Menu
 

Topic:

testen bij bejaarde meneer

Even Anoniem  schreef op: 07-01-2015 13:53:14
Even anoniem, niet om mijn anonimiteit, maar meer omdat ik het niet aan mij vind om publiek te delen als het niet om mijzelf gaat.

Opa, een heel lieve man van 90 is eigenlijk al een paar jaar langzaam wat kleine stukjes aan het inleveren met zijn geheugen. .Waar staan de koffiekopjes, waar is de wasmand, waarom was ik hier? Dit is een feestje? Wie is die mevrouw? ( oude huisvriendin)

Het wordt steeds erger. Nou heeft oma via de huisarts een oproep geregeld in een centrum waar ze gaan testen wat er nou precies aan de hand is, en hoe erg het is. Maar hij moet ook een MRI. Ik heb belooft dat ik meega. Maar vind dit ook wel erg moeilijk.
Wat kunnen we die lieve man nou het  beste uitleggen?
Oma heeft niet aan hem durven vertellen dat ze bij de huisarts is geweest. En ze is bang dat hij niet gaat willen meewerken aan die MRI.
We hebben wel al zo'n besloten dat het geen zin heeft om hem nu al voor te bereiden, dat heeft geen zin,hij wordt dan alleen maar boos en weet dan dichterbij de afspraak toch ook weer niet wat er speelde.
 
Quote
Navigatie
RE: testen bij bejaarde meneer
Annie  schreef op: 07-01-2015 13:56:48
Ik zou dit voorleggen aan de huisarts of aand at centrum waar jullie heen gaan.
Verzwijgen zou ik niet doen, maar dat is meer omdat ik vind dat je hoe dement je ook bent wel recht heb op de waarheid, zeker als het over jou gaat.
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Debby1977  schreef op: 07-01-2015 13:57:53
Je zou kunnen zeggen dat ze even gaan controleren of alles nog goed is omdat hij al zo'n mooie leeftijd heeft bereikt en jullie nog wat jaren van hem willen genieten. Zou hij daar intrappen?

Wanneer zou je het hem dan vertellen? Ik zou het iig niet 5 minuten voor vertrek doe ofzo
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Even Anoniem  schreef op: 07-01-2015 14:45:42
Ik heb tegen oma gezegd dat ze op zijn minst moet vertellen dat de huisarts een aantal tests heeft aangevraagd voor controle. En dat ze dat ook even groot op de kalender zet. Maar hij vergeet het ook weer. hij vindt zelf dat er geen enkel probleem is. Dat maakt het ook lastig.
het is echt die MRI waar ik me het meest zorgen om maak. en anders zou je vragen om die maar over te slaan, maar bij zijn zusje is dit jasr een tumor in het hoofd gevonden. als zoiets nog onderliggend zou zijn en het is geen dementie dan willen we dat toch ook wel graag weten.
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Jolanda1974  schreef op: 07-01-2015 14:59:08
Wat zou je zelf willen horen als je die leeftijd bereikt hebt.. Eerlijkheid duurt het langst. En zelf zou je ook niet voorgelogen willen worden. Vraag om advies bij de huisarts, laat anders de huisarts het vertellen in jullie bijzijn.
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Even Anno  schreef op: 07-01-2015 15:52:52
Huisarts heeft tegen oma gezegd, dat ze maar moest zeggen dat het om een gewone controle gaat.
oma is bang dat als ze met hem samen naar de huisarts gaat dat hij daar dan meteen dwars gaat liggen en gaat zeggen dat hij niet wil, want hij vindt dat er niks aan de hand is en dan gaat het ook niet door denk ik. Opa inschattend is hij dan op weg naar huis eerst ontzettend boos.. en is hij dan na een halve dag alles weer vergeten...harstikke vervelend.. want daarmee heeft het vertellen wel een hoge kostprijs, want oma vind dit al verschrikkelijk, maar het vertellen levert dan weinig op.
Maar ondertussen is voor elke vorm van hulp voor opa en oma een indicatie nodig en die krijgt hij volgens de huisarts niet zonder die testen.

ik maak me het meest zorgen om die mri.
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Danna  schreef op: 07-01-2015 16:15:18
 waarom vertel je het niet gewoon ? Opa gaat naar het ziekenhuis omdat jullie en de huisarts je zorgen maken over zijn geheugen. Ze gaan een aantal onderzoeken doen die geen pijn doen, om te kijken hoe het nu precies gaat. Misschien reageert hij anders dan je verwacht. En als hij wel boos reageert, vergeet hij dat mischien ook weer snel. Op een geheugenpoli gaan ze hem ook vragen wat hij zelf denkt van zijn geheugen, en of hij weet waarom hij langskomt. Ik vind ook dat iemand er recht op heeft te weten wat er met hem gebeurt, anders wordt hij misschien alleen maar achterdochtig.
misschien is hij er gevoelig voor als jullie vertellen dat je oma zich zoveel zorgen maakt, en dat hij haar kan helpen door mee te gaan?
succes! En wat fijn dat jij meegaat!
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Mrtj  schreef op: 07-01-2015 17:26:17
Ik ben een beetje verbaasd dat men een MRI wil vanwege ernstige geheugenklachten bij een meneer op deze leeftijd.
Waarom die MRI?

Verder gewoon eerlijk zijn, maar niet te lang van tevoren. Eerlijk in Jip en Janneke taal, dat dan weer wel.
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Satekroket  schreef op: 07-01-2015 17:28:03
Geen hulp zonder testen?? Wat is dat nou voor een huisarts! Een mri bij een man van 90? Waarom?
Opa heeft groot gelijk dat hij boos wordt en niet mee wil werken.
Ik zou eerlijk zeggen waar het om gaat en vragen wat hij ervan vindt om zijn geheugen te laten onderzoeken. Wil hij niet, nou dan niet.
Met 90 jaar mag je echt wel vergeetachtig worden. En wat heb je aan een diagnose? Helemaal niets.

Ik heb in mijn werk vaker meegemaakt dat mensen heel boos worden en niet meewerken aan die test. Nou prima. Ik zou er ook niet aan meewerken.
Wanneer meneer 70 zou zijn vind ik het een ander verhaal. Maar op zijn leeftijd. Tja..dan vind hij de koffiekopjes niet.
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Satekroket  schreef op: 07-01-2015 17:30:27
En een arts met ervaring heeft geen mri nodig bij een hoogbejaarde man om de diagnose verdacht van lichte dementie op te schrijven voor de indicatie voor hulp. Dat een man van 90 jaar hulp nodig heeft lijkt me toch wel logisch.
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Xsara  schreef op: 07-01-2015 17:59:13
ik weet uit ervaring dat je wel degelijk een diagnose of een indicatie nodig hebt wil je in aanmerking komen voor zorg/ hulp hier in Nederland.

mijn eigen moeder is 64 en o.a. heel erg dement, ze woont inmiddels in een verpleeghuis, het was nog niet vastgesteld omdat ze in het buitenland verbleef en we hebben hemel en aarde moeten bewegen om hulp voor haar te krijgen terwijl iedereen die even bij der was kon zien dat ze zo koekoek als de pest was! 

men werkt gewoon met indicaties en met gradaties en om de hulp te kunnen inkopen/schatten hebben ze een uitegbreid verslag nodig en de huisarts kan daar weinig bij betekenen. uiteindelijk moet het via de geriater of specialist van het ziekenhuis. 

ik weet dat het beleid van het verpleeghuis is dat men demente mensen zo weinig mogelijk belast. sommige dingen die ingrijpend zijn blijven juist wel erg hangen en kan ze heel bang maken. boosheid past ook bij dementie. ik adviseer je om het wel te vertellen maar kort van te voren en niet te ingewikkeld. hou het simpel en als hij boos wordt dan is dat zo. 

succes, het is erg zwaar voor je oma.. vergeet haar in dit alles niet! 
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Danna  schreef op: 07-01-2015 19:30:50
Nog een aanvulling. In principe wordt een MRI vaak niet gedaan bij mensen oo deze leeftijd waarbij er sprake is van langzame toenemende klachten. Ik zou me kunnen voorstellen dat het feit dat de zus van je opa een hersentumor had, mede bepalend was om toch een MRI te doen. Je kunt je echter wel afvragen wat je er aancOu hebben om te weten dat hin een hersentumor zou hebben. Zou je opa een behandeling nog aankunnen? Weegt de kleine kans dat hij een hersentumor zou hebben waar men ook nog eens wat aan zou kunnen doen op tegen de onrust voor je opa? 

 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Duifje  schreef op: 07-01-2015 19:56:47
Ik vind dat opa, dement of niet, het recht heeft om te weten wat ze van plan zijn. Hoe heftig moet het zijn om daar aan te komen en dan "ineens" een mri te krijgen.
Wat betreft een eventuele tumor, je kan je afvragen of iemand op die leeftijd daar voor behandeld moet of wil worden. Op deze leeftijd is de kans vrij groot dat hij op korte termijn (binnen nu en 2 jaar?) overlijdt, ik kan me zo voorstellen dat het niet in zijn voordeel  is om dan zware behandeling te ondergaan. Zijn kwaliteit van leven zal er op dat moment niet op vooruit gaan en voor de toekomst hoeft hij het niet te doen. Dat klinkt hard, maar ik denk wel dat het eerlijk is om er zo naar te kijken.
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Mrtj  schreef op: 07-01-2015 20:57:05
volgens mij is dementie veelal niet op een mri terug te zien.

Ik zou dus teruggaan naar de huisarts met de vraag waarom die MRI
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Even Anno  schreef op: 08-01-2015 10:03:33
We hebben vanochtend besloten wel nu al te zeggen dat hij op zus en zo datum onderzoeken heeft. Dat we een week van te voren gaan zeggen dat om onderzoeken met betrekking tot het geheugen gaat. Dat oma de poli gaat bellen of die MRI wel zin heeft. Als niet, des te fijner. Als wel, zullen we vanaf een dag of 5 tevoren daar heel duidelijk over zijn dat dat staat te gebeuren. Met alle risico's van dien. hij reageert veel heftiger op dingen dan vroeger.

maar het is wel lastig. Want als hij niet meewerkt, dan heeft HIJ geen probleem. Oma vangt toch alles op in huis. Maar ze durft hem niet meer alleen te laten als hij wakker is en dat kan ook eigenlijk niet meer. Dus als er op termijn geen hulp komt gaat oma er harstikke aan onder door. 
Bedankt voor jullie wijze woorden, al wordt het er niks makkelijker van.
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Debby1977  schreef op: 08-01-2015 10:18:55

Quote mrtj:
volgens mij is dementie veelal niet op een mri terug te zien.

Ik zou dus teruggaan naar de huisarts met de vraag waarom die MRI



Jawel hoor

Bij een mri (Magnetic Resonance Imaging) worden, net zoals bij de ct-scan dwarsdoorsneden van de hersenen zichtbaar gemaakt. Er worden echter geen röntgenstralen gebruikt, maar een magneet en radiogolven. De magneet trekt alle waterstofatomen in het te onderzoeken lichaamsdeel in dezelfde richting. Vervolgens worden er radiogolven van een bepaalde frequentie gericht. De teruggekaatste radiogolven worden vervolgens door een antenne opgevangen, door een computer geanalyseerd en in een beeld omgezet. Omdat elk type weefsel (zoals spier, bot, hersenweefsel) en hersenvloeistof een verschillend watergehalte heeft, kaatst het ene type weefsel de radiogolven anders terug dan een ander type weefsel. Zo levert een mri van het hoofd een nauwkeuriger beeld van de hersenstructuren, dan een ct-scan. Vooral kleine beschadigingen, zoals bij vasculaire dementie, worden op een mri beter zichtbaar. De ct en de mri kunnen echter niets zeggen over het functioneren van de hersenen.
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Mrtj  schreef op: 08-01-2015 10:21:00
het lijkt me hoe dan ook een lastige situatie
Helaas gaan wij ondertussen ook steeds meer deze situatie in met mijn schoonvader. Overigens gaat hij nu 1 dag per week naar een soort opvang, om mijn schoonmoeder te ontlasten (en dat wordt dus vergoed). En hij is wel door een geriater onderzocht, maar nooit door een MRI heen geweest. Ik denk dat we binnenkort het aantal dagen opvang moeten gaan uitbreiden, en dat ook dat zonder problemen (lees: extra testst / diagnose) zal gaan lukken. De diagnose dementie is natuurlijk wel gesteld.
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Mrtj  schreef op: 08-01-2015 10:22:09

Quote Debby1977:


Jawel hoor

Bij een mri (Magnetic Resonance Imaging) worden, net zoals bij de ct-scan dwarsdoorsneden van de hersenen zichtbaar gemaakt. Er worden echter geen röntgenstralen gebruikt, maar een magneet en radiogolven. De magneet trekt alle waterstofatomen in het te onderzoeken lichaamsdeel in dezelfde richting. Vervolgens worden er radiogolven van een bepaalde frequentie gericht. De teruggekaatste radiogolven worden vervolgens door een antenne opgevangen, door een computer geanalyseerd en in een beeld omgezet. Omdat elk type weefsel (zoals spier, bot, hersenweefsel) en hersenvloeistof een verschillend watergehalte heeft, kaatst het ene type weefsel de radiogolven anders terug dan een ander type weefsel. Zo levert een mri van het hoofd een nauwkeuriger beeld van de hersenstructuren, dan een ct-scan. Vooral kleine beschadigingen, zoals bij vasculaire dementie, worden op een mri beter zichtbaar. De ct en de mri kunnen echter niets zeggen over het functioneren van de hersenen.



Voor sommige vormen van dementie geldt dit wellicht, maar niet voor alle.
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Sammie  schreef op: 08-01-2015 19:46:25
Mijn schoonvader ging eerst één dag per week naar de dagopvang om schoonmoeder te ontlasten, uiteindelijk waren dat vier dagen per week. Sinds juli zit hij in een gesloten zorginstelling. Schoonmoeder woont nog 'zelfstandig' met heel veel hulp, bijna dagelijks. Maar ja, na 60 jaar huwelijk is dit geen grappige situatie. Schoonmoeder had het moeilijk om schoonvader thuis onder controle te houden, maar nu heeft ze het heel moeilijk met het alleen wonen en het besef dat schoonvader steeds slechter wordt.

Hij heeft geen MRI hoeven ondergaan voor de diagnosestelling, wel allerlei andere onderzoeken. We hebben het er met hem altijd over gehad dat zijn geheugen 'lek' is, die term is nog steeds bij hem blijven hangen.
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Even Anno  schreef op: 24-01-2015 13:57:30
Even een update voor wie hier heeft gereageerd. We hebben het verteld.. en opa werd heel boos. Maar gelukkig niet op oma.. maar op de "heren doctoren". En toen was hij het weer vergeten. Dat is 3x zo gegaan.
We hebben als familie gezegd dat als hij op de dag van onderzoek ook zo zou reageren dat we alles af zouden zeggen.

Maar op de ochtend van de onderzoeken heb ik nog een heel goed gesprek met hem gevoerd. Hij had ook hele duidelijke vragen en ik heb ook eerlijk antwoord gegegeven. Hij was even helemaal aanwezig. Scherp. Hij wilde het toch en is zonder gemopper meegegaan en hij wist ook waarom hij er was. Ook de MRI heeft hij ondergaan.. wetend wat het was. Toen we weer thuis waren was hij wel onder de indruk. Het gesprek met de neuroloog was hij weer vergeten. De MRI niet. Maar gelukkig heeft hij het niet als beangstigend ervaren. 

Het heeft verder geen bijzonder hoopgevend resultaat. We zullen hier gewoon mee moeten leven. Er komt nu wel een ouderenarts oma en opa opvolgen. De juiste hulp is daarmee ook snel geregeld.
Het is wel goed geweest dat we weten wat het is. Ik ben dankbaar dat het uiteindelijk toch heel redelijk is verlopen.
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Jolanda1974  schreef op: 24-01-2015 14:08:04
Fijn om te horen dat het goed gegaan is met opa! sterkte met alles!
 
Quote
RE: testen bij bejaarde meneer
Annie  schreef op: 24-01-2015 19:15:59
Goed dat jullie eerlijk geweest zijn en dat hij het onderzoek ondergaan heeft.
 
Quote
Navigatie


Reageren op testen bij bejaarde meneer
Naam
Bericht