Menu
 

Topic:

ww aanvragen

Jen9  schreef op: 10-12-2014 09:38:43
In plaats van eind juni moet ik er al eind februari uit, wel zo fijn, want dan kan ik waarschijnlijk na 3 maanden al terugkomen.

Maar.. wat nu.. ww aanvragen.. waar doe je dat? Gemeente?

Sollicitatieplicht, 1 keer per week geloof ik? Ben je verplicht dit werk te accepteren, ook al lijkt t je na t gesprek niks?
Of komt dat pas later dat je verplicht bent t werk aan te nemen.. (als ik na 3 maanden terug mag heb ik liever die baan als een baan die me niks lijkt...)

Eerste maand 75% daarna 70% van je salaris? Nu heb ik een flex-contract.. dan berekenen ze toch het gemiddelde van de laatste 6 maanden?

Verder nog dingen die ik moet weten, rekening mee moet houden?
 
Quote
Navigatie
RE: ww aanvragen
Debby1977  schreef op: 10-12-2014 09:42:32
WW krijg je van het UWV en kun je ongeveer 4  weken voor einde contract aanvragen via www.uwv.nl. Inloggen met Digid.
Je hebt idd sollicitatieplicht. Natuurlijk moet je een baan aannemen, het is geen luilekkerland waar je baantjes naar je zin kunt aannemen of weigeren. Hier staan fikse boetes op als ze je controleren. Je zou natuurlijk wel kunnen solliciteren op banen waarvan je eigenlijk al weet dat je ze niet krijgt om zo die 3 maanden uit te zingen.

Maar google gewoon op WW of kijk op uwv.nl, daar staat alle info wel hoor
 
Quote
RE: ww aanvragen
Debby1977  schreef op: 10-12-2014 09:43:50
http://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/ik-word-werkloos/index.aspx
 
Quote
RE: ww aanvragen
Debby1977  schreef op: 10-12-2014 09:45:05

Heeft u recht op een WW-uitkering? Dan krijgt u altijd een basisuitkering van 3 maanden. De eerste 2 maanden krijgt u 75% van uw dagloon, de derde maand 70%. Als u langer dan 3 maanden WW krijgt, blijft de hoogte van uw uitkering na de derde maand 70% van uw dagloon.


Wilt u weten hoeveel uitkering u ongeveer krijgt als u werkloos wordt? Vul dan de Rekenhulp WW in. Vul daar de gevraagde gegevens in. U krijgt dan een indicatie van de hoogte van uw mogelijke WW-uitkering.

 
Quote
RE: ww aanvragen
Kaasje  schreef op: 10-12-2014 09:46:38
WW aanvragen bij UWV, kan 4 weken van te voren.... neem er je tijd voor, de site is meestal mega traag.

 
Quote
RE: ww aanvragen
Ladyd  schreef op: 10-12-2014 09:47:07

Hoi Jen,



je kan naar www.werk.nl gaan. Dan zie je bovenin een zwart balkje staan met uitkering aanvragen.
Je moet 4 sollicitaties per periode doen. 1 periode is 4 weken. je hoeft niet perse iedere week een sollicitatie te doen, maar aan het einde van de periode moet je er wel minstens 4 gedaan hebben.


Je krijgt inderdaad eerst 2 maanden 75 % en dan wordt het 70 %


 


Over verplicht werk aannemen durf ik niet helemaal met zekerheid te zeggen. Heb ik nog niet echt gehad. Maar volgens mij ben je niet verplicht elke baan aan te nemen. Dat is pas na een jaar.


Hoe jouw uitkering berekend gaat worden durf ik niet te zeggen. Ik had een vast contract.

 
Quote
RE: ww aanvragen
Melanie  schreef op: 10-12-2014 09:49:47
Je bent niet verplicht om elke baan aan te nemen in de eerste paar maanden. Pas na een half jaar of jaar dacht ik. Wel is het zo dat als het passend werk is (dus gelijk qua niveau en salaris aan eerder werk) je deze wel dient aan te nemen.
Ik heb toen ik in de WW zat ook een keer nee gezegd tegen een baan en dit mocht omdat de uren en werkzaamheden totaal anders waren dan ik voorheen had gedaan.
 
Quote
RE: ww aanvragen
Jen9  schreef op: 10-12-2014 09:50:09
Nou Debby, die toon hoeft niet.. Het was voorheen zo dat je niet elke baan hoefde aan te nemen...Zeker in het begin niet...
Je hoeft alleen passend werk aan te nemen.. maar wat is passend werk? Dat staat er dan weer niet bij.. vreemd toch?
En behalve dat, na 3 maanden kan ik weer terugkomen. reken daar de duur van het solliciteren eens bij op, de termijn dat je kan komen...
Ik heb werkelijk nog nooit mijn hand opgehouden, ik had de wao ingekund, maar heb dit geweigerd....

Uiteraard ken ik die site..., maar niet alles is even duidelijk.
Ik wil t eerst zwart op wit hebben, mijn ontslag, en dan ga ik een afspraak maken.
Ik zou misschien kunnen invallen in die tijd, weet niet of daar werk is, maar heeft dat gevolgen voor je uitkering? Dat dat bedrag in mindering wordt gebracht... prima natuurlijk... maar heeft t verdere gevolgen?
 
Quote
RE: ww aanvragen
Jen9  schreef op: 10-12-2014 09:52:06
Ik kan mijn uitkering nog niet berekenen.. geen idee hoeveel ik werk de komende 2,5 maand.. ik hoop veel ;-)

melanie, bedankt, dat is duidelijk!!! Het gekke is, minder salaris vind ik niet erg, maar een baan die me vreselijk lijkt.. Ik heb weleens een gesprek gehad dat ik dacht... dit wil ik echt niet... En dan zal je t maar worden...

Gelden open sollicitaties ook?
 
Quote
RE: ww aanvragen
Jen9  schreef op: 10-12-2014 09:53:17
Vind die regels van de overheid vwb die maximale tijdelijke contracten e.d. ook niet echt handig,...
 
Quote
RE: ww aanvragen
Melanie  schreef op: 10-12-2014 09:57:59
Jen9 ik heb echt zitten janken toen ik hoorde dat ik die baan had. Ik was daar voorgesteld via UWV en was in eerste instantie zo blij dat ze me hielpen bij vinden van werk. Maar het was een heel raar sollicitatie gesprek bij een hele vreemde kerel. Ging al met een vreemd gevoel weg en toen hoorde ik dus dat ik er aan de slag mocht. Vreselijk! Voelde zo dubbel. Elke vezel in mijn lijf zei nee dit wil ik niet. Maar ik vond ook dat ik eigenlijk geen werk mocht weigeren. Gelukkig heb ik hier goed over kunnen praten met mijn begeleider bij UWV destijds. En 3 maanden later had ik alsnog een baan gevonden waar ik het echt onwijs naar mijn zin heb.

Ik zou alleen als ik jou was wel echt serieus om me heen kijken want ik vind het niet echt netjes zoals er nu met je om gegaan wordt. je word er neem ik aan uit geknikkerd omdat ze je anders een vaste aanstelling moeten aanbieden?
 
Quote
RE: ww aanvragen
Kaasje  schreef op: 10-12-2014 10:05:01
Volgens mij tellen open sollicitaties ook, tenminste bijna 3 jr terug toen ik moest solliciteren wel..

Maak je een standaard open sol brief en verstuur je die iedere week naar een bedrijf in de buurt
 
Quote
RE: ww aanvragen
Debby1977  schreef op: 10-12-2014 10:12:23
Welke toon? Ik zeg alleen dat het geen luilekkerland is, nou nou. Volgens mij kun je zelf ook nog weleens raar uit de hoek komen hoor. Ik probeerde je alleen te helpen.

Inschrijven bij een uitzendbureau en open sollicitaties gelden ook als een sollicitatie
 
Quote
RE: ww aanvragen
Jen9  schreef op: 10-12-2014 10:21:13
Ik had t idee dat je dacht ik t wel makkelijk vind, maar zo is t niet. Ben nu al aan t solliciteren, dus doe meer dan nodig is. Ik heb er een hekel aan als mensen voor niks hun handen ophouden.. dat zal ik nooit doen.... Ik echt wao geweigerd.. ben uit mezelf minder gaan werken , zonder behoud van salaris omdat t kon...


Klopt Melanie... geen vast contact....
 
Quote
RE: ww aanvragen
Jen9  schreef op: 10-12-2014 10:23:51
Ik ben ook serieus om me heen aan t kijken Melanie, heb al bij diverse instellingen geinformeerd.. beetje dom, want daar kan ik straks niet meer solliciteren.....

Ik vind t ook niet netjes naar t bedrijf toe als ik een baan aanneem en binnen een paar weken weer weg ben omdat t me niks lijkt en ik dan weer bij mijn oude werkgever kan gaan werken.. is niet netjes, maar ja, oha gaan ze ook niet zo netjes met werknemers om. De pest is dat ik met mensen wil werken en dat is toch anders, t voelt dan alsof je hun laat vallen....
 
Quote
RE: ww aanvragen
Proestie  schreef op: 10-12-2014 10:24:03
Je bent verplicht je aanvraag te doen binnen een bepaalde tijd dat je zwart op wit je ontslag hebt gekregen. Je moet dan wel vanaf die datum solliciteren. En die sollicitaties zijn sollicitatie activiteiten. Je moet doorgeven wat je hebt gedaan. Maar bellen met een werkgever, langsgaan bij een werkgever ed valt daar ook onder. Ik heb net 3 maanden ww gehad en kan in januari weer terug komen. Maar in deze regio was er echt haast niks te vinden en waar ik op had geschreven kreeg ik een afwijzing. Allemaal afwijzingen omdat er zo ontzettend veel mensen gereageerd hadden. 450 reacties op een vacature kwam regelmatig voor. 
 
Quote
RE: ww aanvragen
Debby1977  schreef op: 10-12-2014 10:25:09
Nee natuurlijk niet! Van wat ik de laatste jaren van je lees ben jij geen type om thuis te zitten en je hand op te houden. Het stond er waarschijnlijk lulliger dan ik het bedoelde, sorry!
 
Quote
RE: ww aanvragen
Debby1977  schreef op: 10-12-2014 10:26:42
Maar Jen, je kunt toch straks altijd nog open sollicitaties naar die bedrijven sturen? Al is het maar om aan je 4 sollicitaties per periode te komen
 
Quote
RE: ww aanvragen
Harleysmama  schreef op: 10-12-2014 10:41:22
Periode met tijdelijk contract wordt korter
Vanaf 1 juli 2015 mag je nog maar maximaal 3 tijdelijke contracten krijgen in een periode van twee jaar. Dit was eerst drie jaar. Je werkgever moet je dus sneller een vast contract aanbieden als hij je in dienst wil houden. Om deze periode te doorbreken, moet je minstens 6 maanden uit dienst bij het bedrijf. Voorheen was dat 3 maanden.Dit is bedoeld om 'draaideurconstructies' te voorkomen. Ook het gebruik van nulurencontracten wordt met dat doel beperkt en in de zorgsector zelfs verboden.
Cao's met afspraken die afwijken van de wet
Voor werknemers en werkgevers die onder een afwijkende cao vallen, blijven de afspraken gelden totdat de cao is verlopen. Ook als die afwijken van de wet. Uiterlijke datum is 1 januari 2016, daarna moeten ze worden aangepast. Dit geldt bijvoorbeeld voor de uitzend-cao's.
Overgangsperiode
Word je contract vóór 1 juli 2015 verlengd, dan is het huidige recht van toepassing (en maximaal 3 jaar). Word je contract ná 1 juli 2015 verlengd dan geldt het nieuwe recht (maximaal 3 tijdelijke contracten en maximaal 2 jaar).
 
Quote
RE: ww aanvragen
Jen9  schreef op: 10-12-2014 11:11:38
Dta is idd vanaf 1 juli... maar als ze me maar 3 maanden kwijt willen, moet ik wel vanaf 1 maart de ww in, anders moet ik 6 maanden weg, omdat ik al wat langer in dienst ben.. zitten nogal wat haken en ogen aan die nieuwe regeling...

Ze hbben hier de laatste 6 jaar helemaal niemand in vaste dienst aangenomen en zijn dat ook niet van plan met die nieuwe regeling....
Jammer, want het ontslagrech wordt ook versoepeld.

Geeft niet Debby, ben ook wat prikkelbaar.. geef t direct toe. Haat t om de ww in te gaan, voel me er gewoon schuldig over.. je pakt t geld van een ander aan (hoewel ik genoeg belasting heb afgedragen..) Het gekke is, ik vind t super dat deze regelingen bestaan.. maar nu t mezelf betreft.. jakkes.

Verder in de prive-sfeer wat problemen... gewoon gezeik...Dus sorry ook, reageer heftiger dan normaal denk ik....
 
Quote
RE: ww aanvragen
Debby1977  schreef op: 10-12-2014 11:21:04
Je hoeft je niet schuldig te voelen. Je kunt er niks aan doen dat je eruit moet. Tegenwoordig gaat het helaas zo en is het idd super dat ww bestaat. Ik ben ook vanaf eind maart werkeloos, heb 3 contracten gehad en ga er dan ook uit. Nu gaan wij in Mei naar het noorden verhuizen dus ga gewoon proberen om in de tussenliggende periode voor het uitzendbureau te werken en dan in het noorden weer te solliciteren, ik heb ook liever zo weinig mogelijk met het uwv te maken
 
Quote
RE: ww aanvragen
Melanie  schreef op: 10-12-2014 11:28:13
ik vind het echt ronduit schandalig dat bedrijven structureeel weigeren om mensen in vaste dienst te nemen. Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat een bedrijf dat al langer bestaat en financieel stabiel is verplicht is om vaste aanstellingen te geven aan werknemers die al jaren af en aan in dienst zijn. Eerlijk gezegd zou dat voor mij zowiezo al een reden zijn om elders te solliciteren.
 
Quote
RE: ww aanvragen
Mo27  schreef op: 10-12-2014 11:35:26
Helaas zit ik ook in de ww vanaf augustus door faillisement kinderopvang waar ik werkte. Niet om schuldig over te voelen hoor. Je kan er echt helemaal niks aan doen. Al voelde ik het in het begin ook wel zo.

Je hoeft geen vier sollicitatiebrieven te versturen hoor per 4 weken. Het zijn sollicitatie activiteiten. Dus kan ook inschrijven op een vacature site. langs bedrijf gaan. Je kan uit meerder dingen kiezen.

En ik hoor het veel om mijn heen. drie maanden eruit en dan weer aangenomen worden.Heb je het wel zwart op wit laten zetten dat ze je weer aan gaan nemen?

Ook de banen in de kinderopvang liggen helaas niet voor het oprapen.het is zo lastig. ik wil gewoon graag dezelfde uren en ook niet te ver achteruit gaan met mijn loon. Ik heb laatst ook een baan geweigerd. Nu heb ik morgen mijn tweede gesprek voor o uren contract in de kinderopvang. Ook dat is niet makkelijk met drie kids. maar ga maar gewoon proberen en dan zie ik wel. ik ben dan in ieder geval binnen ergens.

Succes!!
 
Quote
RE: ww aanvragen
Jen9  schreef op: 10-12-2014 11:47:28
Melanie... ik ben al bezig... maar t is gewoon moeilijk, en t punt is, ik heb t daar enorm naar mijn zin. Ik vind dat je helemaal gelijk hebt. De ellende is alleen dat het in de kinderopvang slecht gaat en zij ook van alles doen het hoofd boven water te houden.

Nee, Mo.. dat mag niet eens zwart op wit...., anders kunnen ze me net zo goed een vast contract aanbieden... Ze hebben alleen gezegd dat ze me graag terug willen en ik heb iedereen weer in dienst zien komen, maar je weet idd niet wat er gebeurt.. dat realiseer ik me ook hoor.

Hier is t ook in t onderwijs lastig, kindaantal neemt in deze regio af....
 
Quote
RE: ww aanvragen
Cindy Mv F&f  schreef op: 10-12-2014 13:03:51
ligt eraan hoe lang je ww krijgt

ik krijg 13 maanden ww. daarvan heb ik 6 maanden de tijd om zelf werk te vinden die ik wil. na 6 maanden moet je al het werk aan nemen. na 11 maanden moet je alles aannemen zelfs die hun je aanbieden.

nu heb ik een aanvullende uitkering vanwege wisselende uren.. hierbij blijft de sollicitatieplicht bestaan. 4x per 4 weken
 
Quote
RE: ww aanvragen
Mo27  schreef op: 10-12-2014 15:45:10
een vriendin gaat er ook 3 mnd uit. Maar staat wel op papier dat ze haar na 3 mnd weer aannemen. zegt ook natuurlijk niks. maar heb je iets meer zekerheid
 
Quote
RE: ww aanvragen
Mb2  schreef op: 10-12-2014 18:53:56
Onder je sollicitatieactiviteiten vallen bijvoorbeeld ook inschrijvingen bij vacaturesites, sollicitatiegesprekken, inschrijven bij uitzendbureaus, open sollicitaties en netwerkgesprekken (als je bijvoorbeeld met je oude werkgever een gesprek hebt over eventueel terugkomen dan kun je die daar ook noteren), bellen naar bedrijven enz. Je hebt best wat keuzes die je kunt maken. 
Vanaf dat je zeker weet of je terug mag komen en weet per wanneer kun je ook aan je werkcoach doorgeven dat je per (datum) weer een baan hebt. Je hebt dan nog wel recht op ww voor de periode voorafgaand aan de begindatum, maar geen sollicitatieplicht meer.
 
Quote
RE: ww aanvragen
Sammie  schreef op: 10-12-2014 19:01:33

Quote mo27:
een vriendin gaat er ook 3 mnd uit. Maar staat wel op papier dat ze haar na 3 mnd weer aannemen. zegt ook natuurlijk niks. maar heb je iets meer zekerheid



Dit mag dus absoluut niet. Als ze het echt zwart op wit heeft, kan ze een vaste aanstelling afdwingen. Werkgevers mogen niet eens mondeling toezeggen dat je terug mag komen na drie maanden en een dag. Ook dan heb je al recht op een vaste aanstelling. Het ligt er maar net aan hoe je er zelf mee om wil gaan.
 
Quote
RE: ww aanvragen
Jen9  schreef op: 10-12-2014 20:52:39
Daarom zeggen zw er bij mij ook bij dat ze geen zekerheid kunnen geven. ..  Moet ik eigenlijk naar de gemeente om t aan te vragen. ..????
 
Quote
RE: ww aanvragen
Mb2  schreef op: 10-12-2014 20:58:08

Quote jen9:
Daarom zeggen zw er bij mij ook bij dat ze geen zekerheid kunnen geven. ..  Moet ik eigenlijk naar de gemeente om t aan te vragen. ..????


Dit kun je gewoon online doen via de site van het uwv. Je hebt dan wel je digid nodig.
Na een tijd (geen idee meer hoelang het duurde) krijg je een brief thuis. Dan kun je ook gaan inloggen bij je werkmap (daar doe je oa je sollicitatiezctiviteiten). 
Wel moet je je geloof ik eerst inschrijven op werk.nl. Dat is een soort vacaturesite van net uwv. Maar dat staat uitgelegd.
Neem er wel even de tijd voor, de site is meestal erg traag.
 
Quote
RE: ww aanvragen
Mb2  schreef op: 10-12-2014 21:01:28
http://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/index.aspx

Hier kun je alles vinden. Je kunt de ww nu al aanvragen. Je geeft dan gewoon door vanaf wanneer het in moet gaan.
 
Quote
Navigatie


Reageren op ww aanvragen
Naam
Bericht