Menu
 

Topic:

pffff

Nu Even Niet  schreef op: 24-08-2014 00:18:09
Zo, nu is het tijd om even te klagen. Geen idee wat ik ermee wil.... waarschijnlijk helder krijgen wát ik wil

Ooit, lang geleden, zat ik heel erg met mezelf in de knoop. Heel erg. Ik heb daar toen hulp voor gehad, maar echte hulp kon je het niet noemen. Uiteindelijk heb ik zelf uit die knoop weten te kruipen, en nu is het goed met mij. Natuurlijk heeft dat 'goed met mij' zich langzaam verder moeten opbouwen, maar het is nu goed met mij. Van een sociaal angstig, depressief, eetgestoord, zeer perfectionistisch en dwangmatig, dwalend meisje ben ik een evenwichtige vrouw geworden die redelijk tevreden is met zichzelf, die niet bang is om verantwoordelijkheden aan te gaan, die niet vastloopt in moeilijke taken, die perfectionistisch is als nodig maar anders ook niet. Ik ben een okee moeder voor mijn kinderen, en ook als partner doe ik het niet slecht (nee, ik wil mezelf geen schouderklopje geven, jullie moeten alleen snappen dat er eigenlijk op alle gebieden geen probleem is )

Niemand zal denken dat ik ooit zo in de knoop heb gezeten. Maar er zijn wel rafeltjes. En die rafeltjes kom ik meer en meer tegen.
Ik loop op mijn werk regelmatig tegen een overspannenheid aan (ga er net niet overheen), onder andere omdat ik me schuldig voel als ik nee zeg. Ik loop in mijn relatie er tegenaan dat ik mij beknot voel door mijn partner, terwijl na gesprekken met hem blijkt dat ik me door mijn eigen schuldgevoel laat beknotten.
Ik heb een normaal eetpatroon, maar altijd een beroerd lichaamsbeeld gehad. Ik vind mezelf dik en lelijk, ongeacht het gewicht dat ik heb. Dat ben ik gewend, en dat is nu eenmaal zo. Ik probeer me er niet teveel van aan te trekken dat ik dat zo voel. Maar eigenlijk is het natuurlijk van de zotten. Dat lichaamsbeeld helpt ook niet heel erg in mijn relatie.

Op de een of andere manier komen al deze dingen de laatste tijd bij elkaar. Zie ik steeds meer dat ik eigenlijk nog wel veel last heb van dingen van vroeger. Dat ik, als ik dingen wil verbeteren (bijvoorbeeld die werkdruk), ik hier wat mee zal moeten. En dat wil ik dus echt niet! Ik ben er schijtbang voor! Het stomme is, ik hoef helemaal niks. Want ik functioneer goed, ben redelijk gelukkig en iedereen heeft wel wat waar die last van heeft. Maar als ik met mezelf verder wil komen, dan kan ik dat nu niet alleen oplossen. Dan heb ik daar hulp bij nodig. En de vorm van therapie die dan het beste zou zijn (denk ik), daar gruwel ik van. Doodeng. Ik wil niet.
Maar eigenlijk zou het een soort cadeautje aan mijzelf zijn.

Ik heb ehm... nogal slechte ervaring met hulpverleners. En hoewel die ene hulpverlener mij ooit een stempel opdrukte, een stempel dat aan zou geven dat ik nooit echt goed zou kunnen functioneren, functioneer ik toch echt goed. Ik weet dat dat stempel niet terecht was, en dat dat zijn persoonlijke ding tegen mij was. Maar toch.... Ik wil niet in therapie, want dan ben ik zwak. En.... ik weet eigenlijk wel dat als ik dit aan wil pakken, ik heel wat dingen af moet breken en opnieuw op moet gaan bouwen binnen mezelf. En ik heb daar zoooo geen zin in. Zo erg, dat ik bij het bedenken van 'misschien moet ik eens wat therapie starten' al een brok in mijn keel heb zitten. (met dank aan die eikel van een therapeut toen).
(okee, en wat ook echt niet helpt is dat ik door die pestkoppen van vroeger geleerd heb om me vooral nóóit kwetsbaar op te stellen).

Het laatste wat ik wil, is dat mensen mij zwak vinden. Het laatste dat ik wil is hulp nodig hebben.
En het idee dat er dadelijk op deze post mensen gaan reageren. En dat ik of een schop onder mijn kont krijg, of een medelevend woord. allemaal eng, brrr!

Zo, ik post dit nu.... ben benieuwd naar wat de reacties met mij doen. Welke kant ik op ga schuiven.....
 
Quote
Navigatie
RE: pffff
Nu Even Niet  schreef op: 24-08-2014 00:19:20
Ik wil niemand voor het hoofd stoten die therapie heeft, echt niet. Ik heb alle respect voor mensen die dat proces aan durven gaan. Want voor therapie is moed nodig. Alleen... in mijn hoofd lopen dingen voor mij dan opeens heel anders. Bij een ander zie ik het als moedig, voor mijzelf is het een teken van zwakte.
 
Quote
RE: pffff
Marjolein852  schreef op: 24-08-2014 00:50:33
Dan maar zwak zijn... Mag ook op zijn tijd.


 
Quote
RE: pffff
Chloe  schreef op: 24-08-2014 05:15:47
grotendeels is je verhaal voor mij zeer herkenbaar! Ik kom met periodes bij een topper van een psychologe. Met haar hulp kom ik iedere keer weer een stap verder dan ik ooit had durven hopen. Als je de juiste hulpverlener vindt, die jou begrijpt en met wie je een klik hebt, is er geen enkele reden on tegen therapie op te zien. En als zwak heb ik het nooit beschouwd om hulp te zoeken of te hebben, eerder het tegenover gestelde!
 
Quote
RE: pffff
Monica Mv 2  schreef op: 24-08-2014 08:33:02
Voor mij 1 en al herkenning. Kon ik wel geschreven hebben.

Dikke knuf
 
Quote
RE: pffff
Son  schreef op: 24-08-2014 08:38:44
Ik vind je juist heel erg sterk...je bent je bewust van je "zwaktes" (die elk mens heeft en niks geks aan is) en bent al op een punt dat je daar iets mee wilt doen. Dat is dan een drempel die je nog moet nemen en die drempel is ff een stapje verder.
Maar als je echt zo sterk bent als ik denk....dan gaat die hobbel genomen worden en kom je....er nog sterker uit.

 
Quote
RE: pffff
Bepje  schreef op: 24-08-2014 10:15:46
 Je kunt op zoek gaan naar een goede vrijgevestigde psycholoog en daar heen voor een gesprek. Af en toe een gesprekje kan al heel verhelderend zijn en misschien heb je meer ook helemaal niet nodig omdat je zelf de boel goed op een rij hebt en precies weet waar de schoen wringt. 
Jammer dat het in het verleden mis gelopen is, die hulpverlener heeft een groot negatief stempel gedrukt, nu kun je een andere iets positiefs voor je laten doen, succes !
 
Quote
RE: pffff
Anne Mv 3  schreef op: 24-08-2014 11:53:01
Door de internist werd ik doorgestuurd naar een klinisch psycholoog; de opzet is dan om de kar weer aan het rijden te krijgen/beter te laten rijden oftewel: hulp is kort maar krachtig!
Ik heb bij de klinisch psycholoog een paar sessies emdr gehad, dat heeft mij erg geholpen.
Volgens mij is dat wat jij ook wilt: wel hulp maar geen eindeloos verhaal.
Ik weet niet waar je dan het beste af bent, misschien is maatschappelijk werker bij de huisarts al voldoende voor je!
Mijn ervaring met vrijgevestigde psychologen is dat zij je nog wel eens aan het lijntje houden; hoe langer iemand in therapie is hoe langer ze facturen kunnen blijven schrijven... dat klinkt heel onvriendelijk... maar zo werkt het vaak wel.
 
Quote
RE: pffff
Anmv3  schreef op: 24-08-2014 13:31:52
Kon mijn verhaal wel zijn..
Pff, weet precies wat er aan de hand is en kan er goed thuis
over praten, maar misschien een andere heldere open blik zou helemaal
niet zo verkeerd zijn..

Ik zie het trouwens zeker niet als zwakte, maar juist als verstandig als je hulp zoekt.
Zeker als je op meerdere vlakken spaak gaat lopen. Dus thuis, je werk, je zelfbeeld, alles.
Dan moet er wel een moment komen dat je gewoon helemaal op bent, omdat je nergens meer op kunt laden en
nieuwe energie op kunt doen.
Ik haal dat gelukkig nog wel uit mijn werk en kan daar dan weer een paar dagen mee vooruit..

 
Quote
RE: pffff
Jolanda1974  schreef op: 24-08-2014 13:39:00
Het zou het verhaal van mijn man kunnen zijn.. Alleen ziet die het zelf  nog niet.. Je moet doen waar jij baat bij hebt en waar je je goed bij voelt maar hulp zoeken en vragen is geen teken van zwakte maar juist van kracht. We hebben allemaal wel eens een zetje in de rug nodig of een schouder. En een "buitenstaander" kan juist net die extra stimulans zijn. Even uit je vertrouwde omgeving je dingen ventileren.
 
Quote
RE: pffff
Anne  schreef op: 24-08-2014 14:49:21
 
Quote
RE: pffff
Nu Even Niet  schreef op: 24-08-2014 16:53:02
Dank voor alle lieve woorden. Ik heb na het posten van dit bericht de halve nacht liggen malen, en langzaam tot 'acceptatie' gekomen dat ik inderdaad een zetje in de goede richting wil.


Ik heb twee potentiele therapeuten op het oog. Wel vrijgevestigd (zit zelf ook het wereldje, dus wil het 'een beetje' stil houden. En ben daardoor ook heel erg kritisch naar de manier van behandelen)

De gedachte om het laagfrequent te doen ( Bepje   ) stelt me heel erg gerust. Het idee dat ik alleen maar een zetje in de goede richting nodig heb, om 'het proces aan te zwengelen' en dat ik het verder alleen kan doen stelt me ook gerust. Of dat waar is, moet natuurlijk nog blijken

Maar nu morgen nog bellen. Daar hoef ik gelukkig geen zin in te hebben he

Knuf voor een ieder die de herkenning vond in dit bericht.
 
Quote
RE: pffff
Nu Even Niet  schreef op: 29-08-2014 22:16:26
Kleine update: ik heb vandaag een therapeut gesproken. Over anderhalve maand heeft ie al plek (Ja, dat zul je altijd hebben he, die wachttijden). Het voelt goed om dit aan te gaan. Ik heb er geen zin in, maar ergens ook weer wel.

Ben alleen wel heel benieuwd.... hij gaat hier nog een zware dobber aan krijgen. Want....zoveel dingen die 'normaal gesproken' afwijkend zijn, zijn bij mij niet (meer) afwijkend. Hij zal dus nogal creatief uit de hoek moeten komen :-D
 
Quote
RE: pffff
Blauwtje  schreef op: 29-08-2014 22:24:59
Ik snap je gevoel, snap dat jij jezelf als zwak ziet.
Je bent veel te streng voor jezelf.
Vind je een ander ook zwak als hij/zij in therapie gaat?
Nee..dus waarom zou het voor jou wel gelden..
( ik snap je wel hoor!)

Je kunt niet sterk zijn zonder je ''zwaktes'' te erkennen.
Jij bent dus sterk. Komt goed
 
Quote
RE: pffff
Bepje  schreef op: 29-08-2014 23:06:38
  Jij bent lief geweest voor jezelf, goed gedaan. Nu ligt de bal weer bij jou als je start straks, ga je alles zeggen zodat je uiteindelijk jezelf helpt ? Hopelijk kun je het sterk moeten zijn een beetje loslaten in tussentijd. Heel veel succes gewenst ! 
 
Quote
RE: pffff
Joltje  schreef op: 30-08-2014 11:23:17
wat een herkenning.....kon mijn verhaal zijn, met 1 groot verschil. Ik blijf last hebben van die eetstoornis....ik ben te dik.  Stress is eten...maar heel veel hobbels heb ik kunnen overwinnen. Toch blijf ik tegen puntjes aanlopen. Bijv. de werkstress. Ik ben op mijn 36ste opnieuw de schoolbanken ingegaan. nadat ik een zeer intensieve therapie heb gevolgd. Voor mij was dat goed..ik heb er echt dingen geleerd en ja, soms was het pijnlijk, en niet leuk, maar uiteindelijk durfde ik voor mezelf te kiezen en oh wat was dat moeilijk. Tranen zijn er gevloeid, maar ik heb doorgezet. Ik doe nu het werk wat ik graag wil..waar ik me goed bij voel. Alleen ik ben zzp-er geworden. Was dat slim..nee, niet echt. Want het niet nee kunnen zeggen is natuurlijk funest. Toch krabbel ik niet terug en probeer ik een weg te vinden. Ik denk dat sommige dingen altijd moeilijk zullen blijven. Dankzij mijn jeugd, dankzij de dingen die gebeurd zijn.  
Ik vind het enorm knap van je dat je toch op zoek gaat naar een goede therapeut. Het kan echt goed helpen en ik hoop dat jij die ervaring ook mag krijgen. 
 
Quote
RE: pffff
Nu Even Niet  schreef op: 30-08-2014 23:06:21
prut, had ik een tekst getypt... druk ik op het verkeerde knopje. Weg tekst...
(nu eerst tijd om te slapen... kom morgen vast weer terug)
 
Quote
RE: pffff
Mrtj  schreef op: 30-11-2014 00:19:58
En ondertussen zijn we alweer een aantal maanden verder. En ik ben gestart met therapie. Pas een paar sessies gehad, dus sta nog aan het begin. Maar eigenlijk vind ik het vooral prettig. Prettig om oude dingen achter me te laten; het werkt bevrijdend. En ja, ik denk dat ik nog wel een paar stappen moet gaan zetten waar ik echt geen zin in heb (lees: aantal dingen van vroeger nu eens écht verwerken), maar ook daar ben ik eigenlijk wel klaar voor. Ben blij met mijn beslissing.
 
Quote
RE: pffff
Jolanda1974  schreef op: 30-11-2014 07:17:12
Wat goed van je!! Heel veel succes 

p.s. Je bent alleen nu niet meer anoniem 
 
Quote
RE: pffff
Mrtj  schreef op: 30-11-2014 08:34:54
thanks Yolanda
(en ja, dat weet ik... maar moet natuurlijk wel 'leren' dat dit soort dingen helemaal niet anoniem hoeven )
 
Quote
RE: pffff
Sunshine  schreef op: 30-11-2014 09:19:19
je kan het!!
 
Quote
RE: pffff
Minou  schreef op: 30-11-2014 09:35:45
 
Quote
RE: pffff
Bepje  schreef op: 30-11-2014 14:32:39
 
Quote
Navigatie


Reageren op pffff
Naam
Bericht