Menu
 

Topic:

Wanneer zelf kamer schoonmaken?

Myself  schreef op: 14-05-2014 09:58:37

Heb net boven de boel weer gesopt en toen ik op mijn zoons kamer bezig was dacht ik ' vanaf wanneer deed ik dat eigenlijk zelf?'.
Hij is 12, gaat straks naar de middelbare, is toch best een mooie leeftijd om die verantwoording bij hem zelf neer te leggen?


Of is dat nog te vroeg?

En dan nog een andere vraag, maar die was te lang voor de titel:
Wie heeft er al een kind op de middelbare en wat krijgt die aan zakgeld per week of maand?
Ik vind dat best moeilijk, hij moet best een eind reizen met fiets of bus, dus wil hem niet het minimale meegeven voor als er eens wat is.
En zo wie zo heeft hij daardoor toch wat langere dagen, dus zal dan natuurlijk best eens een extra broodje, koek of blikje drinken bv kopen.
Heb het er nog niet met mijn man over gehad hoor, dus heb ook nog niet echt een richtlijn waar we aan denken.
Maar laat ik eens wat noemen :

Stel hij krijgt 40 euro per maand. Moet daarvan dan wel ook verjaardagskadootjes kopen voor naaste familie (zusje en wijzelf), voor zijn vrienden, en ook bijvoorbeeld een uitstapje naar de film of zwembad ofzo.
Zou dat redelijk zijn?


 

 
Quote
Navigatie
RE: Wanneer zelf kamer schoonmaken?
Littleteddy  schreef op: 17-05-2014 20:18:25
Hier een dame van 5 jaar die 1 keer per week haar hele kamer moet opruimen en alle prulletjes weggooit, ook haalt ze er zelf een doekje door, haar bed doe ik wel aangezien ze een halfhoog slaper heeft, ook stofzuigen doe ik maar alleen als ze haar kamer opgeruimd heb anders sla ik hem gewoon over, ze mag zelf in de rotzooi zitten als ze het niet wilt.

Toen ik 12 was hadden we allemaal taken in huis, op zaterdagochtend was het je kamer helemaal netjes maken en stofzuigen en 1 andere kamer in het huis, dat kon de badkamer,wc,keuken,woonkamer zijn.
 
Quote
RE: Wanneer zelf kamer schoonmaken?
Sam  schreef op: 17-05-2014 20:21:26
Blijft er nog wel werk over voor jezelf dan? De was en het koken buiten beschouwing gelaten doen je kinderen van 3 en 5 meer in het huidhouden dan ik . En een keer per week een slaapkamer grondig schoonmaken ben ik nog in mijn hele leven niet toe gekomen laat staan dat er dan de rest van de week nog wa schoon te maken valt in die kamer.
ik vind dat jonge kinderen best al een symbolisch steentje bij kunnen dragen en dan vooral in de zin van het opruimen van eigen speelgoed, bordje op de aanrecht zetten ed. Maar ik probeer de kinderen ook te lerren dat er vele belangrijker dingen in het leven zijn dan het husihoduen en dat je dus ook kan overdrijven.
Je kinderen zijn al vrij zelfstandig in het verrichten van taken maar intussen laat jejezefl door je moeder helpen? Dat vind ik dan weer heel tegenstridig.
 
Quote
RE: Wanneer zelf kamer schoonmaken?
Hope  schreef op: 17-05-2014 20:27:28
Ik denk dat je dan niet helemaal van de situatie op de hoogte bent Sam, anders had je er waarschijnlijk anders over gedacht. Het is niet aan mij om uitleg te geven, dat mag Sis zelf doen als ze dat zou willen. 
 
Quote
RE: Wanneer zelf kamer schoonmaken?
Bettie  schreef op: 17-05-2014 20:32:05
Zowel zoon (5) als dochter (3) ruimen elke morgen hun kamer op. Bed netjes naar achter slaap, kussen opschudden, pyjama netjes op de stoel of in de wasmand en knuffels rechtzetten. Ikzelf doe de ramen open omdat ik ze daar nog te jong voor vind.

Het is niet direct iets dat ze van mij moeten maar simpelweg iets dat de oudste "geleerd" heeft van de thuiszorg in de periode na mijn hersenvliesontsteking. Hij wilde graag meehelpen en sinds die tijd doet hij dat.

Ikzelf maak onder schooltijd hun kamer(s) schoon en omdat Edith nog niet naar school is, helpt ze mee met het zemen van de deuren, het poetsen van de bedranden én het stofzuigen. Vooral dat laatste is haar favoriete bezigheid en dat proberen we er maar een beetje in te houden.

Ik vind dat als ze 12 zijn, best hun kamer netjes kunnen maken/houden en de gewone schoonmaakdingen er ook bij mogen doen. Een goede beurt geef je dan zelf 1x in de zoveel weken.

Hier hebben we trouwens inmiddels ook een paar gewoontes waarbij de kinderen meestal meedraaien. Voor het eten zorgen we met elkaar dat het speelgoed zo goed als is opgeruimd (daar waar ze echt mee spelen mag nog blijven liggen/staan), we dekken samen de tafel én na het eten ruimen we ook met elkaar op. Terwijl ik de vaatwasser vul én de keuken netjes opruim, is er altijd wel 1 van de kinderen die de stofzuiger pakt. Zij doen dan het gedeelte onder de eettafel en papa doet daarna de rest van de kamer. Daarna is het verhaaltjestijd en komen de voorleesboeken tevoorschijn. Allebei een verhaaltje en dan richting bed.

Wat dat zakgeld betreft, kan ik je niet helpen. Geen idee wat je zou moeten geven.
 
Quote
RE: Wanneer zelf kamer schoonmaken?
Stéphanie  schreef op: 23-08-2014 20:40:52
Hier doen ze dat niet ze ruimen hun spullen op zodat de werkster erbij kan. De allergieen laten dat niet toe en de tijd is er ook niet voor druk met school en sport
 
Quote
Navigatie


Reageren op Wanneer zelf kamer schoonmaken?
Naam
Bericht