Menu
 

Topic:

tegemoetkoming bij kind met ASS

Mamami  schreef op: 17-09-2015 18:03:02

Onze zoon heeft Asperger (in combi met hoogbegaafdheid). Is 11 jaar en zeer beperkt in zijn sociale vaardigheden, op school ging hij onderpresteren maar krijgt nu gelukkig (pas in groep 8 !) uitdaging. Naarmate hij ouder gaat worden merken we dat hij toch wel veel begeleiding nodig heeft van ons. Hij kan bij wijze van nog geen boodschapje halen (overziet het niet in de winkel), kan niet alleen naar de sportclub fietsen want hij zit te veel in zijn eigen wereld en zou zo onder een auto fietsen. Hij zit een ochtend in de week bij een gespecialiseerde instelling voor therapie (PRT, ik en autisme, enz). Bepaalde trainingen zijn niet gratis en ook hebben we hulpmiddelen aangeschaft (goede koptelefoon, pictobord).

Bij stress kauwt hij zijn kleding kapot, is vaak niet (poep)zindelijk dus veel onderbroeken kunnen zo de vuilnisbak in. Zichzelf verzorgen doet hij niet, er moet altijd een van ons de eindcontrole doen of erbij zijn.

De kosten lopen inmiddels aardig op qua kleding, en vervoer. Mijn buurvrouw wees me er op dat je dan dubbele kinderbijslag aan kan vragen. Dit heb ik gedaan, maar kreeg vandaag te horen dat je dit alleen krijgt als je kind permanent toezicht nodig heeft.
Het verbaast me eigenlijk, want andere opties zijn er niet en ook via de belasting kan ik niks meer met kosten. Daarbij heeft hij met alles ondersteuning en hulp nodig (hij kan niet plannen, niet organiseren, als hij moet douchen moet hij op pictobord kijken anders vergeet ie de helft)

Heeft iemand nog een idee ??? Als ik straks de afwijzing krijg van het CIZ zou in beroep gaan dan zinvol zijn ?
 
Quote
Navigatie
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Pien  schreef op: 17-09-2015 18:13:35
Hier ook een zoon met Asperger en hoogbegaafdheid. Gelukkig kan hij zich best goed zelfstandig redden. Ik weet dat je eerder TOG aan kon vragen maar dan moest je inderdaad een bepaald puntenaantal hebben om het te krijgen. Dit liep op per leeftijd. Wij kregen het toen niet, zoon score een punt te weinig  . Hoe het nu gaat weet ik niet, wij hebben behalve op school verder geen hulp meer voor hem.
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Jacquelien  schreef op: 17-09-2015 18:55:13
Ik zit bij een besloten fb groep en daar lukt het een aantal wel. Als je wilt kan ik je de naam van de site, liefst via pb, wel geven. 

Hier ook een meisje met Ass, maar eigenlijk geen extra kosten. Wel extra/andere zorgen 
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Mar80  schreef op: 17-09-2015 20:15:24
Je moet inderdaad aan een aantal voorwaarden voldoen. 

Wij hebben een zoon met PDD-NOS en epilepsie en komen wel in aanmerking voor de vergoeding.


CIZ beoordeelt de zorgbehoefte van uw kind aan de hand van 2 onderwerpen, die elk verdeeld zijn in 5 'functies':


Verzorging

  1. lichaamshygiëne

  2. zindelijkheid

  3. eten en drinken

  4. mobiliteit

  5. medische verzorging


Oppassing



  1. gedrag

  2. communicatie

  3. alleen thuis zijn

  4. begeleiding buitenshuis

  5. bezig houden


Per functie kijkt CIZ hoe groot de zorgbehoefte is. Voor iedere functie geeft CIZ een score. De totaalscore bepaalt of het advies positief of negatief is. Het advies is positief als er op:



  • 5 functies een score is toegekend bij kinderen van 3 t/m 5 jaar

  • 4 functies een score is toegekend bij kinderen van 6 t/m 9 jaar

  • 3 functies een score is toegekend bij kinderen van 10 t/m 17 jaar.




 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Mamami  schreef op: 17-09-2015 21:19:07
@mar80

Dank je wel voor deze info hier kan ik wel wat mee !
Mijn zoon kan dus prima alleen thuis zijn, communiceert prima op zijn niveau, gebruikt geen medicatie, heeft geen voedingsprobleem en is mobiel. We komen gewoon net iets te kort, daarom zeo de mevrouw aan de telefoon ook dat als hij ouder wordt hij waarschijnlijk wel aan de criteria voldoet omdat hij dan in vergelijking met leeftijdsgenoten meer hulp nodig heeft
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Shea  schreef op: 18-09-2015 09:24:44
Hoi , Ik lees dat je zoon veel kleding kapot bijt. Heb je wel eens van chewigem gehoord ? Dit zijn gifvrije bijtproducten voor kinderen met bv ASS ( onze zoon met ASS heeft er verschillende van) je hebt er bv kettingen van ( in de vorm van o.a. dogtags, skulls , maar ook armbanden en kokers voor aan koordjes van truien/jassen. ) Onze zoon bijt geen kleding stuk maar stopt graag dingen in zijn mond. hij heeft hem ook mee naar school zo kan hij zich ook beter concentreren.

 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Nicole_mv_tatum_en_r
enske
  schreef op: 18-09-2015 11:18:12
Heb je pgb of Zin voor je kind? Als je namelijk meer dan 10 uur hebt dan heb je recht op dubbele kinderbijslag. Ik heb 2 kinderen, 1 met ass en 1 adhd en voor beide krijg ik dubbele kinderbijslag. Voor de eerste kreeg ik het meteen zonder die lijst in te hoeven vullen omdat ze meer dan 10 uur had en voor de tweede heb ik wel die puntenlijst in moeten vullen.
En als ik dat zo lees heeft hij erg veel hulp nodig voor een 11-jarige. Permanent toezicht is niet nodig, maar wel heel veel hulp. Ik zou het zeker proberen, niet geschoten is altijd mis!
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Mama J  schreef op: 18-12-2015 13:32:49
Hallo,  Ik had al jaren de TOG voor mijn zoontje 7.  Hij heeft ASS en heb ook meer dan 10 uur begeleiding via een PGB voor hem per week. Nu worden die door de gemeentes verzorgt. We hebben zelfs IPG in huis op dit moment. Heb 3 kids in huis met allemaal een beperking.  Ik werd onlangs benaderd door het CIZ voor een herbeoordeling. Die werd ook afgewezen. Wat ik het meest verontrustend vind is dat er werkelijk totaal geen enkele punt werd toegekend. Dat met een schat aan informatie en up to date. Dat terwijl hij zekerop 6 wellicht 7 punten scoord. Ok mijn mening en die van zijn behandelaar. Maar toch. De afwijzing werd mijns inziens niet goed beargumenteert en kreeg enkel te horen dat ze zo, n 90 procent moeten afwijzen ivm de nieuwe regelgeving. Op mijn vraag waar ik vervolgens die informatie kon toetsen ivm een eventuele bezwaarschrift van onze kant werd mij ook niet uitgelegd. Mijn vraag is of hier meer mensen tegen aan zijn gelopen? 
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
An  schreef op: 18-12-2015 16:22:47
Zijn de voorwaarden weer veranderd? Is het niet meer gebaseerd op een zorgindicatie van minimaal een bepaald aantal uur per week?
Dan zou mijn dochter er mogelijk ook voor in aanmerking komen, zeker volgend jaar als ze 10 jaar wordt.
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Mamavan2  schreef op: 18-12-2015 17:15:32
Als je een nog geldige zorgindicatie hebt van meer dan 10 uur dan kom je er zeker voor in aanmerking.

Heb je dat niet dan bepaald CIZ na aanleiding van een tig aantal ingevulde formulieren of je het krijgt of niet.

Hier ook in afwachting of de jongste het nog krijgt.

Ook.paar jaar tog gehad en 1 jaar dubbele kinderbijslag en nu opnieuw aan moeten vragen.
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Mamaj  schreef op: 18-12-2015 19:47:50
Het heeft niets meer van doen of je wel of niet meer dan 10 uur zorg hebt of niet. Wanneer je nog een geldige awbz indicatie had en die loopt dit jaar af (wat in mijn geval zo was) Dan krijg je nog een verlenging van max 6 mnd. Daarna wordt de situatie opnieuw bekeken. 
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Mama J  schreef op: 18-12-2015 19:54:21
Ben heel erg benieuwd naar meer kinderen die onder het mom van de nieuwe regelgeving afgewezen zijn
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Cir  schreef op: 18-12-2015 22:05:05
Mamaj staat er niet een afwijsgrond in de brief? 
Dan kan je in de wettekst opzoeken waarop er precies wordt afgewezen. Als je het er niet mee eens bent zou ik zeker in bezwaar gaan. Er is toch heel veel nieuw in de wetgeving en het wordt allemaal niet altijd foutloos toegepast.

Ik weet niet precies hoe het verloopt bij de Wlz maar ik zelf maak beschikkingen voor de Wmo en bij afwijzingen zet ik altijd heel duidelijk de afwijsgrond er in en verwijs ook naar de wettekst. 
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Monica Mv 2  schreef op: 18-12-2015 22:09:45
Bij het invullen altijd tikkie overdrijven. Ik ken er die om minder dubbele kbs krijgen.

Dus zeker in beroep gaan 
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Mamaj  schreef op: 09-01-2016 00:20:31
Ik heb reeds begrepen dat er een nieuwe regeling van kracht gaat. Dit per abuis gehoord van een medewerker van het SVB en geef deze gelijk aan eenieder door voor wie dit van toepassing is uiteraard. Het gaat daarbij om de regeling die al bestond voor mensen met kind(eren) die dubbele kinderbijslag (voorheen tog) kregen of krijgen. Ik doel hiermee op de toeslag van eenmalig 1460,- op jaarbasis. Voorwaarden bij de meesten wel bekend. Wij kwamen daar nooit voor in aanmerking, maar nu komt daar een nieuwe voorwaarde bij. Namenlijk wanneer je alleenstaand bent en een kind verzorgd met een handicap waarvoor je dus de dubbele kinderbijslag krijgt, komen hier nu ook voor in aanmerking. Je zou kunnen bedenken dat er een reden is waarom er zoveel kinderen lukraak wordt afgewezen voor de dubbele kinderbijslag....Ik ben inmiddels zelf wel in bezwaar gegaan, aangezien de SVB in principe acht dat mijn kind hiervoor nog steeds in aanmerking komt, maar dat het CIZ anders heeft beoordeeld. Wat mijns inziens weer heel dubieus is, gelet op het feit dat voor 2015 het CIZ de aanvraag voor indicaties en herindicaties voor hetzelfde kind deed. En we een behoorlijke indicatie kregen altijd. Nu doen de gemeentes dit. Ik heb inmiddels bezwaar gemaakt en dossiers opgevraagt. Ben benieuwd!
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Mamaj  schreef op: 09-01-2016 00:31:23
En ik wilde ook nog even zeggen dat je niet zomaar bij voorbaat moet aannemen dat het geen zin heeft , omdat er wordt beweerd dat een kind er alleen maar voor in aanmerking komt, wanneer hij of zij permanente toezicht nodig heeft. Anders zouden ze als uitgangsunt moeten hebben dat een kind 10 punten moet scoren van de 10 onderdelen. Nu is het zo dat een kind 4 punten moet scoren of meer op de 10 onderdelen zoals hierboven al in een schema mooi te zien is. Of 5 of 3. Afhankelijk van de leeftijd. Je kunt dus wel degelijk bezwaar maken op hoe het CIZ een puntenscore berekend, wanneer jij en de desbetreffende behandelaar en zelfs je huisarts het er niet mee eens zijn en jou hierin ondersteunen! Let wel: Het bezwaar dient richting het SVB te gaan en niet naar het CIZ
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Mamaj  schreef op: 09-01-2016 00:34:55
Persoonlijk ben ik er niet voor om zaken te overdrijven. Hou het bij hoe het is. Als je vind dat je er recht op hebt...zoek het zeker allemaal goed uit. Maar ik vind dat mensen die hun pers situaties gaan aandikken het verpesten voor de mensen waar dit uiteindelijk voor bedoeld is. En het echt nodig hebben..!!
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
An  schreef op: 09-01-2016 09:22:04
In het verleden werkte het toch ook op het systeem zoals het nu weer werkt? Daarna is die zorgbeschikking gekomen en nu is het weer terug naar het puntensysteem.
Ik heb voor mijn dochter nooit een zorgbeschikking aangevraagd gewoon vanwege het feit dat wij zelf alle zorg voor haar op ons nemen en haar niet uit besteden.
Ik ben blij dat het weer naar het puntensysteem veranderd is, dan is het voor ons ook aan te vragen. Dit weekend gaan we de aanvraag versturen, ik ben benieuwd. Het zou hier heel goed van pas komen.
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Mamavan2  schreef op: 09-01-2016 10:17:19
Hier is het weer toegekend voor de jongste.
voor de oudste loopt het ook gelukkig door.
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Yasmine  schreef op: 09-01-2016 11:20:44
bij mijn zoontje van 12 jaar,werd het vorige week ook afgewezen.
hij scoorde 2 punten ipv 3 punten.
Ik wacht nu op de afwijzing an de svb om bezwaar te kunnen maken.
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Mamaj  schreef op: 09-01-2016 15:22:09
Ja ik vind ook dat dit niet enkel zou moeten afhangen van of je nu wel of geen externe zorg wilt. Of daar voor kiest
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Mamaj  schreef op: 16-03-2016 21:44:27

  1. Hallo, ik kan in ieder geval mededelen dat ik samen met een advocaat mijn gelijjk heb gekregen. Het CIZ kende nul punten toe. Dat was een enorme blunder. Daar kon ik niet mee akkoord gaan. Bezwaar gemaakt richting het SVB. Ook heeft het CIZ een enorme fout gemaakt in onze case door telefonisch mede te delen dat een kind op alle punten moest scoren. Het CIZ beloofde de case opnieuw te bekijken en te beoordelen met de door mij aangevulde informatie, plus een afspraak met mij en mn advocaat. Mijn advies is aan eenieder: Vraag je kind zijn of haar desbetreffende behandelaar en huisarts om informatie aan te vullen en stuur dit  ook mee naar het CIZ.

 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Mamami  schreef op: 30-09-2016 17:10:22
Inmiddels weer een jaar verder, mijn aanvraag werd dus vorig jaar afgewezen. Inmiddels wordt het zwaarder en zwaarder.
Hij zit nu op het voortgezet onderwijs en loopt daar helemaal vast. Nu zijn er vanuit school wel een aantal dingen opgestart maar lang niet genoeg. HIj moet dus naar huiswerkbegeleiding (nu zit ik dus iedere dag 2 uur naast hem omdat het anders niet lukt) die gespecialiseerd is in ASS.

Kortom ik heb weer een nieuwe aanvraag gedaan en ik hoop echt dat dit gaat lukken !!!
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Pacific  schreef op: 30-09-2016 17:44:42
Zit hij op speciaal voortgezet onderwijs?
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Mamami  schreef op: 30-09-2016 19:22:57

Quote pacific:
Zit hij op speciaal voortgezet onderwijs?



Nee regulier havo/vwo brugklas
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Pacific  schreef op: 30-09-2016 20:34:04
Mijn zoon van net 12 lijkt heel veel op hoe jij je zoon omschrijft. Hij zit op speciaal voortgezet onderwijs ook brugklas(havo/vwo). Veel van zulke dingen worden hier vanuit school gedaan
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Mamami   schreef op: 30-09-2016 21:13:59

Quote pacific:
Mijn zoon van net 12 lijkt heel veel op hoe jij je zoon omschrijft. Hij zit op speciaal voortgezet onderwijs ook brugklas(havo/vwo). Veel van zulke dingen worden hier vanuit school gedaan



De basisschool wilde niet meewerken aan een cluster 4 indicatie.  Anders had hij naar een yuliusschool gekund ook havo/vwo.
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Saskiamv2boys  schreef op: 09-10-2016 16:32:56
he er bestaat een topic over.
Ik heb het zaterdag de brief gehad dat ik extra informatie moet aangegeven.
Ik hoorde het ook via via dat de mogelijkheid er bestaat.
Bij ons door een lichamelijke beperking. Ik ga het gewoon invullen en dan zie ik wel.
De kosten lopen de pan uit vooral met aanpassingen en vervoer naar revalidatiecentrum enz
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
M.post  schreef op: 07-11-2016 11:33:34
       https://www.facebook.com/groups/1606578166298933/
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
M.post  schreef op: 07-11-2016 11:36:46
Op deze fb-site zijn nu de criteria geplaatst die CIZ hanteert. Voor kinderen met autisme bijna onmogelijk om genoeg punten te halen. Natuurlijk afhankelijk van leeftijd en meerdere 'handicaps', maar zelfs permanent toezicht en structuren krijg je vaak geen punt voor. We zijn bezig met rechtzaak en noodkreet richting ministerie.
 
Quote
RE: tegemoetkoming bij kind met ASS
Mamami  schreef op: 27-11-2016 10:31:08

Helaas bij ons is het weer afgewezen. En idd op permanent toezicht mist hij de punten.

Hij kauwt zijn kleding kapot, bevuilt ondergoed die ik niet meer schoon krijg, ben minder gaan werken om hem beter te kunnen begeleiden. Op dit moment zit ik er 2 uur per dag met hem huiswerk te maken en hem te begeleiden met plannen van huiswerk en andere afspraken. School (Havo/vwo regulier) doen hun best maar heeft ook het idee dat speciale zorg nodig is.
Gebeld met zijn oude behandelaar (stichting voor ASS) maar deze hebben een patientenstop omdat het budget op is.

Geadviseeerd is om huiswerkbegeleiding in te schakelen voor 3 uur per week door iemand die bekend is om om te gaan met kinderen met een Ass/asperger. Dit kunnen we echt niet zelf betalen (480 euro per maand). Gemeente doet hierin niks want ons inkomen is te hoog (lees geen minima, gewoon modaal) en een PGB krijg je hier niet voor.

3 weken geleden is hij in aanraking geweest met politie, school is bang dat hij makkelijk doelwit is voor verkeerde vrienden. Hij wil en maakt geen huiswerk als ik er niet achteraan zit, haalt slechte cijfers en is voornamelijk bezig de clown uit te hangen op school en zich te profileren als stoer en coole dude.

Vorige week is hij een middag kwijt geweest, hij was met klasgenoten meegefietst naar ander dorp maar wist de weg terug niet meer. Heeft toen de weg gevraagd naar school en is van daaruit naar huis gefietst. HIj heeft mobiel maar komt dan niet op het idee om te bellen of hij wil het zelf oplossen.

Ook zelfstandig een boodschap doen lukt niet (hij is 12 jaar), hij komt altijd met iets anders terug dan waar ik om gevraagd heb.



Kortom ik weet het even niet meer.

 
Quote
Navigatie


Reageren op tegemoetkoming bij kind met ASS
Naam
Bericht