Menu
 

Topic:

Kerkklokken.....

Smvn&d  schreef op: 27-09-2015 20:04:13
Vanmorgen werd ik al heel vroeg wakker van de kerkklokken, normaal gaan ze pas rond 10 uur, vanmorgen al heel vroeg. Ik hoorde van iemand anders ook dat ze heel vroeg gingen (en die woont niet in de buurt).
Was er wat speciaals vandaag?

Maar goed, ik zat net op fb wat nieuwsberichten te lezen, en kwam schijnbaar op een gelovige nieuwssite, en kreeg de melding, omdat het zondag is is onze site ofline, verhaal over zondagsrust..

Toen dacht ik weer aan die kerk klokken, sommige geloofsgemeenschappen zijn erg gesteld op de zondags rust, niks mag open of zelfs online.. Naja prima hoor. Maar toen dacht ik, waarom dan die kerk klokken?? Zondag is ook mijn rust dag, en slaap ik lekker uit, en word elke zondag wakker van de klokken. Dat rijmt toch niet met die zondags rust? Eigenlijk verstoren die klokken juist ieder zijn rust.. Zeker als ze al om 8 uur beginnen.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind de klokken niet vervelend, ben naast een kerk opgegroeid, en altijd naast kerken gewoont, dus ik ben ze gewent, en zou ze missen als ze er niet waren.

Maar toch vind ik het raar, kan iemand mij uitleggen waarom die klokken op zondag ochtend vroeg aangaan terwijl het zo nodig een rust dag zou moeten zijn? En ja ik weet dat het een soort oproep is. Maar ik bedoel, waarom moeten ze herrie maken op zondag, en is dat ineens niet erg voor de zondagsrust???
 
Quote
Navigatie
RE: Kerkklokken.....
Bettie  schreef op: 27-09-2015 20:18:16
Het is een traditie vanuit vroeger. Vroeger hadden de mensen geen mobiels, klokken e.d. en waren de kerkklokken bedoeld als herinnering dat over bijv. 1 uur de kerken aangingen.

Die traditie is in veel gemeenten gebleven. Een ander bijkomend iets is, is dat die klokken ook bedoeld zijn als uitnodiging. Een nodiging om te naar de kerk te komen én het Woord van God te horen, gemeente-zijn te ervaren én de liefde van de medemens.

Ook in mijn kerkelijke achterban is het merendeel not done om op zondag op het www te zitten. Deze dag wordt door velen beschouwd als een gezinsmoment waarbij je samen met elkaar bent en binnenshuis (in mijn achterban dan) met elkaar dingen onderneemt. Nog niet zo heel lang ben ik op zondagavond wel online. Voor die tijd deed ik dat ook niet, niet zozeer als mega op tegen maar wel vanuit het principe 'heerlijk een dag geen computer e.d.'.  Door diverse oorzaken is dat nu veranderd. Dat heeft voornamelijk een medische achtergrond waarbij ik voor mezelf deze keuze gemaakt hebt. Maar ook weer in beperkte mate; kom niet overal en op alle sites maar op een beperkt aantal.
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Bettie  schreef op: 27-09-2015 20:20:07
Via deze link kun je trouwens iets meer over de traditie lezen....

http://www.refoweb.nl/vragenrubriek/19458/traditie-van-het-klokken-luiden/

 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Smvn&d  schreef op: 27-09-2015 20:22:04
Ik snap wel waarom de klokken luiden, maar het rijmt toch niet met de zondags rust? sowieso het naar de kerk gaan al niet (is toch ook een soort van verplichting)
En eigenlijk bel je het halve land wakker en je verstoord hun rust dus.
Daar zat ik over na te denken, en dat vond ik toch wel een beetje gek.

De klokken zelf vind ik altijd mooi klinken hoor, daar niet van, maar zat te denken over die zondagsrust, waar zo panisch over gedaan word, maar wel het halve land uit bed luiden.. Nee dat klopt toch niet.
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Bettie  schreef op: 27-09-2015 20:23:57
Als het goed is, zien de meeste kerkmensen het naar de kerk-gaan niet als een verplichting Sis  .

Over die klokken...kom ik zo op terug. Eerst rondje toilet.
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Smvn&d  schreef op: 27-09-2015 20:24:43
Bettie weet je toevallig ook waarom ze zo vroeg waren vandaag?
Normaal rond half 10/ 10 uur. Maar nu rond 8 uur al. Weet niet precies hoe laat, heb niet op de klok gekeken, maar werd er wakker van, heb daarna een tijdje geslapen, en ik was rond half 10 beneden, dus het moet rond 8 uur geweest zijn dat ze begonnen. Toen ik om half 10 beneden was deden ze het nog steeds. Volgens mij stopte ze rond 10 uur.
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Mama Van Drie  schreef op: 27-09-2015 20:30:36
Met zondagsrust wordt niet bedoeld dat je geen herrie mag maken maar dat er dan niet gewerkt wordt ( geen arbeid) geen boodschappen ( dus niet online aankopen doen valt daar ook onder vandaar dat er website's zijn die op zondag off line zijn) dat soort dingen dus.

God schiep in 6 dagen de aarde en de 7e dag was een rustdag....zoiets wordt het in de bijbel verwoord.
Er zijn er vast die dat duidelijker kunnen uitleggen als ik, ik ben grootgebracht als kind met de kerk en de bijbel maar ga nu inmiddels al bijna 30 jaar niet meer en dan raak je dingen kwijt van hoe het ook alweer was.
Een van de weinige dingen die ik nu nog op kan dreuen zijn de bijbelboeken....dat is er ingestampt zoals vroeger de tafels op school erin gestampt werden en dat verleer je haast niet meer.
Ook het hele rijtje van Ruben Levi Juda Dan Nafatlie...etc etc kan ik nog dromen haha....


 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Bettie  schreef op: 27-09-2015 20:41:59
Geen idee waarom ze vanmorgen eerder waren Sis. Het zou bijv. kunnen zijn dat ze een extra dienst hadden vandaag (bijv. jongerendienst) waardoor de 1e dienst vervroegd is.
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Monica Mv 2  schreef op: 27-09-2015 20:43:06
Die bij ons luiden ook de laatste zondag van de maand rond 7 uur en de eerste woensdag van de maand om 8.30 uur.

Ik heb jaren naast een kerk gewoond en woon er nu 100 meter vanaf en ik hoor ze geeneens meer. Alleen nog op ongewone tijden, bij doodgaan van de paus of iemand van het koningshuis ofzo
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Bettie  schreef op: 27-09-2015 20:45:54
Wat betreft die rustdag; dat is inderdaad zoals mama van 3 heeft omschreven. Is niet het luiden van de klokken maar....geen werk doen (behalve werken der noodzakelijkheid; verpleging, eten koken, politie, brandweer e.d.), niet naar het bos, niet op visite, niet klussen etc etc etc

Maar voor alles geldt; elk geloof en elke gelovige 'maakt' van sommige dingen ook weer zijn of haar eigen regels.




 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Nina1  schreef op: 27-09-2015 21:15:23
hier was het startzondag. bij de protestantsekerk nederland (pkn, vroeger ook hervormd) was dit dus het geval en dan is de dienst soms vervroegd.


 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Nina1  schreef op: 27-09-2015 21:16:50
de eerste zondag van het kerkelijk jaar ben ik er nog vergeten bij te zetten,.
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Smvn&d  schreef op: 27-09-2015 21:24:49
Maar waarom mag er dan in sommige gemeentes niks gedaan worden op zondag wat herrie maakt? En klagen gelovige buren dan bijv..als ze geluid horen? 
Het heeft toch ook met geluid te maken? Zoals grasmaaien mag niet vanwege de herrie op zondag?

 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Smvn&d  schreef op: 27-09-2015 21:26:33
Ik werd denk ik ook wakker vanwege de rare tijd. Ik ben ze ook gewent.

Maar even los van t geloof. Om 7 uur mag dat toch helemaal niet? Zulk hard geluid in het weekend?

En nog maar ff heb er geen last van. Alleen zetten het mij aan het denken.
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Jo  schreef op: 27-09-2015 21:35:18
Wat voor kerk is het? RK, Protestand, Gereformeerd?


 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Smvn&d  schreef op: 27-09-2015 21:36:50
uhm weet ik veel haha. Er zitten zoveel kerken in de omgeving. 1tje zit heel dichtbij, maar ik hoorde er meerdere..
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Smvn&d  schreef op: 27-09-2015 21:37:27
De kerk hier verderop is roomskatholiek denk ik, kan dat? Kids zitten op rooms katolieke school en gaan altijd naar die kerk.
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Jo  schreef op: 27-09-2015 21:37:49
 Wat een domme vraag ook Jo!!!

 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Smvn&d  schreef op: 27-09-2015 21:38:48
Hahaha ik weet niet eens het verschil tussen wat je noemt, bij mij is kerk=kerk 
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Jo  schreef op: 27-09-2015 21:40:57
Hier de meeste Rooms Katholieke kerken de mis om 11 uur op zondag en dan gaan de klokken om 10 en kwart voor 11 geloof ik.
Mijn dochter heeft de kerkklokken wel eens mogen luiden, is gewoon mechanisch, knopje indrukken en weer uitdrukken.
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Bettie  schreef op: 27-09-2015 21:46:21
Weet je wat ik met dit soort dingen altijd moeilijk vind? Dat ik als gelovig iemand een ander mijn 'wil' opleg. Natuurlijk vind ik het heerlijk als ik een dagje geen omgevingsgeluiden hoor. Maar ja....dan moet ik op de hei gaan wonen.

Aan de andere kant (en dat mag zeker gezegd worden); is het ook bijzonder fijn als mensen rekening houden met elkaar. Bij de sleuteloverdracht van ons vorige huis bleken de buren de dag ervoor de sleutel gehad te hebben. Wij hebben met beide buren kennisgemaakt én aangegeven dat er vanwege wat verbouwingen mogelijk een aantal weken wat overlast zou zijn op doordeweekse dagen en niet in het weekend. De nieuwe buren vroegen direct of we gesteld waren op onze zondagsrust. Nadat wij aangaven dat wij gewend waren om naar de kerk te gaan maar van hen niet konden (meer nog wilden) vragen om niets te doen, gaven zij uit zichzelf aan dat ze dan op zondag in huis gingen rommelen zonder al te veel herrie en overlast. (ze gingen nog ingrijpender verbouwen dan wijzelf)

Daarbij vind ik ook dat wij als kerkmens rekening moeten houden met de mensen in onze buurt. Zij slapen graag uit terwijl wij rond 9.30 uur naar de kerk gaan. Dan mogen de kinderen best weten dat ze niet gillen en schreeuwen op straat én niet smijten met autodeuren. En ja...kun je zeggen dat er om 9.30 uur best herrie gemaakt mag worden maar ik snap best dat mensen in het weekend graag kalm aan en rustig wakker willen worden zonder onnodige overlast. Dus...houden we rekening met elkaar.

Maar ik zal er echt niets van zeggen als mijn buurman op zondag het gras maait of zijn auto wast. 
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Bettie  schreef op: 27-09-2015 21:49:36
Wij hebben als kerk momenteel te maken met een (ik zeg het heel netjes) lastige buurman. En dat is best schipperen als kerkgemeenschap; iemand die over elke punt en komma valt en niets uit de weg gaat. 

Onlangs gesprek gehad met andere buur(t)bewoners en dat is dan weer mooi; of we niet eerder de deuren open konden zetten want het orgelspel mét samenzang klonk zo mooi
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Sunshine  schreef op: 27-09-2015 22:20:21
Hier slapen ze uit op zondag.
Om kwart voor 11 gaat de kerkklok pas.
Op zaterdagavond kwart voor 7 
En op dinsdagochtend kwart voor 9.


 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Smvn&d  schreef op: 27-09-2015 22:24:17
ik vind het ook een mooi geluid hoor, ik hoor ze altijd als ik wakker word. rond 10 uur. Lekker rustig, mooi geluidje.
Maar vroeg me af hoe het zat.

Ook de muziek in de kerk kan ik niet naar noemen hoor, vooral met kerst vind ik de kerstliedjes erg mooi klinken met dat orgel.

Maar toch vroeg ik me af hoe het kon dat mensen erg gesteld zijn op hun zondag rust, maar veel andere mensen 'hun'klokken moeten horen.
Ik werd er dus wakker van omdat het zo vroeg was, vind ik niet erg hoor ben gewoon verder gaan slapen, in die zin heb ik erg dus totaal geen last van. Maar ging er eens over nadenken.

Hier is trouwens alles open op zondag enzo hoor, we wonen niet echt in een gelovige wijk geloof ik.
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Smvn&d  schreef op: 27-09-2015 22:25:27
door de weeks hoor ik ze nooit, alleen op zondag. maar het kerkje hier is ook alleen op zondag open denk ik.
de kerken in de stad die doen het elke dag, ook de uren en half uren. En spelen soms liedjes met speciale dagen.
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Debbel79  schreef op: 27-09-2015 22:25:32
Bij ons luiden de klokken altijd om 8.45 als er die dag ervoor of die nacht iemand uit het dorp overleden is. 
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Jolanda1974  schreef op: 28-09-2015 07:59:45
Hier horen wij de klokken van de kerk zo rond 9.30 uur. En inderdaad hoor ze niet noemenswaardig. Wij zijn niet gelovig maar onze kinderen gaan op zondag niet voor 11.00 uur uit de poort en ik stel het ook niet op prijs als ze gaan lopen gillen in de tuin. We hebben inderdaad ook te maken met buren en ik wil geen overlast bezorgen.
 
Quote
RE: Kerkklokken.....
Boterbloem  schreef op: 29-09-2015 19:55:30

De zondagsrust waar een grote groep gelovigen zich aan houden heeft meer te maken met een dag voor God. God heeft dit ingesteld in het oude testament omdat de mensen 6 dagen lang de hele dag aan het werk waren waardoor je je soms amper kan richten op God, en hij wilde dat de mensen 1 dag hadden om gewoon lekker uit te rusten, je te richten op Hem (wat voor een christen echt heel fijn kan zijn omdat Hij rust geeft), en tijd te hebben voor je gezin. Hij weet dat het goed voor ons is 1 dag in de week even niets te doen om op te laden.
Dat heeft dus niet zozeer met uitslapen te maken of geen kabaal maken, meer met dat je niet hoeft te werken.

Zelf doe ik niet aan zondagsrust. Vaak is wel zondag de dag dat ik ontspan en lekker doe waar ik zin in heb, maar als ik dingen moet doen doe ik dat gewoon. Ik geloof ook dat dit voor ons niet meer geldt. MAAR ik geloof wel dat 1 dag rust in de week heel goed is voor een mens. Dus dat probeer ik wel te doen. Is het geen zondag, dan wel een zaterdag of vrijdag ofzo.

En heel eerlijk? Ik kan niet uitslapen, maar als ik elke week op mijn uitslaapdag gewekt zou worden door een kerkklok weet ik niet of ik het heel fijn zou vinden Vind het ook mooi klinken, maar hoef er niet wakker van te worden zeg maar. Net als dat ik geen haan bij de buren hoef die me wakker maakt...
Vind dat kerken hierbij dus ook goed naar de omgeving moeten luisteren en moeten handelen naar wat wijs is.


Kerkklokken luiden is geen bijbels principe, niet iets wat zou moeten om goed tek unnen geloven ofzo.
En idd. het blijft indrukwekkend als er iemand is overleden als de kerkklokken afgaan, vind dat persoonlijk erg mooi.
Maar vroeg op de ochtend?
Vind het mooi omdat ik zelf ook wakker ben... Maar hoef er dus niet van wakker te worden, vind ik het meteen minder mooi haha

 
Quote
Navigatie


Reageren op Kerkklokken.....
Naam
Bericht