermee!!!
Eertje  schreef op: 07-08-2016 19:13:10
ik snap je drama... Ik ben momenteel zeer tevreden over mijn Ikea koekenpannen de Oumbarlig 

verder heb ik ook nog tefalpannen die zeer mooi blijven. Wel de duurdere serie alleen vind ik deze loeizwaar. 
Die keramische koop ik ook niet meer top pannen maar iedere keer mijn handvat in de fik. 
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Made  schreef op: 07-08-2016 20:01:50
Ik ben erg tevreden over die witte pannen van de action. Weet zo niet hoe ze heten. Gladde bakplaat. Mn eitje glijd er zo uit 
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Flower  schreef op: 07-08-2016 20:06:21
Wat heb hetzelfde met die witte pannen, doe ze denk ik ook weg binnenkort.
Denk dat ik ook weer voor de "gewone" teflon pannen ga.....

Wat trouwens nog wel eens wil helpen is de pan echt heel heet laten worden, dan bakken ze minder aan.
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Harleysmama  schreef op: 07-08-2016 21:15:10
Ik heb de top chef koekenpan van de action en deze is al maanden oud en er bakt niks.in aan. Zeer tevreden over deze pan. Ook zeer tevreden over de kleine steelpannetje met gekleurde buitenkant, want ook.daarin bakt niks aan en gaat niet aan de bodem kleven
 
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Mie  schreef op: 07-08-2016 21:23:13
Van de action heb ik ook gehad, en van 2 blokker, van een duitse winkel , van de bigbazaar en een dure via een kookwinkel.
Na een half jaar gebruik ongebveer is het over.
Ik bak met roomboter, kokosolie of olijfolie. Misschien ligt het daaraan.

Ik heb al even gekeken en ik dénk dat het een rvs pan van ikea gaat worden.

Teflon en heel heet laten worden is niet zo gezond, dus daarom liever geen teflon.
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Toedeledoki  schreef op: 07-08-2016 21:52:55
Ik heb ze ook van tefal en op de camping en hapjespan van Action. Die laatste bevalt wel prima. 
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Pup78  schreef op: 08-08-2016 00:10:22
Ik heb zo'n keramisch geval van de hema sinds anderhalf jaar. Bak er bijna dagelijks mijn vlees in en vind hem erg fijn!
Mijn broertje had er een van de action, dat was prut. Hele witte laag liet los na drie keer bakken.
Verder heb ik twee tefal koekenpannen, met zo'n rode cirkel in het midden. Die heb ik echt al heel lang.
Waar ik naar op zoek ben is een goede wokpan, die dingen verliezen bij mij altijd stukken uit de bodem
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Pacific  schreef op: 08-08-2016 18:22:01
Ik heb er 2 van de ikea en die gaan nu al langer dan een jaartje mee. Met die van tefal heb ik altijd ruzie, ze doen het even goed en vervolgens bakt het aan.

Ik heb ook nog een hele dure van rvs, die bakt echt nooit aan, maar dat is wel een hele zware pan. Niet echt voor dagelijks gebruik.

Goede wok ben ik ook naar op zoek. Ik heb er nu 2 waarvan de bodem begint los te laten.
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Mie  schreef op: 08-08-2016 18:37:55
een wokpan heb ik uit de jamie oliver serie van tefal. Superzwaar, maar echt goed spul.
Helaas wel teflonbodem.
Die gaat al 10 jaar mee, maar begint nu af te raken. 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Toedeledoki  schreef op: 08-08-2016 20:33:24

Quote mie:
een wokpan heb ik uit de jamie oliver serie van tefal. Superzwaar, maar echt goed spul.
Helaas wel teflonbodem.
Die gaat al 10 jaar mee, maar begint nu af te raken.


Oh die Jamie van mij ligt al een eeuwigheid op de vuilstort (zelfde jaargang he haha). Ik heb toen bij de PLUS een grote wok gekocht, maar eigenlijk vind ik het een onding. Hij is te groot. Kan 'm nergens kwijt en als ie op het fornuis staat kan ik amper een andere pan kwijt

Hij blijft wel mooi dat dan weer wel haha
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Smvn&d  schreef op: 08-08-2016 20:43:11
Ik ben erg tevreden over tefal. De nieuwe series hebben geen teflon meer (is ook verboden inmiddels) maar werken net zo goed.

Vaak is het grootste probleem dat mensen met ijzer in hun pannen zitten te raggen. NOOIT met ijzer in je pannen. 
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Mie  schreef op: 08-08-2016 21:47:22

Quote Smvn&d:
Ik ben erg tevreden over tefal. De nieuwe series hebben geen teflon meer (is ook verboden inmiddels) maar werken net zo goed.

Vaak is het grootste probleem dat mensen met ijzer in hun pannen zitten te raggen. NOOIT met ijzer in je pannen. Teflon is NIET verboden ( en idd nooit met ijzeren voorqwerpen in je pan)

FF gekopieerd van de blog van Greenjump.nl


Je komt het geregeld tegen: per 2015 zou Teflon verboden zijn. Je zou zeggen dat er dan dus geen pannen met (teflon) antiaanbaklaag van PFOA en andere producten met schadelijke perfluorchemicaliën (PFC’s) meer geproduceerd mogen worden, maar is dat eigenlijk wel zo? Helaas moeten we je teleurstellen! Hoe zit dit verbod in elkaar, voor wie geldt het en gaan we inderdaad geen Teflon meer tegenkomen in de winkels?


PFOA Teflon schadelijk


PFOA, de grondstof voor teflon, is een chemische stof waar onder andere antiaanbaklagen zoals Teflon van gemaakt worden. Ook wordt het toegepast in vele andere vuil-, vet- en vochtafstotende producten zoals kleding (bijv Gore-Tex), schoenen, meubelstoffen en tapijten. Daarnaast vind je PFOA in vetafstotende voedselverpakkingen. Denk aan bijvoorbeeld magnetronpopcorn, pizzadozen en andere fastfoodverpakkingen.


PFC’s (waaronder PFOA, maar ook PFOS) zijn een groot probleem. Deze stoffen zijn zeer slecht afbreekbaar waardoor ze zich opstapelen in het lichaam en in het milieu. Ze zijn hierdoor inmiddels aanwezig in het bloed van een groot deel van de bevolking. Langdurige blootstelling aan PFOA is schadelijk voor o.a. lever en schildklier en er zijn duidelijke aanwijzingen dat PFOA waarschijnlijk kanker en geboorteafwijkingen kan veroorzaken. Logisch dus dat PFC’s hoog op de prioriteitenlijsten staan van organisaties die zich bezighouden met volksgezondheid en milieu.


PFOA Voluntary Stewardship Program


De Environmental Protection Agency (EPA) heeft aangestuurd op een afdwingbaar verbod om de blootstelling aan PFOA te verminderen. Helaas was dit te hoog gegrepen en bleek het hoogst haalbare een vrijwillige overeenkomst tussen een aantal bedrijven.


In 2006 is er een afspraak gemaakt tussen 8 chemische bedrijven (waaronder 3M en DuPont) waarbij er gestreefd wordt naar een geleidelijke uitfasering van het gebruik en vrijkomen van PFOA en andere gerelateerde chemicaliën. Uiteindelijk moet het “Voluntary Stewardship Program” leiden tot een vrijwel gehele eliminatie van PFOA in 2015. De 8 producenten hebben aangegeven nieuwe productiemethoden te ontwikkelen waarbij er geen PFOA meer vrij zal komen in de eindproducten en/of de omgeving van de fabriek.


Vrijwillige afspraak PFOA


Het lijkt allemaal erg nobel en doeltreffend maar er zijn zeker kritische kanttekeningen te plaatsen bij dit “Voluntary Stewardship Program”. De naam zegt het al, het is een vrijwillige deelname. Deze maatregel zal dan ook niet voldoende zijn om PFOA wereldwijd te elimineren. Van alle PFOA producerende bedrijven hebben zich slechts 8 Amerikaanse producenten aangesloten bij het Stewardship Program. Veel producenten van PFOA producten bevinden zich in China en deze bedrijven hebben zich geen van allen verbonden aan deze afspraak.


Door het vrijwillige karakter van het Programma ontbreekt er ook een mechanisme om toe te zien op naleving van de afspraken. De EPA mag gegevens over PFOA die worden aangeleverd door de bedrijven niet onafhankelijk laten controleren en er kunnen geen sancties worden opgelegd aan een bedrijf dat zich niet aan de afspraken houdt. Het is dan ook niet verbazend dat de rapporten over de eerste jaren bij een aantal van de 8 bedrijven weinig tot geen afname van PFOA laten zien. De gepresenteerde data is vaak onduidelijk of wordt gedeeltelijk niet weergegeven ivm bedrijfsgeheim. Dit komt de betrouwbaarheid niet ten goede en er is hierdoor eigenlijk niet te zeggen of het Voluntary Stewardship Program doeltreffend is. Als consument moet je er dus maar vertrouwen in hebben dat deze 8 chemische bedrijven het juiste doen.


Positief resultaat met bijsmaak?


Gelukkig zijn er ook positieve resultaten te noemen. 3M stopte jaren geleden als met de productie en ookDupont is inmiddels gestopt met PFOA en liet na 1 jaar al een afname van 98% zien van de uitstoot van PFOA en de hoeveelheid gebruikte droge PFOA was 80% afgenomen. Drie bedrijven lieten een afname zien in vloeibare PFOA. Dit is natuurlijk goed, maar omdat het om een zeer schadelijke, slecht afbreekbare stof gaat , wil je dit eigenlijk zien bij alle vormen van PFOA en bij alle bedrijven. 

Daarnaast is het alternatief dat nu ontwikkeld is, C6, ook een schadelijke stof.


Effect van het PFOA “verbod”


Het Stewardship Program is een stap in de goede richting, maar vanwege het vrijwillige karakter doen lang niet alle bedrijven mee. Het “verbod” waar je vaak over leest is dus eigenlijk helemaal geen verbod en er zullen dus ook na 2015 nog gewoon kleding, pannen, bakblikken en voedselverpakkingen met PFOA geproduceerd worden. Daarbij is het maar de vraag of bedrijven die wel deelnemen zich aan de afspraken houden, aangezien de resultaten in hun rapporten vaak niet duidelijk genoeg zijn en er geen sancties opgelegd kunnen worden. Zelfs al zal PFOA de komende eeuw wel geleidelijk volledig uitgefaseerd worden, onze blootstelling aan PFOA zal per 2015 hoogstens een heel klein beetje afnemen.


Wat kun je zelf doen?


Je zult dus het heft in eigen hand moeten nemen. Het is van belang om te blijven opletten wat je koopt en gebruikt. Als je nog pannen met een Teflon/PFOA antiaanbaklaag hebt, gooi ze weg en ga op zoek naar alternatieve bakvormen enpannen van veiliger materialen zoals keramiek, RVS, emaille, gietijzer en keramische antiaanbaklagen. Gebruik geen fastfoodverpakkingen, magnetronpopcorn, pizzadozen etc. en koop geen kleding van water- en vuilafstotend materiaal. Je vermijdt zo de blootstelling aan PFOA en je hebt op deze manier als consument invloed op het gebruik van PFOA door de industrie. Als er steeds minder vraag komt naar producten met schadelijke PFC’s, zal de productie automatisch afnemen.

 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Smvn&d  schreef op: 08-08-2016 22:22:54
Zover ik weet is het toch echt verboden, het klopt wel dat teflon zelf niet verboden is. Maar ze kunnen de teflon helemaal niet laten kleven zonder pfoa.
En zover ik weet is het inmiddels door de EU verboden.

Zo niet, ook geen zorgen, pfoa zit niet meer in pannen, er word in nederland sowieso allang niet meer mee gewerkt.

En mocht je het per ongeluk nog in huis hebben, het antwoord is en blijft, geen ijzer. Ik dacht echt altijd dat niemand dat deed, maar er zijn echt serieus mensen die met vorken in pannen zitten te prikken gewoon, of hun eitje omdraaien met een ijzere spatel  Echt ongelovelijk  Zelfs mijn eigen man heb ik er op betrapt! En hij vond het zo raar dat ik boos werd en de pan weggooide 

Ik kan ook niet tevreden zijn over die keramische pannen, na een paar maanden gaan ze al plakken en doen. Voor mij blijft tefal favo, wel heb ik nog niet zo lang geleden toch maar de nieuwe serie gekocht. En zeg het nog maar eens, geen ijzer! 
Dus ik raad ze je absoluut aan, ik heb 3 maten koekenpannen, een wok, en een hapjes/braad pan. 
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Mie  schreef op: 08-08-2016 22:51:03
Hier dus ook zo'n man die er met vorken in loopt te poeren, daarom liever geen tefallaag meer.

Op vakantie wren er 3 koekenpannen; 1 met kapot gekraste laag tefal, 1  die op het eerste gezicht van aluminium met aangebrande plekjes leek maar totaal weggeschuurde tefallaag bleek te zijn   en 1 rvspan.
Dat rvs bleek zo goed te werken ( de rest heb ik achter in de kast gedumpt) dat ik zoiets thuis ook wel wil.
Kan vriendlief zich lekker met schuursponsjes op uitleven als hij wil en met vorken in lopen rondprikken  

Ik vind het maar raar dat bij bijna iedereen die keramischelaag na een tijdje niet lekker meer werkt, dan klopt er toch gewoon ieets niet aan de productie/ontwikkeling ?
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Smvn&d  schreef op: 09-08-2016 10:37:31
Maar rvs en schuursponsjes is ook geen goede combi hoor!! Ik denk trouwens dat dat ook het probleem is deels bij die keramische, dat mensen ze toch ook met de harde kant van een schuurspons wassen, het beschadigd toch de laag.

De tefal pannen zijn als het goed is nu veilig. Maarja als je er 1 heb die lekker zit te raggen... Ik zou er echt voor zorgen dat ie dat niet doet. Ik haat dat zo he pff. 

Maarja je weet het nooit he, volgens mij zit er op elke pan wel een coting. Blijft lastig.
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Smvn&d  schreef op: 09-08-2016 10:40:45


Alle anti-aanbaklagen bevatten PTFE, oftewel polytetrafluorethyleen. Dit is een polymeer plastic. Het is een glad materiaal dat bestaat uit tetrafluorethyleenmoleculen die alleen koolstof en fluor bevatten. Zuren en alkalische basen tasten de anti-aanbaklaag niet aan en deze blijft stabiel bij het koken. De Franse, Europese en Amerikaanse instanties voor de volksgezondheid hebben het gebruik van PTFE voor anti-aanbaklagen in kookgerei goedgekeurd. PTFE is een stof die geen enkele chemische reactie veroorzaakt bij contact met voedsel, water of reinigingsproducten. Wanneer deeltjes worden ingeslikt, is dat absoluut onschadelijk voor het lichaam. Net als bij alle vezels het geval is, wordt de stof niet in het lichaam opgenomen, maar afgevoerd. Het materiaal van de anti-aanbaklaag is zelfs zo veilig voor de gezondheid, dat het in de medische sector veel wordt gebruikt als bekleding van pacemakers en buisjes ter vervanging van slagaders.
NEE. Producten met een Tefal/T-fal-anti-aanbaklaag bevatten geen PFOA. Dit wordt regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke laboratoria. Deze verifiëren of er in de eindproducten geen PFOA aanwezig is. Er worden sinds 2003 regelmatig tests uitgevoerd door onafhankelijke laboratoria in een groot aantal landen (INERIS in Frankrijk, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS in het Verenigd Koninkrijk, FABES Labs in Duitsland, MB Labs in Canada en SGS in China). Deze tests tonen steeds opnieuw aan dat er in producten met een Tefal/T-fal-anti-aanbaklaag geen PFOA aanwezig is. 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Smvn&d  schreef op: 09-08-2016 10:41:16
Dit staat op de site van tefal. Maarja feit blijft dat je in onze wereld nooit zekerheid heb. 
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Mrtj  schreef op: 09-08-2016 10:58:19
Zucht.... mijn man láát zich niet trainen in het niet-gebruiken van vorken in een pan. Dus, als er wél af en toe met ijzer een pan in gegaan wordt, wat voor pannen kan ik dat het beste kopen???

Want ja, de mijne zijn ook weer aan vervanging toe; ik denk da ik ze nu een jaar of 5 heb. Ik heb zowel Tefal als Herman. Je zou denken dat dat goed werkt. Maar na 5 jaar dus niet meer
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Mie  schreef op: 16-01-2017 23:57:51
Kwam dit topic weer tegen.
Uiteindelijk heb ik tóch weer keramische pannen gekocht en deze bevallen echt supergoed.
De vleesjes/kipjes/visjes/groentes etc glijden door de pan en schoonmaken is een makkie.
Ik heb ze nu al een maand of 4 en waar de voorgangers dan al aanbakten zijn deze nog helemaal perfect!
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Toedeledoki  schreef op: 17-01-2017 00:00:50
En welke zijn het geworden ?
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Mie  schreef op: 17-01-2017 00:05:05
Van De Cock ( via spaaractie) heb nu spijt dat ik de crepe pan niet heb aangeschaft...
Ook nog in mijn lievelingskleur qua handgreep!!!
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Duifje  schreef op: 17-01-2017 09:07:40
Ik heb de koekepan van Herman den Blijker. Hele fijne an. Ik heb hem al een paar jaar, maar hij blijft mooi en bakt nog net zo goed als toen hij nieuw was.
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Jo  schreef op: 17-01-2017 12:54:47
Ik rag ook altijd met ijzer in de pannen
Probeer het niet te doen dat wel.
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Kyla  schreef op: 17-01-2017 15:25:57
Ik dacht al dat het aan mij lag met de keramische laache laag... Hier ook binnen een paar maanden geen anti-aanbak... ik ga eens kijken bij de pannen van die jij noemde Mie. O ja, hier alleen afwassen met zachte spons, geen vorken enz..
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Mie  schreef op: 17-01-2017 16:16:34
Kyla, ik heb deze (nog) niet in de winkel gezien, het was via een spaaractie van BP  in september/oktober ofzo.
Ik had er in eerste instantie 1 gekocht omdat ik de punten toch al had en er snel een nodig had.
Maar deze beviel zo goed dat ik de rest dus ook heb gespaard.
Ik zal eens kijken of ik online iets kan vinden...
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Mie  schreef op: 17-01-2017 16:18:56
Gevonden, de site ken ik niet overigens, mar dan heb je een idee:

www.sunshinestore.nl/decock-pannen/decock-pan-28cm.html

En ze moeten dus op de hand gewasen worden, daar heb ik een rothekel aan maar doe het braaf en ze zijn zó schoon.
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Minou  schreef op: 17-01-2017 18:02:25
Ik doe niet anders dan de vaat met de hand..heb niet eens zo'n vaatwasser hihi...en nee mis die ook niet
 
Quote
RE: Ik stop ermee!!!
Sammie  schreef op: 17-01-2017 18:11:08
Heeft iemand al ervaring met de pannen uit de AH actie? Heb nu een hele boel volle spaarkaarten, maar ik ben er nog niet aan toe gekomen om ze te gaan halen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Ik stop ermee!!!
Naam
Bericht