Menu
 

Topic:

cito groep 3

Anno  schreef op: 18-06-2014 13:51:21
Hoi,
Gister hebben we de cito uitslagen van onze oudste gekregen in groep 3. Ik snap alleen niet goed hoe die grafieken werken. Onze zoon scoort boven de I lijn, dat is dan I+ geloof ik, maar hoe kun je nou boven de I lijn scoren?
Ik zou denken dat I+ het stukje is op of vlak onder de I lijn. Zijn hier juffen toevallig?

Hij scoort op:
rekenen/wiskunde I+
Begrijpend lezen I
DMT I
Spelling I+
Woordenschat I+

Ik weet dus ook wel dat hij het goed doet, maar vroeg me af of hij met deze score niet meer uitdaging nodig heeft straks in groep 4, of dat deze scores in groep 3 vrij normaal zijn.

Dank!
 
Quote
Navigatie
RE: cito groep 3
Mirretje74  schreef op: 19-06-2014 22:08:21
@Marie8: tja ik weet het niet hoor, ik heb echt geen idee. Met rekenen scoort hij nog steeds A+ maar doet ook pluspunten en rekentijger? met lezen is hij wel estafetteloper en tevens is hij spellingloper maar volgens de juf was zijn leesniveau nu eigenlijk wat te laag voor estafetteloper. Doordat hij al deze dingen heeft heb ik het idee dat ze er een beetje vanuit zijn gegaan dat hij het allemaal wel kan en er misschien wat minder 'bovenop zaten' zeg maar. Nu bij de laatste cito's scoorde hij dus erg slecht op begrijpend lezen. ik denk dan: dat moet toch eerder opgevallen zijn? Als ik zijn estafettewerkboek bekijk dan vind ik het maar slecht ingevuld door hem, maar ik weet ook niet goed wat je kan verwachten aan antwoorden bij groep 4... Hij is sowieso niet echt gemotiveerd, vindt het allemaal maar stom ( maar ja dat hoort ook een beetje dat "school is stom"). Hij leest niet graag, ja strips ik vind hem ook  niet heel vloeiend lezen dus dat kan wel kloppen dat dat niveau niet heel hoog ligt. Begrijpend lezersinzendingen ik alleen wel apart, volgens mij was zijn score infebruari A I of II...nu zal het richting de C of misschien wel D gaan....volgens hem had hij in deel 1 9 of 10 fout van de 25. Deel 2 wist hij niet ( hij wilde er niet meer over praten..).
ik moet nog op gesprek bij de juf maar ik begreep dat ze de teksten met hem door wilden nemen om te doorgronden waarom hij een bewust antwoord kiest. Ik denk ook dat het deels gemak van hem is, hij leest niet goed...leest niet terug volgens mij en als er een plaatje staat wordt het gevaarlijk want dat trekt meteen de Aandacht   hij mag ook best vaak op de gang weken met andere kinderen, maar of daar nu zo serieus gewerkt wordt?

 
Quote
RE: cito groep 3
Mirretje74  schreef op: 19-06-2014 22:21:50
Wat jij zegt inderdaad over het niet willen leren leren..mijn zoon is volgens mij ook best onzeker. Hij wilde in eerste instantie ook niet mee doen aan de kangoeroewedstrijd want dat kon hij toch niet en Pietje is toch beter etc. Uiteindelijk heeft hij het samen gedaan met een vriendje.,.maar no wat dat hij vantevoren een blik wilder werpen op opgaven uit eerdere jaren. Ook met voetbal ( iets heel anders natuurlijk) is hij niet iemand die fel is en de bal opeist zeg maar. Hij is wel goed en wordt iedere keer weer geselecteerd maar toch denkt hij dat anderen  beter kunnen voetballen en geeft de bal vaak te vroeg af zodat hij maar niet de verantwoordelijkheid hoeft te nemen dat hij hem eventueel mist. Hij is best onzeker terwijl hij heel nonchalant en ongeïnteresseerd over kan komen waardoor mensen het niet achter hem zoeken. De juffen kunnen ook niet goed hoogte van hem krijgen. Hij zal niet snel aangeven dat hij iets niet snapt, hij zal eerder gewoon iets doen of als de mogelijkheid er is iets anders gaan doen ( soort vluchtgedrag). Ik ben benieuwd of ze iets uit hem krijgen als ze apart met hem gaan werken.
 
Quote
RE: cito groep 3
Mam Van Twee  schreef op: 20-06-2014 01:34:18
@mirretje klinkt of je zoon met rekentijgers enzo qua stof wel aangepaste lesstof krijgt, maar dat ze hem te weinig begeleidt hebben bij goede werk- en leervaardigheden. Dat je slim bent, wil nu eenmaal niet automatisch zeggen dat je iets zonder uitleg zomaar kan.

@ TO: hieronder een overzicht van wat de cito-scores zeggen. Een I+ betekent dat 90% van de kinderen met een vergelijkbare leeftijd/schooltijd de toets slechter maken. Zeker een signaal icm dat hij het werk saai vind om te kijken of hij voldoende werk op zijn leerniveau krijgt. Want als je altijd invult wat je al weet, dan leer je geen leervaardigheden en bestaat de kans dat je faalangst ontwikkelt en een vertekend beeld over presteren/het moeten oefenen om iets te bereiken. En die vaardigheden heb je toch echt nodig om de middelbare school en universiteit op een passend niveau af te ronden.

Ter info hier onder overzichtje



Cito werkt ook al met een nieuwe normering. Deze kun je als ouder dus ook tegenkomen in het rapport van je kind. De nieuwe normering wordt uitgedrukt in de Romeinse cijfers I t/m V en laat een andere verdeling over de niveaus zien (namelijk 20% per niveau).


Niveau I    :  20%  ver boven het gemiddelde (beste 20%)
Niveau II   :  20%  boven het gemiddelde (beste 40%)
Niveau III :  20%  de gemiddelde groep leerlingen (beste 60%)
Niveau IV :  20%  onder het gemiddelde (zwakste 40%)
Niveau V  :  20%  ver onder het gemiddelde (zwakste 20%)


Omdat de verdeling wat anders is, kun je ineens een ander beeld van de score van je kind krijgen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je kind in de eerst genoemde normering een C scoort (wat gemiddeld lijkt) en in de nieuwe normering een IV. Je kind wordt niet zwaarder beoordeeld, maar de school heeft de ontwikkeling van je kind hiermee iets scherper in beeld.

 
Quote
RE: cito groep 3
Lind@  schreef op: 20-06-2014 08:06:47
bij ons op school gebruiken ze de normering van de nummers 1 tm 5 en dan krijg je een grafiekje en milan scoort dan boven in de 1 lijn met alles heb gister een 10 min gesprek gehad , en hebben dus afgesproken dat milan volgend jaar met rekenen verdieping krijgt is nieuw systeem vanaf volgend jaar zodat ieder kind op zijn eigen nivo rekenen krijgt(milan dus op het moeilijkste nivo) , das wel prettig , kay had op de cito's ook een 1 score , hoefde zelfs de "rekencito"(zit in groep 1) niet weer te doen omdat die de eerste keer foutloos was das ook een strebertje hoor hahaha , 
 
Quote
Navigatie


Reageren op cito groep 3
Naam
Bericht