Menu
 

Topic:

Het belang van vrij spelen

Zijlijn  schreef op: 29-04-2014 13:06:45

'We ontnemen kinderen de kans om zichzelf te ontdekken'




Door: Ditty Eimers − 27/04/14, 21:30


© anp.

Het belang van vrij spelen wordt onderschat door ouders, waarschuwt de Amerikaanse psycholoog Peter Gray. 'Ouders die er steeds bovenop zitten, doen hun kind tekort.'







  •  

    Het enige dat nog lijkt te tellen is of kinderen uitblinken op school. Dat voedt het narcisme bij kinderen die goed presteren: ik ben beter dan de rest.






Zondagmiddag. In de voetbalkooi van de speeltuin in het Utrechtse Griftpark trappen vier jongens een balletje met hun vaders. "Goed gezien, Stefan", prijst een vader met knalrood hoofd de voorzet van zijn zoon. Verderop zit een moeder met drie kleuters in de zandbak. "Kom, we gaan een heel grote taart bakken", roept ze enthousiast. Voor de hoge glijbaan staat een vader met zijn dochtertje. "Ik weet niet of ik durf, papa", zegt het meisje. "We kunnen het, Eline, ik weet het zeker."

Vaders en moeders die meevoetballen, klimmen en in de zandbak spelen, geweldig toch? Nee, zegt psycholoog Peter Gray, hoogleraar psychologie aan het Amerikaanse Boston College. Ouders moeten hun kinderen veel meer zelf laten aanmodderen, schrijft hij in zijn nieuwste boek 'Free to learn'. Ouders die gaan meespelen als er een vriendje komt, moeten niet gek opkijken als hun kind narcistisch wordt, waarschuwt hij. Door je afzijdig te houden, geef je ze meer kans hun empatisch vermogen te ontwikkelen. Ze weten dat vriendjes zomaar kunnen afhaken als er geen ouder is die ingrijpt. "Dat betekent dat ze steeds bedenken wat andere kinderen wel of niet leuk vinden en daar rekening mee houden", schrijft Gray.

Grays boek is één groot pleidooi voor vrij kinderspel. Geef kinderen tijd om hun fantasie uit te leven. Laat ze rennen en dwalen met speelkameraadjes die ze zelf uitkiezen. Zonder volwassenen die op hun lip zitten. Amerikaanse kinderen krijgen daar nauwelijks gelegenheid meer voor. Ze hebben veel huiswerk en hun ouders plannen de resterende tijd vol met speelafspraken, sportclubs en cursussen. Op school, maar ook daarbuiten, staat alles in het teken van individuele prestaties. Terwijl ze juist dat vrije, ogenschijnlijk doelloze spel nodig hebben voor een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling, blijkt uit een grote stapel onderzoeken die Gray aanhaalt. Al spelend leren kinderen zelf oplossingen bedenken, onderhandelen, emoties verwerken.

Een hele middag postbodetje spelen op zolder of uren met vriendjes de hort op: ook bij Nederlandse kinderen komt het er steeds minder van. Op school maakt spelen al vanaf groep 1 plaats voor meer rekenen en taal. Na school gaan ze naar clubs of lokt de computer. In het weekend maken ze uitstapjes met het hele gezin.

Geef ze vrij spel
"We ontnemen kinderen de kans om zichzelf en de wereld te ontdekken", zegt hoogleraar pedagogiek en lector Early Childhood Sieneke Goorhuis. Ze deelt de mening van Gray dat ouders vergeten zijn hoe belangrijk het is om kinderen vrij te laten spelen. Dat is wezenlijk anders dan spel, waarbij ouders een kind stimuleren, sturen of corrigeren, zegt ze. 

Vrij spel gaat helemaal van kinderen zelf uit. "Kinderen hebben dat nodig om hun innerlijke kompas te ontwikkelen." Ervaren dat ze zelf iets kunnen oplossen vergroot hun creativiteit en zelfvertrouwen. Fantasiespel leert ze om ervaringen te verwerken en emoties te uiten. Door spannend buitenspel leren ze samenwerken en grenzen verleggen. Goorhuis: "In vrij spel oefenen kinderen constant met sociaal gedrag. Als ze niet eerlijk of bazig zijn, corrigeren andere kinderen dat. Door het hardop te zeggen of een volgende keer niet meer mee te spelen."

Wetenschappelijk bewijs dat te weinig vrij spelen leidt tot meer kinderen met narcisme is er niet. Maar Goorhuis kan zich er wel wat bij voorstellen. "Het enige dat nog lijkt te tellen is of kinderen uitblinken op school. Dat voedt het narcisme bij kinderen die goed presteren: ik ben beter dan de rest. Kinderen die minder scoren kunnen juist faalangstig worden van die grote nadruk op schoolprestaties." Via vrij spel zien kinderen dat er meer variatie is. Goorhuis: "Het mooie is dat de rangorde anders is dan op school. Een meisje dat grote moeite heeft met lezen, ontdekt dat ze goed in een boom kan klimmen. En dat jongetje dat in de klas altijd de beste is, wordt meer bescheiden als hij geen bal in het doel krijgt."

"Ouders weten wel dat spontaan spelen belangrijk is, maar ze handelen er niet naar", zegt psychologe Louise Berkhout. In 2012 promoveerde ze aan de universiteit van Groningen op onderzoek naar vrij spel. Ouders kunnen het niet laten om zich met het spel van hun kind te bemoeien, zegt ze. Ze zien spel als iets waar kinderen van moeten leren: 'Hoeveel blokken heb je gestapeld?' Of ze denken dat ze hun kind moeten vermaken. "Ouders denken te snel dat kinderen zich vervelen. Wacht tot ze zelf met iets komen. Ze zullen je verrassen."

Spelen kost tijd
Voor haar onderzoek observeerde Berkhout spelende kinderen in bijna vijftig kleuterklassen. Kinderen hebben tijd nodig om tot spelen te komen, ontdekte ze. Ze moeten spulletjes zoeken, bedenken waar hun spel over moet gaan en wie welke rol krijgt. Berkhout: "Bij de een duurt het langer dan bij de ander, maar geen kind blijft met de armen over elkaar zitten." Na een tijdje komen ze in een soort flow en gaan ze helemaal op in hun spel. Hoe meer ze zich onbespied wanen, hoe intensiever ze spelen. "Dat kunnen ze uren volhouden. Maar zodra een volwassene zich ermee bemoeit is het afgelopen."

Ieder kind zou minstens twee tot drie uur per dag vrij moeten spelen, vindt Berkhout. Binnen, maar ook buiten. "Laat ze zelf hun weg vinden. Wie durft in die boom te klimmen? En welk kind kan daarbij helpen? Van die ervaringen leren ze meer dan door alles voor te kauwen." Minder controledrang van ouders maakt buitenspelen ook een stuk aantrekkelijker, denkt ze. Berkhout: "Avonturen beleven maakt kinderen blij."

Ze vindt dat ouders meer vertrouwen in hun kinderen moeten hebben. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die niet steeds in de gaten worden gehouden, uit zichzelf weinig echt gevaarlijke dingen doen. Ze kiezen een schuurtje dat net hoog genoeg is om vanaf te springen. Natuurlijk, ze kunnen zich ook in de nesten werken. Berkhout: "Gun ze de kans om daar zelf weer uit te komen. Risico's nemen is niet per se slecht."


In 'Free to Learn' betoogt psycholoog Peter Gray dat ouders hun kinderen veel meer zelf moeten laten aanmodderen. Ouders die gaan meespelen als er een vriendje komt, moeten niet gek opkijken als hun kind narcistisch wordt.

Buitenspelen en ouderlijk toezicht

20% van de kinderen van 6 tot en met 12 jaar speelt elke dag buiten.

22% van de kinderen speelt nooit of hooguit één keer in de week buiten. De rest zit ertussenin.

19% van de kinderen speelt minder buiten dan ze zouden willen. Zij komen vaker uit stedelijke gebieden. Stadskinderen geven ook vaker aan dat ze niet op leuke speelplekken kunnen komen omdat het niet mag van hun ouders of omdat ze er niet zelf heen kunnen.

34% van de kinderen van 6 t/m 8 mag niet of alleen af en toe zonder toezicht van een volwassene buitenspelen. Bij kinderen van 9 t/m 12 is dat 11 procent.

29% van de kinderen mag niet alleen naar school lopen. Van de 6 t/m 8-jarigen mag maar 25 procent van de kinderen altijd alleen naar school lopen.



 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Het belang van vrij spelen
Heleen  schreef op: 29-04-2014 14:51:17
Ik ben het abosluut eens met het stuk maar vind het zelf heel lastig! Vies worden, kapotte kleren bij buitenspelen etc dat maakt mij niets uit. Maar hem alleen laten gaan vind ik lastig, hij is 4 en ik wil hem denk ik teveel beschermen voor mij is dit echt een leerproces hadden jullie dat niet bij een eerste? wij hebben een speeltuin voor de deur maar ik zit meestal voor op een bankje wat te lezen of ik kijk heel vaak voor het raam of ik hem nog ziet en of het goed gaat. Moet ik er wel bij zeggen dat er een periode is geweest dat hij vaak confrontatie had met andere kinderen daarvoor liep hij vaker alleen voor. 
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Mafkees  schreef op: 29-04-2014 14:53:08
ik verbaas me enorm over mezelf juist.
spelen, vies doen, stunten mochten ze altijd wel maar wel altijd met mij in de buurt (de wijk leende zich niet echt voor alleen op straat spelen nl)

nu wonen we hier nog geen week, maar de weken van klussen liepen ze " vrij" rond.
de ene kant van de straat zit een voetbalveld, de andere kant een crossbaan, hier voor de deur een speeltuin.
ik heb geen idee waar ze fietsen of steppen.

en soms kijk ik idd uit het raam, maar ik heb geeneens paniek.
ik vertrouw ze wel (4 en 8 jaar) net 1,5 uur achter elkaar ze niet eens gezien of gehoord.
en ik ben niet eens in paniek LOL

ze groeien met de minuut...en ik ook
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Son  schreef op: 29-04-2014 14:53:08
Daar is toch niks mee?
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Minou  schreef op: 29-04-2014 15:04:52
En daar veschillen zus en ik dan enorm in he..haar kind van 3,5 mag niet eens alleen op de trap

en als kinderen wat ruzieen of stoeien..laat ze dan gewoon, zij duikt er bovenop, moet gelijk goedmaken


dus 


hier 5 en bijna 8 en spelen lekker buiten, in het begin bij amber toen ze 4 was wel angsten..kind was altijd pleite
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Janine  schreef op: 29-04-2014 15:43:28
Hier.dochter van net.4 jaar, ik laat haar niet alleen naar het speeltuintje gaan, ze moet.dan een straat over en stukje lopen, ik vertrouw haar er niet in om haar daar alleen te laten, ze kijkt niet uit en ziet nergens gevaar in.
Ben veelste bang dat ze me ineens weg is of onder.de auto komt.
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Jolanda1974  schreef op: 29-04-2014 15:52:50
Natuurlijk moet je je kinderen wel begeleiden in het proces. Ze weten precies hier waar ze wel en niet mogen komen. daar zijn duidelijke regels over. En ik wil altijd weten waar ze zijn. Onze oudste mag al meer de wijk in dan de jongste maar ze hebben de vrijheid om te spelen in de buurt. Ik loop nu niet meer zo vaak een rondje. Dat ze kleiner waren wel of ik zat heerlijk in de tuin terwijl ze lekker aan het fietsen waren om het blok heen.

Met de juiste begeleiding van hun ouders kunnen kinderen zich prima zelf ontwikkelen.

Het is zo herkenbaar Minou  Mijn zwager raakte al in paniek als hun zoon op het randje van de box klom haha..
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Jolanda1974  schreef op: 29-04-2014 15:55:58
Het voordeel in onze buurt is ook dat ze niet een drukke weg hoeven over te steken om bij de kleine speeltuin te komen. Voor de grote speeltuin moeten ze een drukkere weg over en dat mag de oudste nu wel, wel eerst vragen maar de jongste nog niet. Die ziet de gevaren niet zo in en dat wil ik de overige weggebruikers niet aandoen. Maar ik leer haar zeker wel hoe ze veilig over moet steken en waar. 
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 29-04-2014 16:00:06
Het enige waar ik bang voor ben is dat er zoveel gekke mensen in de wereld zijn. Ik ben niet bang voor kapotte kleding of wat mijn kind uitvreet als ik het niet zie. Waar ik wel bang voor ben is dat mijn kind meegenomen wordt of door oudere kinderen gepest/geslagen wordt oid. mijn kind van 7 speelt vanaf dat hij 5 is al hele dagen buiten. Maar als er geen kindjes in de straat zijn mag hij niet van mij alleen de wijk in om vriendjes te zoeken. Hij weet heel goed dat hij niet mag oversteken en als hij ergens heen wil vraagt hij dat eerst aan mij.

Mijn kind van bijna 3 zie ik volgend jaar nog niet op straat spelen, die is nu al zo weg als hij de kans krijgt.
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Zijlijn  schreef op: 29-04-2014 20:02:12
ik denk ook niet dat het een kwestie is van alleen buiten laten zonder toezicht, maar meer alleen en /of met anderen laten spelen zonder je ermee te bemoeien.
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Blauwtje  schreef op: 29-04-2014 22:31:01
Ben het deels er wel mee eens.

Hier mag viesmaken ook gewoon, ik vind het heerlijk dat ze lekker vrij kunnen spelen in dat opzicht.
Kinderen zouden geen rekening met het'' niet vies mogen worden'' hoeven te houden.

Tja, alleen naar school lopen, alleen buitenspelen..het hangt er totaal vanaf hoe de situatie is.
EN het is per kind verschillend wanneer je het meer vrijheid geeft om dingen zelf te mogen doen.
De een kan het vroeger aan dan de ander.

Mijn jongste van 3,5 mag echt nog niet op straat spelen, hij moet achter de hekken blijven.
Scheelt dat we ruimte genoeg hebben.

We wonen in een zeer bosrijk gebied en zijn dan ook sowieso elk weekend in het bos te vinden.
Laarzen aan, oude kleren en ga je gang maar!

Maar no way dat ik mijn kinderen alleen in het bos laat spelen.
(zonder toezicht bedoel ik)

Ik roep wel eens; voorzichtig! oid.
Vooral naar de middelste, maar hij beland ook vaak in situaties...dan hou je je hart vast..
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Moederkloek  schreef op: 30-04-2014 03:27:12
Ik vind het moeilijk. Zonder toezicht spelen kan hier niet. 
Ik woon op 3 hoog in een appartement, met aan 2 kanten een drukke weg, waarvan 1 een 80km weg.
Wij moeten dus altijd mee naar buiten, om ze buiten te laten spelen. Wel gelukkig genoeg locaties om uit te kiezen, 2 speeltuintjes, en 1 grote, en een hele grote kinderboerderij met speeltuin in de buurt. En dan hebben we ook het bos en het stadspark nog, vinden ze ook geweldig.
Maar eenmaal buiten laten we ze wel "los" 
En als ik dan die cijfers lees dan denk ik ook: "schandalig eigenlijk" 
Zo wordt het ook gepresenteerd natuurlijk.
Maar het verhaal van 2 jaar geleden ligt me nog vers in het geheugen....
2 kinderen uit naburige dorpen tijdens het naar school lopen vlak bij de school weggesleurd en verkracht, en daarna in een bosje gedumpt.
NIEMAND durfde toen zijn kinderen nog alleen op straat te laten. 
En het ergste was nog dat het gewoon achteraf 2 losstaande zaken bleken te zijn, het was niet dezelfde dader ofzo.
Net alsof de hele wereld in een keer gek is geworden...

 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Son  schreef op: 30-04-2014 07:27:12
Het belang van vrij spelen heeft niks te maken met zonder toezicht laten spelen. Dat is nergens voor nodig. Als je met je kind mee gaat naar de speeltuin vind hij het prachtig als je er bent, soms ook wat met hem doet, maar hij kan ook lekker spelen terwijl jij alleen maar toekijkt, kletst met een ander, boekje leest en af en toe opkijkt.

Dus dat je kind nog niet alleen naar de speeltuin mag, heeft niks te maken met zelf spelen
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Mafkees  schreef op: 30-04-2014 07:43:29
dat is het ook Son.

Ik was overtuigd dat het hier bij 1 kind zou blijven, ik vond de bevalling nl pure horror.
Ik las een boek ' enig kind'  en daarin ook verhalen wat voor min punten er aan zaten voor het kind.
Daar lijkt dit verhaal een beetje op....Met 1 kind bijv. kan een kind nooit ongestoord eens zijn gang gaan in huis, maar zit je er altijd bovenop.
Met meer kinderen ben je ook wel eens druk met wat anders   en is het juist heel goed voor een kind om eens stiekem een koekje uit de kast te pakken, een boekje in de dvd speler te proppen, proberen of je de deur open kan krijgen.
Allemaal leermomenten voor een kind. en dat moet je hem ook laten doen, zonder dat je bij elke scheet er bovenop zit.

We verstikken de kinderen op die manier. Ze kunnen meer dan we denken, laat ze maar ontdekken.

Probeer ook eens een dag geen ' nee' te zeggen. Niet dat je alles toe moet laten, maar laat de negativiteit van de ' nee' eens weg....
Net hier nog. Mijn zoon wilde de nieuwe rolgordijnen omhoog doen. Het hangt net, ik ben zo zuinig op die zooi.
Dus wilde al ' nee'  zeggen. Maar waarom leer ik hem niet hoe hij dit voorzichtig kan doen?

Leer een klein kind liever hoe hij van de tafel kan komen, ipv hem elke keer eraf te trekken.

Dit soort kleine situaties, daar geef je je kind zoveel mee mee.
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Son  schreef op: 30-04-2014 07:54:53
En kinderen vinden het over het algemeen heel leuk als je er bent hoor. " mama! Kijk eens wat ik kan" Of ze komen langs om te vertellen dat ze een vriendje hebben gevonden. Dus in dat opzicht ben je best mog nuttig hahaha


Ja Mafkees, je kan ze beter leren hoe goed mee om te gaan dan dat ze de boel slopen. Al vind ik dat met mijn spullen best lastig. Man heeft geleerd hoe je dvd moet doen. Maar hij blijft met zn tengels wel van mn dure blurays af....Ik was t er niet mee eens dat hij dat zelf deed...maar moet zeggen. Hij doet t echt netjes. Incl het willen schoonmaken vh dvdtje.
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Son  schreef op: 30-04-2014 07:55:34
Een dag geen nee....shit...missie failed.
Oh dat zou ik denk niet kunnen whahwha
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Debbel79  schreef op: 30-04-2014 07:56:25

Quote MaFKeeS:
dat is het ook Son.

Ik was overtuigd dat het hier bij 1 kind zou blijven, ik vond de bevalling nl pure horror.
Ik las een boek ' enig kind'  en daarin ook verhalen wat voor min punten er aan zaten voor het kind.
Daar lijkt dit verhaal een beetje op....Met 1 kind bijv. kan een kind nooit ongestoord eens zijn gang gaan in huis, maar zit je er altijd bovenop.
Met meer kinderen ben je ook wel eens druk met wat anders   en is het juist heel goed voor een kind om eens stiekem een koekje uit de kast te pakken, een boekje in de dvd speler te proppen, proberen of je de deur open kan krijgen.
Allemaal leermomenten voor een kind. en dat moet je hem ook laten doen, zonder dat je bij elke scheet er bovenop zit.

We verstikken de kinderen op die manier. Ze kunnen meer dan we denken, laat ze maar ontdekken.

Probeer ook eens een dag geen ' nee' te zeggen. Niet dat je alles toe moet laten, maar laat de negativiteit van de ' nee' eens weg....
Net hier nog. Mijn zoon wilde de nieuwe rolgordijnen omhoog doen. Het hangt net, ik ben zo zuinig op die zooi.
Dus wilde al ' nee'  zeggen. Maar waarom leer ik hem niet hoe hij dit voorzichtig kan doen?

Leer een klein kind liever hoe hij van de tafel kan komen, ipv hem elke keer eraf te trekken.

Dit soort kleine situaties, daar geef je je kind zoveel mee mee.



Ohhh!! Dit is zoooo waar!!!!
Hier heeft een kind zoveel meer aan dan het spastische opvoeden.
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Mafkees  schreef op: 30-04-2014 07:58:09
zie het op mijn werk zo overduidelijk:
peuters kunnen niet meer zelf hun brood smeren, zelf hun jassen aan doen, schoenen aan doen, etc.
ouders doen dat allemaal.
puur uit gewoonte? uit haast in de ochtend?

sta een half uur eerder op, je maakt je kind echt groot!

soms trekt een peuter zijn broek achterstevoren aan. wij prijzen het kind en laten het zo.
dan worden ze opgehaald en jammer hoor....moment wordt keihard verpest.....

 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Debbel79  schreef op: 30-04-2014 08:02:34
Hier doet de oudste nog wel eens zelf haar haren.
Moet altijd zo lachen. Haha. Het zit vaak als een gek. Maar oef wat is ze trots.
Hihi.
In het begin bemoeide ik me ermee omdat ik niet wilde dat ze voor gek liep op school.

Maar ach... Dat bedroefde snuitje dan. En wat is tegenwoordig voor gek lopen?
Dus nu mag ze ubertrots met zelfgeknutseld kapsel naar school.
Ze glimt van trotsheid haha

 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Son  schreef op: 30-04-2014 08:07:05
Klopt ja, man zegt altijd als hij zn laarzen verkeerd om heb, ik laat ze lekker aan
Schoenen kan hij niet, maar heb ook veel te moeilijke gekocht, al zou hij zn gympen wel moeten kunnen *toch maar weer tijd voor nemen*
Zo moest en zou hij zelf zn rits van zn jas zelf kunnen....hij rust niet voor hij t zelf kon. En ja hoor, nu kan hij het (al is t met zn zomerjas weer lastig haha)
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Debbel79  schreef op: 30-04-2014 08:11:24
Whaha Son! Zoals het er nu staat lijkt het alsof je man zijn laarzen verkeerd om aantrekt whaha!!! Charmant! Hihi
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
3muppets  schreef op: 30-04-2014 08:18:05

Quote MaFKeeS:
zie het op mijn werk zo overduidelijk:
peuters kunnen niet meer zelf hun brood smeren, zelf hun jassen aan doen, schoenen aan doen, etc.
ouders doen dat allemaal.
puur uit gewoonte? uit haast in de ochtend?

sta een half uur eerder op, je maakt je kind echt groot!

soms trekt een peuter zijn broek achterstevoren aan. wij prijzen het kind en laten het zo.
dan worden ze opgehaald en jammer hoor....moment wordt keihard verpest.....



Dit herken ik helemaal! Er komen vaak kleuters binnen die zichzelf niet aan kunnen kleden. Zelfs de jas wordt door ouders aan de kapstok gehangen, de beker wordt voor ze in het bakje gelegd. Een gemiste kans vind ik dat.
Ook eens een boze ouder gehad, omdat zoonlief met de schoenen verkeerd om naar buiten kwam. Kind was apetrots, had het helemaal zelf gedaan, maar dat was blijkbaar niet belangrijk.
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Son  schreef op: 30-04-2014 08:22:26
Hahaha debbel, t staat er ook niet heel lekker hahaha, maar je snapte wel denk
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Minou  schreef op: 30-04-2014 11:02:24
Ooooooh hihi

hoe vaak ik stella toen niet van het kdvheb opgehaald met broek of trui verkeerd om..geweldig..juist grappig. Ze deed het toch maar zelf.

en nu nog met school, schoenenverkeerd om. Zeg ik stella, je hebt bananenvoetjes...zij kijken..oh ja
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Blauwtje  schreef op: 30-04-2014 11:45:32
Das erg zeg Mup, dat die ouder er boos om werd. Om verdrietig van te worden..
Snapt zo iemand dan niet wat dat met een kind doet??



 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Jen9  schreef op: 30-04-2014 11:54:21
Die van mij is bijna 11 en trekt gerust zijn trui achtersetvoren aan, intersseert , gewoon niks.. dan zeg ik er wel wat van.. ;-)

Oei, dat brood smeren.. ik moet bekennen dat ik dat ook bijna altijd voor ze deed.. Terwijl je helemaal gelijk hebt.
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Jen9  schreef op: 30-04-2014 11:54:51
achterstevoren aan, interesseert m gewoon niks ...sorry....
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Macife  schreef op: 30-04-2014 13:00:45
oudste is 5... we wonen in een winkelstraat waar geregeld auto`s komen. (ze houden niet aan de regels)
ook is het eenrichting straat,maar ook daar wordt niet aan gehouden omdat toevallig de winkel dicht bij de uiteinde is..

wijzelf wonen hoog en kan niet zo 1,2,3 naar buiten kijken waar spook uithangt.

moet ik haar loslaten of niet?? krijg commentaar van overbuurvrouw dat ik te strak ben.. 

verder laat ik haar eigen gangentje..enigste wat ze niet mag is alleen bij water spelen
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Made  schreef op: 30-04-2014 13:08:00
Ik zit nu bij ballorig en wordt echt kriegelig van al die moeders die uren achter hun kind aan hobbelen.....laat ze toch lekker zelf ontdekken denk ik dan.

Maargoed misschien denken ze van mij weer dat ik een ongeïnteresseerde moeder ben....zit hier rustig aan een tafeltje aan de studie
Demi komt wel als ze honger/dorst of een blauwe plek gevallen heeft die zou het vreselijk vinden als ik de hele dag zo achter dr aan hobbel. Lekker zelf ontdekken en als ze mama nodig is bij dingen dan hoor ik dat wel
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Angelique  schreef op: 30-04-2014 13:49:14
toezicht en vrijlaten is idd groot verschil 

ryan is bijna 3 en die gaat echt no way alleen naar de speeltuin 
ik ga mee ik zit op een bankje wat te haken of kleppen met andere ouders en ryan gaat zijn godelijke gang 
af ent oe komt ie wat vragen maar de rest doet hij zelf 

ballorig vind ik een ander verhaal 
J mag dan alleen maar wil hem wel zo veel mogenlijk zien en hij meot zich soms melden 
r mag in kleuter gedeelte alleen maar die wil ik ten alle tijden kunnen zien
waarom 
simpel mijn ervaring is dat er vaak zat ongintresserde ouders zitten die gewoon 0 toezicht houden opgeschoten gasties in het peuter stuk die de boel ff lekker overhoop halen 
die overal dwars doorheen denderen zonder op andere te letten en er zo ongelukken gebeuren 
as je er dan iets van zegt komt ma op hoge potenmijn kind doet dat niet 

oke ben dus geen fan van indoors 
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Made  schreef op: 30-04-2014 14:05:13
Haha nog nooit last van gehad hier. Mijn dochter schiet van hot naar her, als ik die moet volgen had ik nu een bereconditie
Hier lopen ook wel van die wilde oudere jongens rond die in hun enthousiasme niet altijd uitkijken en ja ook mijn dochter weleens omver denderen..en nee ik bemoei me daar niet mee.het dringt toch niet door als ik tegen die jongens zeg rustiger aan te doen. Ik leer mn dochter goed uit te kijken en volgende keer aan de kant te springen
Kind wordt er niet minder van als ze een keer een blauwe plek oplopen of een tand door de lip krijgen. Van vallen en opstaan worden ze groot


 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Het belang van vrij spelen
Naam
Bericht