Menu
 

Topic:

kerstavond naar kerk maar niet gelovig

Made  schreef op: 24-12-2014 22:06:29
Ok ff hele domme vraag, maar Demi zit op een soort van christelijke school en krijgt nu veel mee over het geloof rond deze tijd.
Nu vroeg ze me van de week of wij een keer naar de kerk gaan, maarja ik heb daar helemaal niks mee.
Nu leek het me wel leuk om volgend jaar met haar op kerstavond heen te gaan (kon vandaag niet, is bij dr vader), maar vroeg me zo eens af, mag je zomaar naar binnen of moet je aangesloten zijn bij een kerk?
En naar wat voor soort kerk gaan we dan? En wat gebeurd er op zo'n avond?

Ben echt een leek op dit gebied haha
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: kerstavond naar kerk maar niet gelovig
Kees  schreef op: 26-12-2014 07:34:40
Jammer Sis, dat je een eigen invulling geeft aan
mijn antwoorden.
Zo kunnen we ons idd niet verdiepen in
elkaars visie want nogmaals;
Niks is goed of fout denk ik.

Hier op Ml lees ik weinig zwevende moet ik
zeggen. Lees toch regelmatig: 'ik heb niks
met het geloof' oid
Of zulke vragen waaruit blijkt dat God een
verzinsel is.
Dus vandaar dat ik het onderscheid maak
even tussen anti en gelovige.

ik sta met zoveel zaken er niet helemaal
achter, maar vind ik minder schokkend als
geloof.
Mochten er mensen zijn die roepen; 'god bestaat
niet, is alleen maar ellende etc'
Waarom geef je het je kinderen dan mee?

Ik vind het serieus jammer dat je mijn
stukjes niet begrijpt.
 
Quote
RE: kerstavond naar kerk maar niet gelovig
Debby1977  schreef op: 26-12-2014 08:09:45
Ik vind het voor mezelf hypocriet om naar een kerstmis te gaan, wat een ander doet moet ie zelf weten.

Weet niet wie het vroeg, maar nee ik geloof niet in God en Jezus en aanverwanten. Die bestaan niet. Maakt me ook niemand wijs dat die wel bestaan met al die ellende in de wereld. Dat een ander er wel in gelooft, prima. Mensen vinden er steun en houvast aan en ik zal daar nooit iemand om aanvallen, maar in mijn ogen bestaan ze niet.
 
Quote
RE: kerstavond naar kerk maar niet gelovig
Boterbloem  schreef op: 26-12-2014 09:42:56

Ik vind het geweldig als mensen die niet geloven naar de kerk komen om gewoon sfeer te snuiven, komen omdat ze de liederen mooi vinden, het orgelspel mooi vinden, het gebouw mooi vinden of wat dan ook. Heerlijk toch? 


Het is maar goed ook dat de diensten open zijn voor iedereen. Zou er een kerk zijn waar je als ongelovige niet naar binnen hoeft te komen dan ben ik de eerste die weg is, omdat die een totaal ander geloof aanhangen als dat ik aanhang.

Ik zie er persoonlijk dan ook niets hypocriets in om met kerst naar een kerk te gaan. Waarom zou een christen wel naar iets openbaars kunnen gaan en een niet christen niet naar iets christelijks.


Ander verhaal vind ik als je je kind laat dopen, beloftes doet aan God, wanneer je niet geloofd. Dat vind ik persoonlijk wel hypocriet en ik vraag me af of je dan beseft waar je mee bezig bent. Want stel God bestaat wel, en jij doet loze beloftes aan Hem? Dat laat heel weinig respect zien.
Daarbij beloof je in de meeste kerken dat andere mensen jou helpen bij het opvoeden (christelijk gezien) maar ik heb wel eens met iemand gesproken en die vond mij asociaal... Omdat ik ze wilde helpen bij een belofte die ze zelf hadden gemaakt, maar dat deden ze alleen omdat ze het idee van dopen zo mooi vonden...

Dat maakt mij verdrietig. Ikzelf zou niemand ervan weerhouden, wel zou ik goeie gesprekken aangaan met deze mensen. Ik snap het ook als kerken zeggen dat wanneer mensen niet geloven ze niet gaan dopen, simpelweg omdat je bewust meewerkt aan loze beloften.


Net als trouwen in de kerk, lezen die mensen daadwerkelijk wat je beloofd? (trouwen in het gebouw vind ik heel wat anders, daar heb ik gee moeite mee, maar ik bedoel echt beloften naar God maken als je niet in Hem geloofd).

Maar als christenen en niet christenen samen kerst vieren, is het niet heerlijk? Ik vind de kerstman echt onzin, grootste verzinsel ooit. Maar ik loop niet met een boog om hem heen... Oke, ik vertel mijn kinderen dat het een verzinsel is, maar willen ze er even bij kijken is het mij best... Zo zie ik het ook met kerst naar de kerk toe gaan. Je kunt het een verzinsel vinden, maar het kan nog wel gezellig zijn zonder dat je er in geloofd. Laat die mensen maar lekker naast bij zitten in de kerk hoor, liever dan mensen die naast mij komen zitten omdat ze zelf vinden dat ze moeten, maar helemaal geen zin hebben ;-) Daar kun je veel moeilijker mee praten.

 
Quote
RE: kerstavond naar kerk maar niet gelovig
Boterbloem  schreef op: 26-12-2014 09:44:00

Maar, hypocriet is wel iets persoonlijks... 


Daarin moet je dus handelen zoals jij geloofd waar je goed aan doet. Dus wanneer ik iets hypocriet vind zou ik dus nooit die keuze maken. Die ander moet die keuze dus echt zelf maken... Kan ik een mening over hebben, maar die zegt dan meer over mij dan die ander is mijn mening.

 
Quote
RE: kerstavond naar kerk maar niet gelovig
Family  schreef op: 26-12-2014 13:08:01
Ik vind dat iedereen welkom is in de kerk, ook met kerstmis, maar... wat ik dan erg vervelend vind op deze dagen is dat de kerk bomvol zit en de mensen die elke week trouw 1 of meerdere keren gaan, mogen achteraan staan, omdat er geen plek meer is om te zitten.... Dat stoort mij dan wel heel erg. 

Maar dat is een mening die ik heb en voor de rest vind ik dat iedereen de keuze moet maken om wel of niet tijdens kerstmis naar de kerstmis te gaan, om welke reden dan ook


 
Quote
RE: kerstavond naar kerk maar niet gelovig
Kees  schreef op: 26-12-2014 14:09:27
Nooit je mening vormen op 1 visie Sis

Het mooiste is nog, dat ik zoekende ben.
Ik verkondig nergens dat je niet in een kerk mag
komen, dit vorm je zelf nav mijn vragen

Nog steeds heb ik geen antwoorden.

Samen nadenken en visies delen maakt het mi
mooier om te discussieren.

Het grappigste is dat we hierin hetzelfde blijken
op te voeden, maar mijn kijk op kerk stoort jou
blijkbaar zo erg dat de rest van mijn tekst of
ideeen nog steeds niet aankomen

Ik probeer te snappen hoe anderen naar geloof
kijken, maar zo kom ik er niet achter, jammer
 
Quote
RE: kerstavond naar kerk maar niet gelovig
Boterbloem  schreef op: 26-12-2014 15:29:33
Dat vind ik dan weer helemaal niet erg, als ik achterin de kerk moet staan omdat het zo vol is. Ik vind niets zo heerlijk als een volle kerk.
Nu heeft de onze volgensmij 900 zitplaatsen, en met gemak ook nog 1000 staplaatsen (wordt ook als concertplek gebruikt) dus hij zal niet hee snel vol zitten hihi).
Maar ik sta graag op voor nieuwe mensen, leuk dat ze er zijn!
 
Quote
RE: kerstavond naar kerk maar niet gelovig
Jen9  schreef op: 26-12-2014 16:21:01
Ik zou t voor mezelf echt heel hypocriet vinden, omdat ik zeker zou weten dat ik er niet van ga geloven, dat er geen herhaling zou komen buiten de kerstmis om....  Voelt een beetje as iemand besodemieteren.. heel gek, dat snap ik.. Van anderen vind ik t dus niet raar (wel voor de kerk trouwen etc.. omdat je dan wat belooft... vind ik toch anders) Maar voor mijzelf voelt een kerstmis al niet goed....

Hoe mooi ik sommige dingen ook vind trouwens...
 
Quote
RE: kerstavond naar kerk maar niet gelovig
Family  schreef op: 26-12-2014 18:20:11
boterbloem ik beodel meer de oudjes van een jaar of 75/80 die afgelopen woensdagavond stonden en gewoon geen plek aangeboden kregen... dat vind ik persoonlijk echt not done... Wij hadden gereserveerde plekken omdat al mijn 5 kinderen iets in de kerk deden (van kindeke jezus in de stal tot misdienaar) en heb dus mijn  geresereerde plek wel afgestaan
 
Quote
RE: kerstavond naar kerk maar niet gelovig
Boterbloem  schreef op: 26-12-2014 19:30:50
Dat vind ok een algemeen iets. Voor oudere mensen sta je op. Dat zou ik ook moeilijk vinden
 
Quote
RE: kerstavond naar kerk maar niet gelovig
Jomi  schreef op: 26-12-2014 19:42:35
Hypocriet vind ik het niet om naar de kerk te gaan ondanks dat je niet gelooft. Mensen willen er kennelijk graag bij zijn om wat voor een reden dan ook, anders waren ze er niet.

Ik geloof wel, maar ben niet aangesloten bij een kerk/gemeente, mijn oom zit bij een gemeente en tijdens de dienst zingt hij vaak. Wij gaan  weleens op zondag daar naar toe. Niet omdat ik zo graag de dienst wil zien, maar op hem te zien en horen.
Dat weten ze daar en we worden altijd heel gastvrij warm onthaalt.



 
Quote
RE: kerstavond naar kerk maar niet gelovig
Marie8  schreef op: 26-12-2014 20:48:34
Het is alles behalve hypocriet want je bent open over de reden waarom je er zou willen komen.

Ik voel de behoefte niet, maar als de kinderen zouden willen dan zou ik gaan. Ze zitten ook op een rk basisschool, terwijl we niet gelovig zijn. Ik ben zelf ook niet gedoopt, in die tijd was dat best gek maar mijn ouders hebben de keuze ook bij mij gelaten. Ik heb er wel eea van meegekregen, maar het heeft me nooit zo getrokken.
De kinderen krijgen het op school voor een deel mee. Dat vind ik prima. Ze zitten op die school omdat het verder een prima school is en in de buurt is. Is dat hypocriet? Zou ook verder van huis kunnen gaan naar een openbare...

Ik heb eigenlijk vooral niks met de rituelen, maar veel mensen vinden dat juist bewust of onbewust heel prettig aan het geloof. Dat vind ik ook prima. Veel kerkgemeenschappen doen ook goede dingen voor mensen en wijken. Ook fijn. En sommige gebruiken het verkeerd denk ik, zo gaat het denk ik met alles.
Ik geloof dus ook niet in de bijbelverhalen, maar de boodschap eronder kan ik vaak wel waarderen.
Ik ben geloof ik niet zo van het vanalles eromheen. Daarom trekt een dienst me ook niet.
Maar het lijkt me heel ok om te gaan, gelovig of niet, zoekende of niet.

Ik snap ook niet zo waarom je dan moet snappen waarom een ander wil gaan als hij of zij op een andere manier, of helemaal niet, geloofd. Welke reden je ook hebt, er is een reden en dat lijkt me genoeg.
En je koopt er ook geen plaats door vaker te komen. Vind ik ook een rare gedachte.
Opstaan voor ouderen is uiteraard gewoon een fatsoensnorm, staat los van geloof en kerk.
 
Quote
RE: kerstavond naar kerk maar niet gelovig
Family  schreef op: 27-12-2014 07:58:55
marie8 niemand spreekt over een plek kopen, ik vind het persoonlijk gewoon not done om een ouder persoon anderhalf uur te laten staan! Dat is iets persoonlijk en heeft verder niks met het geloof te maken.... Het idee erbij is dat juist die mensjes vaak in de kerk zitten en met kerst te laat zijn om te kunnen zitten en dan verwacht je toch dat mensen hun laten zitten?? Gewoon uit principe, uit opvoeding, uit respect?? Maar goed zo denk ik erover en ik vind verder dat iedereen welkom is in een kerk, gelovig of niet gelovig, jong of oud blank, geel, bruin, paars.. wat kan het iemand schelen eigenlijk? Dat iemand de tijd neemt om just te komen voor de zang, voor een stukje van zijn of haar kinderen, om het geloof te "ontdekken"of hervinden of gewoon omdat ze het een mooie gedachte vinden.. Ieders keuze en die behoor je te respecteren. 
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op kerstavond naar kerk maar niet gelovig
Naam
Bericht