Menu
 

Topic:

Check jij whats app van je kinderen?

Boterbloem  schreef op: 21-02-2016 15:37:47

Checken jullie de whats app van jullie kinderen?

Mijn zoon zit in groep 7. Hij heeft een mobieltje gekregen van zijn opa. Wij wilden een mobiel voor hem voor als hij alleen op pad gaat e.d. (wonen in een dorp, dus als hij wat spullen moet kopen moet hij zo 6 km fietsen over achteraf weggetjes, het is fijn als hij dan even kan bellen).

Nu heeft hij whats app. Ik vond het prima, onder de voorwaarde dat ik zijn berichten gewoon mag lezen.


Maar ik vraag mij echt af: zou ik de enige zijn die checkt?
Wat zijn kinderen hard en grof! Gemene dingen over elkaar zeggen. Als iemand gewoon gezellig hallo zegt, altijd weer dezelfde die gemeen tegen dat meisje doet.

Volg het nu een paar dagen, maar ga toch 2 ouders echt even aanspreken, want hun kinderen zijn overduidelijk nog niet klaar voor dingen als whats app. Ze hebben echt nog een beetje sturing nodig.
OVer het algemeen is het vooral hoi en doei maar je hebt er een paar...


 


Checken jullie het?
Tot welke leeftijd?

 
Quote
Navigatie
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Annie  schreef op: 22-02-2016 10:25:50
Ik vind het ook wel een kwestie van vertrouwen eigenlijk hoor als ze wat ouder zijn. Als ze op het schoolplein of op hun kamer staan te kletsen met een groepje luister je ook niet stiekem via een zendertje mee toch. Daarbij vind ik scheldwoorden niet zo heel erg als dat de onderlinge manier is om met elkaar te praten. Als ze tegen anderen maar wel normaal taalgebruik laten zien.
En onaardige dingen zeggen...vroeger hing ik uren aan de telefoon met vriendinnen om alle roddels en stomme dingen van anderen te bespreken. Ik zie daar ook niet zo'n groot probleem in.
 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Myself  schreef op: 22-02-2016 11:23:25

Ligt het nou aan mij of hebben anderen dit ook dat je reactie plaatst  en hij ineens weg is.....balen!


Maar vond het dus altijd vooral een kwestie van vertrouwen, heb zoon in begin gecontroleerd, maar zag dat het goed ging dus vertrouwen is er.

Nav dit topic bedacht ik me dat ik dochter ook weer eens moest controleren.
Op app niks mis mee, gaat netjes en gewoon grappig allemaal, gelukkig!


Maar toen zag ik foto's, leuk meisje van tien op foto tot haar schouders te zien, we met hemdje met spaghetti bandjes.
Gelukkig nergens geplaatst want ik had toch zoiets van ' nee die wil ik niet dat rare viezerikken kunnen zien'.
Er was eigenlijk niets te zien, maar gewoon de setting, een meisje die al vroeg de puberteit in gaat met blote schouders nee dat wil ik niet.
Bij een andermans kind had ik misschien gewoon gezegd niets mis mee leuke foto, maar bij deze schreeuwde mijn lijf ineens ECHT NIET! Het overviel mijzelf ook.
Gelijk gevraagd waar hij stond, gelukkig nergens en uitgelegd dat ik dat niet wil, dat ze beter alleen foto's met shirtje aan ed kan plaatsen.
Noem mij truttig, maar liever te voorzichtig dan te laat iets uitleggen.
Denk dat ik haar telefoon dus vaker zal controleren, uit bescherming.

Wat had mijn moeder het toch makkelijk zonder social media.
Zit echt wel een stukje opvoedkundige taak in merk ik.

 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Suus  schreef op: 22-02-2016 12:45:28
Ik vind het eerlijk gezegd raar om, bij de eerste stappen in de wereld van social media, niet mee te kijken en het oke te vinden als een ouder je benaderd.

sociale vaardigheden aanleren is een taak van ouders vind ik, ouders die je inseinen nemen dus eigenlijk jouw taak waar.

ik heb op de app zo vaak acties voorbij zien komen die kinderen irl niet in gun hoofd halen... Ik vind het wonderlijk dat sommige ouders dat niet (willen) zien
 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Boterbloem  schreef op: 22-02-2016 13:10:27

Zo, nog een poging:

Ik heb niet het gevoel dat ik mijn zoon zijn privacy niet respecteer als ik zijn berichten lees en die anderen sturen.
Toen hij het mobieltje kreeg van zijn opa heb ik gezegd dat hij whats app mocht, onder de voorwaarde dat ik alles mocht meelezen.
Merkte ik op een manier op dat hij dingen verwijderd (omdat andere mensen kopieen kunnen maken van berichten en ik het dan alsnog kan lezen), dan zou hij het ook meteen kwijt zijn.
Ik heb hem ook uitgelegd dat wij als ouders hem hierin moeten begeleiden omdat dingen die getypt zijn soms heel anders overkomen dan dingen die je zegt en waarbij je het gezicht ziet van de ander.
Zonder problemen is hij hiermee ook akkoord gegaan. Zo pakken we het met facebook ook aan. Daarmee durf ik ook niet te wachten tot hij pas 14 is en dat hij op meerdere locaties ineens zelf online kan gaan. Dus begeleid ik hem.
In het begin mocht hij enkel appen met familie. Die heb ik bericht en dat ze mij ook zouden berichten als hij iets vreemds zou doen. Zo doen wij dat allemaal binnen mijn kant van de familie met de kinderen.
Toen kwamen er vriendjes bij. Echt nog maar sinds heel kort is dat.
Hierbij ook gezegd dat ik controleer, en dat is best.

Hij is geen actieve apper. Dus veel berichten leest hij niet. Hij vindt dat ze wel heel veel kletsen en dat het meeste hoi en doei is ;-)
Ik heb gekeken naar al zijn bijdragen in de app, en hij doet het keurig. Ben trots op hem. Hij gaat niet mee in het gepest en negeert het wanneer hij leest als ze hem homo noemen e.d.. (waarom???? Werkelijk, raar hoor zo lelijk als ze doen).

Maar het echte pestgedrag (door blijven gaan erin, geen losse opmerking) is echt extreem.
Het meest opvallende is dat het gebeurd door de voor het oog, heel nette en vriendelijke kinderen... De ouders geven hoog op over hun kinderen en als je contact met ze hebt zijn ze keurig en vriendelijk, keurig opgevoed dus, ze weten precies hoe het hoort.
Maar op de app roepen ze de ergste dingen en halen ze een aantal kinderen echt enorm naar beneden... Gaat hier vooral om kinderen die niet in de app zitten. Toen ik mijn zoon hier naar vroeg zei hij ook dat dit de kinderen zijn die in de klas ook heel netjes doen naar meester, maar heel gemeen doen als er niet gekeken wordt. Dat ze dan ineens heel stoer zijn maar dat andere kinderen niet geloofd worden als ze zeggen dat hun heel gemeen waren (en dat hij daarom over hun dus ook gewoon maar niet klaagt want het heeft geen nut?????)
Door hun gedrag kan ik mij voorstellen dat hun ouders ook denken dat zij wel alleen op de app kunnen. En idd, misschien wissen ze de geschiedenis wel van de app, dat kan natuurlijk ook. Dat je er niets van terugziet.

En ja, deels hebben jullie een punt te pakken dat ik het beter niet kan zeggen... Mede omdat hij dan echt het pispaaltje kan worden.
Maar gister is hij 'voor de fun' uit de groep gegooid en je weet niet hoe lelijk ze nu over hem doen.. Ik zou het dan ook fijn vinden als een ander het opneemt voor mijn kind...


Want hoe ze praten over bepaalde kinderen in de app beinvloed ook het gedrag als ze gewoon met diegene omgaan... Een jongen ging veel met mijn zoon om, maar hij is terecht gesproken omdat hij mijn zoon weer aan de app had toegevoegd (hij zou homo zijn met met zoon e.d.) en nadat ze nu heel leuk samen elke keer gingen minecraften gebeurd dat nu ineens ook niet meer?? Want het mag niet van de rest...

Groepsdruk is groot onder kinderen. En als andere ouders niet opletten op de app wat er gebeurd, wie komt er dan op voor de gepeste kinderen? En wie komt er op voor de pesters die niet terechtgewezen worden en zo mogelijk nog erger worden als dat ze al doen?

Mv5, deels snap ik je mening. Mijn zoon doet het ook netjes op de app en ik zou hem er mee kunnen vertrouwen. Maar wanneer kinderen gaan puberen kunnen ze zo beinvloed worden... Groepsdruk is soms zo groot. En dan doe je wel eens dingen waarvan je weet dat je het beter niet kan doen, maar het helaas toch ehbt gedaan... Bijna elke puber kent die momenten denk ik wel....


Dan klinkt het heel mooi, dat vertrouwen, maar ik denk dat we ook serieus moeten nemen hoe het brein van die kinderen werkt...


Mijn zono was zwaar onder de indruk over kinderen die er aan onderdoor gaan doordat ze gepest worden via social media. 

We hebben goed overleg gehad en mijn zoon gaat ook eerst niet terug in die groepsapp. Vind hij heel moeilijk, want hij wil er graag bij horen. En oooh wat vind ik dat begrijpelijk! Maar het gaat mij echt te ver...


En nu twijfel ik dus echt...
Niets zeggen en daarmee kiezen voor mijn zoon en dat hij niet hierom gepest gaat worden.
Of wel zeggen en daarmee de kans geven aan pesters om hierop gecorrigeerd te worden zodat het neit erger wordt, en de gepeste kinderen dat ze normaler behandeld worden...


 


Tuurlijk ben ik geneigd voor mijn zoon te gaan... Tegelijkertijd is hij ook het 'slachtoffer' van deze appgroep... Want ze bepalen daar voor andere jongens dat zij niet met hem mogen spelen...

En wat ik vooral schokkend vind: dit zijn kinderen die bij hun ouders huilen omdat ze zo schrikken als T heel boos wordt om iets, dat ze zo bang voor hem zijn?????? Ik heb dat altijd als vervelend ervaren dat deze kinderen er zo last van hadden en nu zie je ineens hoe via social media ze gewoon zitten uit te dagen???

Het respect voor mijn zoon is enkel gegroeid dat hij zich hier wel afzijdig van heeft gehouden door er niet op in te gaan toen hij wel dingen las.
Tegelijkertijd heeft het mij ook bevestigd in hoe belangrijk het is dat wij als ouders onze kinderen begeleiden in dit proces.

Hij kan op de app ook lomp uit de hoek komen. Hij bedoeld het goed, maar zo kun je niet typen. Dan zegt hij: voeg mij toe aan die app. Dan kun je even leren dat je dat vragend moet stellen: wil je mij toevoegen aan die app? Dat komt heel anders over. Hij bedoeld bij het eerste dat ook, maar dat kan een ander niet ruiken ;-)

Lastige dingen hoor. Maar ben eigenlijk nu juist wel blij dat wij nu al beginnen.

Helaas kan ik de app op 1 of andere manier niet mailen naar mijn mailadres? Wil hem wel graag bewaren... Maar hij geeft een foutmelding. Kan dat aan de instellingen liggen? Of dat het te groot is voor de telefoon? (is een oude samsung, kan naast whatsapp weinig anders op...)

De scheldwoorden ben ik ook niet blij mee, maar goed, ben ook jong geweest ;-) Daar zal ik op zich niet over klagen.
Maar er zitten genoeg opmerkingen tussen wat ik echt serieus not done vindt, op welke leeftijd dan ook.
En pesten zou ik IRL ook echt wat van zeggen. En dan denk ik: waarom nu dan niet?

Pfff lastig hoor...


 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Boterbloem  schreef op: 22-02-2016 13:11:25
Oh en:
Als mijn kind zoiets zou doen zou ik het dus ook graag willen horen.
Het liefst kom ik er zelf achter en dat ik er iets aan doe, maar stel je mist zoiets,
ik zou het willen weten om er wat aa nte kunnen doen.
Daar komt mijn reactie ook vandaan dat ik er wat mee wil doen.
Want ik vind pesten echt enorm misselijk, kan er niet tegen.
 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Suus  schreef op: 22-02-2016 13:19:41
Ik zou het ook willen weten maar ik vind het toch niet oke als ouders zich daarin mengen om de simpele reden dat ik denk dat de app bekijken 1 ding is maar het met een ander bespreken wel vertrouwen beschaamd. Wat ik lees bespreek ik met dochter, en daar blijft het. Ik breng haar in een heel lastig pakket als ik er over ga praten met andere ouders en dat vind ik de taak van de ouders zelf, of de ouders van degene die gepst wordt.
 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Xsara  schreef op: 22-02-2016 13:26:02
zo heb ik mijn zoon uit een groep bij clash of clans gehaald... kinderen van school maar een taal.... niet te geloven. mijn zoon deed er niet aan mee maar was er wel onderdeel van.. wat niet weet wat niet deert denk ik dan maar.. hij heeft er even opgezeten en de kinderen vonden het raar dat hij er na 2 dagen weer vanaf was maar ik wil dat gewoon niet... teksten als "oprotten of ik N.uk je moeder" en dan van 9 en 10 jarigen gaat mij te ver.. ik heb tegen andere ouders gezegd dat ze maar even moeten gaan lezen.. maar er zijn er bij die verwijderen tekst.. prima voor hen! ik stel mijn kind daar niet aan bloot.. hij vindt het jammer maar vraagt er nu ook niet meer naar..
 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Boterbloem  schreef op: 22-02-2016 13:33:55

Heb je absoluut een punt Suus.
Ik ga hier nog eens heel goed over nadenken... 

Xsara, lastig he? Ik gun hem al die leuke dingen zo, maar soms moet je toch kiezen om iets te verbieden/ weigeren om ze ergens voor te behoeden...

En mijn zoon deed nu ook niet mee, maar ik weet dat hij makkelijk meeloopt met anderen.
Hij wil heel graag geliefd zijn bij anderen.


Hij is heel open naar ons als het over dit soort dingen gaat. Hij verteld dus ook gerust dingen aan ons waarin ik pestgedrag zie, terwijl hij zich er totaal niet van bewust is. Het mooie is dat wij dus altijd heel goede gesprekken kunnen hebben waarbij we situaties kunnen omdraaien. Dan ziet hij het pestgedrag wel ;-)

Ook deze kinderen, misschien is het niet eens lelijkheid, ik kijk ze er in die zin ook zeker niet om aan.



Ik heb een aantal jaar terug een goed gesprek gehad met een meisje die mij echt extreem heeft gepest vroeger. Ze heeft haar excuses gemaakt en of ik haar kon vergeven (absoluut) en wilde DAARNA (dat vond ik vooral zo krachtig, eerst excuses en daarna pas vanuit jezelf bekijken) wilde ze het verhaal doen vanuit haar positie...


Dat ze helemaal hot was, maar dat ze continue bang was om die positie te verliezen... Want stel je voor dat ze zelf gepest werd... En ondanks dat ze wist dat het fout was wat ze deed was de angst haar positie te verliezen zo extreem groot dat ze dit op de koop toe nam... Want ze was niet bezig met de enorme gevolgen voor later (die dit absoluut op mij heeft gehad).
Dat gesprek, daar ben ik haar zo dankbaar voor! Want ik heb haar altijd gezien als die stomme pestkop, terwijl veel pestkoppen het zelf dus mogelijk helemaal niet zo makkelijk hebben... Het niet direct een eerste keus is, maar een manier van overleven...
Het draait de hele zaak om voor mij.

We kunnen pestkoppen wel negatief wegzetten, maar welke groepsdruk zit er achter? 
Kun je het kinderen al kwalijk nemen als ze bij de groep willen horen en daarbij soms eerder voor zichzelf kiezen dan voor eena nder?
Als ze nog niet heel bewust bezig zijn met de gevolgen op lange termijn?

Tegelijkertijd is daar ook het belang om juist de pesters te begeleiden... Meer openheid van zaken.


 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Poppetje  schreef op: 08-03-2016 08:59:18
Eigelijk elke avond..

Maar ze geeft ook haar mobiel vaak om iets te laten zien๐Ÿ˜€
 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Jen9  schreef op: 08-03-2016 19:09:57
Ik heb eigenlijk alleen de titel gelezen van dit topic...maar ik doe het zo. 




  • Ik heb mijn zoon verteld dat er heel wat mensen worden gepest via WhatsApp. .dat kinderen elkaar doms bedreigen en dat er bijvoorbeeld porno orthopedie verstuurd. Dit laatste gebeurde in deze klas....Mijn zoon  is op sociaal-emotioneel gebied erg goed. Hij heeft dit gewist en toen er veel werd gescholden door 2 leden van een groepsapp heeft hij een nieuwe gestart zonder geouwehoer. Maar raakt er totaal niet door van slag....



En toch. ...pak ik zijn telefoon 2 a 3 keer per week te check ik deze...Niet in t geniep. .Hij weet ervan..weet waarom ik dat doe en vnd  t prima..... Naar soms .schiet je verstand op een bukt van wat je leest. ......
 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Jen9   schreef op: 08-03-2016 19:11:56

  1. O ja..Hij zit in 1 mavo.

 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Anitaleonora  schreef op: 08-03-2016 21:30:19
Ik lees soms de app van mn dochter an 13 en ze laat hem zelf ook lezen. Vorig jaar in gr 8 was er ook gescheld en gepest op de app. Na een goed gesprek met haar zijn we samen naar de leerkracht gegaan en heeft ze het laten lezen. Op school goed opgepakt door les over social media. Geen namen genoemd maar het was wel over met pesten. Wij praten er regelmatig over en ze laat hem ook overal slingeren. Zodra ze constant hem bij zich houdt ga ik me zorgen maken en zal ik er zeker naar kijken. 
 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Smvn&d  schreef op: 09-03-2016 08:46:38
Vind het naief te denken dat je het kunt controleren. Als je kind weet dat jij het soms leest en dingen zegt die niet kunnen is het toch een kwestie van een paar berichtjes wissen.

Volgens mij weten vooral ouders niet hoe het werkt. Je kan de telefoon wel checken en zeggen mijn kind doet niets geks. Maar dat weet je dus niet.

Misschien checken die ouders ook wel. Alleen is er dan misschien gewoon niets te zien.
 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Suus  schreef op: 09-03-2016 08:59:07
Sis, wat mij betreft is dat ook niet de reden dat ik kijk. Wat mij opgevallen is dat kinderen zich op de app onaardig gedragen, zonder dat zelf door te hebben. Ze zeggen en doen dingen die je irl niet zegt of doet. Net als veel volwassenen ๐Ÿ˜‚ Als ik zoiets zie bespreek ik dat met dochter. Vraag haar of ze op het plein ook op een groep afloopt en binnenkomt met een bijdehante opmerking. 

Ik zie zeker niet alles, gaat mij vooral om het grote plaatje.
 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Jen9  schreef op: 09-03-2016 08:59:48
Er komt heel veel binnen als mijn zoon al slaapt, en ik doe het op onverwachte momenten... Maar goed, mijn zoon heeft er 0,0 problemen mee. Ik geloof echt dat t niet eens in hem opkomt om te wissen voor t controleren, juist omdat hij er zo open mee omgaat... de jongste zal wel heel anders zijn denk ik... ;-)
 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Chloe  schreef op: 09-03-2016 16:04:36
Mijn dochter heeft er ook totaal geen probleem mee. Ze had bv van de week in haar onschuld als profielfoto een plaatje van 1 of andere mooie actrice gekozen. En vervolgens kreeg ze op de een of andere manier allerlei appjes van onbekende jongens die contact wilden. Meteen een mooi momentje om haar te leren dat zo'n foto kiezen niet zo handig is, dat ze beter een neutraler plaatje kan kiezen en dat je heel gemakkelijk zomaar met wildvreemden in contact komt. Ze is gelukkig zo open dat ze met die appjes meteen naar ons kwam. Heb de enge opdringerige types meteen geblokkeerd. Zo leert ze gaandeweg om er verantwoord mee om te gaan. Mocht ze ooit facebook krijgen als ze ouder is, dan hoop ik dat ook zo te kunnen begeleiden.
 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Jen9  schreef op: 09-03-2016 17:20:14
Precies.... En het is niet alleen controleren... want ik vertrouw mijn zoon wat dat betreft eigenlijk volkomen (misschien wel heel dom///), maar ik vind t handig om hem ermee om te leren gaan (hij heeft nog geen jaar een telefoon..) Pubers zien zelf de gevaren van social media niet.....   
 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Boterbloem  schreef op: 09-03-2016 17:31:09
Ik vertrouw mijn zoon hier ook wel in.
Maar net als wat Suus zegt, mijn zoon kan soms dus wel op een manier verwoorden waarbij het op de app echt even anders moet. Zijn bedoeling klopt, maar via de app moet het toch net ff anders omdat het dwingend kan overkomen als je het op die manier verwoord.
Hij heeft er ook geen moeite mee.

Sis, kan absoluut dat andere ouders ook wel controleren hoor en dat er gewist wordt, helemaal mogelijk.
Maar hier gaat de telefoon bijvoorbeeld niet mee naar bed.
Maar op zijn telefoon komen om 22:30 uur nog appjes binnen door de weeks bijvoorbeeld...
Vind ik voor kinderen van groep 7/ 8 behoorlijk laat.
Mijn zoon is dan wel wakker, maar dit soort dingen kunnen je ook lang wakker houden.

Ik heb het niet gezegd tegen de ouders. Hij heeft zichzelf een aantal keer verwijderd uit de groeps app maar ze voegden hem telkens toe. Later heeft hij verwoord dat hij zelf wil bepalen wanneer hij eruit gaat en niet wil wachten totdat iemand hem even niet leuk vindt en hem eruit gooit. Toen hebben ze hem eruit gelaten en doen irl iig gewoon tegen hem.
Geen idee hoe ze op de app doen, maar goed dat heb je toch niet in de hand.

Heb nog overwogen het op school aan te kaarten maar laat het eerst zo...
Hij mag voorlopig nog even niet op die app. Daarvoor moet hij eerst nog de basis goed leren (van hoe reageer je)
 
Quote
RE: Check jij whats app van je kinderen?
Mamsie  schreef op: 09-03-2016 17:40:51
Ik check ook.
Meiden zijn 15 en 12. Ze vinden het niet erg.
Als het echt uit de hand loopt geef ik aan bij de meiden hoe ze kunnen reageren, puur als leermoment.
Ik ben het met Suus eens dat ik niet in de kids app groep zelf reageer.
Tot een bepaald momen....Noa is zo gepest vorig jaar in de klasse app dat ik me er mee heb bemoeid. Noa was al tig keer uit de groep gegaan, maar werd er steeds weer in gezet.
Ik heb toen mijn zegje gedaan en iedereen geblokt.....

Maar vooral mijn jongste kan wel eens sociaal minder handig reageren en daar help ik haar bij. En ook als andere dat doen, geef ik aan hoe zij daarop kan reageren.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Check jij whats app van je kinderen?
Naam
Bericht