Menu
 

Topic:

Het belang van vrij spelen

Zijlijn  schreef op: 29-04-2014 13:06:45

'We ontnemen kinderen de kans om zichzelf te ontdekken'




Door: Ditty Eimers − 27/04/14, 21:30


© anp.

Het belang van vrij spelen wordt onderschat door ouders, waarschuwt de Amerikaanse psycholoog Peter Gray. 'Ouders die er steeds bovenop zitten, doen hun kind tekort.'







  •  

    Het enige dat nog lijkt te tellen is of kinderen uitblinken op school. Dat voedt het narcisme bij kinderen die goed presteren: ik ben beter dan de rest.






Zondagmiddag. In de voetbalkooi van de speeltuin in het Utrechtse Griftpark trappen vier jongens een balletje met hun vaders. "Goed gezien, Stefan", prijst een vader met knalrood hoofd de voorzet van zijn zoon. Verderop zit een moeder met drie kleuters in de zandbak. "Kom, we gaan een heel grote taart bakken", roept ze enthousiast. Voor de hoge glijbaan staat een vader met zijn dochtertje. "Ik weet niet of ik durf, papa", zegt het meisje. "We kunnen het, Eline, ik weet het zeker."

Vaders en moeders die meevoetballen, klimmen en in de zandbak spelen, geweldig toch? Nee, zegt psycholoog Peter Gray, hoogleraar psychologie aan het Amerikaanse Boston College. Ouders moeten hun kinderen veel meer zelf laten aanmodderen, schrijft hij in zijn nieuwste boek 'Free to learn'. Ouders die gaan meespelen als er een vriendje komt, moeten niet gek opkijken als hun kind narcistisch wordt, waarschuwt hij. Door je afzijdig te houden, geef je ze meer kans hun empatisch vermogen te ontwikkelen. Ze weten dat vriendjes zomaar kunnen afhaken als er geen ouder is die ingrijpt. "Dat betekent dat ze steeds bedenken wat andere kinderen wel of niet leuk vinden en daar rekening mee houden", schrijft Gray.

Grays boek is één groot pleidooi voor vrij kinderspel. Geef kinderen tijd om hun fantasie uit te leven. Laat ze rennen en dwalen met speelkameraadjes die ze zelf uitkiezen. Zonder volwassenen die op hun lip zitten. Amerikaanse kinderen krijgen daar nauwelijks gelegenheid meer voor. Ze hebben veel huiswerk en hun ouders plannen de resterende tijd vol met speelafspraken, sportclubs en cursussen. Op school, maar ook daarbuiten, staat alles in het teken van individuele prestaties. Terwijl ze juist dat vrije, ogenschijnlijk doelloze spel nodig hebben voor een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling, blijkt uit een grote stapel onderzoeken die Gray aanhaalt. Al spelend leren kinderen zelf oplossingen bedenken, onderhandelen, emoties verwerken.

Een hele middag postbodetje spelen op zolder of uren met vriendjes de hort op: ook bij Nederlandse kinderen komt het er steeds minder van. Op school maakt spelen al vanaf groep 1 plaats voor meer rekenen en taal. Na school gaan ze naar clubs of lokt de computer. In het weekend maken ze uitstapjes met het hele gezin.

Geef ze vrij spel
"We ontnemen kinderen de kans om zichzelf en de wereld te ontdekken", zegt hoogleraar pedagogiek en lector Early Childhood Sieneke Goorhuis. Ze deelt de mening van Gray dat ouders vergeten zijn hoe belangrijk het is om kinderen vrij te laten spelen. Dat is wezenlijk anders dan spel, waarbij ouders een kind stimuleren, sturen of corrigeren, zegt ze. 

Vrij spel gaat helemaal van kinderen zelf uit. "Kinderen hebben dat nodig om hun innerlijke kompas te ontwikkelen." Ervaren dat ze zelf iets kunnen oplossen vergroot hun creativiteit en zelfvertrouwen. Fantasiespel leert ze om ervaringen te verwerken en emoties te uiten. Door spannend buitenspel leren ze samenwerken en grenzen verleggen. Goorhuis: "In vrij spel oefenen kinderen constant met sociaal gedrag. Als ze niet eerlijk of bazig zijn, corrigeren andere kinderen dat. Door het hardop te zeggen of een volgende keer niet meer mee te spelen."

Wetenschappelijk bewijs dat te weinig vrij spelen leidt tot meer kinderen met narcisme is er niet. Maar Goorhuis kan zich er wel wat bij voorstellen. "Het enige dat nog lijkt te tellen is of kinderen uitblinken op school. Dat voedt het narcisme bij kinderen die goed presteren: ik ben beter dan de rest. Kinderen die minder scoren kunnen juist faalangstig worden van die grote nadruk op schoolprestaties." Via vrij spel zien kinderen dat er meer variatie is. Goorhuis: "Het mooie is dat de rangorde anders is dan op school. Een meisje dat grote moeite heeft met lezen, ontdekt dat ze goed in een boom kan klimmen. En dat jongetje dat in de klas altijd de beste is, wordt meer bescheiden als hij geen bal in het doel krijgt."

"Ouders weten wel dat spontaan spelen belangrijk is, maar ze handelen er niet naar", zegt psychologe Louise Berkhout. In 2012 promoveerde ze aan de universiteit van Groningen op onderzoek naar vrij spel. Ouders kunnen het niet laten om zich met het spel van hun kind te bemoeien, zegt ze. Ze zien spel als iets waar kinderen van moeten leren: 'Hoeveel blokken heb je gestapeld?' Of ze denken dat ze hun kind moeten vermaken. "Ouders denken te snel dat kinderen zich vervelen. Wacht tot ze zelf met iets komen. Ze zullen je verrassen."

Spelen kost tijd
Voor haar onderzoek observeerde Berkhout spelende kinderen in bijna vijftig kleuterklassen. Kinderen hebben tijd nodig om tot spelen te komen, ontdekte ze. Ze moeten spulletjes zoeken, bedenken waar hun spel over moet gaan en wie welke rol krijgt. Berkhout: "Bij de een duurt het langer dan bij de ander, maar geen kind blijft met de armen over elkaar zitten." Na een tijdje komen ze in een soort flow en gaan ze helemaal op in hun spel. Hoe meer ze zich onbespied wanen, hoe intensiever ze spelen. "Dat kunnen ze uren volhouden. Maar zodra een volwassene zich ermee bemoeit is het afgelopen."

Ieder kind zou minstens twee tot drie uur per dag vrij moeten spelen, vindt Berkhout. Binnen, maar ook buiten. "Laat ze zelf hun weg vinden. Wie durft in die boom te klimmen? En welk kind kan daarbij helpen? Van die ervaringen leren ze meer dan door alles voor te kauwen." Minder controledrang van ouders maakt buitenspelen ook een stuk aantrekkelijker, denkt ze. Berkhout: "Avonturen beleven maakt kinderen blij."

Ze vindt dat ouders meer vertrouwen in hun kinderen moeten hebben. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die niet steeds in de gaten worden gehouden, uit zichzelf weinig echt gevaarlijke dingen doen. Ze kiezen een schuurtje dat net hoog genoeg is om vanaf te springen. Natuurlijk, ze kunnen zich ook in de nesten werken. Berkhout: "Gun ze de kans om daar zelf weer uit te komen. Risico's nemen is niet per se slecht."


In 'Free to Learn' betoogt psycholoog Peter Gray dat ouders hun kinderen veel meer zelf moeten laten aanmodderen. Ouders die gaan meespelen als er een vriendje komt, moeten niet gek opkijken als hun kind narcistisch wordt.

Buitenspelen en ouderlijk toezicht

20% van de kinderen van 6 tot en met 12 jaar speelt elke dag buiten.

22% van de kinderen speelt nooit of hooguit één keer in de week buiten. De rest zit ertussenin.

19% van de kinderen speelt minder buiten dan ze zouden willen. Zij komen vaker uit stedelijke gebieden. Stadskinderen geven ook vaker aan dat ze niet op leuke speelplekken kunnen komen omdat het niet mag van hun ouders of omdat ze er niet zelf heen kunnen.

34% van de kinderen van 6 t/m 8 mag niet of alleen af en toe zonder toezicht van een volwassene buitenspelen. Bij kinderen van 9 t/m 12 is dat 11 procent.

29% van de kinderen mag niet alleen naar school lopen. Van de 6 t/m 8-jarigen mag maar 25 procent van de kinderen altijd alleen naar school lopen.



 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Het belang van vrij spelen
Jen9  schreef op: 29-04-2014 13:18:43
93% leren kinderen buiten school... vooeal bij vrij spelen. . Vreselijk dat ouders hier steeds moeilijker in worden. . Vaak vanwege rommel,  vies worden en japotte kleding. .. vies worden is juist gezond. 
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Irma Mv T En B  schreef op: 29-04-2014 13:21:13
Dan ben ik goed bezig
Wij wonen 5 minuten lopen van het bos vandaan als ze maar een uurtje over hebben zijn ze daar te vinden.
Met zijn tweetje of met vriendjes.
Hutten bouwen, boomklimmen of gewoon een beetje rondklooien.
Ze zijn vanmorgen om 11 uur vertrokken met ieder 3 boterhammen een halve liter water en ieder een appel.
Heb ze nog niet thuis gezien ga wel zelf een paar keer kijken wat ze aan het doen zijn.
Dan zien ze mij niet maar ik hun wel.
Vanavond weer in bad of onder de douche kleren in de was en morgen gaan ze weer verder.
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Son  schreef op: 29-04-2014 13:23:02
Laat ze idd lekker zelf gaan. Ze moeten altijd maar wat de ouders willen.
Ze ontdekkermn hun eigen kunnen en grenzen.
Het begint al bij babys die worden "opgesloten" in een wipper of box.
Leg ze lekker op de grond. Dan kunnen ze zelf aan de gang

We kregen op kdv wel eens kritiek van ouders dat de kinderen zo veel zelf speelden....alsof we ze maar continu moeten vermaken...
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Jen9  schreef op: 29-04-2014 13:26:03
En juist door bijvoorbeeld te vallen leren ze...
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Jolanda1974  schreef op: 29-04-2014 13:26:35
dan doe ik het ook nog zo slecht nog niet Hecht ook geen waarde aan kleding.. Een vlek kan gewassen worden en zo niet jammer dan, plassen zijn er om in te stampen en modder en water zijn juist het leukste om mee te kliederen.
Gelukkig hebben onze kinderen zich altijd zlf kunnen vermaken. Ben geen animatie-team 
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Mafkees  schreef op: 29-04-2014 13:27:26
idd...kinderen lijken meer poppen te worden die wij besturen.
zelf nadenken en zelf keuzes maken kan bijna niet meer.

is het overbescherming?
ben je een slechte moeder als je niet met je kind meespeelt?

je geeft je kind echt groot goed mee als je hem laat gaan.
geen stokje in je mond, geen gras proeven, niet vies worden, met regen naar binnen, niet op een stoel staan, etc.

binnen de perken kun je je kind gewoon laten gaan. ben ik van overtuigd.
we zitten ten slotte niet in de animatie, maar zijn opvoeders...
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Mafkees  schreef op: 29-04-2014 13:29:54
ooit een training gehad van Steven Pont.
hij legde het zo goed uit, een kind dat nooit een blauwe plek of bult of schram heeft....ontwikkelt niet.
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Jolanda1974  schreef op: 29-04-2014 13:35:42
dat vind ik ook hoor.. ik waarschuw onze meiden voor de gevaren en de consequenties van hun doen en laten en het is aan hun hoe ze dat invullen. Uiteraard wel binnen de grenzen van veiligheid. Laat ze geen bleekmiddel drinken of zo om ze te leren dat het gevaarlijk is.. maar binnen mijn grenzen ontwikkelen en vrij laten..
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Mafkees  schreef op: 29-04-2014 13:38:38
hoe vaak hoor je niet: " niet doen, straks val je"
hahahhaa, stomme zin!
hoe weet je dat nou?
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Angelique  schreef op: 29-04-2014 13:39:59
herken het ook totaal niet kids gaan hun gang maar ook in huis 
ik geef wel eens een voorzet of ga knutselen maar vaak ook gewoon dat hun bepalen hoe 
oudste loopt ook weer naar buiten nu nou prima ga je gang 
kleren stuk tja niet leuk maar hey wat maakt t uit heb je zelf niets ?
ik probeer zoveel mogenlijk buiten te doen en ze niet achter computerste zetten enz kunnen ze nog lang genoeg doen 
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Jen9  schreef op: 29-04-2014 13:41:24
Hier soms 3 keer per dag schone kleren. ...eerlijk is eerlijk. .daar baal ik ook wel eens van.  Ze vallen wel eens in de sloot. .lopen een teek op..hebben altijd blauwe benen enzovoort. .. niet altijd leuk. .maar ze leren er wel van...
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Son  schreef op: 29-04-2014 13:43:47
Daar doe ik wel een beetje aan mee ja. Mn zoon heeft al stuk van zn tand af, gescheurd oor, litteken van zn bril in zn koppie, dus wat dat betreft ben ik wel een beetje een "doe nou voorzichtig" typje
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Son  schreef op: 29-04-2014 13:44:50
Vallen in een sloot
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Jen9  schreef op: 29-04-2014 13:47:11
Ja hoor..vorig jaar net nadat t ijs was weggesmolten. .hij had t best koud. .. 
Tja Son..die dingen horen erbij. .hoe waardeloos ook. .
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Jolanda1974  schreef op: 29-04-2014 13:49:24
Ik waarschuw ze wel hoor, als ik vind dat het gevaarlijk is laat ik dat echt wel weten. Ik zeg ook als ze buiten gaan spelen "doe je voorzichtig". Van kleins af aan als zo gedaan. Als ze bijvoorbeeld ergens op wilde klimmen hield ik dat niet tegen maar zei wel dat ze moesten uitkijken omdat ze anders wel eens konden vallen. Maar dat moesten ze zelf ondervinden. En weet je.. 9 van de 10x gaat het prima haha
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Jen9  schreef op: 29-04-2014 13:55:35
Ik denk eigenlijk dat t belangrijk is niet te voorzichtig te doen. . Ze moeten hun mogelijkheden leren kennen en daar horen kleine ongelukjes boj.. Vallen op jonge leeftijd voorkimt t juist als ze ouder zijj....  hoewel ik t ook wel eens zeg. .. Vind t best moeilijk en je kan er best buikpijn van krijgen. ...
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Claudia  schreef op: 29-04-2014 13:55:39
gedeeltelijk mee eens...hier word ook veel gespeeld, maar als ouderzijnde ook de taak (vind ik) om te controleren/oogje in het zeil houden. Door bijv als ze in de speeltuin of ergens zijn eens een keer langs te fietsen.
Ik zie namelijk ook dat het vrije spelen bij sommige wel heeel vrij is (naar mijn mening)..kindjes van een jaar of 4 uren lang in de speeltuin..alleen over de weg hier en huppakee.Moeders die andere kinderen die iets ouder zijn als oppas zien.Zo werd mijn dochter vorig jaar ook "gebruikt"en heb gezegd: jij bent geen oppas, jij mag ook gewoon lekker spelen in de speeltuin en niet telkens op te letten wat dat meisje doet. Want dat meise heeft zelf een moeder die dat hoort te doen.
Toen mijn dochter 4 was liep ik ook constant heen en weer naar de speeltuin etc(en de eerste periode zat ik er ook uren met een pakje drinken oid), en naarmate ze groter worden, meer ervaring dan krijgen ze meer vrijheid. Maar in dit geval was het gewoon: mooi makkelijker, moeders ging smiddags lekker slapen want er werd ja wel gelet op haar kind.
Maarja dit is dan een ook gezin wat waarsch een uitzondering is hoor..daar kan nooit iets, want dan word het huis vies.moeder is aan het schoonmaken en anders op de computer of aan het slapen, vader net zo. Spelen gebeurd altijd hier. En mijn dochter word aangewezen als de oppas van, en daar pas ik dus voor. Een kind van net 7 (toendertijd) kan geen oppas zijn voor een kindje van 4. En nu wil ik het ook nog niet hebben. Als je zelf geen zin hebt om heen en weer te lopen, af en toe eens te checken hoe het met je kind is, hoef je niet de verantwoordelijkheid naar een ander toe te schuiven, vind ik not-done.
Heb het spelen hier dan ook meer dan gehalveerd, want ik was er zat van. 7dagen in de week kwam ze hier over de vloer.

Vies worden is hier ook geen punt, heb een paar kleren voor de net, bijv verjaardag oid en voor de rest; het zijn gebruiks artikelen..schoenen net zo, binnen 1 dag zijn nieuwe schoenen hier niet meer nieuw. Soms baal ik ervan, maar geen rede om iemand binnen te houden ofzo.
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Angelique  schreef op: 29-04-2014 13:57:36
nou ik waarschuw ze ok wel bij bepaalde dingen maar mag hopen dat als ik ff neit oplet dat men mij ook waarschuwd 

schonen kleren drie keer per dag ? mischiine idd als ze doorweekt zijn maaar anders niet hoor 
heb met pasen 2 dagen dezelfde kleren aan gedaan waarom? nou we waren in bos en strand geweest ene dag dus ze waren best wat viezig maar ja als ik dan weet ik ga weer naar t strand dan doen ze die kleren lekker nog dagje aan hoor dan kan ik ze daarna uitkoken of weggooien
maar ga geen schone kleren aan doen omdat er een gat in zit of omdat ze veis zijn 
net asl de jongste ik kan aan t toeten poetsen blijven dat heb ik wel afgeleerd dus ja som loopt hij met zijn chocbakkes in de super markt en ?? 
hij zegt vaker zelf nu mama ik vies en wil dan best keer extra poetsen maar blijf neit bezig einde dag onder de douche en klaar is klara 
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Claudia  schreef op: 29-04-2014 13:57:41
owja en ik roep wel vaak automatisch: voorzichtig aan!! goed opletten!! sjah..daar ben je toch ook een beetje moeder voor?
Mijn dochter viel echt vaak..ze loopt ook niet, zij rent altijd..
2 weken geleden was ze aan het stuntelen op de fiets..ik: pas nou ff op..en jahoor daar ging ze..resultaat was de volgende ochtend om 5 uur een huilend meisje naast mij, want haar arm deed zo zeer..toch even naar de huisarts voor controle: zwaar gekneusd en rust nemen! (smiddags kon ze niet naar het klim en klauterfeestje van een vriendje..zo sneu..)
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Ingrid  schreef op: 29-04-2014 13:58:14
Mijn dochter heeft als ze vrij is dus ook na school een trainingsbroek aan. (als ze uit school komt gaat ze zelf al omkleden) Kan ze zo vies in worden als ze wil. Was ook niet iedere dag die broek. Weg leggen en de volgende dag zo weer aan. (mijn zoontje gaat nog niet naar school dus die loopt eigenlijk de hele dag al in een speelbroek tenzij we weg moeten)
Ben vroeger zelf opgegroeid op een boerderij. Wij hadden buitenspeelkleding schoolkleding en nette kleding. Dit hebben mijn kinderen ook en hier de buurkinderen ook. Mijn kinderen en buurkinderen zijn bijna nooit binnen. Altijd buiten. Nu ook tussen de buien door zijn ze heerlijk buiten aan het spelen. En zelfs als het regent zijn wij veel buiten. Lekker in de plassen stampen.
Mijn zoontje van 3 en buurmeisje van 1 spelen ook heel veel buiten maar dan zitten wij ook buiten maar spelen bijna nooit mee want dat willen ze niet.

Favoriet buiten spelen is hinkelen, waveboard, diep gat graven in de speeltuin, voetballen en voor mijn zoontje en buurmeisje de loopfiets. O en natuurlijk waterballonnen of alleen een emmer water.

Mijn dochter heeft altijd blauwe benen en mijn zoontje zit ook regelmatig onder. hebben al genoeg ritjes huisarts. Mijn zoontje heeft al een keer de tand zo erg door de lip gehad dat er een snee van 2 cm aan de binnenkant zat en 1 cm ervan was helemaal door aan de buitenkant. Dit hebben ze niet gehecht omdat er best wel veel straatvuil in zat. Moest 4 x per dag de wond uitspoelen.
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Mafkees  schreef op: 29-04-2014 14:02:38
maar als je zegt: kijk uit straks val je, voorkom je dat ze daadwerkelijk vallen? nee toch?

opletten is zeker goed, ook zeker je taak als moeder, maar heel de dag door waarschuwen?nee doe ik zeker niet.
moeten ze ook leren.
ik ben soms wel erg hard. als ik 3 x zeg, niet met de deuren spelen en de 4e x zitten de vingers ertussen hoeven ze niet te piepen.

de uitleg kan anders. let op met oversteken want " anders lig je onder een auto" of " let op met oversteken, want er rijden auto's en die KUNNEN evt jou niet zien en in het ergste geval tegen je aan botsen.

 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Claudia  schreef op: 29-04-2014 14:04:02
angelique, tuurlijk..als ik door de speeltuin loop en ik zie dat iets bijna niet goed gaat, dan waarschuw ik ook of ik help even.
Maar het is een ander verhaal dat als je zelf te lui bent om je kind in de gaten te houden, die taak dan maar op een 7jarige af te schuiven.
Snap niet wat voor een moeite het is om een kind van 4 (nu 5) naar de speeltuin te brengen of af en toe even te kijken (of er gewoon lekker even bijzitten in het zonnetje).

Laatst was ze haar kind ook kwijt..kwam ze naar mij (dochter was in de speeltuin, die is inmiddels 8 dus loopt allang zelf heen, en nog check ik af en toe even daar) waar mijn dochter was..oftwel: ze wilde aan mijn dochter vragen waar haar dochter was...achteraf bleek dat mijn dochter het ook niet wist, want het meisje was niet in de speeltuin geweest maar naar iemands huis gegaan, geen idee waar!
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Son  schreef op: 29-04-2014 14:05:01
@ claudia, kinderen vrij laten spelen heeft natuurlijk verder niets te maken met ouders die hun verantwoordelijkheid niet nemen.
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Claudia  schreef op: 29-04-2014 14:06:04
nee je voorkomt het meestal niet..maar ik zei bijv: niet zo slingeren en niet tever aan de zijkant van het fietspad.niet luisteren en ja daar ging ze, er zat een diepe geul naast het fietspad. Heb het inderdaad niet kunnen voorkomen door het te zeggen..en ze heeft er zeker iets van geleerd nu, harde les...maarja niks zeggen is ook zo lullig he

ach dat is automatisme als je iets ziet...daar ben je moeder voor
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Mafkees  schreef op: 29-04-2014 14:06:55
claudia, mijn jongste is 4 en die speelt hier ook alleen voor de deur nu.
ik ga echt niet naast, achter, voor hem zitten.

hij moet zelf leren spelen en problemen op zien te lossen zonder dat zn moeder in zn nek zit te hijgen....
dat is juist belemmerend.
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Claudia  schreef op: 29-04-2014 14:08:21
Son, nee dat is waar..gaf ik ook aan he, dat gezin hier is een uitzondering waarsch..maar ik kan mij er dood aan ergeren sorry..vandaar dat ik er aan moest denken toen het over vrij spelen ging..
Nam het vrij spelen even te letterlijk op..

Maar ik ben voor vrij spelen...heerlijk is dat..lieveheerstbeestjes zoeken, een hut bouwen
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Jen9  schreef op: 29-04-2014 14:08:21
Die van mij zijn ook ak aat ouder.. de oudste wordt over 1 maand 11.  Ik weet vaak niet eens waar hij is.. Hij fietst t hele dorp en de polder rond.  Heel bewust geen mobiel gegeven. . De jongste is 8.. die moet nog redelijk in de buurt blijven. .maar mag steeds wat verfer weg.  Angelique. .ze zijn dan soms idd doorweekt of de broeken blijven rechtop staan van dw modder. . Altijd aan t vissen of voetballen. .ook vaak in de regen..interesseert ze niks. .
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Jen9  schreef op: 29-04-2014 14:10:58
sorry.. zat op mijn mobiel.. dus weer onleesbaar... ;-)
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Claudia  schreef op: 29-04-2014 14:11:13
mafkees, maar het gaat niet over: voor de deur spelen...de straat op, een stukje lopen over die straat en naar de speeltuin lopen..absoluut geen zicht op die speeltuin en ligt aan een 30km weg (maar ze scheuren hier de bochten door).  Misch ligt het dan aan mij, maar mijn 4jarige mocht toen echt nog niet alleen erheen..en ga jij niet een keer even checken als ze in zo;n speeltuin zijn? (niet elk kwartier bedoel ik, maar wel een keer)

Voor de deur buiten spelen deed die van mij ook hoor..
 
Quote
RE: Het belang van vrij spelen
Son  schreef op: 29-04-2014 14:14:12
Lekker toch juist jen !mn dochter is.niet gewend om veel buiten te zijn, maar is nu ook al.paar.dagen achtereen de hort op. Ook savonds. Ben dr erg blij mee dat t nu kan.

Zoonllief durft niet...alzs je bij ons t hek uit loopt loop je tegen een minispeelplein. Met huisje en glijbaan. Ideaal. Eindelijk ging hij zelf....zat er een kat onderaan de glijbaan. Brullen....
Die gaat voorlopig niet meer hoor.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Het belang van vrij spelen
Naam
Bericht