Menu
 

Topic:

Kan ik dit maken?

Mv5  schreef op: 01-07-2016 11:28:37

Ik zit even ergens mee...
Op de middelbare school hier in de buurt lopen alle leerlingen van 3 en 4 vmbo een beroepsoriëntatiestage. 3vmbo een week, 4vmbo twee weken. Op mijn werk begeleid ik deze stagiaires. Ik laat ze allerhande klusjes en eenvoudige taken uitvoeren (ze mogen niet alles ivm privacygevoelige informatie). Nu heb ik deze week een stagiaire uit 3vmbo en het is echt drie keer niks. Maandag kwam ze te laat, want ze had een lekke band zei ze. Dinsdag was ze te laat, want snachts was de stroom uitgevallen dus de wekker ging niet zei ze, woensdag was ze te laat omdat ze een afspraak had bij de huisarts, maar dat was ze vergeten te melden en gisteren en vandaag is ze ziek. Ook als ze er dan is, vind ik haar erg lui aangelegd. Zo heb ik haar maandag gevraagd om in de kantine de koffieautomaat en de soepautomaat schoon te maken en bij te vullen. Toen ik na een uur kwam kijken of ze klaar was, zat ze lekker soep te eten want ze vond dat ze wel een pauze had verdiend. Ze had alleen de pakken waar dat poeder in zit eruit gehaald. Dinsdag moest ik zelf eerder weg omdat ik met mijn dochter naar de ortho moest. Ik had werk voor haar klaargelegd en uitgelegd wat ze moest doen, maar toen ik woensdagochtend op het werk kwam, lag alles er nog precies zoals ik het had neergelegd. Zo zijn er meer dingen. Ik wil haar dus geen voldoende geven voor haar stage. Van een vijftienjarige verwacht ik echt niet veel, maar op tijd komen, doen wat gevraagd wordt en inzet tonen vind ik toch wel een minimumvereiste. Sowieso worden gemiste uren niet afgetekend, maar die moeten dan in de vakantie ingehaald worden. Ik heb haar dinsdag al gezegd dat ze toch echt moet zorgen dat ze beter haar best gaat doen en op tijd komt en dat ze anders geen voldoende zal krijgen. Toen zei ze iets van 'ik krijg toch wel een voldoende, dat regel ik wel op school', maar toen ze zich gistermorgen ziek meldde en ik zei dat ik haar geen voldoende wilde geven was het van 'oh maar dan mag ik niet over' heel probleem en zo. Ik vind het wel lullig als ze niet over zou mogen, maar ik ga geen uren aftekenen die ze niet aanwezig is geweest en ook geen competenties die ze niet heeft laten zien. Wat zouden jullie doen?

 
Quote
Navigatie
RE: Kan ik dit maken?
Marloes80  schreef op: 01-07-2016 17:22:34
Komt er geen docent langs? Zijn er geen telefonische belafspraken gepland? 

Als mentor zou ik heel graag zo snel mogelijk weten als er iets niet goed loopt. Dus even bellen of mailen naar de school!!! 
 
Quote
RE: Kan ik dit maken?
Stefke  schreef op: 01-07-2016 18:43:30
Ik zou nu al even bellen met de mentor. Alle smoezen noteren. En ook zeker aangeven dat ze zelf zegt wel even een voldoende te regelen op school. Dat vind ik nl hondsbrutaal! Wat een waardeloze griet zeg! 

Heb er zelf ook weleens zo een gehad. Ik schaamde me er gewoon voor dat zij 'bij mij hoorde'! 
 
Quote
RE: Kan ik dit maken?
Kate  schreef op: 01-07-2016 19:08:33
Is aan dit meisje wel duidelijk gemaakt wat er tijdens een snuffelstage van haar wordt verwacht? Op school al zeg maar? Zijn die kinderen voorbereid of worden ze gewoon maar ergens naar binnen geduwd met een nou, succes he. Is het niet gewoon pure onzekerheid die ze probeert te camoufleren?

Wat vindt ze er zelf van? Waarom doet ze zo lui, komt ze niet op tijd en meldt ze zich ziek? Vind ze het gewoon eng of speelt er thuis iets? Pubers zijn lui, maar dit gedrag komt toch ergens vandaan? Blijkbaar heeft ze ook geen ouders die het belangrijk vinden dat ze op tijd is. Anders zouden ze haar wel uit bed sleuren neem ik aan.
 
In je eentje de snoepautomaat vullen of werk afmaken wat voor je klaargelegd is, kan best eng zijn voor een onzekere puber. Je weet nooit of je het goed doet en dan zit je helemaal alleen in een kantoortje ofzo. Kortom, ik zou zelf eerst wel met haar praten over de oorzaak van dit gedrag voordat ik een onvoldoende zou geven.
 
Quote
RE: Kan ik dit maken?
Sapperdeflap  schreef op: 01-07-2016 19:48:54
Je hebt haar gewaarschuwd en ze heeft er maling aan gehad. Tel daarbij op dat ze te laat komt en haar taken niet goed uitvoert, waardoor ik denk dat je haar een onvoldoende moet geven. Ze is een puber en heeft de leeftijd voor bijbaantjes, dus ze weet echt wel van de hoed en de rand.

Dat gepiep over blijven zitten is pure manipulatie en ik zou daar niet in meegaan. Haar cijfers zijn dusdanig dat ze op zitten blijven staat en daar zal die stage echt weinig invloed op hebben.

Pubers zijn mijns inziens het meest gebaat bij grenzen en jij hebt je grenzen aangegeven. Ze heeft daar niets mee gedaan. Ergo: ik zou haar een onvoldoende geven en niet met school of haar in conclaaf gaan. Dat is jouw verantwoordelijkheid niet.
 
Quote
RE: Kan ik dit maken?
Cir  schreef op: 01-07-2016 19:49:54
Ik denk een beetje hetzelfde als Kate. Wat zit er achter dit gedrag. Nu te laat maar ik zou dan een poging doen om daar achter te komen. Waar kan ze begeleiding in gebruiken. 
 
Quote
RE: Kan ik dit maken?
Mv5  schreef op: 02-07-2016 15:35:58

Bedankt voor jullie reacties. Blijkbaar ben ik toch niet gek of onmenselijk. Ik heb gisteren met school gebeld en deze stage moet inderdaad wel voldoende afgesloten worden. De eisen zijn echter niet meer dan wat ik verwacht; op tijd, doen wat gevraagd wordt, inzet tonen en een x aantal uren maken. Leerlingen krijgen van school een lijst met allerlei bedrijven en dan moeten ze zelf een stage zoeken. Ons bedrijf doet al jaren mee en tot nu toe altijd positieve ervaringen gehad. De een was beter dan de ander, maar heb nog nooit een onvoldoende hoeven te geven aan scholieren. Maar zij verdient het inderdaad niet.
Als deze stage niet gehaald wordt, mag een leerling in de eigen tijd (weekend/vakantie) de stage herkansen (bij een ander bedrijf). Maar de docent die deze snuffelstages coordineert is toevallig ook de mentor van dit meisje. Hij gaf al aan dat het meisje hoogstwaarschijnlijk toch al blijft zitten. Inzet op school is ook onder de maat. Thuissituatie is niet problematisch volgens hem, alleen moeten de ouders al vroeg naar werk, waardoor er niemand achter haar kont aan zit om op te staan. Maar ik vind dat een 15-jarige dat best zou moeten kunnen. Ik ga 's ochtends ongeveer gelijk met de kinderen de deur uit, maar als ze het eerste uur of meer vrij hebben, moeten ze ook zelf eraan denken dat ze opstaan en op tijd weggaan. Toen de jongsten nog op de basisschool zaten, gingen ze 's morgens ook altijd zelfstandig als laatste weg. Nooit een probleem geweest hier.
Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat ze zwaar pubert en overal schijt aan heeft.

 
Quote
RE: Kan ik dit maken?
Sapperdeflap  schreef op: 02-07-2016 19:52:57
Zitten blijven gebeurt toch, er is geen sprake van verzachtende omstandigheden en ze heeft niet aan de eisen van de stage voldaan. Onvoldoende dus!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Kan ik dit maken?
Naam
Bericht