Menu
 

Topic:

opvang grootouders

Anja  schreef op: 12-05-2015 12:07:38
dit moet me even van het hart...
Samen met mijn man heb ik 2 zoontjes. Zij gingen altijd naar creche en schoolopvang toen wij moesten werken. Mijn schoonouders hebben 4 zonen, en zij zorgden toen voor hun 3 andere kleinkinderen (van andere zoon). Toen wij vroegen of onze zoontjes ook af en toe mochten gaan toen wij moesten werken, kon dit niet. Reden : mijn schoonouders voelden zich te oud, en anders was het te druk voor hen met de 3 andere kleinkinderen.
Nu is mijn schoonzus bevallen (van mans andere broer), en mijn andere schoonzus (van de 4e broer) binnen enkele maanden , MAAR voor hun  kinderen kunnen/gaan ze wel zorgen. Ondanks het feit dat mijn schoonouders ondertussen  al weer wat ouder zijn natuurlijk, en ze bovendien ook nog zorgen voor hun 3 andere (oudere) kleinkinderen.  Ik heb hierover gesproken met mijn man en die zegt dat hij daar niet wakker van ligt. En dat ik geen energie moet verspillen met daaraan te denken. Ik vind het wel jammer voor onze kinderen natuurlijk, temeer omdat ze zelf vragen om ook eens naar opa en oma X  te gaan. Jammer ook voor ons vind ik dat wij geen hulp krijgen, terwijl wij ook met tweeën gaan werken, en onze kinderen ook niet teveel in opvang willen laten blijven.  
Overdrijf ik , of zouden jullie opa/oma eens aanpreken hierover?          
 
Quote
Navigatie
RE: opvang grootouders
Caithy  schreef op: 12-05-2015 12:15:19
Ja ik zou het bespreekbaar maken maar niet aanvallend bedoelt, vragen staat altijd vrij!

 
Quote
RE: opvang grootouders
Int  schreef op: 12-05-2015 12:18:52
De kindjes die nog geboren moeten worden, zijn dat dan niet broertjes/zusjes van de kids waar ze al op passen? Dan vind ik het ook nog wat anders. Wellicht durven ze dan tegen de betreffende zoons te zeggen dat meer kids te druk wordt?

Ik zou me er persoonlijk ook niet al te druk om maken. Willen ze , prima. Willen ze niet ook goed. Dat is hun keus.
 
Quote
RE: opvang grootouders
Anja   schreef op: 12-05-2015 12:29:09
@Int : het kindje dat net geboren is, en hetgene dat nu moet geboren worden zijn de eerste kinderen van hun andere zonen (3e en 4e zoon). Dat is het hem nu net : voor 3 zonen wel, voor de andere niet. Nu is het wel zo dat mijn man nogal "braafjes" is , hij vermijdt conflicten en zwijgt liever voor de lieve vrede (ook op zijn werk bv). ik zou liever hebben dat hij wat doortastender is, het zijn tenslotte zijn ouders he
 
Quote
RE: opvang grootouders
Vlindertjes  schreef op: 12-05-2015 12:31:58
Tja, ik snap dat je je er druk over maakt zou ik ook doen. Maar uiteindelijk is het de keuze van de grootouders. Het is hun keuze dat ze minder betrokken willen zijn bij jullie kinderen. En dus ook hun keuze dat ze dan jullie kinderen minder zien. Als jou man zich er niet druk om maakt zou ik proberen het los te laten. Waarom bespreekbaar maken, waarschijnlijk haal je dan alleen maar meer overhoop.....
 
Quote
RE: opvang grootouders
Jomi  schreef op: 12-05-2015 12:33:47
Heel erg herkenbaar, hier wordt er ook onderscheid gemaakt tussen de kleinkinderen.
Ik zou je gevoel uitspreken naar je schoonouders, niet aanvallend of verwijtend maar dat het zo jammer ia voor jullie kinderen en dat ze graag ook tijd met hun willen doorbrengen.
HOuding van je man is erg herkenbaar voor mij, dat is toch lastig omdat het zijn ouders zijn en het is wel voor als hij jou ondersteund.
 
Quote
RE: opvang grootouders
Jantjemv3  schreef op: 12-05-2015 12:43:00
Ik snap dat dit je een rotgevoel geeft. Zijn de andere kinderen nu misschien al zoveel ouder dat de twee babies erbij minder een 'last' zijn dan toen jouw kinderen geboren werden? Ik zou het inderdaad ook benoemen, niet verwijtend maar ze mogen best weten dat je je er een beetje rot onder voelt toch? En daarna maar gewoon accepteren. Zijn het verder wel lieve opa en oma voor je kids?

 
Quote
RE: opvang grootouders
Nelia  schreef op: 12-05-2015 12:44:56
Ik zou het zeker aan hen vragen naar het waarom, het is wel raar nl. Je praat echter in de verledentijdvorm. Heb je nu geen opvang meer nodig?
 
Quote
RE: opvang grootouders
Mv5  schreef op: 12-05-2015 12:45:10
Ik zou het wel bespreken. Het is en blijft uiteindelijk natuurlijk hun keuze, maar ik vind dit eigenlijk niet eerlijk. Ze geven bij jullie aan dat ze te oud zijn en dat het te druk is, maar ondertussen mogen de kinderen van andere broers er wel bij en daarvoor zijn ze dan niet te oud en is het niet te druk. Dat zou ik dan vreemd vinden en dat ook uitspreken. Ze kunnen ook gewoon eerlijk zijn over de reden want dat is nu - naar het lijkt - niet het geval. Vooral voor jullie kinderen is het vervelend dat opa en oma nooit tijd voor hen hebben en wel voor de andere kleinkinderen.
 
Quote
RE: opvang grootouders
Minou  schreef op: 12-05-2015 12:49:23
Het is meer het principe he..snap je gevoel..waarom zij wel en onze kinderen niet?

Je man kan het wat meer loslaten, die heeft zoiets: nou ja prima dan


maar vragen staat vrij, waarom die kinderen wel en onze niet?
 
Quote
RE: opvang grootouders
Nerise  schreef op: 12-05-2015 13:12:05
Zou het ook niet kunnen dat ze denken dat jullie je opvang al op orde hebben? En er daardoor voor hen geen noodzaak is om jullie te helpen?

Hebben de andere twee broers van je man überhaupt geprobeerd om andere opvang te zoeken? Of hebben ze hun ouders gewoon voor het blok gezet?

Ik herken het wel een beetje hoor. Wij zijn ook met vier thuis en mijn moeder rent en vliegt voor maar één kleinkind (en één kind). In de schoolvakanties, en als mijn zus op vakantie moet, wordt dat kind altijd bij mijn moeder gestald, want het is bijvoorbeeld zo zielig om haar een hele week naar de vakantie-bso te sturen. Mijn zus hoeft dan maar te hinten dat Xje de bso niet leuk vindt of oma springt al bij, en kan dan vervolgens niet meer op pad omdat Xje er is.
 
Quote
RE: opvang grootouders
Nerise  schreef op: 12-05-2015 13:16:22
Maar als ze echt te oud zijn komen ze nog wel terug van het plan om ineens op 2 baby's te gaan passen. En dan hebben die andere zoons een probleem....en jij lekker niet
 
Quote
RE: opvang grootouders
Inky69  schreef op: 12-05-2015 13:21:45
Ik vind dat wanneer je kinderen krijgt, je zelf voor opvang moet zorgen en er niet vanuit moet gaan dat grootouders dit werk gaan overnemen. Maar ik zou hier wel een beetje boos om worden en ik zou ze ermee ook confronteren. Niet zodat ze alsnog op jullie kinderen moeten gaan passen want dat zou ik niet meer willen, maar ik zou het ze wel duidelijk maken dat je dit niet leuk vind.
 
Quote
RE: opvang grootouders
Anja  schreef op: 12-05-2015 13:29:18
Bedankt voor jullie reacties !

@ Jomi : Gaan jij & je man ook anders om met de situatie?
@ Jantjemv3 : de andere kleinkinderen zijn slechts 1 à  2 jaar ouder, dus uiteindelijk geen zo'n groot verschil 
@ Nelia : idd, onze kinderen zijn de laatste paar jaar constant naar de opvang geweest he, totdat ik nu hoorde dat het voor de andere kleinkinderen wel kan, terwijl een babietje toch meer zorg vraagt dan wat oudere kinderen lijkt me?
@Minou, mijn man kan wat gemakkelijker loslaten, wij verschillen nogal daarin   
 
Quote
RE: opvang grootouders
Myself  schreef op: 12-05-2015 14:13:36
Ik kan je gevoel compleet snappen meid, ik zou dat ook heel vervelend vinden en ik vind het gewoon niet kloppen.
Kijk, je kan er niet vanuit gaan als je zwanger bent dat opa en oma wel gaan oppassen, maar dat snap je zelf ook wel.
Maar onderschijt maken tussen de één en de ander, wat ze nu in mijn ogen doen, vind ik niet kunnen.

(hier ook zo iets soortgelijks gaande, veel klussen en man met lichamelijke klachten. Schoonvader helpt bij dochters wel heel veel en hier heeft hij nog geen verfkwast ooit vastgehouden. Dit speelt al jaren en doet ons ook gewoon pijn)
 
Quote
RE: opvang grootouders
Ma Dalton  schreef op: 12-05-2015 17:48:17
Bij ons is dat onderscheid er ook. Voor mijn schoonzusjes wordt structureel meerdere dagen in de week opgepast. Alles kan. Vraag ik maanden van te voren voor mijn boys om 3 dagen te logeren omdat ik moet werken.. melden ze het 2 weken van te voren af..
IK was  Niet omdat ze moeten oppassen, maar omdat ze hadden toegezegd en ik tegen mijn zoons had gezegd dat ze gingen logeren.
Grootouders gemis. Ik kan en wil ze niet dwingen.  
Maar toen mijn schoonmoeder meldde dat de kinderen in de grote vakantie wel mogen logeren..dacht ik ok, prima, plannen, oppas NIET afzeggen en zeker niks tegen de kinderen zeggen.
Maar ik ben natuurlijk ook geen bloed en mijn kinderen zijn nooit zo ...als de anderen.


TO laat het los.Je krijgt alleen maar ruzie. Je wilt je kinderen nergens onderbrengen waar ze niet gewenst zijn. 
 
Quote
RE: opvang grootouders
Kees  schreef op: 12-05-2015 19:39:20
Zoiets is al eerder hier besproken en ik ga toch hetzelfde
reageren..

Hier spreekt de andere kant namelijk.
Mijn ouders hebben 2 kinderen en.bij mij passen ze 2
X per week op, doen mn huishouden, brengen en halen,
jongens logeren,doen leuke dingen,etc.

bij mijn broer passen ze niet op, kind logeert ook niet,
er is geen band met schoonzus.
Schoonzus houdt de boot af,is afstandelijk.
Ook mijn broer investeert.niet in zijn ouders.

Puur een wisselwerking, ik doe andersom ook alles voor
mn ouders en we hebben naast de shit ook veel lol

Wellicht kun je jouw eigen rol eens bekijken in deze?
En maak het vooral bespreekbaar, niet als verwijt maar
meer : ik vroeg me gewoon af....
 
Quote
RE: opvang grootouders
Ma Dalton  schreef op: 12-05-2015 20:09:03
Kees, soms is dat gewoon zo. Ik heb zo alles geprobeerd.  maar net zoals met exen van schoonzus gewoon nooit meer gepraat wordt ( en vooral veel zwartgemaakt wordt) denk ik dat ik toch nooit werkelijk zo gezien wordt als mijn schoonzussen. Mijn man zijn ze vooral trots op. En voor hem zouden ze wel alles doen denk ik.maar ze hebben dan weer het idee dat het bij ons niet nodig is .. Denk ik... wat het allemaal precies is weet ik ook niet. Ik nodig uit, en ik vergeet al het vervelende maar snel, en ga maar verder alsof ik een gekke ben. Heb nog gevraagd of het aan ons lag.. Was niet zo.. Passen ze op op kinderen van schoonzussen in die dagen..dan prikt het toch. Lopen ze van die kindjes alle verjaardagen af, maar voor de mijne is het te ver, te verzin maar wat..  Mijn ouders zijn niet zo, die omvatten iedereen ..  Familie relaties zijn complex. 
Soms kun je niet anders dan dat maar accepteren.
 
Quote
RE: opvang grootouders
Kees  schreef op: 12-05-2015 20:19:19
kan me ook goed voorstellen dat het steekt en zeer doet, want jouw kinderen zijn zeker niet minder belangrijk, maar ik denk dat in het-grote-mensen-brein inderdaad toch anders werkt.

" er is niks hoor" maar ondertussen.

misschien geeft MaDalton het beste advies; bij zulke mensen wil je je kinderen zeker niet achterlaten?
 
Quote
RE: opvang grootouders
Anja   schreef op: 12-05-2015 21:34:05
@ma Dalton : wijze woorden  . Ik heb , net zoals jou, de indruk dat mijn schoonouders denken dat het bij ons niet nodig is. Tja, eigenlijk weet ik ook niet waarom. Heel complex. Wij vragen slechts af en toe hulp, en toch kan het voor ons niet. Terwijl ze voor de schoonzussen waar ze heel veel voor de kinderen zorgen, ook nog de strijk en boodschappen doen en zo.
Ik nodig ook uit hoor, met de verjaardagen, zomerBBQ , nieuwjaar ze komen dan wel. Maar voor verjaardagscadeautjes wordt ook een onderscheid gemaakt. EN nu ga ik eens echt klagen . Mijn oudste zoon kreeg een spuuglelijk t-shirt en broek die bovendien veel te klein waren, dat zag je duidelijk (hadden ze ergens liggen in een kast zeker) en het neefje een coole hoodie met een envelopje 50 euro.    Tja, mijn kinderen vragen zich ook af hoe dat komt natuurlijk.
@Kees: een wisselwerking is er nooit geweest. Integendeel : vroeger belden ze mijn man voor vanalles en nog wat, hij hielp dan met plezier zijn ouders, maar als wij eens vroegen voor hulp kon het niet : te druk, andere kids zijn daar etc. Vorige week belden ze mijn man om te vragen of hij verlof kon nemen om hun tuin zomerklaar te maken (gras afrijden, haag snoeien, terras reinigen, etc) dus ja sorry daar heeft hij vriendelijk voor bedankt. Kan je ons niet kwalijk nemen, we hebben ons verlof nodig voor opvang van onze kinderen.    

 
Quote
RE: opvang grootouders
Jo  schreef op: 12-05-2015 21:45:04
Ik herken het gelukkig niet, maar zie het veel om me heen.

Een goede vriendin van me heeft al jaren een problematische relatie met haar schoonfamilie.
Haar man heeft 1 broer, die vrouw en kinderen zijn alles, zij is voor de schoonouders niks.
De kinderen van haar zwager en schoonzus worden verschrikkelijk voorgetrokken, mogen altijd logeren, passen al jaren op en haar kinderen worden nog net niet genegeerd.
Een keer met alle kinderen in de speeltuin gezeten, opa en oma kwamen langs, de kinderen van die ene schoonzus kregen 2 euro om wat lekkers te kopen, de andere 2 die van mijn vriendin niks, terwijl ze samen in de speeltuin zaten.
Mijn hart brak echt voor die kinderen, die snapten er niks van.
Gek genoeg doet mijn vriendin er alles aan geliefd te zijn bij schoonma.
 
Quote
RE: opvang grootouders
Anja   schreef op: 12-05-2015 21:55:25
@Jo : oei, das echt wel heel erg. Hier is het zo dat ze met de ene kleinkinderen naar de speeltuin gaan en met de onze niet  , maar er dan wel over praten terwijl onze kids  het horen. Ikzelf ben attent, koop altijd cadeautje voor verjaardagen van mijn schoonouders, terwijl mijn schoonzussen niks kopen en hun verjaardagen zelf vergeten  
 
Quote
RE: opvang grootouders
Jomi  schreef op: 12-05-2015 21:58:36
Hier doen wij er al jaren van alles aan om onze kinderen te 'promoten' aan mijn schoonmoeder, helaas zonder succes. Wij zeggen nooit een kwaad woord over deze oma, maar ik mwrk dat mijn kinderen zich terugtrekken doordat ze zich afgewezen voelen. Mijn jongste van 6 jaar is echt een allemans vriendje, maar tegen mijn achoonmoeder gaat hij zich steeds afwijzender gedragen. Dat breekt wel mijn hart....

Ik kan wel tientallen voorbeelden vertellen, sommige zouden jullie misschien niet geloven zo erg wordt er onderacheid gemaakt, zelfa als de kleinkinderen erbij zijn.
Oma benoemt bijv terwijl we met zn alle aan tafel zitten (de andere kleinkinderen uiteraard naast haar) dat zij zo blij is met haar kleindochter want meisJes zijn veel leuker dan jongens en zij heeft altijd een voorkeur gehad voor meisjes. Daarom was ze ook zo blij dat ze eerst een meisje kreeg, 'dan was die vast binnen!'
Toen mijn achoonzus zwanger was kreeg de baby met sinterklaas een kado wat 5x duurder was dan het budget van onze kinderen.
Haar fb staat vol met fotos van de andere kleinkinderen, nodigen wij haar uit of nemen we haar mee met een uitstapje dan wordt er nooit rrn melding van gemaakt. Zelfa haar vrienden hebben weleens op fb gevraagd naar haar andere kleinkinderen.....

Het is gewoon heel jammer, vooral voor onze kinderen en voor mijn man. Zijn hele leven al in de schaduw van zijn zus en nu delfen zijn kinderen ook het onderspit bij oma.
 
Quote
RE: opvang grootouders
Nerise  schreef op: 13-05-2015 07:09:12

Quote Jomi:
Hier doen wij er al jaren van alles aan om onze kinderen te 'promoten' aan mijn schoonmoeder, .



Daar zou ik nu meteen mee ophouden.

Sla maar eens een verjaardag van oma over, of ga eens niet op bezoek.
 
Quote
RE: opvang grootouders
Jen9  schreef op: 13-05-2015 08:33:59
Ja, ik zou t zeker vragen.. ander blijft dit tussen jullie instaan. Anders misschie ook wel, maar dan heb je zelf gedaan wat je kon.
 
Quote
RE: opvang grootouders
Ik  schreef op: 13-05-2015 08:55:56

Is wel raar idd dat ze gezegd hadden niet meer op te passen omdat ze zich te oud voelen en nu een andere zoon opeens kinderen heeft het wel te doen..tuurlijk het is hun goed recht maar nee eerlijk vind ik het niet naar jullie toe..


Ik denk niet dat je er wat aan kan veranderen maar ik zou wel mijn gevoel uiten en zeggen dat het voor jullie een beetje vreemd overkomt na datgene wat ze tegen jullie hadden gezegd jaren geleden.

En verder zou ik de eer aan mezelf houden en je lekker trots voelen dat jullie je eigen boontjes doppen!!

 
Quote
RE: opvang grootouders
Jo  schreef op: 13-05-2015 09:01:49
Anja, dit is 1 voorbeeld, zo zijn er 100.
Je hoort vaak, ja het is zo, moet je maar accepteren, maar ik zie al 11 jaar de strijd en het verdriet van een moeder, dat haar kinderen niks zijn en de andere kinderen alles. 

Ik zie het helaas ook andersom, dat mijn moeder totaal wordt genegeerd door mijn schoonzus en ze daarom de kleinkinderen zelden ziet, haar moeder alles is, mag oppassen, ze heel vaak ziet en mijn moeder niet de moeite waard is.
Familiebanden kunnen heel lastig liggen en kan heel pijnlijk zijn.
 
Quote
Navigatie


Reageren op opvang grootouders
Naam
Bericht