Menu
 

Topic:

School en pengreep..

Soesjaa  schreef op: 02-06-2014 17:08:29
Vanaf de kleuters al is het steeds gedoe geweest met de manier waarop mijn zoontje zijn potlood vast houdt. Uiteindelijk viel ons op dat er iets ook gewoon niet klopte met zijn armen. Onderzoeken volgden en er kwam uit dat mijn zoontje Radio-ulnaire Syntose heeft.

Gelukkig niets ernstigs, maar armen/handen kunnen dus niet alles zoals wij dat wel kunnen en daardoor werd eigenlijk ook duidelijk waarom hij zijn potlood vast houdt zoals hij het vast houdt. De kleuterjuffen begrepen het en ontzagen hem met 'de pengreep' hij kan het immers gewoon niet, ja of hij moet zichzelf forceren en uiteindelijk dus ook last krijgen..

Maar sinds hij in groep 3 zit, blijft de juf mij er steeds weer op wijzen dat zijn pengreep niet goed is, dat zijn zithouding met schrijven niet goed is.. Iedere keer geeft ze hem oefen schrijfwerk mee naar huis en als dat niet binnen een paar dagen af is confronteerd ze mij daar ook weer mee.. Terwijl mijn zoontje doe echt zijn best, maar zijn manier van schrijven en ook zijn zithouding is zo omdat op die manier hij het minste last heeft van de stand van zijn handen en armen.. Mijn zoontje vindt school leuk, maar als hij thuis komt speelt hij heerlijk met zijn vriendjes buiten en nu helemaal met dit weer. Dus afentoe oefenen we met schrijven, maar het hele schrijfwerk komt gewoon niet af..

Juf weet van zijn aandoening, maar ze lijkt het niet helemaal te begrijpen.. denk ik..

Gelukkig is het schooljaar bijna om en krijgt hij in groep 4 weer een andere juf die hopelijk wel wat meer begrip heeft, want hier wordt ik echt een beetje verdrietig van..  

Hij is 7 jaar, hij doet echt zijn best op school maar speelt ook zo graag lekker buiten. Moet ik hem dan echt binnen houden om eerst al het schrijfwerk steeds af te maken? Voor mijn gevoel krijgt hij straks in de hogere klassen al zo veel huiswerk mee.. Kan wel zeggen dan went hij er vast aan, maar zijn schrijfwerk is dus a4-tjes vol dezelfde letter (iedere blz andere letter) steeds schrijven.. 

Weet niet zo goed wat ik met mijn verhaal wil.. misschien gewoon ff lekker van mij ff tikken..

 
Quote
Navigatie
RE: School en pengreep..
Debby1977  schreef op: 02-06-2014 17:10:52
Jammer dat je juf zo kortzichtig is. Hopelijk heeft de volgende juf meer begrip
 
Quote
RE: School en pengreep..
Kyla  schreef op: 02-06-2014 17:23:03
Tegnewoordig kun je gelukkig ook veel op de computer doen, ik weet niet of dat beter gaat? Erg jammer dat juf er zo mee omgaat, ik snap dat het wenselijk is dat je zoon goed schrijft, aan de andere kant moet het wel reeel blijven. Uren schrijfwerk lijkt me niet de oplossing, zeker daarvoor niet binnenhouden.
 
Quote
RE: School en pengreep..
Jacquelien  schreef op: 02-06-2014 17:34:42
Wie weet heeft hij wat aan fysio. Voor mijn meisje was dit de uitkomst!
 
Quote
RE: School en pengreep..
Mama Van Drie  schreef op: 02-06-2014 17:35:24
Is het redelijk tot goed leesbaar wat hij schrijft?
Dat zou ik belangrijk vinden want als het voor de juf moeilijk leesbaar is dan worden er misschien dingen fout gerekend die misschien helemaal niet fout zijn.
Voor nu zal dat nog wel meevallen denk ik maar op de middelbare school wordt het een ander verhaal.

Mijn oudste zoon bv die schreef erg priegelig en vaak was het niet duidelijk welk getal er nou stond, knap lastig biij wiskunde om na te kijken natuurlijk, nu is het overigens een stuk beter geworden als op basisschool/middelbare school leeftijd, maar hij is dan ook bijna 20

Ik hoop dat de volgende juf er iets meer begrip voor heeft en zeker als het toch leesbaar is zou het niet zo'n punt moeten zijn eigenlijk.
 
Quote
RE: School en pengreep..
Jacquelien  schreef op: 02-06-2014 17:35:29
Ik weet niet wat zijn aandoening is trouwens.....

 
Quote
RE: School en pengreep..
Mama Van Drie  schreef op: 02-06-2014 17:36:32
Fysio heeft mijn oudste ook gehad, op aanraden van school maar had nou niet echt het idee dat hij met sprongen vooruit ging.

 
Quote
RE: School en pengreep..
Jacquelien  schreef op: 02-06-2014 17:37:42
Hier wel mama van 3, ze heeft nu voldoende ipv onvoldoende 
 
Quote
RE: School en pengreep..
An  schreef op: 02-06-2014 17:40:46
Vraag nog een gesprek aan met de juf en leg het helemaal uit. Misschien kun je nog informatie van de arts en/of van internet halen.
De juf moe niet iets van een kind verwachten wat onmogelijk is. Dat zou echt belachelijk zijn.
Een goede pengreep is o.a. belangrijk om pijnklachten te voorkomen, maar jouw zoon krijgt door wat hij heeft juist pijn van de "goede pengreep". Waarom dan zo blijven hameren erop?
Wat zijn er toch veel "slechte" leerkrachten, dat gaat nog wat worden straks met het passend onderwijs.

Mijn dochter heeft cerebrale parese en heeft ook geen goede pengreep en had heel veel moeite met het "aan elkaar schrijven".
Gelukkig hier nooit huiswerk voor schrijven meegekregen. Ze mocht stoppen met het aan elikaar schrijven en kreeg haar eigen schrijfmethode met blokletters. Moet er wel bij zeggen dat zij wel een rugzakje had. 
 
Quote
RE: School en pengreep..
An  schreef op: 02-06-2014 17:45:59
Ik ken de aandoening van jouw zoon niet, maar als hij ook slecht zit (misschien ook niet prettig zit?) heb je misschien wel recht op aangepast meubilair voor school. (vergoed door het UWV)
 
Quote
RE: School en pengreep..
Soesjaa  schreef op: 02-06-2014 17:50:05
Ieder rapportgesprek kwam het steeds weer uitgebreid ter sprake. Ik heb papieren van de dokter aangeleverd, want ik dacht dat zij misschien dacht dat ik het verzon ofzo..  Terwijl je het overigens duidelijk aan zijn armen kan zien..

Schooljaar is bijna om, dus nu weer een gesprek aan gaan met juf heeft verder nog weinig nut.. Hoop alleen dat ik volgend jaar niet weer tegen hetzelfde aan loop..

Mijn zoontje schrijft niet onduidelijk, misschien niet super netjes, maar zeker goed te lezen..
 
Quote
RE: School en pengreep..
Soesjaa  schreef op: 02-06-2014 17:54:01
Hij kan zijn polsen niet draaien, en daardoor is een goede pengreep onmogelijk. Hij zit daardoor ook wat meer naar voren ipv met rechte rug.
 
Quote
RE: School en pengreep..
Soesjaa  schreef op: 02-06-2014 18:00:34


 
Quote
RE: School en pengreep..
Jacquelien  schreef op: 02-06-2014 18:08:12
Ik zou er meteen mee kappen! Is die juf nu gek geworden!!
 
Quote
RE: School en pengreep..
Mikmvg  schreef op: 02-06-2014 18:12:22
Geen huiswerk meer laten maken. Tegen juf zeggen dat ze op moet houden met daarover zeuren. Hij houdt zijn pen zo vast, omdat hij niet anders kan. PUNT. Zolang hij leesbaar schrijft en geen pijnlijk gevoel erdoor in handen/ armen krijgt: so what! (en ik ben ook een juf, dus ik vloek nu wel een beetje in de kerk )
 
Quote
RE: School en pengreep..
Kaasje  schreef op: 02-06-2014 18:15:09
Je kan toch nooit " normaal" schrijven als je je polsen niet kan draaien??

Ik vind het super knap dat hij leesbaar kan schrijven! ( is het schrijven niet onwijs vermoeiend voor hem?)

In deze juf zou ik niet veel energie meer stoppen omdat het jaar bijna om is. Miss kun je kijken of je kunt praten met een ib'er om het probleem voor te leggen en zo samen te kijken waar jullie het schrijven voor zoon makkelijker kunnen maken ipv blijven hamereren op oefenen.

 
Quote
RE: School en pengreep..
Mrtj  schreef op: 02-06-2014 18:20:55
wat knap dat hij zo goed kan schrijven!
Dit gaat hem op termijn wel problemen opleveren lijkt me, of kan hij in hetzelfde tempo schrijven als andere kinderen? Zo nee, moet er dan niet gezocht gaan worden naar oplossingen voor hem?
 
Quote
RE: School en pengreep..
Minou  schreef op: 02-06-2014 18:33:20
WAt lijkt me dit ontzettend vermoeiend voor hem en zeker als hij het " standje" van de juf ook nog eens moet doen.

wat niet kan, kan niet.


Jeetje zeg





 
Quote
RE: School en pengreep..
Soesjaa  schreef op: 02-06-2014 18:44:32
Voor zover ik weet is zijn tempo prima, ze heeft daar in elk geval nooit wat over gezegd.. Ze heeft moeite met zijn houding en de manier waarop hij zijn potlood vast houdt. Misschien ziet het er ongemakkelijk uit, maar voor hem is dit de beste manier om te schrijven..

Hij heeft tegen mij nooit gezegd dat hij moe wordt van schrijven of dat hij last heeft dus ik denk dat hij daar geen last van heeft?

Ze blijft er ook bij hem steeds op hameren dat hij moet oefenen en dat ze toch liever een andere houding en greep ziet en dat probeert hij dan even maar al gauw past hij zich weer aan omdat hij dan wel last krijgt denk ik..
 
Quote
RE: School en pengreep..
Minou  schreef op: 02-06-2014 18:48:08
Ze heeft dus echt geen enkel besef dat hij gewoon niet anders kan


 
Quote
RE: School en pengreep..
Soesjaa  schreef op: 02-06-2014 18:52:51
Ze accepteerd het gewoon niet.. ik weet niet wat het is.. Zij denkt gewoon dat hij wel kan maar niet wil ofzo en dat we een excuus hebben gevonden om eronder uit te komen..  Ik weet het niet..
 
Quote
RE: School en pengreep..
K  schreef op: 02-06-2014 19:02:34
Heb niet alles gelezen...
Mijn jongste zoon had in groep 1 een verkeerde pengreep, namelijk consequent met een vinger te veel. Juffen zeiden daar iets over en vervolgens heb ik hem laten onderzoeken door een kinderfysiotherapeut (had vermoeden dat er meer aan de hand was). Zoonlief blijkt hypermobiel en zonder extra vinger kan hij een pen gewoon niet krachtig genoeg vasthouden. Kan wel alle bewegingen maken die voor leren schrijven belangrijk zijn.
Hoewel mijn relatie met de juffen in groep 1 en 2 niet positief te noemen zijn, dank ik ze er tot op heden voor dat zij het rapport van de fysio serieus hebben genomen en besproken hebben in de overdracht naar groep 3.
Eenmaal in groep 3 zeiden de nieuwe juffen daar binnen een maand dat ze zouden proberen of hij het tempo vol zou houden maar dat het denkproces rondom lezenen rekenen belangrijker is dan de motorische vaardigheid van schrijven. Als typen beter is om eruit te laten komen dat hij het wel kan (woorden vormen, sommen maken) dan zouden ze daarmee aan de slag gaan.
Tot op heden gaat het prima gelukkig. Zoonlief heeft een moeilijk leesbaar handschrift, maar hij krijgt de vrijheid om het op zijn manier te doen en of iets correct is of niet is meestal wel te ontcijferen. En daar nemen de docenten genoegen mee. Wij ook!

Vind dus vooral dat de school zich moeten verdiepen in de motorische beperking van je kind en de manier waarop hij het wel voor elkaar probeert te krijgen moet belonen in plaats van hem het gevoel te geven dat het steeds niet goed genoeg is.
Hoe schadelijk is dat voor het zelfvertrouwen van je kind.....
Ik begrijp dat je je hoop verstigt op de volgende juf, maar vind eigenlijk ook dat je met recht je beklag nog moet doen over de werkwijze van deze juf. Ze begrijpt er niks van zo te lezen....
 
Quote
RE: School en pengreep..
Mrtj  schreef op: 02-06-2014 19:07:00
Ben het met K eens, op de opmerking na dat school een oplossing moet vinden. Ik vind namelijk dat de ouders in samenwerking met school een oplossing moeten vinden (en dat het dus niet alleen het probleem van school is).

Maar de kern is dus: ze motten stoppen met hem tegenwerken en eens gaan meewerken!
 
Quote
RE: School en pengreep..
Mafkees  schreef op: 02-06-2014 21:36:29
he wat vervelend joh.... ik vind het geneuzel.

mijn oudste is linkshandig. meester leerde hem alles rechts aan, tja...en dat gaat dus niet.
hij houdt zn pen en papier ook anders dan het "hoort". lekker belangrijk. hij kan het en daar gaat het om.

mijn zoon moest op verzoek van meester naar ergotherapie. daar waren we zo klaar. hij is links in een rechtshandige wereld.
meer is het niet.

zolang je zoon er geen hinder van ondervindt, zou ik me echt niet druk maken
 
Quote
RE: School en pengreep..
Zijlijn  schreef op: 02-06-2014 21:48:17
potverdorie wat een domme juf...
alles wat hierboven al gezegd is en
wat een heerlijk joch zeg, wow
 
Quote
RE: School en pengreep..
Sammy  schreef op: 02-06-2014 21:57:14
Ik had persoonlijk al lang en punt achter het extra schrijfwerk gezet, is die juf helemaal gek geworden! Je hebt meerdere keren verteld (en zelfs aangetoont) dat je zoon 'iets aan zijn armen' heeft, daar zal ze het mee moeten doen hoor.
Laat ze haar energie lekker steken in kinderen die wel anders kunnen, maar het gewoon vertikken!
Echt geen energie meer in steken hoor, deze juf gaat het niet meer snappen.
Hopelijk treffen jullie volgend schooljaar wel een leerkracht die het begrijpt. Door dat gehamer en extra schrijfwerk krijgt je zoon straks nog een hekel aan schrijven!
 
Quote
RE: School en pengreep..
Laura  schreef op: 02-06-2014 22:01:58
Hier een hypermobiele zoon met een lage spierspanning. Fysio heeft de juf wat uitleg en tips gegegeven en hij krijgt op school nu extra oefening, zodat hij het niet thuis hoeft te doen. Hij loopt met schrijven erg op zijn tenen, kost veel energie, dus thuis extra oefenen is teveel van het goede. Wij en de juf houden goed in de gaten of het schrijven de rest niet belemmerd, als dit wel het geval is dan gaan we aanpassen (kopieren of typen). Hier is juist iedereen van mening dat hij heel erg zijn best doet, het voor zijn doen heel goed gaat...maar inderdaad goede samenwerking met school en ouders is dan wel van belang.
 
Quote
RE: School en pengreep..
K  schreef op: 02-06-2014 23:30:01
@ Mrt: ik heb nergens beweerd dat school met een oplossing moet komen. Wel dat die zich moeten verdiepen in de beperking van TO's zoon, om zijn inspanningen op waarde te kunnen schatten.
Uiteraard kun je dan altijd nog samenwerken met school om te kijken naar de kwaliteit en snelheid van zijn schrijven en of er misschien aanpassingen zijn (anders dan verbale aanwijzingen als recht zitten etc door de juf). Maar eerst moet je als ouders en leerling je serieus genomen voelen en die relatie is nu verstoord lijkt me.

Uiteindelijk denk ik dat het doel van school moet zijn dat een leerling leert zich in schrift verstaanbaar te maken. En als deze jongen dat schrijvend kan met een vreemde pengreep /schrijfhouding vanwege een beperking so be it. Heeft hij er zelf ook last van (pijn, tempo niet kunnen bijhouden, ...), dan zouden ouders en school samen verder moeten kijken naar mogelijke oplossingen, bijv. naar digitale mogelijkheden, ergotherapie, etc.
Maar de neerbuigende houding dat hij aangespoord moet worden en zijn best moet doen en ook nog schrijfhuiswerk meekrijgt...? dat is toch van de zotte.
 
Quote
RE: School en pengreep..
K  schreef op: 02-06-2014 23:31:11
Oeps, sorry, @ mrtj (was de j vergeten, excuus)
 
Quote
RE: School en pengreep..
Mrtj  schreef op: 02-06-2014 23:34:38

Quote K:
@ Mrt: ik heb nergens beweerd dat school met een oplossing moet komen. Wel dat die zich moeten verdiepen in de beperking van TO's zoon, om zijn inspanningen op waarde te kunnen schatten.



K, dan heb ik je bericht verkeerd gelezen. En inhoudelijk zijn we het helemaal met elkaar eens. School moe ophouden het kind hiermee 'te pesten'. Ik meende dus alleen dat het zoeken van alternatieven een gemeenschappelijke zoektocht moet zijn. Iets wat jij zo lees ik nu ook vindt.
 
Quote
RE: School en pengreep..
Bepje  schreef op: 02-06-2014 23:50:22
Nou, dit is toch een duidelijk verhaal ? Wat wil ze nou presies ? Laat haar dat maar uitleggen dan. Kan de ibèr jou niet even helpen, er wordt nu iets gevraagd wat hij nooit zal kunnen al wordt hij 100. Dat huiswerk gaat hem ook niet helpen, dan zijn zijn armen echt niet ineens anders.
Kun je via de arts anders eens een ergotherapeut vragen om op school te komen kijken ? Misschien zou een ander tafeltje of zoiets wel prettiger voor hem zijn. Dan gaat hij natuurlijk ook niet anders schrijven maar zit misschien wel beter aan de tafel waardoor het voor hem iets makkelijker wordt, hij moet nog zo lamg naar school. 
Veel succes !
 
Quote
Navigatie


Reageren op School en pengreep..
Naam
Bericht