Menu
 

Topic:

In groep 8 nog naar speciaal onderwijs

Monica Mv 2  schreef op: 15-05-2014 11:19:29
Iemand ervaring met het laat wisselen van school?

Mijn dochter zit in groep 7. Is HB maar ook heeft ze adhd. Ze voldoet net niet (op 1 punt na) aan alle kenmerken voor asperger.

Ze weet al langer dat ze na groep 8 naar het gymnasium zal gaan.

Maar, het gaat enorm slecht op school. Niet qua leren aar qua andere dingen. Ik heb zelf naar 2 sbo's hier gebeld en zij zeggen beiden hetzelfde. Nu wisselen, dan nemen ze haar nooit aan op een gymnasium.

Dus nu is het keuzes maken. Nog een jaar dit gedonder hebben en naar het gym gaan of toch naar sbo en dan maar zien met de kans dat ze veel te laag voor haar nivo terecht komt.

Ik vind het een lastige keuze. We hebben 2 professionals rondom haar heen staan en beide zeggen wat anders. En met haar leraren zitten we absoluut niet op 1 lijn.

Ik weet het gewoon zelf niet. Als ik 4 jaar geleden wist dat ze zo ziek zou worden en ze qua gedrag zo onbegrepen zou worden op school, dan had ik haar toen toch maar naar leonardo laten gaan. Nu zijn we mooi behoorlijk laat.

Iemand van jullie toevallig ervaring met laat wisselen van school en wat dat met het voortgezet onderwijs doet.

Ik heb nu zelf voorgesteld om het gymnasium te benaderen en hun te vragen hoe zij er tegenover staan.
 
Quote
Navigatie
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Sammy  schreef op: 15-05-2014 14:17:56
Ik zit me af te vragen of je niet beter kan zoeken naar een oplossing om je dochter sociaal emotioneel te ondersteunen, ipv haar naar speciaal onderwijs te laten gaan.

Op deze leeftijd groep 7 en 8 krijg je te maken met niveau verschillen binnen de klas en dat kan (vooral de slimmere kinderen) enorm gaan irriteren en frustreren. Straks als ze op het gymnasium zit, zit ze tussen gelijkgestemde.

Onze zoon zit nu in groep 8 en gaat na de zomervakantie naar het gymnaisum toe. We tellen letterlijk de weken af... School is voor hem gewon hel op dit moment. Het frustreert hem enorm dat veel kinderen hem niet begrijpen en dat merk je bij hem aan veel dingen. Hij heeft dan hulp van een kindercoach die hem weer even met 2 beentjes op de grond krijgt. Bij zijn nieuwe school hebben we de situatie ook neergelegt en zij hebben ons verteld dat veel problemen die kinderen in groep 7 en 8 krijgen grotendeels vanzelf oplossen als ze tussen gelijkgestemden op het VO zitten. En voor die kinderen die toch darain nog een stukje ondersteuning nodig hebben, hebben speciale zorg om ook deze kinderen goed op de rails te krijgen.
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Monica Mv 2  schreef op: 15-05-2014 15:06:30
Wow wat veel geschreven. Even reageren op pagina 1, ga zo pagina 2 lezen.

Kirsten heeft sociaal emotioneel en ook qua leren geen achterstand.

De enige reden dat wij en zij nu haar hier weg willen is dat ze totaal niet begrepen wordt in de klas. Er gepraat en gepraat wordt maar er wordt niets opgelost. Het pesten is de laatste tijd weer enorm bezig en nu zeggen aar leraren dat het aan Kirsten en aan de ziekte van haar en haar broertje liggen. School heeft geen schuld, en dat de kinderen pesten, tsja de situatie is er naar en dus vinden ze het normaal dat Kirsten geslagen geschopt en bespuugd wordt.

Nu is de maat voor ons echt vol. Kirsten is ook geen lieverdje hoor. Als ze zo gepest word en dat gebeurd vaak stiekem. Dan komen er woorden uit Kirstens mond die geen enkele ouder tolereert van haar kind.

Wij willen alleen maar dat Kirsten een fijne plek heeft op school en waar ze veilig is. En ik kan die veiligheid haar nu niet garanderen.

Buiten dat voelt Kirsten ook echt alles als onrecht wat het pesten ook in de hand werkt. Als iemand BOE zegt, dan zit Kirsten op de kast. De stichting, de ib'er, de ab'er, wij. We hebben alles geprobeerd. Het stopt niet. Dus er moet nu gewoon iets gebeuren.

Of ze gaat het laatste jaar op een sbo doen zodat ze daar zelf ook leert omgaan met haar opvliegerige gedrag en waar ze veilig is. Of naar een school een dorp verderop. Of in een andere klas hier op school. Maakt me niets uit. Maar op deze manier kan ze gewoon niet groep 8 in.

Ooh en wat Kirsten wil, Kirsten wil weg uit deze klas. En moest ze moeten blijven dan wil ze alleen naar school en verder niets. Geen schooluitjes of schoolkamp ofzo. Wat zij het voornaamste vind is dat ze eerdaags naar het VWO kan, ze wil dokter worden en dat is het enige waar we haar echt over horen.

Dus eigenlijk hoort ze idd niet thuis op een sbo. Maar wat dan?

Zo nu pagina 2 lezen
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Onsjanneke  schreef op: 15-05-2014 15:09:00

 sbo lijkt me niet de oplossing. Het niveauverschil is daar alleen maar groter.

Mijn nichtjes met HB (maar zonder adhd) hebben allebei groep 7/8 in 1 jaar gedaan omdat ze ook helemaal vastliepen.
Zitten nu in vwo 2 en vwo 4 en gaat hartstikke goed, vinden prima aansluiting bij hun klasgenootjes van een jaartje ouder.

Maar wellicht ben je net te laat om dat voor Kirsten nu nog rond te krijgen??

En ik ken ook een HB jongetje dat vastiiep aan het einde van de basisschool. Voor sommige vakken was hij gewoon uitgeleerd daar. In overleg met school kreeg hij 1 a 2 mifddagen vrij van school en mocht dan in die tijd mini-cursusjes volgen op de universiteut. Zijn ter oientatie op een vervolgstudie, maar voor hoogbegaafde 11 /12 jarigen echt al leuk om mee te maken.


Maar ja, dan moet zoiets wel in de buurt zitten...


Er zijn iig een hoop meer mogelijkheden.

 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Monica Mv 2  schreef op: 15-05-2014 15:09:18
Sow Sammy en toen pas jouw stukje

1 en al herkenning

De ib'er zei precies hetzelfde als jij nu zegt. Op het gymnasium zal ze eerdaags opbloeien want dan zit ze tussen alleen maar gelijkgestemde kinderen.

Maarja, wat doen we dan met het laatste jaar??
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Monica Mv 2  schreef op: 15-05-2014 15:13:17
OnsJanneke. Die kinderuniversiteit leek ons ook heel leuk.

Maar die is zo ver weg. Dat kreeg ik logistiek niet geregeld. School wilde dat ze er naartoe ging maar als dat niet kan houd het echt op

Mocht ze in deze klas blijven, dankan ze volgend jaar naar een syntheseklas en een klas voor hb kinderen en dat is op het voortgezet onderwijs. Dan is ze 1 dag in de week wel weg.  
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Son  schreef op: 15-05-2014 15:51:20
Ik zeg ..... van school veranderen. Naar een gewone basisschool en daar groep 8 doen. Niet sbo. Daat past ze niet.

Het zou zomaar kunnen dat t daar wel goed gaat....de kans dat t daar beter gaat is zoveel groter als dat ze blijft zitten waar ze zit.
Zo niet.. .dan heb je t toch geprobeerd

en groep 8 is een jaar die voorbij vliegt
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
K  schreef op: 15-05-2014 15:54:03
Een jongetje dat Asperger heeft en HB is liep vast op de basisschool in groep 6. Hij werd geschorst vanwege agressief gedrag als reactie op stelselmatig persten en treiteren. Geen enkele basisschool wilde hem hebben in zijn woonplaats (en dat is toch een flinke stad), hij moest maar naar het speciaal onderwijs.
Ouders zijn niet akkoord gegaan en troffen in hun netwerk een IB-er van een school 30 km verderop. Uiteindelijk is hij daar groep 7 gaan doen. (lag op de route naar werk van een van de ouders). Vervolgens was groep 7 qua gedrag veel beter (hij voelde zich gewenst en werd niet gepest), maar leertechnisch zou groep 8 toch moeilijk worden want niet uitdagend.
Uiteindelijk is hij in zijn woonplaats aangemeld voor een overbruggingsjaar, speciaal voor kinderen die naar groep 8 zouden moeten gaan en waarvan gymnasium als vervolgopleiding al vast staat.
Dit bleek een gouden greep: hij deed en doet het heel goed! Is inmiddels 14 jaar en zit lekker in zijn vel. Is sociaal gaan groeien door een teamsport. En is tijdens groep 7 gecoacht op sociaal emotioneel gebied. Niet dat hij achterliep, maar al die gebeurtenissen laten zijn sporen na. Leren omgaan met emoties, frustraties, opnieuw vertrouwen durven krijgen, etc.

Ik hoop dat er een oplossing komt voor Kirsten. Ik denk alleen dat speciaal onderwijs de mogelijkheden alleen maar beperkt. Ook hier zal vanwege (grote) verschillen in cognitief functioneren aansluiting vinden lastig zijn. En cognitief zal uitdagen op SBO moeilijk zijn, aangezien zij meestal niet op HB kinderen gericht zijn. Dan denk ik dat een focus op het verder ontwikkelen van sterke kanten van Kirsten beter aansluit en dat je haar misschien kunt ondersteunen in de behoeften op sociaal gebied door die niet op school te plaatsen maar daarbuiten (club, sport, ....)
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Son  schreef op: 15-05-2014 15:57:36

Quote Smvn&d:
Maar waarom groep 8 niet over slaan? Ik denk dat dat nog de beste oplossing is.
Anders gaat ze een klote jaar te gemoet waar in ze toch niks meer leert.
Ik was heel blij toen ik groep 8 over mocht slaan, eindelijk weg uit die baby bende met domme kinderen (tja zo denk je dat ongeveer als kind haha)
Enige nadeel was dat ik heel jong was, ik ben al jarig in de zomder vakantie, en dus gelijk na vakantie gestart, ik had groep 2 ook al over geslagen. Dus ik was pas 10 toen ik van de basisschool af ging. Ja en dat merk je wel op school, dat verschil. 

En misschien ook een kindercoach? Ik weet niet hoe dat met oudere kinderen gaat, maar wij zijn er wel geweest voor onze zoon, en we hebben er echt wel veel aan gehad.



Ik neem aan dat als dit een serieuze optie was geweest, dat school hier wel mee zou komen denk
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Pien  schreef op: 15-05-2014 15:59:03
Heel herkenbaar van die klas Monica, dat was op onze oude kleine school ook zo. Er werd maar gepraat en gepraat met die kinderen en het loste helemaal niets op. Als zoon thuis kwam zei hij al "oh ja juf heeft regel nummer zoveel gedacht". Hier laten ze het de kinderen vooral zelf oplossen.

Bel anders gewoon naar het VO en leg de situatie uit, misschien kunnen zij helpen. En anders zo snel mogelijk overstappen naar een andere basisschool!
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Deeske32  schreef op: 15-05-2014 16:01:08
Syntheseklas is sprake van om dit op woe middag te gaan doen moon... Wat ik zei, bel de leerplichtambtenaar die denkt echt met je mee en kan school ook aansturen! Heb er goede ervaringen mee in gemeente L.
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Pacific  schreef op: 15-05-2014 16:02:06
Mijn Zoon heeft Asperger en Zit op het SBO. Hij zit in gr 6 en is 9 jaar. Hij zit nu nog in een structuur groep en gaat vanaf voglend jaar naar een reguliere groep op het SBO. Dit om de overstap naar het Gymnasium niet te groot te maken

Maar ik las net iemand dat het SBO ver onder haar nivo zou zijn. Hoe kom je daar nu bij??? Erg aan misschien veel kinderen naar een praktijkschool of vmbo. Maar alleen bij m'n zoon zitten al 4 kinderen met een het IQ >130.

Ik zou haar voor 1 jaar niet meer naar een SBO doen, omdat het vooral ook aan de klas ligt. Is een andere school voor een jaar geen oplossing?
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Mv5  schreef op: 15-05-2014 16:20:29
Uit je verhaal maak ik op dat de school niet echt meewerkt. Ze willen haar niet in een parallelklas zetten en ze doen niks tegen het pesten. Daarom zou ik sowieso een andere school zoeken. Een gewone basisschool een dorp verderop zal wellicht al beter zijn. En ik zou niet weten waarom ze haar daar niet aan zouden nemen.
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Mikmvg  schreef op: 15-05-2014 16:33:43
Geen SBO! Haar doel is het VWO. Ikz ou kijken naar een andere basisschool met kleine klassen en een goede begeleiding. Plusklas zou ook goed zijn voor haar.
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Alineke  schreef op: 15-05-2014 16:34:36
Maar kan ze groep 8 dan niet op een leonardo doen?
Hier is dochter met ingang avn groep 7 leonardo gaan doen, daar is ze al wat opgebloeid en nu als brugpieper op het gymnasium is ze helemaal gelukkig.
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Ivy  schreef op: 15-05-2014 16:36:51

http://pharosnl.nl/home/  Dit is een vereniging van ouders met hoogbegaafde kinderen.  Ze organiseren van alles en nog wat.



Heb je hier wel eens van gehoord?  Zou hier niet iemand bij zitten die meer weet over je opties? 

 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Sammy  schreef op: 15-05-2014 16:38:58

Quote Smvn&d:
En misschien ook een kindercoach? Ik weet niet hoe dat met oudere kinderen gaat, maar wij zijn er wel geweest voor onze zoon, en we hebben er echt wel veel aan gehad.



Mijn zoon zit bij een kindercoach en zij heeft hem zo goed geholpen. Hij zit langer in het traject als gemiddeld nodig zou zijn. Maar zowle zijn coach als wij zelf merken dat hij het gewoon als heel prettig ervaart om naar haar toe te gaan. Het is voor hem een moment dat hij naar zijn idee echt even zijn hart kan luchten. Niet dat hij dat met ons niet kan, maar hij wil gewoon niet altijd alles vertellen. En bij zijn coach heeft hij echt het gevoel heel eerlijk en open te mogen zijn.
Hij is ook erg gepest op school en zo zijn we dus ook bij haar terecht gekomen. Zij geeft hem (en ook ons!) de juiste handvatten hoe het beste te handelen en te reageren. Wij hebben dan het voordeel gehad dat de school ok hard meegewerkt heeft (al boffen we dit jaar door de leerkracht die voor de klas staat dan een stuk minder helaas...).

Zoals ik je verhaal nu zo lees is je dochter (en jullie) gewoon klaar met deze school. De kinderen in haar klas kennen haar op een bepaalde manier, hebben hun oordeel al kant en klaar. Dat zal zo snel niet meer veranderen. Je dochter kan nog zoveel veranderen, de kinderen in haar klas zullen dit niet zo snel meer opmerken. Ik herken dat bij mijn zoon.
Als ik afgelopen jaar geweten had, wat ik dit jaar wist had ik anders gehandeld en andere keuzes gemaakt (niet gekozen voor een groep, maar gekozen voor een bepaalde leerkracht).
Dat is in jou geval, wat ik uit je verhaal haal, niet te doen omdat de school niet mee wil werken. Voor jullie is het nu gewoon belangrijk dat er rust in de tent komt en je dochter ook (weer) kan ervaren hoe het is om met plezier naar school te gaan.
Ik ben totaal niet thuis of een SB school aan kan sluiten op het Gymnasium, maar daar moet denk ik toch wel achter zijn te komen. Wat je ook kiest denk dat je in je hart al weet dat je beter, ookal is het maar voor een jaar, een andere school moet kiezen.

Ik wens je veel sterkte en heel veel succes hierbij!
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
An  schreef op: 15-05-2014 17:27:38
Ik zou zelf op zoek gaan naar een andere gewone basisschool. Uit jouw verhaal begrijp ik dat het pesten/niet begrepen worden het grootste probleem is, dan zou ik zeker niet kiezen voor een sbo, heel misschien nog wel voor een so. Maar ik denk dat ze op een gewone basisschool het meeste op haar plek zal zijn (of Leonardo, maar dat was helemaal geen mogelijkheid meer?). Helaas is de school waar ze nu op zit niet de plek voor haar. Aan de verhalen van school te horen, willen ze niet serieus naar het probleem kijken.
De opmerking "Het pesten is de laatste tijd weer enorm bezig en nu zeggen aar leraren dat het aan Kirsten en aan de ziekte van haar en haar broertje liggen. School heeft geen schuld, en dat de kinderen pesten, tsja de situatie is er naar en dus vinden ze het normaal dat Kirsten geslagen geschopt en bespuugd wordt."
Dat kan toch gewoon niet. Ik schrik hier werkelijk van dat school dit zegt/vindt.

Ik zou zeggen echt op zoek gaan naar een andere school, ook al is het alleen nog maar voor groep 8. De situatie die jij beschrijft lijkt me echt niet goed om daar nog een schooljaar in te zitten.




 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Lisje  schreef op: 15-05-2014 17:33:21
Ik zou ook niet nu al mikken op het gymnasium. Ze wordt in september pas 11! Is er nog een andere basisschool in jullie dorpje of is dit de enige?
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Mam Van Twee  schreef op: 15-05-2014 18:41:22
Je kunt je hulpvraag ook stellen op www.hb-kind-forum.nl ook flink wat ervaringsdeskundigen met later vastlopen (groep 6/7).

Denk ook echt dat er wat moet gebeuren, want dit soort gedoe + ziek zijn vreet energie en die heeft ze waarschijnlijk hard nodig om goed voorbereid met de juiste leervaardigheden naar het gymnasium te kunnen.

Het komt vaker voor dat hb-kinderen op het VO alsnog tegen leervaardigheden aan lopen die ze niet op de Basisschool ontwikkelt hebben.
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Vikki  schreef op: 15-05-2014 21:26:36
Is er geen speciaal voortgezet onderwijs als vervolg op de baisschool. Mijn oudste heeft op een reguliere basisschool gezeten, en heeft nu een jaar waarin hij opgenomen is geweest voor 6 maanden en halve dagen onderwijs heeft gevolgd op speciaal voortgezet onderwijs. Volgend jaar gaat hij naar een cluster 4 school voor vmbo-t, havo en vwo. Hij kan daar een 'gewoon' diploma halen, maar de klassen zijn kleiner en ze zijn gespecialiseerd in ass. Mischien kan ze het laatste jaartje wel heel veel dingen leren op sociaal vlak op een sbo en daarna doorstromen naar speciaal voortgezet onderwijs of op basis van haar citoscores wel naar een regulier gymnasium?
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Pien  schreef op: 26-05-2014 14:36:26
Weet je al meer?
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Mrtj  schreef op: 26-05-2014 16:32:05
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Monica Mv 2  schreef op: 18-06-2014 08:51:44
Even een update.

De school lijkt het licht te hebben gezien. Er komt extra hulp op school voor Kirsten en van dezorgboerderij uit probeert iemand iedere week een paar uurtjes op school te komen.

De druppel voor ons om Kirsten van school te willen halen was 1 pestend kindje. Ik heb geeist dat school met de ouders ging praten maar school gaf aan dat daar niet mee te praten valt. Ook bij hun geven ze aan "...doet nooit wat, is het liefste kind op aarde"

De andere pestkoppen zijn gestopt toen er sancties tegenover stonden (niet mee mogen op schoolreis en het kinder ols)

En wat hoorde ik vorige week, de pestkop blijft dit jaar zitten.

Nou mooi voor Kirsten. Dan ga ik ons niks op de hals halen en met de hulp die er is, blijft Kirsten op school. Voor de uitjes en het schoolkamp word er naar een oplossing gezocht. Kirsten is opgelucht. Zo raar, sinds zij het weet is ze vrolijker. Net of er een last van haar schouders af is.

Dus op naar een top groep 8 tijd en dan naar het VWO. (ze wil tweetalig gaan doen)

Dank jullie wel voor de antwoorden. Het heeft mij wel gesterkt om nu zelf iets in gang te gaan zetten en van mij af te praten. Want dat durf ik nogal eens niet
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Tanja Mv J.m.n  schreef op: 18-06-2014 09:09:18
 goed gedaan en zie wat het opleverd ! 
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Bepje  schreef op: 18-06-2014 09:21:26
Goed gedaan ! Zo kan zij mooi het laatste jaar op deze school afmaken. Als er nu weer iets plaats vind dan wel meteen naar school om erover te praten, dan loopt het niet meer zo hoog op.
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Sammy  schreef op: 18-06-2014 09:42:05
Weldone! Jammer dat je soms eerst heel boos moet worden voor school iets wil gaan doen. Ik hoop dat groep 8 echt een super  TOP jaar gaat worden voor haar!!!

Wij tellen hier de weken af tot zoonlief eindelijk van school is. Volgende week gaat hij op kamp, maar op dit moment is het nog maar de vraag of wij hem wel mee willen laten gaan. School heeft hem bij de grootste etterbak van de klas op de kamer gezet en wil daar niets aan doen. Hij moet maar eens wat meer vertrouwen in de jongen gaan hebben. Yeah right... iemand die al ruim 4 jaar je vertrouwen beschaamd... moet je ineens vanwege kamp wel gaan vertrouwen omdat school dat wil?
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Anmv3  schreef op: 18-06-2014 09:54:20
Hoop dat ze nog een leuk laatste jaar op de basisschool mag krijgen !
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Evelyne  schreef op: 18-06-2014 09:55:56
Fijn dat er toch een oplossing is gekomen. Zo kan ze zich rustig voorbereiden op het Gymnasium en gewoon de basisschool afmaken. Er gebeuren vast ook wel dingen die ze wel leuk vindt (gaat vinden) hoop ik.

Straks eerst een paar weken geen school!
 
Quote
RE: In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Bob  schreef op: 21-04-2023 22:36:29
LomLomLom
 
Quote
Navigatie


Reageren op In groep 8 nog naar speciaal onderwijs
Naam
Bericht