Menu
 

Topic:

Verdachte steekpartij Voorburg gepest

Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 13-10-2014 20:04:44

Verdachte steekpartij Voorburg werd acht jaar lang gepest'



De 16-jarige jongen die ervan wordt verdacht zijn 15-jarige klasgenoot te hebben doodgestoken bij het Corbulo College in Voorburg, werd zeker de afgelopen acht jaar gepest.



'Verdachte steekpartij Voorburg werd acht jaar lang gepest' Foto:  ANP

 


De advocaat van de verdachte heeft dat maandag gezegd. "Hij werd echt gepest, en niet zo’n beetje ook", aldus Hajé Weisfelt.


Volgens de advocaat gaat het met zijn cliënt, die vrijdag werd opgepakt, "naar omstandigheden redelijk. Maar hij zit diep in de put." De advocaat schetst het beeld van de jongen als iemand die door de stelselmatige bedreigingen bijvoorbeeld niet meer naar zijn bijbaan durfde te gaan.



"Afgelopen maandag is er nog een melding gemaakt bij de politie dat hij zich bedreigd voelde, omdat hij door acht jongens zou worden opgewacht. En dat was niet de eerste melding'', aldus de advocaat.


Volgens Weisfelt zijn er voor de fatale steekpartij "harde woorden" gevallen tussen slachtoffer en verdachte. "Er speelde wel echt iets tussen die twee", aldus de advocaat. "En het wrange is: het slachtoffer was niet eens degene die het meeste pestte."


 


Corbulo College


De 15-jarige werd vrijdag op het schoolplein van zijn school, het Corbulo College in Voorburg, neergestoken. Hij overleed even later. De 16-jarige verdachte uit Rijswijk was een klasgenoot van het slachtoffer.


Hij moet nog zeker twee weken vast blijven zitten, zo besliste eerder de rechter-commissaris.


De jongen uit Rijswijk belde na het fatale incident met een vriendin. De moeder van die vriendin heeft hen opgehaald en de verdachte teruggebracht naar school, liet de politie zondag weten. Agenten hielden de jongen daar aan. 


 


Steekwapen


In verband met de steekpartij zit nog een 16-jarige jongen vast. Hij zou het steekwapen aan de hoofdverdachte hebben gegeven. 


De tiener, die zondag werd opgepakt, moet woensdag voor de rechter-commissaris verschijnen. Waar de tweede verdachte vandaan komt, is niet bekendgemaakt, in verband met de privacy van deze minderjarige.


Wat de onderlinge relatie van de twee verdachten en hun precieze relatie met het slachtoffer is, wilde de politie maandag nog niet kwijt.


Ook over het motief voor de steekpartij wilde de politie nog niets zeggen.


 


Informatieavond


Ruim tweehonderd ouders van scholieren die het Corbulo College bezoeken, zijn maandagavond samengekomen voor een informatieavond over de dood van de 15-jarige scholier.


"Zaterdag was een dag om te rouwen, vanavond is het de tijd om te informeren", zei een vertegenwoordiger van de school voorafgaande aan de bijeenkomst.


In de hal werden bloemen en knuffels neergelegd en kaarsen aangestoken. Ook lagen er een voetbalshirt van zijn club VCS en een voetbal met daarop de naam van de vrijdag door een messteek om het leven gekomen scholier. De school komt later op de maandagavond met een verklaring.



 
Quote
Navigatie
RE: Verdachte steekpartij Voorburg gepest
Sammy  schreef op: 14-10-2014 14:21:43

Moeder Anthony boos op instanties


Marieke van Essen



Voorbug - 

Het leven van de 16-jarige Anthony D. die wordt verdacht van het doodsteken van zijn klasgenoot, bestond uit school en zijn bijbaantje bij Albert Heijn. Voor de rest zat hij binnen achter z’n computer. Buiten werd hij constant gepest. Zijn moeder is boos op de instanties, die het gezin in de steek gelaten zouden hebben.






 

 

 



De arrestatie van Anthony is in het buurtje waar de 16-jarige Rijswijker woont een harde klap. Lamgeslagen buurtbewoners hebben compassie met de nabestaanden van de 15-jarige Wesley die door Anthony werd doodgestoken.


Maar ze zijn vooral boos. Op de instanties, die de stelselmatig gepeste Anthony volgens hen ‘in de kou lieten staan’. „De wijkagent, de school, jeugdzorg. Nergens vond zijn moeder de afgelopen jaren gehoor”, zegt een buurman. „Tegelijkertijd is ze ook opgelucht. Omdat haar zoon zichzelf na het incident niets heeft aangedaan.”


Vier dagen later is de fatale steekpartij op het Voorburgse Corbulo College nog steeds het gesprek van de dag. In Oud-Rijswijk, waar Anthony samen met zijn moeder en oudere broer in een flatje woont, hebben ze er genoeg van dat alle aandacht vooral uitgaat naar het slachtoffer.


Depressief


„Voor hen is het verschrikkelijk, laat dat duidelijk zijn”, vertelt een buurman. „Maar het verhaal heeft nog een andere kant. Dit gezin is ook kapot. Anthony was zwaar depressief, maar in z’n hart een heel lieve jongen. Hij droeg z’n moeder op handen. Sprak haar aan met u. Zijn leven bestond uit naar school gaan en zijn werk bij Albert Heijn. Verder zat hij binnen achter z’n computer.”


Dat het leven van het Rijswijkse gezin afgelopen vrijdag radicaal op z’n kop werd gezet, is nog maar moeilijk te bevatten. Tegelijkertijd komt het niet uit de lucht vallen, vertelt de buurt. „Anthony zat op verschillende scholen, omdat hij werd gepest. Een bovenbuurman van Albert Heijn heeft vorige week nog een groep van acht jongens weggestuurd, die hem na het werk opwachtte. De wijkagent wist er van. Op school gebeurde hetzelfde. Anthony’s moeder heeft dat ook gemeld, maar er werd niets mee gedaan. Op dit moment is ze dus vooral boos.”


Moeizaam


De voormalige judoschool van Anthony, Shin Hajimeru in Den Haag, bevestigt diens moeizame schoolperiode’. „Op de judomat, waar de jongens respectvol met elkaar omgingen, ging het goed. Maar het was bekend dat Anthony daarbuiten werd gepest”, aldus de eigenaar van de judoschool.


Advocaat Haje Weisfelt liet gisteren weten dat Anthony diep in de put zit. Hij heeft meteen na zijn aanhouding een bekentenis afgelegd. „Het was zijn hand en zijn mes waardoor zijn medescholier is geraakt”, bevestigt zijn raadsman Hajé Weisfelt. Volgens hem ging zijn cliënt gebukt onder stelselmatige bedreigingen, waardoor hij niet meer naar z’n bijbaantje durfde te gaan.


Bedreigd


Vorige week is er nog een melding gemaakt bij de politie dat Anthony zich bedreigd voelde, omdat hij door acht jongens werd opgewacht. En dat was niet de eerste melding”, aldus de advocaat.



 
Quote
RE: Verdachte steekpartij Voorburg gepest
Misbren  schreef op: 14-10-2014 19:32:48
Je leest/hoort veel dat iemand zelfmoord pleegt doordat die zo gepest word.
Deze jongen heeft zo vaak aan de bel getrokken maar hulp bleef uit/was niet voldoende.
Er moet altijd eerst iets gebeuren voordat er serieus ingegrepen word.
Dat is nu dus gebeurt.
Helaas met dood als eind resultaat.
Ik hoop dat alle pesters nu wakker geschud worden al ben ik bang van niet.
Dan zou er tenminste iets goeds komen van dit ozo slechte.

Ik heb de politie gewaarschuwd dat als mijn buren doorgaan met mij te treiteren ik bang ben dat ik mezelf uiteindelijk niet meer onder controle kan houden en het recht in eigen hand zou nemen.
Ik kreeg het telefoonnummer van dimence.
Dat is hoe de politie je kan helpen, het moet eerst mis gaan voor ze iets doen, jammer

Voor het slachtoffer, het slachtoffer en de nabestaanden
 
Quote
RE: Verdachte steekpartij Voorburg gepest
Family  schreef op: 15-10-2014 06:40:11
Maximaal 2 jaar kan hij krijgen hoorde ik gisteravond op rtl4 en daarna nog een traject... Dus al met al als je 24 maanden "krijgt" voor een moord, omdat je minderjarig bent, ik begrijp echt zijn gevoel, maar 2 jaar.... 

Ikzelf zou kijken welke hulp bij hem past en hem helpen, daarnaast verplichten om zijn school af te maken en ik denk dat voor hem heel veel hulp, praten, therapie etc heel erg goed zal zijn tijdens deze 2 jaar (en voor nog heel veel langer), een weg vinden om uiteindelijk in de maatschappij te functioneren en niet met een uitkering thuis zitten, maar hem helpen aan werk/ scholing etc etc.. en ook daarna en hem niet klakkeloos 2 jaar ergens neerzetten. 

Wat als hij met echte jonge criminelen te maken krijgt? Dan ben ik bang dat hij er ipv een gefrusteerde, gepeste puber uit gaat komen als een echte crimineel. (buck in de bajes was ook eens uit een jeugdgevangenis en ik ben me kapot geschrokken van de jongens die er bijvoorbeeld voor veelvuldig stelen zaten en die daar gewoon crimineel gevormd werden/ waren)

Kaarsje voor beide geen winnaars, hier zijn alleen maar verliezers 
 
Quote
RE: Verdachte steekpartij Voorburg gepest
Misbren  schreef op: 15-10-2014 18:17:27
Hij had al 7 jaar, 7 jaar gepest en getreierd.
Ik ben het met je eens hoor, dat een straf voor het doden van iemand veel te laag is, maar in dit geval..... kweet niet
 
Quote
RE: Verdachte steekpartij Voorburg gepest
Kees  schreef op: 15-10-2014 18:27:36
Het feit blijfr dat hij een moord gepleegd heeft en dat
hoort natuurlijk niet, maar ik geloof never dat dit jochie
dit zo bedacht heeft.

Zijn jeugd is verneukt, zijn toekomst ook. De hulp en
begeleiding mag van goeie huize komen om dit jochie
de juiste weg in te krijgen.
Ik heb zo met em te doen, zo de druppel geweest.

Voor het andere slachtoffer zeer erg, zo jong heb je geen
idee wat voor schade je aanricht met pesten.
Als daar nu eens een educatieve manier voor zou zijn....

Dit gaat meer gebeuren,hoe stoppen we dit?
 
Quote
RE: Verdachte steekpartij Voorburg gepest
Kees  schreef op: 15-10-2014 19:01:49
wist ik het maar Sis, ik wou dat ik het antwoord had, dat zou een hoop leed besparen.

ik vind pesten ook vreselijk, doordat ik heb gezien wat pesten doet.
ik was vroeger zo'n pester van kauwgom in iemands haar smeren, tot tas leeggooien, tot watervaste stift op iemands gezicht.....
paar jaar later kwam ik via via in contact met ditzelfde meisje.
meisje naar de klote, volop in therapie, beschadigd, etc.

de klap in mijn gezicht zal ik nooit vergeten. wat een confrontatie! uuuuuren heb ik met haar gesproken, samen gehuild, ik ben met haar mee geweest naar therapie.
rechtzetten kan nooit, dat besef ik, maar ze heeft me godzijdank kunnen vergeven en kan nog iets van haar leven maken.

toen ik 13, 14 jaar was stond ik er gewoon niet bij stil hoe je iemands leven kan verzieken met die achterlijke acties!

ik kreeg genoeg aandacht thuis, een liefdevolle opvoeding, maar toch deed ik het.
misschien net zoals dat programma, gepest ofzo. laat die kinderen zien wat ze aanrichten.
en idd...jong beginnen. aanpakken, confronteren.

dan heb je nog plagen en pesten.
ik zou mijn kinderen ook wel kunnen slaan als ik erachter kom dat ze pesten. niet dat dat effect zou hebben, maar zeer duidelijk blijven aangeven dat dit echt verboden is.....
 
Quote
RE: Verdachte steekpartij Voorburg gepest
Boterbloem  schreef op: 15-10-2014 19:08:56

ik denk dat daar de eerste grote stap zit:

dat meer mensen erkennen dat kinderen en pubers niet beseffen wat voor verstrekkende gevolgen pesten heeft.

We leggen heel veel verantwoordelijkheid neer bij een leeftijdsgroep waarvan allang bewezen is dat zij het simpelweg verstandelijk niet kunnen. Dan kunnen we wel zeggen: dat kunnen ze ook dus dit ook... Zo werkt het niet...


Eerst erkennen dat zij het niet overzien,
daarna zelf opstaan en ons meer bemoeien met die pubers.
Meer zicht op die kinderen.
Alle ouders samen en gewoon durven erkenne ndat je eigen kind ook wel eens pest.

En mogen van mij ook pestkampen komen in vakanties voor de pesters, waarbij ze vaardigheden gaan aanleren waarbij ze geliefd worden om wie ze zijn, niet uit angst of wat dan ook. Waarbij er gewerkt kan worden aan de reden waarom ze pesten enzovoort...


 
Quote
RE: Verdachte steekpartij Voorburg gepest
S@ssefr@s  schreef op: 15-10-2014 19:27:06
Die jongen heeft het mes niet tijdens de ruzie aangereikt gekregen. Hij heeft het een tijd voor de ruzie van iemand gehad.

Het is vreselijk wat er gebeurd is. Er zijn 2 slachtoffers. Vreselijk dat 1 daarvan het niet meer na kan vertellen.
 
Quote
RE: Verdachte steekpartij Voorburg gepest
Kees  schreef op: 15-10-2014 19:30:30
Dat geloof ik ook niet Sis

Maar vaak wijzen mensen naar de ouders . Zo oneerlijk,
soms ligt het daar dus totaal niet aan!
Achtergrond of thuissituatie mag niet meespelen.

Probleem erkennen en aan de slag ermee!

Idd Boter, het zijn kinderen! Maar er is ook een
kind dood. Keihard.
Ze kunnen wellicht niet beseffen maar wel aangeleerd
krijgen.
Niet alleen door ouders, maar door de maatschappij ook
denk ik. We zijn allemaal verantwoordelijk.

En dan niet wijzen. School wijst naar moeder,
Moeder anthony wijst naar hulpverlening, die naar politie, etc.
Nee, ieder kijkt naar zichzelf. Komen we al een eind denk ik
 
Quote
Navigatie


Reageren op Verdachte steekpartij Voorburg gepest
Naam
Bericht