Menu
 

Topic:

opzeggen huur, weet iemand dit?

Pacific  schreef op: 07-07-2016 13:31:55
Mijn schoonzus heeft een aantal jaar een woning gehuurd, onlangs kwam ze haar droomhuisje tegen en woont daar nu ook. Ze heeft haar huurhuis opgezegd, woning staat ook al leeg. Ze heeft een voorcontrole gehad, ze moest alleen nog wat gaatjes dichten en volgende week zou de eindcontrole zijn. Op die dag zijn ook de niewue huurders aanwezig en zij krijgen gelijk de sleutels.

Nu krijgt ze zojuist een mail dat er nog één maand huur openstaat. Deze moet ze voor de eindcontrole betalen anders mogen ze die niet uitvoeren. Maar volgens mij klopt dit niet helemaal. De nieuwe huurders hebben ook al een contract, zij heeft duidelijk opgezegd, voorcontrole was in principe alles akkoord. Ze kan die maand huur niet binnen een week betalen.

Zou toch wel hel raar zijn als het klopt wat ze zeggen. Weet iemand dit?

Ze heeft ook nog 2 maanden borg op de woning staan. Ik weet dat borg niet verrekend mag worden met openstaande huurachterstand, maar in dit geval zou dat dan toch de oplossing zijn? Ze weten dat de woning in goede staat wordt opgeleverd.

Ze maakt zich nu nogal druk, maar wat kunnen ze doen? niks toch?
 
Quote
Navigatie
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Jolanda1974  schreef op: 07-07-2016 13:45:19
Ligt er helemaal aan per wanneer zij de huur heeft opgezegd.
 
Quote
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Pacific  schreef op: 07-07-2016 13:54:38
15 juli, deze maand heeft ze wel tot dit datum betaald, gaat geloof ik om de huur van april. Alle andere maanden zijn 5 jaar lang gewoon betaald. Ze hoort dit nu pas terwijl ze al een maand geleden de bevestiging van de huuropzegging heeft ontvangen.
 
Quote
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Harleysmama  schreef op: 07-07-2016 13:55:10
Ligt er idd aan wanneer ze de huur heeft opgezegd. 
 
Quote
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Pacific  schreef op: 07-07-2016 14:12:21
De huur is in mei opgezegd per 15 juli, begin juni ontving ze de bevestiging van de opzegging. Er is nooit iets vermeld over die ene maand. Staat ook niet opzeggingvoorwaarden en ook niet in het huurcontract dat er pas een eindcontrole kan plaatsvinden als alle maanden zijn voldaan. Ze hoorde dit vandaag pas, voorcontrole is al geweest.
Het gaat er niet om dat ze moet betalen, dat weet ze ook wel en wil ze met de borg doen of een regeling. Maar ze zeggen nu gewoon geen eindcontrole voordat er is betaald.

 
Quote
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Banana  schreef op: 07-07-2016 14:16:12
 nou ja is nogal simpel 
je kijkt de bankafschriften na of j april betaald hebt ja dan nee 
heb je die betaald dan ga j met afschrift naar woning bouw 
is er iets mis gegaan en is ie niet betaald tja dan zul je die dus nog moeten betalen 
 
Quote
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Banana  schreef op: 07-07-2016 14:17:49
oke laatste stuk nu ff gelezen 
is wat er in huur contract staat waarschijnlijk kunnen zit dus gewoon doen 

ik weet niet hoe snel hun zijn met borg terug storten anders betalen en gat weer vullen met borg 
heel snel zullen ze niet zijn dus word ff tanden bijten of ergens lenen ?

 
Quote
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Suus  schreef op: 07-07-2016 15:33:28
Ik vind het niet zo gek, eindcontrole/afrekening kan je niet doen als er huur open staat. Je kan het dossier immers niet sluiten.
 
Quote
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Pacific  schreef op: 07-07-2016 15:48:26
Ik begrijp wel wat jullie bedoelen hoor, alleen hoort ze dat vandaag pas. Het klopt dat ze die maand moet betalen dat heeft ze uitgezocht. Maar waarom hebben ze dat niet eerder aangegeven? Opzegging is al gebeurd, zelfs bevestigd.

Even zwart wit gezien, de eindcontrole gaat niet door, wat dan? De nieuwe huurder die al een contract heeft heeft dan gewoon pech? Dus geen eindcontrole en de huur loopt dan door terwijl hij is opgezegd? Ze woont daar niet meer, heeft 2 maanden borg staan. Borg wordt pas teruggestort na eindcontrole, wat begrijpelijk is. Maar dan kunnen ze toch beter een oplossing bedenken. 1 maand borg retour of een regeling. Ze zegt al ik lever volgende de week op kantoor de sleutels wel in.


 
Quote
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Jen9  schreef op: 07-07-2016 16:07:27
Maar is dat eigenlijk niet gewoon logisch.. als je nog schulden hebt gaat dat bedrijf/stichting toch t contract niet opzeggen?  Lastige situatie zeg, voor iedereen.... maar ik snap de verhuurder wel als ik heel eerlijk ben.  

Heeft ze borg staan voor 1 maand dan? Dan lijkt me dat ze dat kan doen, ik neem aan dat ze zelf dat voorstel heeft gedaan?
 
Quote
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Bettie  schreef op: 07-07-2016 16:29:47
Als ik de situatie goed begrijp moet je bij de start van het contract 2 maanden borg betalen. Op dat moment gaat de 1e maand huur in. Bij het opzeggen van het huurcontract moet op de uiteindelijke opzegdatum alle huurtermijnen betaald zijn vóórdat de eindcontrole gedaan wordt. Pas daarna wordt de borgsom teruggestort.

Met andere woorden: jouw zus moet vóór de opzegdatum van 15 juli haar achterstand van huur betaald hebben. Anders wordt er inderdaad géén eindcontrole gedaan én krijgt ze daarna ook niet de borgsom teruggestort.

Het klinkt heel vervelend maar als het goed is, staat dit waarschijnlijk ook in haar huurcontract wat ze heeft getekend voordat ze de sleutels van deze woning kreeg. Zij zou er dus bekend mee moeten zijn. En is het niet laat dat de woningstichting dit nu pas laat weten. De woningstichting gaat ca. 1 week van tevoren alle zaken afwikkelen voor de overdracht aan nieuwe huurder etc. Dat gebeurt vaak m.b.v. een checklist en dan komen inderdaad pas dit soort zaken naar voren. Bij de tussencontrole zal dit nog niet bekend zijn geweest.

Natuurlijk is het de makkelijkste oplossing om 1 maand borg te gebruiken voor de betaaltermijn. Echter...ook woningstichtingen zijn aan wetten en regels gebonden en ik vermoed dat dit zo makkelijk en snel niet gaat.

Om in oplossingen te denken; is er niet iemand die je zus dit bedrag (of een gedeelte daarvan) kan voorschieten dat zij kan terugbetalen als zij na 15 juli de borg krijgt teruggestort?


 
Quote
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Pacific  schreef op: 07-07-2016 18:53:04
Maar het gekke hiervan  is dat de huur al is opgezegt en dat is zelfs bevestigd is door de woningbouw dat de huur beeindigd per de 15e. De bevestiging heeft ze schriftelijk al in huis.

Er is 5 jaar geleden bij aanvang huur 2 maanden borg betaald.

Maar ik vraag me dan af hoe ze dat regelen met de nieuwe huurders. Zij hebben al een contract per de 16e en ook de borg en maand huur al betaald. Dat kunnen ze toch niet zeggen, sorry gaat niet door. Tenminste lijkt mij dan.

Als echte noodoplossing schieten wij die maand voor en krijgen we het weer terug met de borg terug storting. maar dat weet ze nog niet, ik hoop dat er eerst een andere oplossing komt. Desnoods dat ze de borg vasthouden totdat de achterstand van die ene maand is betaald. Zij wil graag een regeling.

Stel zij betaald niet , levert de sleutels in. Nieuwe huurder gaat er dan in. Dan blijft die maand huurachterstand. Daar wil ze een regleing voor. De wonignbouw kan dan toch ook niet veel. Eisen via de rechter? Wat willen ze eisen dan? dat ze ook de huur betaald totdat de achterstand is ingelost? Terwijl nieuwe huurders er al in zitten? Er staat niks hierover in het contract of opzeggingsbrief.  En daarbij staat die borg er nog altijd.

Voro de woningbouw is het dan toch beter om een regeling te treffen en tot die tijd de borg vast te houden? Dan hebben ze altijd een troef achter de hand.


 
Quote
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Suus  schreef op: 07-07-2016 19:53:17
Dat hangt van hun voorwaarden af, in het ergste geval kan je huur blijven betalen tot het afgerond is.
 
Quote
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Jomi  schreef op: 07-07-2016 20:54:02
Dat die betalingsachterstand niet met de borg verrekend kan worden is opzich logisch. Je krijgt de borg pas terug als de woning is goedgekeurd tijdens de eindinspectie. Stel dat de woning in slechte staat is, dan krijgt ze haar borg niet terug en missen ze een maand huur.

Als ze april heeft gemist dan gaan er 3 a 4 maanden overheen voordat ze het heeft betaald als ze op de borg moet wachten. Dat is wel erg lamg als er helemaal geen vorm van betalingsregeling ed is getroffen.

Ik snap dat het rot is voor haar, maar ik vind de verhuurder niet onredelijk.



 
Quote
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Pacific  schreef op: 07-07-2016 21:50:14
Ik begrijp de verhuurder op zich ook wel, maar ze kunnen volgens mij ook niet zomaar onder het huurcontact van de nieuwe huurders uit. Deze mensen hebben hun eigen huurwoning ook al opgezegd. Ivm overname vloeren heeft ze contact met ze.

De woning is bij de voorinspectie al goed gekeurd op 2 kleine boorgaatjes van een schilderij na, deze moeten even gevuld worden.

We hebben net samen goed het huurcontract doorgelezen, maar hier staat echt niks over. Ze gaat er morgen even persoonlijk langs voor een gesprek.
 
Quote
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Jomi  schreef op: 07-07-2016 22:05:49
Ik heb met de huur opgezegd en heb even in mijn voorwaarden gekeken.

Hier krijg je een week na de laatste inspectie een nota, je kan geld terugkrijgen of moeten betalen bijv herstelwerkzaamheden of huurachterstand.
Bij mijn woningstichting kan je dus gewoon opzeggen en een inspectie krijgen terwijl je een huurachterstand hebt.
 
Quote
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Pacific  schreef op: 08-07-2016 07:28:54
@ jomi, wij zijn pas ook verhuisd en zo gaat het bij ons ook.
 
Quote
RE: opzeggen huur, weet iemand dit?
Pacific  schreef op: 08-07-2016 12:07:45
Ze is langsgeweest, Er staat niks over huurbetalingen en eindcontrole in het huurcontract, ook niet in de opzeggingsbrief. Ze kunnen het niet hard maken waardoor de eindcontrole gewoon zal plaatsvinden. Ze had iemand meegenomen met juridische kennis. Wat het bij hun vooral is dat ze na de eindcontrole de borg moeten overmaken. Ze mogen dit niet verrekenen met de (openstaande)huur. Er is nu schriftelijk vastgelegd dat ze de huur eind deze maand overmaakt, ze heeft dan ook de borg al retour. Dus goed opgelost.
 
Quote
Navigatie


Reageren op opzeggen huur, weet iemand dit?
Naam
Bericht