Menu
 

Topic:

vezelrijk/koolhydraat arm

-claudia-  schreef op: 08-05-2015 17:23:03
ik loop tegen iets aan (ik heb pds waar ik erg veel last van heb/en ook verschillende allergien), nu moet ik vezelrijk eten. Volgens internist: een boterham als tussendoortje en niet een rijstwafel. Kwa vezels vat ik dat, maar mijn probleem is: ik wil graag een paar kilo kwijt en sinds een paar week ben ik alleen maar aangekomen...alles wat veel vezels bevat, bevat enorm veel koolhydraten!!

Hoe krijg je veel vezels binnen en toch weinig koolhydraten/suiker/vet?

Ik zie soms door de bomen het bos niet meer...ja eet 6 volkoren boterhammen..ah pfff..ik moet er tegen eten..at normaal 2 of 3 per dag...
 
Quote
Navigatie
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Nathalie Mv Cad  schreef op: 08-05-2015 18:20:52
kun je de vezels niet op een andere manier aanvullen als met brood?
Mijn dochter heeft enorm veel allergien en eet alleen moutbrood en heel veel dingen met vezels mag zij niet (o.a. fruit, noten, peulvruchten mag ze niet). Zij heeft via de dietiste een voedingssuplement gekregen met vezels. Is dat voor jou geen beter optie?

Heb je overigens al je allergien in beeld? en weet je ook welke voedingsmiddelen er bij elke allergie horen en welke eventueel een kruisreactie geven? Onze ervaring en ook van mensen in onze omgeving is dat buikklachten en soms zelfs alle klachten van darmen met een juist dieet afgestemt op de allergieen weggenomen kunnen worden.

Nu zeg ik niet dat dat ook bij jou het geval is, maar mijn buurmeisje wist bijvoorbeeld niet dat bij een nikkel allergie ook heel veel voedingsmiddelen gemoeid zijn, die dacht alleen aan nikkel in contact en niet de voeding. terwijl juist een nikkel contact allergie ook voor heel veel buikklachten kan zorgen.

Als antwoord op je vraag: ik zou navragen of je geen voedingssuplement kunt nemen voor de vezels. ipv extra brood.
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Proestie  schreef op: 08-05-2015 18:24:29
Ik gebruik zelf inuline, het is wel vies, maar helpt wel. Het is een heel verhaal, dus je kunt het beste even googlen.
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Bepje  schreef op: 08-05-2015 18:36:00
Ik heb er ooit een poedertje voor gehad van de huisarts wat je op moest lossen in water. Enorm goor maar wel vezels. Anders eens langs bij een diëtiste. 
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Mamax2  schreef op: 08-05-2015 19:08:57
Gebruik je insuline om af te vallen?
dat lijkt me behoorlijk ongezond
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Jen9  schreef op: 08-05-2015 19:11:32
Hoewel ik ervan overtuigd ben dat he meer koolhydraten nodig hebt. ..maar heel veel groente en fruit eten. ..noten. .
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Proestie  schreef op: 08-05-2015 19:39:37

Quote mamax2:
Gebruik je insuline om af te vallen? dat lijkt me behoorlijk ongezond



Inuline is wat anders dan insuline. Ik gebruik het ook niet om af te vallen maar voor een goede darmflora
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Suus  schreef op: 08-05-2015 20:00:59
Groente bevat veel vezels, hoe harder hoe beter. Dus wortel bijvoorbeeld 
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Smvn&d  schreef op: 08-05-2015 20:02:36
Er zijn genoeg andere voedingsmiddelen waar veel vezels in zitten. Jen noemt het al, fruit, groenten, dat kun je ook nemen ipv brood.
Bananen bevatten heel veel vezels. Let hierbij wel op dat je genoeg drinkt, want als je veel vezels eet en te weinig drinkt, heeft dat juist het tegenovergestelde effect. Dus voldoende drinken.

Al eens speltproducten geprobeerd?
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Anne Mv 3  schreef op: 08-05-2015 21:25:52
Als je veel allergiën hebt is het heel goed mogelijk dat je ook erg gevoelig bent voor gluten, veel brood eten is dan ook niet goed..
Gevoelig voor gluten is wat anders dan een glutenallergie; er zijn mensen die negatief testen op glutenallergie maar wél minder klachten hebben als ze stoppen met gluten.

Groente is idd een goede 'leverancier' voor gluten. Probeer ook regelmatig minstens 12 uur niet te eten (nacht mee gerekend); bijvoorbeeld om 18 uur je avondeten, daarna alleen thee of water drinken en de volgende dag om 8 uur ontbijten. Voor je darmen is dat ook erg goed!

Je kunt ook waterkefir proberen, veel van mijn darmklachten zijn daarmee verdwenen. Het is echt uitproberen of het werkt, maar het is wel een geweldig simpel middel in de strijd tegen darmklachten. Er is ook een FB groep, daar kun je de waterkefir ook tegen verzendkosten krijgen (en veel informatie en tips)
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Mamax2  schreef op: 08-05-2015 21:37:05
Proestie, sorry!!! Ik las t echt als insuline
daar schrok ik van.
Excuses voor mijn reactie

 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Pien  schreef op: 08-05-2015 21:44:13
Waterkefir? Wat is dat?
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Jen9  schreef op: 08-05-2015 21:45:58
Gedroogde vruchten. .ook veel vezels. 
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Mie  schreef op: 08-05-2015 22:03:46
Roggebrood bevat ook veel vezels en omdat het zijn energie langzaam afgeeft kun je er ook heel lang op vooruit qua "honger".
Of brinta (granenontbijt is de merkloze versie) staat ook bol van de vezels en langzame koolhydraten.
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Anne Mv 3  schreef op: 09-05-2015 09:30:08

Quote Pien:
Waterkefir? Wat is dat?



Probiotisch drankje wat je zelf maakt; waterkefirkorrels kun je krijgen van andere gebruikers (het vermeerdert namelijk vanzelf), water, suiker, citroen en vijgen. Dit doe je (in bepaalde verhoudingen) in een pot en dat laat je 24 tot 72 uur staan; de één heeft het beste resultaat en/of vindt de drank het lekkerste na 24 uur, de ander juist na 48 uur of zelfs 72 uur.
De suiker is na 24 uur vrijwel helemaal opgegeten door de waterkefir.

Op internet is veel informatie te vinden. Koop geen kefir maar wordt lid van de FB-groep, daar krijg je het toegestuurd tegen verzendkosten of kun je het bij iemand in de buurt ophalen.

Ik ben begonnen met waterkefir omdat ik vaak een opgeblazen gevoel had, onrustige darmen. Regelmatig last van krampen, de ene keer obstipathie en dan weer dunne ontlasting/diarree. Na een paar maanden was ik van al deze klachten af.
Momenteel maak/drink ik het niet. Ik heb het twee jaar gedronken en doordat het nu heel erg goed gaat ben ik voorlopig even gestopt - eens kijken wat er nu gebeurd. Tot nu toe (ongeveer 3 maanden) gaat het nog steeds erg goed! Nog geen gekke buikpijn gehad.
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Jen9  schreef op: 09-05-2015 09:32:34
Ik reageer juist weer te sterk op kefir.. krijg er enorme buikkrampen van, opk na langdurig gebruik.. Maar je kan t zeker proberen!
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Anne Mv 3  schreef op: 09-05-2015 09:54:55

Quote Jen9:
Ik reageer juist weer te sterk op kefir.. krijg er enorme buikkrampen van, opk na langdurig gebruik.. Maar je kan t zeker proberen!



Bijzonder hè, dat het effect zo verschillend kan zijn.
Vervelend dat je er zó heftig op reageert!
In de FB-groep las ik dat ook al eens, mensen die bijvoorbeeld maar een half kopje per dag dronken.. Ik krijg niet méér krampen of ik nu 1 glas of 1 liter per dag drink.. Maar we hebben natuurlijk allemaal andere darmen!

Heb je wel een andere probiotica waar je wel goed op reageert, Jen9? Molkosan ofzo..
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Jen9  schreef op: 09-05-2015 09:57:21
Ik heb dat verder eigenlijk niet nodig... functioneer prima zo....  Molkosan reageer ik trouwens wel goe dop, en vind ik lekker.. Maar dat is al zo lang geleden

Ik ken meer mensen hoor, die er zo op reageren, op kefir...
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Satekroket  schreef op: 09-05-2015 16:07:54
Ontbijt van havermout, appel erdoor, noten, banaan, gedroogd fruit. Veel vezels en gezond.
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
-claudia-  schreef op: 09-05-2015 16:28:03
ik weet een deel waar ik overgevoelig voor ben...een deel waarschijnlijk ook niet, maar bepaalde dingen zijn nogal moeilijk om te achterhalen of die nou wel of niet klachten veroorzaken..dit doordat een kleine hoeveelheid bijv geenklachten geeft, en meerdere dingen bij elkaar wel (en je kan klachten krijgen tot 48uur na die tijd)...

Ik loop bij een dietiste...

Veel soorten fruit verdraag ik niet...verschillende noten ook niet. Tevens alle boompollen en graspollen,huisstofmijt en alle dieren met haren en veren (dus idd ook kruisallergien daardoor). Ik volg ook nog eens imunotherapie ivm de boom en graspollen.
En ben er al een tijdje achter dat ik bijv een zacht gekookt/ofgebakken ei niet verdraag...dan moet ik rennen naar de wc..

Het is heel lastig..is nu de 2e dietiste...en internist zegt dus: veel vezels...1e tijd heb ik het te snel verhoogd waardoor ik nog meer buikpijn van kreeg en verstopping en dus ook aankwam. Nu dus een tussen weg proberen te vinden...Ik denk niet dat ik tzt het aantal vezels ga halen met groente en fruit eten. Bijv spinazie.sla etc..daar zit amper wat in (wel gezond in andere dingen)..ik red het niet om 6 boterhammen te eten en dan ook nog eens 1 tot 2 stuks fruit en ook nog minimaal 200gr groente elke dag...

Lees alle tips zo nog even rustig door! thanks..meer tips super welkom!
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
-claudia-  schreef op: 09-05-2015 16:38:54
alles wat veel vezels heeft, zit vol met koolhydraten...vandaar ook mijn vraag...help..zie soms door de bomen het bos niet meer.
Van die zakjes om daar wat meer vezels door te krijgen lijkt mij ook prettig..het is alsof ik nu de hele dag door bezig ben met eten, vreselijk gewoon. Jezelf opleggen om bijvoorbeeld: nu even gewelde abrikozen te eten terwijl je 0,0 trek hebt...

 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Ik  schreef op: 09-05-2015 17:10:44
De huisarts of inteRnist kan ook zakjes metamamucil vooRschrijven dat zijn zakjes met vezels die je oplost in water of sap, er zitten psylluim vezels in die een goede invloed op de darmwerking hebben .
de zakjes zijn ook vrij verkrijgbaar bij de apotheek en sommige drogisteN.
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Ik  schreef op: 09-05-2015 17:12:14
Psyllium moet het zijn 
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Debby1977  schreef op: 09-05-2015 18:30:23
Mijn moeder heeft ook darmklachten en die maakt een soort yoghurt van die kefir, helpt bij haar goed
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Kyla  schreef op: 10-05-2015 10:32:53
Google eens op Paleo.. Voedingswijze die je darmen ondersteunt en ook redelijk koolhydraat arm. Je kunt ook aardappelzetmeel oplossen in water en drinken als probiotica. Voor meer informatie googlen op resistant starch. Ik krijg zelf juist meer darmklachten van graanproducten.
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Kyla  schreef op: 10-05-2015 10:37:15
http://vetgoed.blogspot.nl/2014/02/resistant-starch-de-nieuwste-paleo-hack.html
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Claudia  schreef op: 13-05-2015 17:38:08
ja de 1 zegt dit. de ander zegt dat. Internist: minimaal 6 volkorenboterhammen, je word niet dik van brood maar van wat je erop doet! Dus ik proberen, duurde 1,5 week  voordat ik bij dietiste terecht kon, ondertussen eetpatroon proberen aan te passen. En dus een kilo tot 1,5 aangekomen! (en nee ik doe niet extreem vet beleg of veel op brood).
Resultaat na 1,5 week: regelmatig een enorm dikke buik, vol met lucht en dus ook dagen dat ik enorm winderig ben en dat zorgt ook weer voor kramp en tegen verstopping aan en dus aankomen.

Dietiste zegt: nee, je eet teveel brood, dus minder..en het ging te snel met verhogen van de  vezels.

In brood zit ook veel koolhydraten..en had ook gelezen: overmaat aan koolhydraten zorgt voor gasvorming.

Fruit, het lukt mij niet om 2 porties fruit dagelijks te eten..ik ben enorm beperkt kwa fruit eten. Groente is meestal wel te doen, maar zo kwam ik er dus bijv achter: spinazie en sla bijv daar zit bijna 0,0 vezels in! (dus je haalt je vezels dan niet).

Ik haal nu met moeite 20-25 (heb vezelcrackers gehaald van wasa, bijna 3gr per crackertje)

Ik heb het idee: hoe meer vezels ik eet, hoe dikker mijn buik word en hoe geirriteerder mijn darmen,,,

molkosan, kefir en paleo ken ik nog niet, maar ga ik mij in verdiepen ( het is ook lastig als 2 specialisten tegen elkaar in praten....)
 
Quote
RE: vezelrijk/koolhydraat arm
Claudia  schreef op: 13-05-2015 17:40:25
ps ik wilde eerst proberen om op die 30-40 gr vezels per dag te komen, op een manier dat haalbaar is voor mij elke dag (want iets een week volhouden is anders dan je hele leven)... en als mijn darmen nog heftig blijven reageren denk ik toch dat ik moet kijken naar kruisallergien en inderdaad tarwe-allergie (anders dan  gluten...) want ik krijg nu natuurlijk ook meer tarwe binnen
 
Quote
Navigatie


Reageren op vezelrijk/koolhydraat arm
Naam
Bericht