Menu
 

Topic:

Schoolarts! Extra gesprek..

Anno Niem  schreef op: 22-05-2015 15:13:47
Vooropgesteld; ik ben geen fan van consultatiebureau's en schoolartsen maar waar ik woon is het erg fijn (en nodig) dat er een schoolarts is..
Dus gaan mijn kinderen braaf naar de schoolarts. De discussie wel of niet is dan ook niet nodig in dit topic. Twijfelde even of ik hem in slap zou plaatsen, het is namelijk meer mijn eigen nieuwsgierigheid.

Oké, half jaartje geleden kwam er een brief van school mee naar huis. Zoonlief was gemeten, gewogen, had gehinkeld enzovoort. Eén punt van kritiek, hij is te klein voor zijn leeftijd. Wijzelf en grote zus zijn helemaal niet klein en grote zus is zelfs een kop groter dan gemiddeld (die is dan wel weer erg dun maar kwam vorig jaar wel door de keuring ). Dat hij klein is dat klopt. Te klein dat vinden wij zelf wel meevallen. Het is meer de combi met zijn babyface, hij oogt klein en schattig. Schattig is trouwens ook niet waar, dat lijkt maar zo.

Nu een nieuwe brief uit zijn tas gevist voor de vervolgafspraak en wat mij nou triggert is dat er terugkoppeling plaats vindt aan school. Heb ik bezwaar dan kan ik dat wel aangeven in het gesprek.

Wie heeft er wel eens zo'n vervolggesprek gehad? En wat willen ze dan weten? Ik ben nieuwsgierig naar de vragen juist omdat er expliciet staat dat er een terugkoppeling is.
Ik kan zelf natuurlijk wel bedenken dat ze willen weten wat hij eet, hoe hij slaapt enzo. Maar verder dan dat kom ik niet. Wie helpt!?



 
Quote
Navigatie
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Anno Niem  schreef op: 22-05-2015 15:17:25
Oh ja, wij maken ons geen zorgen over zijn lengte. Hij schiet wel een keer de lucht in.
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Kees  schreef op: 22-05-2015 15:36:35
ik heb ervaring met terugkomen, terugkomen en weer terugkomen bij de schoolarts omdat mn kind " veeeeeeeeel te klein voor zn leeftijd is"

ik ging daar zelf heen, de terugkoppeling gaat hier niet via school, waarom is dat?

de vragen zijn idd: eetpatroon, slaappatroon, vriendjes, is hij gezond, is hij vaak verkouden, hoe ziet zijn groeigrafiek eruit, hoe gaat het op school qua leren.
dit soort dingen

na de 2e keer heb ik vriendelijk bedankt.
het schiet niet op, uit elkaar trekken doen ze ook al niet

ik maakte me een poos wel zorgen, want het verschil tussen zijn leeftijdsgenoten werd wel erg groot.
maar de schoolarts kan er gewoon niks mee. ik ben naar de huisarts geweest voor info.

hier is papa 2 meter dus zou je verwachten dat we ook grotere kinderen hebben.
maar ik ben erachter wat het geweest is (volgens mijn eigen overtuiging)
stress.
mijn zoon groeit ineens nu in 1 maand 3 cm.
wonderlijk! er heerst rust thuis en bam....daar komt ie hoor!

 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Anno Niem   schreef op: 22-05-2015 15:43:23
Kees, je slaat de spijker op zijn kop. In groep 1/2 een hoop gedonder gehad. Hij groeide toen niet. Hij (nu groep 3 trouwens) schiet ook elke vakantie de lucht in, maar ja inhalen van die tekorten is niet zomaar gedaan natuurlijk.


 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Dano  schreef op: 22-05-2015 15:46:20
Mijn zoon is 11, (augustus 2003 ) en is klein. Hij heeft broek maat 140/146 , hij is ca 1.45 nu ( ongeveer)dus klein. Hij is verder niet mager maar ook niet dik, hij is "gewoon" . Hij zit in groep 7 en laatst zijn we samen naar de schoolarts geweest voor het groep 7 bezoek. Ze zei inderdaad dat hij klein is maar ze maakte er niets van. Ik ben ook niet heel groot ( man is ca 1.90 ik ca 1.60) ze zei dat mijn zoon binnenkort echt gaat groeien, in de puberteit . Niemand behalve zoon zelf heeft er last van, die wil graag NU groeien hahaha. het komt wel goed, geloof me. Geen idee wat ze gang zeggen bij de schoolarts, maar je bent er nog altijd zelf bij.
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Kees  schreef op: 22-05-2015 15:47:48
nee inhalen is niet zomaar gedaan, dat heeft tijd nodig.
straks staan leeftijdsgenootjes weer stil en groeien die van ons weer door joh

mijn zoon heeft er zelf nu wat last van, we hebben een deal gesloten. dat hij op zn 18e net zo groot als papa is, we hebben een weddenschap om mn maandsalaris

ook als andere kinderen hysterisch doen als hij zn leeftijd verteld " ooooh jij bent echt heel klein" zegt hij nu
" van mij is er niet veel nodig om me perfect te maken"
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Jill  schreef op: 22-05-2015 16:15:23
De mijne was ook klein (nog geen meter toen hij met 4 naar school ging)
Nu is hij 8 en 1.37 en bijna de grootste van de klas. Het kan verkeren!

Kees: zijn jullie uit elkaar? Omdat je schrijft er rust is. Heb je topic toen gevolgd, maar dit heb ik gemist. Ik vind jou zo'n krachtige vrouw!
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
El64  schreef op: 22-05-2015 16:20:55
Staat dat er niet standaard bij terugkoppeling aan school? Onze zoon had het bezoek in groep 7 en in de brief stond ook dat ze terugkollen naar school mijn man vond dat school er niets mee te maken had ik vond het niet het gezeur waard om te zeggen dat we dat niet willen. 
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Anno Niem  schreef op: 22-05-2015 16:25:49
Er staat expliciet in de brief dat ik dan aanmoet geven of ik terukoppeling wel of niet goed vind. Raar toch? Het is wel een standaard brief natuurlijk maar het is een aparte alinea.
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Jo  schreef op: 22-05-2015 18:03:19
In groep 3 kwam de schoolarts, werden we gebeld door de GGD, onze dochter was wel klein?
Dus mijn vriend zegt: en wat wilt u nu dat we doen? Ja niks.
Ze was absoluut niet klein, ok niet groot maar lang niet de kleinste.
Nu is ze 9 en bijna de grootse van de meisjes uit haar klas.
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Deborah Mv..  schreef op: 22-05-2015 18:16:57
Als je vragen hebt, ga je toch naar een arts die daar verstand van heeft? Zonde van je tijd! Alleen maar voor de statistieken.
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Anno Niem   schreef op: 22-05-2015 18:56:56
Klopt Deborah, als ik mij zorgen had gemaakt had ik allang bij de huisarts gezeten. Maar ik ga wel want ik ben nieuwsgierig (toch op mijn vrije dag en vroeg op de ochtend). Wat moet ik dan aan zijn lengte doen, kan hem inderdaad niet uitelkaar trekken. En kan ik gelijk even vragen waarom een medisch dossier op school gedeeld moet worden. Want, aangeven dat je dat niet wilt kan alleen in dat gesprek.
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Mamsie  schreef op: 22-05-2015 18:57:35
Ik vind de schoolarts dus geen onzin. Er worden heel veel probemen ondervangen en hulp aangeboden door schoolartsen. Dat voorop.

Hier moeten ze ook altijd terug juist omdat ze lang zijn en veeeeeel te licht.
Ik doe dat braaf maar ja na 14 jaar weten we nu wel dat ze te licht is hihi.
D3 adviezen hebben we allemaal geprobeerd . Nu vind ik lengte niet een groot probleem. Te licht kan natuurlijk met ondervoeding te maken hebben. Uit ervaring weet ik dat juist deze artsen veel verwaarlozing en mishandeling eruit pikken.
Juist omdat het bij ons om ondergewicht ging vroegen ze af op school hoe de kids op school kwamen of ze genoeg lunch bij zich hadden etc. Die terugkoppeling was dus best logisch. Dat zie ik niet bij lengte, of moet dezelfde reden hebben.
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Mv5  schreef op: 22-05-2015 19:37:06
Mijn middelste is ook erg klein voor haar leeftijd. 13 jaar en 1.44 lang. Ze groeit wel, maar heeeel erg langzaam. Verder is het zo ongeveer het gezondste kind dat je kunt vinden. Eet goed en veel, sport veel, zit lekker in haar vel, noem maar op. Is wel een beetje laat in haar ontwikkeling, dus groeispurt en puberteit dus ook later.
Schoolarts zegt hier ook altijd 'ja ze is wel erg klein voor haar leeftijd'. En, wat wil je daar aan doen dan? 'We kunnen er niets aan doen, maar zolang ze wel blijft groeien en de ondergrenscurve blijft volgen hoeft ze niet naar een gespecialiseerde arts'. En zo gaat het al jaren. Prima, ze zal wel een keer een groeispurt krijgen. Groot zal ze niet worden, maar dat hoeft ook niet.

Waarom die terugkoppeling? Je schrijft al dat het in jouw regio nodig is dat er een schoolarts is. Dat geeft aan dat er waarschijnlijk behoorlijk wat kinderen mishandeld/verwaarloosd worden of niet genoeg te eten krijgen, bijvoorbeeld door armoede.
Kinderen met een slechte thuissituatie of die in armoede leven, hebben meer kans op achterblijven in groei (door stress, wat al genoemd werd, of door te weinig voedingsstoffen). In zo'n gesprek zullen ouders netjes sociaal gewenste antwoorden geven en zeggen dat hun kind elke dag fruit en groente eet en elke dag ontbijt met twee volkorenboterhammen met kaas enz. Als de schoolarts deze informatie met school deelt, kan dat gecontroleerd worden. School ziet immers veel meer dan een schoolarts. Als het verhaal van de ouders niet blijkt te kloppen, kan er ingegrepen worden. Nu zal dat bij jullie niet aan de orde zijn, maar in een regio met veel probleemgezinnen kan dat wel zinvol zijn. Al ben ik normaal gesproken van mening dat medische gegevens niet met school hoeven worden gedeeld, in zulke gevallen kan dat wel zinvol zijn. Als jullie het niet willen, zou ik dat ook gewoon aangeven. Dat moet je zelf beslissen.
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Kees  schreef op: 22-05-2015 19:57:26
Daar heb je een punt mv5 vwb die terugkoppeling.

Mijn mini eet niet maar vreet, echt veel.
Kan ik leuk vertellen aan die schoolarts, maar
meester kan evt bevestigen
Als hijop school niet eet...

Ja,daar zit wel wat in.

 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Tijn  schreef op: 22-05-2015 19:58:51
Hier is onze tweede ook niet groot. Hij is net 7 en 122 cm. Hij zal wrs geen 190 cm worden maar wat kleiner blijven. Tja dat is dan maar zo, als hij verder gezond is maak ik me er niet druk om.

Maar ik zou dus ook gaan en luisteren wat ze te vertellen hebben puur uit nieuwsgierigheid. Want ze kunnen er toch niks aan doen.
Ben trouwens wel benieuwd nu hoe groot hij is.
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Jen9  schreef op: 22-05-2015 20:18:18
Mijn zoon heeft bij die rotjuf, sommigen weten dat verhaal nog wel, een groeiachterstand opgelopen.. door stress idd.. Hoop dat hij t nooit nog gaat nhalen.. Dus ja, ik herken t wel.. niet groeien door stress.  In die tijd wilde ik geen terugkoppeling naar school.. was trowuens ook niet nodig, hij was "ok" bevinden ;-)  Wat ze bespreken weet ik niet.
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Anno Niem  schreef op: 22-05-2015 21:37:25
Ik weet niet eens zeker hoe groot hij is. Ik schat 1.20 (want een paar maanden terug haalde hij dat nét niet in de Efteling) en 20 kilo. Hij is bijna 7.

Mv5 je hebt een punt! Maar het blijft vreemd. Want als de lijnen zo kort zijn met school dan zouden ze moeten weten dat zoonlief wel te eten krijgt
Besteed je tijd dan nuttiger.

Hij heeft zo'n drie jaar in maat 98/104 gezeten en was daar in één spurt (in de zomervakantie) uit. Maar hij past nog makkelijk in Name it 116. Hij heeft geen lange benen, maar hij is één bonk spier en supersterk.
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Gewoon Ik  schreef op: 22-05-2015 21:40:23
Ik wek bij de ggd en ga volgende week eens opzoek naar die brieven. Heb er volgens mij nog nooit iets gezien over een terug koppeling naar school. Maar misschien is dat wel per regio verschillend.
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Anno Niem  schreef op: 23-05-2015 08:02:13
Je mag een kopietje hoor Gewoon ik.
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Anno Niem  schreef op: 23-05-2015 08:03:56
Oh, volgens mij moet ik de was ophangen van mezelf..
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Gewoon Ik  schreef op: 23-05-2015 08:12:17
Nee ik hoef geen kopietje 😀 maar afentoe moet ik ook brieven in een envelopje doen en dus ook vervolg afspraken en ik heb het dus nog nooit gezien. Vroeg me gewoon af of ik er overheen gelezen heb.
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Roze  schreef op: 23-05-2015 13:40:33
Volgens mij is dat terugkoppelen naar school gewoon een formaliteit. Vroeger gebeurde dat automatisch, nu wordt er toestemming gevraagd.
De info die je als lkr krijgt is vaak niet heel uitgebreid, maar je weet wel dat er bijvoorbeeld aan iets 'gewerkt' wordt.
Ik had een heel stevig meisje in de klas. Zij moest ook terugkomen. Dan hoor ik wel dat ze samen met ouders mee aan het denken is, wat hier aan te doen is.
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Mv5  schreef op: 23-05-2015 18:46:17

Quote Anno Niem:
Mv5 je hebt een punt! Maar het blijft vreemd. Want als de lijnen zo kort zijn met school dan zouden ze moeten weten dat zoonlief wel te eten krijgt Besteed je tijd dan nuttiger. 


Klopt. School heeft de ggd in principe niet nodig om de ouders aan te spreken over dat kind bijv. nooit eten mee heeft voor in de pauze of elke dag om negen uur alweer met een rommelende maag in de klas zit. En misschien ook wel dun is of klein voor de leeftijd. Zelfs als een kind er normaal uitziet, zouden ze hier iets van moeten zeggen. Een kind heeft toch recht op eten en heeft dat ook nodig.
Maar als de ggd constateert dat een kind achterblijft in groei en in de regio zijn veel 'probleemgezinnen', dan snap ik wel dat ze met school in contact blijven om problemen op te sporen.

 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Pup78  schreef op: 23-05-2015 21:06:08
Hier ook een brief voor een vervolg afspraak.
alleen is mijn zoon niet te mager, maar te zwaar...
Hij is erg onzeker, hoop niet dat hij hierdoor nog meer gaat twijfelen aan zichzelf!!
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Ik  schreef op: 23-05-2015 22:00:12
Is normaal hoor terugkoppeling naar school 
mijn jongste zakte voor zijn ogentest en moest naar de oogarts en ze vroegen ons ook toestemming voor terugkoppeling naar school
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Anno Niem  schreef op: 24-06-2015 09:33:02
Nou, dit was echt zonde van de tijd. Ze heeft hem gemeten. Sprak hem tot drie keer toe aan met de verkeerde naam en vroeg of ik voor de standaard achtjarige checkup nog tussentijds wilde meten. Hij was bijna vijf centimeter gegroeid, dus daarvoor heb ik bedankt.
Verder niks. Geen vragen over eten, gezondheid of wat dan ook. Wat betreft de terugkoppeling, daar wist ze niets van?
Dus ik denk dat de vijf centimeter nu bij Pietje in zijn dossier staan..
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Shea  schreef op: 24-06-2015 10:03:54
dat is wel een klacht waard   wat een aanfluiting zeg ... en dat moet proffesioneel zeg
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Mamvan3  schreef op: 24-06-2015 10:19:51
Wat een aanfluiting!!!
Hier was de jongste te klein en de oudste te lang/dun... 
Jongste heeft een flinke groeispurt gehad en is inmiddels grootste van de klas, de oudste wordt 4 jaar ouder geschat in voorkomen
Hij is net 13 en 1.90 m lang, maar broodmager. Zelfs de huisarts kaartte dit laatst aan. Ik gaf aan, dat oudste al zijn hele leven zo mager was en eet voor 3, maakte de huisarts geen problemen. Wanneer hij niet goed had gegeten, had ik deze handreiking van de huisarts uiteraard aangenomen.
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Ladybug  schreef op: 25-06-2015 20:52:09
mijn zoon is ook altijd te klein geweest... maar eigenlijk nooit wat gehoor.... hij is nu bijna 16 en  1M58
 
Quote
RE: Schoolarts! Extra gesprek..
Lelie  schreef op: 26-06-2015 07:50:21
Waarom ga je gewoon niet een keer naar de kinderarts? Dan wordt je kind helemaal gecheckt en kun je dat terug koppelen naar het consultatiebureau. Dan hoef je daar ook niet meer extra te meten haha. Wij hebben dat ook gedaan met onze dochter van 4 jaar (92,5 cm), zij is helemaal gecheckt en we hoeven nu alleen nog maar voor een handfoto en dan is het als het goed is klaar. Kinderarts zei trouwens wel dat het goed was dat we tijdig langskwamen, want als ze wel iets mankeren (bijvoorbeeld geen groeihormoon aanmaken oid) dan is het handig als je daar tijdig bij bent. Nu zal dat bij jou kind wel loslopen, 5 cm gegroeid wow!, daar zou ik voor tekenen haha
 
Quote
Navigatie


Reageren op Schoolarts! Extra gesprek..
Naam
Bericht