Menu
 

Topic:

'In Nederland werkt vrouw te veel partti

Boterbloem  schreef op: 17-03-2014 08:59:13

'In Nederland werkt vrouw te veel parttime'




Dat in Nederland zoveel vrouwen parttime werken zorgt voor een lage arbeidsproductiviteit en daarmee voor minder economische groei. 



Foto:  Thinkstock

Dat is een zwakte van de Nederlandse economie, zegt adjunct-secretaris-generaal Yves Leterme van denktank OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) maandag in een interview met het AD.


De oud-premier van België wijst er in de krant op dat in Nederland wel 76,9 procent van de vrouwen met een baan parttime werkt. Iets meer dan een kwart gemiddeld 3 dagen per week en zo'n 23 procent 4 dagen per week.







''Is dat echt een vrijwillige keuze?'', vraagt Leterme zich af. ''Ik weet het niet. Het kan ook een noodzaak voor vrouwen zijn. En het kan zo zijn dat bedrijven vrouwen niet laten doorstromen naar voltijdsbanen. Waarom zouden anders in vergelijkbare landen vrouwen wel meer uren werken?''


De economische groei in Nederland is lager dan in driekwart van de andere geïndustrialiseerde landen, aldus Leterme. ''Nederland heeft de crisis goed opgevangen. Het heeft een een goed opgeleide bevolking. Het is een van de grootste exportlanden ter wereld. Maar er zijn punten waarop het beter kan.''


 


Werkuren


 


Volgens hem liggen de cijfers over hoe vaak mensen in hun carrière van baan wisselen hier nog te laag, evenals het aantal uren dat wordt gewerkt.


Ook zou in de beleving van de OESO-bestuurder het Nederlandse midden- en kleinbedrijf wat meer gesteund mogen worden en mag er best wat meer geïnvesteerd worden in onderwijs en opleidingen.


 


Door: ANP
 
Quote
Navigatie
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Mamami  schreef op: 17-03-2014 12:51:53

Quote jolijn:
ik werk fulltime én ik ben er vrijwel elke dag bij als de kinderen naar school gaan of van school thuiskomen. De overige uren werk ik thuis, zowel 's avonds als in het weekend, of als de kinderen met hun vriendjes en vriendinnetjes aan het spele zijn (vaak bij ons). Gelukkig is men steeds meer bezig met "het nieuwe werken", waardoor de oudertaken e.d. beter te combineren zijn met de werkweek. Ik wil niet zeggen dat het niet zwaar is, en er valt beslist wat over mijn huishouden op te merken, maar ik doe het allemaal wel.  Ook bij mij komen de kinderen eerst, en als het ooit nodig zou zijn zou ik onmiddellijk op zoek gaan naar ander werk als het niet te combineren valt. Sterker nog, dat heb ik in het verleden ook wel eens gedaan.



Mooi dat je het zo op hebt kunnen lossen, maar ik denk dat in 95% van de gevallen onder schooltijd werken en daarnaast thuiswerken onmogelijk is. De banen die ik heb gehad kon het in ieder geval niet, al is het alleen maar omdat je de telefoon moet opnemen op je bureau
 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 17-03-2014 14:49:02
Gelukkig is er bij steeds meer banen de mogelijkheid om thuis te werken. Ik heb dat tijdens deze stage voor het eerst ervaren. Ik kreeg een werktelefoon en een token om thuis te werken Als ik dan inolog thuis op mijn pc heb ik precies dezelfde programma's als op het werk. Zo zou je bijv om 15.00 naar huis kunnen om de kinderen uit school te halen en dan savonds je mails beantwoorden of die paar telefoontjes thuis kunnen doen. Ik mocht 1 dag thuis stagelopen, daar kon ik dan mijn opdrachten voor school doen maar ook clientcontacten en contacten met andere instanties konden via de telefoon. Bij mij (welzijn, crisisopvang) is trouwens 32uur fulltime.
 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Chloe  schreef op: 17-03-2014 14:54:33
Ik werk 3 dagen, waarvan 1 thuis. Meer trek ik persoonlijk niet, raak dan erg gestresst. En na al 2 keer overspannen ts zijn geweest bewaak ik mijn grenzen goed. Man werkt 4 dagen, waarvan 1 thuis. Voor ons de ideale oplossing. Maar als ik stressbestandiger was had ik best meer dan man kunnen en willen werken en hij minder. MijN salaris ligt ook hoger. Maar dat is hier geen optie dus.
 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Beetje  schreef op: 17-03-2014 15:18:38
En zo wordt er weer meer naar de centjes gekeken, dan naar het welzijn en geluk van het gezin
 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Jolijn  schreef op: 17-03-2014 16:00:08
welzijn en geluk hangen deels ook wel samen me de centjes.
 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Jen9  schreef op: 17-03-2014 16:03:22
Zou het echt zoveel slechter zijn voor t gezin, dat vraag ik me weleens af.. Dab zijn de kinderen in alle andere landen dus slechter af... Dat geloof ik niet...

Maar ook vind t prettig om niet fulltime te werken...
 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
An  schreef op: 17-03-2014 16:10:27
Het is ook logisch dat parttimers voor een lagere arbeidsproductiviteit zorgen. Veel werk kan beter door 1 fulltimer gedaan worden dan door 2 parttimers. Bij parttimers moet er o.a. werk overgedragen worden wat alleen maar extra tijd kost. Vaak lopen er ook dingen mis, dan wordt er niet goed gecommuniceerd van de ene naar de andere parttimer en gaan er dingen fout en/of het loopt vertraging op.

Hoe vaak moet ik niet ergens naar terugbellen omdat de persoon die erover gaat er niet is en de andere er absoluut niet van weten. Vaak kun je dan alleen maar op een bepaalde dag of erger nog een bepaalde dag en tijd terug bellen.


 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Nerise  schreef op: 17-03-2014 20:25:19
Ik denk dat vrouwen in andere landen minder keuze hebben: het is voltijd of niets. Is er wel eens uitgezocht of het correleert met de geboortecijfers en de leeftijd waarop vrouwen moeder worden? Mijn Duitse en Italiaanse kennissen kregen hun (bij de meesten enige) kind allemaal na hun 35e. Tegen die tijd hebben opa en oma misschien wat meer tijd. Zit er verband tussen? Moet je wachten met kinderen totdat je ouders met pensioen zijn omdat je alleen maar voltijd kunt werken? De Duitse opvang is immers ook niet 24/7. Maar ik vind het wel frappant dat ze nog later aan kinderen beginnen dan wij.

Verder neem ik opmerkingen van een Belg over Nederland nooit zo heel serieus. Belgen zijn altijd in een eenzijdige concurrentiestrijd verwikkeld met ons en dat kleurt hun opmerkingen.
 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Sammie  schreef op: 17-03-2014 20:27:40

Quote Mamami:
[...]

Mooi dat je het zo op hebt kunnen lossen, maar ik denk dat in 95% van de gevallen onder schooltijd werken en daarnaast thuiswerken onmogelijk is. De banen die ik heb gehad kon het in ieder geval niet, al is het alleen maar omdat je de telefoon moet opnemen op je bureau



Deze vlieger gaat ook niet meer op. De telefoon op mijn bureau is gekoppeld aan mijn GSM, gaan allebei tegelijk over. Waar ik ook ben.

Man en ik werken allebei minimaal 36 uur per week, dochter gaat max. 2x per week naar de BSO. Ik heb nooit begrepen waarom voor je kind zorgen en werken niet gecombineerd zouden kunnen worden, om zo het beste uit twee werelden te kunnen halen. Het is een kwestie van kiezen, plannen en niet te veel zeuren maar doen.
 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Mafkees  schreef op: 17-03-2014 20:57:56
ik vind werken leuk, maar het is niet de invulling van mn leven

ik leef voor mn gezin, voor leuke dingen, voor ontspanning en om andere dingen te doen.
alleen maar werken, vind ik het leven te kort voor.

toen mijn man nog werkte deden wij dit beide parttime, zodat we om en om thuis waren.
het is een keuze.

ik heb ambities als moeder en als mens, niet als werknemer. (tenminste, niet meer dan 24 u per week)

in de avonden heb ik het altijd nog " druk" met allemaal gezellige dingen, van mn leven niet dat ik dan nog zou gaan zitten werken ofzo!

maar andere moeders zouden weer jeuk krijgen van 3 dagen vriendjes over de vloer, of weet ik veel.

ben toch blij dat we allemaal onze eigen keuzes kunnen maken.
want keuzes...dat blijven het! (over het algemeen dan)

 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Famke  schreef op: 17-03-2014 21:02:45
Ik heb volgens mij ideaal,ik werk fulltime en ben altijd thuis bij mijn dochter!
Nee grapje,ik ben alleen met haar dus moet het ook alleen verdienden.Helaas is iets anders nu even niet mogelijk en eerlijk egzegd vind ik dit nu ook heerlijk om te doen.
Als maak ik soms wel hele lange dagen,de eerste komt om kwart over zes  's ochtends en de laatste gaat kwart over zes  's avonds weer naar huis en dat vijf dagen in de week,een keer in de 3 weken ben ik een dagje en vrij en dat is dan ook echt genieten.
Fulltime buiten huis werken heb ik wel gedaan voor ik mama werd en beviel goed hoor maar of ik het nu weer zou kunnen.....
 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Anne Mv 3  schreef op: 17-03-2014 21:18:37
Het is weer zo'n lekker eenzijdig verhaal.
Juist laatst las ik weer dat er voorgesteld werd om uren in te leveren om zo meer banen te creëren.
Werkloosheid is behoorlijk toe genomen de laatste jaren, dus meer fulltime banen is dan al helemaal niet realistisch.

Ik mis in dit verhaal idd ook wat goed is voor de maatschappij/de kinderen.
Gelukkig hebben we in Nederland tenminste nog een keuze hoeveel uren we willen werken.

On belastingstelsel is ook gebaseerd op parttime werken, dat is belastingtechnisch vaak véél voordeliger!
 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Jessiemv3  schreef op: 17-03-2014 22:33:21
Ik werk 18 uur per week en vind dat goed te combineren met ons drukke gezinsleven. Ik zou er niet aan moeten denken om meer uren te moeten werken. Daarnaast zijn wij geen voorstanders van de BSO, ik vind een schooldag inclusief overblijven lang genoeg voor een kind.
Daarbij leef ik niet om te werken en wil ik zoveel mogelijk tijd met mijn kinderen doorbrengen.
Thuis werken staat volgens mij nog in de kinderschoenen in NL, daarbij moet je functie het ook toelaten om 'savonds te werken. Ik werk bij een internationaal bedrijf, als het bij ons avond is slapen veel van onze klanten of ze staan net op. Lastig om ze dan aan de telefoon te krijgen


ik vind het artikel heel oppervlakkig en vanuit 1 kant bekeken geschreven. Vraag me ook af of de heer Leterme zelf ook een gezin heeft of wellicht een aupair die thuis alles op orde heeft



 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
An  schreef op: 18-03-2014 10:18:53

Quote Anne Mv 3:
Het is weer zo'n lekker eenzijdig verhaal.
Juist laatst las ik weer dat er voorgesteld werd om uren in te leveren om zo meer banen te creëren.
Werkloosheid is behoorlijk toe genomen de laatste jaren, dus meer fulltime banen is dan al helemaal niet realistisch.



Ik begrijp uit dit verhaal dat juist meer fulltime banen i.p.v. parttime banen beter zou zijn voor de economie. En dat is ook iets wat ik zeker geloof. Als i.p.v. van 2 parttime banen het werk wordt teruggebracht naar 1 fulltime baan gaat de arbeidsproductitviteit omhoog. Er zijn zat werkelozen die op zoek zijn naar een fulltime baan. Zo'n driekwart van de vrouwen in Nederland werken parttime, daar zitten genoeg vrouwen bij die geen (kleine) kinderen hebben en best fulltime aan de slag zouden kunnen. Zeker ook in het onderwijs en de zorg. Alhoewel zeker in het onderwijs het ook heel belangrijk zou zijn als daar weer meer mannen komen.

Maar in Nederland zijn mensen volgens mij behoorlijk eigenwijs en worden vaak verkeerde beslissingen genomen.

 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Anne Mv 3  schreef op: 18-03-2014 12:05:34

Quote An:
[...]

Ik begrijp uit dit verhaal dat juist meer fulltime banen i.p.v. parttime banen beter zou zijn voor de economie. En dat is ook iets wat ik zeker geloof. Als i.p.v. van 2 parttime banen het werk wordt teruggebracht naar 1 fulltime baan gaat de arbeidsproductitviteit omhoog. Er zijn zat werkelozen die op zoek zijn naar een fulltime baan. Zo'n driekwart van de vrouwen in Nederland werken parttime, daar zitten genoeg vrouwen bij die geen (kleine) kinderen hebben en best fulltime aan de slag zouden kunnen. Zeker ook in het onderwijs en de zorg. Alhoewel zeker in het onderwijs het ook heel belangrijk zou zijn als daar weer meer mannen komen.

Maar in Nederland zijn mensen volgens mij behoorlijk eigenwijs en worden vaak verkeerde beslissingen genomen.



In veel 'takken' van de zorg kun je allang niet meer fulltime werken, simpelweg omdat er met veel korte diensten gewerkt wordt. Denk aan gehandicaptenzorg, thuiszorg maar ook steeds meer de ouderenzorg. 's Ochtends en 's avonds zijn er korte diensten om de pieken op te vangen, dus als je fulltime wilt werken moet je altijd de lange diensten krijgen. Dat zijn dan maar een paar mensen!


 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Boterbloem  schreef op: 18-03-2014 12:54:23
En driekwart van de WERKENDE vrouwen werkt parttime, waaronder een kwart 4 dagen in de week.
Dus 3 dagen en minder 50 procent van de werkende vrouwen. Ik vind dat niet eens zoveel...

Thuiszorg kun je in veel gevallen niet fulltime werken, verzorging en verpleging zijn inderdaad ander soort diensten geworden. Onderwijs klinkt heel leuk maar is tegenwoordig behoorlijk zwaar met alles bijhouden waarbij je in het weekend vaak bij parttime nog bezig bent, laat staan fulltime.
Laatst had ik nog een gesprek met een aantal leraren, die waren in hun week vakantie de hele week bezig geweest met alles weer in de computer in te voeren en dan beginnen de gewone werkweken weer.En iedereen die er niet naar vraagtp raat over hun lekkere lange vakanties terwijl ze niet zien wat ze constant doen...

Werk je allebei in ploegendiensten dan is het vaak ook al bijna niet meer te doen omdat je niet altijd opvang hebt.

Dan moet het hele opvangsysteem ook veranderen, veel meer nachtopvang e.d.
Maar adn krijg je dus wel een hogere werkloosheid omdat iedereen die hierdoor moet stoppen met werken omdat haar halve baan wegvalt er geen 1 voor terugkrijgt...

Wat zag ik laatst toch, weer een apparaat die het werk van mensen over kon nemen... Dan denk ik: leuk bedacht, maar wat voor banen blijven er over? Nog even en we hebben apparaten alemaal aan het werk en allemaal werklozen thuis...
 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
An  schreef op: 18-03-2014 13:03:01

Quote Anne Mv 3:
[...]

In veel 'takken' van de zorg kun je allang niet meer fulltime werken, simpelweg omdat er met veel korte diensten gewerkt wordt. Denk aan gehandicaptenzorg, thuiszorg maar ook steeds meer de ouderenzorg. 's Ochtends en 's avonds zijn er korte diensten om de pieken op te vangen, dus als je fulltime wilt werken moet je altijd de lange diensten krijgen. Dat zijn dan maar een paar mensen!




Er zijn uitzonderingen, maar veel werk in de zorg kan gewoon fulltime (ziekenhuis (zeker op de poli), huisartsenpraktijken, revalidatiecentrum, fysiotherapie etc). Dit zal een vooruitgang worden voor de patienten.
Het onderwijs zal ook vooruitgaan als er meer fulltime leerkrachten zijn. Dit zal tevens zeker voor het nog steeds groeiende aantal kinderen met licht autisme, gedragsprobemen etc. een heel positief effect hebben.
 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Boterbloem  schreef op: 18-03-2014 13:07:18
Maar dan moet je de opleiding voor leerkracht ook eerst aanpakken, dat ze veel meer gericht onderwijs krijgen in omgaan met deze problematiek. Want als je het amper krijgt in de opleiding en je mag fulltime in de slag aan de klas waarin 30 kinderen moeten presteren en je gemiddeld misschien wel 5 of meer kinderen met afwijkingen in de klas hebt die je juist moet benaderen en daarover gesprekjes hebt met hulpverleningsinstanties naast al je andere taken dan denk ik dat ze na 10 jaar uitgeblust zijn. Want zo is het al veranderd. Hoe ik de PABO heb gedaan is niet meer te vergelijken met hoe er nu les gegeven wordt, zijn we een dikke 10 jaar verder.


 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
An  schreef op: 18-03-2014 13:10:42

Quote Boterbloem:
Onderwijs klinkt heel leuk maar is tegenwoordig behoorlijk zwaar met alles bijhouden waarbij je in het weekend vaak bij parttime nog bezig bent, laat staan fulltime.
Laatst had ik nog een gesprek met een aantal leraren, die waren in hun week vakantie de hele week bezig geweest met alles weer in de computer in te voeren en dan beginnen de gewone werkweken weer.En iedereen die er niet naar vraagtp raat over hun lekkere lange vakanties terwijl ze niet zien wat ze constant doen...



Het onderwijs moet sowieso echt gaan veranderen. Net zoals het Passend onderwijs, dat gaat alleen nog maar meer "papierwerk" worden dan dat het systeem met clusters nu al was. De nadruk moet weer op het onderwijs komen en niet op het "papierwerk". En daarbij passen zeker fulltime leerkrachten, dat zal een hoop rust gaan geven.
Maar ik ben bang dat de huidige choas in het onderwijssysteem alleen maar erger zal gaan worden.
 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
An  schreef op: 18-03-2014 13:17:04

Quote Boterbloem:


Werk je allebei in ploegendiensten dan is het vaak ook al bijna niet meer te doen omdat je niet altijd opvang hebt.

Dan moet het hele opvangsysteem ook veranderen, veel meer nachtopvang e.d.
Maar adn krijg je dus wel een hogere werkloosheid omdat iedereen die hierdoor moet stoppen met werken omdat haar halve baan wegvalt er geen 1 voor terugkrijgt...

Wat zag ik laatst toch, weer een apparaat die het werk van mensen over kon nemen... Dan denk ik: leuk bedacht, maar wat voor banen blijven er over? Nog even en we hebben apparaten alemaal aan het werk en allemaal werklozen thuis...



Een oorzaak van de lagere arbeidsproductiviteit in Nederland is dat er veel parttime gewerkt wordt, daar ging dit artikel over. Klinkt ook heel logisch.
Ik denk ook dat er een tijd is aangebroken dat er een hoop aan het veranderen is wat betreft werken. Door de opkomst van computer/robot zal veel soort werk wegvallen. Er zal misschien ook wel weer nieuw soort werk komen. Ik weet het niet, maar denk dat we wel voor een nieuw soort tijd staan.
 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
An  schreef op: 18-03-2014 13:23:24

Quote Boterbloem:
Maar dan moet je de opleiding voor leerkracht ook eerst aanpakken, dat ze veel meer gericht onderwijs krijgen in omgaan met deze problematiek. Want als je het amper krijgt in de opleiding en je mag fulltime in de slag aan de klas waarin 30 kinderen moeten presteren en je gemiddeld misschien wel 5 of meer kinderen met afwijkingen in de klas hebt die je juist moet benaderen en daarover gesprekjes hebt met hulpverleningsinstanties naast al je andere taken dan denk ik dat ze na 10 jaar uitgeblust zijn. Want zo is het al veranderd. Hoe ik de PABO heb gedaan is niet meer te vergelijken met hoe er nu les gegeven wordt, zijn we een dikke 10 jaar verder.




Ik denk dat je met "ouderwets" structuur, orde etc. al een heel eind komt. Niet alles van een moderne maatschappij is goed/beter. 
Ik vind het tegenwoordig bijvoorbeeld erg onrustig in de basisscholen, daardoor komen veel kinderen in de problemen. Ook zijn er veel kinderen die moeite hebben met de steeds wisselende leerkrachten, je moet je steeds weer aanpassen. 
 
Quote
RE: 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Boterbloem  schreef op: 18-03-2014 13:25:47

Quote An:
[...]

Het onderwijs moet sowieso echt gaan veranderen. Net zoals het Passend onderwijs, dat gaat alleen nog maar meer "papierwerk" worden dan dat het systeem met clusters nu al was. De nadruk moet weer op het onderwijs komen en niet op het "papierwerk". En daarbij passen zeker fulltime leerkrachten, dat zal een hoop rust gaan geven.
Maar ik ben bang dat de huidige choas in het onderwijssysteem alleen maar erger zal gaan worden.


Helemaal met je eens! En ze doen zo weinig met het papierwerk dat je toch niet begrijpt waarom het nodig is. En als dat wegvalt, dan denk ik net als jij dat er ook fulltime leerkrachten in passen. Want dan is de baan behapbaar.
 
Quote
Navigatie


Reageren op 'In Nederland werkt vrouw te veel partti
Naam
Bericht