Menu
 

Topic:

hoe hebberigheid afleren

Boterbloem  schreef op: 21-07-2014 15:20:42

Hoe leren jullie hebberigheid af?

Mijn oudste is 8 en het lijkt wel of hij altijd bang is dat hij niet genoeg krijgt waardoor hij de neiging heeft snel door te eten.
Pakt een ander wat dan moet hij er snel bijzijn om ook wat te hebben, want die ander had ook alweer wat.
Mijn dochter snapt dat dat niet hoeft en dat je gewoon wat pakt wanneer je trek hebt. Geen problemen mee.
Bij haar ging dat erg makkelijk maar ik weet niet hoe ik dit bij de oudste kan afleren... Krijg het er maar niet uit.

Als ik het hem uitleg begrijpt hij mijn uitleg wel, maar de angst tekort te komen lijkt groter...

Iemand die hiermee ervaring heeft waarbij het gelukt is? Hoe heb je dat aangepakt?

Vroeger ging het nog wel goed, maar het is echt iets van de laatste tijd. Is het een fase? (vind dit persoonlijk gewoon echt niet kunnen... Op verjaardagen hebben we altijd strakke regels (bewust) dat hij niets mag pakken zonder te vragen, maar wil hem in huiselijke setting graag leren dat je niet aan een stuk door eet, maar gewoon even kunt blijven zitten. Dus een grote bak chips op tafel, een dipsausje met soepstengels dat soort dingen..


 


Ben benieuwd! 

 
Quote
Navigatie
RE: hoe hebberigheid afleren
Debbel79  schreef op: 21-07-2014 15:23:38
Ik lees mee. Hier hetzelfde met de oudste.
Ik irriteer me dood eraan.

Ook op een verjaardag dezelfde regels als jij. Maar als ze bijvoorbeeld in de ander hoek van de kamer aan het spelen us en ze ziet in de verte een schaal hapjes... Man... Ze weet zich geen raad om in de buurt van die schaal te komen.

Geen tips dus van mijn kant... Wel herkenning....
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Boterbloem  schreef op: 21-07-2014 15:30:59
sorry, maar ben blij dat je het herkend. Ik kan er totaaaaaaaaaal niet tegen.
Vooral niet omdat we van jongs af aan al leren, het altijd goed ging (hij heeft er wel altijd wat meer moeite mee gehad als de jongste, dat is gewoon niet zo'n eter) in ineens zo gek wordt...

Please zeg me dat het met de jongste niet ook gaat gebeuren haha Oooooooooooh opvoeden pfffff
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Jolanda1974  schreef op: 21-07-2014 15:33:46
Hier ook herkenning maar bij dan bij de jongste. Hier krijgt ze haar eigen bakje. En op = op. Sowieso ben ik van het graaien. De kinderen hebben een eigen bak. Wat er verder op tafel staat is nu voor hun graaihanden bedoelt.
En hier moeten ze het altijd vragen. en nee = nee. 
Misschien ben ik daar wel een strenge in hoor Maar ik hou er gewoon niet van. Niet van mijn eigen kinderen maar ook niet die van een ander.
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Jolanda1974  schreef op: 21-07-2014 15:34:25
Ben NIET van het graaien bedoel ik..
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Zijlijn  schreef op: 21-07-2014 15:36:25
ik kan er ook helemaal niet tegen en hier doet 1 van de kinderen dat ook....grrrrrrrrrrr ik vind het zoo..eh....blegh


wat ik heb geprobeerd:
-borden van tevoren opscheppen
-snacks van tevoren verdelen
-spiegelen van haar gedrag (dus ik mij ook zo gedragen n de hoop haar tot inzicht te krijgen)
maar het is nog steeds een beetje obsessief
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Dani  schreef op: 21-07-2014 15:37:43
oooh herkenning!!!!  hier ook geen tips
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Boterbloem  schreef op: 21-07-2014 15:38:06

Vragen vind ik belangrijk en ook totaal niet erg. Ze moeten leren hun honger en trekgevoel aan te geven vind ik en dan kan ik uitleggen wanneer je wel en niet mag eten.
Op verjaardagen heb ik die regel om graaien te voorkomen nu het misgaat. Dat wil ik niet hebben. Kun je er niet netjes mee omgaan dat hebben we weer regels.

Maar ik wil hem thuis wel graag leren hoe je ermee om kunt gaan... Want ze krijgen feestjes waar een grote bak chips op tafel komt, ze gaan eens ergens anders heen met een schaal hapjes. Dan wil ik niet dat ze vanuit een eigen bakje ineens een schaal voor hun neus hebben. Dan wil ik heel graag dat het erin zit dat je gewoon eens iets pakt, maar niet heel de tijd door. Dat je niet hoeft af te meten of je genoeg krijgt, maar gewoon tevreden bent...


Ik ben zo bang als ik thuis bakjes blijf geven dat hij dat nooit leert. En dan? Als hij ergens anders is?

Dus voor thuis zou het een mooie oplossing zijn (doe het ook wel regelmatig hoor, gewone tussendoortjes) maar als we eens samen een filmpje kijken op de bank wil ik een bak chips neer kunnen zetten als leermoment.

Hier eten kinderen met een verjaardag mee van de hapjesschaal. Zij vinden het even lekker als ons en heb er geen moeite mee. MAAR dan moet het netjes kunnen gaan. Ik wil dat die regels landen zodat ze gaandeweg zonder begeleiding het goed kunnen, alleen het lijkt ineens zo extreem te worden.

 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Boterbloem  schreef op: 21-07-2014 15:39:00
Haha spiegelen, dan wordt ik tonnetje rond LOL
Al klinkt die tip wel heel aantrekkelijk ondanks dat het niet helpt JAMMIE
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Mamajenti  schreef op: 21-07-2014 15:53:32
Je kan ook spiegelen zonder het op te eten gewoon op dezelfde manier als hij het doet, maar dan voor je neerleggen en claimen.

Hier hebben ze allebei moeite met de rem vinden, al gaat het bij de oudste steeds beter. Ik laat ze gaan en stuur ze bij. Ook leg ik uit dat als ze steeds iets nemen en dan even wachten, ze elke x wat hebben en als ze achter elkaar door eten, dan zijn ze snel klaar en mogen ze even niks. 
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Bettie  schreef op: 21-07-2014 15:56:31
Oeps.....een keer iets van de schaal pakken of uit de bak met chips is prima maar dat ongegeneerde schransen, is voor mij een ontzettend grote irritatie. Snap wat je voelt.

Met onze kinderen (en als het hier thuis gebeurd door andere kinderen) ben ik echt een bitch. Je pakt op een normale manier wat (óf je vraagt of je wat mag pakken) maar als je je gedraagt als een dier (zo leer ik het de kinderen) wordt je ook als een dier behandeld. En ja dan krijgen ze van mij een tik op de vingers incl. verbod om nog iets te pakken. Gebeurt het hier door andere kinderen, trek ik de 'trog' gewoon weg.
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Jolanda1974  schreef op: 21-07-2014 15:57:45
Ze krijgen hier hetzelfde als de volwassenen hoor.. alleen op hun eigen schaal / bord. De kinderen hebben hun eigen bord met kaas / worst en zo.. maar op = op. Ik vul aan wanneer ik dat wil.
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Chloe  schreef op: 21-07-2014 16:35:00
Mijn oudste heeft die neiging ook. Maar nu met haar bijna 10 jaar is het voldoende om gewoon te zeggen dat het nu even genoeg is. Is ook erg lastig als kind, zoveel lekkers op tafel voor het grijpen
en als ik eerlijk ben was ik als ook zo als kind.. Vond alles lekker en had altijd honger..Apart schaaltje per kind maken wil hier ook nog wel eens goed werken.
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Debbel79  schreef op: 21-07-2014 16:35:58
Hier doe ik het precies zoals jij sis, en toch heb ik 1 kind wat zich normaal kan gedragen en een ander kind dat denkt dat alles op MOET en wat denkt nooit genoeg te hebben.

Ze komen hier ook echt nooit wat te kort en ik hou me zeker niet aan gezette tijden iets eten of snoepen. Daar heb ik ook een hekel aan.
Ze mogen de hele dag door vragen of ze iets willen. Meestal krijgen ze dan wel iets. Soms vragen ze snoep maar dan krijgen ze fruit bijvoorbeeld.
En net voor het eten us het antwoord nee. En dat weten ze.

Dan nog zie je Nora's ogen gewoon groot worden bij het zien van iets lekkers. Ook met eten hoor. Of het nou frietjes of boontjes zijn. Ze eet alsof ze bang is dat een ander het voor haar wegkaapt. Zo verschrikkelijk vind ik dat.

Fiene niet. Lekker rustig. Due kan ook echt genieten van het eten. Is het op? Jammer, dan pakt ze wel wat anders. Zelfde opvoeding, compleet ander kind.

Ik denk dat je geluk hebt met Nick en demi, of het komt nog haha!
Bij Nora is dit ook iets van de laatste 2-3 jaar. En ze is nu 8...
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Boterbloem  schreef op: 21-07-2014 16:44:40
Sis, ik deed het ook zoals jou, maar het veranderd nu ineens. Hier ging het ook altijd goed, ik ben dus niet van het afmeten. Doe het wel eens (een zakje chips, een bakje chips) waar heb ook gewoon een bak chips, hapjes op tafel. Ging goed, al heeft de oudste het altijd wel wat moeilijk gevonden.

Ik geloof sterk dat het de aard van het persoontje is. Zelfde opvoeding maar 2 totaal verschillende kinderen op dit vlak.

Haha Debbel, hier inderdaad evenzo met worteltjes, komkommer, nasi oooooeeeeeehhh ik moet eten!

Zou het dan toch een fase zijn??

En Sis, opscheppen doen ze hier vanaf heel klein al. Of zelf opscheppen of zeggen wat genoeg is. 

Wie weet komt het bij jou ook nog wel  hihi

Maar oooh nou schamen doe ik me er niet voor. Want op verjaardagen heb ik wel strenge regels nu om het netjes te laten verlopen. Als je het thuis niet kan, lukt het ergens anders ook niet. (bij hem dan niet, hij is overal zichzelf).
Maar vind het gewoon irritant. Hij komt niets tekort, mag gewoon chips eten als we wat hebben. Maar kennelijk heeft hij dat gevoel wel ofzo...

Tevens zit er bij hem geen rem op. Hij kan onbeperkt dooreten. Geen vol gevoel. Ja, pas als hij vol zit.
Mijn dochter daarentegen heeft dat wel heel sterk, die weet precies wanneer ze vol zit en wanneer niet.
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Boterbloem  schreef op: 21-07-2014 16:45:35
Debbel, is het bij jou ook echt dat het langzaamaan erger werd? Vanaf het begin ben ik er wel mee bezig geweest toen het begon, maar het laatste half jaar tot jaar wordt het steeds erger. Maar het begon hier ook al wel wat eerder maar was het beter te sturen.
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Linnie  schreef op: 21-07-2014 17:12:49
Als ik jullie reactie's lees betreft het vaak de oudste of niet?

En hier dus ook: onze oudste is maar wat bang dat hij wat tekort komt (zoals we het zelf dan maar netjes noemen). Met groenten heeft hij dat probleem niet, maar vooral met snoep of koek is het echt drama....
En op visite lijkt het ook vaak gekker dan thuis, thuis weet hij wat er is en of hij kans maakt op meer. lijkt het wel.

Ik lees met jullie mee....
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Debbel79  schreef op: 21-07-2014 17:20:56
Idd bloem, het werd langzaam erger.
Ik moet zeggen dat het de laatste week iets minder is.
Ik haal namelijk haar bord zonder pardon voor haar neus weg als ze niet normaal kan eten. Dan maar zonder eten naar bed.
Dan weet en voelt ze pas echt hoe het voelt om honger te hebben.
Geloof me... Dan doet ze maar 1x.

Ijsje eten? Prima... Zonder dat gelebberd en gesmak waarbij de spetters om mijn oren vliegen.
Toch gelebber? Zonder aankondiging pak ik het ijsje af.
Ik heb vaak genoeg gewaarschuwd, dat punt ben ik voorbij.
Zonder pardon pak ik het af.

Lijkt te werken.



 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Boterbloem  schreef op: 21-07-2014 17:53:32
Dat is idd een goeie, maar denk niet dat hij tekort komt. Hij eet gemiddeld 6 boterhammen op een dag, mag altijd rijstwafels eten en fruit/ groente. Dus aan gewoon eten komt hij geen tekort.

Het gaat meer om dingen die gedeeld moeten worden: pannen op tafel en dan lijkth et wel alsof hij bang is te weinig tek rijgen. Een grote bak chips, stel je voor dat hij wat minder krijgt als zijn zusje of ons... snap je?

Broodje mag hij ook altijd vragen (tot een uur voor etenstijd).

Hij heeft wel dezelfde neiging, te snel te stoppen met eten. Maar gelukkig pakt hij dat goed op als ik zeg dat we eerst eten tot we genoeg hebben gehad.

Debbel, ik ben hier dus begonnen vandaag met: als je niet normaal kan doen dan mag je een half uur niet mee eten... 1 waarschuwing (heel belangrijk met zijn impulsieve gedrag dat hij er nog 1 krijgt) en ik ben benieuwd of het effect heeft... De eerste lichting heeft hij al te pakken en het was een ramp voor hem. Maar ik weet het anders ook niet meer.

Hahaha Linnie, met groenten niet LOL. Nou hier ook alleen met 'lekkere' groenten hoor ;-) Met sla kan hij ineeens heel goed delen LOL. Maar idd, het lijken de oudsten te zijn, hmmmm... Vin het nog sneu ook (oooh wat erg) want waarom denken ze toch dat ze tekort komen... Kennelijk hebben we niets gedaan om ze dat gevoel te geven, toch reageren ze zo... 

Ben wel benieuwd naar ouders met oudere kinderen of die het bij meerdere hebben meegemaakt of niet...
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Moederkloek  schreef op: 21-07-2014 17:56:47
Hier krijgen de kinderen ook gewoon wat aparts. Wat op de grote tafel staat is voor de grote mensen, en wat op de klein tafel staat voor de kindjes.

Het graaien doen ze allemaal, maar wel alleen als het mag. Als je het toestaat kun je ze leren wanneer het wel kan en wanneer niet.
Soms mogen ze van mij film kijken met z'n allen en dan geef ik daar een lading popcorn bij waar je U tegen zegt.
MAAR.... als ik 1 onvertogen woord hoor, of iemand hoor die over een ander de baas probeert te spelen, of gaat bepalen hoeveel de anderen wel niet krijgen, of gaat lopen mopperen over hoeveel de anderen nemen, dan is het klaar. Dan neem ik de bak weg en dan mogen ze niks meer.

Als je daar concequent mee bent, dan leren ze heel gauw dat ze lief voor elkaar moeten zijn, en elkaar eens wat moeten en kunnen gunnen.

met 4 kleine vreetzakjes kan het haast niet anders  
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
K  schreef op: 21-07-2014 18:11:17
Heb alleen TO gelezen en moet nog verder lezen..... Maar ik hoop op de gouden tip. 
Mijn zoon is 10 en kan zich niet beheersen. En als je dan op een verjaardag bent en steeds oogcontact houdt om eea in goede banen te leiden en te pogen tot opvoeden is er altijd wel iemand die hem gericht weer iets aanbiedt of een oma die zegt " ach laat dat kind toch" 
ik schaam me enorm en irriteer me mateloos hieraan. Zelf ben ik veel te zwaar en ik weet hoe moeilijk dit is. Maar dat het een 10 jarige zo moeilijk te leren is zichzelf te beheersen ( kent geen voldaan gevoel, wordt niet misselijk, ....) dat had ik toch niet gedacht..... 

 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Claudia  schreef op: 21-07-2014 19:07:18
mm eigenlijk niet herkenbaar. soms wel de neiging van...bijv als ze op een verjaardag andere wel heel erg ziet graaien. Maar ze weet hoe wij het doen en als ze wel wat te snel gaat dan een blik en het is klaar.
Meestal vraagt ze ook of ze iets mag..bijv toastje met brie (lastig om zelf te smeren haha) dus dat scheelt ook.

Maarja het grote probleem is vooral denk ik: je brengt je kind wat bij en dan de praktijk..bijv iemand die ze een bakje geeft: gooi er maar in! Of waar andere leeftijdgenoten graaien alsof ze dagen niks gegeten hebben..en ja dan word het wat moeilijker.

Zowieso aanpassen naar waar je bent denk ik....als een oma/omi zegt: hier heb je een bakje en doe maar in waar je zin in hebt..ja dan ga ik niet meer zeggen: hee moet je dat nou wel doen, zoveel tegelijk. Nee het mag, dus van mama mag het ook. Krijg dan alsnog vaak een blik van haar en dan geef ik gewoon een knikje van toemaar het mag.

En het is verleidelijk..ik denk juist als er meer mensen zijn..want een kind ziet wat een ander allemaal pakt/ hoe vaak en hoe snel he. Als ik hier een schaal chips ofzo neerzet, dan is het veeeeeeeel minder snel gepakt.

Gewoon blijven herhalen denk ik: wij doen het zus en zo...maar nogmaals als er ergens anders andere regels worden aangeboden, prima. (met de notitie tzt: pas op dat je je niet beroerd eet schat)
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Made  schreef op: 21-07-2014 19:41:47
demi moet van mij altijd vragen of ze wat mag pakken op een verjaardag. Omdat ze niet schranst is het antwoord bijna altijd ja....een heeeel enkele keer heeft ze weleens de neiging, maar dan zeg ik na 2 stukjes dat het nu even genoeg is (een ander wil ook wat), dat ze even moet gaan spelen en straks weer wat mag pakken...werkt voor haar prima

van haar vader mag ze gewoon schransen. Als er een bak chips zou staan en onze dochter zou m leeg graaien, zou ie er nog om lachen....dat heb ik er ff heel snel uitgeramd

ik herken t wel op mn werk...kinderen die direct vooraan staan en het uit mn handen willen slaan, bang dat ze niks krijgen. Die geef ik als allerlaatste wat. De kindjes die netjes op hun beurt kunnen wachten, mogen als eerst
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Claudia  schreef op: 21-07-2014 19:50:46
mm ben het opzich eens met je sis, maar er zijn ook kinderen die thuis werkelijk alles mogen pakken en HET dus ook bij een ander doen. Dus het gaat niet altijd op van: kinderen die niks mogen pakken alles wat ze kunnen krijgen, kan ook de andere kant op. (eigen ervaring....)
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Nerise  schreef op: 21-07-2014 19:55:55
Hier ook een hebberige oudste~Hij is 7.

Als de jongste een boterham met iets wil, en de oudste heeft net een boterham met iets anders op, dan wil hij ook ineens een boterham met dat andere. Ik roep iedere keer "alleen eten als JIJ honger hebt, en niet als iemand anders iets eet!" maar het komt niet over. Hij is zooo bang om iets mis te lopen, en waarom!?!?
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Jacquelien  schreef op: 21-07-2014 20:04:35
Ik vraag me oprecht af of hij het wel kan overzien deze vrijheid. Dochter head namelijk dit probleem ook en zou het dan toch bij de diagnose horen....


 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Ma Dalton  schreef op: 21-07-2014 21:19:54
is dit echt de strijd die je nu met hem wilt voeren?
snack gezellig samen aan tafel op gezette tijden. allemaal op hetzelfde moment en niet achter elkaar aan,  2 zuuraanvallen naast je normale maaltijden is nog beter voor de tanden ook, dan de hele dag wat blijven grazen. En de aangeleerde gewoonte om even de tijd te nemen om te zitten voor je snack tussen je maaltijden en daarvan te genieten is ook levenslang een goede gewoonte! zeker als hij moeite met maat houden heeft. Eten heeft ook een sociale functie en je raakt ook beter verzadigd als je de tijd even neemt voor wat je eet.
 En als je een chippie doet, doe je gewoon ieder een schaaltje. is het lekker en gezellig. En voor hem ook weer heel duidelijk en het leert hem ook wat gezonde maat is.

En dat zou het moeten zijn toch, vanuit je gevoel? Een lekker en gezellig moment toch?
Met alle dingen die je met hem moet bijsturen zou dit nu niet mijn prioriteit zijn als je deze zo makkelijk uit de weg kunt gaan.
en volgens mij ben ik best een taaie lastige moeder. Maar deze strijd zou ik nu met jouw zoon niet voeren.
Kies je gevechten..Dit is een bijzaak. leuk als hij het gewoon makkelijk zo deed als jij het graag zou zien, maar toch echt geen halszaak en makkelijk te ontwijken
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
K  schreef op: 21-07-2014 22:11:09
@sis: daar zeg je iets.... Mijn oudste was huilbaby en had reflux. Vanaf dat hij met een half jaar kon zitten ging het stukken beter. 

Wat betreft eten voeden we onze jongens hetzelfde op, maar bij mijn jongste is eten een probleem omdat hij niet wil eten. Hij snaait niet en we moeten hem helpen herinneren te eten, anders vergeet hij het. Bij mijn oudste dus volledig tegenovergesteld. 
Hij mag altijd eten, eet ook echt voldoende, maar gaat zonder vaste afspraken gewoon door. Dan worden 6 boterhammen gerust het dubbelE en 1 vol bord 3 volle borden. En dat is echt niet nodig ivm een groeispurt.....
Thuis en bij gestructureerde maaltijdsituaties gaat het goed, hij weet wat kan en vraagt ook gewoon of iets mag. Hij is niet stiekem gelukkig. Maar die verjaardagen en feestjes blijven voor mij een grote ergernis..... 
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Ma Dalton  schreef op: 21-07-2014 22:35:00
K dan maak je toch van tevoren even wat afspraken? moet je hem denk ik voordat je hem loslaat op al het lekkers even herinneren wat normale maatvoering is. tegelijkertijd. is het echt zo erg als hij op een feestje eens teveel eet? vinden anderen het ook een probleem of is het meer iets wat bij jou leeft?
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
K  schreef op: 21-07-2014 22:40:24
Uiteraard maak ik van te voren afspraken, maar dan nog vindt hij het heel erg moeilijk. 
Ja, het leeft bij mij, maar ook anderen is opgevallen dan zijn graaien op abnormale wijze gaat. Het is niet alleen het niet kunnen laten staan van een vol bakje, maar ook het snel leegeten en volproppen van zijn mond. Alweer een hand vol hebben, terwijl zijn wangen nog vol zitten.... Dat werk zeg maar.... 
 
Quote
RE: hoe hebberigheid afleren
Annie  schreef op: 21-07-2014 23:02:27
Sluit mij bij Sis aan en ook bij de laatste post van Ma Dalton!
 
Quote
Navigatie


Reageren op hoe hebberigheid afleren
Naam
Bericht