Menu
 

Topic:

Dyslexie

Monrob  schreef op: 25-09-2014 13:48:15
Onze oudste zoon is een maandje geleden begonnen op Havo/VWO, onwijs naar zijn zin, werkt hard aan zijn huiswerk. Had gister een Engelse so,geleerd en overhoord, geoefend. Kwam gister huilend thuis, hij heeft zijn so helemaal verpest, spellings fouten. De docente had hem gevraagd of hij misschien dyslexisch was. Nu heb ik wel al jaren op de basis school gevraagd of hij echt geen dyslexie heeft maar nee, hij kan goed begrijpend lezen dus geen dylexie. De fouten die hij maakte met schrijven werden afgedaan als sloridgheid. En omdat ik me toch altijd al een zeur voelde op school ben ik er niet verder meegegaan. Hij kan goed rekenen en wiskunde en tja je kan niet overal goed in zijn.

Maar gisteravond belde de mentor, hij heeft toch wel heel veel fouten gemaakt in het dictee wat hij heeft gehad om achter dyslexie te komen en gaat nu met voorrang verder getest worden. Heeft iemand van jullie ervaring met het ontdekken van dyslexie op het vo en klopt het dat hij dan meer moeite heeft met Engels?? Begrijp me niet verkeerd maar het zou best een opluchting zijn voor hem als er nu uitkomt dat hij wel dylexie heeft en dan een verklaring krijgt zodat spellngs fouten minder streng beoordeeld worden. Hij heeft al zolang geploeterd, logopedie, fysio voor het schrijven, altijd de dictees enorm hard leren en nu met die so Engels ook zo hard geleerd en toch lukt het niet. Ik wil hem zo graag kunnen helpen.
 
Quote
Navigatie
RE: Dyslexie
Yasmine  schreef op: 25-09-2014 14:29:35
Ik heb dezelfde meegemaakt.Mijn dochter is een kei in rekenen en wiskunde.Op het voorgezet onderwijs,kreeg ik een telefoontje
van de mentor.Mijn dochter scoorde erg slecht op talen.Ze schrijft letterlijk op wat ze hoort.Terwijl ze hard haar best doet en veel voor leert.

uiteindelijk kwam inderdaad dyslexie eruit.Na de vmbo,havo en nu eindexamen hbo,dankzij de aanpassingen is het goed te doen voor haar.
ik hoop dat er duidelijkheid voor jullie komt.
 
Quote
RE: Dyslexie
Mrtj  schreef op: 25-09-2014 14:42:30
Vreemde talen zijn voor onze dyslectische dochter een crime! Ze moet elk woord letter voor letter in d'r kop stampen want ze bouwt geen (nauwelijks) woordbeeld op. En ze zit nu in de 3e, en weet nog altijd niet hoe ze Engelse/Franse woorden uit moet spreken als ze ze leest. Wat ze wel weet, heeft ze onthouden van het voorlezen door de docent, niet doordat ze snapt hoe het uitgesproken wordt. Maar goed, onze dochter is dan ook wel zwaar dyslectisch.

Dus ja, zijn problemen met Engels zouden heel goed door dyslexie kunnen komen,
 
Quote
RE: Dyslexie
Anne Mv 3  schreef op: 25-09-2014 19:09:22
Herkenbaar verhaal, dochter scoorde op de basisschool alleen slecht(er) op het leessnelheid.
Laatste jaar heeft ze daar een handelingsplan voor gekregen, overigens zonder suc6.
Dyslexie is nooit genoemd.
Begin 3VWO moest ze bij wiskunde iets voorlezen en die docent heeft voor het eerst het woord 'dyslexie' laten vallen.
Inmiddels is ze getest en ze heeft idd dyslexie, door haar intelligentie heeft ze altijd kunnen compenseren. Qua talen scoort ze heel hoog op luister- maar ook op leestoetsen (meerkeuze vragen). Schrijftoetsen gaan véél minder! Nu dus wel logisch...
Helaas op VWO verplicht 2 vreemde talen en natuurlijk Nederlands, best pittig! Maar goed.. ze komt er wel
Wat ik zo bizar vind: met haar talendocenten regelmatig (afzonderlijk, bij verschillende ouderavonden) gesproken: niemand heeft ooit dyslexie genoemd - 'ze kan het wel, maar ze denkt er te makkelijk over'

Dus ja, je zoon kan zeker dyslexie hebben!
En: wat fijn dat die docent zo alert reageert!
Normaal gesproken moet je eerst een half jaar bijles, als hij hier te weinig/geen vorderingen maakt kan hij getest worden.
Bij de ene school moet je dat zelf betalen, bij sommige scholen moet je de helft betalen (totale kosten 500 euro geloof ik)

Suc6! enne.... 't is misschien wat harder werken, maar laat je dyslectische kind vooral het niveau doen wat bij hem past!
School biedt op allerlei manieren ondersteuning, komt best goed!
 
Quote
RE: Dyslexie
Rianne74  schreef op: 25-09-2014 19:19:13
goed presteren op begrijpend lezen zegt helemaal niks over dyslectie of niet. Ik heb er zelf geen ervarig mee maar begreep van mijn collega die dus een zoon heeft met dyslectie dat hij heel goed scoort met begrijpend lezen maar dat hij dus echt erge dyslectie heeft. Ze heeft met hem begeleiding gehad en hij izt nu eerste voortgezet en zit kwa lezen nu op eind groep 7. Dat was best nog wel goed begreep ik. Hij zit nu in een speciale dyslectie-klas.

Succes! Ik hoop dat er duidelijkheid komt voor je zoon. want super hard leren en dan je so zo verknallen is niet goed voor zijn zelfvertrouwen/motivatie

 
Quote
RE: Dyslexie
Ikke  schreef op: 25-09-2014 19:27:40
Anne v3. Mijn zoon zit ook 3VWO en daar mag je als je een dyslexie verklaring hebt een taal laten vallen in je profiel. Engels en Nederlands moeten maar ipv duits of Frans mag je bv muziek tekenen of economie kiezen
 
Quote
RE: Dyslexie
Monrob  schreef op: 26-09-2014 09:54:34
Jullie stellen me wel gerust, pff wat zou het een opluchting zijn als hij zo'n verklaring zou hebben. Engelse toets mocht over (bijna hele klas had het niet geleerd, zoon wel) dus gister uit school gelijk begonnen met leren. En hij weet ze allemaal maar het opschrijven lukt hem niet. Wheelchair blijft weelchair bij hem en meer van dat soort woorden. Ik heb gezegd dat hij het moeten los laten, hij heeft zijn best gedaan lukt het vandaag weer niet is geen man overboord, we blijven erop zitten en hopen dat de test zo snel mogelijk verder gaat.
 
Quote
RE: Dyslexie
Mrtj  schreef op: 26-09-2014 10:28:09
Mijn dochter leert de anderstalige woordjes door elk woordje achter elkaar 5 keer op te schrijven. En de dag erna weer geloof ik. Is takkeveel werk, maar werkt voor haar wel goed.
 
Quote
RE: Dyslexie
Jacquelien  schreef op: 26-09-2014 10:41:27
WRTS is ideaal voor het leren van woordjes!

 
Quote
RE: Dyslexie
Tessa_mv2  schreef op: 26-09-2014 12:30:15
Wrts is echt een geweldig hulpmiddel bij woordjes leren! 
Je kan jezelf op verschillende manieren overhoren. 

Werkt Tot nu toe uitstekend bij mijn dochter.
 
Quote
RE: Dyslexie
Monrob  schreef op: 26-09-2014 13:39:56
Dank jullie voor de tip, ik ga er eens na kijken.

 
Quote
RE: Dyslexie
Ansh  schreef op: 26-09-2014 14:35:14
Helaas geen tips voor je. Mijn zoon heeft ook dyslexcie maar dit is op de basisscool ontdenkt en hij is pas begonnen in de brugklas.

Wel  wil graag zeggen dat ik het heel raar vind dat de bassischool van jouw zoon de conclusie trekt dat hij geen dyslexcie heeft aan het feit dat hij goed is in begrijpend lezen. Mijn zoon heeft een mavo advies gehad maar scoorde op begrijpend lezen op havo niveau. Je hoeft namelijk niet alle woorden (goed) te lezen/ spellen om een tekst te kunnen begrijpen.. Volgens mij geldt het voor veel kinderen met dyslexctie dat ze wel goed scoren op begrijpend lezen en sommigen zijn zelfs rekenwonders!! Rare manier van afscheppen...

Maar veel succes, weet uit ervaring dat een diagnose al erg kan opluchten!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Dyslexie
Naam
Bericht