Menu
 

Topic:

tegenstrijdig opvoedadvies

Xsara  schreef op: 03-10-2015 11:57:43

Geworstel met tegenstrijdig opvoedadvies experts








 


4
 





Eefje Oomen 
3-10-15 - 10:03
'Supernanny' Jo Frost (rechts) © Getty.

Ouders balen van alle tegenstrijdige opvoedinformatie, blijkt uit een peiling van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI). Ze worden onzeker. Verslaggever Eefje Oomen - moeder van twee zonen - herkent dat. 'Vanaf de allereerste dag ben ik een twijfelmoeder.'






 

De arts zegt het een, supernanny Jo Frost beweert op tv iets anders




Is het vreemd dat 40 procent van de jonge ouders niet meer zit te wachten op opvoedexperts, zoals blijkt uit de enquête van het NJI afgelopen maand onder ruim 800 ouders? Drie kwart van hen zegt onomwonden dat de deskundigen tegenstrijdige adviezen geven. En een kwart geeft zelfs aan daardoor onzeker te worden. Zo'n 28 procent bestempelt opvoeden als 'een ware stressklus'.

Ik vraag me wel eens af hoe het komt dat we met z'n allen zo over opvoeden aan het twijfelen zijn geslagen. Heeft het ermee te maken dat we vaak niet meer op oma's of oudtantes in de buurt kunnen leunen?

Huilbaby
Zij weten of wisten het wel. Hoe je met een spruitjes uitspugende peuter omgaat. Met een bedplassende tiener. Of een huilbaby. Ik mis het wel eens, zo'n moederlijk type dat ik in kan vliegen als ik het op vrijdagmiddag, als de kids hieperdepieper zijn, even helemaal niet meer weet.

Of heeft het gepieker 'doe ik het wel goed' juist te maken met een overdosis informatie? De arts van het consultatiebureau zegt het een, supernanny Jo Frost beweert op tv iets anders en de moeders op Ouders Online zeggen óók heel zinnige dingen.

En dan heb je nog vriendinnen die net een opvoedingscursus 'Triple P' hebben gedaan, die zeggen dat al het bovenstaande nergens op slaat. Wiens advies volg ik, als er zo veel adviezen zijn?

Of heeft die permanente onzekerheid niks te maken met dingen van buitenaf? Komt het uit onszelf? Zijn we bangig omdat we het van onszelf 100 procent perfect moeten doen, terwijl we weten dat dat toch niet kan? Het is een van de vele theorieën. Dat wij, moderne ouders, met onze kleine gezinnen onze kinderen inmiddels als een soort maatschappelijke projecten zien die móéten slagen.

Onze kinderen móéten die penalty verzilveren, anders staan we stampend langs de lijn. Ze moeten op hun 10de al blind kunnen typen. Ze moeten kunnen zingen als de sterretjes van The Voice Kids. Ze moeten naar het categoriaal gymnasium. En ze moeten ook nog eens een keer zo empathisch zijn, dat ze onderbroeken voor vluchtelingen inzamelen.

Roze wolk
Ik weet dat ik niet tot de categorie 'geboren moeders' hoor voor wie alles vanaf de eerste barenswee roze wolk, klip-en-klaar en appeltje-eitje is. (Ik heb wel zo'n vriendin. Zij nam mijn huilbaby eens op schoot en kreeg hem direct stil. Direct. Oh, confrontatie.) Ik ben vanaf dag 1 een twijfelmoeder.

Ik kan binnen 24 uur zwenken van opvoeden in hippiestijl - 'natuurlijk mag je je muur met graffiti onderspuiten' - naar het jaren-'50-arrangement - 'als je nog één keer een brutale mond hebt, zit je op je kamer'.

En dat getut dateert al van vóór mijn moederschap. Thuis bevallen? Of in het ziekenhuis? 4 dagen werken? Of 3? Naar de crèche of naar oma?

Nee, het kost me dus geen enkele moeite hier een paar van mijn 'twijfeldossiers' op een rij te zetten. En ik ben nog steeds één en al oor voor het ultieme, al het andere uitsluitende opvoedadvies (hoewel ik nu, met twee zonen van 7 en 9 jaar, zelfs begin te dubben of dát wel bestaat).




Voorbeelden van tegenstrijdig opvoedadvies


Om de 3 uur
Toen mijn eerste in 2006 werd geboren, was het devies van het consultatiebureau: om de 3 uur de borst en nóóit vaker. Toen mijn tweede 2 jaar later werd geboren, was het verhaal: baby bepaalt. Oftewel: het wurm mocht zelfs om de 5 minuten aan de borst. Fijn zo. Heb ik mijn eerste nu schromelijk verwaarloosd?

En anders geen toetje
Moet dat bord nu wel of niet leeg? Een generatie-clash, denk ik. Mijn vriendinnen beweren bij hoog en laag dat je van eten 'nooit een strijd moet maken'. Maar de grootouders zweren bij 'bord leeg en anders geen toetje'. Mijn zoon kreeg laatst bij oma geen dessert en dat vond ik zielig.

Goed gedaan, jochie!
Positief opvoeden: dat moest het zijn. Je kinderen aanmoedigen, complimenten geven. En nu? Nu zijn 'we' volgens sommige pedagogen bezig enge narcisten te kweken. Kinderen die denken dat ze zo fantastisch zijn, dat ze de harde wereld later niet aankunnen. Durf ik het nog te zeggen: geweldig geknutseld?

Strafstoel
Ook zo'n interessante: de naughty chair. Jaren vertelden Supernanny Jo Frost en anderen ons dat zo'n time-out in de hoek een prima opvoedmiddel was. Nu beweren anderen dat dit kinderen 'mentaal kan beschadigen'. Wordt mijn zoon een psychisch wrak als ik hem af en toe op de trap zet?

'Ik eis 2 euro erbij'
En dan is er nog die oerkwestie: verdienen kinderen inspraak? Volgens sommige experts gaat het mis met kinderen die over alles onderhandelen, van het zakgeld en de vakantiebestemming tot de inhoud van de broodtrommel. Kids hebben regels nodig. Maar we wilden toch 'mondige burgers'?

Laten blèren?
Bij de geboorte van mijn eerste zoon zei de wijkverpleegkundige: baby op bedtijd gewoon in zijn wiegje laten huilen, anders leert-ie nooit doorslapen. Bij de tweede was de raad: ga vooral naar hem toe, 'want een baby kan je niet genoeg knuffelen'.

Swipe maar door
Ook zoiets: games, mobieltjes, iPads. Moeten we die zoveel mogelijk van onze kinderen weghouden, want overgewicht, vierkante ogen, cyberpesten en allerhande slechts? Of moeten we de computer stimuleren, want whizzkids hebben de toekomst? Ik dub of ik hier niet te ouderwets in ben.






 
Quote
Navigatie
RE: tegenstrijdig opvoedadvies
Boterbloem  schreef op: 03-10-2015 14:24:21

Het is zeker tegenstrijdig, 
voor mijn gevoel gaan ze allemaal uit van het extreme...


Dus ALTIJD je kind laten huilen, ook als het honger heeft en je wacht nog of ALTIJD oppakken, ook als je kind jammert om in slaap te komen.
Even apart zetten waar een kind al onthecht van raakt, of nooit apart zetten waardoor je verwende kinderen krijgt.


Enzovoort enzovoort.

Ik voed inmiddels gewoon op op moedergevoel ,en weet je? Gaat best goed eigenlijk ;-)

Want wat ik ook doe, ze worden verwend, onthecht, psychisch gestoord of wat dan ook.. Volgens anders doe ik het toch niet goed.
Maar eigenlijk maakt het weinig uit wat anderen denken. Die doen het maar op hun manier.
Leer het steeds meer, ben bij tijden absoluut nog wel onzeker. Zeker als het om ingewikkelde dingen gaat (waren ze maar weer 4 en kleiner haha).
Maar leer ook steeds meer gewoon op te voeden zoals WIJ (man en ik) denken dat goed is voor ONZE kinderen. Want zelfs bij beide kinderen is de aanpak al enorm verschillend.

 
Quote
RE: tegenstrijdig opvoedadvies
Bepje  schreef op: 03-10-2015 15:00:56
Wij doen het ook op onze eigen manier, vanuit gevoel en wat je van huis uit het meegekregen. Tot nu toe verloopt dat prima, ook  totaal verschillende kinderen maar dat hadden ze thuis ook.
 
Quote
RE: tegenstrijdig opvoedadvies
Xsara  schreef op: 03-10-2015 16:00:02
helemaal met je eens boterbloem 
 
Quote
RE: tegenstrijdig opvoedadvies
Kees  schreef op: 03-10-2015 16:03:46
o daar herken ik mezelf soms wel in. als moeder maar ook als pm'er.
elke keer weer die nieuwe theorieen enzo.

dan naar het kind kijken, weer zoveel meningen en dan word ik ook onzeker.
andere moeders maken elkaar vaak ook onzeker maar dat komt dan weer uit hun onzekerheid voort. snap je me nog?

huh? gaat die van jou om 18 uur naar bed? (op zo'n toontje weet je wel) dan zijn wij nog niet eens thuis! (vol trots)
vreselijk! ik vind er ook wat van dat je om 18 uur nog niet eens thuis bent, nog naar de winkel moet en nog koken kinderen douchen en eten en naar bed.
maar dat hou ik voor me.

op het werk zie ik het ook: wel op buik, niet op buik, borstvoeding in de flessenwarmer, dan weer in de magnetron, dan weer niet, dan weer geen worst, dan weer sap maar dan weer thee.
wel een strafmat, dan weer niet, dan vrijheid, dan grenzen

aaaaaaaaaah
laten we gewoon zelf nadenken toch?

op zich weet ik waar ik voor sta en waar mijn kinderen het goed op doen, maar als ik dan weer iets anders hoor, dan denk ik: hmmm misschien is dat ook niet zo verkeerd
zo blijft een mens nieuwe ideeen verzamelen. elke pedagoog spreekt elkaar ook tegen
 
Quote
RE: tegenstrijdig opvoedadvies
Mama Van Drie  schreef op: 03-10-2015 16:36:32
Ik kan me niet herinneren dat ik zo'n vreselijke twijfelmoeder was, ik kreeg mijn eerste kind in 1994, hij kreeg met drie maanden een fruithap, vaak zelfgemaakt met sinaasappel/liga en banaan, het heerlijke klassieke fruithapje van vroeger, het zou nu uit den boze zijn, en al helemaal met drie maanden.

Ik deed mijn eerste baby met een paar maand in een ledikant met dekbed tot aan z'n kin, allemaal uit den boze nu.

Ze sliepen vanaf geboorte op hun eigen kamer ( dat zou ik overigens weer doen)

Ik liet hem ( en de andere kinderen) echt wel eens huilen, niet zomaar maar was ook wel eens even bezig, ze moesten echt wel eens even wachten.

Hij kreeg een tik voor z'n billen als hij echt stout was ( de andere kinderen ook wel) is ook erg uit den boze nu.

Toch zou ik het precies weer zo doen allemaal omdat ik de dingen deed die bij ons...onze kinderen...en ons gezin paste.

Mijn laatste kind kreeg ik in 2004 en toen kwam ik erachter dat water koken voor een flesvoeding niet meer hoefde, dat ze fruit/groente hapjes pas me2t 6 maanden mochten, daar heb ik me wel redelijk aan gehouden hoewel mijn dochter ook echt wel eerder bepaalde dingen kreeg, ze was gek op ijs, en een danoontje in de vriezer en dan als ijsje vond ze heerlijk.
En zo waren er wel meer dingen veranderd, een dekbed was ook niet goed, mijn laatste kind had dus een dekentje in een dekbedhoes.

Maar ik denk dat het vooral goed is om dicht bij jezelf te blijven met het opvoeden van je kind, niet al teveel luisteren naar wat anderen zeggen...doen....etc

 
Quote
RE: tegenstrijdig opvoedadvies
Nelia  schreef op: 03-10-2015 17:05:37
Opvoeden is aan ieder voor zich, niemand kan zeggen wat de perfecte manier is! Ik heb mijn kinderen nooit laten huilen en de keren dat ze voor straf op de trap, naar de slaapkamer of welke plek dan ook moesten, zijn op één hand te tellen. Kan niet zeggen dat het hierdoor verwende etterbakkies zijn geworden...

18.00 uur in bed liggen i.p.v. nog vanalles moeten doen, tja... ik zou willen dat wij om die tijd overal klaar mee waren. Helaas moet ik als alleenstaande moeder 3 dagen in de week werken tot 17.00 uur. Gelukkig amper reistijd, dus om 17.30 uur wel thuis incl. boodschappen, maar dan nog koken, huiswerk, 2x per week voetbal om 18.00 uur, bad, enz.

Mijn huis is nooit goed schoon, er wacht altijd wel een klusje, zelf ontzettend moe en zorgen voor de ongeneeslijk zieke papa van mijn kids. Geluk en perfecte kids zijn niet te koop en ook niet te creëren!
 
Quote
RE: tegenstrijdig opvoedadvies
Smvn&d  schreef op: 03-10-2015 17:11:42
Ik vind vooral dat kinderen tegenwoordig veel moeten, en dat iedereen het altijd maar beter weet.
En ja zelf heb ik daar ook zeker last van. Soms is het ook lastig om niets te zeggen 

Ik heb een kind dat anders is dan anders, en het commentaar is soms niet van de lucht, over de 'adviezen' over wat ik wel en niet moet doen nog maar te zwijgen.
Het verbaast mij nog dat het team van experts die bij hem betrokken zijn allemaal stuk voor stuk zeggen dat we het perfect doen, en dat terwijl ze allemaal hun eigen specialisatie hebben. Ik had verwacht daar juist steeds te horen 'nee dat moet anders'.

Ik ben ook een moeder van volg je gevoel, alleen jij kent je kind. De talloze discussie over met welke leeftijd wel en niet mag, wat ze wel en niet krijgen, hoelaat ze naar bed zouden moeten.
Iedereen kent zijn eigen kind, de kinderen van kees hebben er baat bij om om 18:00 naar bed te gaan, en een ander kind heeft er baat bij om om 21:00 te gaan, Elk kind is anders.
Het ene kind kan gerust met 3 jaar alleen buiten spelen, terwijl je de ander met 8 jaar nog niet alleen kunt laten. Alleen de moeder van een kind weet wat wel en niet kan. Buitenstaanders kunnen slecht hun ervaring delen.
Als iemand om advies vraag, zoals op forums, kun je rustig je mening geven. Maar niet in een supermarkt.
De ene ouder kiest er voor het kind te laten krijssen, de ander gaat in discussie, en de ander geeft toe, en ze zullen er allemaal hun eigen reden voor hebben.
De ouder die toegeeft word vaak als zwak bestempeld, maar er word niet aan gedacht dat die moeder misschien wel een hele nare dag achter de rug heeft, net slecht nieuws heeft gehad, net iets naars heeft mee gemaakt, of wat dan ook, en gewoon echt even geen gedoe er bij kan hebben, en dus maar even toe geeft. Dat zegt niks over of ze dat altijd doen, of zwak zijn, of wat dan ook!
Net dat als de moeder die haar kind laat krijssen het misschien wel even zat is en gewoon verder loopt.
En de moeder die in discussie gaat bepaalde afspraken met kind heeft.

Echt bemoei je met je eigen zaken, tenzij iemand het je vraagt. Die oordelen naar elkaar, dat zou niet moeten kunnen. En ja soms oordeel ik zelf ook te snel. 

En andersom moeten ouders zich niet druk maken om de mening van andere, perfecte ouders bestaan niet, en de ouders die zich geweldig en perfect voordoen, die hebben het over het algemeen juist heel zwaar. De mensen die ik ken die voor de buiten wereld perfect spelen, die zitten juist in de problemen, om verschillende gebieden.
Ik zie vaak ook, hoe meer foto's en 'ik hou zoveel van mijn lieve man' op facebook, zijn juist de mensen waarvan de relatie op knappen staat. 
Dus laat je ook gewoon vooral niet onzeker maken door mensen.
 
Quote
RE: tegenstrijdig opvoedadvies
Smvn&d  schreef op: 03-10-2015 17:13:50
En ja, laatst een moeder in de mac donald, met een kind van nog geen 2 weken oud, zat het kind danootje te geven. Ja dan zeg ik wel wat. Het zijn mijn zaken niet, maar een kind opzettelijk beschadigen lichamelijk omdat 'het zo schattig is' moet je gewoon niet doen.
En ik vind wel dat mensen een verantwoording hebben, als je in een supermarkt ziet dat een kind een paar flinke klappen krijgt, dan grijp je ook in.
Als je een kleintje bij een sloot ziet spelen, ga je er ook heen.
Vaak worden zulke dingen ook niet gewaardeerd. 
 
Quote
RE: tegenstrijdig opvoedadvies
Bepje  schreef op: 03-10-2015 18:12:14
Wat trouwens niet in het artikel staat is wat de schrijfster zelf wil voor haar kinderen. Dat is toch het hele uitgangspunt van opvoeden, wat past bij jullie gezin daarbij rekening houdend met ieders persoonlijkheid. Wat voor de ene familie of het ene kind prima is hoeft dat voor de ander weer helemaal niets te zijn.
 
Quote
RE: tegenstrijdig opvoedadvies
Jo  schreef op: 03-10-2015 20:09:38
Ik denk dat het huidige internet veel voordelen heeft, ik heb bv veel aan dit forum (en andere) gehad soms.
Maar het kan je juist ook nog onzekerder maken, zoveel meningen, zoveel ideeen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms ook wel snel mijn oordeel klaar heb hoor, maar zal zelden of nooit iets zeggen.
Voorbeeld: ik was vrijdag in de Action, kindje lag/hing in de kinderwagen, denk tussen 2 en 3 jaar, keihard en heel hoog gillen, wel 10 minuten achter elkaar.
Moeder zei niks, negeerde haar kind totaal.
Je hoorde mensen mopperen want het was heel hard en hoog, dan denk ik ook wel: wat een moeder ben je dan, als je niet even de moeite doet je kind stil te laten worden, maar er kan uiteraard een heel verhaal achter zitten, maar ik denk gewoon duidelijk zijn dat je dit niet accepteerd.
Ik was/ben gezegend met een kind dat nooit gilde of boos huilde, krijste als ze d'r zin niet kreeg als ze iets niet kreeg, ik zei gewoon nee en klaar.
Begrijp echt wel dat de mijne echt heel makkelijk was/is.


 
Quote
RE: tegenstrijdig opvoedadvies
Marie8  schreef op: 03-10-2015 23:33:03
Zo is het met alles; politiek, voeding...you name it.
Verschillende visies, trends, inzichten die achterhaald worden...tis aan jezelf om eruit te halen wat van belang is en wat bij je past.
 
Quote
Navigatie


Reageren op tegenstrijdig opvoedadvies
Naam
Bericht