Menu
 

Topic:

Wat zouden jullie doen?

Even Zo  schreef op: 30-07-2014 07:38:05
Wat zouden jullie in mijn situatie doen? Ik heb nu ruim 13 jaar een relatie met m'n vriend en we hebben samen 3 kinderen, jongste bijna 2 oudste bijna 12).

Ik heb een zoon met asperger, in die tijd veel over gelezen en tijdens gesprekken kwam de psycholoog ermee dat mijn man zich misschien ook eens moest laten onderzoeken. Uiteindelijk heeft hij dat gedaan omdat hij er van overtuigd was het niet te hebben. maar hij heeft het dus zeer duidelijk wel. Dit is nu 2 jaar geleden. Op dat moment vielen heel wat puzzelstukjes van al die jaren op z'n plek. Probleem is alleen dat hij vol blijft houden het niet te hebben. Het is dan ook een heel gevoelig onderwerp, en hij draait alles om, alles ligt aan mij.

We zijn pas ene paar weken op vakantie geweest, ik heb het geprobeerd gezellig te maken en af entoe was het ook gezellig, maar 90% van de tijd had ik zoiets, wat doen we hier samen.  Je bent continue jezelf aan het wegcijferen, hij walst echt over iedereen z'n gevoelens, heen, hij voelt mij en vooral de kinderen totaal niet aan. Ik zit er altijd tussen en dat ligt dan weer aan mij. Hij beseft niet dat asperger veel invloed heeft op je relatie. Als hij het zou erkennen zouden we al zoveel verder zijn, dan kan je er samen aan werken.

In de vakantie liep het begeven moment even zo hoog op dat ik me heb ingeschreven bij de woningbouw. En toen kwam ik tot de ontdekking dat ik hier in aanmerking kom voor urgentie. Had ik eigenlijk helemaal niet verwacht, maar blijkbaar zijn de regels overal anders. Wij wonen nu in een huurwoning via een makelaar met een hele hoge huur, een huur die ik nooit alelen kan opbrengen en dus gedwongen zal moeten verhuizen met de kinderen. En dan krijg je hier dus urgentie, en daarbij heb ik eventueel psychologen die mij verhaal ondersteunen.

Maar ik weet gewoon even niet wat te doen. Stel, ik ga voor een urgentie, dan heb ik op korte termijn een woning. Maar dan? Ik heb geen spaargeld, ik heb helemaal niks in huis, geen bed voor de kinderen, spullen of wat dan ook.  En daarbij zit ik nog met het volgende, ik ben nu iedere maand de belasting aan het terug betalen. Omdat ik in 2007 teveel huurtoeslag zou hebben ontvangen(klopt volgens mij niet, maar de bij de belasting werkt het nu eenmaal zo dat je eerst moet betalen anders heb je grotere problemen). Hierdoor krijg ik nu vrijwel geen kot bijv. en als ik een eigen woning krijg voorlopig ook geen huurtoeslag. En mijn jongste zoontje zla dan 5 dagen naar de opvang moeten.

Ik werk parttime met vast contract, mn werkgever heeft aangegeven dat ik fulltime aan de slag kan als dat nodig is. Maar ik zou het daarmee niet redden zonder kot en huurtoeslag.

Wat is nu wijsheid, 2 jaar wachten, dan gaat mn zoontje naar school en hoeft hij niet hele dagen naar de opvang. En dat heb ik ook alles afgelost. Waardoor ik weer toeslagen krijg.  Maar dan nog wel 2 jaar in dezelfde situatie blijven. Of nu voro een eigen huis kiezen, maar ja hoe moet dat financieel.

Wat zouden jullie doen? Of iemand nog tips, misschien heb ik wel recht op iets wat ik niet weet?










 
Quote
Navigatie
RE: Wat zouden jullie doen?
Even Zo  schreef op: 30-07-2014 07:39:43

































Ik werd ooit gewezen op onderstaand stuk. Beschrijft eignelijk exact hoe het bij ons gaat.


Partners van autisme bij volwassenen voelen zich vaak eenzaam.
 














Relatietips Wat houdt een partner met autisme in.
 
Op het eerste gezicht is er niets aan de hand met mijn man. Maar in onze relatie loop ik elke keer tegen dezelfde problemen op: alles moet volgens vaste regels. Hij denkt bij sommige dingen precies te weten hoe het moet, maar als het er op aan komt sta ik er alleen voor. Over deze dingen praten lukt niet, gevoelens uiten is voor hem een ramp en hij voelt nooit eens aan wat ik bedoel.




















 
Volgens recent gepubliceerde onderzoeksgegevens in het toonaangevende Britse tijdschrift The Lancet, heeft 1,16% van de bevolking een vorm van autisme. In ons land gaat het dan om minimaal 190.000 mensen, waarvan circa 75% man is. Onder autisme verstaat de NVA het hele spectrum van autistische stoornissen, waarvoor verschillende diagnostische namen worden gehanteerd, zoals ASS, HFA, Asperger, PDD-NOS, klassiek autisme.
 
Een deel van de volwassenen met autisme heeft een partnerrelatie, veelal betreft dit mannen met een vrouw zonder autisme. Veel volwassenen met autisme hebben nog geen (volledige) diagnose. De NVA wordt in toenemende mate benaderd door vrouwen, vaak met een kind met de diagnose autisme, die autisme ook bij hun man herkennen of vermoeden. Voor hen en hun partner is deze brochure bedoeld. Door inzicht te krijgen in het autisme en het ook te accepteren, kunnen beide partners leren om er zo goed mogelijk mee om te gaan.
 


















Autisme, wat is dit. Relatietips
Autisme is een andere prikkel- en informatieverwerking in de hersenen die leidt tot een andere waarneming van de wereld. Volwassenen en kinderen met autisme hebben moeite om samenhang te zien in de informatie die hen bereikt via hun zintuigen. Zij ervaren de wereld om hen heen als een verzameling van losse details of puzzelstukjes met informatie, die keer op keer verwerkt moeten worden tot een betekenisvol geheel.
 
Het is een handicap om te leven in een wereld die je niet begrijpt en die jou niet goed begrijpt, in een complexe maatschappij die veel vraagt op het vlak van communicatie, flexibiliteit en organisatietalent. Autisme is een levenslange handicap. De problematiek rond autisme is groot doordat het autisme onvoldoende wordt onderkend. Veel volwassenen met autisme hebben geen (volledige) diagnose.






































 
Autisme uit zich in eerste instantie het opvallendst in het gedrag: de communicatie en de sociale omgang verlopen moeizaam. Mensen met autisme reageren anders op emotionele prikkels. Zij vinden het lastig om aan te voelen wat passend gedrag is in een bepaalde context. Zij missen het intuïtieve vermogen zich te verplaatsen in de gedachtewereld en de bedoelingen van anderen.
 
Autisme uit zich op talloze verschillende manieren.
Veel mensen met autisme krijgen vanaf de kinderleeftijd heel wat labels mee: apart, buitenbeentje, onbeleefd, gedragsgestoord, excentriek. Weer anderen vallen helemaal niet op. Maar allemaal voelen ze zich anders, vaak is er een besef van voortdurend tekort schieten. Het gevoel 'anders' te zijn en 'niet begrepen' te worden kan leiden tot depressieve gevoelens, maar soms ook tot het idee 'beter' te zijn dan anderen. Een diagnose autisme kan dan een bevrijding zijn.
 
Geen twee mensen met autisme zijn gelijk. Bij volwassen worden hebben veel mensen met autisme met een normale of hoge intelligentie geleerd de stoornis te compenseren of te camoufleren. Veel zaken zijn in de loop der jaren aangeleerd en verworven, waardoor de persoon zich kan handhaven. Stressvolle situaties worden meer en meer gemeden. Het autisme blijft echter wel bestaan en is het meest zichtbaar in de privé situatie.
 
Een relatie met partner die autisme heeft.
"Eigenlijk is een huwelijk met een auti, zoals ik mezelf noem, heel eenvoudig: je partner hoeft zich maar aan een paar regels te houden en alles loopt op rolletjes: geen onverwachte dingen doen, hem gewoon zijn gang laten gaan, geen romantiek en sociale activiteiten verwachten, zorgen dat zijn natje en droogje goed geregeld is en je hebt geen kind aan hem. Helaas bleek mijn vrouw er een iets ander verwachtingspatroon op na te houden."
 















Relatietips De partner kan al vanaf het moment dat de relatie start het gevoel hebben van moeten inleveren. Zij levert de ondersteuning die de man met autisme nodig heeft om overeind te blijven. Zij mist de saamhorigheid en voelt zich eenzaam. Juist in het dagelijkse samenleven wordt het delen van vreugde en verdriet zo gemist. Zij kan op de duur een depressie of burn-out nabij zijn.
 
"Je uit je vreugde of enthousiasme op den duur niet meer, als je toch niet meer reactie krijgt dan "oh" of "wel aardig".





















































 
Struikelblokken bij volwassenen en problemen in een relatie met iemand die autistisch is.
Mensen met autisme hebben een enorme behoefte aan structuur: routine, regels en voorspelbaarheid geven houvast en veiligheid. Hiervan afwijken veroorzaakt paniek en stress. Mensen met autisme zijn dan ook weinig soepel in hun denken en handelen. Een partnerrelatie, zeker met kinderen, kenmerkt zich door een veelheid aan sociale prikkels en onvoorspelbaarheid. Als men niet aan autisme denkt of hiermee niet bekend is en er dus geen rekening mee houdt, kan dit leiden tot verergering van de autistische symptomen en tot gedragsproblemen zoals plotselinge woede-uitbarstingen, teruggetrokkenheid, depressieve gevoelens.
 
Struikelblokken in de partnerrelatie zoals problemen in de communicatie, elkaars gedrag niet begrijpen, seksuele problemen, kunnen een relatie hebben met het autisme maar worden daar dan niet mee in verband gebracht. Ook klagen of verbazen vrouwen zich over hun partner die:
 


  • Helemaal opgaat in eigen interesses en hobby's;

  • Niet tactvol is, niet weet wanneer iets beter wel of niet gezegd kan worden;

  • Geen spontaan gedrag vertoont;

  • Bepaalt met wie en wanneer er contact is zonder rekening te houden met de ander, of die juist altijd de partner de sociale contacten en activiteiten laat regelen en in het beste geval dan zelf alleen maar 'meehobbelt';

  • Sociaal en probleemoplossend denken mist, met name bij de dagelijkse huis tuin en keukensituaties.


"Ik draaide het gezin, hij droeg geen verantwoording, vroeg bevestiging van zijn daden, deed wat hem opgedragen werd, liep weg voor problemen en kwam terug als ik ze had opgelost. Hij was mijn oudste kind. In al die jaren dat we getrouwd zijn, is hij geen moment mijn 'maatje' geweest."
 
Vaak voorkomende gevolgen voor de partner:


  • Zelfvertrouwen en een reële kijk op zaken brokkelen langzaam af;

  • Gevoelens van eenzaamheid, verdriet en machteloosheid door het gemis aan saamhorigheid en wederkerigheid;

  • Je vaak alleen voelen staan bij de opvoeding van de kinderen;

  • De omgeving heeft geen of nauwelijks begrip voor je problematiek ("het is zo'n aardige man");


"Mijn man kon onze relatieproblemen op een zo logische wijze aan anderen uitleggen dat het leek dat alles door mij werd veroorzaakt. Dit leidde bij mij tot nog grotere stress."
 
Partners noemen ook positieve en leuke kanten:


  • "Ik ben heel speciaal voor hem";

  • "Hij is zo anders dan de macho's op mijn werk";

  • "Hij is aantrekkelijk op een bijzondere manier";

  • "Hij heeft een aparte humor die ik leuk vind";

  • "Hij biedt mij zekerheid";

  • "Hij is net een wandelende encyclopedie, ik geniet van al zijn kennis";

  • "Hij is heel zachtaardig en zorgzaam".


Diagnostiek bij volwassenen met autisme.









Wanneer in een gezin bij een kind de diagnose autisme wordt gesteld, kan het voorkomen dat de specifieke kenmerken van autisme door een ouder worden herkend bij zichzelf of bij de partner. Veel diagnostici weten nog niet precies hoe volwassenen met autisme functioneren op (neuro)psychologische testen. De kennis hierover neemt gelukkig sterk toe. Het komt nog steeds voor dat psychiaters en psychologen het autisme bij volwassenen niet herkennen of mensen behandelen vanwege depressie of angststoornissen en in hun diagnose het achterliggende autisme 'missen'. Relatietips





















































 
Na de diagnose.
"Nu ik de diagnose autisme heb, is het alsof een loden last van me is afgevallen, omdat dingen nu herkenbaar en benoembaar zijn geworden. Nu kan ik er veel ontspanner mee omgaan en hoef ik niet meer zo krampachtig te proberen om normaal te zijn. Ook onze beide zoons blijken met autisme behept te zijn. Het is een geluk voor ze dat ze het nu al weten en niet pas veel later, wat hun waarschijnlijk een hoop ellende zal besparen."
 
Het herkennen en erkennen van autisme binnen een relatie kan het besef geven waarom de relatie zich zo onevenwichtig ontwikkelde, de puzzelstukjes vallen op hun plaats. Het kan leiden tot wederzijds begrip en beide partners meer ruimte voor ontplooiing geven.
 
"We waren volkomen vastgeroest in foutieve denkpatronen. Dankzij hulp van een gezinspsychologe kregen we meer begrip voor elkaar. Het lukte de foute patronen te doorbreken en te vervangen door andere betere patronen. Mijn man is gegroeid in het proces van zelfreflectie en onze relatie is evenwichtiger geworden. Onze relatie zal nooit optimaal worden, maar is weer leefbaar geworden."
 
Werken aan de relatie.
"Zie je het autisme als een zware belasting of als een originele uitdaging?"
 
Belangrijk is dat beide partners het autisme erkennen en accepteren, leren kennen door erover te lezen, het uit te laten leggen door (ervarings) deskundigen, te praten met lotgenoten, en desgewenst door het volgen van een cursus. Op die manier kan worden geaccepteerd dat het autisme blijvend is en dat verwachtingen aangepast moeten worden. De partner met autisme moet leren om te vragen naar de emoties en behoeften van de partner. Voor de partner zonder autisme vergt het veel inzet en creativiteit om te kunnen denken vanuit de autistische beleving en behoeften. Er is geen gebruiksaanwijzing voor, het is een ontdekkingstocht, die voor iedereen anders is.
 
Lotgenoten contact voor partners, volwassenen en kinderen met Autisme.
 
De Nederlandse Vereniging voor Autisme stimuleert dat regionaal telefonische spreekuren en gespreksgroepen over partner-problematiek als gevolg van (een vermoeden van) autisme worden georganiseerd door zogeheten NVA Partnercontactpersonen (PCP'ers). Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de regionale partnercontactpersonen. Deze staan vermeld op de website van de NVA, onder 'Autisme' en dan onder 'Relaties en familie'.

 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Moederkloek  schreef op: 30-07-2014 07:54:05
Mijn tante heeft indertijd gewacht, tot haar kindje 4 jaar was.... dat waren years from hell, maar goed, zij zat in een hele andere situatie.

Ik kan niet precies peilen hoe je er nu in staat, maar volgens mij heb je je keuze al gemaakt.
Realiseer je wel dat bij zo'n diagnose áltijd een periode van ontkenning komt. 
Zeker voor je vriend/man zal het een hele shock zijn geweest omdat hij er volledig van overtuigd was dat hij nergens last van had.
En in feite is dat ook zo. De wereld om hem heen heeft vooral last van hem. 
Zo'n acceptatieproces duurt lang, en is heel normaal.

Vraag jezelf af: Als je wist dat het nog 2 jaar ging duren, maar hij het wel zou accepteren na die periode en jullie er samen aan kunnen werken, zou je hem dan ook verlaten? Of wacht je dan, omdat je weet dat deze fase van voorbijgaande aard is?

Even heel technisch gezien zit je met een relatie van 13 jaar wel exact op een acceptatiepunt, net als met pakweg 7 jaar en 3 jaar. Die eerste periodes kom je vaak nog wel door. De wetenschap vertelt ons dat je met 7 jaar iemand pas écht goed kent en dat je dan op zo'n keerpunt zit, en bepaald of je de ander in zijn totaliteit accepteert in je leven.
Met ongeveer 13 jaar doe je dat weer. Denk je dat je met 7 jaar een fout hebt gemaakt, dan haal je vaak de 14 á 15 jaar niet.
Klinkt erg zo he, als je het wetenschappelijk bekijkt? 

Hoe moeilijk het ook klinkt, ik zou hem de tijd geven om het te leren accepteren, ookal duurt het in zijn totaliteit wel 5 jaar.

En als je je besluit al hebt genomen om hem te verlaten, dan moet je je niet druk gaan maken om geld. Spullen kun je overal krijgen. Bij 2de hands winkels, of via vrienden die nog een logeerbed en wat speelgoed over hebben, noem maar op. 
Ik geloof dat ik 2de hands ongeveer 3 meubelstukken heb gekocht na mijn scheiding, de rest heb ik gekregen.
En met de belastingdienst zijn altijd betalingsregelingen af te spreken naar inkomen. 10% onder bijstandsniveau, meer mogen ze niet eisen van je. Als dat betekent dat je maar 4 tientjes per maand mag betalen, dan zullen ze het daarmee moeten doen. Je bent feitelijk door de wet beschermd, je moet geld overhouden om te kunnen leven. 
Anders ben je beter af in de schuldsanering, want dan krijgen ze al helemaal niet meer dan dat.
  
Ik wens je heel veel sterkte en hoop vooralsnog dat je er gewoon nog uit kan komen met je vriend/man.

Groetjes van Kloek 
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Even Zo  schreef op: 30-07-2014 08:24:14
Ik heb in zoverre wel al een keuze gemaakt dat als het zo doorgaat ik niet nog jaren bij hem blijf. Maar zal ik die stap nu maken of over 2-3 jaar.

Soms heb ik zoiets van, hij kan er niks aan doen, ik kan het hem niet kwalijk nemen. Natuurlijk heeft hij tijd nodig om het te accepteren, probleem is alleen dat hij het nooit zal accepteren, hij heeft het niet, en klaar .Daar moet ik het dan mee doen.

Gisteren kon hij zijn telefoon niet vinden, hij wist 100% zeker dat hij hem op de kast had gelegd. Ik moest hem wel verplaatst hebben. Nou wat ik over me heen kreeg gisterochtend dat was niet normaal meer. Komt hij 's avonds thuis, mét telefoon. Lag gewoon nog op zn werk. Dan zal hij neit zeggen sorry van vanmorgen oid. Nee , hij zegt doodleuk, ach moet je je niks van aantrekken en doet vervolgens of er niks aan de hand is. En dit gebeurd dus heel vaak. Als hij iets kwijt, iets loopt fout, het gaat ff niet op zijn werk, hij is te laat, kinderen luisteren niet naar hem, en ga zo maar door, hij draait het zo dat het aan mij ligt

Ik krijg ook van mensen om ons heen te horen van, hoe hou je het vol. Die zien natuurlijk ook situaties. Er zijn zelfs vrienden die niet meer met ons als stel om willen gaan. Ze willen mij niet laten vallen, dus blijven het wel doen, maar liever niet.

Als hij het zou erkennen, en hij zou daarin begeleiding in ons gezin accepeteren dan zou ik het nog wel willen proberen.

Ik betaal nu best veel aan de belasting, ik krijg gewoon niks totdat het bedrag op 0 staat.

Spullen maak ik me idd niet zo druk over, wordt zat gratis weggegeven. En ik weet de weg op mp;-) Maar geld natuurlijk wel, je hebt al te maken met een maand borg en huur die je in 1 keer op tafel moet leggen. Dan heb je het over bijna 1200 euro. Dat zou mischien nog wel te regelen zijn via mn werk met een voorschot op bijv. mn eindejaarsuitkering. Maar dan moet je de huur wel iedere maand kunnen opbrengen+ de andere vaste lasten, en ik heb 3 kinderen. En dan geen huur of kinderopvangtoeslag. Ik zou niet weten hoe ik dat moet doen.

Die wetenschappelijk berekening klopt denk ik wel.
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Kees  schreef op: 30-07-2014 08:35:55
het lijkt of je een paar stappen overslaat. je bent al druk met regelen en kijken hoe je ervoor staat zonder je partner.
dus ben je er al helemaal uit? begrijp ik dat goed?

ik neem aan dat je partner dit gedrag al 13 jaar vertoont? is dit de druppel dat je er niet meer tegen kan?
je hebt in deze situatie tenslotte ook voor hem gekozen?

ik sta er anders in.
je wist waar je aan begon, en ik zou dus nooit iemand verlaten door een " aandoening" .
uiteraard staat je eigen geluk voorop, maar heb je al geprobeerd een andere weg te gaan vinden?
wel samen, maar dan anders?

mijn partner is ziek.
mijn partner lijkt totaal niet meer op de man die ik 13 jaar geleden leerde kennen.
hij heeft er niet voor gekozen. doet er wel alles aan om " beter"  te worden, maar zoals het was wordt het niet meer.
ik ben er een tijdje in weggezakt en was elke minuut van de dag ongelukkig en maar aan het overleven.
nu is er een knop om.
ik accepteer de situatie zoals het is.
ik vind een nieuwe weg. het is anders dan we hadden voorgesteld. maar anders wil niet zeggen slechter!

ik laat het het probleem van mijn partner zijn. heeft hij een moeilijke bui ofiets: moet hij weten, ik ga door met mijn leven.
dit kost tijd.
maar ik vind het het allemaal wel waard.
niemand kiest hiervoor. weggaan is een laatste optie. maar is dat echt wat je wil?
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Even Zo  schreef op: 30-07-2014 09:00:12
Ik wist helemaal niet waar ik aan begon 13 jaar geleden. Ik weet pas 2 jaar dat hij asperger heeft. Het is heel anders als je iemand alleen de weekenden ziet of een samen woont. In het begin van onze relatie hebben we een latreleatie gehad, vlak na de geboorte van de 2e zijn we samen gaan wonen. In het begin ging het wel, waren wel dingen, maar kon dat nooit echt verklaren. Ik hield het maar op het man zijn. Maar de laatste jaren, lijkt wel of het erger wordt. Hij loopt er ook tegenaan op zn werk, maar ook dat ligt aan zn werkgever en collega's.

Jouw man werkt er blijkbaar wel aan en erkent zijn probleem. Ik weet jouw verhaal niet precies of was je eerst m.af en dan je naam erachter?

Wat jij zegt probeer ik ook wel, ik laat het zijn probleem zijn en ga verder met mn leven. Overdag als hij werkt doe ik dat ook gewoon. Ik werk ook en doe werkelijk alles alelen thuis en rondom de kinderen. Ik heb me er een tijd boos om gemaakt. Maar dat heb ik los gelaten, er veranderd toch niks, dus heb ik uiteindelijk mezelf ermee door boos te zijn en de sfeer wordt er ook niet beter op.

Ik wil de situatie best accepteren zoals die is, maar ik denk dat ik dat pas kan als hij erkent wat hij heeft. En dat daardoor een groot deel van de problemen komen.

Nee, wil niet weg, maar dat heeft vooral met de kinderen te maken. Het gaat heel goed met ze na een moelijke periode een tijdje terug, ze hebben stabiliteit nodig. En dat hebben ze nu. Maar als ik alleen was, had ik allang mn koffers gepakt.
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Boterbloem  schreef op: 30-07-2014 09:10:46

Ik schrik er best van dat je overweegt voor het financiele nog even bij je man te blijven... Hoe kijkt hij daar tegenaan? Is hij het daar mee eens?

Ik zou enorm beschadigd raken als bleek dat mijn man achteraf nog 2 jaar bij mij bleef omdat hij het anders financieel niet rond kreeg. 



Ik vind het not done als je weet dat je bij hem weggaat je voor het financiele plaatje nog bij elkaar blijft.

Of je vecht voor elkaar, of niet. Makkelijk? Nee, bijna onmogelijk als hij het (nog) niet wil erkennen. Maar ik vind niet dat je op deze manier mag 'profiteren' van de ander.


Denk dat het ook tegenwerkt (en daar kun je weinig aan doen) dat jij in je hoofd al weet dat je weggaat, alleen dat de mogelijkheid er nog niet is... Bepaalde vechtlust verdwijnt dan ook omdat de beslissing is gemaakt.

Succes en wijsheid gewenst, want het klinkt wel heel erg zwaar. Vind het wel erg verdrietig voor je   

 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Ladybug  schreef op: 30-07-2014 09:31:38
eens met Boterbloem.... suc6
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Even Zo  schreef op: 30-07-2014 09:41:29
@boterbloem, het is ook zijn belasting schuld die ik(of eigenlijk we) nu aflos he. We waren in die tijd al samen. Het staat alleen op mijn naam net als de kot aanvraag.

Het financiele is 2 kanten, ook hij zal er fors op achteruit gaan als we uit elkaar gaan. Ik weet wel zeker dat hij mn mening deelt dat hij niet wil dat de jongste fulltime naar de opvang gaat.

Ieder ander zou waarschijnlijk beschadigd raken als je partner bij je is gebleven om het financiele plaatje rond te krijgen. Maar mn vriend niet, hij mist zegmaar dat stukje gevoel. Als ik nu zou zeggen, ik ga bij je weg, dan zou hij gerust zeggen, dan ga je toch.

Ik stel al een tijdje relatie therapie voor, wil hij niet, ik heb een probleem, hij niet, krijg ik dan als antwoord. Vechten moet wel van 2 kanten. komen anders werkt het niet. En wat je zegt klopt ook wel, in mn hoofd weet ik al dat ik niet mn hele leven bij hem blijf, dan krijg je ook zoiets van, nou dan niet. Je vechtlust is dan anders.
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Even Zo  schreef op: 30-07-2014 09:41:29
@boterbloem, het is ook zijn belasting schuld die ik(of eigenlijk we) nu aflos he. We waren in die tijd al samen. Het staat alleen op mijn naam net als de kot aanvraag.

Het financiele is 2 kanten, ook hij zal er fors op achteruit gaan als we uit elkaar gaan. Ik weet wel zeker dat hij mn mening deelt dat hij niet wil dat de jongste fulltime naar de opvang gaat.

Ieder ander zou waarschijnlijk beschadigd raken als je partner bij je is gebleven om het financiele plaatje rond te krijgen. Maar mn vriend niet, hij mist zegmaar dat stukje gevoel. Als ik nu zou zeggen, ik ga bij je weg, dan zou hij gerust zeggen, dan ga je toch.

Ik stel al een tijdje relatie therapie voor, wil hij niet, ik heb een probleem, hij niet, krijg ik dan als antwoord. Vechten moet wel van 2 kanten. komen anders werkt het niet. En wat je zegt klopt ook wel, in mn hoofd weet ik al dat ik niet mn hele leven bij hem blijf, dan krijg je ook zoiets van, nou dan niet. Je vechtlust is dan anders.
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Toch Maar Even Ano  schreef op: 30-07-2014 10:15:36
Ik herken je verhaal heel erg goed. 
Mijn man heeft Asperger. Hoewel we het nooit officieel hebben laten testen, is het gewoon heel erg duidelijk. Maar goed.. hij loopt er al bijna 50 jaar mee, dus die officiele bevestiging is ook niet meer echt nodig. Hij erkent het zelf wel, maar eerlijk gezegd, verandert dat absoluut niets. Hij kan de dingen die ik zou willen gewoon echt niet, ook niet als hij het keihard zou proberen. Het is geen onwil, het is onkunde. 
Maar het is wel moeilijk. Toen we nog met ons 2'en was, was het allemaal goed te doen. Praten kunnen we niet, maar mailen/chatten wel. Dan heeft hij iets meer tijd om na te denken over zijn antwoorden en om een poging te doen tot inleven. In een gesprek gaat dat niet. 
Hier is het gelukkig niet zo dat ik overal de schuld van krijg, ik ben daarvoor denk ik ook een te sterke persoonlijkheid en bijt meteen van mij af. 
Maar ik sta wel 100% alleen voor de opvoeding, heb er inderdaad gewoon een kind bij. Kan op hem rekenen qua zekerheid en zorgzaamheid, maar hij kan niet met onze kinderen overweg. Hij begrijpt ze niet, hij begrijpt hun onvoorspelbaarheid niet. En ik denk dat dit dingen zijn die nooit zullen veranderen. 
Ik denk eigenlijk wel steeds vaker aan weg gaan.. zeker geen makkelijke stap. Mijn man verdient geen leven in eenzaamheid, wat hij zou worden als wij weg gingen. Hij doet dit niet expres. Maar ik verdien ook meer.. en mijn kinderen ook. Ze krijgen soms op hun donder voor dingen die echt onredelijk zijn. Hoe lang ik kan blijven schipperen tussen papa niet afvallen en mijn kinderen niet te kort doen, weet ik niet. 
Dus ik snap je helemaal... en je afweging financieel ook. 
Maar wellicht is het wel eerlijk om tegen hem te zeggen dat je dit overweegt. 

 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Anne Mv 3  schreef op: 30-07-2014 10:24:09
Eens met Boterbloem.
Ik heb ook het idee dat je weinig begrip voor hem hebt ondanks dat jij weet dat hij asperger heeft.
Dat voorbeeld van die sleutels... door je jarenlange ervaring moet je nu toch weten dat de sleutels elders zijn én dat hij geen excuses aan zal bieden.
Dan kun je er zelf toch ook relaxter  mee om gaan?

Als hij geen relatietherapie wil kun je ook overwegen om wél ondersteuning te vragen voor je zelf. Samen is beter, maar zolang dat er niet in zit kun je er ook voor kiezen dat jij in ieder geval ergens je verhaal kwijt kunt én tips/ondersteuning kunt vragen.

Je schrijft dat hij zal reageren 'dan ga je toch' als je weg zou gaan, vergis je niet... dit zijn woorden! De kans is groot dat het een ramp is voor hem als je echt vertrekt. Deels natuurlijk ook omdat je dan zijn gewoonte en structuur door breekt... Maar heb je dan geen liefde/affectie ervaren in die 13 jaar? Jullie hebben toch ook samen 3 kinderen gekregen?
Wat vond je leuk aan hem toen je hem leerde kennen? Doen jullie samen nog wel eens leuke dingen? Of is dat stukje ook al helemaal verdwenen?

Hele dikke , dat kun je wel gebruiken
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Even Zo  schreef op: 30-07-2014 10:29:47
Jeetje, dat is wel echt helemaal mijn verhaal...

Mailen/chatten gaat hier ook beter dan een gesprek. En doet hij dan meestal ook. Ik bijt ook wel van mn af , maar dan wordt het alleen maar erger.

Ik sta er ook vaak tussen in, opkomen voor de kinderen of man niet afvallen. Hij is heel vaak onredelijk en dan is hij boos op ze om werkelijk niks. Of hij maakt een probleem wat er helemaal niet is.

Wat jij ook zegt, hij kan er niks aan doen, maar ook jij(en ik) verdienen meer. Hoe oud zijn jouw kinderen? Mijn oudste ziet het ook heel duidelijk bij z'n vader, en zet zich ook steeds meer af. Zelf mn zoon met Asperger valt het op.

Mijn man leeft er ook 47 jaar mee, het verklaart wel een hoop uit zijn jeugd. Hij zegt ik ben wie ik ben. Helemaal mee eens, maar ontkennen maakt het juist alleen maar erger.
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Mama_anja  schreef op: 30-07-2014 10:33:53
ik vind het moeilijk 

want hij vertoont toch al langer het gedrag wat op asperger leek 
nu 2 jaar dat hij het stempeltje  asperger heeft
nu bedenk je door  oa zijn gedrag dat je bij hem weg wil 

wat is er in die 13 jaar gebeurt dat je op deze beslissing bent aan gekomen 
tuurlijk moet het van 2 kanten komen 
heeft jouw man ook begeleiding voor zijn asperger?
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Even Zo  schreef op: 30-07-2014 10:54:48
@mama-anja, ik het begin viel het me niet op, toen hadden we nog geen kinderen. Daarna vielen me wel dingen op, maar zoals ik al zei, ik hield het op het man zijn. Maar het word steeds erger, dat heeft niks met zijn stempel te maken. Ik heb al vaker op dit punt gestaan.

Hij heeft totaal geen begeleiding, want hij heeft het niet. Zoals hij zelf zegt.

@ Anne, weinig begrip?!?! ik doe al jaren niks anders dan inleveren, mn continue aanpassen aan hem, en niet alelen aan hem maar het hele dagelijks leven is op hem aangepast. Ik denk dat toch maar even anno heel goed begrijpt wat ik bedoel.

Ik heb wel iemand waar ik mee kan praten, maar ook zij heeft situaties gezien waarin ze ook denkt, misschien moet je voor jezelf en je kinderen kinderen kiezen. Ze geeft me wel tips hoe met hem om te gaan, en ik dat echt mn best, maar ik ben ook een mens en weleens moe. Maar ja dat kan niet want dan eten we niet op klokslag 18.00, en dan is het gelijk mis.

Liefde/affectie is eignelijk altijd geweest zoals hij het voor ogen had. Intiem zijn wel een jaar niet geweest. Ik wil het niet meer zoals het voorheen ging, maar dat is hij gewned en veranderingen liggen nu eenmaal heel gevoelig.

We doen samen niks leuks meer, al een tijd niet. Tijd terug, oppas gergeld, en lekker uit eten en daarna naar een hotel. Maar dat gaat niet met hem. Toen i het vertelde zat hij op de kast want hij wilde die avond een(opgenomen) film kijken, dat zat al dagen in zn hoofd. Dt is dan het apserer, niet overwachts doen. Maar bereid ik hem voor, dan moet zn telefoon en laptop mee, die moet hij binnen handbereik hebben. Niet overdreven,e hij kijkt om de minuut op zijn telefoon.
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
K  schreef op: 30-07-2014 11:17:43
Als ik je verhaal lees lijkt dat er nu een machtstrijd gaande is over wel of geen diagnose accepteren.

Je man is meer dan die diagnose. Uiteindelijk doet het er ook niet toe. Voor jou geeft de diagnose je een kader waardoor je bepaald gedrag kunt begrijpen van je man.
Hij ontkent dat dit door een ziektebeeld komt en schrijft dit aan andere zaken toe (karakter? omstandigheden?)

Maar onder de streep kom je op het zelfde uit: je hebt verschil in verwachtingen in je relatie.
Als je je nu eens daarop richt? Je gevoel over je relatie met hem deelt en ook wat je verwacht? Als man met Asperger zal hem dit juist veel duidelijkheid even en zou dit misschien een opening kunnen geven om samen aan je relatie te werken.
Dat hij zegt dat het zijn probleem niet is? Dat kun je weerleggen, want als jij je niet fijn voelt in de relatie, maar wel iets hiermee wilt, dan zal hij daar ook iets mee moeten.
OVerigens kan ik me voorstellen dat in deze omstandigheden individuele therapie ook geen slecht plan is want je hebt nogal wat voor je kiezen gekregen en uit je woorden spreekt een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor hem en je kinderen,

Begrijp me niet verkeerd: ik weet dat het loodzwaar is. Ik zie dit beroepsmatig, maar ook in mijn priveleven dichtbij.
Ik wil je zeker niet het gevoel geven dat ik de problemen bagetaliseer.
Ik denk alleen ook dat de discussie over de diagnose jullie allebei niet verder helpt.

En vervolgens hoop ik voor jullie dat er voldoende over is van de relatie waar je wat mee kunt. Of in elk geval op een waardige manier tot een afronding van de relatie te komen, zowel voor je zelf, maar ook voor je man en kinderen natuurlijk.
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Pink  schreef op: 30-07-2014 11:19:26
Hoe houd je dit vol? Serieus, ik vind het knap dat je het al zoveel jaren met hem vol houdt. Het benauwt me gewoon als ik lees hoe jullie relatie is. Op wie kun JIJ terugvallen. Bij wie kun jij je zorgen kwijt. Wie is jouw schouder om op te huilen. Wie is jouw klankbord. Wie is jouw maatje. Dat alles is mijn man voor mij, maar als dat er niet is in een relatie zou ik er mee stoppen. Jij cijfert jezelf volledig weg voor hem. Dat geval met de telefoon. Ik zou het op een gegeven moment niet meer aankunnen om overal onschuldig de schuld van te krijgen, geen enkel medeleven van zijn kant te hoeven verwachten. Wat zul jij je diep, diep ongelukkig moeten voelen. Dit is idd. geen relatie, dit is een extra kind. Je verdient ook een arm om je heen. Doe wat jouw gelukkig maakt, dat heb jij verdient. Ik vind het oneerlijk als mensen tegen je zeggen dat je er niet voor vecht of je niet in zijn situatie in kunt leven, ik denk dat je genoeg gedaan hebt. Jij kon dit dertien jaar geleden niet weten dat het zo zou worden. Succes met regelen. Ik hoop dat je snel aan een nieuw leven kunt beginnen.
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Toch Maar Even Ano  schreef op: 30-07-2014 11:49:45
Ben het wel met K eens, dat de diagnose niet helpt. 
De enige die er wat mee kan, ben jij.. omdat jij degene bent die rekening houden moet met al zijn "gebreken" 
Voor mij hielp het omdat ik nu gewoon vanalles (sociaal) plan zonder hem. Hij vindt het niet erg, is blij dat hij niet mee hoeft en ik kom het huis tenminste uit. Ik zeg het ook gewoon tegen familie/vrienden.. dat het teveel is voor mn autistje, ik laat hem wel nog altijd een keuze om mee te gaan, maar dat wilt hij niet. 
Eerst hield ik rekening met hem, omdat je dat soort dingen samen hoort te doen (naar verjaardagen, bbq's met vrienden etc) maar nu trek ik gewoon mijn plan en ga ik alleen met de kinderen. 
Leuk is dat natuurlijk niet om daar altijd alleen te zitten, maar ik kan in elk geval weer ademen en dingen doen waar ik zin in heb. 

Maar wil je dat.. De aanpassing moet van jouw kant komen, hij kan het niet. Is dat vol te houden voor jou of vind je dat je al genoeg hebt ingeleverd? Want dat is het gewoon.. een inlevering. 
Iemand die niet in jouw situatie zit, kan niet oordelen over hoe het is. Je raakt stukje bij beetje jezelf kwijt in al je opofferingen. Dat gaat niet in 1x.. je ziet het vaak niet eens gebeuren. Tot je echt gaat kijken wat je allemaal niet doet/wel doet ten gunste van hem. 
Je moet alles alleen doen, je hebt nooit steun. Elke tegenslag moet je alleen ervaren en verwerken. En hem erbij vertellen hoe hij er mee moet om gaan. Dat is zwaar. En als jouw koek op is, dan is hij op. Ik denk dat je na 13 jaar echt wel heel veel al gevochten hebt. En ik vind niet dat iemand hier kan zeggen dat je dat niet doet. 
Je kunt niet met hem praten zoals de meeste vrouwen hier op ML met hun man kunnen praten. Hij kan zich niet aanpassen zoals jij wilt. Praten houdt op een gegeven moment op met zin hebben. Je kunt ook niet aan een vis vragen of hij een stukje wilt lopen. 


 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Anne Mv 3  schreef op: 30-07-2014 13:12:38
Wat ik bedoelde met 'weinig begrip' is dat ik in je verhaal lees dat je verwachtingen hebt die hij niet waar kan maken.
Daarmee doe je jezelf en hem onrecht, wat niet kan, kan niet.
Of hij de diagnose nu accepteert of niet dat maakt eigenlijk niet uit.
Fijn dat er iemand is waar je regelmatig mee kunt praten! Dat heb je ook wel heel erg hard nodig.

Waarschijnlijk valt zijn aspergergedrag  nu meer op omdat jullie meerdere kinderen hebben, die inmiddels ook steeds groter worden en steeds meer voor onverwachte situaties zorgen. Dat zal heel lastig zijn voor hem - en daarmee ook voor jou.
Pijnlijk dat het voor vrienden een reden is om de vriendschap op een lager pitje te zetten. Juist van hen mag je toch ook wat hulp verwachten
Volgens mij zijn er ook wel 'lotgenoten-groepen' van partners van mensen met autisme, misschien heb je daar wat aan. Of jullie nu bij elkaar blijven of niet, hij blijft de vader van je kinderen en in die zin houd je ook contact, dan kan het juist ook waardevol zijn om anderen hierover te spreken (zoals je hier ook het verhaal herkent van 'toch maar even anno'.

Ik kan me wel voorstellen dat je het gevoel hebt dat je opbrandt, maar daarom vroeg ik me af hoe jullie relatie in het verleden was en wat je daar nu nog mee kunt.
Je kunt je er op blind staren dat anderen wél veel met partner kunnen doen, maar ook daar kijk je niet achter de voordeur - daar kunnen wel weer hele andere problemen spelen!
Er zijn natuurlijk ook genoeg mannen die wel behoorlijk autistische trekjes hebben maar niet genoeg voor een diagnose...

Het kan rust geven als je weg gaat, maar het zal ook veel onrust geven. Wat betekent het voor je kind met asperger als jij fulltime moet gaan werken? En voor je andere kinderen?
Hoe ziet je 'ideaalplaatje' eruit, met een man met asperger - wat mag je in ieder geval van hem verwachten?
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Boterbloem  schreef op: 30-07-2014 13:35:37
Heb even alleen je reactie op mij gelezen.
Wil voorop stellen dat ik je wel begrijp. Op meerdere vlakken. Maar dan is het misschien een optie in overleg dit te doen Dat de kinderen zo niet veel naar de opvang moeten, dat jij rustig rond kun kijken naar eigen spulletjes, dat het financieel allemaal op een rijtje komt enzovoort.
Dan is het voor beide duidelijk, en kun je er ook mee aan de gang voor jezelf, misschien vast wat dingen bij elkaar sparen enzovoort.

Wil je absoluut niet beschuldigen van wat dan ook, want je moet wel beide vechten voor een huwelijk inderdaad, als er maar 1 vecht dan is het op een gegeven moment afgelopen... Hoe sneu ook, maar dat was zo te lezen ook niet jou eerste keus.
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Narim  schreef op: 30-07-2014 15:03:25
Respect voor jou

Wat ik me afvraag: Mochten jullie uit elkaar gaan, durf jij je kinderen dan alleen een weekend met hun vader te laten en op vakantie te laten gaan? (niet dat dat een reden moet zijn om bij elkaar te blijven, maar deze vraag kwam bij me op)

Sterkte
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Kees  schreef op: 30-07-2014 15:21:31

Quote pink:
Hoe houd je dit vol? Serieus, ik vind het knap dat je het al zoveel jaren met hem vol houdt. Het benauwt me gewoon als ik lees hoe jullie relatie is. Op wie kun JIJ terugvallen. Bij wie kun jij je zorgen kwijt. Wie is jouw schouder om op te huilen. Wie is jouw klankbord. Wie is jouw maatje. Dat alles is mijn man voor mij, maar als dat er niet is in een relatie zou ik er mee stoppen. Jij cijfert jezelf volledig weg voor hem. Dat geval met de telefoon. Ik zou het op een gegeven moment niet meer aankunnen om overal onschuldig de schuld van te krijgen, geen enkel medeleven van zijn kant te hoeven verwachten. Wat zul jij je diep, diep ongelukkig moeten voelen. Dit is idd. geen relatie, dit is een extra kind. Je verdient ook een arm om je heen. Doe wat jouw gelukkig maakt, dat heb jij verdient. Ik vind het oneerlijk als mensen tegen je zeggen dat je er niet voor vecht of je niet in zijn situatie in kunt leven, ik denk dat je genoeg gedaan hebt. Jij kon dit dertien jaar geleden niet weten dat het zo zou worden. Succes met regelen. Ik hoop dat je snel aan een nieuw leven kunt beginnen.



hoezo niet eerlijk om tegen TO te zeggen dat ze niet vecht?
dat is dan toch ook zo? ze kiest er voor om te stoppen met vechten, dat is iets anders!

het is zwaar, loodzwaar, helemaal mee eens!
geen partner meer kunnen zien, maar een extra kind. zeker. en dat is zwaar en anders dan je voor ogen had.

mocht je zelf ernstig ziek worden en hulpbehoevend, hoop ik van harte dat je partner niet bij je wegloopt....onder het mom " hij had het zich zo anders met je voorgesteld"

asperger komt niet plotseling, dat zit in je, ook al is het anders dan zonder kinderen, de aandoening (of hoe noem ik dit respectvol?) was er al.
dat je er na 13 jaar niet meer tegen kunt....is zwaar.

je man accepteert geen hulp, maar jij dan?
omgaan met....?
wellicht nog een idee. om op deze manier anders te leren kijken....
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Even Zo  schreef op: 30-07-2014 16:42:49

Quote Narim:
Respect voor jou

Wat ik me afvraag: Mochten jullie uit elkaar gaan, durf jij je kinderen dan alleen een weekend met hun vader te laten en op vakantie te laten gaan? (niet dat dat een reden moet zijn om bij elkaar te blijven, maar deze vraag kwam bij me op)

Sterkte



Nee, hij 'ziet' veel niet. De 2 oudste is een ander verhaal dan de jongste. Ik durf hem nieteens een uur alleen te laten met de jongste, hij ziet geen gevaar, en altijd onder het mom, het gaat wel goed. Stel, de kleine is beneden, hij moet snel even iets boven pakken, hij is boven en ziet een computer scherm met melding staan, dan gaat hij er naar kijken. Hij vergeet dan dat de kleine beneden zit en zal gerust een uur wegblijven. En zo zijn er héél veel voorbeelden.

De oudste gaat naar de middelbare school dus dat is geen probleem, hij is mondig genoeg naar zn vader. Mn andere zoon met asperger, pfff zet 2 aspergers bij elkaar als er iets neit gaat zoasl de ander wil. Daar komen ze gewoon niet uit. Misschien als me zoon iets ouder is.

Maar hij zou ze geen weekend willen, wel overdag maar niet 's nachts, hij heeft weekend en wil dus uitslapen.
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Even Zo  schreef op: 30-07-2014 16:49:08

Quote kees:
[...]

hoezo niet eerlijk om tegen TO te zeggen dat ze niet vecht?
dat is dan toch ook zo? ze kiest er voor om te stoppen met vechten, dat is iets anders!

het is zwaar, loodzwaar, helemaal mee eens!
geen partner meer kunnen zien, maar een extra kind. zeker. en dat is zwaar en anders dan je voor ogen had.

mocht je zelf ernstig ziek worden en hulpbehoevend, hoop ik van harte dat je partner niet bij je wegloopt....onder het mom " hij had het zich zo anders met je voorgesteld"

asperger komt niet plotseling, dat zit in je, ook al is het anders dan zonder kinderen, de aandoening (of hoe noem ik dit respectvol?) was er al.
dat je er na 13 jaar niet meer tegen kunt....is zwaar.

je man accepteert geen hulp, maar jij dan?
omgaan met....?
wellicht nog een idee. om op deze manier anders te leren kijken....



Ik heb hulp, omgaan met een man met ass en een spv-er die ik altijd kan bellen als ik ergens mee zit.  Maar het doel van een partner met ass en daar mee om te gaan, is dat hij zelf ook af en toe meekomt, dat je samen eruit kan komen zodat het voor beiden leefbaarder zal zijn.

Asperger komt niet plotseling, maar ik wist het niet en er was me in het begin ook nooit wat opgevallen. Hoe ouder de kidneren worden hoe zwaarder het wordt. En het is niet alelen het asperger, maar het is hoe hij doet tegen mij. Ik doe echt nooit wat goed, ik krijg altijd overal de schuld van, ik hoor dag in dag uit wat ik niet goed doe. En niet gewoon, nee echt heel fel.Terijwl je juist je gehele leven aanpsst aan hem.
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Even Zo  schreef op: 30-07-2014 16:49:09

Quote :
[...]

hoezo niet eerlijk om tegen TO te zeggen dat ze niet vecht?
dat is dan toch ook zo? ze kiest er voor om te stoppen met vechten, dat is iets anders!

het is zwaar, loodzwaar, helemaal mee eens!
geen partner meer kunnen zien, maar een extra kind. zeker. en dat is zwaar en anders dan je voor ogen had.

mocht je zelf ernstig ziek worden en hulpbehoevend, hoop ik van harte dat je partner niet bij je wegloopt....onder het mom " hij had het zich zo anders met je voorgesteld"

asperger komt niet plotseling, dat zit in je, ook al is het anders dan zonder kinderen, de aandoening (of hoe noem ik dit respectvol?) was er al.
dat je er na 13 jaar niet meer tegen kunt....is zwaar.

je man accepteert geen hulp, maar jij dan?
omgaan met....?
wellicht nog een idee. om op deze manier anders te leren kijken....



Ik heb hulp, omgaan met een man met ass en een spv-er die ik altijd kan bellen als ik ergens mee zit.  Maar het doel van een partner met ass en daar mee om te gaan, is dat hij zelf ook af en toe meekomt, dat je samen eruit kan komen zodat het voor beiden leefbaarder zal zijn.

Asperger komt niet plotseling, maar ik wist het niet en er was me in het begin ook nooit wat opgevallen. Hoe ouder de kidneren worden hoe zwaarder het wordt. En het is niet alelen het asperger, maar het is hoe hij doet tegen mij. Ik doe echt nooit wat goed, ik krijg altijd overal de schuld van, ik hoor dag in dag uit wat ik niet goed doe. En niet gewoon, nee echt heel fel.Terijwl je juist je gehele leven aanpsst aan hem.
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Cir  schreef op: 30-07-2014 20:46:56
Je hebt eerder een topic geopend over je man, toch?

Ik vind het heel knap hoe jij alle ballen in de lucht houdt hoor! En ik snap ook heel goed dat de grens nu in zicht is. De manier waarop hij zijn verwijten naar jou brengt komt op mij over als huiselijk geweld. Ook al heeft hij een psychiatrische beperking, dat betekend nog niet dat hij zo met jou om mag gaan. 

Dat financiële aspect is echt lastig. Misschien is het het beste om toch open kaart te spelen? En te kijken hoe jullie het samen uit kunnen zingen tot dat de mogelijk er wel is om uit elkaar te gaan.
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Ans Mv J.k.d  schreef op: 31-07-2014 00:40:31
Mijn man heeft ook As en idd heel veel dingen zijn van jou herkenbaar. Ik weet pas sinds een jaar dat hij het heeft. En hoe dat komt dat ik het nu pas weet. Omdat hij net als of deed dat hij sociaal was open  en makelijk in de omgang. Zonder relatie kon hij dit prima. Het toneelspel die hij speelde. Maar eenmaal in de relatie werd het steeds moeilijker. En ja je denkt ach het is stress of het is werk of de kinderen enz. En je denkt komt wel weer goed. Tot je man de bom op je gooit en zegt ik heb As. En ik dacht nog nee echt niet. Kees ziek zijn lichamelijk of geestelijk is toch anders. Je weet waar je aan begint of er zijn nog mogelijkheden om beter te worden. Dit niet dit is voor altijd. maar als ik het zo lees TO dan denk ik juist dat het geen Aspeger is maar Klasiek Autisme. Want dat hele stare is toch meer klasiek en dan is het bereiken nog veel  moeilijker omdat bij Klasiek meer het probleem van andere is dan dat de As-er vind dat er problemen zijn. Maar goed voor het probleem maakt het niet zo veel uit. Hij wil geen hulp en dan is het luulen als brugman maar bereik je niks.
Mijn man is bezig met cursus opvoeden en nog andere cursussen. Hij wil er echt moeite voor doen maar een man die me geestelijk loopt te mishandelen, daar trek ik de grens niemand verdiend dat. Dan heb je groot gelijk om de stekker eruit te trekken en dan zou ik idd kijken wanneer het beter is voor jou en de kinders.
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Even Zo  schreef op: 31-07-2014 07:33:37
@ Ans, haha het woord klassien k autisme zal ik hier maar niet nomen, dan zit hij helemaal op de kast. Maar ik denk niet dat dat het is. Vanwege z'n hoge iq denken ze toch echt asperger. En juist doordat hij 'slim' is valt het in eerste instanties helemaal neit op als je met hem praat oid. Als je hem wat langer kent dan gaat het misschien opvallen dat de gesprekken vooral gaan over iets wat hij interessant is en daar uren over kan dorogaan en niet door hebben dat de gesprekspartner niet meer luistert.  Maar dan nog, hij heeft opz ich een vlotte babbel, weet heel goed welke kenmerken bij asperger horen, dus voor de butienwerled valt het niet gelijk op. Maar als je gaat samenwonen, men dat is een verschil. En ook de mensen om ons heen(ouders, zijn zus,broer en vrienden) zien het ook allemaal.

Wat goed van jouw man dat hij cursussen doet!  Als mij man ook zijn best zou doen, dan is het al een heel ander verhaal. Dan zou ik hem daarin juist ondersteunen.

@ cir, klopt, ik heb eerder een topic geopend. Het is ook echt niet iets van afgelopen week, dit speelt al jaren en ik zit nu aan mn grens, ik ben kapot van me maar continue aanpassen. M'n hele leven draait alleen om hem, en het enige wat je terug krijgt is overal de schuld van krijgen, continue horen dat je dingen niet goed en ga zo maar door. Terwijl je al jaren zó rekening houdt met hem.

Ík heb het er gisteren nog met de spv-er over gehad, zij adviseerde dat als ik 'open kaart' zou spelen naar hem toe omdat met iemand er bij te doen. Bijv. met haar of iemand anders uit haar team. Zodat het gesprek hopelijk in goed banen kan lopen. En dat hij niet alleen zou zeggen , nou dan ga je toch.
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Boterbloem  schreef op: 31-07-2014 08:19:22
Dat lijkt me heel goed advies evenzo. Denk dat dat ook bevredigender is voor jou. 
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Toch Maar Even Ano  schreef op: 31-07-2014 09:04:43
Mijn man is minder 'agressief'dan jouw man. Hij scheldt niet en ik krijg nooit de wind van voren, maar hij kan heel goed stil laten merken dat het hem niet bevalt. Ik ben dan geen blik waardig, geen woord.. krijg geen reactie.
En dat kan gaan om niks. Als ik bvb de tafel niet leeg en afgenomen heb als hij thuis komt. Gaat hij dat boos zelf doen voordat hij iemand groeit. De rest van de avond zegt hij niets meer. Maar vreet wel lekker mee van het eten dat ik heb gekookt.
Iets wat mis gaat, kan absoluut niet en dan is het vaak mijn schuld. Bvb als er drinken in geschonken wordt een er wordt geknoeid. Als er iets kapot gaat in huis, iemand laat iets vallen of stoot iets om.hij is dan enorm geïrriteerd, maar dat zijn dingen waar ik me dan niet echt aan stoor, ik antwoord hem dan dat dat echt gewoon het leven is, dat er af en toe dingen mis gaan. Ik snoer hem min of meer de mond.
Hoe lang het nog vol te houden is hier.. Ik weet het niet. Heb ook geëist dat hij een cursus opvoeden gaat doen, voorlopig heeft hij nog geen actie ondernomen daarop. Hij hoopt waarschijnlijk dat ik het zelf vergeet. Maar of een cursus zin heeft...? Ik weet het niet.
Inderdaad speelt het door mijn hoofd..wat als we scheiden en ik moet de kinderen achterlaten bij hem. Dat zou ik niet aandurven. Ik heb ze nog nooit een dag alleen gelaten met hem.
Ze kunnen er niets aan doen, maar voor de ander is het op een gegeven moment niet meer leefbaar, er wordt je steeds meer ontnomen. Er is geen hoop op verbetering. Je kunt het niet vergelijken met een fysieke aandoening die niet met over gaat. Dat is leefbaar.
 
Quote
RE: Wat zouden jullie doen?
Belske  schreef op: 31-07-2014 09:06:53
Dit ligt niet eenvoudig, er is geen pijnloze oplossing voor dit probleem. Ik heb dan ook geen advies voor je, wel een paar dingen die ik erover kwijt wil.

Ik vind wat ik hier lees allemaal erg confronterend omdat ik ben opgegroeid met een vader die autisme had (al hebben we pas na zijn overlijden en na de diagnose van mijn eigen kind die puzzel kunnen leggen), een broertje met autisme heb én een zoon met autisme. Ook mijn oma langs vaderskant had het.

Mijn moeder is nooit van de zijde van mijn vader geweken, ook niet als hij weer een stilzwijgende periode had. (Die periodes duurden soms weken. Hoe ze haar best ook deed, hij leek op die momenten onbereikbaar.)
Ook niet als hij geen begrip opbracht voor het feit dat ze net als iedereen weleens ziek was en dan bepaalde dingen niet kon. (Zo ging hij op hobbyreis terwijl mijn moeder met meer dan 40° koors op bed lag. Hij redeneerde dat zijn afwezigheid haar niet zieker of beter zou maken, waarom zou hij dan thuisblijven.)
Ook niet als hij als een stoomwals over onze gevoelens heenging. (Hij kende het begrip tact niet)
Ook niet als hij dwars door de plannen van andere gezinsleden ging met het uitvoeren van zijn eigen plan. (Ik kocht mijn eerste autootje en mijn vader knapte dat op. Toen hij klaar was verkocht hij het met een flinke winst. Hij had eraan gewerkt, dus hij had dat recht, zo redeneerde hij.)

Als ik terugkijk op mijn jeugd, kan ik alleen maar heel dankbaar zijn dat mijn moeder nooit de handdoek in de ring heeft gegooid. Scheiden zou onvermijdelijk nog meer pijn hebben meegebracht. Mijn vader zou niet voor zichzelf hebben kunnen zorgen en dat zou ons als kinderen pijn hebben gedaan. Misschien zat er aan mijn moeders volharding ook een financieel aspect, ze was namelijk huismoeder.

Het is jammer dat mensen uiteindelijk worden afgerekend op hun autisme. Doordat ik tot over mijn oren in de problematiek zit, ken ik veel mensen met autisme. En hun (ex-)partners vaak ook. Het meest schrijnende geval vind ik dat van een vader van drie, die zelf Asperger heeft en daar niet mee kan leven. Er is in zijn leven héél veel gebeurd: kinderen kwijtgespeeld, relaties die geen stand houden, voortdurend conflicten met de omgeving. Jaren van therapie hebben niks opgelost en hij zit nu in het traject euthanasie vanwege uitzichtloos lijden. In zijn geval dus aan het leven met autisme. Zo moeilijk is het dus soms voor die mensen zelf.

Waarschijnlijk heb je niks aan mijn reactie, maar ik zat met de drang om het toch van me af te typen.

Ik wens je heel veel succes en ik hoop dat je een juiste beslissing nemen kan. Ik heb geen idee welke dat is, dus het is niet zo dat ik hier loopt te suggereren dat je maar moet blijven. Want zo zou mijn stukje tekst wel opgevat kunnen worden. Ik ken jouw situatie per slot van rekening ook alleen maar van wat hier getypt werd. Daarom: veel sterkte!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Wat zouden jullie doen?
Naam
Bericht