Menu
 

Topic:

myopia gravior, waar stopt het?

Mv5  schreef op: 19-06-2014 18:28:28
Vandaag ben ik met mijn dochter van net 12 jaar naar de oogarts geweest. Een half jaar geleden had ze nog -6,5 en nu al -7,5! Sinds haar zesde ging het ieder jaar met een punt achteruit en dat vond ik al veel, maar nu is het in een half jaar tijd al een punt verslechterd. De oogarts heeft het over myopia gravior oftewel ernstige bijziendheid. In de puberteit gaat dit hard achteruit en ook daarna zal het nog even duren voordat haar sterkte stabiel wordt. Oogarts kon er nog niet heel veel over zeggen, maar naar alle waarschijnlijkheid gaat ze de -15 zeker halen, misschien zelfs wel -20. Iemand die dit ook heeft of die iemand kent met zulke sterktes? Alle ervaringen zijn welkom. Mijn dochter is hier enorm verdrietig van. Ze is bang dat ze blind of slechtziend kan worden en bang dat er op een gegeven moment niks meer aan te doen is. Ik probeer haar wel te troosten, maar ik wil ook geen loze beloften doen. Wie o wie kan mij - en vooral mijn dochter - wat moed inspreken?
 
Quote
Navigatie
RE: myopia gravior, waar stopt het?
Bettie  schreef op: 19-06-2014 18:34:47
Wow dat is al wel heel hoge sterkte zeg!!! Hoe kom je aan M.G. vraag je jezelf af he. Ik snap dat je puberdochter hier enorm verdrietig van is.

Wat ik er van weet (en dat is niet veel) is dat het op een gegeven moment wél stopt met zulke grote achteruitgangen. Ken zelf iemand die -21 heeft nu maar die beste man loopt inmiddels richting de 60. Heeft bij hem heel lang stilgestaan en ging toen heel langzaam weer achteruit.


 
Quote
RE: myopia gravior, waar stopt het?
Onsjanneke  schreef op: 19-06-2014 20:09:00
Mijn vader heeft ook een behoorlijke min sterkte, maar die is ook een stukje ouder dan je dochter.

Ik weet dat de oogarts bij hem wel heeft geopperd om lenzen te nemen, dat zou de achteruitgang remmen. Weet niet of dat op je 12de al mag, of dat het überhaupt werkt icm met deze aandoening?

Lijkt me een heftig vooruitzicht voor zo'n jonge meid.
 
Quote
RE: myopia gravior, waar stopt het?
Mv5  schreef op: 19-06-2014 20:22:58
Mijn dochter heeft sinds een half jaar zachte maandlenzen. We hadden inderdaad gehoopt de achteruitgang hiermee te remmen, maar dat lukt dus blijkbaar niet. Myopia Gravior is erfelijk en ze kan er dus niks aan doen. Het is zeker heftig, zo'n vooruitzicht van een sterkte van minimaal -15. Ik kan me haar verdriet heel goed voorstellen. Ben er zelf ook wel verdrietig van. Maar helaas kunnen we er niks aan doen en dat frustreert haar ook zo. Gelukkig stopt het wel ooit, maar wanneer? en bij welke sterkte? die onzekerheid zorgt ook voor veel angst.
 
Quote
RE: myopia gravior, waar stopt het?
Bepje  schreef op: 20-06-2014 19:16:53
Wat een nare ziekte zeg. Begrijpelijk dat zij hier heel onzeker van is want dat is het ook. Misschien hebben ze bij Bartimeus in Zeist informatie over en kan zij wellicht ook terecht met haar psychische last hiervan. 
 
Quote
RE: myopia gravior, waar stopt het?
Ils33  schreef op: 20-06-2014 22:01:14
Ik heb zelf ook een hoge sterkte en weer met beide ogen -1 achteruit gegaan. Weer in een half jaar tijd.
Ik moet nu naar een oogarts om verder te kijken.
Houd er rekening mee dat er een grotere kans is op netvliesloslating.
Er werd mij iets verteld over een operatie waarbij ze een bandje achter het netvlies plaatsen om sterkte tegen te gaan,
Ik hoop dat dit voor mij een optie is, Want ik merk dat het steeds moeilijker is om een geschikte lens voor mijn ogen te vinden.
Misschien is dit ook een optie voor jou dochter? Misschien dat debbel hier meer over weet,
 
Quote
RE: myopia gravior, waar stopt het?
Jen9  schreef op: 20-06-2014 22:03:21
Ja, 2 vrienden van me hadden t, en wat een getob was dat in t zwembad zeg.. we moesten er wel vreselijk om lachen met zijn allen!

een van de 2 heeft tegenwoordig lenzen.. t was een uitdaging voor de maker, maar t is gelukt.
 
Quote
RE: myopia gravior, waar stopt het?
Mv5  schreef op: 21-06-2014 16:30:50
bedankt voor de reacties. vooralsnog heeft mijn dochter er nog geen last van als ze lenzen/bril met de juiste sterkte draagt, maar wat de toekomst gaat brengen is natuurlijk heel onzeker. Netvliesloslating heb ik op internet ook al gelezen. ik hoop echt dat het zo ver niet gaat komen. maar natuurlijk gaat de techniek ook vooruit en is er steeds meer mogelijk. dat ze een bril/lenzen nodig heeft, is niet zo erg, maar ik zou het voor haar heel vervelend vinden als deze afwijking haar in haar dagelijkse leven gaat beperken.
 
Quote
RE: myopia gravior, waar stopt het?
John  schreef op: 22-12-2014 23:28:56
Ik draag zelf een bril van iets meer dan -20. Dus heb wel ervaringen.
 
Quote
RE: myopia gravior, waar stopt het?
Sharony  schreef op: 06-05-2015 18:24:05
hoi, ik heet sharony. ik heb zelf myopia gravior. ik ben nu net 30 jaar. ik zou best wel met u dochter in contact willen komen hoor. mijn sterkte zijn nu -21,75 en andere oog ook in die richting. heb vanaf mijn 7e al verplicht lezen want een bril werdt te zwaar voor mijn kleine neus. onder tussen heb ik ook al een netvlies loslating hier door gekregen daar schrok ik zelf wel van op het moment zelf. ik heb zelf in de verpleging gewerkt met meervoudig gehandicapte. ik doe van alles nog fietsen, sporten, werken, op me zelf wonen en ga zo maar door. op dit moment is er een proces in mijn rechter oog bezig dat ik wel een beetje vervelend om dat ik niet weet hoe dit gaat lopen maar goed ik ga ook nu weer door. zoals je ziet zijn de lettertjes niet erg klein. maar dan kan ik het teminste zelf lezen hihahaha. ik weet niet wat voor vragen je dochter eventueel heeft of ze het leuk vindt om met mij in contact te komen. daarom mijn e-mail adres spmiedema@hotmail.com. zet wel een onderwerp er bij anders komt die meteen in de prullenbak terecht.
 
Quote
RE: myopia gravior, waar stopt het?
Michel  schreef op: 14-10-2015 15:16:06
Heel veel googlen op internet en dan info fillteren. Zoek 'ns bij Roberto Kaplan, Bates, beter zien zonder bril.

enkele tips:
- laat je dochter zo veel mogelijk activiteiten doen waarbij perifeer zicht nodig is, veel buiten activiteiten, tennissen etc.
- zo min mogelijk achter de PC, of in de boeken. als het toch moet met veel licht. Ik heb ook gelezen dat dan een plus bril verstandig kan zijn, zodat het oog minder stress krijgt, maar zoek dat even na.
- zorg voor gezonde voeding: ja, wortels helpen echt! wetenschappelijk bewezen.
- stress vermijden. wellicht geeft het idee dat je het aan gaat pakken al meer rust.
- laat geen implantaten doen op latere leeftijd etc. dat is symptoonbestrijding en kan het alleen maar erger maken
- zoek de beste lenzenadviseur, zodat ze er heel lang van kan profiteren.

hoge bijziendheid (vanaf -10) geeft op latere leeftijd enorm veel risico's op complicaties.
 
Quote
RE: myopia gravior, waar stopt het?
Anja  schreef op: 18-07-2017 15:31:53
Dit topic is al een paar jaren oud maar toch wil ik er nog op reageren. Ikzelf heb ook een hoge bijziendheid sinds ik kind ben (-8diptrie op 7-jarige leeftijd toen ik mijn eerste contactlenzen werd voorgeschreven in 1971). Mijn verhaal, over de hoge bijziendheid en de gerelateerde oogziekten die ik moest verwerken, schrijf ik sinds een paar maanden in een blog www.hogemyopie.blogspot.be . Ik begin er bij 1.Voorwoord en bouw zo verder op, met tips en anekdotes die ik over de jaren heen samensprokkelde. Ik hoop vooral mensen met dezelfde aandoening te leren kennen en zo informatie uit te wisselen. Ik heb ook een facebookpagina hogemyopie waar iedere nieuwe pagina van de blog wordt voorgesteld. Aan deze dame zou ik aanraden haar dochter zo vlug mogelijk harde lenzen (ipv zachte) te laten dragen. Deze houden namelijk de bijziendheid tegen zolang ze ze kan dragen. Ik heb ook altijd gehoord, wanneer de bijziendheid op 18jarige leeftijd de -10 niet overschrijdt dat dit ook nadien niet meer extreem zou toenemen. Kom gerust een kijkje nemen op de blog en fbpagina en laat je ervaringen na. Het allerbeste, Anja
 
Quote
RE: myopia gravior, waar stopt het?
Anja  schreef op: 18-07-2017 15:46:57
Wat gast Michel aangeeft is zeker waar zoek zoveel mogelijk informatie op maar Bates laat je beter links liggen. Ik heb me daar zo al in opgewonden. Een hoge sterkte ga je echt niet corrigeren met wat spieroefeningen, daar zijn heel wat ander maatregelen voor nodig. Er bestaat zelfs een dame die daar goed geld aan verdient waar ik een confronterende mail naar stuurde en daarna antwoord kreeg dat het zeker geen medische info is maar enkel een advies! Dit is niet wat haar site laat uitschijnen dus pas ook op met info en ga vooral verder op je buikgevoel, gezond verstand en ga naar een goede oogarts, daar kom je een heel stuk verder mee.
 
Quote
RE: myopia gravior, waar stopt het?
Cora38  schreef op: 18-07-2017 20:11:44
Inmiddels is er voor kinderen die myopie hebben een behandeling met Atropine druppels mogelijk.
Mijn zoon krijgt de druppels inmiddels ongeveer een half jaar en zijn ogen zijn niet verder achteruit gegaan. De behandling is in het EMC ontwikkeld en onderzocht en wordt inmiddels in meer ziekenhuizen gegeven.

klik hier voor uitleg
 
Quote
Navigatie


Reageren op myopia gravior, waar stopt het?
Naam
Bericht