Menu
 

Topic:

Wat is het beste voor 10jarig zoontje?

Mamavanbennie  schreef op: 06-05-2014 19:06:53
Goedendag,
Ik weet even niet wat het beste is voor mijn zoontje.
mijn zoontje is 10jr en word in juni 11, bij mijn zootje is op zijn 3e autisme geconstateerd hier door is hij overdag heel erg actief maar ook snel overstuur. Als hij moe is is hij nog sneller overstuur.
Nu heeft hij sinds zijn geboorte al een speen in bed, dit is de enige manier om hem rustig te krijgen voor dat hij gaat slapen.
Nu hij 11 word begin ik me toch wel af te vragen of er echt geen alternatieve zijn voor die speen.
Maar op Google is eigenlijk alleen maar informatie te vinden over speengebruik bij "normale" kinderen.
Ik zit een beetje met mijn handen in het haar, moet ik hem nu het enige waar hij rustig van word af gaan pakken zonder hem een alternatief te bieden?

Hopelijk zijn er mensen met ervaring / tips?
gr Linda
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Suus  schreef op: 06-05-2014 22:31:42
nina, ik snap wat je zegt maar dan maakt het toch eigenlijk niet uit dat hij autisme heeft?  
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
S@ssefr@s  schreef op: 06-05-2014 22:37:01
Ik heb zelf 2 autisten en ben wel voor afleren eigenlijk. Ik moet geregeld zelf op de rem trappen, want zij zijn daar zelf niet toe in staat. En als ik dat niet doe, dan doen ze het op hun 18e nog. De oudste is bijna 19, dus die ervaring hebben we inmiddels al. Het duurt wel wat langer om iets aan of af te leren, maar uiteindelijk lukt het wel hier.
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Boterbloem  schreef op: 06-05-2014 22:37:33
Ik denk dat je de meeste kinderen met een afwijking als autisme en ADHD e.d. wel dingen kunt aanleren die alle andere kinderen ook moeten leren. De vraag is alleen: is de meerwaarde daarvan belangrijker als het nut?

En dat hangt dan af van wat zij anders doen/ mogen en hoe erg hun afwijking is.
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Mafkees  schreef op: 06-05-2014 22:38:59
kijk naar je zoon meid, dat lijkt me het allerbelangrijkste in deze!

Maak je niet druk, je hoeft niet te voldoen aan een beeld wat de buitenwereld schetst.

Bied je zoon deze veiligheid. Kan jou het toch schelen!
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Nina1  schreef op: 06-05-2014 22:40:33
i like mafkees. mooi gezegd.
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Suus  schreef op: 06-05-2014 22:43:40
Boterbloem, dat ben ik met je eens maar ik probeer aan te geven dat ik eigenlijk geloof dat je zo altij moet kijken ongeacht wat een kind heeft. Waarom zou je een kind iets wel "afpakken" als hij geen autisme heeft? Omdat het minder frustratie geeft? 

Die afweging is ing. is bij elk kind anders. Doe vooral wat je wilt, anderen hebben altijd een mening en ook dat is ok.


 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Mamavanbennie  schreef op: 06-05-2014 22:50:09
@Mafkees je hebt gelijk, zoals @Nina1 al schrijft mooi gezegd.
Ik ben blij dat ik even mijn gedachten heb kunnen delen. 
Iedereen hartelijk dank voor het mee denken en tips geven.
Ik laat hem gewoon lekker 

gr Linda 
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Boterbloem  schreef op: 06-05-2014 22:53:27
Ik denk (denk ik net als jou) dat het in de basis goed is/ dat je er goed aan doet kinderen net zo mee te laten komen als alle andere kinderen. Simpelweg om het leven later ook makkelijker te laten zijn.
Maar denk wel dat het heel erg gebonden is naar de mate van de afwijking. Hoe kan een kind later functioneren, zit zoiets hem/ haar dan ook in de weg?

Ik heb zelf een grote hekel aan dingen die 'zo horen'. (zitten blijven aan tafel, op tijd thuis moeten zijn voor het eten, schoenen uit als je binnenkomt, ga zo maar door) tegelijkertijd zijn ze vaak nodig om in de maatschappij mee te kunnen komen. Dus ook hier leren we er heel wat van. Tegelijkertijd denk ik vaak: waar zijn we toch mee bezig met z'n allen hihi. Wat maken we het leven toch ingewikkeld en moeilijk. 

Dus ik denk in beginsel dat daar waar mogelijk het voor het kind juist heel belangrijk is daarin net zo mee te komen als ieder ander, hoe moeilijk ook als ouders zijnde (vind het zelf best zwaar, en een heel gevecht als ik kijk naar mijn zoon... Wat een makkie is mijn dochter dan), want er komt heel veel op je bordje op dat moment. Maar daar hebben ze later wel profijt van.

Alleen is voor mij de mate van de afwijking wel heel erg belangrijk... heeft het daadwerkelijk meer nut als het zo te laten.. Maar die keuze kun je alleen maken als je in de situatie zit denk ik... 

Gek vind ik het iig niet... Een kind zoekt ergens veiligheid/ troost. Een kind met autisme vind dat denk ik veel moeilijker bij mensen en welke vervanging is mogelijk die meer geaccepteerd is en geen gevolgen heeft (voor gebit bijvoorbeeld).

Lastig hoor! Zijn van die zoektochten die soms onbegonnen lijken.
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Mitch  schreef op: 06-05-2014 23:00:27
Er bestaat een onderzoek, dat autisme te maken heeft met de rijping van de hersenen.
Dat een kind wel alle stadia van ouder worden doormaakt, alleen doet het dit in zijn eigen tempo.
Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld een zuigbehoefte later pas afneemt, omdat het te veel troost bied, zo kan iemand met autisme bijvoorbeeld pas op zijn/haar 20ste of 30ste in de pubertijd raken.
Martine Delfos heeft er hele mooie lezingen over gegeven kan je ook op youtube vinden.
Ik vind dat je een kind moet benaderen naar de leeftijd die hij/zij geestelijk heeft, en het is een kwestie van goed kijken en observeren om te zien welke leeftijd dat is.
Als jouw kind troost haalt uit zijn speen en op deze manier lekker slaapt, dan zou ik er niets mee of tegen doen.
Veel kinderen met autisme zitten aan de melatonine of andere slaapmedicatie om te kunnen slapen... doe mij die speen dan maar

 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Mamavanbennie  schreef op: 06-05-2014 23:05:58
@Mitch mijn zoontje heeft gelukkig helemaal geen medicatie, en dat wil ik graag zo houden.
Dus als die speen slaapmedicatie kan vervangen is de keuze helemaal snel gemaakt.

gr Linda
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Suus  schreef op: 06-05-2014 23:09:32
Hi boter, klopt.... Al bedoelde ik dat nu niet 


ik bedoel... Als een 11 jarige dit nodig heeft en het afleren niet opweegt tegen de frustratie.... Waarom zou je dat dan doen, of hij nu autisme heeft of niet?

ik heb ook een mening over dit onderwerp maar die is niet echt relevant... opvallend vond ik dat eea opgehangen wordt aan autisme terwijl ik dat echt niet belangrijk vindt. Stel dat zoon niet autistisch is.... Moet de speen dan wel weg? Is zijn gevoel dan minder belangrijk?
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Mitch  schreef op: 06-05-2014 23:14:02

Suus ik begrijp wat je bedoelt, en inderdaad dan zou het autisme verhaal hier ook niets uitmaken.
Maar omdat TO aanhaalt dat zoon Autisme heeft word er daar denk ik op ingegaan, plus dat ik denkd at veel mensen het wel een verschil vinden.

 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Mamavanbennie  schreef op: 06-05-2014 23:14:38
@Suus Goed punt, ik kan er alleen geen antwoord op geven omdat mijn zoontje enig kind is en ik geen ervaring heB met hoe dit bij "normale" kinderen werkt.

gr Linda
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Suus  schreef op: 06-05-2014 23:17:09
Ik denk exact hetzelfde qua iverweging...alleen de uitvoerong is anders. Kijken naar je kind en zijn behoefte en belang
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Boterbloem  schreef op: 06-05-2014 23:24:48

ik geloof dat daar idd verschil inzit, met het punt erbij dat je een afwijking niet als excuus moet gebruiken en een kind zoveel mogelijk mee moet doen met de rest.

Nu kan ik over autisme niet veel zeggen, maar kijk ik naar mijn zoon met ADHD dan loopt hij met bepaalde dingen echt achter op zijn leeftijdsgenoten. Dan kan ik hem toch in die leeftijd willen drukken ondanks dat hij er nog niet klaar voor is (gewoon zijn ontwikkeling zeg maar) of ik accepteer zijn ontwikkeling en laat hem in zijn ritme meekomen met de maatschappij.

Het moeilijke met een speen is echter wel dat het negatieve invloed kan hebben op het gebit EN het gaat over een zuigbehoefte en ik vraag mij af of je die met die leeftijd nog kan hebben of dat je die bewust zo in stand houdt (net als met duimen zeg maar, het kan nog wel lekker zijn, maar dan is het aangeleerd gedrag).

Ondanks dat kinderen met een afwijking in veel dingen mee kunnen komen moet je mijns inziens ook de afwijking accepteren. Ga je constant over grenzen heen bij deze kinderen (wat feitelijk bij veel kinderen gebeurd enkel al met het buitenspelen of op school zitten) dan hebben ze continue een hoog frustratieniveau.

Ikzelf accepteer bepaalde dingen daarom ook bij mijn zoon, waardoor hij bijvoorbeeld meer rust heeft en in andere (belangrijkere) dingen beter mee kan komen. Deze kinderen moeten al zo hard vechten, dag in dag uit, dat ik de keuze best snap.

Ze moeten al zoveel op hun tenen lopen, ik denk dat je het kan vergelijken je kind van 7 de hele tijd op het niveau van een 12 jarige te laten lopen. Hij is er nog niet aan toe, maar jij wilt toch dat hij het nu kan. Is de ontwikkeling nog niet zo ver dan is deze nog niet zo ver.

Heeft een kind dit nodig als troost omdat er nog niets anders gevonden kan worden wat voldoet, dan is het nog niet zo ver. Dan vind ik dit persoonlijk een ongevaarlijk iets om te houden wat niet perse belemmerd. Een kind met autisme zal niet snel komen uithuilen of een knuffel halen denk ik. 


 


Maar ik snap je punt wel, en ben het op zekere hoogte ook zeker met je mee. Daar waar mogelijk vind ik ook dat wat je bij een ander kind van die leeftijd verwacht, dat je je kind met een afwijking daar ook in mee moet laten lopen. En van daaruit kijken of het mogelijk is en zo niet, laat je het zo of kun je wat anders aanbieden.

Een ander kind van 11 heeft door de dag heen al met veel minder frustratie te maken, denk dat dat het punt vooral is.
Dan kun je dit beter aanpakken. Iemand die al veel meer op de tenen moet lopen, daarbij zou ik wel afwegen wat het nut ervan is... En vooral, voor wie het nut het belangrijkste is.

Ik heb 1 kind zonder afwijking en 1 kind met. Mijn kind zonder afwijking gaat gewoon mee in het normale ritme van haar leeftijd, mijn andere kind niet. Wel doen we dat bewust zoveel mogelijk omdat ik het geen excuus vind, maar zijn leven wordt een hel als ik hem er in zou persen. Zijn hoofd loopt al over. 


 


JUIST omdat ik beide hun gevoel zo belangrijk vind ga ik bij beide niet over de grenzen heen maar bekijk ik het per kind.

Dus niet kijken naar leeftijd, maar naar frustratielevel/ lekker in je vel zit level zeg maar.

 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Boterbloem  schreef op: 06-05-2014 23:29:04
Laat ik het zo stellen:

Ik laat mijn dochter van 6 niet functioneren op het niveau van een 9 jarige om haar evenveel frustratie te geven waardoor die level even hoog ligt.

In plaats daarvan ga ik qua leeftijd bij mijn zoon wat lager zitten zodat dat gevoel gelijk ligt.

Zou je een kind met afwijking precies hetzelfde willen aanleren, al dan niet in aangepaste vorm (is het er nog niet aan toe dan is het er nog niet aan toe) dan zou je het gevoel van het kind met de afwijking minder belangrijk vinden zeg maar...


 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Mamavanbennie  schreef op: 07-05-2014 00:18:19
@Boterbloem ik ben het wel met je eens ik probeer hem dan ook in zoveel mogelijk dingen zo normaal mogelijk te behandelen.
Maar die speen in bed is en blijft heilig voor hem, en zoals ik in mijn eerste post al aangeef is het de enige manier om hem rustig te krijgen en te laten slapen.

gr Linda
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Boterbloem  schreef op: 07-05-2014 10:31:46
Oh en wat ik nog wilde zeggen, weet niet of ik dat al heb gedaan, maar Amerika heeft spenen voor volwassenen.

Google maar eens op adult pacifiers, misschien is het wat?

 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Jolijn  schreef op: 07-05-2014 14:25:35
ehm Boterbloem... ik vind alleen maar adult pacifiers in een dubieuze context, maar misschien kijk ik niet goed?
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Mv4  schreef op: 07-05-2014 14:47:22
Ik denk dat als jullie allebei geen last hebben van de speen je het lekker zo moet laten.

En ik wilde Anne even bedanken voor de link, ik heb zojuist een meter kauwslang besteld voor mijn 13 jarige zoon met ass hij heeft hem zelf uitgezocht en ik hoop dat we zo minder gaten in alles krijgen
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Mamavanbennie  schreef op: 07-05-2014 21:31:12
@Boterbloem ik heb even gegoogled maar wat ik er van gezien heb lijken ze mij erg groot.
Is er misschien iemand die ervaring heeft met deze grote speen?

@mv4 je hebt gelijk. Ik maak me er niet druk meer om

gr Linda
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Mamavanbennie  schreef op: 07-05-2014 23:57:45
Ik heb nog even op Google  gekeken maar er zijn helaas geen gebruikerservaringen te vinden over deze grote spenen.
Heb wel ontdekt dat ze in de eu bijna niet te koop zijn.

gr Linda
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Lisje  schreef op: 08-05-2014 10:28:00
Ik zou voor de kauwstang gaan en de speen afbouwen, hem bv. zeggen dat hij hem nog mag tot en met de zomervakantie en in het nieuwe schooljaar niet meer. Nu is er nog een kans. Als je hem de grote speen heeft is de kans groot dat hij hem als hij volwassen is ook nog heeft. Funcitoneert hij echt op baby- peuterniveau kan ik het me nog wel voorstellen trouwens. Maar vanaf kleuterniveau kun je kinderen al veel leren. Vind dat tegenwoordig te veel gekeken wordt naar wat het kind wel of niet wil en daarnaar geleefd wordt, maar jij als ouder moet een kind toch leren hoe de wereld in elkaar zit, dat weet hij toch niet, een kind kan veel keuzes helemaal niet goed zelf maken. En ja nu hij 11 is is dat al na zo'n lange tijd best moeilijk, maar het is wat je zelf wil. En laten zoals het is is natuurlijk het makkelijkst.
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Kyla  schreef op: 08-05-2014 13:45:47
Uit het verhaal maak ik op dat het niet zozeer gaat om wat de zoon van TO wil, maar wat hij nodig heeft. Als dat een speen is, dan is dat zo. Ik zou wel proberen om het gesprek aan te gaan. Dat een speen eigenlijk niet voor 11-jarigen is bedoeld, of hij misschien een oplossing heeft (plan om af te bouwen en de speen vervangen door een andere gewoonte). Een stukje motivatie en hem de zin ervan in laten zien is erg belangrijk, anders lukt het niet, is althans mijn ervaring met mijn zoon. Punt blijft dat dit een sterke behoefte van hem is om rustig te kunnen worden. Als jij als moeder besluit om dit los te laten, is dat ook prima.
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Mamavanbennie  schreef op: 09-05-2014 15:40:36
@Kyla Prima verwoord. Dank!

gr Linda
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Mamami  schreef op: 09-05-2014 16:35:47
@Nina grappig mijn zoon van bijna 10 (asperger) doet ook een poes na, inclusief haarballen
Mijn vriendin schrok zich laatst rot, zoon was onder de eettafel gekropen en maakte rare geluiden. Ze dacht dat hij zich had  stikte in een snoepje. Maar hij had last van een haarbal

Ik zou hem gewoon een speen laten houden hoor TO. Het leven is al zwaar genoeg voor hen, ze moeten zich al steeds aanpassen aan wat "normaal" is.
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Mamavanbennie  schreef op: 10-05-2014 22:53:47
@Mamami Je hebt gelijk ze moeten zich al vaak genoeg aanpassen aan wat "normaal" gevonden wordt.

gr Linda
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Luna-mama  schreef op: 11-05-2014 01:05:14
Kinderen, ongeacht of ze autisme of wat dan ook hebben,  moeten gewoon kind mogen zijn. Hij heeft er behoefte aan...lekker doen! Als ie 18 is en een vriendinnetje...zal hij het heus afgekeerd zijn! Gewoon het tempo van je kind aanhouden met zulke gewoontes hoir! 
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Mama_anja  schreef op: 16-07-2014 21:40:37
wat is zijn niveua bedoel wat is zijn begrips leeftijd hij is 10 maar hoe oud is hij in zijn fuctioneren en denken 
denk ook dat je daar naar moet kijken 
want  aan de ene kant zeg ik laat hem doen wat hij fijn vind maar
het nadeel bij oudere kinderen en zeker bij kindern die autisme hebben vinden het fijn om dingen het zelfde te doen 
kan je niets zonder moeite afleren 

en daar zit bij mij het punt hij heeft nu nog een speen in bed 
er bestaat een kans dat dit  zo blijft  en wat kan er van schade aan het gebit bijv ontstaan 

misschien een idee om een passend iets te gaan zoeken wat de behoefte wat die speen kan vervangen en wat meer bij zijn leeftijd past ( naar het leeftijd  waar zich nu bevind )
 
Quote
RE: Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Mamavanbennie  schreef op: 16-07-2014 21:49:03
@Mama_anja ik begrijp je reactie maar ik heb besloten om mezelf er niet al te druk meer om te maken. Overigens is hij inmiddels 11.
Ik denk dat het gewoon iets is dat bij hem hoort. Zelf heeft hij er geen "last" van en neemt zijn speen ook gewoon mee als hij gaat logeren.

gr Linda
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Wat is het beste voor 10jarig zoontje?
Naam
Bericht